abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 745 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let

    30. 8. 2013 | David Ježek | Hardware | 5412×

    Dnešní díl vyplní závěr letního sucha převážně netradičními tématy. Vévodí jim jistě chystaná zapisovatelná Blu-ray média s udávanou životností 1000 let, ale podíváme se i na architekturu IBM Power 8, vývoj kolem 220W procesoru AMD FX-9590 a zastavíme se i u Sony a jejích foťáků…

    Obsah

    IBM poodhalila architekturu Power 8

    link

    Ve stručnosti: 12 jader, 96 MB L3 cache, 8× hyperthreading (tedy celkem 96 CPU „jader“) a hlavně dvakrát vyšší výkon oproti předchozí generaci. To jsou stručné charakteristiky připravované architektury Power 8 v podání IBM. Té architektury, která kralovala herním konzolím současné generace (Xbox 360, Playstation 3 a tak trochu i starší Nintendo Wii a současné Wii U) a která byla odmítnuta pro generaci nadcházející (Xbox One i Playstation 4 nesou osmijádrové x86 APU od AMD). IBM má ale stále dost zákazníků, generuje s Power architekturou slušné peníze, sama ji uplatňuje ve svých serverech a do budoucna v ní chce pokračovat.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Power 8 staví na firemním 22nm SOI výrobním procesu (Power 7 využívá 32nm). Mimo jiné přinese rozhraní PCI Express 3.0, propustnost paměťového systému až 230 GB/s, to vše v čipu o velikosti 650 mm². Termín uvedení nepadl, ostatně Power 7 je to s námi od loňska.

    AMD FX-9590 extrémně zlevnil, AMD to komentuje

    link

    Hi-endový 8core procesor AMD, který měl být výspou extrémního výkonu bez ohledu na ten tepelný, případně pořizovací cenu PC, se nakonec objevil v běžném prodeji. A krátce na to stihl masivně zlevnit, na méně než polovinu. To, co před pár týdny stálo 20 tisíc Kč, je dnes pod 10 tisíc. AMD ale za toto nemůže, sama FX-9590 do maloobchodního prodeje nepustila, byl určen jen pro stavitele sestav do zcela hi-endových mašin. To, že někteří z nich nakoupené kity pustili do prodeje, je věc jiná.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Každopádně tak monstrózní osmijádro s taktem až 5,0 GHz, 16 MB cache a hlavně hodnotou TDP 220 W, je tak dosažitelnější. Ale ne v Česku, zde se masivní slevy (zatím?) nijak neprojevily. Sluší se ale doplnit, že s ohledem na obrovský odběr je potřeba si pohlídat i koupi základní desky s podporou a také pokud možno výkonnější zdroj a kvalitnější chladič (AMD nedoporučuje nic menšího než vodní, ale myslím, že ty opravdu velké a výkonné vzduchové chladiče jej zvládnou udržet pod Tjunction také).

    M-DISC chystá 1000letá BD-R s plasmaticky napařovanou kovovou vrstvou

    link

    Českému čtenáři jistě netřeba představovat technologii optických disků s anorganickou záznamovou vrstvou. Přišla na svět v prodejní podobě pod křídly firmy Millenniata s udávanou životností 1000 let u DVD-R disků. Později tuto technologii vyladila česká firma Northern Star do podoby DVD-R DataTresorDisc s udávanou životností 160 let, ale schopností zápisu v řadě běžných DVD mechanik. Později LG zahrnula podporu i pro Millenniata, ale přiznejme si, že i přes razantní snižování ceny je to prostě kapacitně menší a menší médium. S každým rokem.

    Millenniata alias M-DISC před časem oznámil(a), že chystá Blu-ray verzi. Tedy BD-R kotoučky s kapacitou 25 GB, postavené na stejné technologii. Zde si dovolím ještě ocitovat aktuální stav věci mezi DTD a M-DISC, z článku na Deep in IT: „Pokud by vás zajímalo, čím se liší Data Tresor Disc a M-DISC, pak vězte, že po technologické stránce ničím. Výroba je prakticky stejná, liší se to v podstatě jen licencováním. Millenniata má smlouvu s LG, která jako jediná dělá vypalovačky kompatibilní s M-DISC, navíc tyto vypalovačky (které mají logo M-DISC) striktně odmítají pálit na Data Tresor Disky.“.

    Hardwarové novinky

    Každopádně, pokud Northern Star jednoho krásného dne nevybuduje také BD-R linky, pak bude M-DISC jedinou variantou anorganických BD-R s plasmově naprašovanou záznamovou vrstvou.

    Sony A3000: bezzrcadlovka vzhledu zrcadlovky

    link

    Nejnenuje se to NEX, nevypadá to jako typický NEX, ale NEX to vlastně je. Sony zkouší trh dalším hybridním konceptem, který možná jednoho dne ukončí existenci přístrojů se zrcátkem uvnitř. Sony A3000 je bezzrcadlovkou s bajonetem Sony E, tedy součást systému NEX. Vzhledem ale připomíná levnou zrcadlovku (případně vyšší EVFko). Je tak první bezzrcadlovkou NEX, která se dá normálně ergonomicky držet.

    Vnitřnosti přibližně odpovídají levné 20Mpix „zrcadlovce s elektronickým hledáčkem“ Sony A58. Je zde 20Mpix APS-C BSI CMOS čip (reálné rozlišení 5456×3632), rozsah citlivostí ISO 100 až 16 000, EVF se 100% pokrytím a 0,7× zvětšením, podpora RAWu, AVCHD H.264 video se stereo zvukem a – bohužel – mizerný třípalcový LCD s 230k body. Celé to váží 411 gramů a měří 128×91×85 mm. Akumulátor vydrží na 470 snímků (dle CIPA metodiky). Pro srovnání ona ekvivalentní „D-SLR“ A58 má rozměry 129×95×78 mm hmotnost 492 gramů – je tedy v podstatě v hlavním rozměru menší a přitom má výklopný displej se 460k body. Divné.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Cenu A3000 v kitu s 18-55mm OSS objektivem stanovila Sony na 399 dolarů.

    Zbaví se Sony bajonetu Minolta A?

    link

    Spekuluje se o tom, jestli tohle pro Sony není test, jak se obejít zcela bez zrcátka. Vzhledem k tomu, že dnes již jsou vyráběny buď snímače s AF body na sobě, nebo jako v případě Canonu 70D takové, kde většina snímacích fotodiod je zdvojená a slouží pro autofocus, je zrcátko kradoucí významnou část fotonů snímačů a odklánějící je na speciální AF senzor přežitkem.

    Hardwarové novinky

    Mnozí v tom vidí to, že se Sony zbaví bajonetu A (Minolta A je první AF systém na trhu, první model s tímto bajonetem – Dynax 7000AF – přišel na trh v roce 1985) a přejde čistě na systém E-mountu. Tak daleko bych zatím ve spekulacích nezacházel, Sony klidně může jít cestou bezzrcadlovky Pentax K-01, tedy bajonetu klasického zrcadlovkového, ale bez zrcátka uvnitř. Vzhledem k tomu, že A58 je co do hloubky těla menší než A3000, je zjevné, že to tak klidně může být a „svět se kvůli tomu nepoprdí“. Uvidíme.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.8.2013 09:44 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    „D-SLR“ A58 má rozměry 129&imes;95×78 mm
    30.8.2013 11:10 vratidlo007 | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Power7, Power7+
    Jen pro upresneni Power7 se prodava od 2010. Od loni to je Power7+. A vzhledem k tomu, ze v minulosti prisel novy Power 1-2 roky po plusku, tak 8 by mohla prijit pristi rok. Skoda, ze to stoji takovej ranec a nedaji se na tom virtualizovat Windows. To by pak byl neprekonatelny procesor.
    30.8.2013 18:34 sachy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Power7, Power7+
    Widle by se z MF architektury pos*aly, uz jen kvuli banalite jako uptime v radu (desitek) let.

    Ranec se da dost zlehcit kdyz podepises dloooouhe NDA :) Pak te muze vyjit i na stovky/nizke tisice dolaru.
    30.8.2013 21:05 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Power7, Power7+
    no ved zase virtualizacii mame vela typov, nemuseli by byt instalovane rovno na LPARoch :)

    ciste technicky by mohli bezat v nejakom x86 emulatore... koncepcne by to problem urcite nebol, v praxi by to ale asi bolo priam hriesne mrhanie vypoctovym vykonom takehoto pekneho zeleza :)
    4.9.2013 22:48 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Power7, Power7+
    On má PowerVM až taký výkonostný prepad? To sa mi nezdá.
    30.8.2013 11:48 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    1) Lesklý kotoučky jsou mrtvá technologie. Všechno jsem to vyházel do popelnice. Kromě filmů se Spencerem a Hillem.

    2) Zrcátkový foťák je mrtvá technologie. Sice ji ještě používám, ale to je kvůli tomu, že se posledních 5 let v DSLR fotografii v podstatě nic nepohlo kupředu.
    Conscript89 avatar 30.8.2013 12:33 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    30.8.2013 12:59 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Ano, DVD jsou překonána, stejně jako placatost země.

    A tohle video to tvoje uargumentuje až hamba.
    Conscript89 avatar 30.8.2013 13:40 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Jojo, vim ze tim tu nedavno ted nekdo argumentoval. I tak nemam rad takovy prohlaseni, uz jen protoze se prodavaji ruzny levny DVD s filmama za 50 korun a nedokazu si predstavit ze by presli na readonly flashky, SD karty nebo nedejboze stahovani z internetu.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    Conscript89 avatar 30.8.2013 13:41 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Jo a nemam je rad, protoze typicky nejsou nicim podlozenym a je to jen vykrik. Stejne tak muzu zacit kricet BIOS is dead, mame UEFI.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    Bystroushaak avatar 31.8.2013 14:03 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Ne že se chtěl jednoznačně přidat na stranu zastánců mtrvosti DVD, ale osobně jsem taky nepovažoval za nutné si dát do nového počítače optickou mechaniku. Během toho půl roku co tu sestavu používám jsem optická média nepotřeboval číst ani jednou. Ani si pořádně nedokáži představit tu situaci, jak by mi někdo něco nesl na optickém médiu, co by ho k tomu vedlo a motivovalo v době levných externích HDD, flashdisků v řádu desítek GB a rychlého internetu, kdy DVD pravděpodobně rychleji stáhnu z internetu, než přečtu z nosiče.
    Josef Kufner avatar 31.8.2013 22:04 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    DVD coby read-write media mrtvá jsou už roky. Coby read-only média vidím použití jen na stáncích s filmy na DVD za 50 Kč a to už je také spíš ze setrvačnosti.

    Nicméně je tu jedna oblast, kde jsem ještě nenašel nic lepšího. Archivace dat. Pro dlouhodobé uložení čehokoliv se flash disky nehodí vůbec a klasické magnetické tak nějak trochu a jen krátkodobě (na zálohování to je dobré). Docela rozumné mi přijde použití optických disků s anorganickou záznamovou vrstvou, která by měla při rozumném uskladnění, kdy nedojde k mechanickému poškození, vydržet pár stovek let. Běžná vypalovatelná CD a DVD mají záznamovou vrstvu z organického barviva, které se kazí.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 31.8.2013 23:26 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Pokud to jsou například firemní data, nebo něco hodného zálohování na další dobu (co bude za 20 let relevantní a zároveň to nebude všude jinde?), tak možná, i když osobně bych pro to firemní použití asi vybral spíš nějaké magnetické pásky, které by měly mít podstatně větší kapacity.

    Na domácí zálohování bohatě stačí různé cloudy (mega třeba), kam se to nasype v .gpg.
    Josef Kufner avatar 1.9.2013 01:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    V cloudu ty data mají ještě menší životnost než na obyčejném CD. A nemluvím o zálohování (na to je nejlepší externí disk nebo domácí server), ale o dlouhodobé archivaci, např. soukromých fotek.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 1.9.2013 13:47 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    V cloudu ty data mají ještě menší životnost než na obyčejném CD.
    No to nevím. Amazon třeba poskytuje docela zajímavé zálohovací řešení, kde se platí pár centů za nahrávání a o něco víc za stažení. Že bych se zrovna nějak bál o existenci mazonu se říct nedá.
    na to je nejlepší externí disk nebo domácí server
    To nepřežije požár, povodně, nebo zloděje. Zálohování by imho mělo být geograficky oddělené.

    Josef Kufner avatar 1.9.2013 19:17 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    O Amazon nejde, jde o to, že jakmile přestaneš platit, tak o data přijdeš. Na zálohování možná, pro archivaci určitě ne.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 1.9.2013 19:49 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    jde o to, že jakmile přestaneš platit, tak o data přijdeš.
    To ale docela dobře řeší systém předplacení. Tzn pošlu si tam třeba $500 a mám na příštích 10 let vystaráno.
    1.9.2013 21:53 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    To nepřežije požár, povodně, nebo zloděje. Zálohování by imho mělo být geograficky oddělené.

    Co treba jeden server u sebe, druhy server u rodicu?
    Bystroushaak avatar 1.9.2013 22:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Otázkou je, jestli to vyjde cenově levněji, než ten amazon*. Nehledě na to, že třeba moji rodičové mají jen VDSL linku. Sice jsou 300m od ústředny, ale i tak jede upload jen 2Mb. Většina lidí na tom bude spíš hůř.

    *Či nějaký cloud zdarma, u kterého sice není jistota douhodobého přežití, ale zase to můžu rozhodit na 10 různých služeb, což by mělo šance trochu vylepšit.
    Josef Kufner avatar 1.9.2013 22:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Na malé pravidelné objemy dat to stačí, na ty velké přijedeš na návštěvu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Ruža Becelin avatar 30.8.2013 14:35 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    1000 let, haha.
    • Po 1K letech to nikdo neprecte, protoze to pravdepodobne tak dlouho nevydrzi.
    • Po 1K letech to nikdo neprecte, protoze pravdepodobne nebude mit cim.
    • Po 1K letech to nikdo neprecte, protoze pravdepodobne nebude vedet, co to je.
    • Po 1K letech to nikdo neprecte, protoze to pravdepodobne nebude nikoho zajimat.
    :-)
    30.8.2013 15:40 bohyn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    ad 4) Archeology jo, ti prectou i posranej papir :)
    Ruža Becelin avatar 30.8.2013 15:48 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    To jo, ale tak mozna po 2-3K, 1K material je pro ne moc "mlady" :-D
    30.8.2013 15:56 bohyn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Tou dobou uz budou budou mit ale docela smulu. Nemeli nad tim ohrnovat nos dokud to bylo citelny :-D
    Ruža Becelin avatar 30.8.2013 16:03 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    To by meli davat cedulku "Spotrebujte do data uvedeneho na obalu" ke kazdemu disku :-P
    Stanislav Brabec avatar 2.9.2013 19:56 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Vitrína 1: Mezi předměty ve vykopávkách z počátku 21. století jsou hojně nacházeny lesklé kotoučky s nápisy, vrhající barevné odlesky. Hra barev je vytvořena difrakční mřížkou. Mikroskopický průzkum odhalil, že tato difrakční mřížka má tvar spirály, která je různě přerušovaná. Význam přerušování není znám, kotoučky se stejnými nápisy však mají stejné i toto přerušování. Zdá se pravděpodobné, že tyto kotoučky byly na počátku 21. století oblíbeným sběratelským a kultovním předmětem, a měly přinášet jejich majiteli spokojenost, odpočinek a dobrou náladu. V této úloze vytlačily velké černé kotouče a pásky, nacházené mezi předměty z 20. století.
    Ruža Becelin avatar 2.9.2013 21:13 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Bohuzel to vidim uplne stejne :-)
    4.9.2013 15:18 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Neboli scenar vyhlazeni lidstva, likvidace vsech pozustatku lidske cinnosti(vyjma kotoucku) a obsazeni Zeme mimozemstany.
    Stanislav Brabec avatar 4.9.2013 17:41 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Nikoliv. Pouze realismus. Má za 1000 let nějakou naději na přečtení technologie, která je sice dnes rozšířená, ale jejíž kompletní specifikace leží zamčená v nemnoha trezorech? Nepochybuji, že některé kotoučky přežijí těch 1000 let bez úhony. Ale přežije alespoň jediná kopie těchto digitálních Rosettských desek? Bez nich bude luštění o mnoho řádů větším oříškem, než luštění starých písem. A přesto i mnoho starých písem dnes odolává rozluštění.

    Často stačí na podobné společenské zapomnění necelé století.
    5.9.2013 16:33 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    To bylo mozne v dobach, kdy umela ciist hrstka lidi a veskere vedeni bylo rozmisteno po par knihovnach v nekolika vytiscich od kazdeho exemplare. Jasne, muze prijit muslimska inkvizice a nicit vse, co nesouhlasi s koranem. Jenze zajimave veci jsou v milionech kopiich rozprostreny po celem svete. Pred vznikem tisku mela cirkev moznost likvidovat co se nehodilo(treba nezapadalo do jejich interpretace Bible), ale chtel bych to videt dneska.
    Stanislav Brabec avatar 5.9.2013 21:51 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Vždyť to je přesně i popis současné situace. Dnes „umí číst“ (bez proprietárních technických prostředků) CD a DVD ještě mnohem menší hrstka lidí, a kompletní specifikace je rozmístěna po pár serverovnách (s použitím proprietárního magnetického zápisu) a v několika trezorech. Současná inkvizice se jmenuje ochrana intelektuálního vlastnictví, drží v rukou kladivo jménem DMCA, a likviduje každou kopii nepovolených dat.

    Schválně, kolik znáte lidí, kteří mají (digitálně nebo knižně) Red Book of Compact Disc a Yellow Book of Compact Disc. A kolik znáte lidí, kteří vůbec kdy viděli specifikaci DVD CSS. Dokonce i veřejné specifikace MPEG 2 není běžnou věcí na domácích úložištích.

    Pro mne je naprosto nepředstavitelné, že by někdo dokázal záznam na DVD bez těchto zdrojů úspěšně dekódovat.

    Kolik lidí dnes přečte JAZ disk, Bernoulli disk, Magnetooptickou pásku, třicetipalcový bubnový disk nebo osmipalcovou disketu? A to uplynulo pouze pár dekád, a stačí najít a zrepasovat starý hardware, případně sehnat firmware, který již vyprchal z historických EPROM.
    Josef Kufner avatar 9.9.2013 17:19 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    U magnetických médií to je trošku krkolomné, ale na DVD stačí mikroskop. Zmínka o tom, že na té placce jsou data ve spirálovité stopě se dochová celkem snadno, ASCII tabulka leží na každém rohu a skripta o kódování signálů taky někde budou. Navíc pokud se dochová placka, dochová se i nějaká ta mechanika. Sice asi za tu dobu nebude funkční, ale napoví jak na to. A hlavně, pokud technologický vývoj půjde dopředu dnešním tempem, bude stačit to DVD vyfotit/naskenovat a prohnat fotku nějakým rozpoznávacím programem.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    9.9.2013 20:22 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Ono, gramafónové platne sa už skenovali. Ak so dobre spomínam.
    Bystroushaak avatar 10.9.2013 17:46 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Ono, gramafónové platne sa už skenovali. Ak so dobre spomínam.
    The Atomic-Powered Robot. Imho dost dobrý hack.
    Stanislav Brabec avatar 10.9.2013 16:21 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Četl jste někdy alespoň část té specifikace? Uložení dat rozhodně není sekvenční, a ASCII tabulka vám moc nepomůže. Desítky kilobajtů dat jsou poměrně složitým způsobem rozsekány na bity a pak přeskládány přes sebe. To proto, aby případný škrábanec způsobil v každém bloku jen malý výpadek (byť v mnoha sektorech), který jsou korekční mechanismy schopny opravit. Pak jsou doplněny korekčními kódy, synchronizačními značkami, daty subkanálů (malá ochutnávka), lead-in, lead-out a zakódovány. V případě datových CD a DVD tam ještě přibývá další blok opravných kódů.

    Už jen rozkódovat bez specifikace toto by byl nemalý oříšek, a to i kdyby tam byly uloženy textové soubory.

    Jenže v případě DVD tady archeologická práce teprve začíná. Je třeba rozkódovat MPEG kontejner, rozdělit ho na datové toky, pochopit a rozkódovat MPEG zvuk a MPEG2 obraz.

    A to vůbec nemluvím o CD chráněných pomocí DVD CSS. Dnešní hackeři to zlomili. Ale měli přitom k dispozici kompletní nástoje na všechny ostatní mezistupně. To takový budoucí archeolog mít nebude. Přinejlepším bude mít k dispozici DVD bez CSS šifrování.
    30.8.2013 15:47 bohyn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    ...je zrcátko kradoucí významnou část fotonů snímačů a odklánějící je na speciální AF senzor přežitkem.
    1. Proto se to zrcatko pri expozici sklopi.
    2. A co hur, ono krade fotony i pro hledacek.
    30.8.2013 16:20 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Hledacek je prezitek.
    31.8.2013 13:22 100% Lein
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Jen tak mimochodem, PROČ?
    Petr Tomášek avatar 1.9.2013 04:51 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Protože není IN a není na fejsbůku.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    1.9.2013 18:22 100% Lenin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    To je nám, ale tragédie. Osobně si myslím, že focení typu Hende Hoch via tablet je nyní čisté zlo z nutnosti.

    Na druhou sranu - frikulíni jsou jasně rozlišitelní a příkaz dne jasně zní "Fotící Ichtyl nesmí projt!"

    Představa, že fotím mým kanónem s těžkým objektivem ve stylu Hende Hoch mne děsí. :D:D:D
    3.9.2013 08:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Ad "Hände hoch": kdysi jsem na nějakém fotografickém fóru četl zajímavou historku. Pisatel byl na nějakém místě (už si nepamatuji kde), kde byl pěkný výhled, ale z bezpečnostních důvodů tam byl plot. K němu přišly dvě droboučké Japonky, z nichž jedna držela v ruce tuším Canon 1D. Zatímco se spolu bavily, mezi řečí ho zvedla jednou rukou nad plot a naslepo cvakla několik snímků. Poučení: je chybou automaticky předpokládat, že používám-li foťák určitým způsobem, musejí ho tak používat všichni…
    30.8.2013 21:07 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Ad 1) a jak to vyřeší citovaný nedostatek světla pro AF a expozimetr?

    Ad 2) nebo spíše odkloňění části světla pro AF/expozimetr "krade" světlo hledáčku, ne?
    30.8.2013 23:50 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    What is worth saving for 1,000 years? 42K pictures of your cats

    Musím uznat, že v M-Data mají dobře vyvinutý smysl rozpoznat to, co je opravdu důležité :-)
    2.9.2013 12:42 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let

    V době prvních CD vypalovaček se mluvilo o životnosti médií 100 let. A jaká je realita? Nejdéle po dvou letech jsou média nečitelná. Tak jsem zvědavý, čím se dosáhne té udávané tisícileté životnosti u médií s mnohem vyšší hustotou záznamu.

    Bystroushaak avatar 2.9.2013 14:31 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    No nevím, před půl rokem jsem ještě stále přečetl CD, která jsem vypaloval v ~2005 vypalovačkou tenkrát koupenou z druhé ruky, používanou už předtím několik let. Imho je to spíš otázka skladování, levnější CD byly docela náchylné na vlhkost.
    Ruža Becelin avatar 2.9.2013 21:55 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    Moje prvni CD vypalene okolo roku 1998, jakysi no-name shit 650MB/74m, stohovany v "kominku" på 100ks. Dodneska bez problemu citelny. Co s temi medii delate?
    Stanislav Brabec avatar 3.9.2013 18:09 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let
    CD z roku 1983 či CD-R z roku 1997 přečtu všechny. CD s „ochranou“ z roku 2003 či MultiDisc z roku 2004 ani náhodou. DVD Bell Technology z roku 2008 se zase při vložení do mechaniky krásně oloupaly. U DVD „z marketu za bůra“ bych si také za pár let jistý nebyl.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.