abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 789 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Vare, Vare, rede mihi legiones meas!

    13.7.2009 23:02 | Přečteno: 1811×

    Nedávno jsem si koupil audioknihu "Give me back my legions!", kterou letos vydal zkušený spisovatel Harry Turtledove. Ta pojednává o události, u které si letos v září připomeneme kulaté výročí - třídenní bitvu, mezi třemi římskými legiemi a sjednocenými germánskými kmeny, která se odehrála v roce 9 n.l. a která do historie vešla jako bitva v Teutoburském lese.

    O pozadí této bitvy jsem prostudoval nejeden pramen a od této knihy jsme si sliboval především hlubší pokus o proniknutí do psychologie a motivace zainteresovaných postav a náhled do života Germánů. Od počátku bylo jasné, že si Turtledove látku detailně nastudoval a příjemně překvapila i jazyková úroveň. ale brzy začalo být zřejmé, že moje naděje zůstanou nenaplněny.

    Nad některými historickými nepřesnostmi by se dalo snadno mávnou rukou s tím, že ve skutečnosti o tom, co se tam tenkrát odehrálo, nevíme s jistotou téměř nic, a celou situaci ještě komplikuje fakt, že o nalezišti Kalkriese, kterému je místo bojiště připisováno a na jehož topologii bývá bitva rekonstruována, nemůžeme s určitostí říct, že se tam bitva skutečně odehrála a někteří historikové mu připisují spíše dějiště pozdějších Germanicových odvetných akcí. O to více zamrzí, že postavy, jejichž osudy sledujeme tři roky, postrádají prakticky jakýkoliv vývoj a především v případě germánských šlechticů Arminiem počínaje nepůsobí vůbec věrohodně. Arminiovou hlavní motivací je zde osvobození Germánie, Thusnelda zde vystupuje pouze okrajově a politické pozadí je příliš přímočaré.

    Časem Turtledove asi neměl o čem psát, takže se neustále opakoval v tom, že Římané pijí víno a používají olivový olej, kdežto Germáni pijí pivo a používají máslo. Důvod, proč se Varus svými legiemi vůbec do neznámých lesů vstopil, je značně pochybný a samotná bitva je zde zjednodušena na jednodenní potyčku a vypravěčský potenciál tohoto masakru není bohužel ani zdaleka využit.

    I tak její poslech určitě nebyla úplná ztráta času, ale výsledkem je spíše zklamání. Formu audioknihy jsem při nákupu zvolil proto, že jsem se tak vyhnul drahé a zdlouhavé dopravě a audiosoubory nebyly chráněny DRM, což je praxe hodná podpory.

    Ovšem dnes jsem si spravil chuť, když jsem narazil na nejlepší dokument, který jsem na toto téma viděl - historicky přesný, výpravný a dobře zpracovaný. Vřele doporučuji:

    http://www.youtube.com/watch?v=pJ5xv07A3KI&feature=related

    Jednou se jistě budou o druhé světové válce točit snímky, ve kterých budou vojáci bojovat v uniformách a se zbraněmi z vietnamského konfliktu a Stalin bude líčen jako lidumil intelektuál, ale tento dokument narozdíl do dnešní běžné produkce takový zkreslený pohled na historii nenabízí.

    Co bitva v Teutoburském lese znamenala pro našince? V polovině prvního desetiletí našeho letopočtu Řím plánoval největší vojenskou operaci své doby, koordinovaný útok několika armád proti markomanskému Marobudově království, které se rozkládalo na našem území. Tyto plány zhatilo povstání v Panonii. Saturninus, který měl vést útok ze západu, byl nahrazen zkušeným správcem Publiem Quinctiliem Varem. Téměř souběžně s potlačením panonského povstání ale asi 20 tisíc Varových legionářů a pomocného personálu padlo do léčky a bylo na hlavu pobito. I přes jisté úspěchy ve snaze získat zpět nad germánskými kmeny opět kontrolu se Řím nakonec výbojů k Labi vzdal. Zastavení expanze říše sebou přineslo i finanční problémy, které Augustův nástupce Tiberius musel řešit poměrně drastickými úspornými opatřeními a dopomohl tak k moci populistům, jako byli Caligula, Claudius a Nero.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    belisarivs avatar 13.7.2009 23:18 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vare, Vare, rede mihi legiones meas!

    No, nevim jestli ta potycka je hodna oznaceni bytva.

    Kdyby se stretla armada germanu s armadou Rimanu a v otevrene bytve a Germani vyhrali, tak bych to bral. Ale tohle?

    Je rovnez otazkou jake byly ztraty u Germanu. Klidne jich mohlo byt nekolikrat vice nez Rimanu.

    IMHO to byla spis serie potycek nez velka bytva. Na potevrene planine by germani dostali nakladacku jako obvykle.

    Problem Rimanu byl, ze jejich ekonomika az moc stala a padala s vyboji. Jakmile ustaly, sli do kopru (ano, jeste se solidne dlouho drzeli, o tom zadna, ale slava legii uz byla tatam).

    Jinak, ohledne padu Rima se mi lidila jedna skvela modifikace pro Medieval Total War. Jmenovala se priznacne Fall of Rome. Je to takove dost amaterske, ale je to udelane fakt pekne a prezit za Rimany je hodne tezke.

    Ale jakmile clovek ustoji pocatecni napor a zkonsoliduje Imperium, kvalita legii se proste projevi.

    Ona takova Auxilia Palatina neni zrovna maslo, ale az nabehne Legio Comitatensis, Legio Palatina a Equites Clibanarii, tak uz zacina byt opravdu veselo.

    IRC is just multiplayer notepad.
    14.7.2009 06:41 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vare, Vare, rede mihi legiones meas!
    Prosím, mohl bys místo studia historických reálií věnovat nějaký čas procvičování vyjmenovaných slov? Bitva se píše s měkkým i! Proboha, tohle se učí někdy během prvního stupně ZŠ!

    Omlouvám se za tenhle pravopisný výlev, ale když ono to tam je hned několikrát, to se nedá číst (nehledě na chybějící nábodeníčka).
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    14.7.2009 06:46 Milan Horák | skóre: 24 | blog: strange blog | Havlíčkův Brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vare, Vare, rede mihi legiones meas!
    Bitva se píše s měkkým i!

    I když se tam třískali fakt natvrdo? ;-)
    Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Ale ten pocit ... ;o)
    14.7.2009 08:31 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vare, Vare, rede mihi legiones meas!
    Proč by měl? Dyť jenom překládá KDE (tuším) :-D
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    belisarivs avatar 14.7.2009 08:44 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vare, Vare, rede mihi legiones meas!

    Ale jo. Prekladam. Akorat ze tam mam kontrolu pravopisu a soustreduju se tam na formu vic. Takhle proste jenom neco sepisu a odeslu. Smitec.

    Zatim jsem zadne reklamace ohledne hrubek nedostal ;-)

    IRC is just multiplayer notepad.
    14.7.2009 15:35 tojejedno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vare, Vare, rede mihi legiones meas!

    Ty se soustřeďuješ? To je sakra nepěkný výraz. To KDE musí vypadat hrozně zevně i vnitřně.

    belisarivs avatar 14.7.2009 15:54 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vare, Vare, rede mihi legiones meas!

    Kladeni durazu na drobnosti za soucasneho opomijeni podstaty veci prozrazuje slabsi intelekt.

    IRC is just multiplayer notepad.
    belisarivs avatar 14.7.2009 08:41 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vare, Vare, rede mihi legiones meas!

    Jestli se to neda cist, tak to necti.

    Na nabodenicka dlabu. Pise se mi takto rychleji.

    Ale jinak dekuji za obligatni rozmelneni diskuze kravinami. Fakt si toho cenim.

    IRC is just multiplayer notepad.
    hajma avatar 14.7.2009 00:28 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vare, Vare, rede mihi legiones meas!

    Turtledove mi uz diky svym nekonecnym kolovratkovym sagam nesmi pres prah

    21 promarněných znaků
    14.7.2009 21:51 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vare, Vare, rede mihi legiones meas!
    Díky za zápisek. Jen jsem ho neměl objevit dopoledne - bylo pak těžké se odtrhnout od Wikipedie :-)
    15.7.2009 10:21 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vare, Vare, rede mihi legiones meas!
    Jednou se jistě budou o druhé světové válce točit snímky, ve kterých budou vojáci bojovat v uniformách a se zbraněmi z vietnamského konfliktu a Stalin bude líčen jako lidumil intelektuál ...
    ... a nakonec to dopadne jako v tomhle komixu :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.