Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
LC_ALL=cs_CZ LANG=cs_CZKde je chyba?
Když jsem poprvé viděl v nightly buildu Firefoxe ten nový Gnome save as dialog, myslel jsem, že mám halucinace. Od té doby mi pije krev, kdekoli ho potkám, ponejvíce v GIMPu. Děkuji přírodním silám, že oficiální release Firefoxe používají stále ten původní, a kdybych nebyl zatvrzelý ateista, modlil bych se, aby to tak zůstalo i nadále. Takže… vlastně se také divím, že se Microsoft ještě neinspiroval… :-)
Problém není v tom, že existuje zjednodušená a plná verze dialogu. Dokonce bych přežil i to, že nejde zařídit, aby se mi vždy zobrazila rovnou plná verze. Problém je v tom, že ten dialog (a zejména jeho plná verze) je extrémně nepřehledný a extrémně neergonomický.
Co je na stahování přes apt-get špatného?Celkem nic, akorát že bych doma musel mít pořádné připojení do netu.
Jinak Ubuntu je primárně desktopová distribuce, tak nevím proč by jmenované věci měly být na CD (ono jedno CD není nafukovací...).Tím to pro mě všechno padá, no až budu mít náladu, tak si to nechám někde vypálit, ale mám obavu, že s Ubuntu skončím jako s Lindows(Linspire), totiž tak, že zůstanu u své OblíbenéVelkéDistribuce(TM).
btw. Ubuntu jsem zkousel. Je zajimave, ze ackoliv jsem v xorg.conf nastavil mezni hodnoty pro horiz. i vert. refresh tak to z nejakeho duvodu Ubuntu neakceptoval a pri startu se snazil pouzit nejake silene hodnoty. ... Po restartu X serveru uz nabehl na spravnych hodnotach. JoTytez zkusenosti, navic s tim zacyklenim instalace, trvanim na podivnych zavislostech, popisovanymi vyse, a s tím rozdilem, ze k akceptovani horizontalni a vertikalni frekvence (take rucne, nebot automaticke se zadne nekonalo) nepomohl ani reboot - ubuntu mi tak startuje do out of range... Po par letech s Gentoo jsem se dost zdesil, co se to najednou deje a ze nad tim nemam kontrolu. Chapu, ze vsechno lze nejak odstranit, ale v zkusebnim testu pripadne alternativni distribuce me Ubuntu zatim zklamalo na cele care. A to jsem myslel, ze ho podle nadsenych recenzi (jako je tenhle clanek napr.) budu doporucovat tem, kdo si na Gentoo netroufaji. Odpaleny monitor bych pak asi tezko zehlil, coz teprve povest Linuxu. Nemel by mit Ubuntu zatim velke BETA???
Tiskni
Sdílej: