abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: NAND flash uchová vaše data 100 let

    14. 10. 2011 | David Ježek | Hardware | 3826×

    Vedle nejnovějšího počinu amerického SanDisku, jenž naznačuje již nadpis, se dnes podíváme opět na SoC Nvidia Tegra 3, o němž se objevily nesmírně zajímavé informace. Dále nemineme dvě nové klávesnice Corsair se spínači Cherry MX Red, jeden zajímavý monitor, ale na úvod pár slov o buldozerech…

    Obsah

    AMD Bulldozer přichází

    link

    Na chvilku v tomto dílu přerušíme tradici, kdy se v daném dílu informuje o věcech z minulého týdne či ještě starších, jsou-li zajímavé, a skočíme do čerstvé současnosti. AMD tento týden konečně uvedla na trh desktopovou variantu procesorů architektury Bulldozer. Jistě již mnozí máte načteny spousty testů, z nichž vám vyplynulo několik věcí.

    Za prvé se až zvláště liší některá měření a vyznění testů různých serverů, současně s nimi ale přichází o obecné rozčarování, kdy se obecně čekalo, že Bulldozer bude lepší. Pro dnešek vás budu ale muset nechat s vlastním úsudkem, k Bulldozeru se ve velkém vrátím až příští týden a pokusím se vysvětlit, v čem to celé tkví (tedy možná lépe řečeno: můj subjektivní názor). Fanda AMD má nepochybně jasno bez ohledu na vyznění recenzí, fanda Intelu už dávno jede na Sandy Bridge CPU, takže ono to těch 7 dní ještě vydrží :-).

    Každopádně Bulldozer je mikroarchitektura, se kterou AMD hodlá žít řadu nadcházejících let:

    Hardwarové novinky

    Nvidia Tegra 3 s pětijádrovým CPU

    link

    Třetí generace SoC Tegra s kódovým označením „Kal-El“ se nám poněkud zpozdila a navíc ještě v tuto chvíli není na trhu, takže je čas na mírnou reklamní masáž, což Nvidia umí. Vězte tedy, že Kal-El nenese čtyřjádrový CPU, jak se dosud myslelo, ale pětijádrový. V tomto případě je využit tzv. vSMP alias variable symmetric multiprocessing, kdy je „páté“ jádro tak trochu speciální.

    Nvidia využívá logický systém: SoC je tak výkonné, že pro většinu běžných úloh je zbytečné živit čtyři velká CPU jádra. Ta se oživují jen v případech náročnějších aplikací, kam se dají zahrnout různé hry apod. V případě běžného surfování či podobných úloh jsou ale tato čtyři jádra vypnuta a vše řídí jedno malé CPU jádříčko s minimální spotřebou. Toto menší jádro pak v případě potřeby výkonu vzbudí jedno z velkých CPU jader a když ani pak výkon nestačí, je probuzeno další a další. Každopádně je to buď, anebo. Buď pracuje malé jádro, nebo pracují velká a malé „spí“. Malé jádro je oproti velkým pomaleji taktované (v rozmezí 0 – 0,5 GHz, velká běží o 1 GHz výše) a vyrobené lowpower procesem, který právě vysoké frekvence nedává tak dobře, jako si umí poradit s úsporou energie.

    Celý vSMP je vůči systému a aplikacím plně transparentní a automatický, vývojáři nemusejí nijak přepisovat aplikace, aby z Tegra 3 benefitovali. Vpřípadě zájmu shrnují podrobnosti dva whitepapery od Nvidie: #1, #2.

    Nvidia ke všemu přidává několik obrázků včetně ukázky úspory energie oproti stávající Tegra 2 a také stavu proti aktuální konkurenci. Mně z toho plyne jen jediné: Samsungu jsou stejně prodeje zatrhávány, iPad 3 se teprve také blíží, takže než nyní kupovat něco s Tegrou 2, to raději počkat na Tegru 3. Ale pokud jste na nějaký ten tablet nedočkaví, pak se samozřejmě neomezujte :-).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    SanDisk Memory Vault: flashové úložiště na 100 let

    link

    Pokud se NAND flash pamětím vedle omezeného počtu cyklů zápisu vyčítá nějaká další vlastnost, pak to je ne-neomezená doba uchování dat. Flash paměti prostě neudrží náboj věčně, obvykle se udává něco kolem 10 let bez „refreshe obsahu“. SanDisk patrně na tomto problému zapracoval, neboť u úložišť Memory Vault slibuje (nikoli garantuje) uchování dat až po dobu 100 let.

    Hovoří přitom bez vytáček o své testovací metodice pro zrychlené testování životnosti a technologii Chronolock, každopádně žádná záruka ve stylu „100 let nebo vyplatíme 1 kg zlata“ zde není.

    SanDisk Memory Vault bude nabízen v kapacitách 8 a 16 GB, z čehož si dovolím usuzovat nějaké specifické čipy na starším výrobním procesu s odladěnou technologií a jistotou, že opravdu vydrží déle a současně i data udrží déle. Bohužel se tak trochu obávám, že při ceně 50, resp. 80 dolarů to ve srovnání s metalickými DVD disky od českých Data Tresor Disc, které garantují 160 let, není zrovna moc konkurenceschopné. V obou případech bude pochopitelně hlavním problémem mít i za 100 let k dispozici zařízení s jehož pomocí nejen data z úložiště vytáhneme, ale také je budeme schopni používat (což snad v případě JPEG fotek či podobného obsahu problémem nebude, ale kdo ví…).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Dvě klávesnice Corsair se spínači Cherry MX

    link

    Po několika konkurentech příchází s kvalitními klávesnicemi i Corsair. Vengeance K60 a Vengeance K90 nesou obě „mechanické spínače“ Cherry MX Red s životností 50 miliónů úhozů. K60 je nižší model určený pro všechny hráče, kteří ocení některé klávesy zvýrazněné, schopnost současně rozpoznávat až 20 stisknutých kláves či 1000Hz komunikaci, zlacený konektor, 2metrový kabel, předložku, uzamykání Windows klávesy a několik multimediálních tlačítek. To vše za 109 dolarů.

    Výše míří model Vengeance K90 Performance MMO, který přidává zejména navíc baterii, (celkem 18) dalších kláves a je primárně určen pro hráče online multiplayerovek jako World of Warcraft. K oběma klávesnicím přislušejí i nově uvedené myši M60 a M90, které využívají laserový snímač Avago ADNS-9500 LaserStream s 5700 dpi, dále hliníkovou konstrukci, samozřejmě programovatelná tlačítka a další obvyklou výbavu herních myší. No a teď už se jen pobavte nad „úžasnými produktovými filmečky“.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    AOC přichází s tenkým a levným eIPS monitorem

    link

    Pomalu se nám na trhu objevují další a další monitory s úhlopříčkou 23 palců, které využívají levné eIPS LCD panely. Jedním z takových je i model i2353h od AOC, nechvalně známé firmy z dob CRT (chvalně známé, pokud jste od ní měli model s Trinitron obrazovkou :-)). Monitor se díky LED podsvícení může chlubit extrémně tenkou konstrukcí panelu co do hloubky, samozřejmě pak přečuhuje stojan a trochu trpí mechanická stabilita monitoru, neboť panel stojí v podstatě na „tenké anorektické nožce“, ale to je již zkrátka úděl těchto designových věcí.

    Monitor nabízí rozlišení 1920×1080, dva HDMI vstupy a jeden VGA, jasu dosahuje až na úroveň 250 cd/m², dynamický kontrast až 50M:1 (základní bude tak 1000:1). Spotřeba se vejde do 25 W, ve standby do 500 mW. Zadní kryt panelu je mimochodem hliníkový. AOC i2353h se má objevit koncem tohoto měsíce, cena bude někde kolem 165 €.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Není to mimochodem poslední levný 23" FullHD eIPS LED podsvícený monitor, o kterém si tento měsíc povíme…

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.10.2011 02:00
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: NAND flash uchová vaše data 100 let
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Vulgární

    Zobrazit komentář
    14.10.2011 10:30 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: NAND flash uchová vaše data 100 let
    Monitor nabízí rozlišení 1920×1080,
    Jak je to s novými monitory s 1900x1200? Na notebooku jsem si na 16:9 zvykl, ale na větším monitoru by se víc místa na výšku hodilo. :-)
    dynamický kontrast až 50M:1 (základní bude tak 1000:1).
    Co takhle ta čísla logaritmovat, když lidské oko "měří" logaritmicky? ;-)
    14.10.2011 12:08 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: NAND flash uchová vaše data 100 let
    Jak je to s novými monitory s 1900x1200?
    Vyrobci na to dlabou. Obecne jsou 1900x1200 jenom v modelech pro firmy/profesionalni grafiky. Ale v tehle kategorii uz se ale zase zacina skakat na vyssi rozliseni, takze zacina byt jednodussi sehnat monitor s rozlisenim 2560x1440 (a podobnymi).

    Pokud nekdo dela jak 1900x1080 tak 1900x1200, tak 1900x1200 model je obvykle 2x drazsi nez 1900x1080.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    15.10.2011 10:52 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: NAND flash uchová vaše data 100 let
    Já furt říkám: „ideální jsou dva monitory 1920×1200 na výšku vedle sebe“ :-).
    S nákupem jednoho jsem už začal.
    A momentálně mám objednaný i panel pro konsolidaci věcí na stole :-)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.