abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (68%)
     (7%)
     (12%)
     (13%)
    Celkem 188 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete

    1. 8. 2014 | David Ježek | Hardware | 4658×

    Samozřejmě pouze pokud na něj budete mít. Tato nejvyšší řada desktopových x86 CPU Intel ale bude stát za hřích. Letní díl doplníme úspornými x86 SoC, inovovanou 64bitovou architekturou ARM, chystanými novými GeForce a jedním SSD od Kingstonu.

    Obsah

    Haswell-E bude mít přiletovaný heat-spreader

    link

    Problémy související s nekvalitním přenosem tepla mezi vlastním čipem a rozvaděčem tepla (heatspreaderem) CPU začaly s příchodem Intel Ivy Bridge a přetrvaly do značné míry i u Haswellu. Nadšencům určené řady jako Sandy Bridge-E tím netrpěly a vypadá to, že tu máme důkaz, dle kterého bude špičkový přenos tepla na rozvaděč i u Haswellu-E.

    Hardwarové novinky

    Konkrétně se bavíme o fotografii rozebraného procesoru Intel Core i7-5960X, tedy nejvyšším osmijádrovém čipu. Tento čip je k heatspreaderu přiletovaný, plně dle vzoru těch nejkvalitnějších čipů minulosti. Overclocking tak nebude limitován nedostatečnou tepelnou vodivostí převáděcího materiálu, kterým se u Ivy Bridge stala relativně běžná teplovodivá pasta, nutící zákazníky riskovat zničení čipu při odejmutí heatspreaderu a případné náhradě pasty něčím typu Coolaboratory Luguid Pro/Ultra.

    Řada Haswell-E má přijít na trh na podzim tohoto roku. Přinese konečně i v řadě Core i7 (nikoli jen mezi Xeony) posun od šesti k osmi procesorovým jádrům, tedy 16 HT vláknům. Nejvyšší model Core i7-5960X má běhat na 3,0 GHz, s 3,3GHz Turbem.

    x86 SoC Intel SoFIA přinese smartphony s cenou pod 1 tisíc Kč

    link

    Zvláštní x86 hybrid, který Intel stvořil na bázi ARM SoC / Infineonu, řada SoFIA, míří pomalu do světa. Tyto pidičipy vyráběné 28nanometrovou technologií u TSMC a nesoucí dvě x86 jádra architektury Silvermont, umožní výrobcům nabízet x86 smartphony s cenou pod 50 dolarů. A ani to není konečná, Intel po dvoujádrové verzi s integrovaným 3G modemem plánuje dále čtyřjádrovou se 4G/LTE modemem. U té už by se jistě dalo říci, že utáhne i náročnější operační systém než Android, ale to nechme na vývoji trhu.

    Spíše je vhodné začít se ptát, jestli mají x86 smartphony smysl. ARM pokročil natolik, že kupříkladu z hlediska Androidu či iOS (což jsou dvě platformy svorně držící silnou majoritu trhu) nejsou nijak významné důvody proč uvažovat o x86.

    Do budoucna čekejme, že z laboratoří Intelu v Singapuru, ale nově také malajsijského Penangu, vzejde více zajímavých referenčních platforem. Intel se již nezaměřuje tak úzce, rozhlíží se po celém trhu a nebojí se jít tam, kam by kupříkladu za Craiga Barreta nevkročil za žádnou cenu.

    ARM vylepší svoji 64bitovou architekturu, chce 10% podíl v serverech do tří let

    link

    Druhá generace 64bitové architektury ARMv8 přijde na svět opět ve dvou variantách jader: „Maya“ a „Artemis“. Jedno větší a energeticky náročnější, druhé menší a úspornější. ARM s nimi chce prorazit v širší škále nasazení, než s první generací jader Cortex-A53 a Cortex-A57. Tato nová jádra firma licencuje výrobcům již o druhého čtvrtletí tohtoto roku.

    Zatím neznáme detaily, pouze ARM označuje tato jádra za plody letitého výzkumu a vývoje (což jsou pochopitelně standardní marketingové řečičky). Nicméně ARM s nimi kromě jiného cílí na automobilový průmysl, datová centra, síťové prvky i internet věcí. Zkrátka všude. Do této chvíle si licenci koupilo zhruba padesát firem. Zdali se ARMu podaří jeho cíl, tedy získání 10% podílu architektury na serverovém trhu, toť otázka. Je fakt, že některé firmy daly od serverového vývoje na bázi ARMu přímo ruce pryč, jiné se prostě přeorientovaly na pro ně lepší a méně konkurenční trh, tedy automobilový průmysl. Serverům pak kraluje x86 architektura, kde zcela majoritní podíl drží Intel.

    Nvidia prý uvede v říjnu hned tři Maxwell GeForce

    link

    O nejvyšší GeForce GTX 880 se spekuluje již delší dobu, přidal se k ní i nižší model GTX 870. Tyto dvě karty se mají objevit v polovině října a v jeho závěru máme čekat třetí přírůstek, pro mnohé asi nejzajímavější – cenově dostupný – model GeForce GTX 860. Tento nejnižší model má cenově spadnout do méně než 300dolarového pásma. Ale samozřejmě hodně toto celé bude záviset na nabídce konkurence, Nvidia je známá tím, že pokud může prodává svoje karty za vyšší ceny než by se nám líbilo.

    960GB Kingston V310 nese řadič od Phisonu

    link

    Tradičně byly produkty těchto řad u Kingstonu vybavovány řadiči od SandForce, ale časy se zkrátka mění. Nejnovější 960GB SSD řady V300 nese řadič Phison 3108 a aby jej Kingston odlišil od V300 s pošramocenou pověstí, nazval jej V310.

    Hardwarové novinky

    Kombinace daného řadiče a MLC čipů dává SSD klasické 2,5palcové kontrukce se 7mm výškou těla, kde Kingston udává rychlost čtení i zápisu 450 MB/s. Pokud dojde na náhodné čtení/zápis, jsme na 27 / 10,5 MB/s, což vypadá hrozivě, ale jsou to v podstatě mezi spotřebitelskými SSD běžná čísla, jen se obvykle nevytrubují takto otevřeně do světa. Stejné platí pro udávanou životnost, tedy řekněme „garantovanou výdrž“, a sice 2 728 TB zapsaných dat, což znamená 2,56 kompletních přepsání SSD denně po dobu tříleté záruky. IOPS jsou spíše podprůměrné: 40 tisíc / 20 tisíc pro náhodné 4k bloky. SSD v průměru konzumuje 1,28 W, v nečinnosti pouze 0,08 W. To vše za necelých 13 500 Kč, což je až o dva tisíce Kč více než za jiná 960GB / 1TB SSD.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.8.2014 08:31 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    internet věcí

    Blbější termit už nelze...? Vymyslím jich pár zfleku: bazmeky, blbé hračky, blikající šrot, matlátka...
    1.8.2014 12:37 ferda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Autor je příliš tlustý na to, aby vymyslel něco lepšího...
    1.8.2014 18:55 uhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    čumítka, šmírátka, bonzátka...
    4.8.2014 14:29 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Termín Internet věcí se běžně používá.
    pavlix avatar 4.8.2014 21:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Já měl za to, že je to jen další buzzword ve stylu big data.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.8.2014 07:34 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Je… ale to se nevylučuje. :-)
    pavlix avatar 5.8.2014 14:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    To jsem ani netvrdil ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    1.8.2014 11:01 gauri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Luguid
    tvl to si to po sobe nemuze autor aspon precist? nebo aspon nekdo z redakce? chapu, ze obcas projde nejaka chybka/preklep, ale u clanku p. Jezka se to opakuje v takovy mire, ze uz to ani neni vtipny. Driv jste to aspon opravili podle komentaru pod clankem, ted uz kaslete i na to (viz minulej clanek a spotreba 35 W).

    nebylo by lepci rovnou nechat abicko chcipnout? devadesat procent obsahu jsou stejne jen flamy o systemd a ivanech/usa/eu…
    pavlix avatar 1.8.2014 11:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Proč sem tedy chodíš?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    1.8.2014 12:40 ferda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Asi proto, že to ještě pořád nechcíplo... Ale chcípá to, to je fakt.
    1.8.2014 12:52 gauri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    a neni to jedno? meni to neco na tom, co jsem napsal? prijde mi cestnejsi priznat si, ze na neco nemam cas/penize/naladu/whatever a dat od toho ruce pryc nez se tvarit, ze vsechno je suprovy a nechat to pomalu umirat. v tomhle vegetativnim stadiu stejne vetsina lidi postupne utece a zbyde akorat circle jerk lidi, co si budou mastit ego v diskusich jak prokoukli vsechny spiknuti atp…

    ale kdyz to chces teda vedet, tak od doby, co ctu jaderny noviny v originale, tak sem lezu asi uz jen z nostalgie. pamatuju jeste casy, kdy tu bylo dost lidi, od kterejch se clovek spoustu naucil. vetsina jich postupne odesla nebo utlumila aktivitu ale bylo me tak nejak blby se tu na to vykaslat. takze sem jednonu za cas zajdu, zkusil odpovedet na par primitivnich dotazu v poradne (tezsi nezvladnu ;)) atd.

    no nic, tak jsem si ulevil a pujdu zas o dum dal. preju prijemnou zabavu…

    Conscript89 avatar 1.8.2014 14:17 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Jasne, kdo nic nedela, nic nezkazi. Ja jsem rad za HW novinky, i kdyz se v nich objevi nejaka ta chybka. Vetsinou cloveku dojde co bylo pointou.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    1.8.2014 14:44 michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Pár obrázků, pár frází. Tomu říkáš HW novinky ???

    A kde jsou testy HW pod Linuxem ???
    1.8.2014 19:03 Já
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Tak, těch pár obrázků a frází vcelku stačí na to, aby si člověk o té novince vygooglil nějaké skutečné informace, pokud ho zaujme, takže to účel v podstatě plní. A především je to krásný skanzen devadesátkového psaní o IT, které už se (díkybohu!) moc nevidí.
    1.8.2014 17:25 gauri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    jasne, dojde. ale me zarazi ten totalni nezajem redakce s tim neco delat. v porovnani s tim, jak to tu vypadalo za za LL a RK, je to dost smutny. pripadam si jak kdybych po 15 letech prisel na zakladku, kam jsem chodil, a videl vytluceny okna, opadanou omitku, poloprazdny chodby atp. jsem asi fakt uz moc starej…
    pavlix avatar 1.8.2014 15:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Tak proč si nepřiznáš, že už tě Abclinuxu netěší a nezajímá a nezabýváš se něčím, co tě zajímá?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    1.8.2014 17:20 gauri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    ja jsem si to uz davno priznal a presne to delam (krome dneska, treti navsteva behem par hodin :-o). ted jde jeste o to, jestli si to zvladne priznat i redakce…
    pavlix avatar 1.8.2014 17:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Nejsem si jistý, jestli ještě existuje něco, co má smysl nazývat redakcí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    1.8.2014 11:23 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    buď rád, že tady neperlí pejskomilové (teda kromě těch pár furryků, nebo jak si říkají :))
    Petr Tomášek avatar 1.8.2014 22:41 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Pejskomilové? Myslíš jako čínské gurmány?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    2.8.2014 09:26 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    to by ještě nebylo to nejhorší :)
    4.8.2014 14:32 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Mám pro Vás řešení: CommentBlocker vylepší kvalitu ABCLinuxu minimálně o 200%.

    Mimochodem HW novinky jsou bezva i s překlepy (to je vzkaz pro autora, nikoli polemika s Vámi).
    15.8.2014 21:35 Bob Laskowich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Preklepy jsou beznou soucasti teto uspechane doby, bohuzel. Smir se s tim a prestan prudit autory za jejich preklepy.... vetsina ctenaru je rada za to, ze je zde stale co cist ohledne novych veci.
    15.8.2014 21:38 Bob Laskowich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    Sry... me jebne - to mela byt reakce na prvni prispevek ohledne carek apod.... pisu jako datel, tedy jsem :-D
    3.8.2014 16:12 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: osmijádrový Intel Haswell-E si zamilujete
    K čemu je dobré x86 v mobilu je snad jasné. Aby do toho prdlouši mohli cpát desktopová windows a pak všude po diskusích prudit, že mobily, kde si nemůžu spustit MS Office, Photoshop nebo AutoCAD jsou pro většinu lidí nepoužitelná sračka.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.