Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Pro moddery Minecraftu: Java edice Minecraftu bude bez obfuskace.
Národní identitní autorita, tedy NIA ID, MeG a eOP jsou nedostupné. Na nápravě se pracuje [𝕏].
Americký výrobce čipů Nvidia se stal první firmou na světě, jejíž tržní hodnota dosáhla pěti bilionů USD (104,5 bilionu Kč). Nvidia stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a výrazně těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii. Nvidia již byla první firmou, která překonala hranici čtyř bilionů USD, a to letos v červenci.
Po Canonicalu a SUSE oznámil také Red Hat, že bude podporovat a distribuovat toolkit NVIDIA CUDA (Wikipedie).
TrueNAS (Wikipedie), tj. open source storage platforma postavená na Linuxu, byl vydán ve verzi 25.10 Goldeye. Přináší NVMe over Fabric (NVMe-oF) nebo OpenZFS 2.3.4.
Byla vydána OpenIndiana 2025.10. Unixový operační systém OpenIndiana (Wikipedie) vychází z OpenSolarisu (Wikipedie).
České základní a střední školy čelí alarmujícímu stavu kybernetické bezpečnosti. Až 89 % identifikovaných zranitelností v IT infrastruktuře vzdělávacích institucí dosahuje kritické úrovně, což znamená, že útočníci mohou vzdáleně převzít kontrolu nad klíčovými systémy. Školy navíc často provozují zastaralé technologie, i roky nechávají zařízení bez potřebných aktualizací softwaru a používají k nim pouze výchozí, všeobecně známá
… více »Během tradiční ceremonie k oslavě Dne vzniku samostatného československého státu (28. října) byl vyznamenán medailí Za zásluhy (o stát v oblasti hospodářské) vývojář 3D tiskáren Josef Průša. Letos byly uděleny pouze dvě medaile Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské, druhou dostal informatik a manažer Ondřej Felix, který se zabývá digitalizací státní správy.
Tor Browser, tj. fork webového prohlížeče Mozilla Firefox s integrovaným klientem sítě Tor přednastavený tak, aby přes tuto síť bezpečně komunikoval, byl vydán ve verzi 15.0. Postaven je na Firefoxu ESR 140.
.
A vůbec co je tak divného na rebootu při instalaci?
... První umožní nainstalovat jiný kernel (typicky optimalizovaný pro konkrétní procesor), než se použil při bootování z CD, nepamatuju si jestli to vůbec jde v Debianu, ale třeba u SUSE ano.
LC_ALL=cs_CZ LANG=cs_CZKde je chyba?
Když jsem poprvé viděl v nightly buildu Firefoxe ten nový Gnome save as dialog, myslel jsem, že mám halucinace. Od té doby mi pije krev, kdekoli ho potkám, ponejvíce v GIMPu. Děkuji přírodním silám, že oficiální release Firefoxe používají stále ten původní, a kdybych nebyl zatvrzelý ateista, modlil bych se, aby to tak zůstalo i nadále. Takže… vlastně se také divím, že se Microsoft ještě neinspiroval… :-)
Problém není v tom, že existuje zjednodušená a plná verze dialogu. Dokonce bych přežil i to, že nejde zařídit, aby se mi vždy zobrazila rovnou plná verze. Problém je v tom, že ten dialog (a zejména jeho plná verze) je extrémně nepřehledný a extrémně neergonomický.
No a ten Synaptic nemusis pouzivat, dselect a apt-get funguji bez problemu...
Hlavni rozdil IMHO neni v instalaci, ale v aktualizovanosti (pri dobre stabilite) a hlavne v kvalitni integraci podporovanych aplikaci do vysledneho systemu. Instalujes jednou, pouzivas porad...
Co je na stahování přes apt-get špatného?Celkem nic, akorát že bych doma musel mít pořádné připojení do netu.
Jinak Ubuntu je primárně desktopová distribuce, tak nevím proč by jmenované věci měly být na CD (ono jedno CD není nafukovací...).Tím to pro mě všechno padá, no až budu mít náladu, tak si to nechám někde vypálit, ale mám obavu, že s Ubuntu skončím jako s Lindows(Linspire), totiž tak, že zůstanu u své OblíbenéVelkéDistribuce(TM).
.
btw. Ubuntu jsem zkousel. Je zajimave, ze ackoliv jsem v xorg.conf nastavil mezni hodnoty pro horiz. i vert. refresh tak to z nejakeho duvodu Ubuntu neakceptoval a pri startu se snazil pouzit nejake silene hodnoty. ... Po restartu X serveru uz nabehl na spravnych hodnotach. JoTytez zkusenosti, navic s tim zacyklenim instalace, trvanim na podivnych zavislostech, popisovanymi vyse, a s tím rozdilem, ze k akceptovani horizontalni a vertikalni frekvence (take rucne, nebot automaticke se zadne nekonalo) nepomohl ani reboot - ubuntu mi tak startuje do out of range... Po par letech s Gentoo jsem se dost zdesil, co se to najednou deje a ze nad tim nemam kontrolu. Chapu, ze vsechno lze nejak odstranit, ale v zkusebnim testu pripadne alternativni distribuce me Ubuntu zatim zklamalo na cele care. A to jsem myslel, ze ho podle nadsenych recenzi (jako je tenhle clanek napr.) budu doporucovat tem, kdo si na Gentoo netroufaji. Odpaleny monitor bych pak asi tezko zehlil, coz teprve povest Linuxu. Nemel by mit Ubuntu zatim velke BETA???
).
Jo a roota obe distra resi pres sudo, podle mne rozumne pro desktop.
Podle toho co pises vypadas na advance usera, takze pokud Ti Gentoo funguje k Tve spokojenosti, zustan u nej a uzivej si te nadhery jednou nainstalovat a pak uzivat a uzivat a uzivat a sem/tam upgradovat. A pokud si chces pohrat, nainstaluj si obe a uvidis.
. To je polské distro založené na fedoře. Je to vyšperkovaná fedora a poláci pěkně podporují i češtinu. Jestli je někdo zvyklý na redhat, tak nad Auroxem musí jásat, pěkně odladěná fedora to je
. Plus tam jsou skvělé multimédia, protože poláci si nemusí lámat hlavu s patenty, dmca a podobně, takže tam pěkně šlapou mp3, dvd a další, všechno po instalaci. Já mám počítač se základovkou od asusu, P800 nebo co, intelácký chipset a zvuk i další věci mi to v pohodě našlo, na konfiguraci hw jsem nemusel vůbec šáhnout. Narozdíl od toho mi Ubuntu pustilo do displeje vysokou frekvenci, kterou nezvládal, takže jsem nic neviděl, musel jsem ručně upravovat konfigurák Xek, což v Ubuntu navíc není sranda.
riesenie je celkom simple: funguje rovnaky trik, ako s tym Vectorom, len rozdiel len v tom, ze pridame riadok "ati-agp" do /etc/modules a tym to konci, lebo agpgart sa uz nahrava na inom mieste. hlasky agp_* unknown symbol mame stale, ale co nas po tom, ked to ide!
Len by som rad upozornil, ze je zivotne dolezite tam mat original libGL.so & co, lebo inak to nepojde.
Tiskni
Sdílej: