Navigace se soukromím CoMaps postavena nad OpenStreetMap je nově k dispozici v Google Play, App Store i F-Droid. Jedná se o komunitní fork aplikace Organic Maps.
Vývojáři OpenMW (Wikipedie) oznámili vydání verze 0.49.0 této svobodné implementace enginu pro hru The Elder Scrolls III: Morrowind. Přehled novinek i s náhledy obrazovek v oznámení o vydání.
Masivní výpadek elektrického proudu zasáhl velkou část České republiky. Hasiči vyjížděli k většímu počtu lidí uvězněných ve výtazích. Výpadek se týkal zejména severozápadu republiky, dotkl se také Prahy, Středočeského nebo Královéhradeckého kraje. Ochromen byl provoz pražské MHD, linky metra se už podařilo obnovit. Výpadek proudu postihl osm rozvoden přenosové soustavy, pět z nich je nyní opět v provozu. Příčina problémů je však stále neznámá. Po 16. hodině zasedne Ústřední krizový štáb.
Po více než roce vývoje od vydání verze 5.40 byla vydána nová stabilní verze 5.42 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 64 vývojářů. Změněno bylo přibližně 280 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.
Byla vydána nová stabilní verze 7.5 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 138. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Sniffnet je multiplatformní aplikace pro sledování internetového provozu. Ke stažení pro Windows, macOS i Linux. Jedná se o open source software. Zdrojové kódy v programovacím jazyce Rust jsou k dispozici na GitHubu. Vývoj je finančně podporován NLnet Foundation.
Byl vydán Debian Installer Trixie RC 2, tj. druhá RC verze instalátoru Debianu 13 s kódovým názvem Trixie.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za červen (YouTube).
Libreboot (Wikipedie) – svobodný firmware nahrazující proprietární BIOSy, distribuce Corebootu s pravidly pro proprietární bloby – byl vydán ve verzi 25.06 "Luminous Lemon". Přidána byla podpora desek Acer Q45T-AM a Dell Precision T1700 SFF a MT. Současně byl ve verzi 25.06 "Onerous Olive" vydán také Canoeboot, tj. fork Librebootu s ještě přísnějšími pravidly.
Licence GNU GPLv3 o víkendu oslavila 18 let. Oficiálně vyšla 29. června 2007. Při té příležitosti Richard E. Fontana a Bradley M. Kuhn restartovali, oživili a znovu spustili projekt Copyleft-Next s cílem prodiskutovat a navrhnout novou licenci.
LC_ALL=cs_CZ LANG=cs_CZKde je chyba?
Když jsem poprvé viděl v nightly buildu Firefoxe ten nový Gnome save as dialog, myslel jsem, že mám halucinace. Od té doby mi pije krev, kdekoli ho potkám, ponejvíce v GIMPu. Děkuji přírodním silám, že oficiální release Firefoxe používají stále ten původní, a kdybych nebyl zatvrzelý ateista, modlil bych se, aby to tak zůstalo i nadále. Takže… vlastně se také divím, že se Microsoft ještě neinspiroval… :-)
Problém není v tom, že existuje zjednodušená a plná verze dialogu. Dokonce bych přežil i to, že nejde zařídit, aby se mi vždy zobrazila rovnou plná verze. Problém je v tom, že ten dialog (a zejména jeho plná verze) je extrémně nepřehledný a extrémně neergonomický.
Co je na stahování přes apt-get špatného?Celkem nic, akorát že bych doma musel mít pořádné připojení do netu.
Jinak Ubuntu je primárně desktopová distribuce, tak nevím proč by jmenované věci měly být na CD (ono jedno CD není nafukovací...).Tím to pro mě všechno padá, no až budu mít náladu, tak si to nechám někde vypálit, ale mám obavu, že s Ubuntu skončím jako s Lindows(Linspire), totiž tak, že zůstanu u své OblíbenéVelkéDistribuce(TM).
btw. Ubuntu jsem zkousel. Je zajimave, ze ackoliv jsem v xorg.conf nastavil mezni hodnoty pro horiz. i vert. refresh tak to z nejakeho duvodu Ubuntu neakceptoval a pri startu se snazil pouzit nejake silene hodnoty. ... Po restartu X serveru uz nabehl na spravnych hodnotach. JoTytez zkusenosti, navic s tim zacyklenim instalace, trvanim na podivnych zavislostech, popisovanymi vyse, a s tím rozdilem, ze k akceptovani horizontalni a vertikalni frekvence (take rucne, nebot automaticke se zadne nekonalo) nepomohl ani reboot - ubuntu mi tak startuje do out of range... Po par letech s Gentoo jsem se dost zdesil, co se to najednou deje a ze nad tim nemam kontrolu. Chapu, ze vsechno lze nejak odstranit, ale v zkusebnim testu pripadne alternativni distribuce me Ubuntu zatim zklamalo na cele care. A to jsem myslel, ze ho podle nadsenych recenzi (jako je tenhle clanek napr.) budu doporucovat tem, kdo si na Gentoo netroufaji. Odpaleny monitor bych pak asi tezko zehlil, coz teprve povest Linuxu. Nemel by mit Ubuntu zatim velke BETA???
Tiskni
Sdílej: