abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 886 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Unixové nástroje – 8 (diff a patch)

    3. 2. 2010 | David Watzke | Návody | 15089×

    Tentokrát se podíváme na vytváření a aplikaci patchů, neboli záplat. Představíme si totiž programy diffpatch.

    Obsah

    diff

    link

    diff je program sloužící k porovnání dvou textových souborů a vypsání rozdílů mezi nimi. Název vychází z anglického slova difference, což znamená rozdíl. Výstup programu se obvykle ukládá do souboru a těmto souborům se říká patche nebo česky záplaty. Tyto soubory mají obvykle příponu .patch nebo .diff.

    Tento program často používají programátoři, a to nejen pro zdrojový kód, ale pro libovolný text v projektu. Když se totiž větší patch zkomprimuje, jde o dobrý způsob jak šířit změny v programu oproti předchozímu vydání. Představte si projekt, jehož balík se zdrojáky má 200 MiB. Vývojáři změní 2000 řádků v různých souborech. Místo toho, aby vydali (pouze) novou setinkovou verzi a nutili lidi, kteří si stáhli předchozí verzi, stahovat zbytečně znova celý balík, poskytnou navíc ještě záplatu, která může po zkomprimování zabírat klidně i méně než 1 KiB.

    Základní použití je velice prosté. Mějme dva soubory obsahující třeba 2 stejné řádky, dále jeden řádek, který bude v každém souboru jiný a dva řádky, které jsou obsaženy pouze ve druhém souboru.

    diff stary.txt novy.txt
    3c3
    < Python
    ---
    > Perl
    4a5,6
    > Haskell
    > Pascal
    

    Možná se divíte co znamená „4a5,6“ (a „3c3“). Jsou to v podstatě souřadnice textu. První číslo (4) značí řádek, na kterém začíná změna. Znak za ním (a) značí, o jakou změnu jde. Pokud se změnil řádek, šlo o change (změnu). Pokud byl řádek přidán, šlo o add (přidání). Další číslo (5) značí řádek, na kterém změna začíná. Pokud změna není jednořádková (jako v případě „3c3“), za čárkou následuje ještě další číslo (6), které značí číslo řádku, na kterém změna končí.

    Programátoři tento výchozí formát programu diff nevyužívají nejspíš zejména proto, že by při aplikaci patche mohlo dojít k omylu. Často se totiž patch aplikuje s jistou tolerancí vůči tomu, když nesouhlasí čísla řádků. K tomu dojde, třeba když na program verze 1.0.1 aplikujeme patch, který byl vytvořen pro verzi 1.0.0. Aby se omylu předešlo a bylo bezpečné této tolerance využívat, existuje další formát. Tím se dostáváme k přepínačům -u-U. Tento formát kolem samotných rozdílů obsahuje sjednocený (unified) kontext. Tedy neobsahuje pouze změněné řádky, ale i pár řádků okolo. Přepínač -U umožňuje nastavit velikost kontextu, přičemž -u nastavuje napevno 3 řádky. Přepínač -u je tedy ekvivalentem -U3. Výstup může vypadat takto:

    diff -u pole.c.old pole.c
    --- pole.c.old  2010-01-26 16:17:07.854861691 +0100
    +++ pole.c      2010-01-26 16:17:13.320576007 +0100
    @@ -10,4 +10,6 @@
                    p[i] = i+1;
                    printf("%d\n", p[i]);
            }
    +       free(p);
    +       return;
     }
    

    Zde si můžete všimnout třířádkového kontextu kolem změny. Pod změnou již tři řádky nebyly, proto je tam pouze jeden. Když je více změn poblíž u sebe (v rámci kontextu), tak se vygeneruje rozdíl do jednoho bloku.

    Přepínače -c-C jsou podobné -u-U, ovšem s tím rozdílem, že kontext kolem změn není sjednocený, ale identický s originálem.

    S přepínačem -b diff ignoruje mezery před konci řádků.

    Dále byly standardizovány přepínače -e-f. První z nich zajistí generování výstupu, který je vhodným vstupem pro program ed. Druhý vyprodukuje podobný alternativní formát.

    Jako poslední zmíním přepínač -r, který aktivuje rekurzivní režim. Lze pomocí něj vygenerovat rozdíl z více souborů najednou:

    diff -ru program-1.0/ program-1.0.1/
    

    patch

    link

    Nástroj patch slouží k aplikování patchů (záplat), které umí generovat výše zmíněný program diff.

    Základní použití vypadá takto:

    patch -i nejaky_patch.diff
    

    Nejdříve si popíšeme nejzákladnější přepínače. Tím hlavním je -p. Vysvětlíme si jej rovnou na příkladu. Hlavička kontextového patche, který byl generován rekurzivně (viz výše), může vypadat třeba takto:

    --- program-1.0/main.c 		2010-01-31 16:09:17.511327226 +0100
    +++ program-1.0.1/main.c 	2010-01-31 16:09:36.300575801 +0100
    

    Teď si představte situaci, kdy máte adresář se zdrojovými kódy nazvaný program-1.0 a záplatu s názvem program-1.0-1.0.1.patch, která obsahuje rozdíly mezi verzemi 1.0 a 1.0.1. Jak je aplikovat?

    # zkopírujeme si zdrojáky do nového adresáře
    cp -a program-1.0 program-1.0.1
    # vstoupíme do nového adresáře
    cd program-1.0.1/
    # aplikujeme patch
    patch -p1 -i ../program-1.0-1.0.1.patch
    

    Takže co dělá -p? Ovlivňuje cesty k souborům, které program vyčte z hlavičky záplaty. Program dostane cestu program-1.0.1/main.c, jenže tam – relativně k adresáři, ze kterého patch spouštíme – soubor není. Je totiž přímo tam, tedy správně by bylo main.c. Přepínač -p s argumentem 1 v tomto případě z cesty odstraní jeden adresář zleva, takže zbyde jen main.c přesně tak, jak potřebujeme. Vzhledem k tomu, že když -p nezadáme, tak se odstraní celá cesta a použije se pouze název souboru, by se v tomto případě patch aplikoval i bez -p. Ovšem s -p0 by to nešlo z výše zmiňovaného důvodu; program by hledal program-1.0.1/main.c a nic by nenašel.

    Dalším důležitý přepínač je -i, kterému jako argument zadáváme cestu k záplatě. To ale není jediný způsob, jak programu předat záplatu. Když totiž nedostane žádný soubor, tak čeká na vstup. Můžeme použít klasické přesměrování shellu. Tato vlastnost se ovšem hodí především při aplikaci komprimovaného patche, protože můžeme využít unixové roury k tomu, abychom se vyhnuli jednomu dočasnému souboru.

    # předání záplaty pomocí přesměrování
    patch < x.diff
    # rozbalenou záplatu rovnou pošleme programu
    bzcat patch-2.6.33-rc6.bz2 | patch -p1
    

    Přepínač -R slouží ke změně podstaty aplikování záplaty. Zkrátka, když už je záplata aplikovaná, pomocí stejného příkazu navíc s -R můžete změny zase vrátit.

    Pomocí přepínače -d si můžete ušetřit použití příkazu cd před záplatováním, protože když mu jako argument zadáte platnou cestu, nejdříve se do ní přepne.

    Normálně se program snaží zjistit typ záplaty sám, ale chcete-li to z nějakého důvodu obejít, lze si to vynutit pomocí přepínačů. Pro kontextovou záplatu použijte -c, pro ed -e, pro normální -n a pro sjednocenou -u.

    Užitečný přepínač je -b, který zajistí zálohování každého změněného souboru – před jeho změnou je soubor zkopírován s příponou .orig.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Prcek avatar 3.2.2010 00:25 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Diff jsem nikdy nechápal, a teď na to nejsem o moc líp :-D.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    3.2.2010 00:37 Ladislav Hagara | skóre: 102 | blog: Ride the Raven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Denně používám colordiff, lépe se mi dívá na obarvené rozdíly. Občas sáhnu po vimdiff. Do Thunderbirda doporučuji nainstalovat colorediffs rozšíření, ...
    3.2.2010 09:03 fraxinus | skóre: 20 | blog: fraxinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    dobra vec je aj program meld
    3.2.2010 10:54 Jaris | skóre: 19 | blog: Jaris
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    alebo vimdiff
    3.2.2010 14:46 Zomp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    A nebo v KDE grafický Kompare (nadstavba nad diff, či čímkoliv dle výběru; samozřejmostí je porovnávání "vzdálených" souborů přes KIO a podobně).
    Prcek avatar 3.2.2010 15:47 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Jo ta grafická verze už se mi líbí víc :-). Pěkně oba dokumenty vedle sebe a barevně označené úseky, kde se soubory liší, to už je pro mě víc stravitelné.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    Prcek avatar 3.2.2010 15:50 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Aha teď teprve jsem si všiml, že nemám Kompare ale KDiff3, ale asi to bude prašť jako uhoď.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    Fill avatar 4.2.2010 08:27 Fill | skóre: 19 | blog: Fill | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Výstup obyčejného diffu lze též úspěšně obarvit pomocí obecného nástroje na barvení kdečeho - GNU source-highlight.
    3.2.2010 06:20 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    První číslo (4) značí řádek, na kterém začíná změna. ... Další číslo (5) značí řádek, na kterém změna začíná.

    Tohle asi jen tak někdo neznalý diffu nepochopí, bude to chtít rozlišovat mezi jednotlivými soubory.
    3.2.2010 10:32 kmarty | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Bez muceni se priznavam ze tenhle (vlastne vychozi) format diffu jsem poradne nikdy nepochopil a od chvile co jsem objevil unified format jsem se uz ani nesnazil.
    3.2.2010 13:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Což nic nemění na tom, že těch pár vět po sobě nedává moc smysl.
    Quando omni flunkus moritati
    5.2.2010 00:09 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Bez mučení vězte že 4a5,6 znamená, že za řádek 4 se přidá (add) řádky pět a šest druhého souboru.
    5.2.2010 11:14 kmarty | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Diky. Ale asi si to stejne mou oblibu neziska.
    3.2.2010 06:31 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Když už je řeč o diffu coby nástroji pro generování patchů, nemělo by se zapomenout na důležitý přepínač -N. Bez něj totiž diff v rekurzivním režimu, existuje-li soubor jen v jednom stromu, pouze napíše, že tomu tak je. Nově přidané soubory tedy nejsou v patchi obsaženy a patch nelze použít k vytvoření nové verze ze staré. S přepínačem -N se v takovém případě diff chová, jako by ve druhém stromu soubor existoval a byl prázdný.
    3.2.2010 09:15 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Chtělo by to zmínit i kontextový formát (-c), i když jsem ho v praxi nikdy neviděl. Ale byl to právě ten, který kontext zavedl. Bez toho asi není příliš jasné, kde se vzal název unified. Ten vznikl pravděpodobně proto, že tento formát sjednocuje výhody obou starších formátů.

    Z klasického si vzal dva stavy, tudíž lepší čitelnost. A z kontextového kontext a rovněž podporu pro tvorbu diffu z více souborů, což s klasickým formátem nejde. Gnu diff sice tuto informaci přidá, ale protože výsledek stejně patch nevezme, musel by se diff rozdělit a aplikovat postupně.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    3.2.2010 10:08 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše wdiff
    Na řádkově orientovaný text (obvykle zdrojový kód nebo konfigurační soubory) je diff výborný. Ale na běžném textu (formátovaném do odstavců), kde se mění třeba jen pár slov uprostřed dlouhého řádku, dává přehlednější výstup nástroj wdiff(1). Používám na dokumentaci nebo korektury textu.
    Jiří Svoboda avatar 3.2.2010 13:51 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Z mnoha dalších přepínačů diffu se docela často hodí "-y" aneb "--side-by-side".
    3.2.2010 19:00 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    A co diff3, bude?
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    4.2.2010 18:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unixové nástroje – 8 (diff a patch)
    Supr, díky za článek, přehledný souhrn práce s diff a patch mi dycky chyběl...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.