abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 1
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 148 hlasů
     Komentářů: 10, poslední 8.5. 17:35
    Rozcestník

    HW novinky: GeForce GTX 900 jsou úspěšné, Nvidia uvádí mobilní GTX 900M

    10. 10. 2014 | David Ježek | Hardware | 2702×

    AMD má novou ředitelku. AMD uvedla levné osmijádro. AMD do konce roku uvede APU Carrizo. AMD v něm představí CPU architekturu Excavator. AMD je prostě boží. Na co jsem ještě zapomněl? Jo aha, Nvidia taky snad, možná něco má. Jedno takové celkem povedené GPU…

    Obsah

    AMD Carrizo s CPU jádry Excavator koncem roku

    link Ještě před koncem tohoto roku odhalí AMD nástupnickou APU architekturu Carrizo, která nahradí mobilní/desktopové Kaveri, jak ve vyšší verzi výkonných notebooků, tak ve verzi Carrizo-L pro pomalejší entry-level notebooky. Jde o zbraň, kterou AMD nasadí proti současným čipům Intel Haswell (Refresh), tak proti přicházejícímu Broadwellu, samozřejmě v odpovídajících segmentech.

    HW novinky

    APU rodiny Carrizo budou vyráběna 28nm procesem, pravděpodobně u GlobalFoundries. CPU jádra přinesou architekturu Excavator, která nastoupí po Steamrolleru z Kaveri. Excavator přinese další zlepšení poměru výkon/spotřeba , doprovodí jej 3. generace GPU architektury GCN. Minimálně prvotní verze podle všeho zůstane u DDR3-2133 pamětí, ostatně v mobilním segmentu pomalejších čipů s nízkým TDP se omezení nízkou propustností DDR3 neprojevuje, na rozdíl od desktopové verze Kaveri, která i z toho důvodu oficiálně podporovala DDR3-2400. Starší informace však Carrizu přisuzují též DDR4 řadič, uvidíme, jestli a kdy s tím AMD případně vyrukuje, ale u desktopové verze to myslím již bude nutnost. Carrizo-L nahradí současné nižší architektury Beema a Mullins, vše nastane příští rok.

    Nová generace Catalystů se blíží

    link

    HW novinky HW novinky

    V tomto kontextu připomenu novou iniciativu AMD na poli vývoje ovladačů Catalyst, které od příští generace grafik (Radeon R9 300 - je otázkou, jestli se to bude týkat i Carrizo APU), přejdou na modulární systém, kde kernelová část ovladače (zvaná amdgpu) bude vycházet z open-source ovladače radeon a nadstavbový modul uzavřených Catalystů (pochopitelně již mimo kernel) bude zprostředkovávat plnohodnotnou podporu OpenGL, OpenCL a ve svém důsledku i univerzální výpočetní architektury HSA. Next-gen Catalystů se dočkáme též v příštím roce, ale s nimi přijde to, že nová GPU budou v Linuxu podporována od okamžiku svého uvedení, jelikož AMD sama bude více pracovat na té základní kernelové části Catalystů a změny ihned lifrovat do upstreamu.

    AMD nově vede Lisa Su

    link

    Ještě jedna drobnost, která není hardwarová, ale na vývoj HW u AMD může mít slušný vliv. Když před lety končil ve vedení AMD Hector Ruiz (pro svoji sebevražednou obchodní strategii, která málem stála AMD krk přezdívaný „Ruin“), byly položeny základy krizového stavu společnost, které Dirk Meier za svého působení zcela zvrátit neuměl. Po relativně krátkém hledání nakonec převzal žezlo ve firmě někdejší COO Lenova, Rory Read, a bylo jasné, že tam není navěky. Rory Read splnil roli krizového zachránce na jedničku, vyházel mnohé staré struktury a firmě radikálně překopal zaměření. Důvod, proč AMD již nekonkuruje Intelu na poli hi-end x86 procesorů je stejný, proč se jí tak daří na novém trhu APU a je konkurenceschopná s Nvidií mezi GPU. Rory Read svoji úlohu splnil a je na čase zase do čela firmy dosadit nikoli spíše manažera, ale spíše vědce.

    HW novinky

    Takovým člověkem je Dr. Lisa Su, která v AMD pracuje již pár let a předtím působila na inženýrských i manažerských pozicích ve Freescale Semiconductors či IBM a také v Texas Instruments. Uvidíme, jak převezme vedení firmy a nakolik zachová stávající zaměření společnosti. Jisté je, že nějaké změny - minimálně drobné - AMD čekají, na druhou stranu Lisa Su zastávala již nyní v AMD dostatečně vysokou pozici na to, aby se dalo říci, že současné i chystané produkty jsou z nemalé části její dítka.

    AMD uvedla levné osmijádro FX-8310

    link

    S cenovkou 125 dolarů je model FX-8310 jednoznačně nejlevnějším osmijádrovým x86 procesorem na trhu. Jde samozřejmě o nejpomalejší model, taktovaný konkrétně na 3,4 GHz bez uvedení Turbo frekvence (takže Turbo má možná záměrně vypnuté, byť dřívější zdroje hovoří o 4,3GHz Turbo taktu). TDP je ale 95 W, což je fajn, nejde tedy zjevně o ty nejhorší čipy z waferů, u nichž by se dalo čekat 125W TDP.

    Procesor je samozřejmě typu „Black Edition“, což značí odemčený násobič a možnost snadného přetaktování. České e-shopy tento procesor zatím nenabízejí, takže pokud bychom přepočetli cenu přes zahraniční a českou cenu též nového modelu FX-8370E či staršího FX-8350, dostaneme se někam na úroveň 3 200 Kč. A to za osmijádrový procesor.

    GeForce GTX 970 a GTX 980 jsou hůře dostupné

    link

    Dva nejnovější přírůstky do stáje Nvidia, Maxwelly druhé generace, se hůře shánějí. Obraz, který se opakuje jednou za pár generací GPU, je zde znovu. Stav samozřejmě nebude setrvalý, ale Nvidii se opět po nějaké době povedlo velmi dobré GPU, karty prodává za velmi dobrou cenu a tak výrobní kapacity nestačí poptávce.

    Uvidíme, jestli tento stav bude mít podobný efekt jako kupříkladu u GeForce 8800 GT před několika lety, kdy byl nedostatek karet na trhu tak velký a tak dlouhodobý, že si prodejci mohli dovolit nasadit vysoké marže, jimiž si mimo jiné kompenzovali tlak výrobců, kteří jim karty dodávali stylem „chcete-li 1ks GeForce 8800 GT, musíte k tomu odebrat XX ks low-endových ležáků“. Osobně v to nevěřím, jelikož se již neopakuje situace, kdy konkurenční ATI (nyní AMD) neměla na trhu adekvátní konkurenční produkty. Faktem ale je, že i v Česku je u GeForce GTX 970 a GTX 980 horší dostupnost a k dispozici jsou po pár kusech zejména méně zajímavé modely (buď na základních taktech za stejnou cenu jako OC s lepším chladičem, nebo naopak třeba neadekvátně drahé modely).

    Mobilní Nvidia GeForce GTX 980M a GTX 970M přicházejí

    link

    Vedle dvou nových desktopových grafik s vynikající efektivitou přichází též nová mobilní GPU. Stále postavena na 28nm technologii TSMC, ale i zde Nvidia ukazuje, co umí z této technologie vytěžit. Použit je totiž stejný čip GM204, ale kdo ví, možná lepší kousky, navíc částečně deaktivované. GeForce GTX 980M nabízí 1536 CUDA jader (tolik jich měla desktopová GeForce GTX 680), GeForce GTX 970M jich nese 1280. Takty jsou 1 038 MHz + Boost u vyššího modelu mířícího do notebooků zvládajících uchladit vyšší TDP, nižší model šlape na 924 MHZ + Boost.

    HW novinky

    Nvidia díky tomu může hovořit o tom, že tyto grafiky nabídnou až 80 % výkonu desktopových. Pochopitelně ale ve srovnání se sobě odpovídajícími kartami, taková 6GB GeForce GTX Titan Z s 2880 CUDA jádry je úplně jiná liga. Oproti GeForce GTX 680M má ale být ve hrách výkonu s GeForce GTX 980M až dvojnásobek. Doprovodný slajd hovoří o tom, jak se sbližuje výkon desktopových a mobilních grafik. To je jistě pravda, protože GeForce GTX 480 byla tak tragicky a ohavně nenažraná grafika, že jí nebylo rovno. A dodnes není. GeForce GTX 580 stavěla na již výrazně vylepšeném GPU, takže ono sbližování výkonu není dáno tím, že by byl obecný pokrok, ale prostým faktem, že výchozí bod porovnání - GeForce GTX 480 - byla z energetického hlediska zcela příšerná karta.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.10.2014 09:36 smutik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: GeForce GTX 900 jsou úspěšné, Nvidia uvádí mobilní GTX 900M
    Som zvedavy kedy Amd resp. Intel tie nove usporne procesory realne zacnu predavat.
    10.10.2014 16:09 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: GeForce GTX 900 jsou úspěšné, Nvidia uvádí mobilní GTX 900M
    Trochu mne zaráží že OpenCL postavené nad kernelem založeným na opensource radeonu je close.
    10.10.2014 21:43 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: GeForce GTX 900 jsou úspěšné, Nvidia uvádí mobilní GTX 900M
    Jsem zvedavy, zda se jeste nekdy povede dostat amd do zisku. I kdyz je tuto spolecnost rad nemam, pral bych jim to.
    David Ježek avatar 11.10.2014 09:22 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: GeForce GTX 900 jsou úspěšné, Nvidia uvádí mobilní GTX 900M
    mám pocit že tuhle nedávno byli v maličkém zisku.
    11.10.2014 08:02 luko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: GeForce GTX 900 jsou úspěšné, Nvidia uvádí mobilní GTX 900M
    no neviem mna AMD na Linuxe dost sklamalo, a to mal som 3 stroje: AM1, FM2 a pc s Radeon 5770 ...
    13.10.2014 02:08 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: GeForce GTX 900 jsou úspěšné, Nvidia uvádí mobilní GTX 900M
    "6GB GeForce GTX Titan Z s 2880 CUDA"

    Pozor, tam asi mělo být Titan Black. Titan Z je ta předražená dvojčipovka.
    13.10.2014 09:11 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: GeForce GTX 900 jsou úspěšné, Nvidia uvádí mobilní GTX 900M
    Doprovodný slajd

    To mi trochu připomíná slajdkárkros...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.