abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 01:11 | Nová verze

Byla vydána nová stabilní verze 2.91 svobodného 3D softwaru Blender. Přehled novinek v oznámení o vydání a na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 20:00 | IT novinky

Josef Průša představil nové vylepšené 3D tiskárny MK3S+ a MINI+. Nejzásadnější změnou je přítomnost nové sondy SuperPINDA. Ta nahrazuje původní sondy P.I.N.D.A. V2 (MK3/S, MK2.5/S) a M.I.N.D.A. (MINI). Cena MINI+ se zvedá o 1 000 Kč na 10 990 Kč.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 16:33 | IT novinky

Hodnota Bitcoinu, decentralizované kryptoměny se po třech letech opět blíží k 20 000 dolarům. Nejvyšší hodnotu 19 783 dolarů měl 17. prosince 2017. Následně během 7 týdnů klesl pod 7 000 dolarů. Vývoj lze sledovat také v terminálu. Například pomocí aplikace cointop (GitHub). Vyzkoušet lze "ssh cointop.sh".

Ladislav Hagara | Komentářů: 12
včera 15:00 | Komunita Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 14:00 | Komunita

Vývojáři grafického editoru Glimpse, forku grafického editoru GIMP, hodnotí rok od vydání Glimpse 0.1.0. Stanovených cílů bylo dosaženo. Glimpse byl stažen minimálně 86 159 krát. Vývojářům GIMPu bylo odesláno 500 dolarů. Vydání verze Glimpse vycházející z GIMPu 3.0 zatím není plánováno. Vývojáři se pravděpodobně zaměří na vývoj Glimpse NX. Stabilní verze by měla vyjít v roce 2022.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
včera 00:33 | IT novinky

Jon von Tetzchner představil Vivaldi Mail aneb poštovního klienta integrovaného ve webovém prohlížeči Vivaldi. Součástí Vivaldi Mailu je RSS čtečka a kalendář. Zatím se jedná pouze o ukázku (Technical Preview). Vyzkoušet lze v nejnovější Snapshot verzi. Vivaldi Mail je nutné povolit v nastavení "vivaldi://experiments/".

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
24.11. 23:22 | Nová verze

Byla vydána verze 3.5.0 svobodného astronomického softwaru KStars. Z novinek vývojáři zdůrazňují integraci StellarSolveru.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
24.11. 19:55 | Zajímavý článek

MojeFedora.cz upozorňuje, že Fedora 33 zpřísnila kryptografickou politiku. Pokud jste po upgradu na Fedoru 33 narazili na to, že se nemůžete připojit k šifrované Wi-Fi, VPN apod., které jste dosud bez problémů používali, je to velmi pravděpodobně způsobené přísnější politikou.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
24.11. 16:00 | Komunita

Eben Upton na blogu Raspberry Pi informuje, že ovladač V3DV pro Raspberry Pi 4 úspěšně prošel testy kompatibility s Vulkan 1.0 u Khronosu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
24.11. 15:11 | Bezpečnostní upozornění

Od 11. ledna 2021 začne autorita Let’s Encrypt vystavovat certifikáty na základě nového kořene. Ten existuje už od roku 2015 a většina zařízení již má potřebné aktualizace a nový kořen ISRG Root X1 obsahuje. Problémy ovšem bude mít přibližně třetina přístrojů s operačním systémem Android. Ten nový kořen obsahuje od verze 7.1.1 vydané v prosinci 2016. Pokud máte starší systém, nový kořen v něm nenajdete a v průběhu příštího roku se vám velká

… více »
Petr Krčmář | Komentářů: 6
Jak nakládáte s řetězovými e-maily?
 (6%)
 (41%)
 (3%)
 (2%)
 (3%)
 (9%)
 (58%)
Celkem 289 hlasů
 Komentářů: 8, poslední 16.11. 22:50
Rozcestník

Natáčíme a upravujeme video na počítači

8. 1. 2004 | Juraj Remenec | Recenze | 5524×

Recenze zajímavého, i když nelinuxového titulu.

Úvod

Musím sa priznať, že keď som čakal na túto knihu, mal som z nej čiastočné obavy, že nebude obsahovať nič použiteľného pre linux-like používateľov. Po pravde povedané si myslím, že Linux samotný a open source riešenia na strihanie a upravovanie videa sú ešte len v začiatkoch a preto, aj keď už existuje niekoľko zaujímavých projektov na úpravu videa pod OS Linux, má ešte stále čo doháňať, aby sa vyrovnal dnešným profesionálnym programom pre OS Windows. Aby som ale zbytočne nenaťahoval, poďme hneď na recenziu tejto knihy.

Prvé dojmy

Ako vždy začnem svojím prvotným dojmom. Pri pohľade na knihu vás určite zaujme jej celkom príhodná ilustrácia, ktorá už sama o sebe napovedá, o čo v danej knihe pôjde. Samozrejme nemenej potešujúca je informácia o priloženom CD, ktorého obsah spomeniem o niečo nižšie. Po rýchlom prelistovaní si určite všimnete obrovské množstvo screenshotov a rôznych nákresov, ktoré sú potrebným doplnkom každej kapitoly a opisovanej témy.

Obsah

Kniha je určená pre začínajúcich "kameramanov" a používateľov editujúcich video. Je rozdelená do trinástich kapitol. Z toho prvé štyri sa venujú výberu správnej výpočtovej techniky, kamery a spôsobu používania a natáčania záznamu kamerou. Od piatej kapitoly je to už práca na počítači, ako je napríklad import videa z kamery do PC, pridávanie rôznych efektov, úprava a vylepšovanie výstupného videa. Dale vysvetlenie pojmov, ako sú komprimácia a kódeky, popis rôznych video formátov a v neposlednom rade popis najpoužívanejších editačných programov. Poslednú sekciu tvoria "Často kládené otázky", v ktorých sa dajú nájisť rôzne odpovede na vaše otázky.

Aby som bol teda podrobnejší: Vďaka tejto knihe sa naučíte, aký typ kamery je pre strihanie na PC najvýhodnejšie použiť, ako danú kameru používať a hlavne ako natáčať kvalitný záznam. Letmo sa niečo dozviete aj o rozdieloch medzi obyčajnými TV kartami a profesionálnymi "strižňami". Po tomto úvode na vás čaká stručný pokec, ako video importovať z kamery do PC a začať ho editovať. Po pridaní pár efektov, ustrihnutí niekoľkých sekund, pridaní titulkov, ozvučenia iným súborom, menším skomprimovaním výsledného videa a vytvorením DVD sa napokon dočítate niekoľko zaujimavých poznatkov o používaní rôznych dostupných programov (ktoré nájdete aj na priloženom CD).

Samotné CD obsahuje programy, ktoré sa v knihe spomínajú. Sú to napríklad Adobe Premiere, Pinnacle Studio (aj v českej verzii), Ulead Media Studio Pro, MovieXone a ďalšie (väčšinou trial verzie). Okrem uvedených programov je možné na CD nájisť aj sadu rôznych kódekov, ako sú DivX v.5, Windows Media, ... . Potešiteľnou informáciou je, že na CD je možné nájisť aj verziu DivX kódeku pre systém Linux (osobne si neviem predstaviť, ako sa tam tvorcom CD dostala).

Negatíva

Hlavným nedostatkom knihy je absencia informácii o upravovaní videa na iných systémoch ako MS Windows. Keď už som pri tej absencii, myslím si, že kniha mohla obsahovať informácie aj o iných free editovacích programoch na úpravu videa, ktoré sú dostupné aj pre MS Windows. Miesto toho sa sústreďuje na skupinku komerčných programov, za ktoré musí používateľ skôr či neskôr zaplatiť (a myslím si, že peknú kopu peňazí). Taktiež sa kniha sústreďuje na použitie digitálnych videokamier a miestami som mal pocit, že mi tam chýbaju nejaké informácie o tých analogových (napríklad import videa z týchto kamier do PC).

Celkový dojem

Z pohľadu windows používateľa sa jedná naozaj o podarenú publikáciu. Obsahuje cenné informácie, ktoré, ak ste začiatočník, by ste si mali určite prečítať. Na druhej strane knihu neodporučujem ľuďom, ktorí už v tomto obore nejaké tie skúsenosti majú. Pravdepodobne tu už nenájdete nič nové, ale záleží na každom osobitne. Ako som už povedal vyššie, z pohľadu linux používateľa ma trochu mrzí, že pri kúpe tejto knihy, by som ju nijak nevyužil...

NázevNatáčíme a upravujeme video na počítači
AutořiJiří Matoušek, Ondřej Jirásek
VydalComputer Press
Datum vydání2003
Počet stran228
Doporučená cena189,- Kč / 284,- Sk
       

Hodnocení: 32 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

8.1.2004 08:37 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
zdravim,
kdyz jsem videl titulek tohoto clanku, tak jsem hned kliknul , sel cist a radoval se, ze se neco o videu na linuxu dozvim. jenomze omyl.mel jsem si poradne precist podtitulek.
vcelku jsem nepochopil ucel tohoto clanku na tomto serveru. nechci nic vytykat autorovi, ktery si s clankem dal praci. spise bude chyba nekde smerem nahoru.

vcelku me digitalni video zajima.
ale kdyz vezmu informacni hodnotu z recenze:
1) zakladni principy videa- ok. ale chce k tomu dodat nejaka omacka co se tyce linuxu. pokud jde o principy videa, tak to je clanek, ktery by mel vyjit spise na 3dgrafika.cz. pokud to bude i o linuxu, tak to je zde na spravnem miste.to jsem ale nejak nenasel.
2) ze ve knize nejsou veci pro linux mimo zminovaneho kodeku.
to je asi zasadni chyba a nechapu, proc je clanek, zde na abclinuxu. doufam, ze jeste plati, ze tento web je linuxovy web. to je spise antireklama na knihu na tomto portalu.
mozna by to chtelo neco napsat o videu na linuxu. lide potom zacnou DV pod linuxem vice pouzivat a bude se o nem vice vedet. tim, ze se udela reklama na produkty, ktere bezi pouze pod MS ci nejakou emulaci ( to asi nepobezi vubec ), tak to zrovna rozvoji linuxu v tomto smeru nepomuze.

kdyz zde vyjde recenze na knihu o MS Server 2003, prida se k tomu principy sitovani a napise se, ze to pod linuxem nebezi, dostanu stejnou ci podobnou informacni hodnotu jako tento clanek.a to co se bude potom dit v diskusi bych radeji nechtel potom videt.
ps: udelejte neco s tim klixem ( itx.klix.cz). zase nejde nacist poradne stranka anebo to na 512 lince trva hrozne dlouho.navrcholu.cz je take nejake zabrzdene.dekuji.
bye goldenfish
8.1.2004 09:09 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
spise bude chyba nekde smerem nahoru.

Ano, pokud jde o vyber knihy, je chyba u me. Mel jsem byt proziravejsi a pri vyberu knih pro recenzenty si uvedomit, ze je mala pravdepodobnost, ze by kniha o podobnem tematu byla uzitecna uzivatelum Linuxu (protoze zatim jsou vsechny zamerene na Win).

Nicmene, jinak mi pripada, ze tvuj prispevek chce byt za kazdou cenu kriticky. A nevidim duvod. Vyjde-li na serveru recenze knihy, ze ktere se ctenari prinejmensim dozvi, ze zajima-li je toto tema, pak v Linuxu jim ta kniha nepomuze, tak myslis, ze je to duvod k vetam typu:

doufam, ze jeste plati, ze tento web je linuxovy web.

Proc? Od toho jsou preci recenze, ne? Cozpak musi byt kazda pozitivni?

Krome toho si protirecis. Jednu chvili rikas, ze: to je spise antireklama... a vzapeti to odsuzujes slovy: ...tim, ze se udela reklama na produkty, ktere bezi pouze pod MS... [snip] ...tak to zrovna rozvoji linuxu nepomuze.

8.1.2004 09:40 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
antireklama - pravdepodobne moc linuxaku si nebude kupovat wokenni produkt. nejsem si jisty, zda linuxovy server je to nejlepsi misto na propagaci windows produktu.
za kazdou cenu kriticky. to zrovna ne. proc ? proste muj nazor je, ze reklama na MS at se dela jinde a ze jsem nenasel prilis informacni hodnoty v clanku. to je muj nestrannej nazor a je jedno jestli jsem u konkurence ci ne.
na to aby se reklo, ze kniha uzivatelum linuxu nepomuze, tak staci kratce zpravicky a ne ( PR )clanek.
nic, ja bych to uzavrel. stalo se, stalo. a patrne nebudu asi jedinej, kdo sem prida podobny nazor.
vyber knihy-ok, beru to, ze se prizna, ze to nebyla asi nejlepsi volba.
bye goldenfish
8.1.2004 11:52 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
"Recenze zajímavého, i když nelinuxového titulu." Neumíte číst?
XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
8.1.2004 21:02 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
cist umim. to je mozna jeden z duvodu proc vam odpovidam.
ale nerad bych zde na abclinuxu cetl dalsi recenzi na win produkty a neco, co nema s linuxem moc spolecneho. to jsem ale jiz napsal zde v prispevcich.
9.1.2004 06:08 MIVI
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
Nejdrive jsem se nechtel vyjadrovat, ale... Souhlasim s Vami. Kdyz jsem cetl clanek pripadal jsem si jako v internetovem knihkupectvi, nebo, presne jak rikate vy, na 3dgrafice, ale rozhodne ne na abclinuxu. Je sice pravdou, ze je neco v nadpisu uvedeno, nicmene nechapu, proc toto vychazi na serveru o linuxu.Myslim si, ze v tomhle pripade je kritika urcite na miste.
9.1.2004 09:43 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
Proč to vyšlo na abclinuxu Leoš myslým vysvětlil. Řekl bych že se za to dokonce omluvil. Moje reakce byla na to, že zlatarybka kliknul a koukal, že tam je něco jiného, než čekal. Přitom si stačilo přečíst jednu větu přímo na titulní stránce a na odkaz neklikat. Co kdyby přece jsem kliknul a už jsem to jen zběžně proběhl, protože jsem byl varován, že se nic zajímavého nedovím. Už jsem ale nemohl být rozčarován, protože jsem byl varován. Taky nechci, aby se tu takové články oběvovaly, taky si myslím, že v recenzi mohlo být aspoň zmíněno to málo, co na Linuxu je. Kromě informace, že je ta kniha pro Linux bezcená (což je taky informace!), mohlo těch informací být víc.
XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
14.1.2004 14:31 Martin Kysela | skóre: 18 | blog: The Martin Kysela's Blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
Podle meho je knizka i recenze kvalitni. Ze neni tematicky blizka zamereni portalu a proc i presto vysla, zde uz bylo vysvetleno. Staci trosku zascrollovat.

// Martin Kysela
// Martin Kysela
8.1.2004 12:17 Aloner | skóre: 24 | blog: Aloner | Praha
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
No, staci si precist uz jenom uvod clanku. Uznavam, ze je to jen recenze knihy, ale misto uvodniho "pomlouvani" Linuxu ohledne programu na strih videa, mohl autor alespon poskytnout nejake odkazy na programy pro Linux (i kdyz nejsou tak "skvele" jako ty pod Win). To, ze je zde recenze knihy o strihani/upravovani videa pod Windows nechavam radsi bez komentare... :-/
8.1.2004 14:46 Vláďa
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
To je právě ten problém, že pro Linux nic solidního zatím není, i když některé projekty vypadají slibně. Pro jednuchej střih a kompresi je dobrej Avidemux, pro něco lepšího je tu Kino a pro poloprofíky existuje Cinelerra. Hlavně posledně jmenovaný program se mi zdá hodně zajímavý, vypadá podobně jako Vegas. Chybou je malé množství různých filtrů a přechodů. Pokud někdo víte o nějakých přídavných, dejte o nich vědět. Čau, Vláďa
8.1.2004 16:23 Aloner | skóre: 24 | blog: Aloner | Praha
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
No prave. Kdyby autor na uvod uvedl alespon techto par programu (+odkazy), ktere na Linuxu existuji...
8.1.2004 16:33 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
Ahoj, stalo se, ze jsme vzali knizku a nebyla o Linuxu. Bohuzel. Takze dle smlouvy jsme museli vydat jeji recenzi, i kdyz na nas server nepatri. Dost nas to stvalo, verte tomu, ale musime drzet slovo. To je jediny duvod, proc tu ta recenze je.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
8.1.2004 17:21 Frank
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
Ja myslim, ze se nic hroznyho nestalo, kdyz se tu ta recenze objevila.
8.1.2004 20:36 Aloner | skóre: 24 | blog: Aloner | Praha
Rozbalit Rozbalit vše nazor--
Proti recenzi jako takove nic nemam, je drobra ! Co se tyce nestastneho vyberu knihy, stalo se, zadna tragedie. Ale kdyz uz bylo nutne recenzovat knihu, ktera je trochu OT, mel byt dan vetsi duraz na uvod recenze. Pouceni pro priste !
13.1.2004 08:37 Filip Jirsák
Rozbalit Rozbalit vše čeština v knize
Knihu jsem jen zběžně prolistoval, ale našel jsem v ní spoustu češtinských chyb. Od prapodivných slov (třeba kábl místo kabel) až po věty, kde evidentně chybí nebo přebývají slova - každopádně věta nedává žádný smysl.
14.1.2004 16:52 Remenec Juraj
Rozbalit Rozbalit vše PRECO AKO A KDE ?
myslim, ze v komentaroch bolo az privela preco. takze dovolte, aby som odpovedal: preco som neuviedol aspon linky na nejake prg. pre linux ? - lebo som pisal recenziu knihy a nie clanok !!! preco abc uverejnilo takuto knihu ? - proste mensi omyl, ale nic sa predsa nestalo. preco som neuviedol, ze kniha je nepouzitelna hned na zaciatok ?? - vid. titulok + nadavat a bohovat na knihu od sameho zaciatku az po koniec by bolo presne to iste, co sa deje na forach s nazvom linux vs. windows. obidve strany na seba pluju a nadavaju a myslim, ze toto zo strany linuxakov - nie je zrovna najlepsia reklama.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.