Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).
Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
man mplayer | grep 1250Případně stačí vyhledávat na AbcLinuxu
Ptám se, co ale na to Linuxové firmy? Nedodávají snad ony své operační systémy vybavené tisíci multimediálními přehrávači, programy pro kreslení a internetovými prohlížeči? Nebojují proti Microsoftu jeho vlastními zbraněmi? Neměly by i ony dostat pokutu, protože evidentně neprodávají pouze "operační systém" (tedy jádro a pár nástrojů), ale dodávají k němu množství programů zdarma, čímž znemožňují potenciální konkurenci vstup na trh?
Podle mého názoru jde v obou případech o něco jiného. Micro$oft přibaluje do svých Windows jenom jeden prohlížeč internetových stránek - IE, a také vlastní a jediný Media Player. V Linuxových distribucích máte vždycky možnost volby - zvolím si GNOME nebo KDE nebo jiný okenní manažer? Tyto navíc nejsou vytvářeny přímo firmou, která vytvořila celou distibuci. Je to něco podobného, jaky kdybyste chtěl dát pokutu vydavatelům IT časopisů za to, že na svá CD dávají nejrůznější programy a v podstatě zadarmo (záleží samozřejmě na licenci příslušného programu).
To je hlavička na hřebíčku - IMHO by úplně stačilo, kdyby EU vydala direktivu , že státní správa v celé EU nesmí koupit nic, co nemá otevřený formát dat, dokonale zdokumentovaný, co nedodržuje psané otevřené standardy atd...
Možná by to mělo větší efekt než trapné soudní tahanice o walkmena.
Hmm. Zajímalo by mě, jaký "názor" jsem vyslovil, že se od něj distancujete. Že nechápu udílení pokuty podobným způsobem.. nepovažuju za názor, ale za otázku čekající na odpověď.
Což mě tak napadá, že platí pro všechny (na štěstí jich bylo jen pár), kteří mi psali, že "můj názor je špatný".
Nevšiml jsem si, že bych vyjádřil jakýkoliv názor....snad jen na ten, že tomu nerozumím a rád bych, aby mi to někdo vysvětlil. Díky
A vubec, o co jde? Jenom jsem napsal, že se mi nějak nezdá důvod (tak jak byl předložen v ten den médii) té pokuty.
V celé diskusi snad ani jednou MS za jeho praktiky nikdo nepochválil a když, tak maximálně za marketingovou politiku, takže se nabízí otázka: O co Vám jde?
A dále opravdu nechápu, proč o "tupém stádu" píšete na Linuxovém médiu, aniž bych tím chtěl říci, že co "linuxák", to inteligent. Rozhodně bych neřekl, že právě tady se scházejí lidé, kteří se nechají ovládat jednou firmou....
Asi jsem skutečně natvrdlý, ale nevzdávám se a opět Vás žádám: Rozveďte svou myšlenku ve vztahu k článku a odpovězte na mnou položené otázky z Vašeho pohledu. Celou dobu se vás ptám: Chápu to dobře? A když ne, tak proč ne? Několik zajímavých odpovědí (např. že ta správa byla českými médii jednoduše špatně interpretována) jsem dostal.
P.S. Bohužel, od komentáře tady nidko placený není. Dokonce tento článek byl ohodnocen poněkud "méně", protože je "kratší", s čímž souhlasím.
Dovolím si Vás poučit, že k napsání článku mě rozhodně nevedl exhibiconismus nebo touha zbohatnout. Jenom mě něco při poslechu rádia po ránu napadlo a sepsal jsem to dohromady. Nic víc jsem tím nemyslel. Ale i kdyby se platilo od komentáře: vítejte v kapitalismu....
P.P.S. Text vyjadřuje názor autora, nikoliv redakce AbcLinuxu. ;o)
Tiskni
Sdílej: