abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 743 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus

    23. 8. 2013 | David Ježek | Hardware | 4606×

    Vedle tématu zmíněného v nadpisu se v dnešním dílu podíváme na překvapující strasti, které má nenasytná TSMC s 28nm výrobou a svými konkurenty, nahlédneme do plánů Intelu s nadcházejícími Atomy a představíme si nové základní desky Gigabyte pro APU AMD „Kaveri“, včetně jedné pro zvukové fajnšmekry…

    Obsah

    Asus má první základní desku s rozhraním Thunderbolt 2.0

    link

    Poslední dva díly jsem do Thunderboltu rýpal, takže pro dnešek si to odpustím. Čistě telegraficky tedy vezměte na vědomí, že Asustek ohlásil vůbec první základní desku vybavenou novou verzí Thunderbolt 2.0. Nese označení Z87-Deluxe/Quad a dvojnásobné propustnosti dosahuje sloučením propustnosti jednotlivých kanálů předchozí verze. Ač tedy celková propustnost Thunderbolt rozhraní na této desce nevzrůstá, zařízení navěšená na něj si mohou dvojnásobně rychlé připojení v menším počtu dopřát – a vůbec ten menší počet nevadí, vždyť kolik Thunderbolt zařízení vůbec na trhu je?

    Jinak ony konektory pochopitelně také podporují DisplayPort, a sice verzi 1.2 s podporou rozlišení 4k. Celkově deska utáhne – a to pouze s integrovaným GPU v procesoru – tři 4k monitorové výstupy současně. Cena desky zatím není známa, bude jistě někde nad 8000Kč hranicí.

    Hardwarové novinky

    Paradox doby: TSMC přichází o zakázky na 28nm výrobním procesu

    link

    Zatímco ještě před rokem se o 28nm výrobní kapacity u TSMC všichni pomalu rvali, dnes je situace opačná. Určité kategorie čipů na tomto procesu s obdobnými parametry dokáží vyrábět i další – zejména velikáni Samsung a GlobalFoundries – a tak již TSMC nemá exkluzivitu.

    Přesto si však stále v rámci vyjednávání diktuje velmi vysoké ceny, což má jediný důsledek: to, kdož mohou, se poohlížejí právě u konkurence, která nabízí ceny daleko příznivější. Aktuálně následují příklad Qualcommu mnozí čínští výrobci SoC pro tablety. TSMC tak tam, kde před rokem a půl zaznamenávala přetížení co do objednávek na své výrobní kapacity, nyní (poté, co mimochodem výrobní kapacity rozšířila a stále rozšiřuje) jede se zhruba 80% vytížením.

    Bude zajímavé sledovat dvě věci: jestli TSMC ještě poupraví cenovou politiku, aby alespoň velké, případně líné zákazníky udržela (upravit návrh čipu pro cizí výrobní linky stojí nemálo času, peněz a úsilí, ale pro Samsung či GlobalFoundries je zde do budoucna potenciál „zaháčkovat“ si nové zákazníky). To je otázka, na kterou odpoví nadcházející měsíce.

    Druhou věcí bude výroba velkých čipů. Zde hraje TSMC stále prim a ani AMD, ani Nvidia nemohou jednoduše vzít svá obrovská GPU (ve srovnání s malými ARM SoC a podobnými produkty) a začít je vyrábět jinde – ale myšlenka je to dostatečně „perverzní“. Představte si, že by AMD jednoho dne začala svá hi-endová GPU vyrábět v továrnách GlobalFoundries, tedy ve svých vlastních továrnách, která před lety do GlobalFoundries sama odštěpila.

    A do třetice: ostatním výrobcům trvalo poměrně dlouho, než dohnali know-how a schopnosti tchaj-wanské TSMC co do 28nm procesu. Jestli to s 20nm stihnou rychleji, mohlo by to být hodně, hodně moc fajn. Protože pokud něco zdržuje příchod a prodražuje ceny nových generací grafik, pak jsou to právě vysoké ceny TSMC v počátečních fázích komerčního nasazení dané výrobní technologie. Ale tato hypotéza stojí hodně na vodě: TSMC umí jednu věc dobře: držet se na absolutní špici výrobních technologií pro malé, stejně jako obrovské čipy.

    14nm Intel Atomy to budou dřív, i díky tick-tock modelu vývoje

    link

    Intel se dle dostupných (a jako obvykle neoficiálních) informací rozhodl urychlit příchod 14nm Atomů na trh. Za rozhodnutím stojí jak benefity z tick-tock modelu vývoje, který mu dobře funguje u desktopových procesorů, tak tlak, kterému je Intel vystaven od výrobců SoC na bázi architektury ARM. Pokud chce Intel urvat větší podíly na trhu – což je věc, kterou sám Paul Otellini přiznal jako promarněnou příležitost – musí inovovat daleko rychleji, než bylo dosavadní ospalé tempo, kterým Atomy vylepšoval.

    Zatímco 22nm Atomy rodiny „Silvermont“ jsou již na spadnutí, na 14nm nástupce „Airmont“ (a čipy tuto architekturu používající – „Cherry Trail“) jsme si měli počkat. Přijde ale dříve, firma bude již letos dodávat partnerům zkušební vzorky a uvedení se dočkáme příští rok v létě na Computexu.

    Poté bude následovat 14nm tock architektura „Goldmont“ s procesory na ní stavějícími (rodina „Willow Trail“). Nikoli, jako dle dosavadních plánů, v roce 2015, ale již příští rok v závěrečných měsících. Intel zkrátka šlape na plyn, v boji s ARMem mu ani nic jiného nezbývá.

    Gigabyte představil desky a AMD A88X pro APU „Kaveri“

    link

    Hned šest základních desek s čipsetem AMD A88X a jednu se starším A85X představila společnost Gigabyte. Spojuje je jediné: podpora chystaných APU rodiny „Kaveri“ – to budou APU stavějící na CPU architektuře „Steamroller“, tedy nástupce „Trinity“/„Richlandu“, stavějících na současné architektuře „Piledriver“. Doprovázet je bude GPU rodiny GCN a údajně i malé ARM jádro na bázi Cortex-A5 a samozřejmě podpora PCI Express 3.0.

    Každopádně zpět k deskám. Nejvyšším modelem je G1.Sniper A88X. Ta přinese kromě obvyklé výbavy několik zajímavostí navíc. Mezi nimi jeden speciální USB konektor vhodný pro připojení externí USB zvukové karty. Gigabyte tomu říká USB DAC-UP a tento konektor bude mít své speciální vlastní napájení a nebude rušen okolními vlivy, což má prý prospět zvukové věrnosti linoucí se z případné připojené USB zvukovky.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Dále je zde možnost výměny operačních zesilovačů zvukovky (jsou osazeny v paticích) a také Gain Boost (onboard DIP switche pro přepínání 2× a 6,5× zesílení v závislosti na připojeném zařízení – ošetřuje se tím rozdílná impedance sluchátek a reproduktorů). Audio Noise Guard je pak honosné pojmenování pro úpravu v návrhu PCB, kde je zvukový čip (mimochodem Realtek ALC898) dostatečně cestami oddělen od zbytku základní desky a neměl by tak chytat elektrostatické rušení. Kondenzátory Nichicon Pro Audio Caps a pozlacené zvukové konektory pak již tuto nadstandardní zvukovou výbavu „jen“ vhodně doplňují.

    Další modely Gigabyte s podporou „Kaveri“ jsou tyto: F2A88X-UP4, F2A88X-D3H, F2A88X-HD3, F2A88XM-D3H, F2A85XM-DS2 a F2A88XM-HD3.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.8.2013 06:10 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Na trhu je dost TB zarizeni na to, aby dva porty na japku nestacily ...
    23.8.2013 10:19 bohyn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Nebylo nahodou minule argumentovano, ze vyhoda TB je zapojovani zarizeni za sebe?
    23.8.2013 20:34 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Výhoda pro toho, kdo prodává ty předražený kabely :)
    23.8.2013 06:59 darth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus

    vždyť kolik Thunderbolt zařízení vůbec na trhu je?

    Aj tak ste si to rýpanie nedokázali odpustiť. Ach jaj ... O TB radšej už nepíšte :)

    23.8.2013 10:08 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Vždyť je to pravda. Thunderbolt is kill.
    23.8.2013 10:11 darth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Isteže ...
    23.8.2013 10:36 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    No a kolik jich je? Ja kouknul na alzu a jsou tam externi disky a jeden jablecny display.
    23.8.2013 10:56 darth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Ja naozaj neviem koľko ich je. Rovnako ako ani Vy a ani nikto nevie koľko je tých USB 3.0/3.1 zariadení. Isté však je, že to nie sú len "externé disky a jeden jablečný display" na Alze ;) Presne rovnaký pohľad by sa totiž dal uplatniť aj opačne.
    23.8.2013 11:03 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Jo, uznávam, ještě největší ViDock by měl mít/má dostat TB... Takže jsme na 3 typech :D na 4 když budeme počítat rozbočovač co jsem viděl na Amazonu :D
    23.8.2013 11:13 darth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    A USB má tých typov akože koľko? (myslím normálne použiteľné veci a nie kadejaké nezmysli typu USB ohrievač vody).

    Pozrite ja sa za TB nebijem. Nemám na to dôvod. Povedal by som ale, že TB je "zbernica" trochu iného určenia ako je USB (možno aj preto je tých typov zariadení menej - TB myš by asi bola dosť hovadina a zbytočnosť rovnako ako aj kopa iných napr. "low-speed" typov zariadení). A vadí mi, že niektorý ľudia odsudzujú veci len preto, že to vymyslel Apple a Intel a nie niekto iný...
    23.8.2013 11:29 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    USB má mnohem víc, už jenom myši, klávesnice, wifi adaptéry, BT adaptéry, promítačky, čtečky karet, web kamery, ovládání foťáků, připojování mobilních telefonů atd. atd.

    Ale já taky nejsem nějakej mega ultra hater, jenom si myslim, že TB udělal naprosto přesně ty samý chyby jako FireWire a jako FireWire taky skončí... Proto montovat ho do normálních základovek a zvyšovat tim jejich cenu je blbost.
    Jendа avatar 23.8.2013 11:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Nemyslel vyloženě USB3? Na to toho, pravda, ještě moc není, ale rozmáhá se.
    23.8.2013 13:06 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Tak pak se omlouvam a odečítam webky, myši a klávesnice...
    23.8.2013 11:44 darth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Povedal by som ale, že TB je "zbernica" trochu iného určenia ako je USB

    tým som myslel to, že som mal pocit, že TB je skôr pre PRO segment (podobne ako FW). Naznačuje to aj jeho cena aj výber zariadení. Preto sa dosť čudujem že to ľudia tak porovnávajú. Naozaj si neviem predstaviť na čo by niekto riešil TB myš, keyboard ale BT adaptér.

    23.8.2013 13:05 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Pak je ale prostě blbost cpát to do každý desky a zvyšovat tak cenu...
    23.8.2013 13:37 darth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Naprostý súhlas. Dôvod prečo tento thread vznikol je ale úplne iný...
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2013 17:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Zrovna klávesnice do USB 3.0 by měla smysl. Konečně by se tím vyřešil problém NKRO přes USB — současné implementace čehokoliv lepšího než 6KRO přes USB jsou strašný hnůj. Jenže nezdá se, že by některý výrobce měl odvahu jít do toho.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Stanislav Brabec avatar 2.9.2013 19:12 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Na to snad není potřeba SuperSpeed?
    Fluttershy, yay! avatar 2.9.2013 19:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Je.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 2.9.2013 19:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    David píše rychle.
    Fluttershy, yay! avatar 2.9.2013 19:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    wat.

    Jde primárně o velikost packetů a v důsledku ovladač klávesnice v operačním systému (a BIOS). Teoreticky by stačilo FullSpeed USB, ale v praxi to nikdo nedělá pořádně. Navíc lidi víc slyší na USB 1.1/2.0/3.0 a jak 1.1, tak 2.0 můžou být low-speed i full-speed. Pokud by se řeklo, že klávesnice je pro USB 3.0, byl by problém vyřešen.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Stanislav Brabec avatar 3.9.2013 18:18 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Nějak to nechápu. Vždyť i přes LowSpeed USB lze protlačit celkem slušný (= klávesnicí nedosažitelný) datový tok i po bajtech? Nikdy jsem si nevšiml sebemenšího problému s rychlostí při používání USB2serial adaptérů. A to většina z nich je přinejlepším USB.1.1 FullSpeed.

    Za mých mladých časů klávesnice komunikovala s počítačem po AT portu směšnou rychlostí, a ani rychlá písařka s tím neměla problémy. Že by dnes nestačilo LowSpeed 1,5Mbit, ani 12Mbit USB1? A že to s 480Mbit skoro nejde, a proto potřebuje klávesnice 5Gbit?

    No, nechtěl bych klávesnici, kterou bych musel připojovat do SuperSpeed portu.
    Fluttershy, yay! avatar 3.9.2013 19:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Nastuduj si specifikace HID (příjemnou zábavu, je to docela obsáhlé) — tam se hovoří mj. o 6KRO + modifikátory — a právě toho se výrobci drží. Proto se klávesy musí posílat po bajtech. Na low-speed USB jde takhle udělat NKRO pouze pro klávesnici s nejvýše 64 klávesami. Výrobci přitom, aby zachovali kompatibilitu s low-speed USB, používají hacky typu, že klávesnice jsou ve skutečnosti dvě klávesnice.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Stanislav Brabec avatar 4.9.2013 16:30 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Popravdě řečeno, HID se stejně moc nedodržuje. Klávesnice nehlásí, jaké mají rozložení, ale které klávesy jsou konkrétně k dispozici. Pro výrobce je důležité, že klávesnice funguje ve Windows. (Za časů AT klávesnic to bylo ještě mnohem horší. Zeptejte se těch, co implementovali atkbd v Linux.)

    Mnohem jednodušší by bylo udělat specifikaci HID level 2, která by implementovala i staré HID, než kvůli NKRO vyžadovat drahé SuperSpeed řadiče. (Vždyť už jen kabel k takové klávesnici by byl cenově srovnatelný s dnešními bulk klávesnicemi.) Na to, aby vysoce nadstandardní klávesnice s 256 klávesami vracela správně libovolnou kombinaci stisknutých kláves, stačí 16 bajtů. LowSpeed USB by pak stačilo i s datovou režií písařce, která píše 50000 úhozů za sekundu.
    Stanislav Brabec avatar 4.9.2013 16:32 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Oprava: 32 bajtů. Takže písařka by nesměla psát více než nějakých 30000 úhozů za sekundu.
    Fluttershy, yay! avatar 4.9.2013 16:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus

    Však ono full-speed USB bohatě stačí, ale (a) autoři firmware jsou idioti nebo (b) nefunguje to na některých konfiguracích (AFAIK OS X).

    (Vždyť už jen kabel k takové klávesnici by byl cenově srovnatelný s dnešními bulk klávesnicemi.)

    Což je vcelku irelevantní.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.9.2013 22:37 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Ne že bych chtěl rozporovat tvrzení uvedené v bodě (a), ale pokud z něj budeme vycházet, proč bychom pak měli věřit, že při připojení přes USB 3.0 to fungovat bude?
    Fluttershy, yay! avatar 4.9.2013 23:08 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus

    Jak USB 1.1, tak 2.0 můžou být low-speed i full-speed, což ale zřejmě koncoví zákazníci moc nevnímají. Řekl bych, že pro podporu nebo reklamační oddělení může být problém vysvětlit to některým typům uživatelů. Možná proto se do implementace počítající s full-speed USB výrobci moc nederou — vlastní vím jen o dvou příkladech, totiž CM Storm QF Pro a MS SideWinder X4, ale v obou případech jsou implementace podivné (hlavně u toho sidewinderu, kde to ani ve skutečnosti není NKRO), a to asi kvůli snaze aspoň o nějakou zpětnou kompatibilitu. Všechny ostatní implementace více než 6KRO přes USB jsou u sériově vyráběných klávesnic hacky snažící se o zpětnou kompatibilitu aspoň nějakým způsobem.

    USB 3.0 odřízne potřebu starat se o zpětnou kompatibilitu a mělo by efektivněji fungovat k odstínění se od uživatelů, kteří nerozlišují režimy USB.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Stanislav Brabec avatar 5.9.2013 22:00 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Klávesnice USB 3.0 se SuperSpeed kabelem a konektorem ovšem bude náležitě drahá, zatímco prohlásíte-li klávesnici za 2. generaci, cena hardware může zůstat stejná. USB protokol obsahuje dostatek jiných možností, jak rozlišit, čemu počítač rozumí. Klávesnice může zůstat kompatibilní s USB HID, a přes HID protokol posílat nejlepší odhad, zatímco (třeba) po standardním sériovém protokolu bude zároveň posílat kompletní NKRO kódy.

    Ostatně, některá zařízení už podobný hack obsahují, a v udev už existuje utilitka hid2hci, která přepíná Bluetooth dongly ke klávesnicím a myším z HID režimu do HCI režimu. Takže stačí drobné přiohnutí existujícího hardware, firmware a software.
    Fluttershy, yay! avatar 5.9.2013 22:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Klávesnice USB 3.0 se SuperSpeed kabelem a konektorem ovšem bude náležitě drahá, zatímco prohlásíte-li klávesnici za 2. generaci, cena hardware může zůstat stejná.

    IBM Model M stál v 80. letech 250 tehdejších dolarů. V takové ceně se super-speed USB snadno ztratí. Nemohu říct, že by mě stejně současné klávesnice pod zhruba 100 dnešních dolarů zajímaly, stejně jako jdou mimo mou pozornost nejlevnější "párky" a podobné záležitosti.

    Ostatně, některá zařízení už podobný hack obsahují, a v udev už existuje utilitka hid2hci, která přepíná Bluetooth dongly ke klávesnicím a myším z HID režimu do HCI režimu. Takže stačí drobné přiohnutí existujícího hardware, firmware a software.

    FWIW nikterak zvláště jsem se nevěnoval situaci na OS X, ale zdá se, že právě tam bývá s podobnými záležitostmi problém.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Stanislav Brabec avatar 6.9.2013 17:30 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Klávesnice USB 3.0 se SuperSpeed kabelem a konektorem ovšem bude náležitě drahá, zatímco prohlásíte-li klávesnici za 2. generaci, cena hardware může zůstat stejná.
    IBM Model M stál v 80. letech 250 tehdejších dolarů. V takové ceně se super-speed USB snadno ztratí. Nemohu říct, že by mě stejně současné klávesnice pod zhruba 100 dnešních dolarů zajímaly, stejně jako jdou mimo mou pozornost nejlevnější "párky" a podobné záležitosti.
    Obávám se, že dnes by za klávesnici téměř nikdo 250 dnešních (natožpak tehdejších) dolarů nedal.
    Ostatně, některá zařízení už podobný hack obsahují, a v udev už existuje utilitka hid2hci, která přepíná Bluetooth dongly ke klávesnicím a myším z HID režimu do HCI režimu. Takže stačí drobné přiohnutí existujícího hardware, firmware a software.
    FWIW nikterak zvláště jsem se nevěnoval situaci na OS X, ale zdá se, že právě tam bývá s podobnými záležitostmi problém.
    I v Linuxu je s podobnými záležitostmi problém. „Standardním“ řešením nestandardního hardware je v současnosti USB Mass Storage zařízení emulující CD-ROM s vloženým diskem s autorunem a ovladači pro Windows. Ovladače poté magickým příkazem Mass Storage režim vypnou, a zařízení se ohlásí jako to, čím má být.

    Více viz /lib/udev/rules.d/40-usb_modeswitch.rules a /lib/udev/rules.d/97-bluetooth-hid2hci.rules.
    Fluttershy, yay! avatar 6.9.2013 17:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Obávám se, že dnes by za klávesnici téměř nikdo 250 dnešních (natožpak tehdejších) dolarů nedal.

    Omyl.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.9.2013 19:12 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Porovnejte si střízlivě počet těch nadšenců tam a počet všech uživatelů počítačů. Vyjde vám, že se do "téměř nikdo" hravě vejdete…
    Fluttershy, yay! avatar 6.9.2013 19:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Jistě. Pak také není od věci zvážit, v jakých číslech operují firmy jako Topre, Cherry, Unicomp, TG3 aj.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.9.2013 20:26 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Tak schválně: dostanete se s těmi klávesnicemi za $250 a více aspoň na promile celkového počtu prodaných klávesnic? Velmi by mne to překvapilo.
    Fluttershy, yay! avatar 6.9.2013 20:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Topre Realforce stojí mimo Japonsko kolem $240 nebo £180 bez daně. To je ale malý objem, primárním odběratelem jsou mj. velké japonské banky. Průmyslové/terminálové klávesnice se pohybují v podobných cenových relacích. Totéž platí o ergonomických klávesnicích dávaných na předpis, příp. postiženým apod.

    Nechápu ale, jaký smysl má mít úvaha zahrnující počet prodaných kusů. Na většině prodaných desktopů/laptopů jsou také MS Windows.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.9.2013 22:52 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus

    Smysl je velmi jednoduchý: Standa prohlásil, že, cituji,

    dnes by za klávesnici téměř nikdo 250 dnešních (natožpak tehdejších) dolarů nedal

    a vy jste toto tvrzení označil za, opět cituji,

    Omyl.

    a snažil jste se to doložit odkazem na jakýsi web pro pár hardcore geeků. Proto se snažím, abyste si uvědomil, že to žádný omyl není a že to, že sám mezi takové výjimky možná patříte a že znáte i další, ba dokonce ani to, že se na takovéto cílové skupině uživí pár výrobců, vůbec nic nemění na skutečnosti, že se jedná o velmi malou menšinu uživatelů.

    Fluttershy, yay! avatar 6.9.2013 23:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Tam je silná paralela s těmi operačními systémy [na desktopech/laptopech]. Tam se také prodávají hlavně MS Windows a třeba GNU/Linux v domácích podmínkách nebo menších firmách používá málokdo. Podobně má většina koncových uživatelů šmejdské klávesnice dodané s počítačem, ale na letištích, v policejních vozech, na pokladnách, v továrnách a jinde jsou kvalitní kousky.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.9.2013 23:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Já vůbec nehodnotím, co je dobré a co špatné nebo kvalitní a nekvalitní (i když osobně jsem zkoušel ledacos a naprosto nejvíc mi vyhovují levné Genius a Chicony za 100-200 Kč). Jen se vám snažím vysvětlit, že to, co jste impulsivně označil za omyl, ve skutečnosti žádný omyl není.
    Fluttershy, yay! avatar 7.9.2013 00:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Je to omyl asi jako tvrzení, že GNU/Linux skoro nikdo nepoužívá.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    7.9.2013 01:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Spíš je to asi tak pravda, jako to druhé byla pravda před nějakými patnácti lety.
    Heron avatar 23.8.2013 15:48 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    FW se používá (používalo) v profesionální technice a patrně stejně tam míří i TB. A přidávám se k Darthovi v kritice autora, mě se to odsuzování TB též nelíbí a to především ve světlě současné obhajoby (low end) USB. Když už se do PC dostane něco z profi světa, tak bychom měli být spíš rádi, mnoho toho není.
    Jendа avatar 23.8.2013 11:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Co já vím, SDR třeba.
    23.8.2013 11:52 darth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    To je ešte väčšia špecialita ako Toto ;)
    23.8.2013 14:40 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Povedal by som ale, že TB je "zbernica" trochu iného určenia ako je USB
    Akoze profi urcenia ? Potom bude problem v tom, ze Intel to od zaciatku marketoval ako pre masy, nie pre profi. A z toho pohladu je to fail.
    23.8.2013 13:33 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Ja kouknul na laze kolik maji 100Gbit zarizeni. Zadne jsem nenasel. Ono snad ani neexistuje :D
    Kazde zbozi ma sveho kupce.
    http://www.blackmagicdesign.com/products/blackmagicproductioncamera4k

    samo pro home/hobby potreby to neni, ale neznamena, ze nema pro nekoho jineho uplatneni
    23.8.2013 15:45 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    Parada. Uz si bezim koupit novou desku, abych mel thunderbolt :D
    23.8.2013 15:22 Milan Beneš | skóre: 17 | blog: Kraft_durch_Freude
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    23.8.2013 10:07 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
    A GPU předpokládam už bude klasika Intel, ne? Takže konečně zase použitelnej Atom?
    23.8.2013 10:45 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    > Intel zkrátka šlape na plyn, v boji s ARMem mu ani nic jiného nezbývá

    First they ignore you, they laugh at you and hate you...

    Dokonce i pro nás konzervy, kteří vlastně ARM nemáme rádi (jinde než na telefonu), a dáváme přednost x86 s BIOSem, je to i tak dobrá zpráva :-)
    [:wq]
    23.8.2013 11:50 jazz | skóre: 8 | blog: prostě... tak | třeba Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    Souhlas. Ale já bych do budoucna rád x86 i v telefonu...
    To, že jsem paranoidní ještě neznamená, ze po mně nikdo nejde...
    23.8.2013 12:28 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    Proc?
    vlastikroot avatar 23.8.2013 18:19 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    Aby se konecne zacli do mobilu davat ventilatory a olovene baterie :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    23.8.2013 21:58 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    A proč by se měly dávat do mobilů těžké velké baterie s malou kapacitou oproti těm dnešním litiovým?
    vlastikroot avatar 24.8.2013 11:12 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    Ze stejneho duvodu jako x86 ;-)
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    24.8.2013 11:21 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    To nedává smysl...
    25.9.2013 17:48 jazz | skóre: 8 | blog: prostě... tak | třeba Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    Asi proto, že jsem konzerva a je pro mě x86 srdeční záležitost. Není v tom žádný vyloženě technický důvod nebo logika. I když na druhou stranu si myslím, že architektura x86 rozhodně neřekla poslední slovo, což dokazují poslední plány Intelu...
    To, že jsem paranoidní ještě neznamená, ze po mně nikdo nejde...
    23.8.2013 20:38 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    First they ignore you, they laugh at you and hate you...
    Opatrně s tím citátem. Aby se ještě neukázalo, že pro mobilní čipy popisoval situaci Intelu (... "and then you win"). Taky měli všichni jasno, že x86 nikdy nemůže být dost úsporné, aby mohlo zastat úlohu ARM SoCů...
    23.8.2013 22:39 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    Kdyz uz citujes, zkuz si aspon zjistit puvodni zdroj :/
    First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

    Mahatma Gandhi
    24.8.2013 11:23 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    Já bych zrovna čekal, že tady na ábíčku budou všichni vědět o co jde, přeci jenom to neni zrovna server pro ignoranty...
    25.8.2013 22:40 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    Popravdě jsem tam vysypal zpaměti první půlku té verze co zpívá R.W., navíc zřejmě trochu nepřesně. Bez dalšího ověřování - byť jsem věděl, že to RW nemá ze své hlavy. Když teď googlím, jak to přesně řekl Gándhí, vidím několik různých verzí. Vzal to čert... Jo a ta dvojsečnost mi taky došla :-DDD
    [:wq]
    26.8.2013 23:45 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    Ajťáci mívají docela husté mezery v historii a humanitních/společenských vědách a myslím, že tady je to vidět stejně dobře jako jinde.

    Ale to nemyslím jako nějakou urážku nebo rytí. Dneska prostě člověk nemůže mít obecný "renesanční" přehled, těch věcí, co by musel studovat je příliš velký (a hlavně strávit) je příliš moc /a ke všemu je hodně taky těch, které se musí nastudovat a potom kvalifikovaně vyvrhnout, samozřejmě s vyvozeným ponaučením/.
    26.8.2013 23:54 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    Uh, tam se mi ta věta nějak rozsekala, jak jsem u toho psaní dělal jiné věci, sorry.

    Objem věcí, které by člověk musel znát/promyslet nebo mít s nimi zkušenost je prostě příliš velký. I studenti valstních humanitních škol mají obvykle povědomí hlavně o svém oboru, takže technici zákonitě mají ještě menší šanci na to, aby měli nějaký větší obecný přehled...
    Fluttershy, yay! avatar 27.8.2013 00:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    Sem nechodí jen ajťáci, jakkoliv toto označení nesnáším, a beztak v oboru může pracovat i někdo s humanitním či přírodovědným vzděláním, tj. nikoliv technik — celá skupina lidí zvaná technici jest protipólem humanistů opovrhujících vším, co souvisí s matematikou a exaktními vědami.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.8.2013 16:22 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    "Ajťáci mívají docela husté mezery v historii a humanitních/společenských vědách"

    Blabol. To muzes rict skoro o kazde profesi.
    Fluttershy, yay! avatar 28.8.2013 16:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    Třeba o historicích. ^_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.8.2013 15:53 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 14nm Atom
    > Ajťáci mívají docela husté mezery v historii a humanitních/společenských vědách

    A tohle na mě docela sedí. Sice mám do klasického ajťáka asi daleko (se přiznejte, kdo z vás vezme v práci do ruky páječku, vrtačku nebo nůžky na plech), ale že jsem na humanitně zaměřeném gymplu při první příležitosti s úlevou utekl před volitelným dějepisem k volitelné fyzice (a nakonec z ní maturoval za 3), to je fakt :-) Letopočty jsem dávno všecky zapomněl. Z toho "humanitního" zaměření mi zbyla jedna věc, která se velice hodí, a kvůli které mě rodiče tímhle směrem tlačili především: jazyky. 6 let ruštiny ze základky se sice dneska hodí dost málokdy (na ruských webech se občas válí zajímavé technické informace), ale na angličtině stojí mé živobytí a lámaná němčina mi taky dost pomáhá, když potřebuju koupit nějakou specialitu v NDR nebo řešit support/reklamaci... A můj selský původ taky nebyl od věci, když jsem svého času (rekreačně) zabrousil do objektového modelování - že mi z toho nefouklo pod tašky...
    [:wq]

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.