abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Nová verze

    Julian Andres Klode vydal APT (Advanced Packaging Tool) ve verzích 2.9.0 a 2.9.1. Jedná se o vývojové verze nové větve APT 3.0. Vylepšuje se uživatelské rozhraní. Přidány byly barvičky. Aktuální náhledy a vývoj lze sledovat na Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    14.4. 17:00 | Komunita

    Miguel de Icaza se na svém blogu rozepsal o vložitelných herních enginech. Kdysi slibné projekty UrhoSharp a Urho3D jsou již mrtvé. Zůstává Godot. Aktuálně vývojáři řeší Pull request #90510 s návrhem knihovny LibGodot.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (60%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 411 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    DevFS vs. udev

    14. 6. 2005 | Matej Gagyi | Systém | 14257×

    Pýtate sa, ako funguje detekovanie HW v Linuxe? Čo je to udev? Aké výhody má udev a ako ich naplno využiť? Tak pre vás je tento článok určený.

    Úvod

    Príchod kernelov rady 2.6 priniesol linuxovej komunite veľa noviniek. Jednou z nich bolo aj skončenie podpory DevFS. DevFS sa síce ešte v kerneli stále nachádza, ale poznámka "obsolete" naznačuje, že sa tam už dlho neudrží.

    DevFS a jeho nástupca udev významne zlepšili zložitú situáciu s obsluhou zariadení a adresári /dev. Ale aký je medzi rozdiel? A prečo treba DevFS meniť?

    Evolúcia /dev

    V adresári /dev sa nachádzajú takzvané 'device files' (súbori zariadení). Pomocou nich programy môžu pristupovať na a narábať s hardwarom.

    Device files označujú zariadenie, na ktoré ukazujú dvoma číslami. Major a minor number, čiže horné a dolné číslo. Každé zariadenie pripojené na počítač má jednu kombináciu. Podľa nich kernel vie, na ktoré zariadenie device files ukazuje.

    device files možu ukazovať na dva druhy zariadení:

    • Block device -- dátové mediá, napríklad HDD, FDD, USB kľúč, atď.
    • Character device -- ostatné zariadenia, ako myš, klávesnica, zvuková karta, ...

    Statický /dev

    Skôr ako prišiel DevFS s myšlienkou dynamicky vytvárať a odstraňovať device files podľa toho, aké zariadenia sú k počítaču pripojené, /dev obsahoval všetky možné zariadenia.

    Fedora Core 1 má v adresári /dev až 18 000 položiek. Kernel rady 2.4 a nižšie podporoval rozsah minoritních a majoritních čísel od 0 do 255. Rada 2.6 rošírila rozsah pre majoritné čísla až do 4096 a minoritních čísel môže byť viac než milión.

    O minoritných a majoritných číslach si povieme ešte v závere.

    HotPlug

    HotPlug je systém, ktorým kernel notifikuje používateľské prostredie o pripojení a odpojení zariadení od počítača. HotPlug vyvoláva hotplug udalosti tým, že zavolá program /sbin/hotplug.

    HotPlug ďalej volá skripty/programy v /etc/hotplug/default. Tie sa ďalej starajú o zavádzanie modulov pre zariadenia.

    DevFS

    DevFS je pseudo-filesystem. Prvýkrát sa objavil v kerneloch rady 2.4, kde sa dostal len s tým, že bude vylepšený, pretože so sebou priniesol mnohé technické obmedzenia.

    Obsah DevFS tvoril vždy aktuálny zoznam zariadení pripojených k počítaču. Lenže jeho štruktúra nezodpovedala štandardu LBS. Štruktúra DevFS je zakompilovaná do kernelu a je nemenná.

    Charakteristiky DevFS môžeme zapísať v bodoch:

    • Dynamické vytváranie položiek /dev.
    • Neštandardná, nemenná štruktúra obsahu.
    • Prítomnosť v kerneli spôsobuje problémy.
    • Autor DevFS prestal projekt spravovať.

    DevFS však nemôžeme uprieť prvenstvo v oblasti dynamického obsadzovania adresára /dev podľa aktualného stavu zariadení.

    udev

    Uznávaný programátor Greg Kroah-Hartman prišiel v Máji 2003 s prvou verziou originálneho riešenia všetkých problémov s /dev, ktoré bolo veľké len 6kB. Okrem toho sa do experimentálnej rady kernelu 2.5 sa dostal SysFS, ktorý umožnil vznik udev.

    SysFS

    Toto je ďalší pseudo-filesystém. SysFS umožnuje prístup ku vnútorným premenným kernelu, ich atribútom a reláciam medzi nimi. Okrem iného cez SysFS sa dajú zisťovať rôzne detaily o zariadeniach pripojených k počítaču.

    V adresári /sys, kde sa SysFS väčšinou mountuje, môžete zistit výrobcou, sériová čísla, topologiockú polohu na zbernici, driver a iné informácie o jednotlivých zariadeniach. Tieto informácie sú pre udev veľmi dôležité.


    Revolúcia /dev

    Hlavnou výhodou udev oproti DevFS je jeho umiestnenie. udev nieje súčasť kernelu, nachádza sa v používateľskom prostredí. S toho vyplýva veľká výhoda - prispôsobiteľnosť.

    udev spolupracuje s hotplug systémom, ktorým je o zariadeniach notifikovaný. V adresári /etc/hotplug/default má udev svojho zástupcu. Keď sa hotplug dostane až k programu udev, ten určí meno zariadenia (meno pre device file v /dev), zaznamená si zariadenie do databázy a vytvorí device file, ktorý vyhodnotil.

    Doležité je, že pravidlá pridelovania názvov zariadení môže užívateľ určiť sám. O vyhodnocovanie názvov zariadení sa stará komponent Namedev. Pravidlá namedev sú veľmi flexibilné a umožnujú perzistentné pomenovania.

    Perzistnentné názvy zariadení sú dlhodobým problémom. Poznáte tú situáciu, keď zastrčíte tlačiareň do iného portu a farebná tlčiareň, do teraz bola na /dev/lp0, sa vymení s ihličkovou, do teraz označenou /dev/lp1. Výsledok? Vytlačíte 150 strán čistého textu nesprávnou tlačiarňou a miniete si všetok toner.

    S udev sa tomuto možeme vyhnúť. Skôr ako si vysvetlíme ako na to, zhrňme si jeho charekteristiky:

    • Dynamické vytváranie položiek /dev.
    • Riaditeľná štruktúra obsahu a perzistentná identifikácia zariadení.
    • Kernel je na ňom absolútne nezávislý.
    • udev dokáže všetko, na čo je určený, ale stále je vo vývoji.

    Konfigurácia namedev

    Ako sme si povedali, o názvy zariadení sa stará jeden komponent udev; Namedev. Namedev používa na zisťovanie rôznych atribútov zariadení libsysfs, čo je dôležitá rysa. Libsysfs je štandardný spôsob prístupu k SysFS a zaručuje doprednú kompatibilitu.

    Pravidlá Namedev sa nachádzajú väčšinou v adresári /etc/udev/rules.d, všetky súbori v ňom namedev postupne vyhodnocuje. Formát pravidiel je jednoduchý. V riadku sa nachádzajú páry KĽÚČ="HODNOTA", jeden riadok je určený jednému zariadeniu.

    Ak sa do riadku nezmestia všetky pravidlá, rozdelíme ho na viacej riadkov, za použitia znaku '\' na konci všetkých zalomených riadkov:

    BUS="USB" SYSFS{serial}="HF01234" NAME="%k" \
      SYMLINK="joes_usb_key" OWNER="joe" MODE="0600"

    Hore uvedený riadok vytvorí pre zaridaenie pripojené na USB so sériový číslom "HF01234" zariadenie s názvom 'moj_usbkluc'. Kľúčov je dosť veľa, v manulálovej stránke udev-58 sú uvedené tieto:

    BUS
    Typ zbernice, na ktorý je zariadenie pripojené.
    KERNEL
    Meno zariadenia, ktoré určil kernel.
    SUBSYSTEM
    Subsystém, ktorý zariadenie detekoval.
    ACTION
    Čo sa deje so zariadením ('add', 'remove).
    DRIVER
    Ovladač, ktorý zariadenie obsluhuje.
    ID
    Je číslo zariadenia na zbernici.
    SYSFS{atribút zo SysFS}
    Atribút zariadenia zapísaného v SysFS (sériové číslo, výrobca, model, a pod.).
    ENV{premenná prostredia}
    Testuje premenné, s ktorými bol udev spustený. Vhodné pre užívateľov, ktorý potrebujú meniť chovanie udev podľa rôznych faktorov.
    PROGRAM
    Tento kľúč spustí program. Premenné prostredia udev sú dostupné programu. Ak program skončí s chybou, pravidlo zlyhá. Výstup programu je ďalej testované kľúčom RESULT a dá sa použiť v neskorších hodnotách.
    RESULT
    Ak sa výstup predchádzajúceho programu nezhoduje s touto hodnotou, pravidlo zlyhá.
    NAME
    Určuje názov zariadenia.
    SYMLINK
    Medzerami oddelené názvy symbolických odkazov na zariadenie. Pomocou tohto kľúča sa aplikujú perzistentné pomenovania, spoločne s viacerími štandardmi pre štruktúru /dev.
    OWNER, GROUP, MODE
    Určuje vlastníka, skupinu a prístupové práva na zariadenie.
    RUN
    Program, ktorý má byť spustený po splnení pravidla. Týchto programov môže byť viac.

    NAME, SYMLINK, PROGRAM, OWNER a GROUP podporujú substitúciu podobnú ako printf() v jazyku C. Substitúcia je ako parameter pravidla. Pri vyhodnocovaní substitučný reťazec predstavuje iný reťazec.

    subtitučné reťazce (udev-58):

    %n
    Číslo zariadenia. Napríklad pre "sda3" je "3"
    %k
    Názov zariadenia, ktorý určil kernel.
    %p
    Poloha zaradenia, ktorú určil kernel..
    %M
    Majoritné číslo zariadenia.
    %m
    Minoritné číslo zariadenia.
    %b
    ID zariadenia na zbernici.
    %c
    Výstup PROGRAMu. Pri zápise %c{číslo N}, len N-té slovo výstupu. %c{N+} N-té slovo a zvyšok výstupu.
    %N
    Dočasný názov zariadenia vytvoreného len pre potreby PROGRAMu.
    %P
    Rodičovské zariadenie. Pre 'hda1' je rodičom 'hda' a pod.
    %s{atribút zo SysFS}
    Takto môžeme substituovať informácie, ktoré sa nachádzajú o zariadení v SysFS.
    %r
    Cesta k miestu, kde udev vytvára zariadenia. Bežne je to /dev.
    %e
    Tento reťazec nieje odporučené používať a jeho funkcionalita je dosť zložitá, preto ju nebudem opisovať. Viac informácií o tomto substitučnom reťazci nájdete v manuálovej stránke.
    %%
    znak '%'.

    Použili ste niekedy v Bashi hviezdičku '*'? Hviezdička znamená "ľubovoľný počet ľubovolných znakov". Nepoznám slovenský, ani český ekvivalent frázy 'pattern match', ale som si istý, že viete o čom hovorím.

    Pattern matching podporuje aj udev a konkrétne tieto varianty:

    *
    Zhoda nastane s nula, alebo viacerými ľubovoľnými znakmi.
    ?
    Zhoda nastane s jedným ľubovoľným znakom.
    [znaky]
    Takzvaný 'character class' sa zhodoje len s jedným zo znakov. Ak '!' je prvým znakom, platí opak. Môžeme použiť aj rozsah znakov: [0-9a-zA-Z]

    Namedev je zjavne vysoko konfigurovateľný systém. Namedev je neoodeliteľná súčasť udev, takže je vlastne o ňom zbytočné hovoriť iným menom, ale to je jedno.


    udev vs. DevFS

    Tu snáď niet čo dodať. udev rieši mnoho problémov a nepriamo poskytuje množstvo možností. Problémi z DevFS sa čoskoro stanú pre vývojárov jadra minulosťou a tým sa jeho osud spečatí.

    Je pravda, že udev na rozdiel od DevFS nevie automaticky načítať modul s driverom pre niektoré zariadenia, ale to nieje jeho úlohou. Túto úlohu má spĺňať HotPlug.

    Je nanajvýš nepravdepobné, že udev niečo v dohľadnej dobe vystrieda. S jeho podporou sa počíta v jadre rady 2.7.

    Ďalše výhody udev

    S príchodom kernelov 2.6 bol zvýšený rozsah minoritných a mojoritných čísel. Stalo sa tak, pretože počet zariadení bol obmedzený. To však nerieši situáciu, len oddiaľuje problém.

    Ide totiž o to, že každý druh zariadenia má určený len istý rozsah majoritných a minoritných čísel. Nemôžete naraz zapojiť 4 000 pevných diskov, iba po zásahu do kernelu, čo je však neefektívne.

    Riešením je dynamicky priradzovať majoritné a minoritné čísla, tak ako príde. To by nebolo možné so statickým adresárom /dev, pretože majoritné a minoritné čísla by sa nezhodovali s tými v kerneli.

    Greg Kroah-Hartman plánuje do kernelu 2.7 zaradiť podporu dynamicky prideľovaných minoritných a majoritných čísel. To prispeje k flexibilnosti Linuxu. udev predstavuje jediné dostupné administračné riešenie pre tento účel.

    Záver

    Ľudia si udev pochvaľujú. Je jasné, že sa čoskoro stane neoddeliteľnou súčasťou každého linuxového stroja. Je lukratívny pre desktopy, ktorým umožnuje zvýšenie interaktivity, až po servere, kde zvyši flexibilitu OS.

    Ak sa niekdo do teraz, tak ako ja, nevedel vysporiadať s odchodom DevFS, dúfam, že som mu ponúkol dostatok argumentov, aby zmenil názor a dostatok informácií, aby mohol hneď začať 'zoznamovať svoj Linux so svojími odpájateľnými zariadeniami'.

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.6.2005 00:24 debko
    Rozbalit Rozbalit vše gramatika
    Dávate tomu lovenčinovi.

    P í tate sa, ako funguje detekovabie HW v Linuxe?
    14.6.2005 00:29 debko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    dve druhy zariadení.
    14.6.2005 00:33 debko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Zaujímavý článok, ale zaslúžil by si trochu viac redakčnej úpravy. Ďalej to ani nebudem čítať, lebo ma v i strie.
    14.6.2005 07:46 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Problem asi bude tim, ze v redakci jsou jen Cesi. Ja bych si opravovat slovensky text netroufnul. Takze prosim o pochopeni, kdyz se ve clancich psanych slovensky ocitnou pravopisne chyby.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    14.6.2005 08:00 ###
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Leda zavest pravidlo, ze clanky budou pouze v cestine ;-) Popravde receno s texty ve slovenstine mivam tak trochu problemy, to uz by to bylo lepsi v anglictine ...
    14.6.2005 08:29 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Jen ať jsou tady i slovensky psané články. Člověk si aspoň udrží schopnost rozumět slovenštině a až u nás bude k nevydržení, může emigrovat na Slovensko.
    14.6.2005 08:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Kvůli potenciálním emigrantům slovenské články sice nevydáváme, ale přesto se jich nechceme vzdát. Byla by to velká škoda. Jak se však ukázalo, budu si muset přizvat na pomoc někoho, kdo slovenskou gramatikou vládne lépe než já.
    14.6.2005 13:25 palos | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Kľudne ma môžeš kontaktovať
    14.6.2005 11:01 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Hovorim si, ze na taketo slova musim zareagovat ... ale akosi nemam slov aby som ta zvozil pod ciernu zem. Taketo obmedzenie by bolo nekonecne hlupe. Rozculuje ma to o to viac, ze ako slovak taky text v cestine dokazem _napisat_, kdezto ty mas problem text v pribuznom jazyku _precitat_!
    14.6.2005 11:10 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    No problém je v tom, že mladší generace se se slovenštinou vůbec nemusely setkat. Zato na Slovensku se češtině asi vyhnout nedá.
    15.6.2005 17:06 ktx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    z coho vyplyva, ze sa Slovak musi na Slovensku stretnut s cestinou, je to nutna podmienka zivota na Slovensku??? na tu cesku aroganciu som trochu alergicky :o)
    15.6.2005 17:17 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Ale no tak. Co je na tom arogantního? Jestli se nepletu, tak jednu dobu byla Nova nejsledovanější televizí na Slovensku, ne? A podobně. Fakt je ten, že mladí Slováci se dostávají do styku s češtinou častěji než mladí Češi. Jeden by si myslel, že to je známka větší kulturní vyspělosti Slováků, když dobře ovládají jazyk sousední země. Ty v tom vidíš aroganci.
    15.6.2005 19:08 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Fakt je ten, že mladí Slováci se dostávají do styku s češtinou častěji než mladí Češi.

    No, tak to už je hodně radikální názor… :-)

    15.6.2005 22:01 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Chvilku jsem koumal, co by na tom mohlo být tak radikálního (a vymýšlel, jak to v odpovědi sežehnout pořádným flamem), až mi nakonec došlo, že v té mé původní větě cosi chybí...

    Takže jen pro pořádek:

    Fakt je ten, že mladí Slováci se dostávají do styku s češtinou častěji než mladí Češi se slovenštinou.
    19.6.2005 09:38 jozko pucik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    TV NOVA na slovensku nevysiela, takze tazko mohla byt najoblubenejsou. a myslim, ze nevysiela ani cez satelit [czechlink] takze ju ani nieje mozne na .sk [okrem prihranicnych oblasti] chytit. btw, ja mam anglicky jazyk rad, ale ak je niekomu blizsia anglictina nez slovencina tak je korunovany somar. som proti cechoslovakizmu a som rad ze sr a cr su v podstate samostatne staty ale vzdy ma prechod hranice cr a sr vytocil [o polnoci vystupit z busu, ku okienkam a legitimovat sa]. inak, co sa tyka stretu cestiny a slovenciny - v cr je viac slovakov ako naopak a v prahe si myslim ze to pomaly bude 1:1 :))))
    19.6.2005 14:09 MoB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Jeden by si myslel, že by mohla být známka kulturní tolerance a vyspělosti Čechů (a Moravanů a Slezanů a ...), když ovládají jazyk sousední země alespoň pasivně. No nic, asi jsem se zmýlil.
    (Poznámka: jsem z Ostravy a nemám žádné problémy s češtinou, slovenštinou, polštinou - i když dva posledně jmenované asi jen pasivně.)
    15.6.2005 18:16 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    To není arogance, ale konstatování faktu :-). Například dost filmů na Slovensku běží v češtině, že v Česku se to stane maximálně u slovenského filmu a i ten je dost často dabovaný do češtiny.
    Yin avatar 15.6.2005 21:30 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Čóóóóóóó???? Nééééééé!!! Do riti... to nemyslíte vážne... tak toto je sila...
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    15.6.2005 21:48 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    No, vzhledem k vasi (slovenske) legislative tykajici se teto zalezitosti opravdu, ale opravdu nechapu ten udiv. :-P
    16.6.2005 08:08 zlucoblij
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    No popravde receno byl jsem dost rozladen, kdyz mi CT1 predhazovala "novy slovensky serial" ale komplet byl nadabovanej do cestiny. Myslel jsem si ze se uz nekdo zblaznil...

    Ale jak vidno lidi co maji problemy se Slovencinou je dost. Je mi jich lito, nase jazyky odjakziva zily v poklidne (temer) rovne koexistenci tak nevim proc by se to ted melo menit jen kvuli tomu ze se v ceskem kontextu slovencina prestava pouzivat. V tomto sou slovenske clanky naopak PRINOSEM! Nerad bych se dozil chvile kdy si budu moct privydelavat jako Cesko-Slovensky prekladatel. . .

    Nadruhou stranu slovo "arogance" tu bylo opravdu pouzito dost nevhodne! Priste se prosim zamysli nez ho pouzijes. Takhle to skoro budi pocit dobre popsany v jednom prislovi o psu a holi. Tyhle kratkodosahove lokalni(nebo lokalitni?) nevrazivosti opravdu nejsou nutne...

    Egh to uz sem ale dost OT takze alespon vzkaz autorovi:

    Diky za tento clanek, udev jsem doted prijimal se znacnou davkou frustrace a nejistoty. Po teto demonstraci jeho sily zda se prekonam pocatecni odpor a vrhnu se na jeho konfiguraci k obrazu svemu :)
    16.6.2005 15:52 ktx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    je to moj nazor, ze dost prevazne vacsina Cechov nema zaujem ani so mnou sa bavit, pokial nehovorim cesky; takze si myslim, ze slovo arogancia v "obecno-slova-zmysle" bolo pouzite opravenen, k tomu ma prispevok, na ktory som reagoval, dost vytocil, ked niekto tvrdi, ze Slovak nemoze byt Slovakom, ak sa "vyhyba" cestine ...

    ta veta postradala logiku, poriadne sa nad nou zamyslite, pred tym ako ma budete kritizovat
    skutocne ma to vytocilo, aj ked to mozno tak mienene nebolo ...
    sice cely moj prispevok je OT, ale aj tak som nic nehovoril o slovenskych filmoch a pod. ako prispevky navazujuce

    add nevrazivost> nevrazivost v tom nevidim, len podnet zamysliet sa nad pristupom Cechov k Slovakom
    add kulturna vyspelost> to je otazka na inu debatu ...
    16.6.2005 16:34 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    je to moj nazor, ze dost prevazne vacsina Cechov nema zaujem ani so mnou sa bavit, pokial nehovorim cesky;
    Už jsem z úst mnoha Čechů slyšel spousty urážek Slováků, ale tohle ani jednou. Pokud tomu věříš, žiješ pravděpodobně v ublíženeckém bludu.
    Původní věta: Zato na Slovensku se češtině asi vyhnout nedá.
    versus
    Tvoje interpretace: Slovak nemoze byt Slovakom, ak sa "vyhyba" cestine
    Nezdá se ti, že jsi tu větu docela dost přiohnul, aby lépe pasovala do tvého přesvědčení, že jde o aroganci?
    17.6.2005 17:17 ktx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    "Vacsina" je tam naviac, to som sa preklepol :P, ale stava sa mi to casto, nanestastie :(

    Původní věta: Zato na Slovensku se češtině asi vyhnout nedá.
    Tvoje interpretace: Slovak nemoze byt Slovakom, ak sa "vyhyba" cestine

    Moc som si to neohol na moj obraz, chyba tam iba "neurcity kvantifikator" asi, tj.:
    Slovak asi nemoze byt Slovakom, ak sa "vyhyba" cestine
    ak by som zachadzal do detailov:
    obyvatel Slovenska asi nemoze byt obyvatelom Slovenska, ak sa "vyhyba" cestine

    Okrem "asi" su tie dve vety ekvivaletne.
    Nielenze je vedieme diskusiu OT, ale zaciname zachadzat do extremu ...
    18.2.2007 21:21 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Teda já se vám divím že se na to nevy.... (zde použijte vhodné slovo ve vám blízkém jakyce).
    16.6.2005 08:46 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Myslím ... dobře podívej se třeba na palacecinemas.cz a palacecinemas.sk a řekni mi kolik je v českém slovensky mluvených filmů a kolik česky mluvených ve slovenském.
    15.6.2005 19:13 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Proč hned arogance? Za sebe můžu říct, že když jsem viděl, kolik se na Slovensku prodává českých knih a vysílá filmů v češtině, spíš jsem se styděl při pomyšlení, že u nás člověk o knihu nebo film ve slovenštině prakticky nezavadí… Když vidím ubožáky, kteří protestují proti slovenským článkům na českých webech, zvedá se mi krevní tlak. A ty, kdo rozhodli o předabování filmů/seriálů, které už byly mockrát vysílány se (známějším a kvalitnějším) slovenským dabingem, bych nejraději nakopal tam, kam slunce nesvítí…
    14.6.2005 13:18 ###
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Stejne tak jako obcas cech nerozumi slovenstine, tak i slovak nekdy nerozumi cestine. Nebylo to nijak zle mysleno, ale to ze si to tak vysvetlujete taky asi o necem svedci.
    jiri.one avatar 14.6.2005 21:57 jiri.one | skóre: 19 | blog: Jiriho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    no ja to zacal cist ale diky slovenstine jsem to nedocetl :) ... to clovek pritom louskani uplne ztrati poentu :)
    www.jiri.one - Můj blog o Linuxu, hrách, životě, ...
    15.6.2005 11:09 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    to clovek pritom louskani uplne ztrati poentu :)
    pokud ztrácíš poentu, pak bych si dovolil pochybovat o tom, že je v tvém případě problém způsoben slovenštinou :-p
    vencour avatar 16.6.2005 20:52 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    přimlouvám se za slovenštinu, nevadí mi, ba ji vítám :-) (že by námět na další anketu?)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    16.6.2005 21:01 ###
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    přimlouvám se za slovenštinu, nevadí mi, ba ji vítám :-)
    Tak dobre, tak co zavest pravidlo, ze liche dny budou muset byt veskere prispevky ve slovestine a sude dny v cestine? Souhlas? ;-)
    14.6.2005 08:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Bohužel, je to přesně tak. Snažil jsem se velmi, ale ačkoliv se čtením slovenštiny potíže nemám, opravovat její gramatiku nezvládám. Pokusil jsem se alespoň o čárky, které jsou doufám v češtině i slovenštině umísťovány stejně.

    Překlepy, na které jste zde upozornili, jdu hned opravit. Ale jak se píše i/y, to vážně nevím. Nejvíce mě mate "i" v minulém čase bez ohledu na rod. Proto jsem raději všechna i/y nechával tak, jak je napsal autor -- nechtěl jsem svými opravami, které by byly vedeny podle českých pravidel, do textu dostat chyby, které tam ani nebyly.

    Prosím tedy slovenské čtenáře, aby mi případné chyby napsali na mail. Ať tím nezamořujeme diskuzi. Díky.
    14.6.2005 09:14 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Hint: Zkus spell-check v Oo.org. Plati i (hlavne) pro autora. ;-)
    Yin avatar 14.6.2005 14:57 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Beriem na vedomie.
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    14.6.2005 11:45 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Nejvíce mě mate "i" v minulém čase bez ohledu na rod.
    Uz aby to dorazilo i do cestiny :))) Mne osobne to pripada daleko mene matouci nez pravidla ceska ;)

    Jinak v nouzi zaprahnout sk spellchecker (jakykoliv), vetsinu fakt vychyta, sam jsem byl nucen opravovat par slovenskych textu nemaje po ruce Slovaka, obcas pichne i google, ale je to urcite narocnejsi...

    Nechteli byste prejit na clanky v anglictine? :)
    14.6.2005 12:01 debko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Ja sa ospravedlňujem za svoju neukáznenosť. Chyby v článkoch budem oznamovať jedine cez mail.

    Ono je to s tou slovenčinou a češtinou dosť ošemetné. Sú to takmer dva rovnaké jazyky, ale pritom v niektorých detailoch sa zásadne líšia. Hmm, chcelo by to nejakého externistu na korigovanie slovenských článkov.
    18.6.2005 14:20 undertaker | skóre: 18 | Košice/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    " čo je dôležitá rysa." Rys je zasadne rodu muzskeho, a to aj v inych vyznamoch. http://www.forma.sk/onlines/slex/index.asp?key=rys3

    Pisat gramaticky spravne je dolezite, lebo inak sa ludia zacnu viac zaujimat o formu ako o obsah.

    P.S. Autorovi: Nie si ty nahodou Laciho brat? V tom pripade mas pochvalu za lepsi pravopis ako ma tvoj brat.
    Only man who sells empty boxes is the undertaker.
    14.6.2005 01:02 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Přidám se
    Pomocou nich programi môžu pristupovať
    14.6.2005 06:58 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Je to prvy clanok tohto autora. Preto sa mu zide rada, na ktoru som ja potreboval tiez pridlho: pouzi spell-checker. To co sa da clanku vytknut po gramatickej stranke by vychytal.

    Co sa tyka samotneho /dev - devfs som pouzival a bol som s nim spokojny. udev som zatial nevyskusal. Nejak som nemal potrebu. Navyse pozorujem, ze to, co pri mojom bootovani najviac zdrzuje, je rc.hotplug.

    14.6.2005 17:08 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Vsak prave po upgradu mi ten rc.hotplug jen problikne... vono to bootovani se u mne celkove zrychlilo po prechodu z 2.4 -> 2.6. I kdyz na druhou stranu - jak casto clovek s linuxem bootuje, ze...
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    14.6.2005 06:39 Boris
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    súbori zariadení
    viac kontroly by to chcelo,ale kedze sme na ceskom webe,tak to asi nikto nekontroloval... inak pekny clanok
    14.6.2005 08:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Ale ano, samozřejmě, že jsem to kontroloval. Nevím, jestli jsi tím chtěl říct, že na žádném českém webu se články nekontrolují, nebo jen že na českém webu nikdo nekontroluje slovenské texty, ale každopádně bych žádný článek neponechal bez kontroly.

    Chyba, kterou uvádíš ty, byla bohužel jedním z případů, kdy jsem si nebyl jistý, jak se to slovensky píše. Uvažoval jsem tak, že po "r" by v češtině nenapsal "i" asi vůbec nikdo -- nikdy se tam totiž nepíše (kromě cizích slov). Proto jsem si myslel, že když ho tam autor napsal, asi to tak bude ve slovenštině správně. Nechtěl jsem díky své nedostatečné znalosti slovenské mluvnice zasít zbytečné chyby nepovedenými opravami.
    14.6.2005 11:48 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    Uvažoval jsem tak, že po "r" by v češtině nenapsal "i" asi vůbec nikdo
    chacha, a co legendarni "Masarikova" a "krytik" (c) z redakce TV Nova :P
    14.6.2005 08:31 marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gramatika
    ste hňydopyšy.
    14.6.2005 01:09 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Pěkné
    Obsah se mi to líbil.
    14.6.2005 01:27 ondrej
    Rozbalit Rozbalit vše udev rulez
    ved ako inac by som si rozumne nazval sietovky:
    KERNEL="eth*", SYSFS{address}="xx:xx:xx:xx:xx:xx", NAME="lan"
    KERNEL="eth*", SYSFS{address}="xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx", NAME="firewire"
    KERNEL="wlan*", SYSFS{address}="xx:xx:xx:xx:x:xx", NAME="wifi"
    
    pekne, vsak? :)
    14.6.2005 01:44 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Skoro jako u mě na routeru (BSD):
    $ dmesg |egrep rtk\|ex
    rtk0 at pci0 dev 8 function 0: Realtek 8139 10/100BaseTX
    rtk0: interrupting at irq 15
    rtk0: Ethernet address 00:e0:7d:b6:f4:4f
    ukphy0 at rtk0 phy 7: Generic IEEE 802.3u media interface
    ex0 at pci0 dev 9 function 0: 3Com 3cSOHO100-TX 10/100 Ethernet (rev. 0x30)
    ex0: interrupting at irq 11
    ex0: MAC address 00:04:76:f3:b6:a2
    ex0: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, default 10baseT
    npx0 at isa0 port 0xf0-0xff: using exception 16
    00:50:fc:a7:b4:9a on rtk0 tried to overwrite arp info for 192.168.1.3 on ex0
    :-)
    14.6.2005 02:20 cartman | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    je to pekne, ale nefunkcne ak su ovladace sietoviek zakompilovane priamo v kerneli...
    Mikos avatar 14.6.2005 03:39 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Vazne? Divny ze me to funguje bez problemu :-) Ze by chyba v nastaveni ci v tom jak si nastaveni resi vase distribuce?
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    14.6.2005 09:18 cartman | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Vcera som sa s tym babral asi 2 hodiny (Potreboval som jadro bez module supportu). Kernel: 2.6.11-hardened-r13. Ovladace 8239too a 3c59x som dal natvrdo do jadra. Pri boote sa mi sietovky nastavia takto (dmesg):

    PCI: Found IRQ 12 for device 0000:00:0b.0
    3c59x: Donald Becker and others. www.scyld.com/network/vortex.html
    0000:00:0b.0: 3Com PCI 3c900 Boomerang 10Mbps Combo at 0xd800. Vers LK1.1.19
    eth0: Dropping NETIF_F_SG since no checksum feature.
    8139too Fast Ethernet driver 0.9.27
    PCI: Found IRQ 11 for device 0000:00:09.0
    eth1: RealTek RTL8139 at 0xd080e000, 00:10:a7:1a:94:a2, IRQ 11
    eth1:  Identified 8139 chip type 'RTL-8100B/8139D'

    A ja som to potreboval mat naopak (eth0 bude 8139too). Tak som si vytvoril udev rule:

    root@cartman:/etc/udev/rules.d $ cat 20-nic.rules 
    KERNEL="eth*", SYSFS{address}="00:11:22:33:44:55", NAME="eth0"
    KERNEL="eth*", SYSFS{address}="55:44:33:22:11:00", NAME="eth1"
    

    Nefungovalo to a to som skusal menit NAME parameter na nieco ine.
    14.6.2005 13:12 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    muzes vyzkouset program ifrename, ktery je u wireless-tools

    ja jsem take zkousel krotit nejake sitovky pres udev, ale neslo to (mam moduly take napevno v jadre) ... navic to byl ovladac hostap, takze delal dve zarizeni ... nejak se mi to pres to ifrename nedarilo ... tak jsem je nakonec nahazel do slotu tak, aby se podle irq postupne pridelila cisla spravne, ted jenom doufat, ze irq vydrzi ;-)
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    14.6.2005 14:29 cartman | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Ifrename poznam (pouzil som ho na svojom waveboxe), ale v tomto pripade nemozem naistalovat wireless-tools. Takze som to nakoniec vyriesil presne tak isto. Poprehadzoval som sietovky v pci slotoch. Ale aj tak vdaka za tip.
    14.6.2005 16:38 Beda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    ip link set dev eth0 name cokoliv_sileneho

    eth0 musi byt down. nedoporucuje se pouzit : pokud skutecne nejde o ip alias. a jeste par drobnosti...
    15.6.2005 20:47 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    btw. ...dneska jsem zjistil, ze ty adresy v SYSFS{address} jsou case-sensitive ... kdyz jsem to opravil, tak to zacalo fungovat
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    Yin avatar 14.6.2005 15:13 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez

    Celý tento thread je mimo!

    V Linuxe nemajú sieťovky zariadenia! Nemôžete im predelovať mená cez UDev, lebo Udev spravuje názvy súborov v /dev

    Ďalší článok dopíšem do týždňa (preženiem ho cez spell-check a moju mamu...); Tam by mala byť vysvetlená aj táto úloha.

    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    14.6.2005 15:25 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Sorry, ale než začneš takhle křičet, tak si nejdřív zjisti, kdo je opravdu mimo, jsi to ty. Co třeba citace z udev(8)?
    DESCRIPTION
    udev provides a dynamic device directory containing only the files for actually present devices. It creates or removes device node files usually located in the /dev directory, or it renames network interfaces.
    14.6.2005 15:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Ta citace přeci potvrzuje příspěvek, na který reaguješ, ne?
    14.6.2005 15:53 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Cože? Tak tedy ještě jednou a pro jistotu jenom kousek, aby to tam nikdo nemusel složitě hledat :-):
    or it renames network interfaces
    14.6.2005 17:16 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Díky. Umím číst. Nikde v tom však pořád nevidím zmínku o tom, že by síťová rozhraní měla něco společného s /dev. udev vytváří (a odstraňuje) zařízení v /dev a přejmenovává síťová rozhraní.
    14.6.2005 17:20 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    A to je podle mě něco jiného než:
    V Linuxe nemajú sieťovky zariadenia! Nemôžete im predelovať mená cez UDev, lebo Udev spravuje názvy súborov v /dev
    14.6.2005 17:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Hmmm, zjevně jde o nedorozumění. Autor původního příspěvku se ohradil proti přiřazování zařízení síťovkám v /dev. Ty jsi z toho vyrozuměl, že udev nemá se síťovkami nic společného. A já tu argumentuji, že tohle autor neřekl.

    Neboli - asi si rozumíme, ale každý mele svou...
    Yin avatar 14.6.2005 22:10 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Skôr _ja_ som si mlel svoje; zle som a vyjadril, bol som teda zle pochopeny, priznavam si vinu.
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    Yin avatar 14.6.2005 15:53 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Pozor len premenuje, nepriradí meno sieťovke! Pravidlo pravdepodobne zlyhá, preto by bolo dobré vyskúšať to bez KERNEL="eth*".
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    14.6.2005 16:06 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Tak tohle už nějak nechápu, IMHO přejmenování je ekvivaletní přiřazení nového jména. To bez KERNEL="eth*" samozřejmě fungovat bude, nevím v čem je problém.
    # cat /etc/udev/rules.d/net.rules
    SYSFS{address}="00:11:d8:56:ce:3c", NAME="sitovka"
    # modprobe sis900
    # ip a
    [...]
    8: sitovka: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop qlen 1000
        link/ether 00:11:d8:56:ce:3c brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    
    14.6.2005 16:44 Beda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    no to je jednoduchy. prejmenovavas neco co uz existuje. co proslo v kernelu registraci a kernel o tom vi. takze je to videt treba v /proc/net/dev . to pak funguje snad ten ifrename nebo urcite ten "ip link set dev ... name ..." (kdyz je device down)

    a prirazuje se nove jmeno pres udev necemu co jeste neproslo v kernelu registraci a menis tak registracni parametry pro to zarizeni a v tudle chvili zarizeni jeste nemelo jmeno, takze to jmeno je v pravem smyslu "nove".
    14.6.2005 17:15 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Ale jakýkoliv device už taky má v kernelu svoje jméno (viz KERNEL v udev rules), takže ten taky přejmenovávám? Udev řeší jenom pojmenování pro userspace, ať je to síťovka, nebo jiné zařízení.
    14.6.2005 18:28 cartman | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Ty si mimo, chlapce. Toto je normalna featura udevu (od urcitej verzie[tusim 026]). Cez udev mozes menit mena sietovych zariadeni! Dalej sa uz rozculovat nebudem.

    PS: Mala rada do buducnosti: Predtym nez napises clanok, tak si aspon trochu nastuduj danu temu.

    PS2: Vsetkym doporucujem menit mena sietovych zariadeni cez udev. Ak to nepojde, tak az potom pouzit nameif, alebo ifrename.
    14.6.2005 18:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Uff, přečti si vlákno, které je pod příspěvkem, na který reaguješ. To podstatné v původním příspěvku je totiž toto:
    V Linuxe nemajú sieťovky zariadenia!
    Jeho autor reagoval na přidělování /dev zařízení síťovkám.
    PS: Mala rada do buducnosti: Predtym nez napises clanok, tak si aspon trochu nastuduj danu temu.
    Velice srdnaté. Možná bys mohl doprovodit svá slova i činy a sám napsat lepší článek... Žasnu nad tím, jak umíš hezky a nemilosrdně kritizovat. I kdyby v tom článku skutečně byly chyby - jakože zatím nikdo na žádnou nepoukázal (kromě gramatiky) - tak _to se přeci může stát_. Nebo jsi po přečtení článku nabyl dojmu, že autor o tématice nic neví, když mu doporučuješ, aby si něco nastudoval?
    14.6.2005 19:10 cartman | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    Reagoval som na tento prispevok:
    Celý tento thread je mimo!

    V Linuxe nemajú sieťovky zariadenia! Nemôžete im predelovať mená cez UDev, lebo Udev spravuje názvy súborov v /dev

    Ďalší článok dopíšem do týždňa (preženiem ho cez spell-check a moju mamu...); Tam by mala byť vysvetlená aj táto úloha. Nechcem nikoho kritizovat a nemam zlu naladu. Kazdy prispevok myslim len v tom najlepsiom.
    A znova tvrdim:

    V linuxe maju sietovky zariadenia (len su neni v /dev). A mozem im pridelovat mena cez UDev!
    Yin avatar 14.6.2005 22:31 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez

    Sorry, ale kernel obsluhuje device node a network interface veľmi odlišne. Nieje to to isté vytvoriť device node s maj/min číslom a zmeniť meno sieťovky, ktoré je dynamickým identifikátorom niektorého zariadenia.

    Tam môže dochádzať k chybičkám a ja úprimne dúfam, že sieťová časť UDev prejde zmenou.

    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    14.6.2005 23:25 cartman | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev rulez
    V pohode. Ja som reagoval zle.
    Mikos avatar 14.6.2005 03:38 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Výborný článek!
    Jsem moc rád že takový článek konečně vyšel, protože už mě nesmírně štvalo jak spousta lidí jen z nevědomosti a lenosti (možno to shrnout jako "z vlastní blbosti" ;-) udev různě ve fórech či v blogu občas pomlouvala. Udev je naprosto výborný a má nesčetněkrát lepší koncepci než devfs. A co je hlavní, funguje zcela bezproblémově, jen občas uživatel musí při nastavení použít mozek ;-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    14.6.2005 11:25 Pavel Píša
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výborný článek! - DevFS versus UDEV
    Celkově chápu a oceňuji možnosti UDEVu, ale některé jeho nedostatky mi silně vadí a rád se nechám z vlastní blbosti vyléčit autorem příspěvku.

    Hotplug zabírá více jak 200kB, to není problém pro desktop, ale pro embedded zařízení se 2MB flash nebo bootovací disketu je to otrava. Pravdou je, že se situace trochu začíná lepšit, protože si neúnosnost stavu uvědomil i Greg K-H a vytvořil náhradu skriptové obludnosti v C. Jedná se o hotplug-ng. Dostupný je na stejném místě, jako plný hotplug:

    http://kernel.org/pub/linux/utils/kernel/hotplug/

    Tento podstatný odkaz v článku chybí.

    DevFS má krásnou vlastnost, umožňuje plnou správu a manipulaci se zařízeními i v případě, že se nabootuje s initem nastaveným na "sh" z BusyBoxu. Opět na desktopu to není velký problém, ale na embedded zařízení je to v době oživování neocenitelné. Když je k dispozici pouze SysFS, znamená to manuálně prohledávat tento systém, nalézt zařízení a vytvořit ručně nód v "/dev". Což není tak jednoduché, když je rootfs z principu RO, ale je pravda, že to lze to přes tmpfs zvládnout.

    Další problém nastane, pokud je potřeba určit speciální zařízení jako root při bootu. S UDEV nezbyde, než specifikovat dvojici major/minor nebo použít initrd.

    DevFS zároveň dokázalo u jader 2.4 vyloučit lookup přes major a minor, což teoreticky mohlo přispět i k výraznému zrychlení otevírání zařízení. V řadě 2.6 je kód DevFS již silně zdegradovaný.

    Potíž nastává i pokud se několik driverů bez podpory multiplexování (třeba bez parportu) přetahuje o jedno zařízení. U DevFS to šlo řešit zastavením/vyjmutím driveru při požadavku na přístup na zařízení obsloužené alternativním driverem.

    Souhlasím s tím, že je UDEV použitelné řešení, ale silně se mi nelíbí, jakým způsobem bylo s výsledky práce Richarda Goocha zacházeno a že srovnání není plně objektivní. Je to člověk, který vymyslel několik výtečných věcí jak zrychlit start systému a detekci zařízení (třeba alernativní boot-scripts).
    Yin avatar 14.6.2005 15:24 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výborný článek! - DevFS versus UDEV

    Jediným dôvodom, prečo UDev vznikol je:

    there are the insolvable race conditions with the devfs implementation in the kernel
            Greg K-H

    Ak DevFS hlavne spôsoboval problémy, programátorom kernelu. Chceli by ste, aby sa kernel dostal do ťažkostí?

    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    14.6.2005 22:59 Pavel Píša
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výborný článek! - DevFS versus UDEV
    Trochu bych nesouhlasil s tím jediným důvodem. Důvod, pro který byl UDev alespoň v začátku upřednostňován byl, že DevFS vnáší politiku/pravidla pro pojmenování do jádra. To byl důvod, proč se DevFS mnoho let nemohl dostat do jádra. Protože nikdo nic lepšího nevymyslel a aplikace jako SCSI disková pole by byla se statickým /dev nemyslitelná, tak byl vzatý na milost. No, teď je politika pro pevné hierarchické pojmenování entit jádrem přesunuta do SysFS a /dev si musí obhospodařovat user-space. Není to tak špatné, ale kdyby se ještě device nod pro otevření vlastního zařízení přidal do adresářů SysFS, tak by pro mnoho specializovaných aplikací Linuxu vlastně nebyl /dev potřeba nebo by ho šlo vytvořit kombinací find a cp -xa.

    Jinak co se týče vývoje/degradace DevFS během změn v řadě 2.5.x, tak ty jsem s neradostí pozoroval a své ovladače jim postupně přizpůsoboval. Hlavní příčinu degradace DevFS vidím v tom, že o něm a o Richardove práci bylo dopředu rozhodnuto, že se nelíbí. Při změně na nový model zařízení pak byl DevFS pouze obastlem tak, aby ještě trochu chodil, ale nikdo neměl zájem a sílu do něho investovat dostatek času.

    Jinak koncept nového modelu zařízení se mi líbí a především u embedded zařízení bude přínosem, ale zatím jsem neměl sílu své věci pod něj převést. Potíž je v tom, že to v podstatě znamená udržovat dvě samostatné vývojové větve driverů (jednu pro 2.4.x a druhou pro 2.6.x) a model nesedí moc pěkně s používáním průmyslových ISA karet. Takže čekám až 2.4.x vymizí. Jinak dobrovolníci, mající zájem něco zajímavého dělat jsou vítáni. Návrhy jak lépe zvládnout jedním kódem 2.4 a 2.6 také. Sám jsem zatím udržel kontinuitu kódu u dvou driverů od 1.3.x do 2.6.x. Bohužel plný přechod na 2.6 znamená podporu starších verzí Linuxu odříznout. Né, té 1.3 mi opravdu líto není a roky jsem jí nezkoušel, ale 2.2 a 2.4 se ještě v zařízeních vyskytuje.
    14.6.2005 16:48 Beda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výborný článek! - DevFS versus UDEV
    on hotplug chcipne uz i na 16mb ram sarge2.6jadro+cramfs(~8mb)+init+hotplug
    John DOE avatar 14.6.2005 06:17 John DOE | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Pěkné
    Dobrý lánek, sám jsem se v sobotu s tímhle vyvztekal. Nešlo mi rádio na TV kartě. Nevytvářelo se zařízení /dev/radio, /dev/radio0 atd. Při hledání důvodů jsem narazil na udev. Nerozumim mu, ale podařilo se mi to dát dohromady a už to maká. Slack 10.1/WinFast TZV2000XP Expert. JD
    14.6.2005 07:40 Peter S.
    Rozbalit Rozbalit vše Nie je to tak zlé :)
    no gramatika nič moc, ale celkovo to bolo dobré, aj štýl sa mi páčil, obsah už nedokážem zhodnotiť.
    Ale chcel by som sa spýtať, udev "koná" iba keď pripojíte a odpojíte niečo nové ku počítaču? Lebo ja osobne nič nepripájam počas behu, znamená to, že udev u mňa nerobí nič?
    Mám taký problém, keď sa prehlasujem medzi rôznymi užívateľmi na majom PC, stáva sa mi, že stratím prístup na zvukovku, súvisí to s udevom? Ak áno, ako to riešiť? (viem malo by to ísť do otázok, takže stačí úplne stručná odpoveď)
    + Minor a major čísla: sú tam nejaké pravidlá, napríklad majú stale TV karty major číslo 71 (pokiaľ si dobre pamätám), a minor číslo ide nejako postupne od 0? Sú tieto čísla určené na základe hardwaru? Keď poviem napr. zariadenie 39 2 (vymyslel som si) dá sa presne určiť o čo ide?
    14.6.2005 09:12 Martin Zdila
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nie je to tak zlé :)
    udev kona aj pri starte systemu - to je, ako keby ste vtedy zaradom pripajali zariadenia ;-)
    Jiří Svoboda avatar 14.6.2005 09:43 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nie je to tak zlé :)
    /usr/src/linux/Documentation/devices.txt
    Yin avatar 14.6.2005 15:31 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nie je to tak zlé :)

    UDev koná:

    1. Pri starte (naplní /dev)
    2. Pri zapojení/odpojení zariadení
    3. Keď mu ty povieš aby konal.

    Minor/Major čísla sú pridelené ručne, pre každý druh zariadenia. Ak povieš 39,0-64 dá sa určíť 'harddisky' (vymysel som si).

    Riešenie: Sleduj, čo sa deje s /dev/dsp (vlastník, skupina, mód, či existuje). Ak používaš KDE, spôsobuje to artsd.

    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    14.6.2005 08:18 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše hmm
    Zdravim

    Hotplug na zadnem z desktopu nepouzivam, nevidim k tomu sebemensi duvod, jeste by to delalo neco samo od sebe. USB rtenka funguje i tak. Mam ho jen na notesu kvuli picmicce. Moje kratke potize s udev jste si mohli precist v blogu, takze zatim k naproste spokojenosti pouzivam staticky dev z distribuce (slack current).

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    14.6.2005 08:37 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    Zrovna na desktopu to asi je potřeba. Když má člověk těch USB zařízení víc, tak je to mazec. Člověk by chtěl, aby se mu klíčenka montovala vždy do jednoho adresáře, disk do jiného, foťák do dalšího, klíčenka od kamaráda zase jinam, a to nezávisle na pořadí připojení. Zatím s tím zápasím, neb jsem si kdysi udev vypnul. Asi budu kompilovat jádro. (S novým Debianem nové jádro.)
    14.6.2005 09:25 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    Zdravim

    No to je vec nazoru, ja zase ocekavam ze vymenny usb disk (a je jedno co to je) bude prvni volny scsi disk, tedy v mem pripade sda a tak ho pripojuju do /mnt/sda1. Je zase pravda ze dva usb disky takhle najednou nepripojim, ale proc bych to taky delal?

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    14.6.2005 10:47 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    Proč? Mám pořád připojenou čtečku karet (3 zařízení), občas připojím USB storage foťák a klíčenku. V tom se už bez udevu opravdu nedá rozumně vyznat, protože pokud je toho připojeného při bootu víc, přidělí se zařízení naprosto náhodně :-)
    Valoun avatar 16.6.2005 18:55 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    Ukazkovy duvod. kamarad ti prinese svoji ultra-mega-microsoft-flash a tu proste mount nerozdycha - nic divneho. Ale casto se pak stane, ze kdyz tam opet das svoji flash, tak uz to neni /dev/sda nybrz /dev/sdb. A najednou na to nemas zaznam v /etc/fstab a vsechno musis mountovat a umountovat jako root, bojovat s vlstnickymi pravy k souborum na flashce a vubec. To pak windowsari koukaj, kdyz bojujes s obycejnou flashkou pul hodiny. To je moje zkusenost.
    14.6.2005 16:51 Beda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    todle resi uuid retezec ve fstabu pro ty rozumenjsi souborove systemy. ne? Pripadne label="" konstrukce pro ty mene rozumne.
    14.6.2005 08:43 lubo
    Rozbalit Rozbalit vše iq
    ale do prdele s pochopenim... clovek, ktory robi take gramaticke hrubky nemoze mat iq vyssie ako 70... uz ma to zacina srat ako sa zacinaju akceptovat telenovely, reality show, gramaticke chyby, x namiesto ch, atd. ludia uz nemaju odvahu verejne sa niecomu, co je ubohe, vysmiat? a ak nejaky cech povie, ze ma mensie problemy s citanim anglickeho textu ako so slovenskym textom, tak myslim zasiel so svojim nacionalizmom pridaleko a zacinaju mu z toho ubudat mozgove bunky. zachovajme si preboha zdravy rozum a neopicme sa!

    a to som sa este dobre vyspal :-)
    14.6.2005 09:09 ###
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    a ak nejaky cech povie, ze ma mensie problemy s citanim anglickeho textu ako so slovenskym textom, tak myslim zasiel so svojim nacionalizmom pridaleko a zacinaju mu z toho ubudat mozgove bunky.
    Tak tos trosku chlapce prehnal, ne? Mozna by jsi udelal lip, kdyby jsi urazel sam sebe.
    14.6.2005 09:34 lubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    nikoho som neurazal. myslim si, ze cesky a slovensky jazyk su si tak podobne, ze povedat, ze by to bolo lepsie v anj je podla mna minimalne prehnane. howgh.
    14.6.2005 09:45 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    Urážel. Ve svém uboze sprostém příspěvku jsi urážel inteligenci autora článku. Možná by ti neuškodilo si něco o IQ přečíst. Třeba bys pak netvrdil, že mluvnické chyby souvisejí s inteligencí.

    A ačkoliv jsem si nevšiml, že by tu srovnání s angličtinou používal někdo jiný než ty, tak přesto mohu potvrdit, že ačkoliv se čtením slovenského textu nemám sebemenší problém a rád si slovenskou knížku přečtu, anglickou gramatiku ovládám lépe než slovenskou.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 14.6.2005 13:00 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    Dekuji Ti Roberte, ze si na toho hubiana reagoval, sam bych to neudelal lepe... (a rozhodne bez nabodenicek - takze jsem dvakrat rad :-) mam napul slovensky puvod, postupne jsem se ucil i rusky, nemecky a anglicky (krom te slovenciny). A presto vladnu gramatikou ceskou pak dlouho nic a pak je pouze anglicka - a to bidna.

    ALE k veci: * slovenskeho korektora by to ale chtelo. * vyradit slovensky pisici autory by to rozhodne nechtelo. * napad z anglickymi texty? velmi vtipne, je snad malo anglicky pisicich autoru/celych_webu? nebo jsem to spatne pochopil?
    14.6.2005 09:24 Kozo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    Ciastocny suhlas. Nechcem komentovat IQ, lebo autora osobne nepoznam, ale ignorovanie zakladnych gramatickych pravidiel mi dost vadi a argumentacia v style "ked to viete pochopit, tak co sa stazujete" mi pripada dost scestna. Je to sice len formalna stranka zapisu, ale posobi dost rusivo.
    14.6.2005 09:52 Rastislav Lentner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    "Je to sice len formalna stranka zapisu, ale posobi dost rusivo."

    To, že nepoužívaš diakritiku ti však zjavne nevadí a už vôbec to nepôsobi rušivo, však ?
    14.6.2005 10:30 Kozo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    Posobi to rusivo, ale z historickych dovodov akceptujem aj pouzivatelov, ktorych prehliadac, alebo system ma obcasne problemy s diakritikou a chcem aby po mne mohli citat. V pripade, ze by mohlo dochadzat k zlej interpretacii z dovodu chybajucej diakritiky, sa napriek tomu snazim ju tam dat.
    P.S: miesas trochu hrusky a jablcka.
    14.6.2005 10:56 Rastislav Lentner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    "Posobi to rusivo, ale z historickych dovodov akceptujem aj pouzivatelov, ktorych prehliadac, alebo system ma obcasne problemy s diakritikou a chcem aby po mne mohli citat."

    Toľko ohľaduplnosti. Nemyslíš, že to zaváňa alibizmom ? Mne sa vidí, že väčšina tejto komunity si dokáže nakonfigurovať korektné zobrazovanie diakritiky. A aké sú tie historické dôvody ?

    "V pripade, ze by mohlo dochadzat k zlej interpretacii z dovodu chybajucej diakritiky, sa napriek tomu snazim ju tam dat."

    Žnamená to teda, že si uvedomuješ, prečo je vhodné písať s diakritikou, napriek tomu ju v príspevkoch sám nepoužívaš. Nesmierna snaha :)

    Ja si skôr myslím, že je pekné, že i slovenská strana má možnosť prispievať článkami na českom portály i keď s menšími nedostatkami vďaka jazykovej bariére. Ale tá tu bola predsa vždy a vadilo to podla môjho názoru iba zaujatým. A čo do gramatiky, holt všetci sa mylíme, niekto viac, niekto menej. Ukameňovanie by nebolo asi na mieste. Skôr si myslím, že autor by privítal tvoju pomoc (s gramatikou), kedže na kritiku ťa je viac než dosť.
    14.6.2005 11:43 kolemjdoucí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    ... Žnamená to teda ...

    Tady jste to s tou diakritikou už trochu přehnal, ne? :-)

    14.6.2005 10:34 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    argumentacia v style "ked to viete pochopit, tak co sa stazujete"
    Nevšiml jsem si, že by tuto argumentaci autor někde používal.
    14.6.2005 12:18 Kozo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    Ani som nikde nenapisal, ze to pouziva autor. Ale bezne sa to ako argument pouziva a par podobnych diskusii som si uz odtrpel. Ked namiesto uznania si problemu s interpunkciou sa tahali podobne argumenty z rukava, plus dalsie o tom, ze jazyk sa vyvija a ze i/y je zbytocnost a dalsie krasne a stavnate slova. Bez problemov dokazem tolerovat chybajuce ciarky, ci zabudnuty dlzen (lebo je to castokrat o pozornosti, ci skor nepozornosti a kazdy sa moze mylit), ale y/i su vacsinou o neznalosti a ignorovani pravidiel. Argument o dyslexii/dysgrafii a inych poruchach myslim nie su v tomto pripade tiez na mieste. Z celkoveho textu na to autor nevyzera. (Mam jedneho v rodine. Viem o com hovorim.)
    14.6.2005 12:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    Ani som nikde nenapisal, ze to pouziva autor. Ale bezne sa to ako argument pouziva a par podobnych diskusii som si uz odtrpel.
    Takže tvůj původní příspěvek je v této diskuzi bezpředmětný, protože kritizuješ něco, čeho se tu nikdo nedopustil.
    y/i su vacsinou o neznalosti a ignorovani pravidiel
    Neznalost a ignorování jsou dvě velmi odlišné věci. Když mluvnici někdo nezná, je to sice škoda, ale nemusí to znamenat, že by ji ignoroval. Každý má vlohy na něco jiného. Někomu dělá potíže učit se jazyky a psát podle pravidel, ačkoliv se o jejich naučení snaží. Někdo jiný zase nepochopí logaritmické pravítko, ale sloh má vytříbený a píše bez chyb.
    14.6.2005 10:43 laoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    No som slovak a tiez ma trochu rozculovalo to mnozstvo chyb ale zase je pravda ze vypovednu hodnotu to nestratilo (teda clanok som si chcel precitat aj som si ho precital). Trochu podpichnem tych kritikov gramatiky... poznate kto si bez viny hod kamenom?? kolko clankov ste publikovali vy seci kritici bez chyb? Kazdy sa uci, ja tiez.. Na jednej strane je pravda ze bez vycitiek by tie hrubky asi neopravovali ale zapajat do toho IQ staru mamu a ostatnych pribuznych je pod uroven kazdeho kritika. Co by sa stalo keby niekto napisal: " Super clanok dost som sa dozvedel len tych hrubiek mohlo byt menej" nezda sa vam ze by to autora skor povzbudilo k napisaniu dalsieho clanku (a tym aj podeleniu sa z informaciami ktore niekto pracne hlada uz pol roka a nie a nie najst??) ale styl ze tvoej IQ je nizsie ako IQ hojdacieho konika (prehanam ..) predpokladam autora( mna by urcite) naserie a povie si.. potrebujem to? stojimi to za to?? sa mozem na vas setkych z vysky vys... mne osobne sa clanok pacil a dufam ze nabuduce bude este lepsi (gramaticky ) :o)) PS: cakam ukamenovanie za diakritiku :o)
    14.6.2005 11:47 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    Na konci viet sa pisu bodky.

    Pred "ale, ze, keby" sa vzdy pise ciarka. A aj na inych miestach ti chyba.

    Seci sa spravne pise vsetci.

    Stylistika radi delit text do odstavcov.

    (Iste si si vsimol, ze diakritiku ti vycitat netreba, najde sa plno ineho.)
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Yin avatar 14.6.2005 16:13 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq

    Mňe sa páči diskusia: Text bez odstavcov (šetrí miesto) zobrazený v prehliadači o šírke 4-roch prstov. Číta sa to fantasticky rýchlo!!!

    Mňe sa páči odborný text: Tak ako som to vidíš v článku

    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    15.6.2005 10:04 Michal Vojan | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    Pred "ale, ze, keby" sa vzdy pise ciarka.
    Jste si jisty? Co treba veta: "Dnes mame, ale hezky" - libi se vam? Ale treba se v necem pletu, rad se necham poucit.
    To autor: diky za ten clanek, snad mi pomuze vyresit muj problem, se kterym si dlouho nevim rady.
    15.6.2005 10:18 ###
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    Co treba veta: "Dnes mame, ale hezky" - libi se vam?
    Před "ale" se píše čárka vždy, když je to spojka, ale v této větě to nic nespojuje, takže tam ta čárka nemá co dělat. (Zde je to příslovce či částice, nebo něco jiného? Ví někdo?)
    30.12.2005 16:06 Jiří Daněk | skóre: 12 | blog: muj_blogisek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq Pravopis čárek
    Já sice čárky píší mizerně, ale vím, že: 1. Věta vedlejší vložená do hlavní se odděluje čárkou: Pepíček, který je mimochodem úplně blbý, si dal zmrzlinu. 2. Hlavní věty se oddělují čárkou, jen pokud nejsou v poměru slučovacím: Jsem veselý a mám dost času. Mám dost času, ale jsem smutný. (asi odporovací) 3. Vedlejší věty se oddělují čárkou. 4. Bacha na poměry, spojka není důležitá.

    Víc mě nenapadá.
    Byl jeden pán a ten měl psa. HAFUŠA se jmenoval.
    30.12.2005 16:07 Jiří Daněk | skóre: 12 | blog: muj_blogisek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq Pravopis čárek
    Já sice čárky píší mizerně, ale vím, že: 1. Věta vedlejší vložená do hlavní se odděluje čárkou: Pepíček, který je mimochodem úplně blbý, si dal zmrzlinu.

    2. Hlavní věty se oddělují čárkou, jen pokud nejsou v poměru slučovacím: Jsem veselý a mám dost času. Mám dost času, ale jsem smutný. (asi odporovací)

    3. Vedlejší věty se oddělují čárkou.

    4. Bacha na poměry, spojka není důležitá.

    Víc mě nenapadá.
    Byl jeden pán a ten měl psa. HAFUŠA se jmenoval.
    18.6.2005 11:50 Coqeue
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    to, ze chalan nevie kde ma napisat "i" a kde "y" este neznamena, ze ten clanok mi nic neprinesie..

    a ak tak nad tym rozmyslam a citam tento thread, tak budem radsej ak niekto napise 5 clankov s gramatickymi chybami ako jeden bezchybny

    ..a verim tomu ze ak tie clanky budu taki ludia pisat castejsie stratia sa aj chyby, chce to len prax
    14.6.2005 09:30 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    Zato vy jste vykvet inteligence, ze?

    Pokud jde o hrubky, slysel jste nekdy o dysgrafii/dyslexii? Takovy clovek pres veskerou svou snahu bude mit s gramatikou vzdycky potize a bude delat hrozne hrubky a s inteligenci to nesouvisi.

    Pokud jde o potize se ctenim slovenskeho textu, tak to s nacionalismem nema nic spolecneho. Mozna vlastne ma - treba projektujete vlastni nacionalismus do ostatnich.

    Ja ctu a pisu anglicke texty deset hodin denne. Treba vcera jsem byl tak zabran do hovoru s Americanem, ze kdyz me Robert oslovil pres ICQ, poslal jsem ho do haje anglicky. ;-) Slovenske texty ctu parkrat do mesice. Co pro mne bude prirozenejsi cist - anglictinu nebo slovenstinu?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    14.6.2005 10:33 Bongo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    Az se spatne vyspis, tak sem ani nepis, muj slusne vychovany monitor by to nemusel unest. Jinak nevim proc se podivujes nad tim, ze je pro nekoho citelnejsi anglictina. Nevim jaka je situace na Slovensku, ale tady mladsi rocniky, kteri nezazili spolecny stat se slovenstinou maji problemy. Je to podobne jako kdyz nasi praprarodicove za stareho Rakouska bezne rozumneli nemcine, Ja si v nemcine neprectu ani nadpis clanku. Nema to s nacionalismem vubec nic spolecneho.
    ale do prdele s pochopenim... clovek, ktory robi take gramaticke hrubky nemoze mat iq vyssie ako 70... uz ma to zacina srat ako sa zacinaju akceptovat telenovely, reality show, gramaticke chyby, x namiesto ch, atd. ludia uz nemaju odvahu verejne sa niecomu, co je ubohe, vysmiat? a ak nejaky cech povie, ze ma mensie problemy s citanim anglickeho textu ako so slovenskym textom, tak myslim zasiel so svojim nacionalizmom pridaleko a zacinaju mu z toho ubudat mozgove bunky. zachovajme si preboha zdravy rozum a neopicme sa!

    a to som sa este dobre vyspal :-)
    14.6.2005 10:51 Bongo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    Abych predesel stoury, tak pred 'Ja' mela byt tecka ;-)
    14.6.2005 11:09 Rastislav Lentner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    "a ak nejaky cech povie, ze ma mensie problemy s citanim anglickeho textu ako so slovenskym textom, tak myslim zasiel so svojim nacionalizmom pridaleko a zacinaju mu z toho ubudat mozgove bunky."

    Nejaký čech ? Nie si ňejaký odľud náhodou ?

    Svojim príspevkom si netrafil podľa môjho názoru ten vhodný portál. Navyše kazíš dojem slovenských uživateľov, ktorí tento portál navštevujú za účelom, či uz pomoci, alebo sledovania diania okolo OS Linux.

    Opäť element, za ktorý sa nedá nič len hanbiť.
    14.6.2005 16:08 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iq
    sice trošku drsné, ale v principu souhlasím ...
    Možno Vás prekvapím, a možno aj ďalších Slovákov, ale podľa mojich skúseností je Čechom slovenčina viac cudzia ako čeština Slovákom. Napriek tomu že sú si tieto jazyky podobné, prirodzená schopnosť Čechov porozumieť tomu nášmu je horšia a to neberiem do úvahy koľko kníh, filmov a kultúry celkovo je u nás v českom jazyku, čo naopak neplatí.

    Som Slovák, ale narodil som sa v Čechách a prežil som tam aj prvých desať rokov svojho života. Češtinu som sa učil v škole ale doma sme rozprávali aj po slovensky, takže som vyrastal v dvojazyčnom prostredí. A verte mi, že je lahšie zo slovenčiny chápať čestinu ako naopak.

    A ešte na margo toho nacionalizmu, mne v Čechách NIKDY nikto nenadával do Slovákov, alebo sa pohŕdavo vyjadroval o mojom pôvode. Ale po príchode na Slovensko, som bol párkrát označený za čechúňa a bol som aj urážaný, napriek tomu že som Slovák :). Myslím, že problém bude skôr s Vaším a celkovo slovenským nacionalizmom.
    14.6.2005 08:44 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše udev a d-bus a HAL
    Neplánuje autor článek v podobném duchu o d-bus a HAL a jejich návaznosti právě na udev?
    14.6.2005 09:15 Martin Zdila
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev a d-bus a HAL
    Ano, aj mna by to velmi zaujimalo. A este o "usbmount".
    14.6.2005 11:32 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev a d-bus a HAL
    Přidávám se. HAL mi dělal bordel v mountech, tak jsem ho prostě vypnul. :-) Radši bych ho ale nějak nastavil, protože zřejmě kvůli němu blbne jedna USB tiskárna.
    Yin avatar 14.6.2005 16:29 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev a d-bus a HAL
    Ak mi poviete, čo tie dve veci sú, tak možno aj hej :))
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    14.6.2005 09:01 Neci | skóre: 24 | blog: den_linuxaka
    Rozbalit Rozbalit vše Cool clanok
    Len tak dalej mato ;-) ale nabuduce spell checker a po pripade do daj opravit mne a budem mat u teba pivo ;-)
    Yin avatar 14.6.2005 16:30 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cool clanok
    Ty ich už u mňa máš trochu viacej... díky za povzbudenie.
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    14.6.2005 09:22 Martin Zdila
    Rozbalit Rozbalit vše super clanok
    Informacny obsah clanku hodnotim na vyborny (kedze o udev som vedel iba to, naco asi je). Z hladiska gramatiky je to bieda - clanok som precital iba raz a hoci som maval na zakladke trojky z diktatov, tu je co som nasiel: -Skôr ako prisiel DevFS
    +Skôr ako prišiel DevFS
    -notifikuje užívateľské prostredie
    +notifikuje používateľské prostredie
    -HotPlug dalej volá skripty/programi
    +HotPlug ďalej volá skripty/programy
    -Charakteristiky DevFS môžeme zapísav v bodoch
    +Charakteristiky DevFS môžeme zapísať v bodoch
    -Prítomnosť v kerneli spôsobuje problémi
    +Prítomnosť v kerneli spôsobuje problémy
    -adresára /dev podľa aktualneho stavu
    +adresára /dev podľa aktuálneho stavu
    -zisťovať rôzne detaili o zariadeniach
    +zisťovať rôzne detaily o zariadeniach
    -nachádza sa v užívateľskom prostredí
    +nachádza sa v používateľskom prostredí
    -Skôr ako si vysvetlíme, ako na to
    +Skôr ako si vysvetlíme ako na to
    -rodelíme ho na viacej riadkov
    +rozdelíme ho na viacej riadkov
    -ale to nieje jeho
    +ale to nie je jeho
    14.6.2005 09:26 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: super clanok
    Děkuji. Opravím. Ale jak jsem říkal, vhodnější by to bylo emailem -- škoda zaplňovat diskuzi OT věcmi.
    wake avatar 14.6.2005 22:01 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: super clanok
    boha. a ten flejm o par radku vys nikdo za OT neoznaci ? ;-)
    Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
    14.6.2005 09:32 lukipuki | skóre: 4 | blog: | Štokholm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: super clanok
    Stačí, aby si autor nainštaloval aspell-sk, potom pustil LANG="sk_SK" aspell -c subor a bolo by po probléme. Neviem, ako je na tom s HTML, ale v TeXu opravuje chyby bez problémov. Inak aj aspell má občas v slovníku nespisovné slová ako kľud, podla (bez mäkčeňa).
    /dev/null: Permission denied
    14.6.2005 09:35 lukipuki | skóre: 4 | blog: | Štokholm
    Rozbalit Rozbalit vše Návod
    Ja som narazil na tento dobrý návod, asi by stálo za to pridať ho pod článok: http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Customizing_UDEV.
    /dev/null: Permission denied
    Yin avatar 14.6.2005 16:34 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Návod
    Nechcel som veľmi zanášať 'distro-related' informácie, preto som to ani nečítal.
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    15.6.2005 00:25 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Návod
    Ale to je chyba. Pravidla pro udev se neliší mezi distribucema a tohle howto je dobré pro inspiraci ať už jsi uživatelem gentoo nebo debiana.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    Yin avatar 15.6.2005 08:42 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Návod
    Pravda... inšpirácia sa hodí. Nečítal som toto HOWTO, ale zlé bolo, že som na neho aj zabudol.
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    14.6.2005 12:08 Rudolf Matousek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Přece jenom u DevFS zůstanu...
    UDEV je pěkná věc, ale pokud máte modul, který nepřidá položky do SysFS, tak máte prostě smůlu a UDEV je vám k ničemu. Dokud nebudou přeportovány všechny ovladače co potřebuji (např. firewire), nebudu na DevFS nic měnit...

    Trochu mě mrzí, že se musím prodírat flame-war o slovenské gramatice a hledat skutečné poznámky rozebírající téma článku.
    Yin avatar 14.6.2005 16:38 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přece jenom u DevFS zůstanu...
    Čítal som nejaké články a keď si dám do kopy kusé informácie, vychádza mi, že kernel vie notifikovať hotplug aj o zariadeniach, ktoré nepozná a podľa zbernice z nich vytiahnuť niektoré informácie (druh zariadenia)? Radšej si treba prečítať nejaké 'HOWTO_UDEV_DETECTS_DEVICES_WITHOUT_DRIVER'.
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    14.6.2005 12:12 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Vyborny clanek
    I kdyz jsem ponekud konzervativni a muj destop nepoznal ani devfs (mozna proto, ze nevlastnim zadne USB zarizeni), musim podekovat autorovi za vyborny clanek.
    14.6.2005 12:56 Mirec
    Rozbalit Rozbalit vše zopár otázok na udev
    Takže k veci, článok je výborný, ale ešte by ma zaujímali bližšie podrobnosti okolo udev poprípade nejaké príklady. Taktiež pravidlá vytvárania min. a maj. čísel. Ako som správne pochopil, ak chcem aby sa mi napr. usb klúč pripojil vždy do toho istého bodu, nezávisle od počtu a poradia pripojenia klúčov, musím si to nakonfigurovať. Opravte ma ak sa mýlim. Nedávno som mal broblém s pripojením digitálnej kamery cez firewire 1394. Nebolo vytvorené v dev zariadenie (/dev/raw1394) moduly *1394 samozrejme boli nahraté. Bolo to spôsobene chybou v hotplug-u? Ako sú tieto veci navzájom prepojené? Potom som toto zariadenie vytvoril ručne tušim niekde v udev adresary. Potom mi to začalo chcodiť. Je to O.K?
    PS: Ak sa niekomu nepáčia chyby v gramatike, tak prosím nech napíše do nadpisu v diskusii ako OT. Myslím že sme na servery, ktorý má trošku iný ciel. Nechce sa mi čítať tieto zbytočnosti. Považujem to za absolútne odveci kritizovať autora, ktorý niečo vie a chce nám o tom niečo povedať. 
    Ideálne by bolo keby sa prispevky v diskusii dali filtrovať na tie čo sa vyadrujú k téme a na ostatný balast.
                
    Yin avatar 14.6.2005 17:03 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zopár otázok na udev

    Zatiaľ sú maj./min. čísla pevne stanovené v LANANA. V 2.8.x by už mali byť dinamické a nepodstatné.

    Pri (za/od)-pojení: Zbernica -> Kernel -> HotPlug -> UDev -> /dev

    Vytvoriť zariadenie ručne je vlastne OK! Aby som povedal kde je chyba mám predsa len málo informácií. Vieš niečo viac? Daj to do fóra!

    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    15.6.2005 20:06 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zopár otázok na udev
    Nedávno som mal broblém s pripojením digitálnej kamery cez firewire 1394. Nebolo vytvorené v dev zariadenie (/dev/raw1394) moduly *1394 samozrejme boli nahraté. Bolo to spôsobene chybou v hotplug-u?
    Ne, nebyla to chyba v hotplugu. Melo by to fungovat v kernelu 2.6.12.
    14.6.2005 14:11 Keny
    Rozbalit Rozbalit vše Shoda nebo náhoda?
    Spíš náhoda. Ale posuďte sami..

    HOW-TO Jak psát pravidla pro udev

    HOW-TO jak automaticky připojovat nebo odpojovat USB zařízení

    Dával jsem to tam před čtyřmi dny dost narychlo - chtěl jsem to ukázat Martinu Kyselovi a ještě to piluju..
    14.6.2005 14:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shoda nebo náhoda?
    Pokud jsi chtěl naznačit, že autor od tebe něco opsal, pak tě mohu ujistit, že článek jsem od autora dostal mailem už před více než týdnem. Co se týče anglického originálu, ze kterého jsi překládal, tak ten jsem celý nečetl, ale při zběžném pohledu jsem neviděl takovou podobnost, která by ukazovala na plagiátorství.
    14.6.2005 14:40 Keny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shoda nebo náhoda?
    Ne to jsem opravdu naznačit nechtěl. Spíš mě jen mrzí že vyšel článek, který mi připomíná stručný výcuc z man udev a chybí u něj alespoň odkaz na ty pitomé how-to
    Yin avatar 14.6.2005 16:44 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shoda nebo náhoda?
    Prepáč, keby som ten článok neposlal v tedy, kedy som ho poslal, tak by som ho už neposlal. Aspoň nie o čosi rozšírený.
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    15.6.2005 08:52 Keny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shoda nebo náhoda?
    Nemáš se zač omlouvat. Informací o udev v češtině (nebo slovenštině) opravdu mnoho není. Šel jsi na to prostě z trochu jiného konce než já. Nepřekládal jsem ty how-to s cílem udělat z toho článek pro některý z našich webů orientovaných na Linux. Vlastně jsem začal u toho co se týkal automatického mountování a jako logická součást se ukázalo how-to pro psaní pravidel. To how-to o psaní pravidel jsem chtěl přeložit už asi před rokem, ale nechtěl jsem to překládat otrocky nýbrž použít konkrétní příklad co mi opravdu funguje a na tom jsem se zasek.(Pak jsem narazil na to how-to o automatickém připojování, které mi leccos objasnilo) Mezitím autor původního anglicky psaného how-to stránku aktualizoval.
    14.6.2005 18:02 Adam Pribyl | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše udev x staticka dev
    Co me osohne na udev vadi je inicializace pri bootu. Boot linuxu je uz tak dost dlouhy (tedy minimalne fedory) a udev ho jeste vyrazne prodlouzil (zvlaste s distribucnim kernelem s mnoha moduly).

    Pokusy o zavadeni vsech moznych modulu s vypisem > /dev/null, tomu rikam reseni. Faktem je ze udev zlepsil obsluhu odpojitelnych zarizeni coz je zvlaste pro BFU podstatne, nedovedu si ale predstavit jak si BFU vytvari pravidla kam se ma co pripojovat. Tzn. v tomto smeru je to stejne k nicemu.

    Nevyhoda oproti statickemu dev je tedy pomalejsi boot a komplikovany system pripojovani, ktery da zabrat pochopit i zkusenejsim, cimz odpada jedina vyhoda - ze to mountuje treba fotak vzdycky do /media/camera, protoze BFU si to stejne nenastavi.

    Pokud se pletu tam me prosim opravte.
    14.6.2005 18:08 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev x staticka dev
    protoze BFU si to stejne nenastavi.
    Ne všechny distribuce jsou LFS... Předpokládá se, že distribuce typu Mandrake, Fedora, Ubuntu a SUSE budou mít takové věci přednastavené.
    Yin avatar 15.6.2005 08:44 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev x staticka dev
    A možno budú mať aj UserFriendly-GUI nástroj, ktorý zjednoduší obsluhu.
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    15.6.2005 19:19 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev x staticka dev
    To se nejenom předpokládá, ono to tak i je… :-) Pravda, má to ještě určité mouchy, třeba když mi distribuce kromě /media/floppy vytváří ještě (nefunkční) /media/floppy_1, ale jinak to funguje celkem dobře…
    Yin avatar 14.6.2005 22:42 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev x staticka dev

    Neviem, čo je BFU, ale...

    Udev je distribuované so sadou prednastavených pravidiel.

    Ked si kompilujem LFS s Udev sa ručne hrajkám cca 30 sek.

    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    15.6.2005 00:29 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev x staticka dev
    $ echo $BFU
    Běžný Franta Uživatel
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    15.6.2005 08:35 Keny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: udev x staticka dev
    Kdyby sis nejdříve přečetl ty HOW-TO, na které odkazuji (a které jsou v češtině) tak bys pochopil..

    a, že nastavení pravidel je zcela triviální

    b, pravidla lze napsat i zcela univerzálně.

    c, můžeš používat defaultní pravidla a skripty (čili nevrtat do toho) ale většinou mají distribuce (jako např. Suse) nějaký skriptík (který by si po přečtení uvedených how-to uměl napsat každý trochu pokročilejší uživatel) který už problém řeší. Bez pochopení toho jak to funguje to samozřejmě nejde. Ale mezi námi, kdo není schopen pochopit jak funguje udev, bude ze statického dev také jelen.
    15.6.2005 07:31 camlost
    Rozbalit Rozbalit vše angličtina
    Slovenštinu už zkritizovali jiní, angličtinu zatím snad nikdo (aspoň jsem si nevšiml).

    "Major a minor number, čiže horné a dolné číslo."

    Horní a dolní číslo? :-O

    Charakter device

    Charakter? :-O
    15.6.2005 15:30 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: angličtina
    Jistě, zařízení se dělí na charakterní a blokované.
    Yin avatar 15.6.2005 18:13 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: angličtina
    Alebo aj na: charakterné a bezcharakterné :)))
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    19.6.2005 01:40 raziel | blog: LinArchia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: angličtina
    popr.: znakove a blogove
    17.6.2005 09:45 tomas
    Rozbalit Rozbalit vše browser pro psaní pravidel
    Když jsem zápasil s psaním pravidel pro udev tak jsem napsal browser, který ukazuje uzly sysfs použitelné pro udev a jejich atributy.
    22.6.2005 20:25 maasha
    Rozbalit Rozbalit vše diky

    prima clanek o necem co aspon me dela zatim potize a nikdy'sem na to zatim nemel dost casu.

    gramatickych chyb si vetsinou nevsimnu ani v cestine natoz "v slovencine". kazdopadne ze slov nekterych ucastniku diskuze bych soudil, ze by tu melo slovenskych clanku pribyvat - nekteri uz pry skoro nerozumeli ;-)

    18.2.2007 21:33 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DevFS vs. udev
    BUS="USB" SYSFS{serial}="HF01234" NAME="%k" \ SYMLINK="joes_usb_key" OWNER="joe" MODE="0600"

    Hore uvedený riadok vytvorí pre zaridaenie pripojené na USB so sériový číslom "HF01234" zariadenie s názvom 'moj_usbkluc'.

    Chybka při překladu. Nebo se autor jmenuje joe.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.