Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Pro moddery Minecraftu: Java edice Minecraftu bude bez obfuskace.
Národní identitní autorita, tedy NIA ID, MeG a eOP jsou nedostupné. Na nápravě se pracuje [𝕏].
 5.2.2006 23:27
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
        5.2.2006 23:27
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
         . Pokud jde o nejaky dobry file manager, tak ten opravdu neni :(, total commander je proste unikat, vybornej SW, ale alternativy v linuxu nejsou prilis kvalitni :(.
. Pokud jde o nejaky dobry file manager, tak ten opravdu neni :(, total commander je proste unikat, vybornej SW, ale alternativy v linuxu nejsou prilis kvalitni :(. , dulezitejsi je, odhodlat se k tomu a chvili u toho vydrzet
, dulezitejsi je, odhodlat se k tomu a chvili u toho vydrzet 7.2.2006 14:19
Zafod             | skóre: 17
             | blog: Zafodovo
             | Praha
        7.2.2006 14:19
Zafod             | skóre: 17
             | blog: Zafodovo
             | Praha
        .BAT souborů nabízí mnohem více, než by se mohlo na první pohled zdát. (Prvotní inspiraci lze najít ve spouštěcích skriptech systému, které jsou třeba v /etc/rc.d/init.d.)
Unixové systémy, mezi které patří i Linux, poskytují uživateli mnohem větší efektivitu práce a lepší zabezpečení než Windows, nicméně je třeba do něj proniknout. Není to tak těžké, mnoho základních otázek zodpoví třeba man jméno_příkazu, nainstalovaná dokumentace není na rozdíl od té ve Windows pouhou imitací. Unix navíc nedělá z uživatele blba.
             . Pokud ale pises ze Kmail je hruza a Kontact je OK, tak evidentne nevis ktera bije, Kontact je totiz celek ktereho soucasti je Kmail coby postovni klient
. Pokud ale pises ze Kmail je hruza a Kontact je OK, tak evidentne nevis ktera bije, Kontact je totiz celek ktereho soucasti je Kmail coby postovni klient  
            Kontact je dobrej a s Outlookem by srovnání snesl, ale KMail je hrůza…Proč by tam tedy bylo to ale, kdybych nevěděl, že KMail je právě ta část Kontactu co se stará o poštu a nesnižovalo to hodnotu Kontactu v porovnání s Outlookem?
 9.2.2006 16:18
Dalibor Smolík             | skóre: 54
             | blog: Postrehy_ze_zivota
             | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
        9.2.2006 16:18
Dalibor Smolík             | skóre: 54
             | blog: Postrehy_ze_zivota
             | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
         . (kmail z kde 3.5, debian)
. (kmail z kde 3.5, debian)
             .
Jakou maji mit velikost a v kolika slozkach to ma byt?
.
Jakou maji mit velikost a v kolika slozkach to ma byt?
            /var/mail a navíc natahoval těch několik set mailů poměrně dlouho,  rozhodl jsem se zůstat u konzolovýho řešení. Mutt se spouští včetně načtení schránky asi 2 vteřiny. Složky na poštu jsem zatím jaksi nezavedl.  WMP se mi nelíbí už od doby, co nešel nainstalovat bez MSIE... Navíc neumí plug-iny z WinAMPu, což je nejlepší přehrávač, jaký jsem kdy viděl. (XMMS taky ujde, ale není to úplně ono.)
Dokumentace ve WinXP je podle mě na nic, protože je asi opravdu potřeba ji doplňovat informacemi z internetu, to jsem u Linuxu nemusel a ani moc nemohl. (Dnes už je to jiné, ale k českým verzím Red Hatu byly kromě zcela samozřejmých manuálových stránek přibaleny i různé sbírky HOWTO, takže mi ani moc nevadilo, že jsem neměl internet.
WMP se mi nelíbí už od doby, co nešel nainstalovat bez MSIE... Navíc neumí plug-iny z WinAMPu, což je nejlepší přehrávač, jaký jsem kdy viděl. (XMMS taky ujde, ale není to úplně ono.)
Dokumentace ve WinXP je podle mě na nic, protože je asi opravdu potřeba ji doplňovat informacemi z internetu, to jsem u Linuxu nemusel a ani moc nemohl. (Dnes už je to jiné, ale k českým verzím Red Hatu byly kromě zcela samozřejmých manuálových stránek přibaleny i různé sbírky HOWTO, takže mi ani moc nevadilo, že jsem neměl internet.  ) Časy se mění...
) Časy se mění...
            Aktualizace je IMHO lepsi zakazat. ... Pritom nepodstupujete zadne silene riziko..., pokud mate aktualizovany antivir, firewall a antispywareTrochu zvláštní... Jednu aktualizaci nahradíte jinou.

Mě Amarok i Gaim přijde dosti kvalitní, denně je několik hodin používám. Akorát na e-maily používám Thunderbird, Evolution se mi moc nezalíbil.
Až se seznámíte s konzolí, tak ekvivalent k TC potřebovat už nebudete. Ze stejného důvodu se totiž ještě žádný vývojář nedokopal k tomu, aby nějaký pořádný linuxový commander naprogramoval
Mě Amarok i Gaim přijde dosti kvalitní, denně je několik hodin používám. Akorát na e-maily používám Thunderbird, Evolution se mi moc nezalíbil.
Až se seznámíte s konzolí, tak ekvivalent k TC potřebovat už nebudete. Ze stejného důvodu se totiž ještě žádný vývojář nedokopal k tomu, aby nějaký pořádný linuxový commander naprogramoval  Můžete kdyžtak zkusit Krusader.
Možná kdybyste popsal, co konkrétně vám vadí nebo schází... :)
 Můžete kdyžtak zkusit Krusader.
Možná kdybyste popsal, co konkrétně vám vadí nebo schází... :)

6.2.2006 20:19
Marián Kyral             | skóre: 29
             | blog: Sem_Tam
             | Frýdek-Místek
        6.2.2006 20:19
Marián Kyral             | skóre: 29
             | blog: Sem_Tam
             | Frýdek-Místek

Co vidim jako dalsi chybu Gaimu je napr. to, ze nikde viditelne nevypisuje muj aktualni status. Lehce zapomenu prepnout na status online nebo naopak napr. na invisible.Mate pravdu. Da se to trochu vyresit tim, ze pridate do seznamu kamaradu sebe sama. Je to samozrejme videt jen v rozbalenem seznamu kamaradu, ne na ikonce v panelu.
 )
co sa file managera tyka... spolu s fuse je mc dost dobra nahrada total commanderu... ale inak aj krusader je v poslednej dobe uz celkom vychytany, aj ked to este chce co-to doladit...
prehravac na audio - amarok - je, si myslim, jeden z naj prehravacov, ake su... blbe je len, ze spotrebuva hroooozne vela ram... uvidime, co na to povie songbird, ak ho jedneho dna vydaju nahodou
)
co sa file managera tyka... spolu s fuse je mc dost dobra nahrada total commanderu... ale inak aj krusader je v poslednej dobe uz celkom vychytany, aj ked to este chce co-to doladit...
prehravac na audio - amarok - je, si myslim, jeden z naj prehravacov, ake su... blbe je len, ze spotrebuva hroooozne vela ram... uvidime, co na to povie songbird, ak ho jedneho dna vydaju nahodou  co sa mailoveho klienta tyka, to tu uz bolo tusim povedane... outlook nenavidim zo srdca, tak k tomu sa nebudem vyjadrovat :o))
zhrnute a podciarknute.... portovat mirandu, ovladace od grafiky a este par drobnych aplikacii na linux - a nemam problem vyhodit windows nadobro
co sa mailoveho klienta tyka, to tu uz bolo tusim povedane... outlook nenavidim zo srdca, tak k tomu sa nebudem vyjadrovat :o))
zhrnute a podciarknute.... portovat mirandu, ovladace od grafiky a este par drobnych aplikacii na linux - a nemam problem vyhodit windows nadobro  
            Čiastočne ste si odpovedali, ktoré programy sú v Linuxe kvalitné a Vami vyžadované "náhrady", aj keď toto slovo nemám rád. Takže môj pohľad na overené programy:
Outlook 2003 = Thunderbird, Evolution
Windows Media Player 10 = MPlayer, Xine, Amarok, BMP
ICQ5 = Gaim, Licq
Total Commander = Krusader, príp. Midnight v konzole
Ale najmä stabilita záleží od verzie programu, Linux distra a sú potrebné ako všade dodatočné nastavenia ak to programy vyžadujú, ako napr. správne fonty v MPlayeri, kódovanie v Gaime, ale to platí asi všeobecne.
 6.2.2006 03:10
vencour             | skóre: 56
             | blog: Tady je Vencourovo
             | Praha+západní Čechy
        6.2.2006 03:10
vencour             | skóre: 56
             | blog: Tady je Vencourovo
             | Praha+západní Čechy
        Linux (u mne Mandrake a teď MDV2006) používam necelé dva roky, stačí mi Kmail, xmms, xine, totem, kaffeine, licq, mc a konqueror (jako zmiňované ekvivalenty).
Ono je to i o tom, jak to používání woken vypadalo, tam jsem měl winampa, salamandera, kdysi OExpress, pak nic a jen z webu jsem čet maily - při těch častých reinstalacích či pro celkovou dostupnost jsem se bez lokálního mailu obešel. Takže bez nějakých M$ produktů jsem se skoro obešel.
Že se linux nešíří masově? Nejdou v něm tolik hry, není v něm (prý) tak zaběhlé a "vyfikané" vývojové prostředí. Tolik inteligentních a náročných lidí na světě zase neni, kdo mohl, už na linux přešel 
Linux mi vyhovuje, snad mam perspektivu, že mi nikdo neřekne "máš smůlu s podporou, utrum", když mam zdrojáky, tak si můžu něco opravit sám či předělat. A jsem před zákonem čistý  

Osobne za jedno z hlavnich uskali rozsireni Linuxu povazuju spis jinou vec nez chybejici aplikace - vzdy, kdyz prejdete na jiny system ze systemu, ktery duverne znate, tak okamzite obevite veci, ktere "ten novy system xakru neumi a ten stary je umel". Prvni dojem z noveho systemu je proto temer nutne spatny. Ne kazdy si da ten cas na objevovani "jejda, copak to tu mame, tohle muj stary system neumel". To totiz trva podstatne dele a stoji podstatne vice usili.
Ne ze bych popiral, ze Linux ma "objektivni" chyby, ktere brani v sirsimu prosazeni Linuxu. Jen chci upozornit, ze tady hraje roli obrovska setrvacnost, bez ohledu na kvality kterehokoli systemu.
Osobne za jedno z hlavnich uskali rozsireni Linuxu povazuju spis jinou vec nez chybejici aplikace - vzdy, kdyz prejdete na jiny system ze systemu, ktery duverne znate, tak okamzite obevite veci, ktere "ten novy system xakru neumi a ten stary je umel". Prvni dojem z noveho systemu je proto temer nutne spatny. Ne kazdy si da ten cas na objevovani "jejda, copak to tu mame, tohle muj stary system neumel". To totiz trva podstatne dele a stoji podstatne vice usili.
Ne ze bych popiral, ze Linux ma "objektivni" chyby, ktere brani v sirsimu prosazeni Linuxu. Jen chci upozornit, ze tady hraje roli obrovska setrvacnost, bez ohledu na kvality kterehokoli systemu.

8.2.2006 02:16
Jan Zahornadsky             | skóre: 22
             | blog: hans_blog
        8.2.2006 02:16
Jan Zahornadsky             | skóre: 22
             | blog: hans_blog

Někdy se až sám divím, jak daleko to dotáhlo mnoho projektů, které jsou komerční jen minimálně, jsou pro tebe a mně dostupné zdarma a i se zdrojovými kódy (což je pro mně kolikrát větší plus než že mají funkci XYZ a hezký .NETí vzhled).
Takže tady máš to své hodnocení programů pro linux
Někdy se až sám divím, jak daleko to dotáhlo mnoho projektů, které jsou komerční jen minimálně, jsou pro tebe a mně dostupné zdarma a i se zdrojovými kódy (což je pro mně kolikrát větší plus než že mají funkci XYZ a hezký .NETí vzhled).
Takže tady máš to své hodnocení programů pro linux  Měj se a užívej k plné spokojenosti ten OS co se ti užívat chce.
 Měj se a užívej k plné spokojenosti ten OS co se ti užívat chce.
             8.2.2006 15:21
stativ             | skóre: 54
             | blog: SlaNé roury
        8.2.2006 15:21
stativ             | skóre: 54
             | blog: SlaNé roury

BTW: rekni mi jestli Ti nekdy napoveda windows pomohla :-P
Styl kdy v napovede najdu radu "ujistete se, jestli mate zaply monitor" je mi k ho....ho, hodne vecem. To uz muzu mit cinskej manual.
Kodeky jsem v GNU/Linuxu nikdy neresil, a funguje mi zatim uplne vsechno. Staci MPlayer kompilovat s podporou vseho
 Krusader? Bezva vec. Sam jej pouzivam a musim souhlasit, ze je to dobra alternativa Total Commanderu. Co mi tam jde hure je FTP spojeni. Ikdyz dam udrzet relaci, tak chce znova autentifikaci k serveru. Dalsi vec co bych tam dal je seznam FTP pristupu jako byl v total commanderu. Na druhou stranu zas ma v sobe SFTP jako je treba u WinSCP. Jinak v Krusaderu se da nastavit i vzhled a chovani jako je v Total Commanderu. Ale tuto variantu jsem nezkousel.
Clovek si zvykne na to co mu je prijemne. Horsi je, kdyz jsem zvykly prepinat klavesnici na linuxu Ctrl Alt K a totez pak chci udelat na WinXP
 Krusader? Bezva vec. Sam jej pouzivam a musim souhlasit, ze je to dobra alternativa Total Commanderu. Co mi tam jde hure je FTP spojeni. Ikdyz dam udrzet relaci, tak chce znova autentifikaci k serveru. Dalsi vec co bych tam dal je seznam FTP pristupu jako byl v total commanderu. Na druhou stranu zas ma v sobe SFTP jako je treba u WinSCP. Jinak v Krusaderu se da nastavit i vzhled a chovani jako je v Total Commanderu. Ale tuto variantu jsem nezkousel.
Clovek si zvykne na to co mu je prijemne. Horsi je, kdyz jsem zvykly prepinat klavesnici na linuxu Ctrl Alt K a totez pak chci udelat na WinXP  Stane se
 Stane se  ))
Jinak jsem spokojen s linuxem a kdyz clovek pochopi, ze tam neni C: d: ...., ze rozlisuje velikost pismen a ze tam jsou mirne jine prikazy  cp a mv ..., tak je to dobre. Mne vadi pouze jedna vec. Na Linux jsem nasel zatim jen 1 ucto (1 pouzitelne u nas). Je to Honey Calc. To je asi i jeden z problemu, proc firmy linux nepouzivaj. Pokud se mylim a je i nejake jine ucto, tak se omlouvam a budu rad, kdyz mi date vedet.
Preji hezky den vsem
Rene
))
Jinak jsem spokojen s linuxem a kdyz clovek pochopi, ze tam neni C: d: ...., ze rozlisuje velikost pismen a ze tam jsou mirne jine prikazy  cp a mv ..., tak je to dobre. Mne vadi pouze jedna vec. Na Linux jsem nasel zatim jen 1 ucto (1 pouzitelne u nas). Je to Honey Calc. To je asi i jeden z problemu, proc firmy linux nepouzivaj. Pokud se mylim a je i nejake jine ucto, tak se omlouvam a budu rad, kdyz mi date vedet.
Preji hezky den vsem
Rene
             7.5.2006 18:57
kozzi             | skóre: 55
             | blog: vse_o_vsem
             | Pacman (Bratrušov)
        7.5.2006 18:57
kozzi             | skóre: 55
             | blog: vse_o_vsem
             | Pacman (Bratrušov)
         .
 .