Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Chyba Chybí parametr relationId!gf
+-----+-------+-----------------------------------------------+---------------------+---------------------+--------+---------+-------+ | typ | cislo | jmeno | vytvoreno | zmeneno | pridal | skupina | prava | +-----+-------+-----------------------------------------------+---------------------+---------------------+--------+---------+-------+ | P | 84702 | Propagace GNU/Linuxu: argumenty pro (diskuse) | 2007-03-06 07:38:25 | 2011-06-22 16:00:41 | 4070 | 0 | 0 | +-----+-------+-----------------------------------------------+---------------------+---------------------+--------+---------+-------+Napadá mě snad jen, že by zápisek vznikl přepsáním staršího odloženého zápisku a pak se nezaktualizovalo datum vytvoření diskuze.
Napadá mě snad jen, že by zápisek vznikl přepsáním staršího odloženého zápisku a pak se nezaktualizovalo datum vytvoření diskuze.Přesně to se stalo, díky moc za opravu a omlouvám se. Upravil jsem starý nepublikovaný zápisek, pak jsem raději vytvořil ještě úplně nový zápisek, kam jsem všechno překopíroval, včetně ankety, ovšem díky vlastní nepozornosti jsem publikoval ten původní.
Konfiguruje se většinou formou prostých textových souborů, které lze pořídit v "obyčejném" textovém editoru.
Děláš obchodku, nekecejnení náhodou on zde u nás v Brně na masárně? Otázka je co tam dělá? Třeba sporťák u nás hledá toho správného chlapa
Ale prosímtě, proč bych se měl za magistra z odborný biologie na karlovce stydět?Třeba proto, že nedokážeš vnímat rozdíl mezi obchodní akademii s ESF MU.
Lidé nemají potřebu měnit to, co funguje a s čím jsou relativně spokojení. Jako ty přestavovat pokoj.Důležité je to slůvko relativně - lidé často nevědí, jestli jsou s něčím spokojeni, dokud nezjistí, že s něčím jiným by byli spokojeni mnohem více či méně. Nebo si myslí, že jsou spokojení, protože nevědí, že s něčím jiným by mohli být spokojeni více, protě z toho důvodu, že nevědí, že něco jiného vůbec existuje. Děsivým příkladem "relativní spokojenosti" je Severní Korea, kde je část lidí relativně spokojená (tj. neumírají hlady, nestířílí do nich, nejsou zavření v lágru ...), ale jen v důsledku toho, že jediné, co znají, je jejich vlastní nuzné okolí a tudíž nemají s čím jiným srovnávat. PS: Ten pokoj není moc dobrý příklad, znám lidi, kteří z mně zcela nepochopitelných důvodů přestavují nábytek i několikrát ročně, a to i přes to, že s předchozí konfigrací byli relativně spokojeni ...
Muzes me teda vysvetlit, jak to takoveho "nevzdelaneho", bezneho uzivatele zasahuje? A napadlo te, ze jsou treba vzdelani dostatecne, ale z nejakeho duvodu jim jina licence prijde prijatelnejsi a nebo vi, ze vzhledem k jejich pouziti, je ona "spatna" licence neomezuje? Predpokladam, ze je nazves slovy spina, ci nejak podobne.
Nepřijde, psal jsem totiž o frdrx, jak musí být jasné většině čtenářů diskuse netrpících mentální retardací. A po tvých reakcích v uplynulých týdnech bych tě klidně vedle frdrx zmínil taky.frdrx je v některých ohedech zvláštní. Je schopný se pohádat do krve za GNU OS... být nevrlý, zbytečně urážet. Ale vydrží mu to chvíli, po čase se zase začne chovat normálně, jako člověk a dá se s ním normálně bavit. To bohužel není tvůj případ, takže tvé hodnocení koholi, ať je to frdrx, já, belisarivs nebo kdokoli jiný, nemůžu brát vážně. Je to jako komáří bzukot, je toho tolik, že už to člověk chvílema ani nevnímá.
Ty vytrvale opruzuješ poslední měsícMýlíš se. Já si krátím jen volný čas a co si o mě myslíš je mi upřímně jedno. Na Abclinuxu chodím kvůli lidem, kteří mají co zajímavého říct (ač je ta zajímavost značně subjektivní) a kteří mají nějakou úroveň, tedy ne kvůli tobě.
V tom případě je dobře, že vyhledáváš moje články a příspěvky. Nikdo jiný tě nedokáže potěšit.Jestli to není spíš tím, že tvoje příspěvky jsou nasrané úplně všude.
Ne, nerozumnel jsi mi ty. O MS tu totiz nikdo nemluvi, je rec o proprietarnich programech obecne a dost podstatna cast z nich pouzive otevrene formaty. Hazet vsechny do jednoho pytle s MS je dost zaslepene.
Proč vůbec řešit výhody GNU/Linuxu, když je to jediný přijatelně fungující systém s přijatelnou licencí, který je vůbec k dispozici?Protoze pak je vyse uvedeny prispevek nepravda
Open source a komfort pro programátora. Nicméně radši než GNU/Linux mám FreeBSD a to samý platí o licencích, BSD > GPL.
Mě to jedno neni...Teda člověče, tak nevím, jaxi mám zrovínka todlecto vysvětlit
Taky sem nikde nepsal že sem nějakej machr přes češtinu, ale pořád sem na tom líp než spousta lidí, který dělají mezeru před čárkou místo za ní, píšou 18-ti nebo standartní - o tomhle jsem už poučen a dávam si na to pozor. Sou ale pořád věci ve kterých se nevyznam, třeba takový přechodníky (nesa z lesa), ale tam neni problém je prostě nepoužívat. S tim mě/mně/mne už to tak jednoduchý neni. Dělám co můžu, ale jsem jen pouhý smrtelník
Jo, tak to ma pravdu no. Mozna bude nejaka utilitka treti strany, ale nezkousel jsem, zatim jsem se nedostal za ergonomickou mez. Ted me tak napadlo, neni tam prave proto to protivny zvetsovani Docku? :)
Preferences -> Expose & Spaces a hned to uvidis. Ohledne umistovovani na konkretni monitor nevim, ale dam si to za domaci ukol zjistit(pouzivam spis mirroring).
swapon
a swapoff
Moznost hromadneho nasazovani jako VPS bez reseni licencovani.
Velky vyber dnes popularnich obrazu virtualnich stroju (obcas videt na webech i nazev "sablony") nabizejicich hotove reseni, snadne a rychle nasazeni. Viz treba TurnkeyLinux, Jumpbox, Btnami...
Siroka nabidka predpripravenych systemu u provozovatelu VPS ....Virtualmaster, BeeScale...
Vyber GUI i celeho systemu s ohledem na vykon hw.
Moznost provozu zcela bez GUI.
Vynikajici a dobre zvladnutelny shell, skriptovani.
Balikovaci system.
Moznost snadne volby urceni systemu (desktop, graficke prostredi, server.....) uz pri instalaci.
Snadna prenositelnost na jiny hw.
Odpada kontaminace a zpomalovani systemu jez je obvyklym jevem u windows.
Pokud system je nasilne ukoncen (vypadek napajeni, nedbalost uzivatele apod) tak se mi nestalo ze by nenastartoval oprotiva windows jez casto protestuji.
Live systemy s plnou funkcionalitou.
A co mi v GNU/Linuxu chybi ? ... Me osobne nic.
TurnkeyLinux, Jumpbox, BitnamiJumpBox chce prachy za to co Ti dva druzí mají zdarma.
Pokud system je nasilne ukoncenNo já jsem se setkal s tím, že Windows naběhnou bez protestů skoro vždy, občas řvou, že NTFS má nějaké bebí, ale naběhnou. V Linuxu naběhne fsck a někdy je to nesnesitelně dlouhá doba. V Lnuxu mi chybí lepší podpora pro HW (scannery, kamery, DVB apod.)
A co mi v GNU/Linuxu chybi ? ... Me osobne nic.Mně chybí lepší vykreslování písem v systému a prohlížečích, ideálně aby to vypadalo stejně jako na Win nebo Mac. Myslím tím písmo s cleartype, ne takový to tenký kostrbatý, to se dosáhnout dá.
fixlovat mnoho článků na wikipedii aby vyšly vítězně pro LinuxPříklad?
Nemam rad korporace, radsi pojedu i na Minixu nebo Hurdu nez bych si dal na PC komercni OS.Mám tomu rozumět tak, že ve svém životě nepoužíváš žádné komerční produkty korporací nebo máš na mysli pouze oblast softwaru? Pokud to druhé, proč to odlišuješ?
Vodím na tyto diskuze pubertálního syna aby viděl, jak může skončit podivín, který si za Boha zvolí operační systém nevalné kvality a užitné hodnoty.Předpokládám že mu ukazuješ, jak je hrozné, když si někdo do své přezdívky nacpe název svého oblíbeného systému a kydá špínu na všechny ostatní (pro jistotu na serveru, kde nemá co dělat)? :)
A hry mastim na PS2
1/10^100
podíl na kódu. I když beru, že na tomhle serveru to dělat zrovna nemusím. Akademici v ČR mají všichni Windowsy.Přijďte se podívat k nám na Matfyz, tam (1) zjistíte, jak to doopravdy je, (2) vysvětlíme vám, co je to všeobecný kvantifikátor a jak se používá ;)
A toto minimalni cislo je ten duvod, proc se nemuze rozsirit linux desktop v podnikove sfere.Proč mi toto tvrzení přijde jako úplná blbost?
Prave spise tam se podle meho nazoru rozsiri nez mezi uzivatele nekam domu.Není to přesný opak než to předchozí tvrzení?
Ta prvni cast je jen citace meho tvrzeni. Kde vidite nejaky problem, rozpor?A toto minimalni cislo je ten duvod, proc se nemuze rozsirit linux desktop v podnikove sfere.Proč mi toto tvrzení přijde jako úplná blbost?
Podle me je asi skoro jedinej rozumnej argument pro sefy, kolik to bude stat. Zbytek bud mate to levnejsi a klidne i lepsi reseni anebo nemate.Problém je, že téměř všechny analýzy ceny silně podceňují životnost systémů. Obvykle se proprietární systémy vyhazují dlouho před uplynutím očekávané životnosti, protože se buďto nějaká drobnost pokazí nebo se změní podmínky a něco je potřeba upravit. Výhodou otevřených systémů je, že v takovém případě nejste vydán na milost výrobci či dodavateli a i když třeba úpravu sám nezvládnete, není těžké najít a zaplatit někoho, kdo to dovede.
Tiskni
Sdílej: