abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.5. 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (8%)
     (14%)
     (15%)
    Celkem 129 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 43/2008

    27. 10. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 3658×

    T-Mobile G1 s Google Android v prodeji, nalezena první díra. Hra Prey portována na Linux. Linux Foundation vydala odhad nákladů na vývoj distribuce. Jak Sambě pomáhá spor EU a Microsoftu. SCO se nevzdává, plánuje budoucnost. Linux Mint 5 "Fluxbox". SimplyMEPIS 8.0 Beta 3. openSUSE 11.1 Beta 3. Distribuční rada: dva nástroje z alsa-utils (speaker-test a alsactl).

    Obsah

    Letem světem

    link

    Debian GNU/Linux 4.0r5 (Etch) je pátá revize stabilní řady Debianu, opět jde o opravy různých kritických chyb. Ubuntu 8.10 RC stabilizuje systém, mělo by jít o vydání vhodné pro testování jakýmkoliv uživatelem. Dreamlinux 3.5 RC4 vyřazuje GNOME, které připadalo vývojářům verzi od verze pomalejší a objemnější. Největší změnou v FreeBSD 7.1-BETA2 je použití kde-lite s tím, že kde bude až v konečném vydání. PC-BSD 7.0.1 přichází s KDE 4.1.2, verzí pro AMD64, lepší podporou WiFi nebo Adobe Flash 9. Foresight Linux 2.0.5 představuje poslední novinky v GNOME 2.24, OpenOffice.org 3.0 a X.Org Server 1.5.1. Parsix GNU/Linux 1.5r2 opravuje chyby, aktualizuje pár věcí a oficiálně zvládá Compiz Fusion.

    T-Mobile G1 v prodeji, nalezena první díra

    link

    První telefon na bázi linuxového Google Android se pod názvem T-Mobile G1 dostal do prodeje ve Spojených státech. Ačkoliv jsme už mohli slyšet velká čísla ukazující, kolik telefonů se podařilo prodat, šlo jen o nákup zásob do skladů a žádná mánie jako kolem iPhone se dle očekávání neodehrála. Přesto je podle T-Mobile o telefon zájem a jeho produktová stránka zaznamenala pětkrát větší provoz než jiné podobné. Po několika dnech se však skupině bezpečnostních expertů podařilo najít první bezpečnostní slabinu v softwaru telefonu. Chyba v prohlížeči umožňuje, aby se do telefonu dostal např. spyware odposlouchávající klávesnici. V open source verzi OS Android už však byla chyba opravena a spolu s partnery HTC a T-Mobile se pracuje na rozšíření opravy mezi zákazníky. Dobrý návrh systému navíc omezuje rozsah možných škod - aplikace běží ve svých vlastních sandboxech.

    Hra Prey portována na Linux

    link

    Akční střílečka Prey vydaná pro Windows v roce 2006 byla portována na Linux. Za prací stojí známá postava Ryan C. Gordon, kterému pravděpodobně práci usnadňovala skutečnost, že hra stojí na upraveném enginu id Tech 4 (použitém v Doom 3 a Quake 4). Serverová verze pro Linux vyšla už v roce 2006 a nikde ani nebyly zprávy, že se pracuje na klientovi, jde tedy o příjemné překvapení. Klient pro plnou verzi hry by měl být uvolněn brzy, jakmile projde patřičným testováním demoverze (instalátor o velikosti 450 MB). Na rozdíl od jiných her nebude nutné kupovat hru znovu pro Linux, pokud už máte verzi pro Windows - stačí mít původní média nebo mít data stažená přes herní distribuční systém Steam.

    V demoverzi z 23. října není možné nastavit širokoúhlé rozlišení - při nastavení poměru stran ve hře jsou nadále nabízena jen rozlišení s obvyklými poměry. To je možné vyřešit úpravou souboru ~/.prey-demo/base/preyconfig.cfg, kde se např. pro rozlišení 1680×1050 nastaví hodnoty:

    seta r_mode "-1"
    seta r_customWidth "1680"
    seta r_customHeight "1050"
    

    Přeskakující zvuk může jít vyřešit nastavením jiného zvukového systému přes proměnné prostředí, příklad s ALSA:

    SDL_AUDIODRIVER=alsa

    Hra může místo SDL-Audio použít i OpenAL, přičemž knihovna OpenAL pravděpodobně není s demoverzí distribuována. Nalezené problémy patří do Bugzilly.

    Linux Foundation vydala odhad nákladů na vývoj distribuce

    link

    Linux Foundation zveřejnila analýzu, která odhaduje, kolik by stál vývoj běžné linuxové distribuce, pokud by šlo o vývoj proprietární. Odhad byl postaven na Fedoře 9 a konečným číslem je 10,8 miliard amerických dolarů, pokud by vývoj probíhal v USA. Fedora 9 staví na 204,5 milionech řádků kódu v 5547 balíčcích, přičemž potřebné úsilí je 60 000 člověko-roků. Náklady na samotné jádro systému by činily 1,4 miliardy a odpovídají 7500 člověko-rokům. V reálu do jádra přispělo přes 3200 vývojářů z celkem 200 firem. K dispozici jsou staré odhady z roku 2002, kde se jako základ použila distribuce Red Hat Linux 7.1. Tehdy odhad nákladů na proprietární vývoj distribuce dosáhl pouhých 1,2 miliardy dolarů.

    Jak Sambě pomáhá spor EU a Microsoftu

    link

    Andrew Bartlett z vývojářského týmu Samba na webu people.samba.org popisuje, jak soudní spory Evropské unie s firmou Microsoft prolamují ledy v oblasti interoperability. Jen na konci září se v prostorách Microsoftu v Redmondu a v Santa Clara konaly dvě akce s interoperabilitou související. Byly zorganizovány "plug festy" pro technologie CIFS a Active Directory, kam byl tým Samby pozván a kde mohli vývojáři spolupracovat přímo s inženýry Microsoftu. To následuje po tom, co byla předána dokumentace pro více než 100 komunikačních protokolů, bylo vyřízeno přes 100 požadavků na vyjasnění dokumentace a proběhla řada konferenčních hovorů, kde se věci diskutovaly. Svobodná implementace se tak nyní nepotýká s chybějící dokumentací nebo obtížností analýzy síťové komunikace: omezujícím faktorem už je jen rychlost vývoje.

    SCO se nevzdává, plánuje budoucnost

    link

    Firma SCO, která je známá tím, že vede soudní spory se společnostmi jako Novell a IBM, což ji přivedlo ke krachu, se nevzdává a představila plány na svou budoucnost. Podle informací zveřejněných na SCO TecForum 2008 hodlá provést reorganizaci tak, že zkrachovalá SCO Group bude v budoucnu jen prázdnou "schránkou", která bude dále pokračovat v soudních sporech, a veškerá tvůrčí činnost v oblasti unixových a mobilních produktů bude v rukách nové SCO Operations (jméno není úplně jisté). K SCO Operations se tak přesunou veškerá autorská práva, zaměstnanci a partneři. SCO tento způsob transformace hodlá financovat z nových investic. Jako šok působí to, že SCO TecForum 2008 je mimo jiné sponzorované firmou Intel.

    Linux Mint 5 "Fluxbox"

    link

    Vyšla komunitní edice Linux Mint 5 s prostředím Fluxbox. Nabízí několik nových funkcí: menu Fluxboxu je automaticky generováno a aktualizováno a jsou předinstalovány všechny dostupné kodeky a související pluginy. Ve správci souborů Thunar jsou nově podporovány uživatelské akce. Dále byla zlepšena lokalizace systému a prostředí a jsou zařazena nová témata s důrazem na hlavní barvu distribuce (zelená). Zmiňované automatické aktualizace menu se ještě potýkají s problémy: není podporována lokalizace, některé položky nemusí být funkční a hledání ikon také není dokonalé. Vzhledem k tomu, že se vyskytly problémy s PulseAudio v kombinaci s Fluxboxem, standardně se v distribucí používá přímo ALSA. To znamená, že u dodatečně instalovaných aplikací může být nutné provést změnu zvukového nastavení.

    linux mint linux mint

    SimplyMEPIS 8.0 Beta 3

    link

    SimplyMEPIS 8.0 Beta 3 nepřináší oproti předchozí betě mnoho změn, jde jen o přechod na Linux 2.6.27 z 2.6.26. Ten byl odůvodněn aktualizacemi ovladače Intel e1000 a problémy se stabilitou Aufs, které údajně odezněly. Navíc vývojáři věří, že v SimplyMEPIS 8.0 se více využije vylepšená podpora IPv6 v jádře. V řadě 8.0 najdeme hlavně nové verze aplikací - X.Org 7.3, KDE 3.5.9, OpenOffice.org 3.0, Amarok 1.4.10, MPlayer 1.0-rc2 a další.

    simplymepis simplymepis

    openSUSE 11.1 Beta 3

    link

    openSUSE 11.1 Beta 3 je tu a autoři vyzývají k rozsáhlému testování, jež je nutné pro kvalitní výsledek. Na rozdíl od předchozí betaverze vyšla x86 a x86_64 živá CD s GNOME a s KDE. Dostaly se sem také nové velké verze jako OpenOffice.org 3.0 a Mono 2.0 a uživatelé ovladače e1000e se už nemusí bát znefunkčnění síťové karty, protože je použito jádro 2.6.27.1. K přehrávání hudby se nabízí Amarok 2.0 beta 2 a Banshee 1.3.2. Najdeme také GNOME ve verzi 2.24. Vinou konfigurační změny jádra nefunguje virtualizace KVM, ale to by mělo být brzy napraveno.

    opensuse opensuse opensuse

    Distribuční rada: dva nástroje z alsa-utils

    link

    alsa-utils je sada nástrojů zvukového systému ALSA. Zde se podíváme na první dva z nich, nejprve na speaker-test. Ten se může hodit pro ozkoušení funkčnosti zvukového zařízení a díky svému principu může pomoci při kontrole, zda je sada reproduktorů zapojena správně (obzvláště užitečné u sad 5.1 a podobných), protože zkouší reproduktory postupně. Stereo reproduktory vyzkoušíme následovně:

    $ speaker-test -c 2
    # [...] (část výstupu vynechána)
    
     0 - Front Left
     1 - Front Right
     0 - Front Left
     1 - Front Right
    

    5.1 konfigurace:

    $ speaker-test -D plug:surround51 -c 6
    # [...]
     0 - Front Left
     4 - Center
     1 - Front Right
     3 - Rear Right
     2 - Rear Left
     5 - LFE
    

    Druhým nástrojem je alsactl. Ten je typicky používán spouštěcími skripty vaší distribuce pro uložení a obnovení stavu zvukového mixéru. Nám se může hodit k rychlému přenastavení mixéru - je tak možné ve VoIP aplikaci zajistit vypnutí zvuku do reproduktorů a správné nastavení mikrofonu. Takto stav mixéru zapíšeme do souboru:

    alsactl -f nazevsouboru.state store

    Pak můžeme ze souboru stav kdykoliv obnovit:

    alsactl -f nazevsouboru.state restore
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.10.2008 06:56 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 43/2008
    Jako šok působí to, že SCO TecForum 2008 je mimo jiné sponzorované firmou Intel.

    To by mě zajímalo, co tím Intel sleduje. Že by Wintel neskončil? Jen se více zamaskoval? :-D
    27.10.2008 09:25 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 43/2008
    To musíte pořád o SCO psát? Vždyť už je to snad pokleslejší než Dallas... Taková společnost si nezalsouží ani komentáře, které ji mediálně drží v povědomí.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.