abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (13%)
     (29%)
     (38%)
     (21%)
    Celkem 24 hlasů
     Komentářů: 5, poslední dnes 12:22
    Rozcestník

    HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor

    25. 7. 2012 | Michal Polák | Recenze | 16395×

    Najít kvalitní a ještě k tomu bezplatný software na konverzi video souborů není vůbec jednoduché. HandBrake jím však bezesporu je. Vedle domyšleného uživatelského prostředí se může pochlubit také slušnou podporou formátů a navíc si jej každý může nainstalovat na všechny tři nejznámější platformy – Windows, Mac OS X i Linux.

    Obsah

    HandBrake se představuje

    link

    HandBrake je jednoduše řečeno grafická aplikace určená pro převod video souborů. Prakticky tak konvertuje formát video souboru z původního na ten, který si uživatel vybere z dostupné nabídky. Nic víc ani míň od této aplikace nečekejte.

    Vedle výborné podpory mnoha výše již uvedených platforem je HandBrake vydáván pod GPL licencí a sám využívá celou řadu (L)GPL knihoven. Samozřejmě i samotná podpora vychází z licenčních možností. Hned na začátek je však třeba říci, že nabídka je více než dostatečná a s přehráváním konvertovaných video souborů nejsou žádné problémy.

    HandBrake si můžete stáhnout například přímo na oficiální stránce projektu, kde naleznete také instalační soubory pro jednotlivé systémy. K dispozici je také uživatelský manuál a wiki stránka projektu. I proto považujte tento článek spíše za představující, než vysvětlující.

    HandBrake HandBrake

    Více než slušná podpora formátů

    link

    Jedním z hlavních faktorů, které rozhodují o kvalitě video konvertoru, je samozřejmě podpora formátů a jejich použitelnost. HandBrake se nemá za co v tomto ohledu stydět.

    Jako vstup jsou povoleny jakékoliv DVD a Blu-ray zdroje a dále také multimediální soubory s libavformat a libavcodec. Z tohoto se rýsuje také hlavní použití aplikace jako takové. Převod DVD filmů nebo například souborů se záznamem dění na obrazovce do jiného vhodnějšího či žádaného formátu/kontejneru. V případě našeho příkladu se záznamem se může vzhledem k velikosti „hrubého“ záznamu jednat vzhledem k velikosti takřka o nutnost.

    Sami vývojáři však koncepčně míří aplikaci pro převod video souborů pro přehrávání na různých „konzumních zařízeních“ jako například na smartphonech nebo tabletech, včetně těch od Applu. Ostatně těm jsou v aplikaci určené i jednotlivé předvolby. Snaha lépe přizpůsobit video koncovému zařízení je tedy zcela neopomenutelná.

    Ostatně to podporují i dostupné kontejnery pro výstup jako MP4(M4V) a MKV, respektive formáty H.264 (x264), MPEG-4 (ffmpeg), MPEG-2 (ffmpeg) či Theora (libtheora). Hudební formáty jsou pak podporovány následující: AAC, CoreAudio AAC/HE-AAC (pouze pro MAC OS X), MP3, Flac, AC3 a Vorbis.

    Mimochodem, H.264 je označován za webový standard (hned vedle Theora), a tak vedle hračičků a filmových nadšenců mohou použít aplikaci výborně také webaři (Pozn. autora: ostatně právě v této souvislosti jsem se s aplikací původně seznámil, kdy jsem hledal aplikaci, jež by byla schopná kovertovat AVI na některý na webu použitelný formát).

    Přehledné uživatelské prostředí a práce

    link

    HandBrake se může pochlubit vcelku dospěle se tvářícím uživatelským prostředím, které neurazí a nepůsobí vůbec amatérsky. V horní části nalezne uživatel základní menu a několik velkých ikon.

    Po pravé straně jsou zobrazeny dostupné předvolby a v hlavní části aplikace kompletní nastavení týkající se samotného převodu videa – ta se přitom mění právě na základě zvolené předvolby.

    Před nastavením si je samozřejmě ještě nutné vybrat zdrojový soubor ikonkou Source a po nastavení stačí potvrdit tlačítkem Start. Doba konvertování pak samozřejmě závisí na výkonu vašeho počítače.

    Podrobné nastavení s celou řadou funkcí

    link

    Možnosti nastavení jsou skutečně široké – pojďme se na ně podívat postupně.

    Na úvodní kartě Summary naleznete základní informace o video souboru včetně náhledu a aktuálního rozlišení. K nastavení zde není nic, i když výše můžete, ať už jste na kterékoliv kartě, nastavovat kontejner (MP4 nebo MKV). Mimo to je zde umístěno několik zaškrtávátek jako například optimalizace pro web.

    HandBrake

    Ve Video nastavujete video kodek a zejména bit rate – ten přitom může být buď konstantní v průběhu celé délky video souboru, nebo variabilní, což je samozřejmě rozumnější. Po pravé straně pak lze nastavit kvalitu anebo bitrate v kbps. Oboje přitom ovlivňují pochopitelně vedle kvality také výslednou velikost celého souboru.

    HandBrake

    Podobná nastavení se skrývají i pod kartami Audio, respektive Subtitles. Zde však nastavujete zvuk, jeho formát, počet kanálů i datový tok. Možnosti na kartě Subtitles jsou však docela omezené. Vybrat si můžete jen z několika jazyků a v každém případě máte k dispozici UTF-8. Můžete si však vybrat, jaký z vložených titulků má být výchozí.

    HandBrake HandBrake

    Zdaleka nejvíce a zároveň nejnáročnějších nastavení je v Advanced, o čemž se můžete ostatně přesvědčit na snímku níže. Pokud však nemáte speciální požadavky, toto nastavení prostě přeskočíte…

    HandBrake HandBrake

    Možností nastavení je více a odvíjí se od zvolené předvolby.

    Zřejmě se teď ptáte, kde nastavit rozlišení, ořez a také poměr stran. K tomu je nutné kliknout na šestou ikonku pod hlavním menu zleva. Následně se objeví Picture Setting (mimochodem v některých verzích aplikace je toto nastavení jako karta), kde lze jednoduše nastavit vše výše zmíněné.

    HandBrake HandBrake HandBrake

    A takto pak probíhá kódování:

    HandBrake

    Závěrečné hodnocení

    link

    HandBrake tak lze rozhodně doporučit minimálně k vyzkoušení všem, kteří hledají nástroj pro snadné konvertování videa, ať už filmů na různá multimediální zařízení nebo videí na web. V nastavení je velmi podrobné, nicméně nikoho nenutí jej procházet celé. Jedinou malou nevýhodou pro české uživatele tak může být absence lokalizace. To však nelze autorům vyčítat.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.7.2012 10:34 kmarty | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    S temi titulky mate drobet botku. To co ve Vasem pripade vidite neni seznam podporovanych jazyku a kodovani v Handbrake, ale seznam vlozenych titulku ve zdrojovem videu (kterych ma zmineny trailer Sintelu "jen" osm a vsechny jsou v UTF-8 - coz je imho spravne, pac vlozeny titulky, kdyz uz je to text a la SRT, tak by mel byt v UTF-8).
    25.7.2012 10:47 Vlado
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Ve Video nastavujete video kodek a zejména frame rate – ten přitom může být buď konstantní v průběhu celé délky video souboru, nebo variabilní, což je samozřejmě rozumnější.
    Variabilny frame rate? To snad nemyslite vazne. Nemalo tam byt variabilny bit rate?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.7.2012 11:22 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Opraveno.
    25.7.2012 11:34 PJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Variabilní framerate se dá v záložce Video samozřejmě také nastavit. Výchozí je nicméně "same as source".
    Jendа avatar 26.7.2012 05:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Jako že se některé kousky kódují s 15 FPS a o kousek dál je v tom stejném videostreamu třeba 35 FPS? To nějaký kontejner vůbec umí?
    DaBler avatar 26.7.2012 08:22 DaBler | skóre: 17 | blog: dabler | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Matroska, MP4, WMV a MOV.
    27.7.2012 16:31 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Buď to probíhá tak, že se určité snímky zahazují (a prostě se opakuje předchozí), nebo se to řeší tak, že konterjner vlastně ani framerate nemá - to je příklad matrosky. U ni to funguje tak, že každý snímek má stanovený čas (defaultně v milisekundách, ale dá se to při muxování i zpřesnit), kdy se má objevit.

    Můžete si ty timecodes i sám upravit, takže není problém, aby tam najednou snímek trval 50 minut a další třeba 1,2,3,4 milisekundy (samozřejmě že ale vždycky musí být následující číslo vyšší, že).
    elenril avatar 26.7.2012 08:27 elenril | skóre: 21 | blog: Raziel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Jako že kontejner neukládá framerate, ale pro každý frame ukládá prezentation time (pts) a rozdíly mezi nimi jsou nekonstantní. Většina moderních kontejnerů dělá právě tohle.
    Bedňa avatar 26.7.2012 08:44 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Většina moderních kontejnerů dělá právě tohle.
    Hádam kodekov, alebo je zas niečo čo neviem?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    elenril avatar 26.7.2012 09:14 elenril | skóre: 21 | blog: Raziel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Ne, kontejnerů. O synchronizaci se stará právě kontejner, na úrovni kodeku je video pouze posloupnost snímků (v ideálním světě; ve skutečnosti spousta kodeků má někde v nějakém headeru něco jako framerate, ale ten my typicky ignorujeme protože kodek nemá do časování co kecat).
    Bedňa avatar 26.7.2012 09:58 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Tak dík za info.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Dreit avatar 25.7.2012 11:41 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor

    Handbrake jsem zkoušel dvakrát, ale nikdy to nefungovalo jak bych chtěl, tak jsem začal používat WinFF. Akorát v Debianu jsem vždycky musel stáhnout XML soubor s profily z jejich webu, protože ten distribuční mi nešel.

    Nope
    25.7.2012 22:17 ludvik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Na linuxu jsem to také nerozchodil. Ale na WIN je to v pohodě, jeden exáč (myslím), žádné externí závislosti. Jenom bych řekl, že je tam zbytečně stará verze x264, ale už jsem to dlouho nesledoval.
    Dreit avatar 26.7.2012 00:15 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor

    To WinFF si nechá nadiktovat kde je ffmpeg a už to podle přesnastavených profilů pracuje ;-)

    Nope
    26.7.2012 04:41 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Mě taky ne, co jsem nastavil program nedodržel, i ve Windows. Openshot, je na takové věci ideální. Střižna i pro největší amatéry, se skvělými výsledky..
    Kaacz avatar 26.7.2012 16:23 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Ale HB není ani nechce být střižnou. Takže chyba byla možná jinde. Kdo chce střižnu, měl by použít střižnu ale určitě ne HB. :)

    Mně osobně je střižna k ničemu, mám sestřiženo přímo v MythTV a potřebuji jen výkonný dávkový enkodér do x264/mkv s WYSIWYG uplatněním ořezu dle přednastavených profilů pro urychlení. HBG ideální.
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    26.7.2012 11:10 noone
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Uz podporuje Handbrake anamorficke kodovanie pri streamoch z DVD? Inak celkom dobry a relativne jednoduchy (na obsluhu) sw na kodovanie do x264..
    Kaacz avatar 26.7.2012 16:14 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    HB používám pár roků na zálohování nahrávek z DVBT do 480p.mkv.

    Potýkám se ale s jednou chybou, kterou jsem díky mojí lenosti zatím neřešil s autory: HB často špatně odhadne časovou délku ze vstupního souboru. Delší nevadí, ale častěji je to kratší, u běžných filmů nebo delších dokumentů klidně i o pár minut. Bohužel pak enkóduje jen tuto velikost a nedojede do konce souboru. Mám udělaný skript, který nechá provést scan pomocí ffmpeg a HB a pokud HB oznámí méně, stačí ten MPEG/PS prohnat copy do MKV kontajneru v Avidemuxu. V něm už HB vidí správnou délku. Divné. MPEG/PS vznikají po ořezu v MythTV a je to úplne stejné když to nechám v Avidemux remuxnout znova do MPEG/PS. MPEG/PS z DVD nepoužívám a je možné, že to na nich nedělá, protože na to by se už přišlo ..

    A pak mi jedna věc schází .. nenašel jsem způsob, jak přimět aby cmdline HB zpracoval frontu, kterou jsem připravil v HB-GUI. Takhle musím nechat HB-GUI běžet v utrženém NX, protože koduji na tom serveru, který mi dělá DVBT nahrávky. Zbytečné nechávat běžet další komp.
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    27.7.2012 22:44 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Nejake porovnanie s Avidemux? :)
    7.8.2012 23:09 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HandBrake: Šikovný a jednoduchý video konvertor
    Neda se v tom linearne strihat jako v Avidemuxu. Pouze se da urcit OD-DO v case ci frames .. pokud je zna clovek predem. Opravdu je to spis urceno k (hromadnemu) enkodovani jiz jasne urceneho videa do jineho formatu. Oproti Avidemuxu omezena mnozina vystupnich formatu. Mnohem jednodussi prace s vytvarenim fronty enkodovani.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.