abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 47
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Počítačová literatura

    17.6.2008 12:42 | Přečteno: 1388× | blog

    Nadšený Vlastimil Ott píše ve svém zápisku "hlavně dejte najevo, co si o tom myslíte" a tím myslí novou knihu o Ubuntu.

    Pohybuji se v počítačích profesionálně zhruba 15let a za tu dobu jsem si koupil spoustu odborných knížek. Hlavně ze začátku. Jenže časem, jak jsem část knihovny začal pomalu odstěhovávat do sklepa, jsem si začal vybírat hlavně podle trvanlivosti informací v nich obsažených. Jako první jsem vyřadil knihy, které popisují konkrétní produkty, většinou jejich obsah pozbývá platnost s vyjitím následujících pár verzí.

    Jak poznávám, zda knihu má cenu kupovat? Stačí prolistovat, podívat se na ukázky. Zejména pokud kniha obsahuje popis obrazovek a konkrétní postupy ve stylu "semhle klikni - tamhle klikni", pak si mohu být jistý, že s další verzí popisovaného produktu bude většina úplně jinak. Popis textových příkazů je většinou o něco trvanlivější. Samozřejmě, pokud se kniha věnuje popisu principů a poskytuje návod nikoliv pro konkrétní produkt, ale spíše jak se k řešení dobrat samostatně na základě obecných znalostí, pak je to ono.

    Nějaký konkrétní příklad IMHO nadčasových počítačových knih (určitě bych našel i další):

    Nechci někomu brát iluze, autoři i ostatní zainteresovaní do ní jistě investovali mnoho svého času i umu, ale knihu popisující konkrétní verzi konkrétní distribuce nastavovanou pomocí konkrétního desktopového rozhraní si kupovat nebudu. Investoval bych do ní jistě nemalou částku a za rok bych s ní tak akorát podkládal stůl. Třeba ale nejsem tou pravou cílovou skupinou a někdo jiný ji bude považovat za užitečnou.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    belisarivs avatar 17.6.2008 13:08 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    Souhlas.

    Problem je, ze to vicemene plati pro OSS obecne. Vse rychle zastarava. Nove ficury se pridavaji, jine se odebiraji.

    I ta kniha "Používáme LINUX", ac je opravdu dobra, uz proste obsahuje stare veci.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Vojtěch Trefný avatar 17.6.2008 13:14 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    Pohybuji se v počítačích profesionálně zhruba 15let...
    Tak tím je jasné, že tahle kniha pro tebe není - ono je rozdíl mezi knihou pro člověka, který je odborník a pro laika (a tahle je pro laiky).
    17.6.2008 13:47 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    a to je právě chyba - začátečník z takovéto literatury získá špatné návyky, které se pak jen velmi těžko odnaučuje (jak vidno z blogu, někomu to trvá možná i 15 let :-))
    Vojtěch Trefný avatar 17.6.2008 14:36 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    A jaké špatné návyky?
    18.6.2008 10:14 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    například kupovat si "netrvanlivé" knihy? :-)

    (resp. obecně, neřešit věci systémově, ale konkrétním naklikáním nějaké blbosti)
    18.6.2008 10:22 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    BFU návody typu "semhle klikni, támhle klikni" zkrátka potřebuje. Je to kniha pro určitou cílovou skupinu, u které svůj účel nejspíš bude dobře plnit, a její vydání u příležitosti LTS verze Ubuntu je IMHO chytrý počin.
    18.6.2008 15:27 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    samozřejmě, že nechci po nikom, aby studoval principy souborových systémů dříve než se naučí kopírovat soubory, například, ale určitá míra základních znalostí je vhodná, a v tom většina návodů "klikni semhle" selhává ... tedy knih s takovými návody, je rozdíl mezi knihou-učebnicí a prostým návodem na nějaký postup

    tedy v mojem příkladu se soubory, je chyba, když nikdo začátečníkovi nevysvětlí, že pro počítač není obrázek "obrázek", nýbrž jen a pouze "soubor" (resp. "soubor obsahující obrázek") - kdyby to věděl, nevznikaly by takové absurdity, že otevře M$ Word, vloží tam obrázek, uloží "dokument", otevře M$ Outlook Express, vloží "dokument", přípíše tři slova ať se příjemce podívá, co zajímavého připojuje, a pošle ... protože prostě neví, že "obrázek" může do mailu připojit stejně jako "dokument", protože oboje je to "soubor", z hlediska příloh mailu totéž
    18.6.2008 17:39 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    Knihu jsem ještě neviděl, takže nevím, jak moc je to "učebnice" a jak moc "návod na něco". Příklad, který jste zvolil, je samozřejmě evidentní, ale je otázkou, zda takováto knížka má nebo nemá předpokládat, že je uživatel už natolik gramotný, aby pochopil, že obrázek je soubor, nebo jestli mu to má vysvětlovat. Já jsem si pod návodem "klikni semhle" představil například rozchození připojení k internetu nebo změnu tapety na pracovní ploše. Nebo jak přehrát chráněné DVD či wmv soubor. To jsou typicky věci, nad kterými žádný BFU nechce příliš bádat a tudíž pohrdne návody typu "zedituj tenhleten a tamten konfigurák, přihlaš se jako root a restartuj službu pomocí kill (RTFM), čímž se v systému stane to a to". Ale i kdyby to nakonec byl návod typu "vlož obrázek do odt souboru a pošli to jako přílohu mailu", tak to pořád není úplně k ničemu, protože BFU aspoň přijde na to, že ty samé prasárny, které dřív dělal ve Windows může klidně dělat i v Linuxu. :-) (Čímž nechci tenhle typ návodů obhajovat.)
    20.6.2008 09:29 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    Knihu jsem ještě neviděl ...
    já také ne, myslel jsem to obecně - abych se vrátil k začátku vlákna, rozdíl by neměl být v přístupu, že kniha pro začátečníka nemusí být "trvanlivá", a pro odborníka by naopak měla, nýbrž pouze v tématech a v hloubce, do jaké je probírá, a v obou případech by měla postupovat tak, aby měl člověk možnost pochopit, co vlastně dělá, a ne jen bezhlavě klikat

    mimochodem, s tím příkladem změny tapety na pracovní ploše mě napadá - ono je dost často důležitější ukázat, že je něco vůbec možné, než pak vypsat konkrétní postup ... jsou tací, které ani nenapadne, že tam nemusí mít všichni stejný obrázek, tak jak mají wokna nastaven default
    LuFa avatar 17.6.2008 14:13 LuFa | blog: LuFa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    Knihu jsem zatím neviděl, nicmémě, co jsem se dočetl, s knihou je na DVD distribuována i popisovaná verze Ubuntu. Smysl tedy tato kniha má pro všechny ty, kteří se rozhodli začít používat Linux.

    Díky Ivanovým Mandriva knížkám byla a nadále i je pro začínající uživatele skvělým startem do světa Linuxu právě Mandriva. Nyní se takovým vstupním bodem do světa linuxu stalo pro mnoho běžných uživatelů PC i Ubuntu.
    17.6.2008 14:56 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura

    Bohužel moje zkušenost je taková, že začátečníci mající o *nix (nebo jiné alternativy k hlavnímu proudu) zájem buď již jsou zkušenější (byť třeba mají zkušenosti s windows) nebo(/a zároveň) jsou nadšenější se s problematikou seznámit než průměrný uživatel. V těchto případech se rychle přesunují z kategorie začátečník mezi pokročilejší. A pro ty je IMHO již určen jiný druh literatury...

    17.6.2008 15:11 maník | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    Přesně tak: je to Vaše zkušenost. Moje zkušenost je jiná. Podle mě to pan Faltýnek vystihl docela přesně a jeho komentář koresponduje s mými zkušenostmi učitele.
    Václav 17.6.2008 15:38 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    Mezi ty krásně nadčasové knihy, které mohu vřele doporučit patří i "Linux - hackerské útoky". Podařilo se mi jí koupit levně v Luxoru (protože salát) a přestože zmiňuje i některé už neplatné věci (např. ipchains), je to dost dobrá pomůcka při zabezpeřování systému (až jsem se orosil potem když jsem zjistil kolika způsoby se dá prolézt do systému).
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    17.6.2008 16:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    Mou vůbec první a základní knihou byl "Linux v kostce" a druhou výše zmíněná kniha od Brandejse. Pro psaní vlastních skriptů jsem ocenil rovněž výše uvedenou Raymondovu knihu. Za dobrou a hodnotnou knihu pak také považuji "Bezpečnost v linuxu" od Boba Toxena.
    Grunt avatar 17.6.2008 20:49 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    A kde je Mark G. Sobell a jeho Practical Guide to Linux? Je sice pravda, že už je trošku staršího data, ale stále platná, teda až na poslední kapitolu o instalaci nového softwaru. Na druhou stranu po jejím přečtení dýchne na člověka takový ten duch z dob, kdy ještě nebyly tak masově rozšířeny balíkovací systémy a jediný přítel člověka byl configure a make.

    BTW: Zdá se mi to nebo poslední dobou vychází tak málo kvalitní počítačové literatury nebo jen o ní málo na ABC informují?

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.6.2008 22:12 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    A do 10-ti let papírové knihy zcela zaniknou.
    Grunt avatar 17.6.2008 22:17 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    Ale prdlajs. Proč by zanikaly?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Vojtěch Trefný avatar 17.6.2008 22:36 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    Tvrdí to jeden takový plešatý boháč (jestli se nepletu).
    Grunt avatar 17.6.2008 22:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    Štefan toho už nakecal. Ale knížky se mu prostě ze světa sprovodit nepodaří.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    18.6.2008 08:15 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura

    Když jsem nedávno kupoval počítačové knihy, uvědomil jsem si, že všechny jsou nejspíš z předchozího milenia - s tou prchavostí to tedy nebude tak horké.

    Takže bych k nadčasovým přidal třeba

    Kromě Knuthových knih jsou všechny směřované na Lisp, takže předpokládám, že Smalltalkeři a (třeba) Forthaři budou mít také své stálice co platí i za pár let.

    29.6.2008 20:24 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačová literatura
    Třeba ale nejsem tou pravou cílovou skupinou a někdo jiný ji bude považovat za užitečnou.

    Přesně tak, nejste cílová skupina - tu bych mezi čtenáři knihy od ESR rozhodně nehledal :). Cílová skupina jsou lidé, které principy u počítačů až tak nezajímají, jen s tím potřebují pracovat - a těch je většina.

    Ačkoliv to nepovažuji za ideální, doba je prostě taková. Snažíme se tam dávat i principy, ale až pod pokličku - nejdříve návod typu "jak na to" a pak to vysvětlit. Naopak to není čtenářsky přitažlivé, pouhé návody "krok za krokem" (dnes nejčastější forma) jsou na můj vkus moc plytké a psát knihu pouze o principech je ekonomická sebevražda - nikdo to nebude kupovat.

    Ono mezi námi to není tak úplně jednoduché psát v případě, kdy vám vývojáři mění dostupné funkce, jejich názvy, překlady, umístění prvků apod. verzi od verze. Někdy mně to pěkně s*r* - a je to specialita free softwaru, kde se moc ohledy neberou. Trpí tím především uživatelé, princip neprincip. Proto je kniha koncipována jako návod k dodané verzi Ubuntu. Psát o shellu, který se moc nemění, tak to prostě vypadá jinak.

    BTW výborná obecná principiální kniha je česká Computer Sience Enjoyer, linuxová pak (opět český autor) Llinux - příručka českého uživatele, kterou považuji za lepší než zmíněné Používame Unix a Unix/Linux (obě mám).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.