abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 17/2007

    27. 4. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 5233×

    Co bude s open source strategií německého parlamentu? Eben Moglen opustí komisi FSF. PCLinuxOS zahajuje program certifikace HW. Ghana pokračuje ve využívání open source. MySQL AB na vzestupu. Real Time jádro od Red Hatu přijde dříve. KateOS 3.6 beta. Berry Linux 0.80. PUD GNU/Linux 0.4.7. Distribuční rada: základ používání nástroje socat.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Kromě další nestabilní verze živého CD Elive 0.6.7 a Pioneer Rifleman Alpha 3 přišel na svět Linux Mint 2.2 v malé i velké KDE edici. Dánští vývojáři distribuce pro kancelářské prostředí představili Nonux 4.2 a Skolelinux (neboli Debian-Edu) vyšel ve verzi 3.0 na jednom DVD. Pro hudebníky je tu první release candidate Musix GNU+Linux 1.0 argentinského původu. A na závěr VectorLinux 5.8 RC3 SOHO edice s doladěnou podporou proprietárních grafických ovladačů a miniaturní živé CD Slackware pojmenované NimbleX 2007v2.

    Co bude s open source strategií německého parlamentu?

    link

    Administrace Bundestagu podle Heise Online zareagovala na kritiku ze strany Linux Association. Linux Association kritizuje to, že v případě nového pilotního IT projektu neproběhly žádné veřejné tendry. Současnou svobodnou e-mailovou architekturu by tak měl začít doplňovat Microsoft Exchange. Podle LA toto podkopává open source strategii a zavání to ovlivňováním ze stran komerčních společností. Dle mluvčího Clause Hinterleitnera je vše v pořádku: podmínky pro neveřejný tendr byly splněny a licence pro pilotní projekt byly získány na základě stávajících dohod. Hinterleitner zdůraznil, že pilotní projekt neznamená zavržení open source strategie. Někteří členové Linux Association nejsou s vysvětlením spokojeni a chtějí, aby právníci celou věc prošetřili.

    Eben Moglen opustí komisi FSF

    link

    Eben Moglen ve svém blogu píše o práci na GNU GPLv3 a své budoucnosti. Je spokojen s odezvou na GPLv3 - nesouhlasy a křik byly podle něj slyšet především ze strany Microsoftu a jeho společníků, což znamená, že vše je tak, jak má být. Sice se na Internetu objevují zprávy o tom, kdo GPLv3 odmítá a rozhodně ji nebude používat, ale Eben Moglen se sám setkal s mnoha lidmi, kteří o tuto připravovanou licenci mají zájem. GPLv3 mu však bere všechen čas vyhrazený práci, někdy dokonce veškerý čas. Proto už se nemůže dočkat, až bude vše hotové. Především tedy chce opustit komisi FSF, ve které byl od roku 2000. Chce se vrátit ke svému zaměstnání učitele a část svého času hodlá věnovat společnosti Software Freedom Law Center.

    PCLinuxOS zahajuje program certifikace HW

    link

    Už nějakou dobu funguje systém PCLinuxOS Hardware Database, který od uživatelů shromažďuje informace o funkčním hardwaru. Nyní se plánuje zahájení programu, ve kterém by výrobci počítačů mohli dostávat certifikáty kompatibility. Modely počítačů budou vždy otestovány na poslední verzi PCLinuxOS a budou moci nést označení „Certified -- Works with PCLinuxOS“. Certifikační tým bude nejprve testovat počítače, aniž by výrobce projevil zájem - výrobci budou pouze oznámeny výsledky. Přesné požadavky pro certifikát ještě nebyly oznámeny, ale předběžně lze říci, že hardware bude muset fungovat bez speciálních zásahů uživatele a bude muset dosahovat výkonu, jaký je od produktu očekáván. Certifikáty budou mít dvě úrovně: stříbrnou a zlatou. Stříbrná bude sloužit pro hardware, který je sice podporován, nicméně výrobce o certifikát neprojevuje zájem. Zlatá je vyhrazena výrobcům, kteří prokáží dostatečný zájem o podporu Linuxu distribucí potřebných ovladačů a úsilím o udržení kompatibility.

    Jeremiah Summers, zakladatel hardwarové databáze PCLinuxOS, věří, že stříbrné certifikáty jsou šancí pro rozšíření povědomí o Linuxu. Doufá, že získání certifikátu výrobce dostatečně překvapí: „Zdá se, že je to nezajímá. Musíme jim ukázat náš zájem a to, že jim můžeme pomoci. Tak dokážeme, že ať se jim to líbí nebo ne, tak jejich hardware funguje. ‚Můžete nás nadále ignorovat nebo můžete využít předností vašeho již funkčního hardwaru a příště můžete účelově říci: Použili jsme tento čip, protože je kompatibilní s Linuxem‘.“

    Ghana pokračuje ve využívání open source

    link

    Ghanská vláda to se svobodným a open source softwarem myslí opravdu vážně, což dokázal Mike Oquaye (ministr komunikací) svou řečí na FLOSS konferenci v hlavním městě Accra. Centru Kofiho Annana (Kofi Annan Centre of Excellence in ICT) už zadal úkol, aby vedlo proces vývoje národní open source politiky a připravilo návrh pro posouzení. Poznamenal také, že ghanští zákonodárci už Linux používají - pro Ghanu je FLOSS důležitý, protože snižuje náklady a umožňuje vládě, aby si zachovala svou vlastní technologii. „Naše rozhodnutí investovat do rozvoje našich znalostí open source řešení je částečně podobné rozhodnutí stát se nezávislým státem před 50 lety. Opět zde vidíme problém centrálního vlastnictví a moci. My chceme vlastnit technologii, kterou používáme. Chceme mít do určité míry možnost kontroly nad našimi technologickými volbami.“

    MySQL AB na vzestupu

    link

    Švédská firma MySQL AB je jednou z největších open source společností na světě. Obzvlášť poslední dobou se jí dobře daří; za minulý rok totiž dosáhla příjmu 50 milionů dolarů, přičemž v roce 2005 to bylo 34 milionů a v roce 2002 pouze 6,5 milionu. Nyní se připravuje změna: MySQL AB se stane akciovou společností. Marten Mickos, výkonný ředitel společnosti, řekl, že tím se odstraní jedna z překážek obchodu s některými konzervativními zákazníky - ti totiž chtějí obchodovat pouze s akciovými společnostmi. MySQL má nyní na trhu mnoho konkurentů, a to open source i closed source. Mickos se konkrétně zmínil o Oracle: „Nechceme Oraclu sníst oběd. Chceme jim sníst dezert. Velmi rádi s nimi soupeříme a bereme jim zákazníky. Zároveň však nechceme spadnout do strategie Davida a Goliáše, kde všichni křičí ‚Jdi, MySQL, jdi! Zabij Oracle!‘ Znám jedno čínské rčení: pokud se soustředíš na jednoho soupeře, nakonec budeš jako on - a to my nechceme.“

    Real Time jádro od Red Hatu přijde dříve

    link

    Real Time Linux bude zákazníkům Red Hatu k dispozici dříve, než se původně plánovalo. Tomu však v tomto případě nebude předcházet zařazení do Fedory. Důvodem je to, že se Red Hat snaží všechny podrobnosti utajit. Real-time patche se budou do vanilla jádra dostávat pouze postupně a za rok tam budou všechny - poté bude mít smysl, aby existovala real-time iniciativa i u Fedory. To řekl Tim Burke, vedoucí oddělení nově vznikajících technologií v Red Hatu, a dodal: „Naším původním plánem bylo dostat všechny funkce nejprve do vanilla jádra a pak vše integrovat do Red Hat Enterprise Linuxu 6. Zákazníci na nás však tlačí, takže nebudeme čekat dalších 18 měsíců. Naším současným záměrem je nabídnout real-time jádro ve značném předstihu před RHEL 6.“ Kód už je prý hotový a je testován ve spolupráci s partnery a zákazníky. Informace pocházejí ze článku serveru internetnews.com.

    KateOS 3.6 beta

    link

    Polská distribuce KateOS přichází s verzí 3.6 beta ve formě instalovatelného živého CD a instalačního DVD. Od verze 3.2 byl učiněn velký pokrok týkající se přehledu nad systémovými službami, kvality bootovacích skriptů nebo jednoduchosti použití instalátoru. Tato betaverze má lepší podporu produktů značky Hewlett-Packard a už ve výchozím stavu můžete používat Software Suspend 2. Vylepšení se dotýkají i grafických konfiguračních nástrojů, například konfigurace sítě a firewallu. A co v této betaverzi dále naleznete? Jádro 2.6.19.3 s nabídkou tří grafických prostředí: KDE 3.5.6, GNOME 2.18.1 a Xfce 4.4.1. Dále kompletní balík OpenOffice.org 2.2, Mozillu Firefox, Mozillu Thunderbird, Nmap 4.20, multimediální výzbroj v podobě xine 0.99.4, MPlayer 1.0pre8, Audacious 1.3.1 a další programy.

    kateos kateos kateos

    Berry Linux 0.80

    link

    Před několika dny vyšlo živé CD Berry Linux 0.80, které je založené na Fedoře. Z jazyků podporuje angličtinu a japonštinu. Používá jádro verze 2.6.20.7 s podporou SMP, ndev/udev a patche pro bootsplash. Pro hardwarovou detekci slouží Fedora Kudzu 1.2.67 a hwdata 0.199 od Klause Knoppera. Berry Linux je distribuován s X.org 7.1, včetně AIGLX, a Berylu 0.2.0. Obsahuje mj. OpenOffice.org 2.2.0, Mozillu Firefox 1.5.0.11 a e-mailového klienta Sylpheed 2.3.1 – tento software v angličtině i japonštině. Více čtěte v kompletním changelogu.

    berry berry

    PUD GNU/Linux 0.4.7

    link

    Poslední novou verzí distribuce, na kterou se dnes podíváme, je PUD GNU/Linux 0.4.7. Stejně jako předchozí je to distribuce exotická, ale PUD GNU/Linux kromě tradiční a zjednodušené čínštiny podporuje i jazyk anglický. Občas se při běhu anglického prostředí můžete setkat s problémy nebo chybami, obecně se však dá říci, že to není nijak zlé. Aktuální PUD GNU/Linux je založený na balíčcích z Ubuntu 7.04. Používá Aufs spolu se SquashFS, do kterého byla přidána podpora komprese LZMA. Na živém CD naleznete základní softwarovou výbavu, tzn. VLC Media Player, Beep-Media-Player, GQView, Gaim, gFTP, aMule, gVim a mimo jiné i grafický nástroj ndisgtk pro instalaci WiFi ovladačů pro Windows. Tento systém má výslednou velikost 194 MB.

    pud pud pud

    Distribuční rada: základ používání nástroje socat

    link

    V minulém dílu Distribučních novinek jsme se podívali na nástroj Woof pro snadný přenos souborů přes síť. Tentokrát se můžete naučit některé základní operace se socat. Socat je univerzální nástroj pro přenos dat přes síť, roury a jiná zařízení. Vyzkoušíme si jednoduchý přenos souboru - na straně příjemce spusťte tento příkaz:

    socat TCP-LISTEN:1234 soubor.dat

    Program bude čekat na spojení na TCP portu 1234 a obsah spojení uloží do souboru soubor.dat. Na straně odesílající tedy můžeme spustit

    socat TCP:IP_ADRESA:1234 nejakysoubor.dat

    Socat bude takto fungovat jako TCP klient: připojí se na IP_ADRESA na port 1234 a přenese soubor nazvaný nejakysoubor.dat. S Woof jsme mohli před přenosem adresáře jeho obsah zkomprimovat pomocí gzip - toho lze dosáhnout i se socatem. Na klientské straně spustíme tento příkaz:

    tar -czf - /home/nejaky/adresar | socat TCP:IP_ADRESA:1234 -

    a na naslouchající (serverové) straně použijeme toto:

    socat TCP-LISTEN:1234 - | tar -xzf - -C /kam/ulozit

    Samostatná pomlčka u socatu i taru znamená, že se nečte/nezapisuje do souboru, ale do roury. Socat lze využít i k přímé komunikaci s nějakým serverem v síti. Výhodou je možnost použití SSL šifrování nebo tunelování skrze SOCKS proxy. Mnoho ukázek použití naleznete v manuálu, zde je ukázka SSL spojení k poštovnímu IMAP serveru:

    socat SSL:mail.nekde.cz:993 -

    Na závěr si ještě ukážeme přesměrovávání portů. Veškerá příchozí TCP spojení na port 8011 se nyní přesměrují na port 8010 na jiný počítač:

    socat TCP-LISTEN:8011,fork TCP:JINÝ_POČÍTAČ:8010
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.4.2007 01:15 DSL
    Rozbalit Rozbalit vše netcat
    Nepozeral som socat este, ale z toho co sa tu pise mi nie je jasne preco je spominany ked mame netcat... Na závěr si ještě ukážeme přesměrovávání portů. Veškerá příchozí TCP spojení na port 8011 se nyní přesměrují na port 8010 na jiný počítač:
    nc -l -p 8011 -c 'nc target_ip 8010'
    iked je pravda, ze to nie je presmerovanie konekcie, ale len dat co prichadzaju na port 8011. V kazdom pripade casto postacujuci tunel :)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.4.2007 07:59 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: netcat
    Nepozeral som socat este, ale z toho co sa tu pise mi nie je jasne preco je spominany ked mame netcat
    No pravda, proč já vlastně vůbec zmiňuju nějaké Xfce, když přece máme GNOME ;-)
    27.4.2007 09:54 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: netcat
    Zakladni vlastnost socatu je, ze umi datove propojit libovolne dva deskriptory. Tj. napr. UDP socket a unix socket. V tom se odlisuje od netcatu. Jako velmi prakticke vyuziti vidim v tunelovani IP > OpenVPN > UDP > socat > TCP > SSH nebo HTTP.
    Marek Bernát avatar 27.4.2007 09:14 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 17/2007
    …kromě tradiční a zjednodušené čínštiny podporuje i jazyk anglický.

    Tradičná a zjednodušená čínština sú nazvy pre znakovú „sadu”; nie jazyk. Please fix.

    Btw, netuší niekto, ako sa správne povie znaková „sadu” po slovensky? „Sada” totiž nie je slovenské slovo a bežne sa nahrádza slovami súprava, alebo množina. Množina znakov znie dobre, ale obávam sa, že to nie je zaužívané :-/
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Marek Bernát avatar 27.4.2007 09:16 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 17/2007
    Arrgh, zasa ten copy paste. Druhé sadu je sada :-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.4.2007 10:04 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 17/2007
    Pokud se nepletu, tak zase existují varianty čínštíny, které se stejně píší, ale jinak čtou. Kde je pak ta hranice mezi jiným jazykem :-)
    Marek Bernát avatar 28.4.2007 21:44 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 17/2007
    Samozrejme; napríklad mandarínska, alebo kantónska čínština sú dialekty čínštiny. Ale netuším, o akej hranici hovoríš. Nevieš aký je rozdiel medzi písmom a jazykom? Mýliš si snáď latinku s nemčinou? :-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.4.2007 21:56 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 17/2007
    Šlo mi tu spíš o toto: když se na Taiwanu píše i mluví jinak (tradiční znaky + Mandarínština) než v Hong Kongu (zjednodušené znaky + Kantonština), jak to může být stejný jazyk? :-)
    Marek Bernát avatar 30.4.2007 08:32 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 17/2007
    Aha, ale to sme trochu odbočili od témy. Nevadí. Ono s čínštinou sú strašné problémy, lebo v priebehu tisícročí žili na území Čínz desiatky národov (často úplne rozdielne) a po niektorých zostalo písmo, po iných jazyky a tak. Jediné, čo majú dnes spoločné je územie. Takže asi tak :-)

    Mne išlo o to, že v článku sa porovnáva jazyk s písmom (angličtina a tradičná čínština). A to dáva asi taký zmysel ako povedať, že linux podporuje okrem latinky aj nemčinu. Ale už je asi neskoro to meniť.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Marek Bernát avatar 30.4.2007 08:33 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 17/2007
    Čínz

    Fuj. To mám z toho, že sedím pri cudzom kompe :-(
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 30.4.2007 15:03 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 17/2007
    Ono se to neporovnává. CD prostě nabízí volby tradiční čínština, zjednodušená čínština a angličtina.
    Marek Bernát avatar 1.5.2007 22:48 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 17/2007
    Porovnáva som myslel tak, že sa to vzťahuje jedno k druhému, ako keby to patrilo do tej istej kategórie. Takže je to problém priamo toho CD? To je smutné, že si autori nedali aspoň prácu zistiť, že tradičná a zjednodušená činština nie sú jazyky, ale písma :-(
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    29.4.2007 15:18 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 17/2007
    Pokud se spokojite s doslovnym prekladem character set, tak se mnozina primo nabizi. Jenze znakova sada ma tu vlastnost, ze se jedna o usporadanou mnozinu znaku. Coz je prave klicova vlastnost a pouha mnozina ji nesplnuje. Otazka je, zda chceme byt papeztejsi nez papez.
    Marek Bernát avatar 1.5.2007 22:50 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 17/2007
    Nezdá sa mi, že by slovo sada vyjadrovalo nejakú usporiadanosť. Podľa mňa je to synonymum so slovom množina. Ale problém je, že v slovenčine (spisovnej) slovo sada nemáme :-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.