abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Proč neinstalovat Arch

    20.5.2010 20:20 | Přečteno: 2434× | Arch Linux | poslední úprava: 20.5.2010 20:26

    Rok s rokem se sešel a opět je tu anketa o nejoblíbenější Linuxovou distribuci. V této anketě má Arch Linux pořád stoupavou tendenci. Nejsem asi sám kdo si všiml neustálého nárůstu uživatelů, kteří uvažují o instalaci. Ovšem Arch jako takový není v některých směrech to co si myslíte.

    Rychlost

    Arch Linux je kompilován pro dvě architektury, pro i686 a x86_64, takže ano pro 32bit systém bude zřejmě o chlup a půl rychlejší, než nějaké to *ubuntu, ale pro 64-bit (rozumějte ne-šmejd) se rozdíly stírají. V dnešní době již zřejmě drtivá většina uživatelů, kteří koketují s Archem tuší, jakou architekturu si mohou dovolit nainstalovat na svůj stroj, a pokud nemají počítač starší dvou let, je více než pravděpodobné, že mají procesor třídy x86_64.

    Balíčky mají minimální závislosti

    Ano i ne. Je pravda, že lze nainstalovat GNOME bez jediného balíku závisejícího na QT, a KDE bez jediného balíku závisejícího na GTK, ale také je pravda, že některé balíčky mají až prapodivné závislosti, které jsou celkem obludné. Nemůže za to nic jiného, než software zabalený v balíčku, zkrátka je napsán tak, že vyžaduje knihovnu tu a tu, a ta zase jinou. Je jen na tom, kdo vytváří balíček a na jeho prioritách, jaké přepínače použije pro kompilaci a co výsledný kus software bude nebo nebude umět. Už kolikrát se mi stalo, že jsem si musel balík překompilovat, protože něco zkrátka chybělo (naposledy třeba mplayer). Takže zase taková výhra to není.

    Skvělý pacman

    Pacman patří k lepším balíčkovacím systémům. Záměrně nepíšu k těm nejlepším, protože nemá ještě stále (i když právě probíhá bouřlivý vývoj v této oblasti) podepsané balíky. V některých situacích se zadýchá, například první spuštění, nebo použití po delší době, kdy není struktura "databáze" balíků v paměti, trvá celkem dlouho hledání, hlavně, když máte větší počet repositářů. Tento neduh by řešil přechod na opravdovou databázi, ale tomu se vývojáři brání. Problémem jsou stále některé křížové závislosti, vizte mailinglist a problém se závislostmi phonon/qt.

    Rolling update systém

    Celkem slušný způsob jak si udržet systém aktuální, ale má to své mouchy, i když se rozhodnete být více konzervativní, může se stát, že správci balíčků se nechají unést a postrčí z testingu do core/extra něco, co se zrovna za stabilní a použitelné považovat nedá. V blahé paměti třeba přechod z KDE3 na KDE4 hóóódně zaskřípal, dokonce jsem dlouhou dobu používal KDE3 z kdemod repositáře. Nebo třeba celkem neuvážený přechod na nové xorg, kdy všichni s Radeony, kteří používali proprietární ovladač museli zaignorovat nové xorg.

    Co není v repositáři je v AURu

    Ano všechno možné i nemožné se v AURu dá najít, má to ovšem své ale. Mnoho balíků je out of date, a neustále opravování PKGBUILDů člověka po chvíli přestane bavit, obzvláště když jich upravíte 5 kvůli závislostem, a pak zjistíte, že ten poslední nejde zkompilovat, protože máte jakousi knihovnu novější než je zdrávo.

    Všechno jednoduše funguje

    Ano, funguje, jen do té doby, než se něco po update škaredě pokazí a pak je začínající Archař celkem v kelu, ovšem když se z toho vyhrabe, tak se aspoň něco naučí.

    Jednoduchá a přehledná správa

    Po chvíli se naučíte, co kde se dá nastavit, bez zdlouhavého klikání, jenže stejně tak se můžete dopustit fatální chyby, která skončí systémem jenž už nedokáže nabootovat. Je to daň za volnost ruky při konfiguraci. Pak platí předchozí bod, když si to dokážete spravit, tak se aspoň naučíte co se nemá dělat.

    Závěrem

    Zápisek má na svědomí dlouholetý a spokojený Archař, používající tuto distribuci od roku 2006, který zná pacmana jako svoje boty a zůstane u něj zřejmě až do smrti smrťoucí.

    Jakákoli podobnost s blogem Proč neinstalovat gentoo je čistě náhodná.

           

    Hodnocení: 94 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.5.2010 21:10 fraxinus | skóre: 20 | blog: fraxinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Priznam sa ze stale nechapem ludi ktory pouzivaju archlinux a ked sa nieco rozbije tak nevedia preco. Nekritizujem archlinux, len mi obcas pripada ze ho pouzivaju ludia ktori nechapu ako ten system funguje. Mozno je to len preto ze ti co pouzivaju archlinux a toto chapu sa na tychto forach nevyskytuju.

    Otazka na pouzivatelov archlinuxu. Aplikacia XYZ sa rozbila. Predpokladajme ze to nie je HW porucha. Viete preco sa to stalo? Viete co by ste mali urobit?
    vogo avatar 20.5.2010 21:14 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch

    Jasně, takovou aplikaci pustit z konzole s debug módem, pokud ho podporuje, stejně je to vždycky jen nějaká verze knihovny a zabere rebuild postižené aplikace. Pak zapsat bug a počkat, až to bude spraveno i v repositáři :).

    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    20.5.2010 21:42 fraxinus | skóre: 20 | blog: fraxinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Presne tak.
    stativ avatar 20.5.2010 21:48 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Poznámka na okraj. Za 4 roky používání Archu jsem na takový problém narazil dvakrát.

    Jednou když byl aktualizován digikam a chvíli nato jedna z jeho závislostí se změněným ABI. To bylo opraveno za nějaké 3 hodiny od objevení se na archlinux.org (bug jsem hlásil asi čtvrt hodiny po uvedení balíku). Pamatuji si to, protože takhle rychlou reakci jsem snad nikdy nezažil (i když vývojáři na GCC bugzille bývají taky dost rychlí, obzvlášť pokud jde o regresi). Druhý případ bylo něco s yafrayem.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    mess avatar 20.5.2010 22:08 mess | skóre: 43 | blog: bordel | Háj ve Slezsku - Smolkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Já to řeším většinou downgradem na předchozí funkční verzi. Samozřejmě, že bugy reportuju :-)
    Cez párne mesiace zošíváš vaginy, cez neparne montuješ hajzle.
    20.5.2010 21:15 Fidel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Zdravim, kdybych Te "Vogo" neznal z diskuzi na archlinuxu.cz atd. asi dva roky zpatky asi bych to bral jako rypani, ale takhle musim s tebou nejen souhlasit.

    Ano nas malej Arch se dostava silne do podvedomi GNU Linux mainstreamu a to nese klady ale i zapory. Uz nelze si hrat jako v roce 2007 na to ze kdyz neco projde z testingu do core (extra) a ono to nebude az tak otestovane, nic se nedeje. Mozna tehdy kdy nas jako uzivatelu bylo pomalu, ted uz tu musi byt ruku v ruce s rostouci popularitou i spolehlivost a toto funguje i naopak.

    Kdy jsou ty doby kdy jsme tyden si hrali v konzoli a snazili se po instalaci base baliku "pacnout" a konfigurovat Xka, DE, atd.. Hodne casto to koncilo kernel panic, nebo neresitelnymi problemy s Xkama -- prechod Xfree na Xorg atd...

    Kdyz jsem jen ze zvedavosti delal vcera cistou instalaci Archu 2010.05 Core, az jsem se zalekl ze proste to bylo na me az moc out of the box. Ztraci se tak trosku to napeti, ten pocit vyjimecnosti, ale nestezujme si zustal nam tu stale nas Arch, at uz ho spravuje Judd ci Aaron. Je to distro, ktere milujeme, prokliname, ala slackware konfiguraky, pacman nas chytily u srdce a ikdyz to predevsim v testingu ale i obcas pri zmene major verze Xorg atd. v core / extra je jak na divoke vlne uz nas to nepusti.

    Takze mozna duvod proc neinstalovat Arch je to ze je to jako zavislost na cokolade, a ze neni vsechno tak ruzove jak by se dle hlasek newbies mohlo zdat.

    Trosku jsem se rozepsal, ale ten blog si o to rekl. Hodne spokojenosti Fidel

    vogo avatar 20.5.2010 21:23 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch

    To že všechno funguje víceméně out of box je jen k dobru věci, ale on ten pocit je hlavně tím, že už tu distribuci znáš, experimentálně jsem zjistil, že nováček se zadrhne pořád na stejných věcech. Ale musím uznat, že se počet příliš brzo přesunutých balíků z testingu výrazně snížil, a možná je to i změnou leadera - to ale nemůžu soudit, sleduji jen mailing list pacmana ;).

    Na svoje působení na archlinux.cz vzpomínám rád, ale bohužel se moje pracovní a životní priority změnili a můj ústup ze scény do podsvétí je toho logickým důsledkem.

    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    20.5.2010 21:31 Fidel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Ano mas pravdu proste uz vime co se muze objevit, vime kam sahnout a uz to neni otazka hodin ale par stisku klaves v dobrem pripade.

    Ja take moc rad vzpominam na ty casy, hold starneme, dostudovali jsme, a proste uz se stavame beznymi uzivateli systemu (alespon u mne) ... U kazdeho jina souslednost.

    stativ avatar 20.5.2010 21:43 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Ale musím uznat, že se počet příliš brzo přesunutých balíků z testingu výrazně snížil, a možná je to i změnou leadera - to ale nemůžu soudit, sleduji jen mailing list pacmana ;).
    Bohužel. Místo toho aby přesunuli nová X-ka do [extra] a uživatele pravěkých nvidií odkázali na nouveau nebo nv jako se to udělalo kdysi s fglrx tak to pořád trčí v [testing] přestože jsou stabilní a hlavně neobsahují HAL (já to říkal, že jednou umře, mrcha jedna bídná)
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    20.5.2010 21:27 Fidel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    A to nejdulezitejsi jsem zapomnel.

    DIY princip Archlinuxu co se tyce konfigurace atd. me ze zacatku pred lety dosti stval, nez jsem pochopil jaky prinos a prenesene jakou sluzbu nam Judd Vinet delal tim, ze clovek musel nastudovat hafo man pages, LDP atd. nez se mu neco povedlo zprovoznit.

    Toto bohuzel v dnesnich mainstream distrech uz cloveka tolik nepotka, vsude jsou graficka klikatka a clovek ikdyz bude mit ty nejlepsi pohnutky, tak ho to nedonuti nahlednout pod poklicku tohohle systemu.

    Dekuji ..
    rADOn avatar 20.5.2010 21:48 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Teď ještě nějakýho debianistu a slackware a jsme komplet. Kdo se hlásí? :-)
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    Jakub Lucký avatar 21.5.2010 00:49 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    LIDI! NEBUĎTE BLBÍ! NEINSTALUJTE DEBIAN! BUĎ JE TO STARÝ, NEBO TO NEFUNGUJE!

    Za Debian bych řekl že stačí...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    clayman avatar 21.5.2010 08:59 clayman | skóre: 13 | Praha 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    No, za sebe můžu říct, že jedu na _pracovním_ notebooku na Debian Squeeze a myslím, že nemám zrovna nejstarší systém (jádro 2.6.32, KDE 4.4.3, GCC 4.4.4,...) a stabilní to je taky, takže ano -- pokud si někdo nainstaluje Debian Lenny, nemůže čekat zázraky, ale i na Debian testing se dá naprosto v pohodě fungovat. (NB: Myslím, že poslední (K)Ubuntu je méně stabilní než současný Debian T.)
    Jakub Lucký avatar 21.5.2010 11:52 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Nee... Ty nám to kazíš!! ;-)

    LIDI NEBLBNĚTE, ON NEVÍ CO ŘÍKÁ, TO JE ŇÁKY FANATIK NEBO TAK NĚCO!!

    ʇssssd ǝlɐ `ʎʞoɹ ıɹʇ oɹoʞs ǝlqɐʇsun ǝuǝɾoʞods ɯɐʌıznod ɐɾ
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    clayman avatar 21.5.2010 19:36 clayman | skóre: 13 | Praha 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    ;-)
    21.5.2010 13:09 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Já bych to spíš viděl na mikroblog:

    Proč neinstalovat Debian.

    Fakt nevim.

    A co se stížností týče, na některých produkčních systémech se dneska stále používají jádra 2.4, takže "starý" leckomu úplně nevadí, hlavně že je to stabilní.

    Co se nefunguje "nefunguje" týče, tak nějaký příklad by neškodil... pokud možno i s porovnáním, co všechno naopak funguje out-of-the-box
    Quando omni flunkus moritati
    Jakub Lucký avatar 21.5.2010 13:33 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Já jsem to psal spíše jako legraci...

    Debian (unstable!) používám už přes 3 roky na serverech (firemní rozhodnutí, já malý pán) a přes 2 roky na desktopu a přes všechny drobné útrapy (aneb cesta k HAL a zase zpátky nebo ta o spícím maintainerovi) považuji Debian za optimální distro pro sebe a taky ho používám...

    Nicméně vzít výše uvedené článek, přepsat v něm pár řádků a do nadpisu dát Debian by určitě šlo...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    21.5.2010 12:22 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Jak je Linux krásný a užitečný jsem poznal díky Slackwaru. Dohledávání závislostí byla občas zábava. Ale jinak si nestěžuji. Arch jsem zkusil, ale zase jsem se vrátil z vandru domů ke Slackwaru.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    lukve avatar 20.5.2010 22:16 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch

    ARCH je jedno z lepsich distier ktore poznam a to pouzivam linux uz dost dlho. Teraz ho uz nepouzivam koli roling-updates... nie som ten typ ktory by kazdy den ked chce si nainstalovat nejaky balik updatoval cely nainstalovany system. najviac sa mi pacili casy ked arch linux bol aj v pdoobe na 1cd kde bolo aj Xorg a fluxbox.. to bolo bozie,..

    linux user more than 20y
    20.5.2010 22:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    mplayer je pokud vím jeden z nejpřekompilovávanějších (nebo jak to říct :-D) balíků v Archu. Taky už jsem ho párkrát kompiloval.
    Koneckonců, podívej se, kolik ho je v AURu.

    Co se týče AURu, svoje balíky se snažim aktualizovat co možná svižně. Někdy to ale není žádný med...
    Teď zrovna bych měl co nejdřív aktualizovat FOG :-D
    kotyz avatar 21.5.2010 00:04 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    ja taky, ale pak sem se na to vykaslal, protoze mi pak padal. radsi jedu ty overeny svn revize co sou v repozitari a ze to je bez podpory amr nebo musepacku (kterej sem potreboval v zivote jen jednou) mi tolik nevadi :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    21.5.2010 05:44 asdfghjkl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Po stránce výkonu nepřináší Arch prakticky vůbec nic. Oproti subjektivním dojmům mluvi jasná čísla z Phoronix test suite. Já osobně žádnou výhodu v Archu nevidím, specielně jako uživatel používající Linux i k produktiovní činnosti.
    21.5.2010 11:39 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Boha jeho, ten test na Phoronixu jsem videl. Clovek, ktery zacne testovat vykon gzip komprese a podobne na nekolika distrech s hypotezou, ze by mel ziskat odlisne vysledky, je blazen. Z hlediska testu Phoronixu jsou na tom vsechna distra +/- stejne, protoze Linux...
    21.5.2010 13:07 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    21.5.2010 17:14 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch

    Na Phoronixu jsem viděl taky test Reiser4 za použití patche, který byl neoficiální a o kterém se už měsíc vědělo, že nemůže fungovat, protože ho vytvořili dřevorubci od Zen patchsetu bez znalosti potřebných detailů.

    V testech, které čirou náhodou fungovaly, stejně natrhl Reiser4 těm ostatním prdel, ale poznámky o jeho údajné nefunkčnosti jsou to nejhorší, co může souborový systém potkat. O týden později vydal Edward Shishkin svůj oficiální patch, který samozřejmě funguje bez problémů.

    A po těchto úletech někdo věří Phoronixu? :-D

    21.5.2010 17:10 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch

    Binární balíčky v Archu jsou kompilované pro 14 let staré (32-bit), případně 8 let staré (64-bit) procesory. Čemu se tedy divíte?

    Systém zkompilovaný z ABS, který prošel prelinkem, je pochopitelně něco zcela jiného.

    21.5.2010 17:08 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch

    To nejpodstatnější, co se mi na Archu líbí, je ABS.

    Zkuste se podívat pohledem začátečníka na ebuildy v Gentoo nebo na Source Juicer v OpenSolarisu. To asi nerozdýcháte zrovna rychle. Seznámení s ABS je otázkou čtvrthodiny.

    A jakmile si můžete celý systém (včetně kernelu) překompilovat s -march=native a navíc nezapomenete na prelink, poznáte i na těch 64 bitech pořádný rozdíl v rychlosti.

    Vytvořit vlastní balíček je relativně snadné. Zkopírujete nějakých dvacet řádků skriptu, nastavíte několik proměnných a hotovo. Pokud nejde o něco speciálního, tento postup zpravidla stačí. Dostat balíčky do AUR je rovněž jednoduché. Když už ten balíček vytvářím, bylo by hloupé ho nesdílet.

    22.5.2010 09:58 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč neinstalovat Arch
    Naprosto souhlasím, evidentně se změnilo naprosté minimum od té doby co jsem jej přestal používat.. (jsou to již téměř 3roky a používal jsem ho do té doby více jak 2 roky..)

    V té době jsem po příchodu ze školy dal pacman -Syu a následně jsem si hodinu a někdy i více hrál..

    Ale jinak pro naučení je to opravdu dobrý systém. Nikdy nevíte co se Vám rozbije a někdy se rozbijí i věci, které byste nečekali :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.