abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 809 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM

    1. 11. 2013 | David Ježek | Hardware | 4792×

    K ARMu se dnes buď přidáte, nebo vám začne ukusovat vaše zisky. Tohle pro mnohé smutné, pro jiné radostné zjištění, dopadlo nyní i na Intel. Procesorový gigant následuje šlépěje konkurenčního AMD a spouští výrobu ARM procesorů pro jednoho ze svých partnerů…

    Obsah

    Intel spustí výrobu 14nm ARM čipů pro firmu Altera

    link

    Nutno si nejprve vyjasnit, že Intel nejde úplně stejnou cestou jako AMD. Zatímco AMD si licencovala mezi prvními kupříkladu 64bit architekturu ARMv8 a hodlá v továrnách svých partnerů (GlobalFoundries atd.) vyrábět své ARM Opterony, Intel naopak bude ve svých továrnách vyrábět ARMy pro jiné. A půjde též o 64bitové ARM čipy. Altera má s Intelem strategické partnerství a pro Intel je nepochybně vedle jeho vlastních Atomů a menších „Broadwellů“ tohle velmi dobré cvičení v ladění výroby 14nm technologií do co nejvíce univerzální podoby – vždyť jednoho dne na tom budou stavět i Xeony Phi, tedy mnohojádrové výpočetní karty projektu „Larrabee“.

    Tolik tedy prozatím ta hlavní informace. Nechme koňovi, jestli, kdy a v jaké formě se případně v budoucnu Intel rozhodne či nerozhodne nabídnout své vlastní procesory s jádry ARM. Legrační na této novince je skutečnost, že Intel vyrábí 14nm ARMy pro Alteru, tedy poskytuje nejnovější výrobní technologii svému partnerovi. Že by jednoho dne nabídl Intel volné kapacity svých továren i jiným, když ne přímo třeba AMD, tak Applu pro jeho SoC či Nvidii pro cokoli co si umane (nějaká ta Tegra apod.)?

    Jisté je, že pokud se bude Intelu dařit držet dominanci platformy x86 na všech trzích, zejména těch, kde se ARM zatím stále moc nechytá, tak se nemusí trápit tím, že by své továrny nevyužil. A jistě nebude mít ani chuť, ani potřebu pouštět se do cenové války s TSMC, UMC, Samsungem či třeba právě GlobalFoundries. Z velké části to bude závislé na tom, jestli udrží s konkurenty krok v tempu vývoje 10-nm class technologií. Na 14 nanometrech má, zdá se, našlápnuto velmi dobře, vždyť v tuto chvíli již vyrábí x86 „Broadwelly“, zatímco třeba Globalfoundries a TSMC jen mávají papírovými prezentacemi, ale z hlediska čipů ARM je vidět, že Intel čekají jiné boje, než ospalé přešlapování na místě, které mu dopřává AMD v segmentu x86 posledních – ať nežeru – 5 až 7 let.

    Hardwarové novinky

    AMD „Kaveri“ s PCI Express 3.0 a lepším zvukem

    link

    Když už jsem naťukl těch 14 nanometrů, je čas si také povědět, na čem peče své procesory AMD. Stále platí, že jde buď o 32nm výrobní proces u GlobalFoundries, nebo 28nm u TSMC. Právě APU rodiny „Kaveri“ přitom po jistém přešlapování na místě s minimálními modifikacemi, které AMD předvedla u všech dosavadních generací „velkých desktopových“ APU, tedy „Llano“ → „Trinity“ → „Richland“, přinese svěžejší vítr. Jeho CPU část totiž přijde s architekturou „Steamroller“ (nástupce současného „PileDriveru“; očekává se u něj +30 % výkonu při stejných taktech a současně nižší spotřebě), jeho GPU část přejde na architekturu GCN v podání té, která zdobí GPU „Hawaii“ v současném Radeonu R9 290X a R9 290.

    Dostupné informace hovoří o přechodu od substrátu sillicon on insulator (SOI) na bulk, který se vyznačuje nižšími energetickými nároky, ale o něco nižšími maximálními takty. AMD tak jde cestou optimalizace, kdy potřebný výkon (aby přinejhorším nebyl nižší než u „Richlandu“) jí koupí architektura CPU části „Steamroller“ a úsporu zase tento přechod. Přechod je to však současně nutný, jelikož na 28 nanometrech žádný z partnerů SOI nenabízí, všichni se soustředí na bulk pro úspornější typy čipů.

    Je tedy možné, že s příchodem „Kaveri“ dostanou desktopy ve větší míře úsporná 65W a ještě úspornější, až 35W čtyřjádra a adekvátní porci dual-core APU. Jinak grafická část by měla nést 512 stream procesorů, tedy být srovnatelná s Radeony nižší třídy. Ale při TDP na této úrovni pro celé APU je to jasné plus. AMD také vybaví „Kaveri“ zvukovou částí TrueAudio z nových Radeonů a konečně také řadičem PCI Express 3.0 – jeho využití jistě nebude pro hi-endové dedikované grafiky, ale i tak jde o jasné plus. Jistě nás také čekají nové optimalizace z hlediska Boost taktů a ladění parametrů čipu pro vejítí se do limitu TDP. Chybět nebude rozhraní PCI Express ×4 pro SSD (pravděpodobně přímo nové rozhraní SATA Express). Tohle vše nás čeká začátkem příštího roku.

    Hardwarové novinky

    IBM si také licencovala ARM

    link

    I „Velká modrá“ sáhla po licenci na ARM jádra, konkrétně tradiční a všeobecně používané typy Cortex-A15, Cortex-A12 a Cortex-A7 a k nim Cortex-M4 pro použití v embedded segmentu. Vedle nich má IBM licenci i na grafické jádro Mali-450, takže je otázkou, co nabídne za produkty, prozatím ale hovoří o síťových čipech a telekomunikačních zařízeních. Zkrátka tom, kde se typicky jím prosazovaná vlastní architektura POWER moc nehodí.

    Sama se pak nabízí otázka, jak to tedy bude do budoucna. IBM nedávno otevřela POWER architekturu v rámci formujícího se konsorcia OpenPOWER a představila architekturu POWER8. A do toho si nyní licencuje potenciálního úhlavního nepřítele, který naruší relativně poklidnou hegemonii s x86 architekturou. Uvidíme, v co se toto vyvine, je klidně možné, že jedna část IBM bude vedle serverů s POWER a x86 nabízet zákazníkům i produkty ARM (aby tak nepřenechala místo na rostoucím trhu svým konkurentům), zatímco se bude banda inženýrů a vědců z jiné části IBM snažit v rámci konsorcia OpenPOWER co nejlépe udržet POWER při životě a třeba jej časem zase dostat do trhů, které vyklidilo (např. herní konzole, kam se vedle x86 zvažoval i ARM). Každopádně to, že prakticky všechny významné a velké IT firmy se v posledních zhruba 5 letech začaly angažovat v produktech na bázi čipů ARM, něco naznačuje. Pravda, jsou zde i takové, kterým to jejich angažování přináší spíše vrásky na čele, například Microsoft s jeho Windows RT, ale to už je jiná pohádka, nevhodná pro tento server…

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.11.2013 00:45 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Ty ARMy pro Alteru jsou IMHO v prvé řadě FPGA (jsou to Cortexy-A53, kdyby šlo o výkon, tak by tam byly A57).

    Proto je asi Intelu u zadku, že "vyrábí pro konkurenci". Jo kdyby to byl SoC pro tablet, to by rychle letěli ze dveří :)
    1.11.2013 01:10 Bhua
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Asi jsem metuzalem pokud si pamatuju XScale.
    Václav 3.11.2013 10:29 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Já ho pořád ještě používám :) Sharp Zaurus.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    3.11.2013 20:21 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Pfft, zabari mladi, Netwinder ;-)
    5.11.2013 00:03 Roman Došek | skóre: 17 | blog: flare
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    XScaly namísto Intelu stále vyrábí nebo aspoň dodává Marvell - např. PXA320, nebo moduly s tímtéž - Colibri PXA320, to je lahůdka. :-)
    Ruža Becelin avatar 5.11.2013 15:18 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Hmm, mam PXA270 v Dellu, mozna je nacase zkusit Widle, co tam jsou standardne :-)
    1.11.2013 10:18 riot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    v ARMech ještě není backdoor, je potřeba aby se toho nějaký poslušný $dobytek$ chytnul.
    1.11.2013 12:04 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Jsem vzdycky myslel, ze backdoor je jenom v Intel sitovkach, ne?...
    AsciiWolf avatar 1.11.2013 12:18 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Bohužel je údajně i v některých CPU od Intelu...
    1.11.2013 12:49 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Jak to funguje? O_o Leda tak jde o kurveni nejakyho nahodnyho generatoru, ne? CPU prece samo o sobe nemuze neco takovyho delat, na tohle je potreba nejaky sw, ne?

    Apropo, AMD tohle nedela?
    1.11.2013 14:45 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    ne nedělá, proto jsou taky procesory AMD slabší. Intel totiž jako odměnu za backdoory v procesorech dostavá mimozemské technologie.
    Jendа avatar 1.11.2013 18:12 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Jak to funguje?
    Microcode může komunikovat se síťovkou - takže v čem je problém?
    3.11.2013 17:50 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Na tohle by už někdo přišel odposlechem sítě...
    Jendа avatar 3.11.2013 18:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    To je jako tvrdit, že na backdoor v D-Linku by někdo přišel odposlechem sítě. Nepřišel, pokud se aktivuje jen velmi sporadicky.
    2.11.2013 20:19 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    kurveni nejakyho nahodnyho generatoru
    Jen podotknu, že pokud je řeč o zkompromitovaném generátoru, tak to je spekulace (vycucáno z prstu, konspirační teorie, lež... nazyývejme to jak chceme), nikoliv skutečnost. Respektive - nějací vědci navrhli způsob, jak by se to teoreticky dalo udělat. Což je taky dost daleko od toho, že ty CPU jsou postižené.
    2.11.2013 23:47 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Jasne. A Intel ho tlacit do linuxoveho RNG jako jediny zdroj ze srandy.
    4.11.2013 16:42 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    To je jen konspirační teorie, nic víc. Na interentu je už staniolovelcj vořechů už dost, nemyslíte? Takže bych k tomu nepřidával další, zcela bezdůvodně, lidi jsou tím vším úplně obludně oblbnutý.
    1.11.2013 15:09 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    A nějakej důkaz k tomu nactiutrhání?

    Já vím, že na internetu je prezentování výmyslů jako faktů norma, ale IRL byste za tohle mohl jít k soudu (a je to správně).
    2.11.2013 16:20 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Backdoor je ve všech Intel vPro zařízeních, protože vzdálená správa (i ve standby režimu) nic jiného než zadní dvířka není. Jediné, co není jisté, zda toho někdy zneužil.
    2.11.2013 20:16 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Aleblbost, vždyť s tímhle kritériem je backdoor i každý SSH server. Jde o to, jestli se k tomu někdo může připojit neoprávněně.
    2.11.2013 20:46 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Napiš jak přes SSH naflashuješ BIOS při vypnutém počítači. Intel AMT je totiž nezávislé na stavu zbytku počítače a příkazy zpracovává embedded mikrokontrolér v čipsetu (na kterém je nějaký OS). Při takové implementaci není problém udělat úmyslnou, neúmyslnou nebo přikázanou (NSA) chybu a dovolit při příjmu nějaké sekvence (třeba "roodkcableoj28840ybtide") přístup komukoliv.

    Neříkám, že tam backdoor je, zdrojáky toho RTOS jsem neviděl (implicitně se k tomu tedy stavím jako k nedůvěryhodnému kódu). Ale koneckonců backdoor, který nejde zjistit, je backdoor úspěšný.
    3.11.2013 21:46 bohyn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    chjo...
    Backdoor je ve všech Intel vPro zařízeních
    Tak to nepis, kdyz to nerikas
    3.11.2013 22:32 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Backdoory můžou být různých úrovní.

    Je tam backdoor jako zadní vrátka mimo pravomoc procesoru (narozdíl od SSH). Zatím nebyl objeven backdoor jako schválně zneužitelný vstup (třeba pro NSA) ve firmware nebo v AMT kontroléru. Již byly ale objeveny možnosti útoků (viz wiki).
    4.11.2013 16:44 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    To je snad putna, v jakém režimu to je přístupné, to je úplně ortogonální problém. Například když máte zařízení s podporou connected standby, tak může být v úsporném režimu připojené na internet, nebo být v pohotovosti pro příjem hlasových příkazů (i na tom Intel dělá).

    To neznamená, že je to backdoor.
    4.11.2013 23:01 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
    Pokud to obchází ochranný systém procesoru (iAMT obchází procesor úplně), tak to jsou zadní vrátka. Neříkám, že je to blackhat backdoor, ale backdoor to je. Nepovedlo se mě najít příklad zápisu do systémové RAM. Ale mělo by snad jít udělat flash AMT firmwaru (s vlastním rootkitem).

    BTW jinak samozřejmě podle tohoto popisu je backdoor i JTAG (v ARMu). I když ten většinou nebývá přístupný po síti. Ten JTAG navíc žádný problém s přepisem RAM mít nebude (a tedy třeba může obejíť secure boot).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.