abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 767 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?

    6. 8. 2015 | David Ježek | Hardware | 5642×

    Nejžhavější novinkou těchto dní je bezesporu nová, 14nm mikroarchitektura Intel „Skylake“. Ta se bohužel nese v duchu posledních tří předchozích architektur, takže výkonnostní skok CPU části je minimální až nulový, ale bohudík je tu alespoň ono vylepšené GPU. Pojďme se na „Skylake“ a jiná témata podívat blíže.

    Intel Skylake: jen opravdu velmi mírný pokrok, pokud vůbec

    Takže tedy, Intel uvedl svoji druhou architekturu využívající 14nm výrobní proces. Pokud se zaměřím na nejvyšší model (zatím se objevují jen dva procesory), tak Skylakový Core i7-6700K je v eshopech za podobnou cenu jako nejvyšší Broadwell, model 5775, což znamená zhruba něco mezi 10 500 a 11 000 Kč. To je sakra hodně, jistě si také pamatujete doby, kdy nejvyšší Core i7 - čtyřjádro s HT - stálo ±7 tisíc Kč. A nemůže za to jen neblahý kurz naší tvrdé české měny, Intel zvýšil oproti dobám generací „Sandy/Ivy Bridge“ úvodní prodejní cenu o pár desítek dolarů.

    Ale nevadí, to by až takový problém nebyl. Důležitější je, jak Intel v posledních letech přehodnocuje své priority. Na jednu stranu je dobře, že více úsilí věnuje vývoji integrovaných GPU, protože tím si nejen zajišťuje podíl na trhu, ale současně nám na Linuxu dává možnost používat grafiku bez obrovského binárního molochu jménem Ovladače GeForce (či Catalyst, chcete-li). Na druhou stranu se ale zdá, že poněkud drhne vývoj CPU části.

    HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

    U Skylake je to opět vidět. Turbo takt nejvyššího modelu je níže než u Hasswell Refresh Core i7-4790K (mimochodem se aktuálně prodává též draho, jen zhruba pětistovku pod cenou Skylake Core i7-6700K) - tento 22nm tock procesor má základní/Turbo takt 4,0/4,4 GHz, zatímco 14nm tock Skylake model Core i7-6700K dává jen základ/Turbo 4,0/4,2 GHz. Je jedno, jestli je to kvůli výrobním obtížím, nebo z marketingových důvodů kdy si Intel třeba nechává prostor pro nástupce, výsledkem je to, že CPU není prakticky o moc lepší než Haswell Refresh, spíše je ve většině testů horší a co je nejhorší, tak kvůli nižšímu Turbo taktu jsou měřeny horší výsledky i ve hrách s hi-end grafikami.

    Tak či onak, jak se mnozí shodli, při pohledu na Skylake čistě CPU optikou nemá upgrade smysl pro již 4 předchozí generace (Broadwell, Haswell / Refresh, Ivy Bridge a Sandy Bridge), zejména s ohledem na ceny CPU a nutnost investice do nové desky a nových DDR4 pamětí. Jiná věc je, pokud chcete využívat integrovanou grafiku, kde desktopový Skylake přichází s novou HD Graphics 530, která je znatelně rychlejší než to, co přinesly běžné desktopové Haswelly. Ale na druhou stranu iGPU v Broadwellu Core i7-5775C (či též Core i5-5675C), což je CPU za stejnou cenu sic s pomalejší 3,3/3,7GHz CPU částí, ale nesoucí Iris Pro Graphics 6200 s eDRAM a dávající tak výkony ve hrách ještě o notný kus vyšší než stávající Skylake.

    Pokud jste tedy na Skylake čekali s upgradem, rozhodujte se důkladně. Nelze jednoznačně říci, že je lepší nejen než Broadwell, ale ani než Haswell Refresh. Nejvyšší procesor navíc stojí skoro 11 tisíc Kč, a to už je coby kamenem dohodil k šestijádrovému Haswell-E CPU Core i7-5820K, které sice nemá vůbec žádné GPU, ale v CPU záležitostech bude značně rychlejší.

    Závěr se snad sluší jen doplnit to, co každého napadne: AMD poslední roky skomírá a není schopna Intelu v hi-endu konkurovat (a ani se o to už nesnaží). Možná i právě proto je Skylake takový, jaký je. Nelze Intelu vyčítat, že hned s prvními procesory této generace nevystřílí veškerou munici, kterou se mu podařilo za miliardy dolarů vyvinout. Vždyť v tomto segmentu konkuruje jen sám sobě a upřímně, už takhle bruslí na třech tenkých ledech najednou: má na trhu jak 22nm tock Haswell Refresh, tak 14nm tick Broadwell a nově 14nm tock Skylake. Chápu, že mu vyšlo výhodněji uvést 14nm tock, než příliš dlouho přežívat na již „zastarávajícím“ 14nm ticku (to berte s rezervou). Ale právě proto to musel udělat opatrně, aby se mu podařilo doprodat co nejvíc z vyrobených zásob obou platforem DDR3 éry.

    Intel Micron 3D Xpoint - nástupce NAND flash

    V Intelu a Micronu vymysleli a před pár dny představili úžasnou technologii. 3D Xpoint je něčím, co možná smete NAND flash do historie. Jde o architekturu paměťových čipů, tedy lépe řečeno nevolatilních pamětí (nepotřebují napájení pro uchování informace), která neobsahuje tranzistory. Jde o jakousi mřížovou 3D strukturu, kdy právě propojení jednotlivých na sebe kolmých vláken nese datovou informaci.

    HWN HWN HWN

    3DXPoint („three-dee-cross-point“) tak dle obou firem představuje další významný krok v datových úložištích. Technologii obě firmy již dnes vyrábí ve společné továrně a slibují, že čipy budou 1000× rychlejší než NAND Flash (!) s 1000× delší životností (!!). Hlavním úskalím vývoje této technologie byl vývoj materiálu, který nese datovou informaci. Zatím jen jeden bit - v terminologii NAND Flash je to tedy SLC, ale Intel/Micron chtějí do budoucna do křížení drah zaznamenávat více datových bitů.

    V tuto chvíli jsou k dispozici zkušební čipy s kapacitou 128 Gigabitů. Jestli / kdy a jak se technologie prosadí, to se teprve ukáže. Kdysi vyzdvihované memristory tu stále v pořádné podobě nejsou, podobné je to s kvantovými procesory, byť u obojího je průběžný pokrok vidět.

    Silicon Motion chystá řadič pro 3DXPoint čipy

    Bez řadiče by ale byly 3DXpoint čipy nepoužitelné. První takový ve spolupráci s oběma firmami již chystá tchaj-wanská společnost Silicon Motion. Objeví se někdy začátkem roku 2016 a lze ji tak předběžně považovat za jakousi prvotní generickou implementaci. Jistě ale nepotrvá dlouho a postupem doby, pokud se 3DXPoint opravdu uchytí, přinesou své vlastní řadiče i další výrobci.

    Canon má kameru s 2,26Mpix ultra-mega-citlivým full-frame snímačem

    Canon ME20F-SH je a i nadále nějakou dobu bude unikátním produktem. Když Canon před dvěma lety hovořil o vývoji ultracitlivého snímače, nikdo nemohl tušit, že nyní půjde na trh reálný produkt. Jeho rozlišení opravdu není nijak úchvatné, ale bylo potřeba právě 19µm pixelů, aby bylo možné dosahovat zisku 75 dB při intenzitě světla pouhého 0,0005 luxu. Přepočteno do běžné terminologie umí tahle kamera ISO 4 000 000 (slovy: čtyři milióny).

    HWN HWN HWN

    S ohledem na rozlišení snímače je jasné, že stropem je 1080p video, a to v rychlostech od 24 po 60 fps. Jsou zde režimy Canon Log a Wide DR, kamera má být schopna pobrat extrémně široký jasový rozsah scény. Podporuje objektivy Canon EF / EF-S, nechybí zabudované filtry pro IR a také ND, mezi rozhraními jsou zde 3G/HD-SDI a HDMI, 2,5mm mini-jack, 8pin RS-422 pro ovladač, 3,5mm jack pro mikrofon a konečně také GENLOCK. microSD slot slouží jen pro nahrávání nových firmwarů, počítá se s tím, že o ukládání dat se postará nějaká externě připojená krabička. Kameru bude možné zakoupit v prosinci tohoto roku za 30 tisíc dolarů (takže v hrubém přepočtu zhruba 1 milión Kč).

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.8.2015 23:36 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    ale současně nám na Linuxu dává možnost používat grafiku bez obrovského binárního molochu jménem Ovladače GeForce (či Catalyst, chcete-li)

    Nevím, jak je na tom v současnosti NVidia, ale GPU od Intelu mám jen v notebooku, ve všech ostatních počítačích mám radeony a žádný closed source driver k nim nepotřebuju.

    Ilfirin avatar 7.8.2015 06:55 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Skylake už potřebuje binární blob že?
    Jendа avatar 7.8.2015 12:29 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Potřebuje, ale je špatné slovo, protože blob potřebují intelí procesory snad od Pentia I a grafiky nevímodkdy.
    Agent avatar 7.8.2015 10:01 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?

    Ono už asi není moc možností jak zvýšit výkon v jednovláknových aplikacích krom zvyšování frekvence.

    Jinak mi trochu uniká smysl integrované grafiky u takového výkonného procesoru. U nějaké úspornější kancl verze neřeknu, ale tady?

    Já dosud jedu na 5 letém 2 jádru. Pořád čekám, s čim se vytasí AMD. Rád bych podpořil konkurenci. Zkusím ještě rok vydržet. Ale co, GTA 4 jsem rozjel, pětka je jen hype (což byla už 4) tak neni kam chvátat.

    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Jendа avatar 7.8.2015 12:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Jinak mi trochu uniká smysl integrované grafiky u takového výkonného procesoru. U nějaké úspornější kancl verze neřeknu, ale tady?
    To jsem fakt jediný kdo provozuje CPU-intensive úlohy které nikdo nepřepsal na GPU a přitom je mi nějaký grafický výkon úplně fuk?
    7.8.2015 13:03 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Určitě ne. Ale přestože se mezi takové lidi taky řadím, ani zdaleka to neznamená, že chci mít GPU integrovanou v procesoru.
    7.8.2015 14:38 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    "Jinak mi trochu uniká smysl integrované grafiky u takového výkonného procesoru. U nějaké úspornější kancl verze..."

    Ty už jsi dlouho s M$ Opicí nedělal, žejo :-D
    7.8.2015 15:20 Jojo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Ono to není snadné ani se zvyšováním frekvence, protože šíření signálu má konečnou rychlost - c. Pokud by se další instrukce začala vykonávat a předchozí ještě neskončila (pominu teď out-of-order), pak by musela být složitý systém zajišťující, aby se obě instrukce navzájem "nepotkaly" v stejných tranzistorech. Dá se to řešit tak, že se instrukce provádí vždy jedným směrem, třeba zleva doparava, a nikdy se nevrací zpět, apod. Ale přináší pochopitelně další obrovské komplikace... takže bych nějaké velké nárůsty frekvencí u všeobecných CPU nečekal. Je však možné, že přijdou mnohem jednodušší instrukční sady přístupné přes OpenCL knihovnu (něco jako současné shadery), pak to může jít do desítek GHz. Univerzální CPU to ale nebude.
    7.8.2015 15:32 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    co by jste doporučili za procesor pro AMATÉRSKÝ střih videa v kdenlive? zatím jedu na 5 letém 2 jádru taky, ale od koupě GoPro4 nestíhá ...
    7.8.2015 16:08 Jojo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Zkontroluj hlavně co má rád ten konkrétní střihový Software, jestli více jader, nebo umí využít GPU.
    Agent avatar 7.8.2015 17:59 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?

    Tady něco píšou:

    https://kdenlive.org/about-kdenlive/recommended-hardware

    Vypadá to, že 4 jádro by to mělo umět využít. Ale o GPU tam nic nevidím, jestli jsem se nepřehlíd. Nebo zkusit Handbrake, ten GPU akceleraci zvládá (ale já s nim zkušenosti nemám).

    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    7.8.2015 19:39 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    handbrake je myslím converter, ne střižna

    kdenlive mi umí obě jádra vytížit v pohodě, tak tam si myslím problém není, ale podle toho co jsem zatím zkoušel/našel na netu tak využít GPU neumí

    takže hledám procesor pro kdenlive
    Jendа avatar 7.8.2015 20:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Když jsem to asi před rokem zkoumal, tak jsem došel k závěru, že nejvhodnější je nějaký AMD FX-8350 nebo podobný.
    8.8.2015 00:08 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    v kdenlive se pri renderovani da namackat kolik jader vyuzit, resp. na kolik vlaken se ma rozkousat :)
    8.8.2015 09:39 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    jader jo, asi i virtuálních, ale na libovolný počet vláken ne - je tam nastavovátko, ale končí počtem jader

    jak je to vůbec teď s AMD? jedu celo dobu na intelu, ale zkusil jsem si teď poskládat sestavu s AMD a jsem docela mile překvapenej.
    8.8.2015 09:47 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    vyskládat v shopu...
    8.8.2015 14:41 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    netvrdil sem ze vic nez je jader (+ pripadne HT), slo o (jiste zbytecne:) upresneni, protoze nenastavujes kolik jader, to je jen dusledek toho ze nastavis na kolik vlaken se rozdeli :) btw: ono moznost rozdelit na vice vlaken nez je pocet jader (+ pripadne HT) stejne uz nicemu nepomuze :)
    Agent avatar 8.8.2015 19:05 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Tak sem mrknul na Alzu a maj tam 8370E za 6099 Kč, 95W. To je nějaká nová revize? Mívaly 125W. No ale já stejně ještě ten rok překlepu se svým 5 letým C2D. Snad se AMD pochlapí a příští rok nabídne už lepší výrobní technologii a nějaké 6-8 jádro s pořádným single thread výkonem, protože ten je pro mě pořád důležitější než co nejvyšší počet jader.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    8.8.2015 19:46 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    co jsem ted tak v rychlosti prohlížel, tak ty s E jsou níž taktovaný než bez něj - to by vysvětlovalo těch 95W.

    ale to co jenda napsal nevypadá špatně - 8 jádro za 5500 + deska k němu když hodně tak za 2500 + 16GB ram za 2500 a je zábavy až na půdu. Myslíš, že single thread na 4000 MHz bude proti starému C2D E6600(co mám já) horší?
    Agent avatar 9.8.2015 00:20 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Já jsem s FXkama ještě neměl tu čest, ale v různých diskusích uživaté psali, že v singlu je pomalejší než předchozí Phenom. Ale pomalejší než C2D 2,4 GHz by být neměl, toho bych se nebál. Kdyžtak pohledej benchmarky.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Jendа avatar 9.8.2015 00:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Tak to nevím, já na tom smažil GnuRadio, které nemá problém vyrobit 1000 threadů, a jelo to pěkně. Ještě by stálo za to nastavit core affinity floatovým a integerovým procesům tak, aby se optimalizovalo využití floatových jednotek.
    14.8.2015 22:13 ByCzech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    To jsem taky slyšel, ale co jsem vyměnil ke konci minulého roku Phenoma za AMD FX, tak nějaké prográmky na zpracování dat co jsem dělal a jedou v singlethread doslova ožily.
    9.8.2015 14:07 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Naprostá většina lidí nepotřebuje výkonnou grafiku, a to i když potřebují velký cpu výkon. Jedu na integrovaných grafickách už asi 15 let, a nikdy mi výkonnější grafika nechyběla.

    Lidem, co se na mě obrací s prosbou o koupi počítače říkám: Nenechte si radit od těch, co se v IT a počítačích pohybují. Jediný výsledek je, že dostanete herní počítač, ačkoli nidky hrát hry nebudete. Zaplatí se zbytečně za externí grafiku, která kromě zbytečně utracených peněz a zvýšené spotřeby elektřiny nebude mít žádné jiné výsledky. V počítači bude více větráků a bude dělat větší kravál.

    Dodnes nechápu to dogma, že 99,99 % lidem nestačí integrovaná grafika. Znám lidi, třeba mě, kteří využijí i velmi vysoký počítačový výkon a na grafiku a její výkon kálí pes a je mi u zadnice.

    Nerozumím té obsesi o nutnosti extrémního grafického výkonu. Kromě toho, že ajťáci dělají umělý matrix a kouřovou clonu, že je nutně vždy potřeba.

    Miloslav Ponkrác
    Jendа avatar 9.8.2015 14:13 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Předpokládám, že Michal Kubeček má problém s tím, že k integrované grafice nepřipojí své supermonitorové centrum.

    Jinak tu obsesi taky nechápu. Mně stačí když to umí XVideo :-).
    Blaazen avatar 9.8.2015 17:39 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Taky myslím, že je integrovaná grafika fajn, hlavn na Linuxu. Co si pamatuju, tak na předchozí generaci šlo připojit jen jeden monitor > FullHD. Skylake (HD530) umí tři > FullHD. http://www.anandtech.com/show/9483/intel-skylake-review-6700k-6600k-ddr4-ddr3-ipc-6th-generation/4 - ten obrázek dole.
    9.8.2015 18:47 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Moje "supermonitorové centrum" obnáší jeden 2560x1440 monitor doma nebo dva 1920x1080 v práci, takže s tím by asi problém nebyl. Ale nechci, aby GPU sdílela se systémem paměť - ne kvůli GPU, ale kvůli systému. A pro upřesnění: používám pasivně chlazené Radeony 5450 a 6450, takže řeči o větráku navíc jsou mimo.
    Jendа avatar 9.8.2015 22:39 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Moje "supermonitorové centrum" obnáší jeden 2560x1440 monitor doma nebo dva 1920x1080 v práci
    Aha, musel jsem si tě s někým splést.
    Ale nechci, aby GPU sdílela se systémem paměť - ne kvůli GPU, ale kvůli systému.
    Hm, že žere to tak paměťovou propustnost, nebo se bojíš malware ze strany GPU?
    10.8.2015 06:47 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Především to žere tu paměť. :-) Ale propustnost samozřejmě taky - je ale zajímavé, že jsem nikdy nenarazil na žádnou informaci o tom, jak významné to může být, ani žádné mávnutí rukou ve smyslu "nestojí to za řeč", prostě nic.
    10.8.2015 21:01 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    vzhledem k tomu jak jsou taktovany pameti na diskretnich kartach to muze byt zejmena grafika co sezere nejvetsi kus pasma, zalezi na tom co se zrovna deje...

    neci je zde: http://www.notebookcheck.net/Performance-and-Scaling-Overview-of-Intel-HD-Graphics-4000.82847.0.html

    i kdyz je to starsi a tyka se to notebooku, tak je tam jasne vysvetleno, jaky dopad ma ne vykon treba single channel pamet, byl to take duvod proc jsem vymenil pamet v notebooku za dve, hodne to je poznat na hrach a na programech jako Blender... i scrollovani v prohlizecich je mnohem plynulejsi...
    9.8.2015 16:03 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Záleží na použití. Já třeba hodně počítám v MATLABu, kde se některé výpočty dají poměrně snadno přesunout na GPU, což vede k jejich urychlení. Jak AfterShot, tak Darktable, které používám na fotky, dokáží pomocí OpenCL značně zrychlit svůj běh. Dalším příkladem je třeba video. Kromě zrychlení vidím výhodu v tom, že v těchto případech pak CPU může dělat něco jiného.

    Ale souhlasím s vámi, že drtivá většina běžných uživatelů rozdíl nepozná a lepší grafiku nevyužije.

    Například pro mě by bylo ideální, kdyby se dalo snadno přepínat mezi kartami (jak to dělají některé notebooky). V případě potřeby bych zapnul výkonnou grafiku, zbytek času by mi stačila úspornější integrovaná.
    Agent avatar 9.8.2015 19:10 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?

    Taky pravda, ale já zas třeba nehcápu, proč bych měl platit za integrovanou grafiku když vím, že stejně budu kupovat externí. Platím zbytečně křemík a vývoj do toho vložený navíc.

    To, že si někdo kupuje zbytečně výkonnou grafiku kterou nevyužije, je zas jiná věc a není to důvod, proč cpát všem integrovaný grafiky. Ono i externí grafika může být úsporná a levná.

    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    4.9.2015 22:04 PP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Já zase nechápu, čemu se divíte. Chcete-li procesor bez grafiky, připlaťte si za serverový Xeon, kde GPU není. Ano, současný svět je skutečně jiný, než ten v době elektronek (nebo chcete-li koňských povozů). Vlastními slovy bych to shrnul tak, že čím více vyrobených stejných čipů, tím přijatelnější cena pro zákazníka.
    7.8.2015 10:59 F
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Muzete rict, kde ste vzal ty informace o vykonu? Tady treba pisou ze je to absolutne nejrychlejsi desktop processor co dosud meli moznost testovat

    http://hothardware.com/reviews/intel-core-i7-6700k-and-z170-chipset-review-skylake-for-enthusiasts?page=13

    A tu cenu ste vzal kde? 350 dolaru * 25 me vychazi priblizne za 8750?

    7.8.2015 11:56 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?

    zapominas na 20% dan a  marzi obchodnika ..

     

    a hned jsi na 11 klaccich

    USE="-gnome -kde";turris
    9.8.2015 11:06 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    nejvic me tam potesilo, ze je videt jak zamakali na podpore OpenGL, ze je to v DX11 pomalejsi nez nektere starsi procesory je mi sumak, takhle muzu s klidem doporucit na hrani pod Linuxem, kdyz nekdo nema na to, aby koupil celou sestavu i s diskretni grafikou... je tam rychlejsi ta nejvyssi Iris, ale s pomalejsi CPU casti...
    8.8.2015 22:41 unicode
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake nemastný neslaný?
    Zatím nemá AVX-512, takže nic.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.