abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 710 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC

    11. 2. 2011 | David Ježek | Hardware | 7125×

    První téma dnešního dílu nás tak trochu vrátí k CES speciálu, který jsme kompletně věnovali architektuře ARM. Nezůstaneme ale jen u ní, zamíříme i mezi paměti, zdroje a také k projektu OLPC, který nás na závěr opět vrátí k ARMu.

    Obsah

    ARM vs. x86 z hlediska efektivity a výkonu

    link

    Ne že by to člověk nečekal, vždy po velkých ohlášeních se pustí do práce skupiny různých analytiků či samozvaných analytiků a na základě proroctví firem začnou sami prorokovat vývoj. Tentokrát přišla po CESu na přetřes architektura ARM. Zopakujme si tedy pár základních faktů: výkon ARM procesorů utěšeně roste, a to poměrně slušným tempem. Počet partnerů, kteří ARM využívají, se také zvyšuje a posledními velkými partnery jsou firmy AMD a Nvidia. AMD svoji cestu za ARMem teprve začíná, Nvidia již po letech zkušeností šlape na plyn a hodlá sama k vývoji architektury ARM přispět měrou takovou, že tato CPU bude integrovat do svých GPU a postupně je protlačí i do High Performance Computingu (HPC).

    Všeobecně se tak očekává, a slova analytiků to potvrzují, že výkon ARM architektur, současných a zejména budoucích, výrazně poroste. A poroste dokonce natolik, že z hlediska efektivity se vyrovná x86, neboť ARM v takovém přepočtu může těžit z obrovské různorodé výrobní základny mnoha světových výrobců, kteří mají ARM licencován a kteří jsou na špici vývoje výrobních procesů.

    Hardwarové novinky

    ARM a x86 se pomalu začínají sbližovat. Zatímco x86 jde onomu „svého stylu Nashovu equilibriu“ od výkonných jader, která jsou postupně stále více optimalizována z hlediska spotřeby, ARM má kořeny v superúsporné architektuře, které je dodáván stále vyšší a vyšší výkon. Sjednocení dá nepochybně světu spoustu zajímavých zařízení, ať již mobilních, nebo supervýkonných usazených v serverovnách, ale je třeba zmínit v této souvislosti slova ředitele ARMu Warrena Easta: cílem architektury ARM není ovládnout PC trh. Tam je jasným vládcem Intel (tedy přesněji x86) a nemá valný smysl se do takového boje pouštět (z Nashova pohledu by to zavánělo starým dobrým Adamem Smithem :-)). ARM má zkrátka svých odbytišť stále dost a rozhodně si musí mnout ruce: firmy jako Microsoft i Nvidia mu vlastně samy o sobě nacházejí či vytvářejí odbytiště nová, resp. jej směřují tam, kde sice stále vládne x86, ale není to pro tuto architekturu stěžejní jádro. Jen bláhový analytik by si dovolil tvrdit, že „za X let ovládne ARM desktopy s Windows“.

    Warren dodal ještě jednu zmínku: vývoj směrem k 64bitovým ARM CPU je nevyhnutelný, ale ARM nepochybně ještě nějakou dobu setrvá na 32bitové architektuře, byť doprovázené 40bitovým adresováním paměti, firma zatím necítí potřebu přijít s 64bitovou aritmeticko-logickou jednotkou.

    OCZ končí s paměťovými moduly

    link

    Znalci jistě zatlačí slzu při vzpomínce na paměťové moduly americké firmy OCZ, které si na našem trhu začaly získávat pozornost ještě v SDR-DIMM dobách, byť jejich sláva přišla až s DDR1. OCZ po letech vývoje na špici opouští trh paměťových modulů, přičemž jde o strategické rozhodnutí vedení firmy, které má své dobré zdůvodnění.

    OCZ pochopitelně provádí průběžně analýzu svých produktů z hlediska trhu a stále více je výsledky přesvědčovaly, že paměťové moduly pro ně dále nejsou zajímavé. Firma pochopitelně čelila a čelí silné konkurenci v podání značek jako Corsair, Mushkin, GeiL či gigantu Kingston, ale to není hlavní. Nejzajímavějším zjištěním bylo, že 78 % zisků společnosti tvoří v tuto chvíli SSD, kde má naopak oproti svým konkurentům vynikající postavení. Kingston prodává v podstatě jen přebrandované SSD Intel, Corsair má sice slušnou, avšak poměrně úzkou skupinu produktů, stjeně jako další, zatímco OCZ má v nabídce jak běžné, tak enterprise kousky včetně modelů s HSDL rozhraním (High-Speed Data Link – otevřené rozhraní vycházející z PCI Express) a zejména pak SSD snů pro PCI Express sloty s IOPS v řádech desítek a stovek tisíc a zápisem klidně i 1,4 GB/s.

    OCZ Technology tak s tímto fiskálním rokem (končí jí 28. února 2011) ukončí výrobu pamětí. Podrží si pouze velmi omezené množství produktů, a to po přechodnou dobu, samozřejmě nijak nebudou dotčeny záruky zákazníků, včetně „doživotních“ (ať již to slovo značí cokoli :-)).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Zdroje Fortron také s certifikací 80Plus Gold

    link

    FSP Group, výrobce zdrojů Fortron, nám poměrně dlouho kotvil na certifikaci 80Plus bronze, teprve až nyní se pouští dále, a to rovnou na 80Plus Gold. Pozitivním však je, že mezi novými zdroji řady Aurum je vedle 700, 600 a 500W modelu také pro mnohé daleko přijatelnější 400W zdroj.

    Výkon je ve zdrojích rozkouskován, 400 a 500W nesou dvě 12V větve dávající 384, resp. 432 W s tím, že 500W nese dvojici 6+2pin PCI Express kabelů, zatímco nižší jen jeden, ačkoli papírově by zvládl i 6+8pinovou grafiku bez problémů. 600 a 700W model již mají čtyři 12V větve, kde 700W model na 12V větvích nabízí 672 W a celkem čtveřici 6+2pin PCI Express.

    Pro desku je vždy k dispozici 20+4pin a dále 4+4 a 4pin přídavného napájení, 120mm ventilátor s udávanou hlučnost 21 dBA naznačuje minimálně v běžných zatíženích tichý chod. Standardní výbavu doplňují japonské dielektrické kondenzátory a nový patentovaný obvod Fortronu zvaný MIA (Multiple Intelligence Ability, jeden řídící obvod kombinující veškerou potřebnou logiku pro chod zdroje: PWM, ZCS PFC (aktivní), Post SR, Active Clamp, Double-circuited OVP – jeho vývoj trval Fortronu 3 roky).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    OLPC XO 1.75 s ARMem rychleji než s x86

    link

    OLPC má za sebou již řadu let vývoje a ač začínal jako superúsporný stroječek s x86 procesorem (AMD Geode LX, vybrané řady též CPU VIA řady C7), ani on nemůže ignorovat ARM donekonečna. Nejnovější chystaný stroj označovaný XO 1.75 již ponese ARM CPU, konkrétně procesor Marvell Armada 610, který dá stroji dokonce vyšší výkon než původní Geode. To by nemělo být zas takovým překvapením, původní Geode byla spíše taková zvláštnost vycházející snad ještě z AMD K6 architektury a to je z dnešního pohledu už opravdu počítačový pravěk, pokud bychom měli porovnávat, museli bychom Marvell postavit spíše proti úsporným CPU AMD Fusion, ať již 9W, nebo 5W, které jsou čerstvou novinkou.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Marvell Armada 610 také není poslední generací, zakládá na aktuálním jádru ARMv7, které běží na 1 GHz, disponuje 256 kB L2 cache, nese samozřejmě i 2D/3D grafiku s dekodérem řady video formátů (MPEG-4, MPEG-2, H.263, On2, do MPEG-4 umí i komprimovat) a akceleraci pro zabezpečovací technologie (AES, DES, 3DES, SHA-1, MD5). Další povinná výbava zahrnuje zvukovou část, podporu DDR1 i DDR2 pamětí, řadiče pro USB 2.0 a SD/MMC karty a mnohé další.

    Hardwarové novinky

    V podstatě je tento Marvell takovým SoC, které je cenově zajímavé i pro OLPC projekt. Co je ale z hlediska OLPC důležité, že se od 5W Geode dostal přes 4W VIA k nynějším 2W ARM procesorům. K nim XO 1.75 přidává 1 GB paměti a 4GB flashové úložiště, na stroji stále běží Linux, upravená Fedora s prostředím Sugar (lze přepnout do GNOME, mimochodem všechny aplikace po přechodu na ARM fungují prostě proto, že jsou napsány v Pythonu, OLPC se podílí na pracích na Fedora ARM portu). Sériová výroba XO 1.75 se má rozeběhnout v polovině roku u velkovýrobce notebooků pro řadu velkých firem, Quanta Computer. Celá platforma z hlediska hardwaru je mimochodem open-source včetně BIOSu/firmwaru. Podrobnosti jsou k vidění ve videu.

    S ohledem na uvedenou spotřebu je zajímavé i to, že s ruční nabíječkou lze točením kliky po dobu jedné minuty nabít laptop na 10 minut práce. Aktuální spočítaná cena za XO 1.75 je lehce pod 200 dolarů, ale OLPC se ještě snaží ji trochu srazit. A jestli mohu pár osobních slov: na tomto videu oceníte jednu věc: je velmi příjemné a osvěžující sledovat 10minutový rozhovor nikoli s markeťákem-kravaťákem, ale s inteligentním inženýrem, jehož zájem není striktně řízen cenou akcií nějaké nadnárodní korporace. Ve videu promlouvá Edward McNierney, Chief Technology Officer z nadace One Laptop per Child. Ve druhé polovině se povídání stočí i na téma Android vs. Linux (Fedora), opravdu doporučuji.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Grunt avatar 11.2.2011 01:13 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    pokud bychom měli porovnávat, museli bychom Marvell postavit spíše proti úsporným CPU AMD Fusion, ať již 9W, nebo 5W, které jsou čerstvou novinkou
    Teď jsem nepochopil jestli je to spotřeba toho Marvellu nebo toho AMD Fusion. Jinak slinty slint. Chci, chci a chci.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    11.2.2011 15:40 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Řekl bych že AMD. Bobcaty se dělají v 18W (E-350: dual 1,6GHz) a 9W (C-50: dual 1GHz) podobě, ale je tu ještě nějaká embedded verze, která iirc měla mít 5W, a prý také zbastlili nějakou verzi C-50 pro tablety, která má rovněž jen 5W?
    11.2.2011 15:45 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Jinak co jsem viděl benchmarky x264, tak Bobcat měl dejme tomu 80% výkonu K8 na stejné frekvenci, a na to se IIRC ARMy moc nechytají :) Nechoďte ale benchmarkovat pandaboard, x264 nemá kompletní sadu SIMD kódu pro Neon. x264 jsem zmínil jenom pro srovnání v rámci x86 světa.
    Grunt avatar 11.2.2011 18:39 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    a na to se IIRC ARMy moc nechytají
    Ono s tím výkonem ARMů je to takové ošemetné. Sám můžu hodnotit přímo z první ruky. Je pravdou, že na jednu stranu hodnota udávaná v Mhz u ARMu se jen těžko může shodovat s hodnotou udávanou u libovolného x86 (a to se přehrávání různého videa týče především, protože hlavně to jsem testoval), na druhou stranu podobně je tomu i případě spotřeby. Je dost možné, že větším počtem jader/procesorů by se to nějak vyrovnalo (oni i cenově jsou kdejaké ARMy docela pod libovolné x86 sestavy) a pak by převažovala především nežravost ARMů (potřebná energie pro napájení toho procesoru při std. činnosti je udávaná v řádech stovek miliWatů). Tedy aspoň tolik můj odhad. Nehledě na to že aspoň frekvence u ARMů v poslední době velice rychle vzrůstají (už teď mám mobil s OMAPem o 620Mhz, což je pro něco takového do boha dost). On je problém, že ARMy nebyly snad nikdy koncipovány jako hlavní výpočetní procesory, ale jen jako hlavní ovládací mikrokontroléry, které řídí ostatní obvody. Neznám snad žádnou kombinaci ARMového procesoru ke které by v balíku nebyl přibalený ještě nějaké DSP ko-procesor. A aspoň ten můj umí H.264 nejen dekódovat, ale i do něj kódovat (i když snad jen nějaký BaseLine Profile) a při tom se vytížení hlavního procesoru velmi hodně blíží nule (předpokládám krom demultiplexu max. nějaké příkazy pro DMA pro kopírování dat po sběrnicích a sem tam nějaký memcpy).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 11.2.2011 18:52 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Přílohy:
    Jen tak čistě pro zajímavost ještě přidám mezní napájecí hodnoty OMAPu3530 z Datasheetu. Balíček/platforma pozůstává právě z ARMového jádra + DSP + GPU + očividně ještě nějaké blbosti navíc. Jen bych upozornil že je to totální maximum a při běžném provozu to vypadá úplně jinak.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 11.2.2011 16:31 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Řekl bych že AMD
    Též si myslím, protože samotný ARM žere v řádech mW a 9W nebo 5W mi nežere snad ani celý systém se zapnutou LCD obrazovkou.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    11.2.2011 20:54 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Ono u těch PC technologií žere hodně i zbytek, zatímco když vycházíte z telefeonní platformy, tak to máte všechno úspornější (paměti, úložiště, deska...). Takže ve výsledku rozdíl ještě naroste...

    Kdybyste ale chtěli expandovat s ARMem to té PC sféry, tak by se spotřeba toho okolí asi zase zvedla, kvůli použií PC úložišť, rychlejší RAM, u serverů by muselo být silnější propojení do sítě a mezi jednotlivými procesory, ECC paměti a podobně...
    Solitary avatar 11.2.2011 04:12 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    To video o OLPC mi prijde dost trapne... ocenuju trpelivost a sdilnost onoho inzenyra, to je vskutku pozitivum videa, ale tazatel pokladal otazky tak nejak od boku, co kde zaslechl popularniho. Vubec otazky na tema Android a OLPC mi prisli uplne mimo misu. Prijde mi, ze ani netusil, co Fedora vlastne je. Jinak k tomu, kdy tvrdil, ze i hardware je open source... ten ARM cip prece neni, ne?
    11.2.2011 07:02 100% Lenin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    To je divné, vy neoceňujete - drahý soudruhu, lidovost onoho soudruha? :D Ale vážně, Berme život s nadhledem - koho zajímá nějaká Fedora? Koho zajímají jakési Okna? Kolem nás je mnohem více krásnějších věcí, něž-li si my oba myslíme.

    Howgh a čest nixům.
    11.2.2011 07:08 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Geode založený na AMD K6? Holenku, to by bylo žůžo :-) Geode má původ v Cyrix MediaGX, mezitím ho vlastnila taky firma National Semiconductor. Čili výkonem to byl původně nějaký Cyrix 5x86. Poslední generace Geode už ve svém segmentu má docela dobrý výkon - dlouho jsem čekal, kdy ho někdo trumfne v poměru výkon/příkon při téhle malé wattáži (a přitom to bude normální PCčko) - když se AMD pořád k ničemu nemělo. Mám pocit, že poslední Via Nano už ho trumfnul - ten žere podobně nebo míň, a výkonem se podobá spíš Atomům. Ještě míň žere Vortex86DX (tak na úrovni ARMů), ale výkon žádná velká sláva. Jsem opravdu zvědav na spodní konec Fusion a na nové Atomy (32nm, 22nm).
    [:wq]
    Ruža Becelin avatar 11.2.2011 08:33 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Mam doma HP t5720 s Geode NX 1GHz a vykon je solidni, je to postavene na Athlon XP Mobile, takze bych tyhle procesory nehanel :-)
    11.2.2011 08:45 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Ano, jedna generace je založená na mobilním Athlonu XP
    11.2.2011 08:54 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Ano, Geode NX, který má s opravdovým Geodem společné jenom jméno. V embedded stroji jsem ho v životě neviděl.
    [:wq]
    11.2.2011 15:36 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Ten Cyrix/OLPC procák je označen Geode *LX*.
    11.2.2011 18:10 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Ano, to je skutecny Geode, nejmladsi a nejsilnejsi, pravy syn velkeho Cyrixe. Ehm. Jdu si vzit prasek.
    [:wq]
    11.2.2011 07:09 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    80+ Gold 400 W? To už se začíná blížit k zajímavým hodnotám. Ale opravdu zajímavé to bude, až budou běžně dostupné nepředražené 80+ Gold zdroje kolem 150 W. To bude to pravé pro <100 W desktopy.
    11.2.2011 07:52 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC

    V předposledním odstavci první kapitolky chybí uzavírací závorka za smajlíkem za (z Nashova pohledu by to zavánělo starým dobrým Adamem Smithem.

    V druhé větě druhého odstavce druhé kapitolky ve slově čellila přebývá jedno "l".

    V první větě druhého odstavce třetí kapitolky jsou přehozené "b" a "s" - 432&nsbp;W.

    fict10n avatar 11.2.2011 12:43 fict10n | skóre: 2 | Nové Město na Moravě
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC

    Zdravím redakci,

    velmi prosím u vložených flash videí uvádět i odkaz na zdrojové video. Nepoužívám flash plugin, nehodlám s tím začínat, a věřím, že na tomto serveru nejsem sám :)

    Odkaz nyní doluji z HTML kódu a následně stahuji pomocí "get_flash_video" popř. otevírám v Epiphany pomocí HTML5 pluginu.

    Luboš Doležel (Doli) avatar 11.2.2011 13:12 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Dává YouTube někde HTML5 kód pro vložení na web? Nejradši bych sem dával ten...
    Grunt avatar 11.2.2011 13:57 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Není potřeba. Stačí provést upgrade WebKit jádra, zapnout si na stránkách YouTube experiemntální verzi HTML5 a nacpe si to video tag samo jak do stránky, tak přímo do toho jejich http://www.youtube.com/watch?v. Viz screenshot (podotýkám, že flash o můj počítač ani nezavadil) Odkaz (ve tvaru http://www.youtube.com/watch?v=XXXXX) se šikne jen v případě, že video není do WebM převedeno (též používám get_flash_videos), protože to tam vyletí přímo No Plugin a adresa je tak leda ve zdrojácích.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 11.2.2011 13:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Příloha:
    Eh, ten screenshot, že? :-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 11.2.2011 14:02 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Vida, takže není problém, ne?
    Grunt avatar 11.2.2011 14:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    No minimálně v mém případě téměř žádný (téměř všechny videa co jsou na Ábíčku vložené jsou ve WebM až na pár vlaštovek).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.2.2011 22:07 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Na youtube jsou jen některá videa přístupná pomocí html5, takže bude lepší, když budete u videích uvádět i odkaz na youtube stránku.
    12.2.2011 15:03 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Jen pro úplnost, to html5 se zapne tady: http://www.youtube.com/html5
    Grunt avatar 11.2.2011 19:04 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Jinak se zdá, že David Ježek vyslyšel proseb z minulého dílu, takže díky za to. Zdá se že máte o jednoho čtenáře HW novinek, které mě do teď naprosto nezajímaly, navíc.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    David Ježek avatar 11.2.2011 19:38 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Ona je to teď spíše shoda okolností. Až přijde týden, kdy nv uvede GTX590 a amd uvede HD6990, tak mě zas budeš nenávidět :-).
    Grunt avatar 11.2.2011 19:55 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ARM vs. x86 – výkon i efektivita se srovnají, na ARM přechází i OLPC
    Spíš mi to bude úplně jedno jako doposud (fakčím na nVidii GF5200 :-)).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.