abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 783 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Konkurence na železnici na český způsob

    25.5.2014 11:32 | Přečteno: 2182×

    Jak by pravil klasik, tento způsob konkurence zdá se mi poněkud nešťastným.

    Nevím, jestli to někdo sledujete, ale v současnosti je situace na trati Praha - Ostrava taková, že zde jezdí celkem tři dopravci:

    s celkem čtyřmi kategoriemi vlaků:

    Vlaky jezdí nahusto zasebou, jsou relativně kráté (například Leoš s tou svojí tramvají je ekvivalent asi 3,5 normálního rychlíkového vozu), jenže pro cestujícího to nemá žádný význam, protože většina vlaků je povinně místenkových (resp. všechny kromě ČD EC/IC), takže nějaká operativní změna plánu moc nepřipadá v úvahu (ano, mohou zariskovat a doufat, že nějaká volná sedačka před odjezdem zbyde, ale taky jim dopravce může vzkázat: vlak je vyprodán, vydejte se pěšky ve směru jízdy vlaku). A s jízdenkou od jednoho dopravce zároveň samozřejmě nemáte šanci u jiného. Já vždycky u železnice v podání ČD oproti autobusům viděl jako velkou výhodu síťovost, přičemž tohle dosti situaci komplikuje.

    Navíc tenhle stav i dosti škodí kapacitě dráhy. Laika to asi vůbec nenapadne, řekne si, však je tam dvoukolejka, tam se vejde vlaků skoro neomezeně. Nevejde. Resp. vešlo by se, ale za podmínky, že všechny pojedou stejně rychle (tzv. rovnoběžný grafikon), v opačném případě je zaděláno na problémy. Proč myslíte, že dnes cesta osobákem (vlak co zastavuje ve všech stanicích a zastávkách) z Kolína do Prahy trvá paradoxně déle než před rekonstrukcí tratě někdy před patnácti lety? Kvůli vysokému nárůstu počtu rychlých vlaků. Osobní vlak vyjede z Kolína, aby byl hned ve Velimi uhnut bokem, protože už se za ním žene rychlík, tak aby ho mohl předjet, za rychlíkem jede ještě Jančura a teprve po projetí obou jede osobák dál, aby se to celé o dvě stanice dál opakovalo. A nákladní doprava nemá přes den kolem Prahy už vůbec šanci.

    Proto si myslím, že byla velká chyba MD že nechalo na železnici takhle rozjet přímou konkurenci. Místo toho se mělo udělat výběrové řízení na jednoho dopravce, který bude jezdit celý den v hodinovém taktu z Prahy do Ostravy a zpět s velkými patnáctivozovými expresy (na téhle trati klidně s nulovou dotací) za podmínky že bude mít minimálně x míst bez povinných místenek a bude uznávat nějaké univerzální "ministerské" jízdné, které bude jinak platit napříč všemi dopravci (a ne takové pakárny, jako že RegioJet na trase Olomouc - Krnov - Ostrava bude muset uznávat jízdenky ČD - svého úhlavního konkurenta). Takovéhle řešení by bylo jak pro kapacitu dráhy tak i pro cestující mnohem přijatelnější.

    Pokud můžete, napište mi do komentářů, jaký máte názor k této problematice. Docela mě totiž zajímá názor lidí, kteří na rozdíl ode mně, nejsou pražcem praštění, a zároveň to (snad) nejsou takoví primitivové, jako mnozí "diskutéři" na se serverech jako je iDnes a spol.

           

    Hodnocení: 56 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.5.2014 11:58 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Zakladnim problemem zeleznice je to, ze je stale vlastnena a dotovana statem. To same se tyka ceskych drah. Zeleznicni doprava by mela byt privatizovana a dotace zruseny. Neni moralni chtit po danovem poplatniku, ktery vlakem nejezdi, aby ze svych dani dotoval toto odvetvi. At si za zeleznici plati osoby, ktere ji vyuzivaji. Ja osobne jsem nepritelem zeleznice. V dnesni dobe ji povazuji za absolutne prekonanou. Cekani na prejezdu mne privadi k silenstvi.
    paul2no avatar 25.5.2014 12:17 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jestliže je špatně že železniční infrastrukturu (SŽDC) sparvuje a vlastní stát, tak je tady stejně špatně, že stát vlastní a spravuje většinu silnic (ŘSD)? Myslím si že takováhle infrastruktura by měla zůstat státní, ovšem obecně souhlasím s privatizací dopravců. U osobní dopravy by se o tom dalo ještě diskutovat, protože pořád je to ještě jaksi "služba lidu" (a pro stát není žádoucí, aby všichni začali jezdit autem), ale třeba bych rozhodně nechal padnout a pak prodal ČD Cargo - nevím proč ho pořád udržovat při životě, když je tu celkem dost soukromníků, kteří to zvládají mnohem lépe.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    26.5.2014 10:47 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Kdybys chtel vedet proc by NEmel stat vlastnit infrastrukturu, tak se podivej jak a za kolik se zrovna ted opravuje D1.
    Dtto zeleznicni koridory pro 160km/h za cenu 300km/h koridoru.
    Luk avatar 26.5.2014 10:58 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Dtto zeleznicni koridory pro 160km/h za cenu 300km/h koridoru.
    Ne, že bych se chtěl české praxe zastávat, ale těžko lze srovnávat náklady na modernizaci existující infrastruktury (byť jen na nižší rychlost, ale ta je dána především právě tím, že se využívá existující trať vybudovaná převážně v 19. století) za provozu s tím, když se staví vysokorychlostní trať na zelené louce.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    26.5.2014 11:41 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Samozrejme, ze to jde srovnat.
    Proste se za ty prachy nebude modernizovat. Postavi se novy koridor jinde a starou trat zrusime.
    26.5.2014 11:53 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Tebe snad asi dnes ráno postihnul úžeh, ne?! Koukni se na mapu. A než začneš něco plkat o naší neefektivnosti, tak se seznam se stavem silniční a dálniční sítě v Polsku.
    26.5.2014 12:00 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Nekdo se chce srovnavat s Polaky a nekdo treba s Francouzi nebo Nemci.
    Kazdopadne se bavime o penezich, za ktere se stavi koridory na zapad od nasich hranic.
    26.5.2014 13:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Možná až výše našeho HDP dosáhne stejné úrovně, tak o tom začnu uvažovat.
    26.5.2014 13:08 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Zajímavé, výše HDP tedy ovlivňuje cenu železničních a silničních staveb... to bych pochopil, kdyby to bylo čím nižší HDP, tím nižší cena, protože víc si nemůžeme dovolit. Ale ono je to obráceně.
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 13:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Naklikal sis tam i zmíněnou Francii a Německo?
    26.5.2014 15:03 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    To si asi nerozumime.
    Za stejne penize/km, ktere platime u nas za koridor pro 160km/h stavi na zapade koridor pro 300km/h.
    BTW: HDP musis delit poctem obyvatel. Ty grafy jsou k nicemu.
    26.5.2014 15:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Výše HDP určuje, kolik si může stát dovolit vyhodit na vybudování dálnice. O ceně dálnice totiž nerozhoduje jen kolik na ni dáme, ale také ji chceme, nebo můžeme postavit. To co u nás prodražuje stavbu je, že zde máme poměrně hustou zástavbu a moc si nemůžeme vybírat kudy to povede.

    I když se to nezdá, Poláci jsou na tom přes vyšší DPH hůře. Protože zatím co u nás se problém řeší na státní úrovni, tak u nich jsou silnice pod správou krajů. Tzn. že zatím co u nás se prachy soustřeďují na budování páteřní dálniční sítě, tak u nich to nestačí ani na to, aby kloudně udržovaly to co spravují teď. Aby si mohli dovolit alespoň takové cesty jako máme my, tak by muselo být jejich DPH přinejmenším na úrovni Francie.

    Takže závěr - na tu bídu, to u nás funguje ještě dobře.
    26.5.2014 16:12 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jeste jednou: HDP musis pocitat na obyvatele.
    FYI: CR 27.200$, PL 21.214$ - Wiki - zdroj IMM 2013.
    A davej si bacha na HDP/DPH. Znamenaji neco uplne jineho.
    26.5.2014 17:53 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    No zrovna v případě budování dálnic je tomu jinak, protože výše HDP rozhoduje kolik si může dovolit stát "vyhodit" za výstavbu dálniční sítě. A je úplně putna, kolik obyvatel ten balík peněz vygeneruje, protože rozhoduje úplně něco jiného - velikost území. Vyděl si HDP (v mil.) počtem kilometrů čtverečních a počtem dálničních kilometrů v tisících dojdeš tím k číslu které lze s trochou nadsázky brát jako jakýsi procentuální index, kolik HDP průběžně teče na budování dálniční sítě. Pořadí nijak nepřekvapí. Francie 0.42, Německo 0.75, Norsko 1.03, ČR 3.21 a Polsko 3.31

    A teď se podívejte, kdy která z nich s budováním své dálniční sítě začala. Ta čísla svědčí o tom, že v ČR (1971) i Polsku se usilovně dohání to, co za ty roky zameškalo. Teprve až bude vybudována základní síť, tak jako v Norsku (1964), Francii a Německu (1932) náklady na budování dálnic klesnou a zbydou peníze na jiné věci.
    pavlix avatar 26.5.2014 18:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    A že Norsko těch kilometrů dálnic má! :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.5.2014 01:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Rozhodně má cesty v lepším stavu než zmíněné Polsko. Větší obraz bídy a utrpení než polské silnice jsem snad neviděl. Ale pravdou je, že výchdoněji než na Slovensku jsem také nebyl. Hlavní cesta ze Štětína do Gdaňsku, která je ještě na tamní poměry vyloženě luxusní, vypadá zhruba jako u nás cesta Mikulovice - Zlaté Hory. Pro ty menší ani přirovnání nemám. U jedné to budilo dojem, jako bychom jeli kamsi do polí. Než jsme zhruba po hodině jízdy vyjeli tam kde měli. Další měla zase asfalt pouze na dvou třetinách a vedle jen vyjetý pruh v hlíně. Auta si to mazala pěkně proti sobě, s tím že to co měli vyjetou hlínu napravo od sebe museli dávat většího majzla, zda někdo proti nim nejede, aby včas sjeli z asfaltu. Jiná zase vypadala jako by ji naposled spravovali němci před útokem bubnové palby ruské armády. Díry byly tak husté, že nemělo absolutně žádný význam se jim pokoušet vyhnout. Bez výjimky všichni mí polští známí nás odrazovali od nápadu vzít to do Wroclawi přes Polsko s tím, že přes Německo je to sice cesta o 300km delší, zato o tři hodiny kratší.
    27.5.2014 09:23 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    otázka nebyla na stav, ale na množství

    kromě toho, přijde mi poněkud zavádějící nazývat "dálnicí" to, po čem smít jet tak rychle, jako v Německu po normální silnici, a když už jsem u přirovnání s Německem, tak celé je to široké jako jeden směr typické německé dálnice ...

    (a ten stav bych si také tak úplně neidealizoval, pokud se od roku 2008 něco zásadně nezměnilo ...)
    27.5.2014 13:03 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Polsko se diky mistrovstvi dost zlepsilo, shodou okolnosti rodice jeli minuly mesic Nachod - Wroclaw - Poznan - Bydgoszcz - Elblag a nemeli vetsich vyhrad. Pred deseti lety to byla jina kava.
    pavlix avatar 27.5.2014 18:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    A že Norsko těch kilometrů dálnic má! :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.5.2014 23:26 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Způsob stavby dálnic i rychlostních komunikací, včetně náročných tunelů a přemostění, a způsob financování, podílení se na nákladech účastníky, může právě Norsku závidět skoro každý jiný stát.

    Druhá věc je, že na rozdíl od přání Odina a podobných ulítlých fantastů (kteří se zrovna momentálně mají dobře a tudíž mohou kašlat na sociální síť) o zrušení zasahování státu do čehokoliv, je Norsko výrazně orientováno na státní systém díky obrovským příjmům z nerostných surovin.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    pavlix avatar 28.5.2014 08:03 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    To je jako mluvit do zdi. Jaký má vůbec smysl posuzovat rychlost stavby dálnic u státu, který prakticky žádné dálnice nemá?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    28.5.2014 09:50 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Za prvé dálnice má, byl jsem na nich naposled v dubnu, za druhé díky geografickým podmínkám staví místo dálnic rychlostní komunikace.

    Rozhodně ale velmi přehledně a transparentně, včetně toho, že se např. vybírá mýtné za nově postavený tunel a po určité době se vybírat přestane. To si v našich podmínkách představit neumím.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    pavlix avatar 28.5.2014 14:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Včetně toho, že mají tak hustou silniční síť, že jsme si kvůli jedné uzavírce 20km před cílem zajeli 600 km a k tomu ještě kus trajektem. Já nechci na Norsko nijak nadávat, jen si myslím, že nelze vůbec srovnávat s námi a našimi sousedy ohledně silniční sítě a už vůbec ne ohledně dálniční sítě, které se ani moc síť říkat nedá.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    28.5.2014 15:30 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Já jsem netvrdil, že mají dálniční síť hustou. Ten stav je celkem daný díky geografickým poměrům. Docela by mne zajímalo přesné místo, kde sis zajel 600 km kvůli uzavírce - zemi mám kvůli lyžování docela dost dobře projetou. Ostatně v zemi, kde je perfektní informovanost o dopravní situaci na webu i v rádiu. Jak jsem uvedl, oni mají spíš problém v tom, že všechno platí stát z ropy a plynu, a lidi si na to dost pohodlně zvykli.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    29.5.2014 00:06 kolemjdoucí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Ten stav je celkem daný díky geografickým poměrům.
    A hustotě obyvatelstva (pro představu asi 8,5x nižší než ČR).
    29.5.2014 09:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Ke zmíněným nákladům na výstavbu dálnic:

    Je třeba vzít v potaz, že jsme zemí v centru Evropy, přes kterou vede několik významných trasportních tras. Díky destrukci ČD a vzniku skladových zón mimo železniční uzly tak významně stouplo jejich zatížení - logicky tak zátěž na našich dálnicích a náklady na jejich výstavbu a údržbu jsou vyšší než jinde.

    K tomu přistupuje také fakt, že jsme poměrně hustě osídlenou a členitou zemí, takže i možnosti vybudování paralelních cest jsou omezené. Proto se místo budování na zelené louce musí opravovat stávající dálnice za plného provozu.

    Pokud jde o polské silnice - ano, během mistrovství ve fotbale nalili Poláci do opravy silnic v okolí Wroclawi poměrně dost peněz - bohužel na úkor těch ostatních. Takže je sice fajn, že můžeme využívat (a také využíváme) úsek Náchod - Kladsko - Nisa k tranzitu do Jeseníků, ale při cestě na sever Polska je to jen cca 150km po slušné cestě ze zhruba 900km celkové trasy.
    29.5.2014 16:59 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    takže i možnosti vybudování paralelních cest jsou omezené. Proto se místo budování na zelené louce musí opravovat stávající dálnice za plného provozu.

    Spíš se u nás buduje tak moc paralelních tras, že ještě nefunguje ani jedna z nich pořádně.
    29.5.2014 19:20 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    No, to zrovna není nejlepší ukazatel. 99% území je naprosto neobydleno, takže tam není potřeba nic stavět. Naopak v Oslo je snad největší densita ve Skandinávii, kde na každém volném místě udělají tunel a nad ním postaví barák, a na baráku na střeše zahradu.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    26.5.2014 16:10 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Zrovna ten koridor (zcela nová část úseku Votice-Benešov) je co do náročnosti srovnatelný s VRT. Podle mě je to spíš dobrá zpráva, že bychom mohli mít případné VRT na téhle úrovni (600 MKč/km, jako třeba Francie), místo předražeností jako jsou britské nebo nizozemské tratě. Spíš by mě zajímalo, jak zvládají stavět tak levně Španělé (ti zvládají novostavby za 200 MKč/km, tedy jako náš koridor rekonstruovaný ve stávající stopě).
    Luk avatar 26.5.2014 12:03 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    V Polsku bylo nejlepší, jak stavěli dálnici z obou konců se uprostřed to nesedělo o 5,5 kilometru :-D A pak samozřejmě Číňani a také ze Studénky nechvalně proslulá firma Bögl & Krýsl (i když tam je otázka, na čí straně je chyba - jestli u firmy nebo u státu).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    xxx avatar 26.5.2014 15:28 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jeste chvili se smejte. Jenze do par let maj polaci dostavenou A2 a A4 z vychodu na zapad, A1 ze jihu na sever. Staci se podivat, co se stavi tam, a co u nas.
    Please rise for the Futurama theme song.
    26.5.2014 15:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Budiž jim to přáno. Je totiž smutné, že z OV se jet autem do Gdaňsku vyplatí jet přes Německo, i když je to delší trasa.
    xxx avatar 26.5.2014 15:48 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Opravdu? Kudy?
    Please rise for the Futurama theme song.
    xxx avatar 26.5.2014 15:20 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Ano, seznamil jsem se stavem dalnici site v PL. A jsem sakra neefektivni http://en.wikipedia.org/wiki/File:PL-Motorways-en.svg .
    Please rise for the Futurama theme song.
    Luk avatar 26.5.2014 11:57 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Postavi se novy koridor jinde a starou trat zrusime.

    Jenže pokud se předem rozhodne, že stará trať zůstane (kvůli zastávkám "u každého patníku" - ty na té vysokorychlostní samozřejmě nebudou), tak to srovnávat nelze. Samozřejmě se dá postavit nová trať vedle (a s tím také počítají ty plány, o kterých už tu byla řeč), ale náklady na starou trať zůstávají - jak na údržbu, tak na rekonstrukce (které jsou u těch současných tratí většinou potřeba už teď nebo v blízké době potřeba budou).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    25.5.2014 12:31 PanZvedavy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob

    Vlakem jsem jel tak 3x za zivot, takze me to muze byt celkem jedno, ale zeleznici chapu jako strategickou infrastrukturu.
    Vsude, kde to ruzni zlodeji a vlastizradni jidasove rozkradli a prodali soukromemu sektoru jako treba vodarny - politicky korektne se tomu rika tusim privatizace, optimalizace...to klidne oduvodni bojem s terorizmem nebo destskym pornem -, tak vsude tam se v podstate lidi stavaji rukojmim ruznych nadnarodnich celku - rika se tomu volny-svobodny trh - a zacnou na to tezce doplacet...doslova, voda, plyn, elektrika.

    Zpatky k soukrome zeleznici...predpokladam klasicky cechackovsky provedena rozkradacka(čechy sobě) a nasledne ovcane strihani az na kost v ramci klasickeho ceskeho trzniho prostredi - cti oligopolu. Na druhou stranu tu mame statisicove platy managementu statni firmy a jejich milionove padaky, firmy ktera uz rozkradla a utopila neskutecne miliardy z nasich dani.

    Jendа avatar 25.5.2014 19:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Vsude, kde to ruzni zlodeji a vlastizradni jidasove rozkradli a prodali soukromemu sektoru jako treba vodarny
    A je to ve státních rukou lepší? Přijde mi, že leckdy ne.
    25.5.2014 22:03 PanZvedavy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob

    Pokud mluvime o strategicke infrastrukture, vzdy by mela zustat statu-spolecnosti a ne, aby na tom rejzovali mezinarodni korporace. Neprijde vam divne, ze nam "nasi" vodu v nasi zemi co mame primo pod nohama prodavaji francouzi???
    Co se tyce tech co skodi zemi jako statni zamestnanci nebo voleni zastupci...od toho je tu-mela by byt justice. A v techto pripadech bych klidne pouzil "institut vlastizrady"...

    http://www.vlastnihlavou.cz/debatni-klub-michal-chromec-radek-novotny-cena-vody/

    Pavel Stárek avatar 25.5.2014 22:48 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Bohužel, vodárenský průmysl byl ve většině rozkraden (pardon, "zprivatizován") tím nejhorším možným způsobem. Fakturace se prodali nadnárodním firmám (takže ony kasírují a ony zvyšují ceny), ovšem infrastruktura (tedy to, co je na tom nejvíce nákladné) zůstala městům.

    Ale zpět k vlaků: privatizovat se mělo jinak. Ne jen lukrativní tratě, ale pěkně i ty nelukrativní.

    A co mi ještě vadí, a proto (pokud nebudu vyloženě muset z nějakého závažného důvodu) s nimi nikdy nepojedu, je to, že ani LEO ani Jančurák nestaví v Kolíně. Ano, v onom významném republikovém železničním uzlu.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    paul2no avatar 25.5.2014 22:52 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Ne jen lukrativní tratě, ale pěkně i ty nelukrativní.

    Tohle je takový věčný omyl. Právě ty "nelukrativní" tratě jsou ve skutečnosti tím největším zlatým dolem pro každého dopravce, protože na nich dopravu objednává stát/kraj, který dopravcovi nejen platí náklady na provoz, ale taky mu garantuje nějaký minimální přiměřený zisk. Na trati kde se provozuje doprava v rámci ZDO žádný dopravce nikdy neprodělá.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    mess avatar 25.5.2014 13:00 mess | skóre: 43 | blog: bordel | Háj ve Slezsku - Smolkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Podle mě je v pořádku, aby stát železnici dotoval, ale ne paušálně. V pořádku by podle mě bylo sponzorovat tratě, které sice negenerujou zisk, ale na druhou stranu se jedná o daleko nejpohodlnější spoj např. do práce. Pokud takovou trať dotuje třeba kraj, aby usnadnil svým občanům život (a finančně ulevil - ne každý má na to, aby mohl živit auto), pak s tím problém nemám. Samozřejmě za předpokladu, že by proběhlo výběrové řízení na dopravce a vybral by se ten, který nabídne solidní kulturu cestování za rozumný peníz. Třeba by se dokonce našel někdo, kdo by na dané trati dokázal jezdit i bez dotací, třeba proto, že nemusí živit obrovský byrokratický systém tak jako ČD.

    Na druhou stranu mu připadá zcestné dotovat tratě, které generují zisky a to ne malé - třeba tu trať Praha-Ostrava. To je podle mě plýtvání penězi a nedivím se lidem, že se nad tím rozčilují.
    Cez párne mesiace zošíváš vaginy, cez neparne montuješ hajzle.
    paul2no avatar 25.5.2014 13:13 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Na jedné trati mohou být rychlé vlaky ziskové (expres Praha - Ostrava co zastaví akorát v Pardubicích a Olomouci), ovšem na té trati jsou i další města (Přelouč, Ústí n. Orlicí, Zábřeh, Hranice,...) které obsluhují vymetací rychlíky ("pomalíky") a ty si na sebe nevydělají.

    Jinak zrovna trať Praha - Ostrava se už nedotuje od té doby, co vyjel Jančura. A na trati Praha - Brno (- Břeclav) mám dojem že ČD dostávají na EC/IC jen symblickou 1 kč/km (na vymetací pomalíky víc).
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    mess avatar 25.5.2014 14:32 mess | skóre: 43 | blog: bordel | Háj ve Slezsku - Smolkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jasně, v předchozím příspěvku jsem myslel hlavně ty rychlíky. Ty lokálky jsou přesně to, na co bych zkusil vyhlásit výběrové řízení.

    Jinak je možná taky potřeba zamyslet se, co je příčinou toho, že si ty vlaky na sebe nevydělají. Je to tím, že se používají staré vozy, které jsou hnusné nebo neefektivní (u trakčních vozů)? Nebo je to tím, že tím lidi nechtějí jezdit? A proč tím nechtějí jezdit? Ty zmíněné hnusné vozy nebo to prostě trvá už moc dlouho z toho důvodu, že je na kolejích už přecpáno? A dá se s tím něco dělat? Co by se dalo udělat pro to, aby vlak poskytoval lidem přidanou hodnotu/komfort srovnatelnou třeba s tím autem, případně něco jiného navíc, a přitáhnout je tak zpátky?
    Cez párne mesiace zošíváš vaginy, cez neparne montuješ hajzle.
    25.5.2014 14:45 Magog | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Lidi vlakem nechtějí jezdit, protože vozový park odpovídá v lepším případě 80. létům 20. století. Tedy si to na sebe nevydělá a tedy se nemůže obnovovat vozový park.

    Mimochodem, na Slovensku vypsali výběrové řízení na osobní vlaky Bratislava - Komárno. Vyhrál soukromý dopravce. Během několika málo týdnů vzrostl počet cestujících o 2/3. Protože s moderními soupravami přišla klimatizace, pohodlnější cestování, kratší jízdní časy. Navíc soukromý dopravce ctí pravidlo "Náš zákazník, náš pán" (narozdíl od "zaplať a neotravuj" u ČD i ŽSSK).
    pavlix avatar 25.5.2014 14:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Navíc soukromý dopravce ctí pravidlo "Náš zákazník, náš pán" (narozdíl od "zaplať a neotravuj" u ČD i ŽSSK).
    Je docela štěstí, že soukromý dopravce ctí toto pravidlo i po výhře výběrového řízení, a stejně zajímavé bude sledovat, jak dlouho mu to vydrží, když už nebude prostor pro zvyšování objemu jeho byznysu například proto, že už nebude mít čím přesvědčit další cestující.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 25.5.2014 14:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Tím neříkám, že to není změna k lepšímu. Jen bych se k tomu neupínal jako ke všeléku.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jendа avatar 25.5.2014 19:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Lidi vlakem nechtějí jezdit, protože vozový park odpovídá v lepším případě 80. létům 20. století.
    Byl by k tomu nějaký zdroj? Třeba mně tohle moc nevadí.
    25.5.2014 21:02 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Mě také ne. Kolikrát jsou ty novější vlaky horší - je tuším evropskou unii zakázané mít už otevírající okna, ze kterých se dá vyklonit (je povolena jen ta malá sklápěčka - neozdrojuji to, někde jsem to kdysi četl, možná se mýlím), s tím, že kolikrát ani okno otevřít nejde vůbec, protože se o to má starat klimatizace. Jenže u ní jsem často zažil jednak to, že podivně smrdí a pak taky to, že je ve vlaku zima a když člověk výjde ven do pařáku, tak se nachladí. Dále v moderních vagónech často nejsou kupéčka, nebo jsou všelijak zmršená. Takže starý rychlíkový vagón (případně rekonstruovaný - nové potahy a tak), pokud je uklizený, u mě vede.
    Baník pyčo!
    26.5.2014 19:34 hlasovani | skóre: 1 | blog: zapamatovat
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Takže otevírací okna zakázala EU? Super, EU má u mě další plusový bod. Jezdím vlakem denně do práce a zpět. NEskutečně mě štvaly otevřená okna. Hluk, prach a stejně bylo vedro (v létě), nebo zima (v zimě). Nyní klimatizované vlaky (jezdím City Elefantem a IC rychlíkem), ticho, čisto, v létě příjemný chládek (žádná zima), v zimě příjemné teplo. České dráhy se hodně zlepšily s novými soupravami.
    Václav 27.5.2014 09:22 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Hlavně ty jejich nový vagony. Nedávno jsem se celkem smál po cestě Praha -> Tábor. Prošel jsem první třídou do nového vagonu, který vypadal ještě komfortněji :D Zásuvky, rozkládací dřevěné stolky…
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    28.5.2014 01:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Tak si do toho vagónu někdy zkus taky sednout - celou cestu to kecá, píská, pípá, člověk si nemá kde opřít hlavu a že by se v tom sedělo pohodlně, to se teda nesedí. Zásuvka a stůl to fakt nevytrhne.

    Hm, docela by mě zajímalo, když ten vlak do něčeho narazí a člověk do toho stolu vlítne, co se stane. Osobně bych hádal dost vážná vnitřní zranění. Samozřejmě ne že by se tohle dělo nějak často, ale bejt bych u toho (stolu) nechtěl.
    Quando omni flunkus moritati
    Luk avatar 28.5.2014 01:28 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Samozřejmě ne že by se tohle dělo nějak často
    Jen občas, třeba když při nasouvání mostu přes trať vypadnou dřevíčka, kterými to odborníci podložili, protože se to trochu viklalo... ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    28.5.2014 01:47 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jo, to bylo dílo.

    Ale upřímně, nejvíc napřesdržku mi přišlo to, když první, co řešili v nemocnici se strojvůdcem, byl odběr krve kvůli testu na chlast. Jako by mohl - když ani ne kilometr před ním najednou spadne na koleje most - udělat něco víc než zatáhnout za rychlobrzdu.
    Quando omni flunkus moritati
    lobotron avatar 28.5.2014 07:26 lobotron | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Za rychlobrzdu se netahá.
    We must steer between the "romantics" and the "ostriches".
    26.5.2014 19:59 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    +1 ... tento pseudoargument slýchám jen od odpůrců železnice - teoretiků

    ti co vlakem skutečně jezdí si sice občas zanadávají na záchodky v silně nekulturním stavu apod., nicméně dosti často trpí spíše odporem vůči moderním vozům - počínaje tím, že už nás musí jet fakt hodně abychom se odhodlali vytáhnout kytaru ve velkoprostorových oddílech německých vozů, narozdíl od klasických kupéček, pokračuje přes obtížné tulení či zaujmutí vůbec jakékoli nestandardní polohy na tvarovaných sedadlech (kde navíc i v druhé třídě už bývají jen po šesti v kupé), pokračuje dále přes nemožnost otevřít si okno (ne každý zbožňuje pitomě nastavenou klimatizaci), a konče někde u toho, že některé moderní vozy jsou jak pro asiaty ...

    navíc shodou okolností dneska mi rodinka cestovala dětským vozem s kinem ... úroveň 80. let jak vyšitá, že?

    jinak tedy co mě osobně odrazuje od vlaku jsou spíše věci typu že přestali brát lodě, že je to drahé (už při dvou lidech jsem často na stejné ceně jako za auto), že to jezdí málo a neefektivně (z Brna do Trenčína přes Bratislavu? eh? vždyť po silnici je to sotva přes 100 km ...), a tak podobně
    26.5.2014 23:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    ti co vlakem skutečně jezdí si sice občas zanadávají na záchodky v silně nekulturním stavu apod., nicméně dosti často trpí spíše odporem vůči moderním vozům - počínaje tím, že už nás musí jet fakt hodně abychom se odhodlali vytáhnout kytaru ve velkoprostorových oddílech německých vozů, narozdíl od klasických kupéček, pokračuje přes obtížné tulení či zaujmutí vůbec jakékoli nestandardní polohy na tvarovaných sedadlech (kde navíc i v druhé třídě už bývají jen po šesti v kupé), pokračuje dále přes nemožnost otevřít si okno (ne každý zbožňuje pitomě nastavenou klimatizaci), a konče někde u toho, že některé moderní vozy jsou jak pro asiaty ...

    Nové vagóny. Jakmile si na ně vzpomenu, tak se moje pocity nedají vyjádřit slovy. A k člověku, který rozhodl o jejich nákupu se taky vyjádřit nemůžu, to by byl trestný čin.

    Ostatně kdo se už potkal s těmi novými půlpoštovními, tak tomu stačí jediné: tydydůůůů. Tydydůůůů.
    Quando omni flunkus moritati
    xxx avatar 27.5.2014 14:53 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    No ja teda za ideal cestovani vlakem rozhodne nepovazuju cestovani namackanej v osmi v kozenkovym kupe s osmi polovozralejma vodakama, ktery mlatej do kytary a rvou (protoze o hre a zpevu v tom hluku, kterej vagon vydava svou jizdou nemuze byt ani rec). Navic spocenej jak prase, nebo ulepenej od bordelu co vlak nabira otevrenym oknem.

    Chapu ze na vikend je to fajn, obvzlaste pokud je clovek sam jednim z tech polovozralejch, ale na normalni cestovani je to fakt humus. Tam je jasne preferuju klimu (i kdyz normalni vetrani, dokud to staci je lepsi), kupecka po 6, nebo normalni dvojsedadla.

    Blby je, kdyz klima nefunguje, to je pak peklo. V tom udelaly CD chybu. Meli nakoupit min, ale zato novych vagonu. Do jizdniho radu pridat logo prasete (nebo blijici smajlik), k tem vlakum, kde nejsou zarazeny, a bylo by.
    Please rise for the Futurama theme song.
    27.5.2014 20:29 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    No ja teda za ideal cestovani vlakem
    no, jen tak naokraj, řeč nebyla o ideálu ale o porovnání různých variant v současnosti dostupných ...
    rozhodne nepovazuju cestovani namackanej v osmi v kozenkovym kupe s osmi polovozralejma vodakama,
    ty se počítáš za nulu? - s osmi v osmi? :-)
    ktery mlatej do kytary a rvou (protoze o hre a zpevu v tom hluku, kterej vagon vydava svou jizdou nemuze byt ani rec).
    mno, mně přijde lepší když mlátěj do kytary, než když jenom řvou ... ale vkus se různí, že ...

    a hlavně máš možnost zalézt do vedlejšího kupéčka, zatímco z těch novejch obludností zdrhneš leda tak do jinýho vagónu; tedy ta parta osmi nacpaná v jednom kupé nikoho dalšího neruší, neb se k nim nevejde, zato v těch německejch obludách ruší dalších třicet nebo kolik je v tom prostoru míst
    Navic spocenej jak prase, nebo ulepenej od bordelu co vlak nabira otevrenym oknem.
    ... proti čemuž stojí alternativa bejt zmrzlej jak psí hovno, často i nemocnej, nebo tahat tři svetry navíc, a k tomu chcípat nedostatkem kyslíku
    Chapu ze na vikend je to fajn, obvzlaste pokud je clovek sam jednim z tech polovozralejch, ale na normalni cestovani je to fakt humus.
    no, pokud rozděluješ "víkend" a "normální", tak ale při "normálním" cestování těžko budeš sedět s těma vožralejma ...
    Tam je jasne preferuju klimu (i kdyz normalni vetrani, dokud to staci je lepsi),
    moment, jaktože je najednou normální větrání lepší, když prve ti vadilo být "ulepenej od bordelu co vlak nabira otevrenym oknem"?
    kupecka po 6,
    nojo, jenomže to dva z těch osmi vodáků budou stát na chodbě, a bude-li vlak tak natřískanej, že bys jinak s nima musel jet v tom kupé jako devátej, tak už se nejspíš nedostaneš ani na tu chodbu a budeš si lebedit mezi vagónama, v lepším případě se dostaneš sednout na záchodě ...

    naopak pokud bude v kupé pro 8 jen 6 lidí, nějak nevím, jaký komfort by jim tím měl být upřen (bavím se o prostoru, ne o tom, že většina osmiček je stále koženkových)
    nebo normalni dvojsedadla.
    no, "normální" ... ne pro ty asiaty, že ...
    Blby je, kdyz klima nefunguje, to je pak peklo.
    problém je, že blbý je nejen když nefunguje, ale i když funguje, bo je asi dělaná a podle toho i nastavovaná pro eskymáky ...
    xxx avatar 27.5.2014 21:45 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jasne, jen si slovickar, 7 nebo 8, nebo stat pred kupeckem v ulicce. Jasne ve vedlejsim kupe pres tu papirovou stenu neni vubec nic slyset. V tech nemeckejch obludach idealne nerusej nikoho, protoze delat bordel je neslusne. Jenze to jsme zas u te kultury cestovani, kde se u nas ve vlaku proste hrani na kytaru povazuje za standard.

    Normalnim vetranim jsem myslel, ze neni pustena klima, ale ze to proste do vagonu cirkuluje vzduch z venci, normalnimi vetracimi otvory. ne oknem.

    Ja proste chapu, ze nekomu se ta trampska romantika starejch vlaku libi. Ale na normalni cestovani je to utrpeni. Si proste CD musi vybrat, koho chtej vozit.
    Please rise for the Futurama theme song.
    28.5.2014 01:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jasne ve vedlejsim kupe pres tu papirovou stenu neni vubec nic slyset.
    Tak jasně, když napínáte uši, abyste přes hluk vlaku slyšel vodáky s kytarou a pak mohl nadávat, tak to jo, slyšet to je. Napadlo vás poposednout si o dvě kupé vedle? Nebo zkusit jiný vagón?

    V kupé člověk - normální člověk, který se nesnaží poslouchat věci, na které by si pak mohl stěžovat - slyší akorát to, co se děje vevnitř. V těch velkokapacitních obludách "30 lidí jedna místnost" slyšíte všechny okolo, a to nemusí zrovna hrát na kytaru, stačí, když se vykecávají. A jsou lidi, co ve vlaku chtějí spát, což v přítomnosti vykecávajících se lidí prostě dost dobře nejde.
    Ja proste chapu, ze nekomu se ta trampska romantika starejch vlaku libi. Ale na normalni cestovani je to utrpeni.
    Blábol. A to říkám z pozice člověka, který toho vlakem najezdil opravdu hodně a mám to ozkoušené. Na normální cestování jsou nejlepší staré vagóny s předělaným interiérem (místo koženkových potahů hadrové) - aspoň zatím, záleží na tom, jak často se to bude prát. No a pak i ty s tou koženkou jsou lepší než ty ukecané s tvarovanými sedačkami, do kterých se člověk nevejde, a se smradlavou klimatizací.
    Quando omni flunkus moritati
    28.5.2014 23:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Amen.
    xxx avatar 29.5.2014 16:12 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Ne, neni to blabol. Normalni cestovani je tam, kde se clovek nepoti, nelapa vsechn bordel z trati, kde je primerenej hluk, kde se nesesouva po kozenkovy/hadrovy sedacce na spolucestujiciho. Jestli je to v kupe po 6, 8 nebo ve velkoprostoru je mi jedno.

    Ale prosazovat straje hnus, protoze mi nevoni klimatizace (tak radsi budu spocenej a ulepenej), protoze se tam da nedustojne naskladat vic lidi (to uz rovnou muzou jezdit dobytcaky, kdyz je takovej problem pridat vagon), atp. je hovadina. Mozna, ze uz jste toho najezdil tak moc, ze jste si proste zvyknul.
    Please rise for the Futurama theme song.
    29.5.2014 23:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Normalni cestovani je tam, kde se clovek nepoti
    Jo, to už jsem potkal, venku přes 25, v klimatizovaném vlaku 18. Normálně s tím problémy nemám, ale tohle jsem teda cejtil. Ale ok, vy se radši vyserete na zdraví, hlavní je pohodlí. Taky postoj.
    nelapa vsechn bordel z trati, kde se nesesouva po kozenkovy/hadrovy sedacce na spolucestujiciho.
    Jezdím s otevřeným oknem, bordel se na mě nelapá a na spolucestující se taky nesesouvám. Jestli náhodou neděláte něco špatně.
    Ale prosazovat straje hnus, protoze mi nevoni klimatizace (tak radsi budu spocenej a ulepenej)
    ... to buďte, já si otevřu to okno a je klid
    protoze se tam da nedustojne naskladat vic lidi
    Tohle prosazoval kdo a kde?
    Mozna, ze uz jste toho najezdil tak moc, ze jste si proste zvyknul.

    Ne, najezdil jsem toho tak moc, že vím, že s trochou snahy je cestování ve starém vagónu dostatečně pohodlné, bez problémů, které tady popisujete. A mnohem pohodlnější než v nových vagónech. A není potřeba moc, stačí myslet hlavou. Jenže sváteční cestující (odhaduji) vašeho typu vlezou do prvních dveří, které vidí, a pak si stěžují, že jsou vlaky narvané. Neumí se vykoudelit z vlaku, neumí za sebou zavřít dveře, ale zato umí hodně dobře nadávat na zpoždění, které sami způsobili.
    Quando omni flunkus moritati
    xxx avatar 29.5.2014 23:27 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Urazky o tom, kdo neumi vystoupit nebo nastoupit z/do vlaku, nebo sedet, si nechte od cesty. Pokud vam proste nevadi jet s otevrenym oknem a lapat bordel z trati, nebo se naopak potit v zavrenem kupe, pak ok, ale nesnazte se mi tvrdit, ze tak vypada pohodlne cestovani.
    Please rise for the Futurama theme song.
    Bystroushaak avatar 29.5.2014 23:52 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    nesnazte se mi tvrdit, ze tak vypada pohodlne cestovani.
    Jestli ono to nebude subjektivní.
    30.5.2014 00:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Urazky o tom, kdo neumi vystoupit nebo nastoupit z/do vlaku, nebo sedet, si nechte od cesty.
    Nechám si je na cestu vlakem, až zase potkám lidi, kteří přesně tohle neumí. Ujišťuji vás, že nebudu čekat dlouho.
    Pokud vam proste nevadi jet s otevrenym oknem a lapat bordel z trati
    Už jsem vám to prostě napsal několikrát: žádného lapání bordelu z tratí jsem si nevšiml, proto si otevřu to okno a nebudu zpocenej. A taky nebudu muset čuchat smradlavou klimatizaci (dost jedovatej smrad a pálí po tom v nose), nebudu riskovat zdravotní potíže, pohodlně si sednu, nebudu poslouchat pípání, pískání a kecy plechový huby. Jo, budu muset snést, když do vlaku vlétne chmíří z pampelišky. Kontakt s přírodou, to je katastrofa.
    Quando omni flunkus moritati
    27.5.2014 12:06 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Po dlouhé době jsem vlezl do vlaku minulou neděli, rychlík Brno - Bohumín s výstupem ve Vyškově. Dost mne šokoval rozdíl ve výšce perónu a vstupu do vagónu (mluvím o Brně s pevným perónem, u toho nasypaného ve Vyškově to toleruju). Já jako velmi trénovaný sportovec jsem měl problém se tam dostat se sportovní taškou, co někdo méně obratný s nákupní taškou? Myslel jsem, že už existují nějaké výsuvné schody, jako jinde ve světě (nemluvím o lokálce na Sázavě, ale o rychlíku).
    Nobody can give you as much as I can promise you
    3.6.2014 09:56 Přemek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Zrovna lokálky na Sázavě dnes jezdí z velké části i s nízkopodlažními dveřmi/oddílem. Kromě klasických šukafonů jezdí dost Regionov a o víkendu jsou nasazovány i stařičké velkokapacitní dvoupatráky ze Zhořelce.
    25.5.2014 22:16 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    nárůst počtu cestujících může být i tím, že předtím na té trati probíhala velká rekonstrukce, takže tam dlouho jezdila jen náhradní doprava ;-)
    26.5.2014 01:26 Roslav | skóre: 6 | blog: mamblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Tak aby som sa zastal, tak ZSSR dalo krasne nove supravy na lokalky okolo BA a tych par centov, co je mi vlak drahsi nez bus rad dam, ked mam dobry spoj a vie, ze nie som sam. + integrovana doprava, tak mam za elektricenku zlavu aj na vlak.
    Hmmpf... Niečomu tak deterministickému ako počítače sa jednoducho nedá veriť.
    Bystroushaak avatar 27.5.2014 11:27 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Lidi vlakem nechtějí jezdit, protože vozový park odpovídá v lepším případě 80. létům 20. století.
    To má být vtip? Stokrát radši pojedu oním hrozným vozem minulého století, než těma novýma krámama, co používají jako sedačky plastové prkno potažené hnusnou umělou chlupatinou. K tomu prudké bílé osvětlení a skoro nikdy to tam pořádně netěsní a vždy je tam moc vlhko, nebo moc sucho a celý vlak neustále vrže, jak o sebe třou plasty, ze kterých je postavený. Skoro to vypadá, jako kdyby ho tvůrce nakreslil někde v CADu a nikdy jím nejel. Fakt ne, díky.
    27.5.2014 00:15 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    a finančně ulevil - ne každý má na to, aby mohl živit auto
    Zajímavá logika. Ne každý má na to, aby mohl živit auto, ale má na to, aby živil poloprázdný vlak (ty dotace fakt nevznikly ze vzduchu)
    Třeba by se dokonce našel někdo, kdo by na dané trati dokázal jezdit i bez dotací, třeba proto, že nemusí živit obrovský byrokratický systém tak jako ČD.

    Tohle AFAIK zastavilo privatizace ztrátových lokálních tratí v 90. letech. Ti zatracení soukromníci na nich začali vydělávat, což na ČD vrhalo poměrně blbé světlo.
    Quando omni flunkus moritati
    mess avatar 29.5.2014 00:26 mess | skóre: 43 | blog: bordel | Háj ve Slezsku - Smolkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jenom ad ta podpora vlaků - je mi jasné, že ty prachy někde musí vznikat, jen mi nepřijde, že by se zvýšilo daňové zatížení občana tím, že místo do školy kraj ty prachy naleje do železnice. Aby se to projevilo na výši daní, tak by se ty dotace musely změnit systémově všude (i když to by se asi spíš rozkradlo, než že by někdo snižoval daně).
    Cez párne mesiace zošíváš vaginy, cez neparne montuješ hajzle.
    25.5.2014 21:41 Loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Svycarsko vs. USA. Now go fuck yourself.
    25.5.2014 12:49 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Doufám, že už budu jezdit všude jenom autem a že ve vlaku už mě nikdo neuvidí.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Jendа avatar 25.5.2014 19:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Proč?
    25.5.2014 23:30 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Protože mám z železnicí samé dlouholeté otřesné zkušenosti a s auty samé dlouholeté skvělé zkušenosti. Je teda pravda, že se chystám se stěhovat z místa dosažitelného hlavně autobusem do místa dosažitelného hlavně lokálkou, která se patrně bude hodit na cesty z hospody.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    25.5.2014 13:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Sám bych to líp nenapsal. Bohužel většina lidí v tomhle státě neumí myslet v souvislostech, takže větší ohlas nečekej.
    25.5.2014 13:22 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Všechno zprivatizovat, stát zrušit, proč na to máme platit daně. Od narození do soukromých školek po soukromých cestách soukromou dopravou nebo po soukromém chodníku. Žádné stupidní omezení, jestli jezdit vpravo nebo vlevo, nebo povinnou školní docházku, nebo nějaký řidičák, o kterém rozhodují státní byrokraté. Psát zleva doprava nebo zprava doleva jakýmkoliv jazykem nebo svým vlastním, všechny zákony zrušit, protože to dělají státní úředníci za naše peníze.

    Plně s Odinem souhlasím, takhle už to funguje všude ve světě, jen u nás ti blbci nechtějí Odinovu logiku pochopit.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    25.5.2014 14:07 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob

    Podporuješ aj úpravu hw výrobcom bez ohľadu na špecifikáciu ?

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    25.5.2014 22:34 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jsem proti všem úpravam od státu, každý se musí chovat naprosto svobodně a samostatně, ať žije volný trh.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    25.5.2014 13:44 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Ve Francii je to tuším tak (osobní zkušenost získaná během několika týdnů), že ty vysokorychlostní vlaky jezděj po svých kolejích, kde nic jiného nejezdí. A pak maj vyhrazené koleje pro nákladní dopravu. Jenže oni jsou dost velká a bohatá země, aby si to mohli dovolit. Nejsem si jist, zda by to šlo u nás (prostorově, viz problémy s přejezdy).
    paul2no avatar 25.5.2014 14:51 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Tak vysokorychlostní železnice (VRT) potřebuje vždy vlastní infrastrukturu, protože má přecijen jiná specifika než "běžná" železnice pro smíšený provoz - lehkým vysokorychlostním jednotkám nevadí narozdíl od těžkých nákladních vlaků stoupání/klesání až 40 promile, naopak je důležité aby na trati byly oblouky (zatáčky) o co největších poloměrech.

    U nás se o VRT Praha - Brno přes Vysočinu mluví už nějaký ten pátek, ale upřímně, obávám se že dřív bude vynalezen teleport, než se v ČR vybuduje VRT.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    25.5.2014 14:11 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob

    Zvýšenie efektivity s nižším plytvaním pohonných hmôt by bola väčšia koordinácia prepravy. To zmanená, že vlak vezúci ocel by do firmy vyrábajúcej auta doviezol a vagón by nechal v tejto firme a pripojil vagón s hotovými výrobkamy.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    26.5.2014 07:16 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Coz predpoklada, ze ocel a auta se vozi stejnymi vagony. Nevozi.
    pavlix avatar 25.5.2014 14:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Očekávej armádu volnotrhovců. I když, ono jich už pár ragovalo, že. Je zajímavé sledovat, jak ani státní monopol ani uvolněný trh nevedou na nějaké závratné výsledky. Dobré výsledky člověk může očekávat od lidí nadšených pro věc a takoví zpravidla nemají otevřenou cestu k rozhodování ani v úředním aparátu ani v komerční sféře. Ale souhlasím s tím, že železnice byla a je součástí klíčové infrastruktury.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.5.2014 23:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    ani státní monopol ani uvolněný trh nevedou na nějaké závratné výsledky
    Nevidíš nebo nechceš vidět?

    Poté, co na trať do Ostravy nastoupil Jančura, se například velmi významně pohnula cena jízdného u Českých drah. A podle toho, co jsem viděl v nabídce, se dost rozšířila nabídka služeb ve vlaku. Docela rozdíl v porovnání s vlaky na tratích, kde ČD konkurenci nemají.
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 08:23 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Snad ani radši nezjišťovat na úkor čeho.
    pavlix avatar 26.5.2014 09:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    To by mě docela zajímalo. Já jsem v Leo narazil jen na střídavě funkční a nefunkční wifi (tentokrát mi zrovna fungovala) a objednávku jídla a pití na místo, kde mi zase moc nevyhovuje nabídka a RJ je v tomhle dost podobný. LE má ve vlacích problémy s klimatizací, kdy různé části vlaku mají různou teplotu a pravidelní cestující se prý učí si podle toho vybrat místo. Kolo si do LE třeba nevezmu, místa bez rezervace tam taky nejsou, jednotné prodejní místo pro všechny dopravce neexistuje.

    Skutečně zlepšení vidím, závratné výsledky nikoliv, nehledě na to že u nás je ten státní dopravce stále ještě tak špatný, že ho trumfne ledacos.

    Navíc kolik takových tras v ČR je? Teď udělali z Prahy do Ostravy, můžou udělat z Prahy do Brna a co potom? Podle mě by měl mít stát dobrou koncepci železniční dopravy a pustit na trať jen dopravce, kteří ji pak budou splňovat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    26.5.2014 12:00 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    u Českých drah. A podle toho, co jsem viděl v nabídce, se dost rozšířila nabídka služeb ve vlaku.
    Já jsem v Leo narazil jen na střídavě funkční a nefunkční wifi (tentokrát mi zrovna fungovala) a objednávku jídla a pití na místo, kde mi zase moc nevyhovuje nabídka a RJ je v tomhle dost podobný
    ?
    Podle mě by měl mít stát dobrou koncepci železniční dopravy a pustit na trať jen dopravce, kteří ji pak budou splňovat.
    A ta by měla vypadat jak?
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 13:13 washeck | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Možností je víc. Třeba Británie jde cestou zmiňovanou v úvodu, kdy se na konkrétní trať vypíše výběrko na monopolního provozovatele na nějakou dobu (s nějakými podmínkami, na četnost spojů apod.). Takový dopravce je pak motivovaný investovat i do zlepšení infrastruktury trati, pořídit vozidla vhodná pro tuto trať (ne aby naklápěcí Pendolina jezdila Pha-Ova, kde náklápění nevyužíjí). Stát potom koordinuje vzájemné uznávání jízdních dokladů apod.
    Saljack avatar 26.5.2014 12:52 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Tech tras je mnohem více než by se zdálo. Jsou to trasy, které spojují vetěší města v podstatě ty, které kopírují dálnice. Plus jsou to příměstské trati kolem Prahy, Brna atp. Je jasné, že ze Sázavy do Benešova vlak nebude vydělávat otázkou ale je zda má vůbec takové spojení smysl a není výhodnější využít autobusy.

    Podle mě by vlak měl tvořit jenom hlavní páteř celé dopravy o zbytek by se měli postarat autobusy.

    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    26.5.2014 10:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Až někdy ztvrdneš podobně jako já před třemi lety v Karlových Varech na celé dopoledne jen proto, že všechny autobusy via Praha byly místenkové a vyprodané, tak názor změníš. Nebýt jediné normální linky v jednu odpoledne, co vymetala i všechny okolní obce, tak bych se já a cca asi dalších 12 cestujících odtamtud nevyhrabal vůbec.

    Příčina? Zcela prostá, konal se tam zrovna festival a všechny místenky vykoupili tzv. festivaloví turisté, takže normální člověk, který prostě odkudsi přišel a chtěl domů neměl šanci. Člověk by si řekl, že Karlovy Vary jsou už celkem velké město, ale vlak nejel odtamtud žádný. Jel sice formálně co půl hodiny bus do Prahy, jenže na stojáka Student Agency nikoho nebere, takže to byla u každého spoje losovačka, komu se poštěstí obsadit místo, které by náhodou zbylo. Ten jediný bus, co nás nakonec vzal, byl sice nacpaný až po střechu, takže na každé zastávce muselo půl busu ven a pak zase zpět, ale alespoň nás vzal.
    pavlix avatar 26.5.2014 11:04 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    My jsme jednoho roku jako festivaloví turisté jeli do Prahy nějakým šíleným busem, kde jsme ukecali místa na schodech. Může vůbec dneska meziměstský autobus brát legálně lidi na stojáka nebo je to jenom na doufačku, že to nikdo neřeší? Zažil jsem ještě jízdy ve více než deseti kusech (větší část děti, některé v kufru) osobákem a podobné věci, které už dnes nejsou zvykem. Je jiná doba, to se nedá nic dělat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luk avatar 26.5.2014 11:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Může vůbec dneska meziměstský autobus brát legálně lidi na stojáka nebo je to jenom na doufačku, že to nikdo neřeší?
    Pokud nemá homologaci na místa k stání, tak nemůže. Meziměstské busy jsou různé - ty klasické (např. SOR C12 - dnes asi nejnakupovanější bus pro meziměstské linky) místa k stání mají. Jenže často se hlavně na delší linky nasazují turistické busy a ty místa k stání nemají, tudíž ani nesmějí nikoho k stání brát.
    Zažil jsem ještě jízdy ve více než deseti kusech (větší část děti, některé v kufru) osobákem a podobné věci, které už dnes nejsou zvykem. Je jiná doba, to se nedá nic dělat.

    Dneska by byl člověk za vraha, i pokud by "jen" neměl dítě v sedačce. O nějaké jízdě na ložné ploše jako kdysi ani nemluvě. Brzy nepůjde se vydat někam na cestu pěšky, aniž by měl člověk na sobě reflexní prvky. Pro samou starost o život se řítíme do záhuby...
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    pavlix avatar 26.5.2014 12:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Meziměstské busy jsou různé - ty klasické (např. SOR C12 - dnes asi nejnakupovanější bus pro meziměstské linky) místa k stání mají.
    Mně přijde zvláštní, že se v autě musí všichni poutat a bus může rychlostí 90 za hodinu vozit bandu lidí stojících v uličce. Ale budiž.
    Dneska by byl člověk za vraha, i pokud by "jen" neměl dítě v sedačce.
    +1
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luk avatar 26.5.2014 12:09 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    bus může rychlostí 90 za hodinu vozit bandu lidí stojících v uličce
    Ono to asi taky postupem času vymizí (i když u městských busů asi hned tak ne). U nových busů už bývají pásy, kterými se sedící musejí připoutat. Policie to kontroluje.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    pavlix avatar 26.5.2014 12:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Městské a meziměstské busy se zásadně liší v rychlostech jízdy. Taky si myslím, že se s vlnou zvyšování bezpečnosti svezou i meziměstské busy a jízda na stojáka nebude možná. Už jen pro to, že o tom rozhodují na celostátní úrovni lidé, kterým je upřímně jedno, jestli se do toho autobusu někdo vejde nebo ne, ale pokud budu hodně velký optimista, tak budou rozhodovat na základě nějakých statistik bezpečnosti, o realitě se snad radši ani nebudeme bavit.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luk avatar 26.5.2014 13:12 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Městské a meziměstské busy se zásadně liší v rychlostech jízdy.
    Až tolik ne. Městské busy často jezdí i na příměstských linkách (v PID 3xx) a tedy po silnicích mimo obec. Pravdou je, že mají většinou rychlost omezenu na 70 km/h (i proto jsou příměstské busy pomalejší než byly dříve klasické zastávkové linky po stejných trasách), ale i v této rychlosti by měl například náraz do mostního pilíře drastické následky.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    pavlix avatar 26.5.2014 13:19 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    mají většinou rychlost omezenu na 70 km/h
    To bych viděl jako zásadní.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.5.2014 08:43 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    mají většinou rychlost omezenu na 70 km/h
    Aha! Tak to vysvetluje hodne, jednou jsem se nechal ukecat abych jel do stovezate busem (3xx) a nikoliv vlakem jak se od nas slusi a patri a trpel jsem tam hodinu a pul misto 35 minutcesty vlakem plus ctvrt hodiny na nadrazi. Krome toho, ze vymetl vsechny satelity, do kterych vytekli v poslednich letech prazaci, tak i na naprosto rovnych usecich jel prave tech 70km/h a naprosto nechapal proc.

    My, co jsme odkojeni Karosmai Praha - Dobris - Pribram, ktere byly nejrychlejsimi stroji na R4 :-)
    1.6.2014 21:16 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jo doby, kdy se jezdilo Karosami, někdy i 120 km/h :-D jsou pomalu pryč :-(. Ale třeba městské autobusy jezdící na Ruzyni (linka 100 a asi i 119) měly/mají omezovač vypnutý jely přes 80 km/h, dokonce snad i 100 km/h.
    Luk avatar 1.6.2014 23:33 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Městskými Karosami se nikdy 120 km/h nejezdilo, nebylo to technicky možné. Většina měla (mimochodem dost mizerné) automatické převodovky se zpřevodováním navrženým pro časté zastavování, ale s nemožností jet nějak významně rychleji než cca 60 km/h. Později se od automatů ustupovalo kvůli příliš vysoké spotřebě.

    Jinak kvůli těm busům s limitem 70 km/h se při zvyšování min. konstrukční rychlosti pro jízdu po dálnicích na 80 km musel řešit problém, co s těmito busy v Praze, aby mohly na rychlostní silnice. Pak tam všude nastrkali dodatkové tabulky, které povolují vjezd busům MHD.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    26.5.2014 12:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Pokud nemá homologaci na místa k stání, tak nemůže.
    Plus - AFAIK - pokud jede po dálnici, tak nemůže nikdy.
    Quando omni flunkus moritati
    Luk avatar 26.5.2014 13:17 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    To je uvedeno kde? V zákonech ani vyhláškách o tom není ani slovo. Ledaže by bylo přímo v podmínkách homologace, že se místa k stání nesmějí za určitých podmínek používat.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    26.5.2014 13:40 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Hm, nějak jsem si pamatoval, že je to v zákoně o provozu na pozemních komunikacích, ale teď to nemůžu najít, takže si to nejspíš s něčím pletu.

    Našel jsem tohle - http://byznys.lidovky.cz/stevardi-v-autobusech-porusuji-zakon-pouzit-se-nesmi-ani-zachody-p93-/doprava.aspx?c=A121205_110850_ln-doprava_mev - ale to je něco jiného
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 13:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Záleží na tom, kdy to bylo, nicméně dneska v jízdním řádu vidím vlak KV - Praha každé dvě hodiny.

    Nemluvě o tom, že mi trochu uniká, jak nedostatečnost autobusové dopravy v Karlových Varech během festivalu souvisí s konkurencí na železnici.
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 13:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Asi tak, že vlak ten den nejel snad vůbec žádný. Díky zavedení linky KV-Pha kterou udržuje SA, poklesl počet cestujících z KV na takovou míru že se jim ty vlaky přestaly vyplácet.

    A pokud jde o ty spoje. Na mě vyskočily tři přímé spoje ve tři, v pět a v sedm večer. A pak až ráno. A to bych podotknul, že je ke všemu pracovní den. Kdybych tam náhodou potřeboval na otočku zajet, tak to abych si na to vzal den dovolené. Nevylučuji však, že mohli od té doby spoje trochu posílit, protože to bylo fakt tristní.
    Saljack avatar 26.5.2014 13:29 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Díky zavedení linky KV-Pha kterou udržuje SA, poklesl počet cestujících z KV na takovou míru že se jim ty vlaky přestaly vyplácet.
    Jako fakt? Vidíš problém v SA? Nepřijde ti, že je chyba někde jinde? Proč ČD nedokázali udržet počet cestujících i přes to, že jsou dotované?

    Mě už tohle fakt přijde totálně na hlavu. Lidi tady řvou, jak je konkurence špatná a že se vše zhoršuje atp. Zrovna od lidí v IT bych opravdu čekal něco jiného. To už si tu vážně nikdo nepamatuje doby kdy měl Telecom monopolní postavení a jak lidi skučeli, že je internet přepálený? Další příkladem jsou mobilní operátoři. Co by se dělo kdyby tu byl jenom jeden operátor? Všechny by nás ojebával a nic byste proti tomu nemohli dělat. To si opravdu nepamatuje jak to dopadlo, když se loni začali objevovat virtuální operátoři, jak rychle O2 přislo s flatem a jak se T-mobile a Vodafone narychlo představovali podobné tarify?

    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    pavlix avatar 26.5.2014 13:35 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Vždyť tady máš spoustu lidí, co mají za to, že trh vyřeší vše, tak proč ta nespokojenost?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    26.5.2014 13:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Taky vyřešil. Prosadily se autobusy a vlaky "nejezdí". Nejezdí v uvozovkách, protože jezdí každé dvě hodiny.
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 13:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Ne. Já vidím problém v tom, že způsob jakým se v této zemi obsazovalo ministerstvo dopravy a způsob jakým tito lidé obsazovali vedení svěřených firem pro SA a jim podobné společnosti vůbec vytvořil prostor. A přístup k zajištění spojů a komunikací byl némlich stejný. Ti všichni měli jít za to bručet a projít konfiskací majetku. Jenže u nás se odměňuje neumětelství a neloayalita vůči majiteli v případě státu "zlatými" padáky.
    Saljack avatar 26.5.2014 13:51 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    S tím souhlasím, že MD je naprosto neschopné. Např. již několik desítek let plánovaná D3 se ještě ani pořádně nezačala stavět a problémů s dopravou je v tomhle státě víc. Ale nic to nemění na faktu, že konkurence je prospěšná jak pro stát, tak pro cestující.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    26.5.2014 13:44 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Proč ČD nedokázali udržet počet cestujících i přes to, že jsou dotované?

    Podívejte se na mapu ČR. Mezi KV a Prahou nevede - narozdíl od silnice - přímá železniční trať.
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 13:46 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Mám to chápat tak, že by bylo lepší, kdyby se autobusákům zakázalo jezdit, aby dráhy nepřišly o kšeft? No za tenhle nápad Vám určitě lidi, co raději jezdí těmi autobusy, poděkují.
    Na mě vyskočily tři přímé spoje ve tři, v pět a v sedm večer. A pak až ráno.
    A jaké další ještě měly večer vyskočit, když je to cesta na bezmála 3.5 hodniny?
    Kdybych tam náhodou potřeboval na otočku zajet, tak to abych si na to vzal den dovolené.
    Stále nevidím souvislost s konkurencí na železnici. Hlavně to, jak konkurence na železnici může za to, že cesta Pha - KV a zpátky trvá sedm hodin, protože je to vlakem prostě daleko.
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 14:07 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Podstata je v tom, že se to netýká pouze železnice. Aby mohla být dopravní obslužnost vyřešena komplexně tak musí být pod jedním vedením. To věděli už za Rakouska-Uherska. Stát podporoval budování tratí daňovými úlevami, ale z dlouhodobého hlediska to bylo pro všechny subjekty nevýhodné, proto se původně privátní tratě zestátňovaly.
    26.5.2014 14:25 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    A čo si, Kefalín, představujete pod pojmom komplexně?
    Stát podporoval budování tratí daňovými úlevami, ale z dlouhodobého hlediska to bylo pro všechny subjekty nevýhodné, proto se původně privátní tratě zestátňovaly.

    ... a kam to vedlo, bylo vidět na konci osmdesátých let (samozřejmě 20. století)
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 14:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Přinejmenším v devět a jedenáct večer, hovoříme-li o dvouhodinovém intervalu.
    26.5.2014 14:35 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Vlak v 11 - vy jste někdy v poslední době viděl vlak, který končí jízdu v 2:35 ráno?

    Vlak v 9 - přijede v 0:35. Pravda, to je nádraží ještě otevřené, ale kolik lidí tím vlakem asi pojede, když dorazí po půlnoci?
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 14:42 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Ano to sedí. Poslední takový vlak, který by nejel po trati OV-Pha jsem viděl bratru před patnácti lety.

    Mimochodem zrovna dnes jsem přijel z OV vlakem ve 23:41 na Libeň. Byl to poslední rozumný spoj, tak abych se ještě stihnul vychrápat a jít do práce.
    26.5.2014 15:00 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Poslední takový vlak, který by nejel po trati OV-Pha jsem viděl bratru před patnácti lety.

    To zní jako by to bylo v době, kdy si ČD začaly (aspoň částečně) uvědomovat, že peníze nerostou na stromech a že provozovat vlak pro dvacet lidí se jaksi nevyplatí.
    Quando omni flunkus moritati
    xxx avatar 26.5.2014 15:37 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Vlak z KV nejezdi proto, ze 1] je to rychlik, ktery musi jet pres Usti n. Labem, 2.] je to lokalka pres vsechny prdele, se nekolika prestupama.

    Absolvoval jsem oboje. A oboje je narozdil od autobusu puldenni vylet. Takze to neni problem SA, ale problem toho, ze proste mezi KV a Prahou nevedou koleje.
    Please rise for the Futurama theme song.
    26.5.2014 15:51 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Problém SA je, že sere na všechny ostatní obce a tím odsála jiným dopravcům cestující co by pomáhali svými penězi financovat linky, které by po cestě vymetaly i místní zastávky.

    Přijde mi poněkud zvrácené jet do Phy stylem - nejprve zpátky do Varů abych potom jel rychlíkem co nikde jindde nestaví do Phy. Místo abych přistoupil cestou.
    xxx avatar 26.5.2014 16:29 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Ja v tom naopak vidim prinos SA, ze ukazala sktecnou cenu te dopravni obsluznosti kazde mistni diry, ktera je mj. i v tech hodinach casu lidi zbytecne stravenych na cestach.
    Please rise for the Futurama theme song.
    26.5.2014 13:22 washeck | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Asi tak, že jde o stejný problém. Stát se snaží zajistit hlavně dopravní obslužnost i za cenu vyšších nákladů (poloprázdné vozy), soukromníkovi jde hlavně o zisk (tj. 100% obsazenost) a v podstatě ho nezajímá, když někdo nepojede, protože se nevejde.

    V praxi to pak vede k tomu, že udělat si víkendový do Jizerek s návratem z Liberce do Prahy bez rezervace na konkrétní spoj (což je na prd, když se zhorší počasí, děti jsou unavené apod.) je od doby, kdy trať ovládly žluté autobusy, dost riziko. Minule se nás nevešlo tolik, že přistavili náhradní bus (bez kafe,tv,wifi, ale hlavně že jel). Kdybychom tam zůstali jen ve 4, tak se na nás vykašlou, dostaň se domů, jak umíš.

    Výsledek: příště jedu radši autem, protože na veřejnou dopravu se nedá spolehnout. A u železnice s povinnými místenkami je to podobné.
    Saljack avatar 26.5.2014 13:33 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Tak mi teď řekni o co vlastně jde ČD? Protože o cestující jím rozhodně nejde! Pokud bude stát dotovat něco na čem se bez dotací vydělat nedá věř, že konkurence jenom prospěje. Kdo by totiž nechtěl peníze za služby předem s dotací má totiž jistotu.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    26.5.2014 13:49 washeck | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    ČD jde patrně o to, co nejdéle udržet stávající nepřehledný systém dotací. O tom ale debata není. Otázka v úvodu zněla, zda se dá vstup soukromých dopravců na železnici (jeho potřebu zpochybňuje málokdo) řešit lépe, než v současnosti.

    Jinak otázka by spíš měla znít, o co jde ministerstvu dopravy. Protože ČD netvoří dopravní politiku, oni prostě jezdí podle objednávky MD a krajů.

    Kdo by totiž nechtěl peníze za služby předem s dotací má totiž jistotu.

    Souhlas. Proto se dá očekávat, že se dopravci v soutěžích na jednotlivé dotované tratě budou předhánět v nabídkách.
    26.5.2014 13:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    A proč by to mělo toho soukromníka zajímat? A proč by to mělo zajímat mě (tj. proč bych to měl platit já.) Když někdo chce někam cestovat, tak by se snad měl umět postarat sám o sebe a ověřit si, že bude mít čím.
    Výsledek: příště jedu radši autem, protože na veřejnou dopravu se nedá spolehnout. A u železnice s povinnými místenkami je to podobné.

    No vida, a je vyřešeno a nemusel se do toho montovat stát a platit to lidi, kterým do Vašich výletů nic není.
    Quando omni flunkus moritati
    Saljack avatar 26.5.2014 13:53 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Navíc si mohl ty autobusy zarezervovat třeba 4 a pak se rozhodnout na místě a 3 z nich zrušit.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    26.5.2014 13:55 washeck | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    No vida, a je vyřešeno a nemusel se do toho montovat stát a platit to lidi, kterým do Vašich výletů nic není.
    Samozřejmě, stát přece zaplatí dálnice a související infrastrukturu, škody na životním prostředí a zabraný prostor zanedbáme a vyjde nám, že IAD je nejlevnější a pro všechny nejlepší způsob dopravy.
    26.5.2014 14:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Samozřejmě, stát přece zaplatí dálnice a související infrastrukturu
    Kdežto když budou trvale jezdit poloprázdné dotované autobusy, tak to stát nezaplatí?
    škody na životním prostředí
    ehm... bavíme se tady o autobusu, což v průměru není zrovna ekologické vozidlo. (Ve srovnání s 2-3 auty, ve kterých jedou lidé, co se do toho busu nevešli)
    Quando omni flunkus moritati
    lobotron avatar 26.5.2014 14:12 lobotron | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    ehm... bavíme se tady o autobusu, což v průměru není zrovna ekologické vozidlo. (Ve srovnání s 2-3 auty, ve kterých jedou lidé, co se do toho busu nevešli)
    3 auta, spotřeba dejme tomu 20l/100km, 15 míst.
    Autobus, spotřeba dejme tomu 25-30l/100km, 45 míst
    We must steer between the "romantics" and the "ostriches".
    26.5.2014 14:27 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Bavíme se tu o situaci, kdy se pár lidí nevešlo do autobusu. Když se pro ně vypraví další, těch 30 míst navíc nebude obsazeno.

    A taky bych doporučil srovnat nejenom množství paliva, ale taky co to vozidlo pálí. Nafta je svinstvo.
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 14:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Bavíme se o situaci, kdy by si těch pár lidí nastoupilo alespoň na stojáka, v době kdy na ten autobus přišli. A ne až po třech hodinách, spolu s dalšími nešťastníky, co šli na pozdější spoje, kdy se museli nalisovat do uličky a hrát škatule škatule hejbejte se na každé zastávce s lidma co jeli jen do sousední vesnice.
    26.5.2014 14:41 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Je to reakce na #87

    Vám byl určen první odstavec v #96. Neboli místo pláče "státe postarej se o mě, chci cestovat" byste se měl v první řadě o sebe postarat sám. Občanku máte.
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 14:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Někdy mám pocit, že jste kdesi upadnul na hlavu.

    Jel jsem tehdy z dovolené domů do práce. Jen zcela nalehko. Do Karlových Varů to bylo stejně daleko jako do Žlutic. V bláhovém domnění že z KV, kde jezdí spoje co půl hodiny, se do Phy dostanu snáz, jsem se nechal ženou přiblížit tam. A pak jak trotl hopsal u každého spoje, jestli náhodou nezbyde nějaké místo, než jel ten odpolední linkáč, který nás vzal. Během týdenního pobytu mimo jakýkoliv signál jsem neměl nejmenší šanci si objednat nějakou nablblou místenku, natož abych vůbec tušil že je tam zrovna pitomý festival.
    26.5.2014 15:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jel jsem tehdy z dovolené domů do práce. Jen zcela nalehko.
    To ale přeci na věci nic nemění, odkud se vracíte. A rezervovat místenku jde u SA na víc než týden dopředu. Pravda, přemýšlet dopředu je složitější, než na místě zjistit, že nemáte jak jet a pak plakat, že za to mohou všichni ostatní.

    Btw pokud to byl zrovna MFF, tak jste ignorant a dobře vám tak.
    Quando omni flunkus moritati
    pavlix avatar 26.5.2014 15:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Btw pokud to byl zrovna MFF, tak jste ignorant a dobře vám tak.
    Vždyť je to už mnoho let jen taková pochybná exhibice za účelem vyždímání peněz. Nedělal bych z toho už nějakou über kulturní akci.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.5.2014 00:01 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    To já taky nedělám. Šlo mi o to, že když někdo jede do Karlových Varů či okolí, tak ta věc má takovou propagaci, že by si měl všimnout. Když nic jiného, tak aspoň na úrovni není "náhodou někdy teď MFF?" Protože v době konání MFF se bordel ve smyslu všude plno nechá očekávat a kdo se tím nechá překvapit, je ignorant.
    Quando omni flunkus moritati
    Hans1024 avatar 25.5.2014 15:27 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Pendluju s RegioJetem prevazne Havirov-Olomouc a zadne problemy nevidim. Mistenku povazuju za vyhodu - kdyz nekam jedu, vim to predem a nesnasim, kdyz si nemam kam sednout. Nepozoruju, ze by vlak byl pomalejsi nez za doby "bez konkurence". Takze z meho pohledu rozhodne zmena k lepsimu. Jsem naprosto spokojen. :-D
    Veni, vidi, copi
    pavlix avatar 25.5.2014 15:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Mistenku povazuju za vyhodu
    Mám za to, že autor za nevýhodu nepovažuje místenku, nýbrž povinnou místenku. Na luxus jet kdykoliv kamkoliv jsem si zvykl už u MHD a vzhledem k tomu, kde všude se pohybuju, tak jsou pro mě vlaky ekvivalentem MHD mezi městy. Běžně se mi nestává, že bych si ve vlaku nesednul.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.5.2014 19:09 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Běžně se mi nestává, že bych si ve vlaku nesednul.

    Myslím že kdyby byl tlak u ČD na zlepšení poměru cena/výkon alespoň setinový oproti SA/RegioJet, byly by vlaky hned přecpané a bez místenky by si člověk neškrtl.

    Souhlasím, není nad ten luxus koupit si jízdenku prostě "na écéčko" a během dne se rozhodnout, bez nějakého otravného přehlašování a placení poplatků, kdy člověk vyjede. Ale efektivita? Půlka vlaků jezdí skoro prázdná (dokonce i ty nové Railjety za kdovíkolik) a druhá je nacpaná tak že si člověk sedne akorát v první třídě. Kdyby takhle jezdil RegioJet, tak to můžou rovnou zavřít.
    Jendа avatar 25.5.2014 19:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Mistenku povazuju za vyhodu - kdyz nekam jedu, vim to predem a nesnasim, kdyz si nemam kam sednout.
    Hm. Já to zase často předem nevím. Nebo se mi nechce absolvovat pakárna s předrezervací. Možná kdyby e-shop ČD fungoval nějak lépe…
    Nicky726 avatar 25.5.2014 15:39 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Já bych viděl několik problémů:

    1) jízdní řády – musí to jet tam a zpět, když člověk potřebuje. To je při dnes stále častém ~2hodinovém ~taktu problém, a pojede člověk vlakem večer do kina, když film končí ve 22.00 a poslední vlak jede ve 22.00? a pojede člověk vlakem na odpolední, když mu směna končí ve 22.00 a poslední vlak jede ve 21.00? a pojede pak na ranní, když už kvůli odpolední směně musí mít auto?

    2) vozový park – byť se to na řadě míst zlepšilo, viz příměstské vlaky kolem Prahy, tak třeba rychlíky jsou celorepublikově nic extra.

    3) jízdní doby – když to autem trvá hodinu a vlakem tři, tak kdo tím vlakem pojede? To souvisí se špatným stavem infrastruktury, chybnými prioritami (na přejezdu s lesní cestou dáme vlaku 20 (10, viděl jsem i 5), místo autu chataře stopku a zrcadla, aby na tu trať pořádně viděl), špatnému vedení tratí vůči tomu, kam je potřeba jezdit, ale i s těmi řády, když se čeká dobu na přípoj.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Jendа avatar 25.5.2014 19:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    3) jízdní doby – když to autem trvá hodinu a vlakem tři, tak kdo tím vlakem pojede?
    Já, protože (neumím řídit a) ve vlaku se můžu věnovat něčemu jinému.
    Nicky726 avatar 25.5.2014 19:34 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Však jo, ale srovnej se situací, kdy by jízdní doba byla stejná.

    Osobně takhle dojíždím na kolej, ovšem to jsou dvě cesty týdně. Kdybych potřeboval denně dojíždět do práce, tak bych tímto stylem dojíždět nemohl.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    26.5.2014 10:10 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob

    Auto - ztracená 1 hodina řízením + 2 hodny využité k práci nebo odpočinku

    Vlak - 3 hodiny využité k práci nebo k odpočinku

    Luk avatar 26.5.2014 10:45 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Vlak - 3 hodiny využité k práci nebo k odpočinku
    Za předpokladu, že lze vždycky ve vlaku plnohodnotně pracovat či odpočívat. To první někdy lze, to druhé moc ne (i když mohou být lidé, kterým prostředí vlaku k odpočinku plně vyhovuje). Když jsem pracoval v Pardubicích, tak jsem měl volbu mezi autem a kombinací vlaku a MHD (celkem 3 přestupy). V prvním případě to bylo cca 50 minut s vysokou spolehlivostí (90 % cest nepřekročilo uvedenou dobu o víc než 10 %), ve druhém podle konkrétní doby 100-150 minut (včetně 10 minut pěšky na/z nádraží) za předpokladu, že všechny vlaky jely tak přesně, abych neztratil přípoj. To se splnilo jen ve cca 50 % případů, v ostatních případech byla zpoždění taková, že se kaskáda rozpadla a cesta prodloužila. A pracovat při tom v podstatě nešlo - pokud člověk chvíli jede a chvíli se přesouvá po nádraží, není na práci klid. Nemluvě o tom, že byla taková cesta podstatně únavnější, než ráno před domem sednout do auta a dojet až do firmy, odpoledne totéž zpátky.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    pavlix avatar 26.5.2014 11:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Já nemám ve vlaku problém odpočívat ani pracovat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luk avatar 26.5.2014 11:51 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    To já ten problém mám, a to v sebelepším vlaku. Po delší cestě vlakem jsem jak zmlácený, při práci na notebooku jsem oproti plnohodnotnému desktopu efektivní tak na 30 % (plochá klávesnice, touchpad/trackpoint, menší displej).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    27.5.2014 06:59 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    plochá klávesnice, touchpad/trackpoint, menší displej

    Chtělo by to něco jako Datahand na každé ruce a Oculus rift...
    Jendа avatar 27.5.2014 07:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Se současnou betaverzí Oculusu si nedokážu něco takového představit. Chtělo by to vyšší rozlišení, větší field of view a možná eyetracking (ne jen headtracking). A stejně bych se nerad úplně odizoloval od okolí (hořícího vlaku, okolních trolů…)
    Bystroushaak avatar 27.5.2014 11:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Heron avatar 26.5.2014 11:56 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    A to současně. :-D
    25.5.2014 17:09 danaketh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jezdím s ČD (ono mi tu ani nic jiného nezbývá) a když to srovnám s tím výletem na Kokořín...

    Vagony páchnou, odpadkové koše nejdou otevřít/zavřít, topení netopí nebo naopak topí tak, že se v nich nedá sedět (protože i vypnuté stejně žhaví jako zblázněné), do mnohých vagonů při dešti zatéká a v parnu je v nich nedýchatelno i s otevřeným oknem, občas nejdou otevřít nebo zavřít dveře, případně nefunguje plošina pro vozíčkáře. Rozdíly mezi první a druhou třídou jsou v potahu sedaček (v CE jsou pak sedadla o krapítek širší a mají použitelnější stoleček).

    No a za tohle platíme z našich kapes miliardy a někteří pak ještě další peníze za jízdenky. Zlatej Jančura...

    Výběrka by asi byly řešení. Nebo spíš referenda. Ať si lidi řeknou koho chtěj (oni tím pak budou na tý trase jezdit). To už bychom tady potkali leda ČD Cargo. Každá firma podá nabídku, obecní a městské úřady na dané trati je vyvěsí a lidi si vyberou. Ať je nějaká sranda :)
    25.5.2014 23:26 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Proto si myslím, že byla velká chyba MD že nechalo na železnici takhle rozjet přímou konkurenci. Místo toho se mělo udělat výběrové řízení na jednoho dopravce, který bude jezdit celý den v hodinovém taktu z Prahy do Ostravy a zpět s velkými patnáctivozovými expresy (na téhle trati klidně s nulovou dotací) za podmínky že bude mít minimálně x míst bez povinných místenek a bude uznávat nějaké univerzální "ministerské" jízdné, které bude jinak platit napříč všemi dopravci (a ne takové pakárny, jako že RegioJet na trase Olomouc - Krnov - Ostrava bude muset uznávat jízdenky ČD - svého úhlavního konkurenta). Takovéhle řešení by bylo jak pro kapacitu dráhy tak i pro cestující mnohem přijatelnější.
    Přičemž výběrové řízení vyhrají České dráhy, protože jejich odboráři jdou na ruku ČSSD.

    Krom toho, jak si takové výběrové řízení představujete? Dát dohromady vlaky nějakou dobu trvá, zejména pokud člověk chce koupit nové a ne bazar, takže by to bylo výběrové řízení s realizací po několika letech od doby, co to VŘ někdo vyhraje. A na druhé straně se u takového kontraktu počítá s tím, že ten vlak se bude provozovat několik let a během těch se zaplatí, takže buď by to bylo VŘ na poskytování dopravy po dobu 10 let (jak to asi bude vypadat během té druhé pětiletky), nebo by do toho šel jenom jeden dopravce, který se dokáže vypořádat s tím, že o ten kšeft přijde (což jsou zase ČD, které stát v případě potřeby zadotuje*)

    * nepokoušejte se mi, prosím, tvrdit, že stát ČD dotovat nemůže. Jasně, nemůže jim nasypat peníze, ale nádražní budovy jim SŽDC věnovat mohlo.
    Quando omni flunkus moritati
    27.5.2014 08:50 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    nádražní budovy jim SŽDC věnovat mohlo
    Mas na mysli, ty budovy, co CD patrily a jejichz prevod na SZDC se ukazal jako nesmyslny?
    27.5.2014 11:36 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Napsal to sice blbě, ale skrytá dotace ten převod nádraží opravdu je.
    27.5.2014 11:58 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jakoze je dotaci kdyz ti dam stovku a ty mi ji vratis?
    28.5.2014 01:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Pokud vám to uniklo, ČD se dělily na ČD (provozovatel železniční dopravy) a SŽDC (provozovatel železniční infrastruktury). Nádražní budova je součást železniční infrastruktury, nikoliv vlaku, logicky tedy patří k SŽDC. Normálně by to fungovalo tak, že dopravce by si pak od SŽDC mohl potřebné prostory - pokladny, čekárny - pronajmout.

    Jenže - OK, tady jsem to napsal blbě - budovy dostaly ČD a teď je má SŽDC odkoupit. Tj. dráhy dostaly něco, co jim patřit nemělo a dostaly to zadarmo. Dostaly tím také konkurenční výhodu, protože ostatní dopravci mají houbelec a ČD pronájem prostor odmítají (viz například čekárny se zákazem vstupu pro lidi, kteří jedou s RegioJet). A teď za to, že se tahle bota napraví, chtějí ČD, aby se do nich nalilo pár miliard a stát se to chystá udělat.

    Prostě skrytá dotace jako vyšitá.
    Quando omni flunkus moritati
    Saljack avatar 25.5.2014 23:37 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Tak tohle jsou pěkný bláboly a přijde mi, že autor buď vlakem nejezdí nebo je úplně mimo. Zrovna na trase Praha Ostrava je vidět, že konkurence je potřeba jako sůl. Jak je možné, že ČD jezdili bez konkurence s dotací za tak vysokou cenu? A proč při vstupu konkurence mohli velmi zlevnit? Proč se v rychlíku bojím vůbec sednout? Za celou dobu svého života (25 let) jsou rychlíky pořád stejný a vypadají jako bydlení pro bezdomovce? Byl jste někdy na záchodě v rychlíku? Že je nutno si svojí jízdenku rezervovat předem no a co? To autor nemá mobil nebo internet? Pokud letíte letadlem, tak taky potřebujete místenku. To s kapacitou kolejí je maličkost, jel autor někdy z Prahy do Budějovic? Tam je stále místy pouze jedna kolej!!! Jedinou chybou bylo MD, že konkurence tu nebyla už dávno. Nevidím důvod, proč by měl být monopol na železniční dopravu. Ani v pražské MHD nejezdí jediný dopravce a většina lidí o tom ani neví.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    Luk avatar 25.5.2014 23:52 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    jel autor někdy z Prahy do Budějovic?
    Lahůdka bylo jet z Prahy do Budějovic v sobotu ráno. Přijít půl hodiny před odjezdem neznamenalo, že si člověk sedne. Bez místenky ani ránu. Na stojáka to pak bylo "stojím na jedné noze a ještě ne na své". Zažil jsem jednou a už to fakt nechci opakovat. Praha-Kolín se to ještě dá přežít (jako student jsem to zažil mockrát), ale na delší trasu fakt ne.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    25.5.2014 23:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Lahůdka bylo jet z Prahy do Budějovic v sobotu ráno
    V podstatě totéž v pátek odpoledne, v menší míře ve čtvrtek k večeru. V opačném směru pak v neděli odpoledne a v pondělí ráno. Hádám, že na jiných tratích Praha - Někde to bude podobné, prostě lidi jedou začátkem týdne do práce a pak zase domů.
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 00:08 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jak je možné, že ČD jezdili bez konkurence s dotací za tak vysokou cenu? A proč při vstupu konkurence mohli velmi zlevnit?
    Protože ty tratě ČD dotovaly příjmy z jiných tratí, kde ty příjmy z velké části tvořily dotace od státu.

    Bylo docela veselé, když Jančura zažádal MD o podrobný rozpis, kolik ČD dostávají na konkrétní tratě. Dráhy chtěly po soudu předběžné opatření, aby MD ty informace nesmělo vydat - tj. podaly žalobu na vlastního zřizovatele. Nakonec měly smolíka, soud řekl, že ta informace není předmětem žádného obchodního tajemství a ukázalo se viz první odstavec
    Byl jste někdy na záchodě v rychlíku?
    Upřímně řečeno ty staré záchody v rychlíku jsou mi přece jenom milejší než ty nové moderní. Přece jenom na díře v podlaze, na které je posazená mísa, se toho nedá moc pokazit, kdežto ty nové moderní elektrohazjly, to aby člověk pochodoval přes půl vlaku, než najde nějakej, kterej není mimo provoz.

    Nehledě na to, že mám docela pochybnosti o tom, že ten elektrohazjl bude schopen pojmout produkt... jak to říct... déletrvajícího posezení.
    Tam je stále místy pouze jedna kolej
    Taky tam ale nejezdí 8 osobáků za hodinu.
    Quando omni flunkus moritati
    Saljack avatar 26.5.2014 11:34 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Protože ty tratě ČD dotovaly příjmy z jiných tratí, kde ty příjmy z velké části tvořily dotace od státu.
    Tomuhle fakt věříš? Je mi jasné, že některé tratě jsou nevýdělečné, ale proč se dotují i tratě na kterých by se dalo vydělávat. Kdyby to mělo být fér, tak by ČD z toho co vydělají na některých tratí dotovali ty nevýdělečné a od státu by dotace nepotřebovali.

    Největší problém je, že ČD totálně zaspali století. Kdyby tam nebyli pitomci, tak na trase Praha - České Budějovice budou jasně nejlepší a člověk by nemusel jezdit autobusem. Proč bych proboha měl platit za hnusnej pomalejší vlak skoro dvojnásobek co za pěkný autobus s wifi a TV? Nezdá se ti, že je někde chyba? Navíc se mi na téhle trase stává, že musím i několikrát přestupovat z vlaku do busu a zpět do vlaku a to někdy i dvakrát.

    podrobný rozpis, kolik ČD dostávají na konkrétní tratě. Dráhy chtěly po soudu předběžné opatření, aby MD ty informace nesmělo vydat
    Jenom tohle značí, že v ČD je něco špatně. Tohle by vůbec nemělo být utajované. ČD zneužívají svého monopolního postavení! Navíc nechápu, jak můžou dráhy prodělávat na ČD Cargo.

    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    Saljack avatar 26.5.2014 11:36 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Navíc jsem zapoměl dodat, že ten hnusný a pomalý vlak je dotovaný z peněz nás všech na rozdíl od toho autobusu. Kde asi soudruzi v ČD udělali chybu?
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    26.5.2014 12:51 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Tomuhle fakt věříš?
    Pokud tomu tak není, tak jaktože si dráhy na jedné konkrétní trati mohou dovolit "akční" ceny, kdežto na jiné trati se nedoplatíš...
    Kdyby to mělo být fér, tak by ČD z toho co vydělají na některých tratí dotovali ty nevýdělečné a od státu by dotace nepotřebovali.

    ... nebylo by náhodou jednodušší nedotovat tratě, na kterých to není potřeba?
    Proč bych proboha měl platit za hnusnej pomalejší vlak skoro dvojnásobek co za pěkný autobus s wifi a TV?
    Protože žádný autobus nejede, třeba?
    Nezdá se ti, že je někde chyba? Navíc se mi na téhle trase stává, že musím i několikrát přestupovat z vlaku do busu a zpět do vlaku a to někdy i dvakrát.

    Zdá se mi, že chyba je v tom, že se pokoušíte jezdit vlakem, i když vám to nevyhovuje.
    Quando omni flunkus moritati
    Saljack avatar 26.5.2014 13:04 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Pokud tomu tak není, tak jaktože si dráhy na jedné konkrétní trati mohou dovolit "akční" ceny, kdežto na jiné trati se nedoplatíš...
    A jsme u toho hlavního problému proč by mělo existovat víc dopravců. Trať Praha Ostrava je tomu krásným důkazem. Ceny se začaly hýbat až poté co přišla konkurence. Je jasné, že ČD se snažili lidi prostě oškubat, když můžou jezdit za mnohem nižší cenu.
    ... nebylo by náhodou jednodušší nedotovat tratě, na kterých to není potřeba?
    Bylo, ale pokud tu bude monopol ČD, tak tomu nebude. ČD dráhy můžou tvrdit o všech tratí, že se jim to nevyplatí a že potřebují dotace, protože ani nemají snahu na tom něco měnit.
    Zdá se mi, že chyba je v tom, že se pokoušíte jezdit vlakem, i když vám to nevyhovuje.
    Díky ČD dávám vždy přednost autobusu. Vlak by mi vyhovoval velmi, ale prostě jet dvě hodiny ve stoje s věcma a navíc v tom hnusu a v létě bez klimatizace. Co naopak chválím jsou příměstské vlaky City Elefant, ale ta cena oproti autobusu na trase Praha Benešov: vlak 74Kč autobus 46Kč navíc čas vlak 1h a autobus 35min. Proč bych proboha jel vlakem (kromě pátku kdy jsou zácpy)?
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    26.5.2014 13:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    A jsme u toho hlavního problému proč by mělo existovat víc dopravců.
    Proč to cpete v reakci na moje příspěvky, to teda nechápu...
    Quando omni flunkus moritati
    3.6.2014 10:38 Přemek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Díky ČD dávám vždy přednost autobusu. Vlak by mi vyhovoval velmi, ale prostě jet dvě hodiny ve stoje s věcma a navíc v tom hnusu a v létě bez klimatizace. Co naopak chválím jsou příměstské vlaky City Elefant, ale ta cena oproti autobusu na trase Praha Benešov: vlak 74Kč autobus 46Kč navíc čas vlak 1h a autobus 35min. Proč bych proboha jel vlakem (kromě pátku kdy jsou zácpy)?
    To je dost subjektivní nebo tendenční srovnání. Pohled do jízdního řádu mi říká, že rychlík jede Wilsoňák-Benešov 40 minut. Autobusem dosáhnete těch 35 minut, jen když budete počítat čas z Roztyl, kam Vám cesta z většiny Prahy potrvá v průměru podstatně déle než na Wilsoňák.

    A samozřejmě ta cesta na Roztyly bude stát kromě času peníze na jízdenku na MHD. Pokud už takovou jízdenku stejně máte (nebo dokonce máte pražskou tramvajenku) a pokud se rozhodnete cestovat tím Ešusem, kterým to trvá Vámi inzerovanou hodinu (ovšem opět počítanou z Wilsoňáku), tak si kupujete železniční jízdenku až od místa, kde Vám ta městská neplatí. Takže třeba z Prahy-Kolovrat, odkud to bez dalších slev stojí 51 Kč.
    pavlix avatar 3.6.2014 10:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Hmm, takže když to mám deset minut na Vršovické nádraží, tak mě to stojí vlakem skoro stejně (míň protože IN25), trvá to podobnou dobu, ale je to mnohem jednodušší a pohodlnější.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    3.6.2014 10:53 Přemek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Největší problém je, že ČD totálně zaspali století. Kdyby tam nebyli pitomci, tak na trase Praha - České Budějovice budou jasně nejlepší a člověk by nemusel jezdit autobusem. […] Navíc se mi na téhle trase stává, že musím i několikrát přestupovat z vlaku do busu a zpět do vlaku a to někdy i dvakrát.
    Tak to bude souviset spíš s tím, že už tam několik let probíhá rekontrukce. I kdyby tam jezdila jakákoliv jiná železniční společnost, tak v době, kdy jsou vytrhané koleje, prostě bude muset nasadit náhradní autobusovou dopravu.

    Až rekonstrukce doběhne, tak pravděpodobně budou na této trase naopak autobusy nekonkurenceschopné. I kdyby tam nadále jezdily jen České dráhy se stejným vozovým parkem.
    3.6.2014 16:11 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Vedle kolejí se staví i dálnice, takže s tou konkurenceschopností bych to tak jednoznačně neviděl.
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 11:00 Pavel Löbl | skóre: 7 | blog: vadnej_pixel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Taky pridam par postrehu z diskuze

    1. Sobestacnost osobni dopravy

    Pokud se nepletu, tak i jinde ve svete je zcela bezne, ze osobni doprava je dotovana. A to snad neplati jen pro vlaky, ale i pro autobusy. Nazory jako "vlakem nejezdim, proc bych to mel platit" mi pridou trosku kratkozraky a sebestredny. To jako rict nemam auto, tak proc platit z verejnych penez udrzovani silnic. A az mi bude horet dum nebo budu potrebovat zachranou sluzbu, tak si pomuzu sam, protoze silnice nepouzivam. Zkratka vyspela zeleznicni sit do vyspeleho statu patri, at se to nekomu libi nebo ne.

    2. Konkurence

    Situace dopravcu na ceskych kolejich mi prijdou dost odlisne. Ceske drahy musi udrzovat velky vozovy park, navic pomerne zanedbany z dob minuleho rezimu a provozovat spoustu ztratovych spoju na regionalnich trati. Proti tomu alternativni dopravci provuzuji nekolik malo souprav na nejvydelecnejsi trati. Tim se nechci CD neak zastavat, urcite je zde velky prostor pro zvyseni efektivity. Prime porovnani je podle mne ale mimo.

    3. Vozovy park

    Casto probirana vec je stav vozu. Jezdim vlakem 20 let a to jak na regionalnich, beznych rychlicich, mezinarodnich expresech i primestskych spojich a dle meho nazoru se situace hlavne v posledni dobe zlepsuje. Je pravda, ze dost rychlikovych souprav je v soucasnosti ve velmi spatnem stavu. Po brzkem nasazeni novych jednotek na mezinarodni spoje, lze ale ocekavat presun soucasnych modernejsich vozu na mene vyznamne rychliky.

    A co se tyka puvodniho tematu, zda vice kratsich souprav nebo mene delsich souprav. Osobne sem spise pro vice mensich souprav z duvodu lepsi navaznosti. Na druhou stranu souhlasim, ze temer soubezne vypravovani vlaku stejnym smerem pouze jinymi dopravci plynulosti dopravy moc nepomuze. Zejmena kolem Prahy je situace kriticka. Snad se to zlepsi po dokonceni modernizace useku Uvaly-Mecholupy.
    26.5.2014 12:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Zkratka vyspela zeleznicni sit do vyspeleho statu patri, at se to nekomu libi nebo ne.

    To by bylo tvrzení. Byl by i nějaký argument?
    Ceske drahy musi udrzovat velky vozovy park,
    Velký vozový park - velký počet zákazníků - větší příjmy na údržbu vozového parku. V čem je problém? (A to nemluvě o tom, že větší vozový park umožňuje držet menší rezervy pro případ poruchy - v poměru k celkovému počtu vozů.)
    navic pomerne zanedbany z dob minuleho rezimu
    Je dvacet let po revoluci. Porovnejte například se situací v SRN v roce cca 1965, tj. 20 let poté, co ta země byla zničena válkou.
    a provozovat spoustu ztratovych spoju na regionalnich trati.
    ČD nemusí provozovat ztrátové spoje. Dělají to za dotace, na objednávku.
    Tim se nechci CD neak zastavat, urcite je zde velky prostor pro zvyseni efektivity
    Jenže bez konkurence ČD nic netlačí k tomu, aby tu efektivitu zvyšovala.
    Quando omni flunkus moritati
    27.5.2014 08:57 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Byl by i nějaký argument?
    Zkusim to ja. Co by asi udelalo se silnicemi prevedeni dopravnich vykonu zeleznice na auta?
    28.5.2014 01:40 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    S dobře postavenými silnicemi s dostatečnou kapacitou? Nic. Ano, jsem si vědom toho, že ty dvě podmínky vylučují ČR, ale v zadání byl už na začátku vyspělý stát, že ano...
    Quando omni flunkus moritati
    28.5.2014 06:01 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Je Rakousko vyspely stat? Je Nemecko vyspely stat? Je UK vyspely stat? Jsi si vedom, ze to, co deli velka mesta od dopravniho kolapsu kazde rano a odpoledne jsou primestske vlaky?

    A o nas jako o tranzitni zemi s hustym osidlenim, kde uz mnohde neni kde silnice stavet (pokud by se na to neslo jako za bolsevika) nemluve.

    Dat si fiktivni podminky aniz specifuji co znamenaji umi kazdy.
    28.5.2014 14:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    A příměstské autobusy na o dva pruhy širší silnici by od dopravního kolapsu dělit nemohly?
    Quando omni flunkus moritati
    28.5.2014 21:18 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Jestli najdes zpusob jak specialne okolo mest rozsirit silnice o dva pruhy :-)
    26.5.2014 12:36 Vašek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Předem řeknu, že železnicí se živím (soukromě) a že situace není tak jednoduchá jak se zdá.

    Především mnoho lidí říká, že autem je to daleko lepší, ale tady je problém, že automobilová doprava je také dotovaná státem a to v daleko větším rozsahu. Uživatele silniční infrastruktury nezaplatí náklady spojené s její obnovou nemluvě o nějakém rozvoji. V budoucnosti tak bude cestování silniční dopravou hlavně individuální osobní automobilová doprava a nákladní doprava daleko dražší, protože stát prostě nemá peníze a bude je muset někde vybrat. Z toho vyplývá zpoplatnění silnic první třídy a výkonové zpoplatnění dálnic pro osobní automobily.

    U železnice by jsem dle mého názoru měli jít směrem, kterým se poměrně úspěšně vydala Velká Británie a to celkovou privatizací jak infrastruktury tak i železničních dopravních prostředků, dep, nádraží atd, přičemž například provozovatel infrastruktury musí zajistit srovnatelné podmínky pro všechny.

    Další věc je že když byla železnice budována tak byly úplně jiné požadavky na přepravy než jsou nyní a to způsobuje velké množství problémů ať už časové prodlevy při jízdě osobním vlakem či další problematiku ohledně jízd nákladních vlaků, což je daleko méně pružné než u kamionů.

    Poslední důležitou poznámkou je závazek veřejné službě kdy veřejné linkové autobusy a osobní železniční doprava musí ze zákona umožnit dopravu do zaměstnání, škol, zdravotnictví soudům orgánům státní správy a podobně včetně jízd zpět po všechny dny v týdnu tak aby byl stanoven trvale udržitelný rozvoj. Takže tím železnice také trpí, protože to musí zajistit, ale způsob je poměrně náročný.

    Poslední věc, kterou zmíním je ta, že se změny z pohledu privatizace ať už řsd či sždc a čd stejně nedočkáme, protože přes tyto organizace jde financování politických stran, takže by byly sami proti sobě a je jedno kdo je u kormidla.

    Jelikož je momentálně železnice brána jako méně škodlivá pro živ prostředí tak předpokládaný vývoj je útlum silniční dopravy a její přesun na železnici. Mluví se o zavádění některých ať již finančních, kapacitních, ale i přídělových opatření. No to uvidíte :-)
    26.5.2014 13:06 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    automobilová doprava je také dotovaná státem a to v daleko větším rozsahu
    V porovnání s objemem přepraveného nákladu není.
    Jelikož je momentálně železnice brána jako méně škodlivá pro živ prostředí tak předpokládaný vývoj je útlum silniční dopravy a její přesun na železnici.
    Jo, úředníkům od zeleného stolu se to kecá...
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 13:18 Vašek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    automobilová doprava je také dotovaná státem a to v daleko větším rozsahu

    V porovnání s objemem přepraveného nákladu není.

    V porovnání nákladů spojených s poškozením infrastruktury způsobenou silniční dopravou je :-)

    Jelikož je momentálně železnice brána jako méně škodlivá pro živ prostředí tak předpokládaný vývoj je útlum silniční dopravy a její přesun na železnici.

    Jo, úředníkům od zeleného stolu se to kecá...

    Úředníci vydávají podmínky k provozování různých druhů dopravy, takže je to jedno. Říká se, že každá elektrická lokomotiva má svůj komín v elektrárně :-) takže ta škodlivost je hodně diskutabilní, ale takovéto jsou závěry, se kterými se poměrně často setkávám
    26.5.2014 13:50 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    V porovnání nákladů spojených s poškozením infrastruktury způsobenou silniční dopravou je
    wtf?
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 13:42 washeck | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    V porovnání s objemem přepraveného nákladu není. Kamión: mýtné na tunu nákladu 0,0248-0,2363 Kč/km [*] Nákladní vlak: oplatek SŽDC na tunu nákladu 0,1044 Kč/km

    Zdroj: http://www.klub-pratel-lokalek.cz/news/kolik-se-plati-za-pouziti-dopravni-cesty-komparace/

    [*] Většina se bude pohybovat v nižší části rozsahu, protože ty vyšší jsou zejména penalizace podle emisní třídy a penalizace za exponovaný čas. Navíc existují nějaké množstevní slevy.
    26.5.2014 13:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Kamión: mýtné na tunu nákladu 0,0248-0,2363 Kč/km [*] Nákladní vlak: oplatek SŽDC na tunu nákladu 0,1044 Kč/km

    A daně - ty přímo spojené se silniční dopravou - jsou kde?
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 14:03 washeck | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Daně které? Spotřební daň z paliva, kterou platí i lokomotivy? Silniční daň? To je cca 20 tisíc Kč ročně, tj. při běžném nájezdu 50.000km dalších 0,01 Kč na tunu a km? A to jsme zanedbali, že kamión neplatí mýto za silnice II. a nižší třídy, zatímco vlak platí každý ujetý km.
    26.5.2014 14:22 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Z akeho paliva? Nemali by nahodou byt lokomotivy elektricke, aby sa dalo hovorit o nejakej ekologii?
    26.5.2014 14:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Elektrifikované jsou pouze tratě kde se to vyplatí. Většina lokálních tratí, právě těch po kterých jezdí pouze vlaky ČD elektrifikovaná není. Na rozdíl od těch, kde jezdí soukromí dopravci.
    26.5.2014 14:30 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konkurence na železnici na český způsob
    Spotřební daň z paliva, kterou platí i lokomotivy
    Nějaké srovnání, kolik paliva spotřebují lokomotivy v porovnání s automobily, by bylo?
    To je cca 20 tisíc Kč ročně, tj. při běžném nájezdu 50.000km dalších 0,01 Kč na tunu a km?
    Nezajímavý údaj, podstatné je, kolik se na té dani vybere.
    Quando omni flunkus moritati

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.