abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 882 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 51/2007

    27. 12. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4070×

    Vývojáři Samby dostanou dokumentaci od Microsoftu. Norsko volí otevřené formáty. FSF Europe podporuje další prošetřování Microsoftu. SimplyMEPIS 7.0. VectorLinux 5.9. NetBSD 4.0. Distribuční rada: monitorování uživatelů v reálném čase.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Firma Xterasys - jedna z těch, které SFLC zažalovalo kvůli porušování licence u BusyBoxu - přistoupila na mimosoudní vyrovnání. Ubuntu 8.04 Alpha 2 ukazuje aktuální stav vývoje distribuce, odvážlivci mohou pokračovat v testování. CentOS 4.6 odráží změny Red Hat Enterprise Linuxu 4.6. Damn Small Linux 4.2 nahrazuje některé aplikace, lépe zvládá konfiguraci grafických stylů a nabízí jiná vylepšení. Musix GNU+Linux 1.0R3 Test 3 řeší chyby s konzistencí souborového systému a aktualizuje (nebo rozšiřuje) softwarovou výbavu. GoblinX 2.6 RC1 "Mini" především aktualizuje balíčky v systému. ZenEdu Live Christmas Edition je vánoční snapshot Zenwalku s úpravami pro vzdělávání. CRUX 2.4 přechází na X.org 7.3 a používá initramfs. sidux 2007-04.5 představuje další verzi živého CD postaveného na Debianu. Vyšel Linpus Linux 9.4 "Lite" vhodný pro levné počítače jako ClassMate PC nebo Samsung UMPC. Sabayon Linux 3.5 Beta 1 má nové téma, logo, nového správce balíčků, X.org 7.3, podporu UnionFS, AUFS a ext4 a spoustu jiných věcí. FreeNAS 0.686 odstraňuje poslední nalezené nedostatky. SAM Linux 2008 RC1 přechází na GNOME Office, používá hlavní menu z Linux Mint a ještě více. Cizojazyčné novinky zastupují nizozemský Nonux 4.3 a japonský Vine Linux 4.2.

    Vývojáři Samby dostanou dokumentaci od Microsoftu

    link

    Organizace Protocol Freedom Information Foundation podepsala se společností Microsoft smlouvu na získání dokumentace Windows potřebné pro interoperabilitu s jinými produkty. Tuto věc umožnilo rozhodnutí Evropské unie z roku 2004, ale také jednorázový poplatek 10 000 Euro. Poněkud nuceně vypadá prohlášení Microsoftu, ve kterém stojí, že firma je „potěšena“ tímto obchodem. Dokumentace je nyní dostupná všem open source vývojářům, kteří podepíší obligátní NDA - dá se očekávat, že radost přinese hlavně vývojářům Samby. Dokumentace mj. obsahuje výčet použitých patentů - Samba si je však licencovat nebude a bude se jim snažit vyhýbat. Jeden z vývojářů projektu (Jeremy Allison) řekl: „Dávají nám veškerou dokumentaci potřebnou k tomu, aby vše fungovalo. Pro nedokonalost už nebudeme mít žádné omluvy... pokud něco nemáme, nebudeme moci říct, že to není naše chyba, že nevíme, jak to udělat.“ Protože vývoj doposud probíhal zdlouhavým zpětným inženýrstvím síťové komunikace, můžeme očekávat, že práce na podpoře protokolu Server Message Block (SMB) 2.0 z Windows Vista bude znatelně rychlejší. Důležité je, že Microsoft je povinen udržovat dokumentaci aktuální a bez chyb, takže vývoj je zajištěn i do budoucna.

    Norsko volí otevřené formáty

    link

    Otevřené formáty se dostávají na výsluní v neustále větším množství zemí světa. Poslední zemí se stalo Norsko, kde byly pro použití vládními úřady zvoleny tři formáty: HTML pro informace na webu, PDF pro dokumenty, kde je nutné zachovat rozvržení, a ODF pro dokumenty, které je třeba dále upravovat. Úřady mohou publikovat informace i v jiných formátech, ale vždy také v jednom z této trojice. Zákon vstoupí v platnost 1. ledna 2009 a v roce 2014 musejí být všechny starší dokumenty převedeny do zmiňovaných otevřených formátů. Podaří se podobné věci dosáhnout i v České republice?

    FSF Europe podporuje další prošetřování Microsoftu

    link

    Opera Software se rozhodla podat k Evropské komisi stížnost na integraci Internet Exploreru do Windows, přičemž firmě se nelíbí ani svérázný výklad platných webových standardů v tomto prohlížeči. Ačkoliv má celá věc se svobodným softwarem společného jen málo, FSF Europe se rozhodlo podpořit postup této firmy. V prohlášení se píše, že Microsoft by měl plně implementovat otevřené standardy tak, jak činí svobodné prohlížeče jako Mozilla Firefox nebo Konqueror. FSFE tento postoj zaujalo kvůli tomu, že právě tyto „poctivé“ prohlížeče mají špatné výchozí postavení na trhu a jsou nuceny učit se simulovat nespecifikované a chybné chování Internet Exploreru. Protože se nejedná o nijak snadný úkol, tyto prohlížeče pak v očích věci neznalých uživatelů vypadají ve srovnání s IE jako podřadné.

    SimplyMEPIS 7.0

    link

    SimplyMEPIS je uživatelsky přívětivá distribuce, jež stojí na balíčcích Debianu a Ubuntu. Krátce před Vánoci vyšla verze 7.0 v 32-bitové a 64-bitové variantě, která používá nové desktopové téma a detailní uživatelský manuál - obojí je dílem komunity. Jednou za měsíc vyjde ISO obraz s aktualizacemi a někdy v dubnu nebo květnu bude zahájena práce na synchronizaci s Debian Lenny. Podívejme se však na novinky aktuálního vydání: SimplyMEPIS 7.0 nabízí jádro 2.6.22.14 s bezpečnostními opravami, X.org 7.1, prostředí KDE 3.5.8, OpenOffice.org 2.3.0 a Mozilla Firefox 2.0.0.11 spolu s Mozilla Thunderbirdem 2.0.0.6. Systém zvládá zápis na NTFS, obsahuje ovladače madwifi-ng a také wpa-supplicant. Proprietární grafické ovladače zastupují NVIDIA 100.14.19, 1.0.9639 a 1.0.7185 a AMD fglrx 8.43.2. Mezi ostatní výbavu pak spadá Amarok 1.4.7, Sun Java 6 nebo digiKam 0.9.2.

    simplymepis simplymepis simplymepis

    VectorLinux 5.9

    link

    VectorLinux se zaměřuje na stabilitu, jednoduchost a výkon systému - vydání 5.9 final GOLD edition nabízí celý seznam funkčních pluginů pro prohlížeče - Flash, Java, Real Media, PDF, Quick Time a další. Jako prostředí používá Xfce 4.4.2, Fluxbox a Jwm, nabízí prohlížeče SeaMonkey 1.1.7, Mozilla Firefox 2.0.0.11 a Opera 9.5.0 beta1, přičemž další programy a prostředí jsou vždy k dispozici v repozitářích. Konfiguraci systému lze provádět pomocí nástrojů Vasm Control Center, Vwifi či Gslapt. Pokud vám schází nějaký balíček, je k dispozici upravená verze nástroje cruxports.

    vector vector vector

    NetBSD 4.0

    link

    Přichází NetBSD 4.0 s celou řadou důležitých změn. V oblasti síťování přibyla podpora IPv6 v API pro tunely gre(4) a zařízení tun(4). Dále přibyl NDIS-wrapper pro používání ovladačů z Windows a byly zahrnuty nástroje wpa_supplicant a wpa_cli. NetBSD nově podporuje UDF na blokových zařízeních a optických médiích (zatím jen ke čtení) a byl přidán souborový systém tmpfs, jehož cílem je nahradit mfs, neboť tmpfs je výkonnější a paměťově efektivnější. Subsystém zvukových karet je bohatší o ovladače pro Intel ICH8, nForce 3/4 a modemy AC'97, z OpenBSD byla přejata podpora Intelligent Platform Management Interface (IPMI) 1.5 a 2.0 a také výčet zahrnutých ovladačů síťových karet je delší o přírůstky v podobě nForce, Marvell Yukon 2 a ovladačů bezdrátových karet jako Intel PRO/Wireless 3945ABG nebo Ralink RT2500.

    Správa výkonu si nyní rozumí s procesory AMD K7 a K8 (technologie AMD PowerNow a Cool'n'Quiet) a v bohatém seznamu nových ovladačů pro úložiště nalezneme mj. ahcisata pro řadiče kompatibilní s AHCI 1.0/1.1. Jádro nyní odpovídá specifikaci Multiboot, což znamená znatelně vyšší podporu NetBSD ze strany GRUBu. Z FreeBSD byl importován FireWire stack, dále byla vyvinuta podpora Bluetooth a dále se pracuje na 32bitové emulaci Linuxu na platformě amd64. Ostatních změn je opravdu nepřeberné množství, proto čtěte oznámení o vydání.

    Distribuční rada: monitorování uživatelů v reálném čase

    link

    whowatch je konzolový nástroj, se kterým můžete snadno a v reálném čase monitorovat aktivitu uživatelů v systému. Můžete si prohlížet, odkud (a jak) je uživatel připojen nebo jaké má spuštěné procesy - s tím souvisí i možnost procesy ukončovat. Hned po spuštění programu se nám ukáže výpis přihlášených uživatelů a při stisku enteru se ukáže strom procesů vybraného uživatele.

    whowatch whowatch

    K seznamu všech procesů v systému v programu není daleko - stačí stisknout I a program přepne výpis. Ke každému procesu lze zobrazit tabulku s detaily (využití paměti, vlastník, adresář apod.) klávesou D. Pokud se vám proces znelíbí, použijte Ctrl-I pro zaslání signálu SIGINT nebo Ctrl-K pro signál SIGKILL. Kromě podrobností o uživateli umí whowatch ukázat i stručné informace o systému.

    whowatch whowatch

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.12.2007 01:32 lol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2007
    VectorLinux se zaměřuje na stabilitu, jednoduchost a výkon systému -- s jednoduchosti to nikam nedotahneme, je lepsi porozumet standardnimu GNU/Linux
    27.12.2007 08:58 kerala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2007
    Ještě na začátku letošního roku prohlašoval Jeremy Allison, že Novell udělal velkou chybu se spoluprací (interoperabilitou) s MS. A musí za to to zaplatit. A nyní se dočítám, že tentýž Jeremy Allison si pochvaluje NDA s MS. Není to na hlavu?
    27.12.2007 09:12 kerala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2007
    Zapomněl jsem dodat: Vivat EU (komisařce Neelie Kroesové)
    27.12.2007 10:02 MiK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2007
    Mne prijde, ze srovnavas jabky s hruskama...
    27.12.2007 10:17 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2007
    Ne. Je to jako nebe a dudy.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    2.1.2008 14:24 v
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2007
    dobry dudy jsou pro mě nebe ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.