abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 775 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy

    6.3.2022 17:22 | Přečteno: 5024× | Tak todleto musí pobavit všechny Linuxáky

    Ještě minulý pátek jsem si myslel, že napjatou situaci na Urajině pořeším jedním odeslaným starším spacákem a můžu se poplácat po zádech, jak jsem udělal maximum. Nicméně není nad to mít dobré a akční kamarády, nejlíp skauty, kteří zavolají, kdykoli je něco potřeba (díky Lenko) a od té doby už je to jedna jízda. A tak se stalo, že od minulé neděle obývá náš dům ještě dalších devět lidí - tři maminky, babička a pět dětí. Sem bych chtěl sepast nějaké zkušenosti a postřehy, protože jsem zjistil, že poměrně dost času trávím tím, že vysvětluju různým lidem, jak to jde.

    V jakém jsou stavu?

    Většina z nás si pod pojmem "válečný uprchlík" představuje ubrečenou maminku s malou holčičkou, která má nudli u nosu, obě jsou oblečené do špinavého a roztrhaného oblečení a mají žízeň a hlad. Někteří opravdu mohou takto vypadat, ale většinou to tak není! Uprchlíci vypadají úplně normálně, v autobuse je nepoznáte. Navíc východnější národy (ano Slováci, dívám se i na vás) kladou oproti nám na vzled trochu větší důraz, takže třeba u nás v domě jsme my ti "víc otrhaní". Je to trochu problém, protože pokud nevypadají dostatečně "otrhaně", občas se vyskytují reakce typu "na tyto my tady přispíváme?"

    Psychicky - nevím, nejsem žádný psycholog, ale určitě je to darda. Každý, kdo uvažuje o nabídce ubytování, by si měl uvědomit, že existují rozdíly mezi přátelskou návštevou - co já vím - při výměnném pobytu dětí z Rumunska a tady tímto. Postoj "naše děti se těší na jejich děti" je zcela v pořádku a velmi zdravý - to je jedna z nejlepších věcí, které jim můžeme nabídnout, ale pozor - nemusí to takto úplně fungovat. Je potřeba dávat jim prostor a počítat s tím, že to může jít jenom pomaličku. Taky pozor na "efekt pěkného oblečení" - pokud se návštěva cítí dobře, zase to občas může (i v hostitelích) vyvolávat otázku, jestli bychom neměli pomáhat někomu potřebnějšímu. (Neměli!)

    Naše návštěva se ze začátku hodně bála a dá se říct, že se bojí pořád, moc se jim nechce komunikovat. Ale posouváme se, s dětmi to jde rychleji, s dospělými pomaličku. Přijde mi, že pořád čekají, kdy je prodám někam do otroctví nebo tak něco. Diskuse je občas docela divná, když třeba nevěří, že opravdu nechci žádný nájem a jakoby v tom hledali nějaké "ale".

    Když přijeli, dalo se s nimi poměrně špatně komunikovat, nedokázali odpovídat na otázky "chcete to takto nebo takto?" Nevěděli, nedokázali to řešit. Skautky jim připravovaly (a připravují) program, ze začátku jsme s nimi nemohli komunikovat stylem "Chcete ráno jít na setkání? V kolik hodin vám to vyhovuje?" Museli jsme používat oznamovací věty - "Ráno máte setkání, v 7:30 vyjdete z domu, 7:40 vám jede autobus, přijdete na faru." Po týdnu už fungují líp, "chcete do ZOO nebo budete doma?" vyberou možnost. Tipuju, že se bojí / stydí si o něco říct, třeba jsem jim slíbil mikrovlnku a zapomněl na to, za celý týden se neozvali.

    Samostatné nebo sdílené bydlení?

    V okolí máme případy, kdy se tady těm návštěvám nabídly buď pokoje v domech / bytech, nebo v podstatě samostatné bydlení s plným soukomím, jako u nás. Postupem času mi přijde, že "společné" bydlení u někoho v bytě je o fous lepší, aklimatizace probíhá rychleji. Problém je v tom, že je to poměrně vyčerpávající i pro hostitele (ale všichni jsou hodně stateční!) a je to jenom na krátkou dobu, nebo pro specifický naturel hostitele.

    My jsme připravili v podstatě kompletní bydlení, máme jenom prádelnu v jejich kuchyni, resp. oni mají narychlo vybudovanou kuchyň v naší prádelně. Je lepší, že takto to můžeme vydržet poměrně dlouho a nemusíme je stresovat dalším stěhováním.

    Každopádně jedna věc - moc si neumím představit, že někoho vysadí z vlaku a někdo jej šoupne někam do opuštěné chatky na Vysočině, kde nakoupí potraviny a jinak tam "mají všechno". Ať jdou do samostatného nebo sdíleného bydlení, je dobré se jim třeba týden věnovat a ukázat jim okolí, město, les, říct jim, že jsou v bezpečí, být na ně hodní. Takový ten "kickstartový" týden dva ve společném bydlení mi přijde extrémně důležitý / přínosný. Je potřeba naučit je jezdit MHD a aby se vyznali v mapě.

    Důležitá věc - oni přichází do cizí země, kde nikoho neznají a neumí jazyk. Je pro ně extrémně důležité, aby nezůstali sami, aby byli spolu. Našlo se hodně lidí, kteří nabízeli jeden pokoj (i za to díky), ale pokud se tam nevejdou aspoň dvě maminky a nějaké děti, nemá to smysl. Dají přednost tomu "zmáčknout se" a budou chtít být pohromadě. Tak se stalo, že v naší 2+1 (i když ne úplně malé) je jich devět. My jim samozřejmě nabízíme možnost rozestěhovat se, aby měli trochu komfort - třeba ji využijí později.

    Jak jim v ČR pomoct?

    Kromě pomoci s ubytováním je určitě dobrým nápadem nabízet jim nějaký program. Školu, výlety, práci, vzít je na skautskou schůzku, do ZOO. Pokud nevíte, kde začít, najděte si nějakou komunitu nebo se zeptejte nějakého ubytovatele. Pokud tomu nerozumíte a nemáte s tím zkušenosti, tak si z toho nic nedělejte, my jsme na tom stejně. Něco funguje, něco ne, pořád vidím Magdu, jak se s nimi snaží komunikovat - jaký je plán na týden, co je potřeba udělat, oni na ni jenom koukají a vůbec nechápou, bez překladatele to nešlo. Ale zkoušela to, je dobrá, kudoz.

    Hmotné pomoci tady na místě je poměrně hodně - charita má spoustu oblečení, bot atd. Trochu problém je v tom, že naše dvě maminky jsou třeba původně prodavačky z butiku a všichni opravdu přjeli "jak ze žurnálu", takže nabízet jim prochozené charitní botičky... No ještě na ně přijde. Potravinová banka sice funguje, ale její problém je v tom, že je v ní sice tuna slaných brambůrků, ale nejsou tam těstoviny, nebo naopak a určitě v ní nebudou nikdy jogurty nebo jablka. Mnohem praktičtější je dát peníze ubtovateli, nebo rovnou jim a vzít je na nákup.

    Přístup "udělám jim velký nákup" funguje taky, hlavně po nastěhování je to velká pomoc. V běžném provozu ale vede k plýtvání jídlem, protože nákupčí neví, co mají k dispozici, takže pak se vyhazují - co já vím - okurky (které nemají rádi), ale chybí máslo, nebo tak něco, takže se stejně musí do obchodu. (Ale to zvládnem.)

    Pro mně je poměrně výhrou, že beru peníze ze sbírky v naší komunitě, kde si navzájem důvěřujeme, takže si vezmu třeba 4000Kč, nakoupím nebo zajedem nakoupit a nemusím nikomu nic vykazovat. (Ale účty si nechávám, pokud mě bude někdo chtít zkontrolovat. :-) ) Všechno je na dobrovolnické bázi, takže na režii nejde ani koruna. Pokud umíte najít takovou komunitu, pak do ní dávejte peníze - je to nejjednodušší.

    Co nedělat

    Pak tady mám tipy, co nedělat. Nenoste prošlé potraviny, plesnivý chleba apod., že to "bude ještě pro Ukrajince dobré". Prostě to vyhoďte do popelnice. Podobně staré pročůrané matrace, roztrhané oblečení. (To si zatím schovejte, třeba na něj ještě přijde.) Nenakupujte jídlo bez předchozí domluvy - předejdete plýtvání. Nebo jej nakupujte pouze trvanlivé a dejte jej do potravinové banky.

    Nebavte se s nimi o válce, pokud nechtějí. Bavte se o počasí, jak se jim bydlí, co dělají rády děti, vemte si nějaký ukrajinský recept, nabídněte nějaký svůj...

    Nechoďte se na ně dívat "na návštěvu". Toto není ZOO. Pokud je chcete vidět, nabídněte nějakou službu hostiteli - třeba že je vezmete na nákup, nemají auto.

    Vlastní psychika

    Teď na co se připravit u sebe. Asi milion telefonátů - lednička, sporák, elektrkář, matrace lůžkoviny, nádobí. (Svůj obvyklý měsíční kredit jsem vyčerpal tuším 3. 3.) Pak okolo nich - společná setkání s jejich kamarády, nakupování, ukázat MHD, město... Vyčerpání, málo spánku, otázky, jestli děláme správnou věc. Milion odpovědí na variace na otázku "jak se máte". V práci výkon tak 10%. Pokud do toho někdo jdete, vemte si týden volno.

    Nicméně taky velká podpora od lidí, po týdnu konečně dobře spím, dobrý pocit. Taky si začínáme zvykat, že nemáme spodní patro. (Dcerka bydlí v obýváku, já mám pracovnu tamtéž.) Začíná se dařit komunikace, domácnost směřuje k běžnému provozu. Soused ob jeden dům už má taky "návštěvu". Kudoz.

    Závěrem

    Tento článek je zaměřen pouze na pomoc v ČR. Jak pomoci na Ukrajině do toho nechci míchat - jednak to nevím, druhak se tomu věnují jiní. Pokud se rozhodujete, jestli (například finančně) pomoci u nás nebo na Ukrajině, pomozte hlavně na Ukrajině a pak teprve u nás - my to tady nějak zvládnem, situace třeba v Kyjevě je o hodně horší.

    No a nakonec dobré rady: Nečtěte pořád zprávy. Jednou za den stačí. Stejně s tím nic neuděláte. Navštěvujte ubytovatele (pokud mají čas), povídejte si s nimi, podpořte je, dejte si s nimi panáka slivovice, řekněte jim, že dělají dobrou věc. (Občas si nejsou jistí.) Choďte na demonstrace, pošlete peníze na Ukrajinu, podpořte místní ubytovatele, pokud můžete, zapojte se. Šiřte ukrajinskou propagandu do Ruska. Nehádejte se s trolly. Projděte se venku. Relaxujte.

    Prosím nezaplevelujte diskusi, držte se tématu, na proruské, protiruské, vojenské a jiné diskuse si napište vlastní blog. Na otázky k tématu rád odpovím - v diskusi nebo klidně i osobně přes profil, ale neposílejte mi nabídky pomoci. :-)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.3.2022 17:30 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jakou mate exit strategy? Aby pak u vas nebyli na furt.
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    xvasek avatar 6.3.2022 18:55 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Dobrá otázka. Plán A) Porazit Putina a ukončit válku. Plán B) poměrně dost lidí vymýšlí a realizuje ubytovací kapacity většího formátu, kde by mohla být ještě třeba škola nebo nějaké komunitní služby - třeba nějaká pekárna nebo tak něco, aby tam ty maminky měly ideálně nějakou práci. Plán C) máme ještě byt, kde aktuálně bydlí "předváleční" čeští nájemníci.

    Dobrá zpráva je, že zatím jsou lidi extrémně ochotní pomoct i tady s tímto a tam, kde to "nefungovalo", se okamžitě našla řešení.
    6.3.2022 19:02 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Aha. Takže žádnou.
    6.3.2022 19:28 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ja jsem jen bezmajetnej prazak tak se ptam. Myslim ze delas dobrou vec.
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    xvasek avatar 6.3.2022 21:59 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Mně to nevadí, byla to opravdu dobrá otázka. Je nás ve skautské / farní komunitě víc, takže na sebe vzájemně spoléháme a když by někdo ten opt-out potřeboval, tak jej ostatní podrží. Máš pravdu, že je to důležité - pokud máš nějakou cestu ven, tak se ti do toho snadněji jde. Úplně přinejhoším má středisko dvě klubovny, ale to už by bylo takové - hm - ony moc na trvalejší bydlení nejsou.

    Popravdě jde o to ukázat sobě samotnému a našim dětem, že je prostě potřeba pomáhat. Pokud bych těm maminkám takto virtuálně zabouchl přede dveřmi, tak bych to osobně asi dost těžko dával, pro mě by bylo v této situaci spíš těžší nepomoct a pak s tím dál žít. Jsem rád, že žena a děti souhlasili. Možná jsem hloupý a naivní, ale s tím žít dokážu bez problému. :-)
    6.3.2022 18:58 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ráda vidím, že někdo dělá dobrý skutek, respekt. Osobně posílám peníze na nákup zbraní na účet ukrajinské ambasády ( 304452700/0300 ), protože mrtví Rus pomůže těmhle lidem nejvíce a budou se mít kam vrátit.
    6.3.2022 19:35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    šovinistický troll

    Zobrazit komentář
    6.3.2022 19:37 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    ale zase klidek, nemel bys gugl treba a dalsi.
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    6.3.2022 19:49 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Kolektivni vina? To uz uplatnovala prvni republika, hitler, benes i bolsevik. A dobre to nedopadlo.
    vencour avatar 6.3.2022 20:04 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Dokonce třeba i vojáci ze strany Rakousko-Uherska to měli v RČS horší.
    A jinak respekt autorovi blogu.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    6.3.2022 20:23 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Presne tak. Vam take respekt.
    7.3.2022 03:15 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Mistre Odine. A nespletl jste si nahodou Moudreho Vencoura s pohodarem xVaskem?
    7.3.2022 06:21 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ano, uz to tak vypada. :-D I mistr odin se utne.
    7.3.2022 14:04 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Hehe.
    6.3.2022 21:20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    šovinistický troll

    Zobrazit komentář
    xvasek avatar 6.3.2022 21:42 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Na toto pozor. Osobně mám ten názor, že průměrný Rus je stejně tak rukojmím této války, jako Ukrajinec. Pokud by se situace nějak obrátila, nemám problém ubytovat ruské maminky s dětmi. Je to celé dost smutné... :-(

    (Ukrajincům neberu právo bránit své území a dodávky obranných zbraní beru jako dobrou věc.)
    6.3.2022 22:12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    šovinistický troll

    Zobrazit komentář
    7.3.2022 03:20 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Krasne receno a smekam. A zvlast, ze porad neni strach z toho byt clovek.

    A za pocin samozrejme absolutnyi kudos!
    Petr Tomášek avatar 7.3.2022 08:26 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Osobně mám ten názor, že průměrný Rus je stejně tak rukojmím této války, jako Ukrajinec
    To se bohužel nevylučuje s tím předchozím výrokem...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    7.3.2022 11:14 lhostejno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    To je sice pěkný tahle úvaha o tom, že řadoví ruští vojáci za nic nemůžou. Ale co až na tebe bude jeden z nich mířit samopalem?
    xvasek avatar 7.3.2022 12:29 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Nebavím se o vojácích, ale u Rusech v Rusku. Běžných vojáků je mi lidsky taky líto, ale bohužel mají pomatené velitele, hlavně toho nejvyššího. Ideálním řešeném pro ně mi přijde dezerce, jinak už se s tím nedá dělat nic moc jiného, než dělají Ukrajinci.
    14.3.2022 17:03 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    většina rusů v rusku bohužel Putina a válku podporuje
    18.3.2022 11:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Čím to asi bude…
    18.3.2022 14:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    tim, ze je to zdegenerovany zakomplexovany narod s mozky uz po nekolik generaci kompletne vymytymi
    vencour avatar 18.3.2022 14:28 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Kdyby to bylo tak lehký. Prý poslední roky Rusko posiluje svoje represivní složky. Možná viditelně.
    Kolik vlastně Rusů zůstává doma a kolik jich je za hranicema?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    7.3.2022 19:29 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    to tak bohužel není, průměrný rus podporuje Putina, stejně jako průměrný němec podporoval Hitlera

    čest vyjímkám, ale je jich málo
    8.3.2022 00:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Nečtěte pořád zprávy ... Pokud by se situace nějak obrátila, nemám problém ubytovat ruské maminky s dětmi.
    Ve zprávách píšou o tom, že se lidé vůči Rusům, co tu žijí dlouhodobě, chovají jako svině. Nečíst zprávy a přečíst tento blog je mnohem lepší nápad.
    Quando omni flunkus moritati
    8.3.2022 04:02 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ja doufam, ze tohle nebylo mineno jako sarkasmus. To co xVasek dela je uzasny. To co predvadeji diskuteri vuci normalnim Rusum v mainstreamu presahuje svinsky hyensismus. Anebo uplnou tupost.

    Tady krom par trollujicich podrzitek asi nema cenu se bat, ze by lidi sli nazorove do moralniho hajzlu vuci sousedum v baraku/sidlisti/ctvrti, ale asi je si i toho treba vsimat.

    Chtelo by se neco jeste dodat, ale tento cely blogovy prispevek je vice nez pacifisticky a tak ho nechci poskvrnit.
    7.3.2022 11:13 lhostejno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Taky jsem poslal prachy na zbraně.
    7.3.2022 11:16 Klid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ceska armada ma dost vencu, jsou to profesionalni pokladaci, nejvyssi predstavitele zase umi rovnat stuzky i ve vetru. :-/
    6.3.2022 19:47 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Klobou dolu. Ja pomohl financne, ale na ubytovani cizich lidi to aktualne nejde. Jinak furt si rikam, jak se museli citit lide z pohranici, ktere po valce vyhnali vlastni spoluobcane. Z vypraveni ty pocity zni strasne, v realite to musela byt maximalni hruza.
    6.3.2022 20:06 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jinak furt si rikam, jak se museli citit lide z pohranici, ktere po valce vyhnali vlastni spoluobcane.

    ?

    6.3.2022 20:09 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ano. Ceskoslovenske obcany nemecke a madarske narodnosti vyhnala vlada za souhlasu a podpory obcanu jine narodnosti.
    6.3.2022 20:51 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tam uz to tak bylo zvykem, par let predtim zas vyhaneli Cechy.
    7.3.2022 03:27 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tady se snad poprve a naposledy Odina zastanu a to je to, ze ma v rukavu tu spravnou kartu (zni to odporne cynicky, ja vim). A i ten protinazor bohuzel podtruhje, co vsechno se mrdalo o par set kilaku vedle.

    Ale tady to necham plavat a budu resit ve vedlejsich vlaknech. Vaskovi bych nakoupil Kurvy, Chlast a Chlebicky! :-)
    Petr Tomášek avatar 7.3.2022 08:27 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jo, a kolik čechů bylo skutečně vyhnáno v r. 1938?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    7.3.2022 11:38 fghdfgh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tehdejší oficiální statistika, vypracovaná sekretářem Ústavu pro péči o uprchlíky Jaroslavem Šímou uvádí, že k 1. 7. 1939 bylo evidováno celkem 171 401 uprchlíků z pohraničních oblastí do vnitrozemí, z toho 141 037 české národnosti. Vláda ČSR v informaci pro poválečný Norimberský tribunál sdělila, že na území odtrženém po Mnichovu žilo na 738 tisíc obyvatel "československé" národnosti, cili velice zhruba 20 %?
    7.3.2022 12:58 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Kdysi jsem cetl, ze odhad byl mezi 200 a 300k lidi Ceske narodnosti. Starousedlilci, jejichz rodina vlastnila pudu k nejakemu roku (tusim 1910 a drive), tak mohli zustat bez problemu, ale meli omezenou moznost prodeje pudy a majetku.
    7.3.2022 20:37 M.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Mám počítat jen ty vyhnane, nebo i ty přepravené do koncentráků?
    xsubway avatar 6.3.2022 20:52 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Respekt.
    6.3.2022 22:18 MrK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    A když to samé udělal Kohout tak mu nadávali.
    ⧠ A = 0 avatar 7.3.2022 16:09 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Většina lidí jsou holt blbečci a málokdo je schopen nějaké názorové konsistence a kritického myšlení, no... Koneckonců, kdyby tomu tak nebylo, nemuseli bychom tohle řešit.
    Nevolte zmrdy.
    8.3.2022 01:17 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    opálené mladíky s iphonem tady pořád nikdo nechce, to je naprosto konzistentní
    8.3.2022 02:48 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    I agree with that statement, ale uz ne s tim k cemu ho pises. Toho Kohouta sem neznal, ale to fakt vypada jako prazdny gesto.

    Druhak Ukrajinske a i Ruske rodiny jsou nam mentalne radove bliz, nez houfy mladych muzu ze zemi, kde je sice chudoba, ale zadna valka.

    Jo, Iraky, Afghan, Lybie, Syrie, za to USA odsuzuju porad, ale ti co sem prisli i z tech napadenych zemi nebyli ani zdaleka natolik kompatibilni, jako to co prichazi ted. A to jsem jich nemalo potkal + desitky africanu jiz pred tou 2015 vlnou a problemy jsem s nima nikdy nemel, ba naopak, pokec to byl prinejmensim zajimavej. A s tema z FR mluvici casti Afriky byly celkem ok parby.

    Ale na rovinu rikam, ze bych radeji tri ukrajinske nebo ruske rodiny ve vchode BD, nez tri takove maniky. No a ono to tak i nastesti pro me je.

    p.s. Jasne ze tu je i uplne ten nejvetsi ukrajinskej (a obcas ruskej) povl, ale ti jsou povetsinou nekde na ubytovnach. Parkrat natrefil nekde v noci, ale asi za mnou stalo 100kg 2m podrzitko.
    8.3.2022 13:02
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ta jeho ostatní videa taky stojí za to...
    vencour avatar 6.3.2022 23:15 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tak mne napadá, že skoro co Čech, to chatař. Asi to není to pravé, ale v nouzi i to je řešení.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    7.3.2022 01:59 okbobcz | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ty lidi nemůžeš odsunout někam na vesnici aniž by jim tam někdo pomáhal. Ale určitě na to dojde-
    vencour avatar 7.3.2022 06:16 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Já znam chatové osady chatu vedle chaty. Zpravidla s elektrikou a internetem. No jo, oni budou možná potřebovat klávesnici s potiskem azbuky.
    Změní se teď politika mobilních operátorů? Víc lidí bude chtít zřejmě volat/přijímat, vlastně v rámci wifi a jedné oblasti by mělo být volání "v ceně internetu". Takže ta "chata" by snad šla použít.
    Ještě jedna drobnost: obecné podmínky pojišťoven neplatí v případě války. A jsou asi jen pro členy rodiny/domácnosti.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    xvasek avatar 7.3.2022 08:17 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ano, myslím, že toto je dobrý směr a že je to velmi akceptovatelné. Jenom je opravdu potřeba před přestěhováním do chatové oblasti provést ideálně aspoň dva týdny aklimatizace někde mezi lidmi a sám se připravit. Nastěhovávat ideálně víc rodin (teda spíš maminek) nějak blízko. Když tam pak přijedeš na návštěvu, tak nepočítat s tím, že nastane nějaké velké vítání. Spíš to může být takové docela trapné - "potřebujete něco?" "ne" "tak díky nashle" - kombinace nedůvěry, únavy a strachu. (Ale třeba taky ne, každý je jiný.)
    xvasek avatar 7.3.2022 08:34 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jo a klávesnici s latinkou zvládají. :-) Nevím, do jaké míry je to pro ně komfortní, ale anglické Windows 10 a česká klávesnice se zdají být v pohodě.
    9.3.2022 07:54 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tak widle se daj zcela jiste prepnout do rustiny, staci to zmenit v nastaveni, nevim jak jsou na tom s ukrajinstinou.

    Videls nekdy neco psat cinana? Pisou na normalni klavesnici, ale kazda i ta nejsilenejsi kombinace klaves pod sebou skryva nejakej znak. Pokud si to dobre pamatuju, tak takovej zaklad je asi 500, velmi sectelej cinan prej zvlada 1500, a existuje neco kolem 9000 tech jejich obrazku.

    Kdyz sem dotycnyho kdysi sledoval, prislo mi to naprosto uchylny.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    8.3.2022 01:15 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    v zimě nejsou některé chaty obyvatelné + problém se zásobováním atd
    vencour avatar 8.3.2022 21:04 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ok, je pravda, že když teď není třeba polystyrén k sehnání, že to sranda neni, že k tomu něco může chybět, ke zlepšení podmínek.
    Na druhou stranu, v kolonii je chat víc a dopravci jezdí nejen v Praze. A lidi se v kolonii často znají a mohou domluvit.
    Takže otázka poptávky/nabídky či aktuální nouze.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    8.3.2022 23:26 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    nauč se vyjadřovat, šesťákovi by z tebe bylo trapně
    Jendа avatar 9.3.2022 18:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Problém s chatami typicky bývá, že tam není voda když mrzne.

    Nicméně příští týden tento problém zmizí na více než půl roku a pak se uvidí (situace se změní a třeba se budou moct vrátit).
    Gréta avatar 9.3.2022 21:22 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy

    jenom když se tam jakoby nebydlí ne?? když se normálně používá/pouští tak nezamrzne ne?? :O :O

    Jendа avatar 9.3.2022 22:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Náhodný sample chat co jsem potkal: pumpa co jako fakt nešla používat v mrazu (šla by samozřejmě přestavět); pramen a povrchové vedení co prostě zamrzne (takže se na zimu vypouští a přesměruje do odpadu -- jako jo, můžou si k pramenu chodit s kýblem, ale to bych nechtěl…); obecní vodovod nejspíš v malé hloubce, takže zamrzne.
    vencour avatar 10.3.2022 12:25 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Bohužel přímo nejsem ten, co rozhoduje o jedné konkrétní "chatě". A taky vím, že je tam při delším pobytu nuda. I s tím se dá něco dělat. Pěšky do 30 minut je okresní město.
    Přesto vím o 3 osadách, kde lidi jsou podle toho, jak chtějí, ne podle počasí.
    Za mne je největší potíž s odpadem, někdo má žumpu a někdo jen suchý záchod. Pitná voda je když už tak "v donosu".
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    10.3.2022 17:01 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Pěšky do 30 minut je okresní město.
    Přečtěte si blog a diskuzi. Ti lidé se bojí jít do pár minut vzdáleného obchodu. Mně z toho vychází, že je fakt nemůžete jen tak vysadit na chatě, která je "jenom" půl hodiny od města. (Pokud byste tam chtěl být s nimi, to je něco jiného.)
    Quando omni flunkus moritati
    vencour avatar 10.3.2022 20:33 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Je to kolonie, píše o 3 různých skupinách chat, co znám. Co tam místní lidi jsou.
    Kdyby byla moje, tak už tam tak 6-8 lidí může bydlet.
    Za poslední snad 3 roky tam už je i LTE, dřív bylo jen CDMA/GPRS.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    11.3.2022 10:24 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Chaty jsou rekreacni objekty (pro rodinnou rekreaci, atd.). Nejsou urceny pro trvale obyvani. Pokud tam nekdo bude bydlet, bude IMHO porusovat stavebni zakon a ucel uzivani stavby! Stezujte si u toho vaseho statu, vy etatiste. :-)
    vencour avatar 11.3.2022 10:37 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Takže cca první odkaz

    Mohu v chatě trvale bydlet?
    Stavební zákon říká, že lze bydlet lze pouze v budovách určených kolaudačním rozhodnutím k trvalému bydlení. Nicméně nikdo vám samozřejmě nemůže zakázat, abyste ve své chatě měli všechny své věci a strávili jste v ní 365 dní a nocí za rok. Jediný problém, který by mohl nastat, je s trvalým bydlištěm.

    Mohu mít hlášené trvalé bydliště v budově s číslem evidenčním?
    Někdy. Občan České republiky může být hlášen k trvalému pobytu v objektu, který je určen k bydlení, ubytování a nebo individuální rekreaci a je označena číslem popisným nebo evidenčním (případně ještě orientačním).

    Může se tedy stát, že budova bude mít číslo evidenční a stejně v ní nebudu moci mít trvalé bydliště?
    Ano. To se stát může. Jak již bylo řečeno, bydlet lze jen v budovách určených k bydlení, individuální rekreaci či ubytování, byť by měly pouze číslo evidenční. Zda se v budově dá trvale bydlet, vám sdělí na příslušném obecním úřadu, případně vám poradí, co by bylo potřeba provést za změny, aby ke změně užívání mohlo dojít.



    Tady je asi víc lidí, co píšou jen podle IMHO. To je pak všechno těžší ...
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    11.3.2022 11:59 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Takze podivej se do zakona a nepapouskuj vyplody nejakych pisalku.

    Udaj o trvalem pobytu (bydlisti) nezaklada zadna uzivaci prava k dane nemovitosti! Trvaly pobyt lze samozrejme zaregistrovat na cislo evidencni i u stavby pro rodinnou rekreaci! To vsam vubec nesouvisi s trvalym bydlenim ve smyslu stavebniho zakona, ktery porusite tim, ze stavbu budete uzivat pro jiny ucel, nez pro ktery probehla kolaudace! Ano, to vase ceske pravo opravdu umoznuje v jedne nemovitosti zaroven mit zapsany trvaly pobyt, ale nesmet v nem legalne trvale pobyvat.

    Ja samozrejme s timto stavem nesouhlasim. Je to hnus a dalsi statni zasah do svobod lidi. Jen jsem na to chtel upozornit. Samozrejme to v realu nebude nijak vymahano a pokud ano, nikdo tam nebude trvale bydlet, maximalne se bude trvale rekreovat. :-D Jen jsem na to chtel upozornit, protoze jsou lide, kteri chteji dodrzovat pravidla ceske zeme, i kdyz se jim ta pravidla zdaji absurdni a i kdyz stat posledni dva roky sva vlastni pravidla ve velkem nedodrzuje.
    Josef Kufner avatar 9.3.2022 22:30 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Chaty jsou na nic, neboť jsou typicky mimo lidi. Aby to ubytování pro ně i pro nás mělo smysl, tak je potřeba nějaká společnost okolo, do které se mohou integrovat. Až se za měsíc či dva rozkoukají, tak mohou začít dělat něco užitečného. Uprostřed lesa nemají šanci.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    7.3.2022 08:37 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Mazurek z Republiky u nás ponúkol ubytovanie cca 17 utečencom v rekonštruovanom dedinskom domčeku, ktorý vlastní s kamarátom (myslím, že asi niekde v Spišskej Magure, lebo je odtiaľ, čo je nádherná časť Slovenska)... zadarmo, s tým, že sa postarajú o bežné potreby. Tak som naozaj zvedavá, ako sa zachovajú poslanci zo strán, ktorí podporili cudzie vojská u nás.

    Inak, všetka česť autorovi tohto blogu. Ako dlho si myslí, že bude zdieľať dom s utečencami? Na zvýšených nákladoch sa niekto podieľa (ak by to malo byť dlhodobé, napr. pol roka, rok, bude sa podieľať)? )V ukrajinských komentároch čítam, že Poliaci už nechcú poskytovať ubytovanie v hosteloch, penziónoch, lebo sa boja, že to pôjde na ich náklady a nikto im to nerefunduje.) Z toho bytu prípadne vysťahuje českých nájomníkov a ponúkne ho týmto utečencom?
    7.3.2022 08:39 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    - že sa o bežné potreby postarajú s tým kamarátom
    xvasek avatar 7.3.2022 10:14 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Na tu politiku nebudu reagovat, ať to tady není zaplevelené, to si necháme k pivu. :-)

    Popravdě všichni doufáme, že budou moci jít co nejdříve domů, ale nemáme žádný konkrétní plán. Zvýšené náklady na elekřinu snad co nejdřív pokryje FVE, která se plánovala už před válkou, takže to by mělo být až do podzimu "zadarmo". Voda je pár stovek, to nebudu řešit.

    Pokud stát vyhlásí nějaké ubytovné, tak se přihlásím, pokud ne, tak to nějak propočítám a vezmu peníze ze sbírky. Hodně lidí chce pomáhat a nabízí mi přímo peníze, já bych raději, aby to dali do sbírky a my ubytovatelé si vezmeme kolik potřebujeme, ať se to rovnoměrně rozdělí podle potřeb. My máme třeba celkem levné topení, oni mi popravdě náklady v tomto spíš snižují, protože to tam vyhřívají svými těly. :-) My máme B+ dům a tepelné čerpadlo země-voda, ale pokud někdo topí třeba plynem nebo nedejbože přímotopem v nějakém zahradním domečku, tak by si měl brát víc, než já. Už aby bylo jaro...

    Co se týká potravin, beru peníze se sbírky, jak jsem psal. Nemysím, že je to natrvalo, ale když jsme řešili víza, tak byla jedna z prvních věcí, na kterou se děvčice ptaly, jestli jim tady to válečné vízum umožňuje pracovat. (Umožňuje.)

    Teď potřebují finanční i nefinanční pomoc. Za měsíc se bude lámat chleba - pokud jim teď pomůžeme a integrujeme je, budou přinejhorším soběstační a možná i přínosem pro ekonomiku. Pokud se na ně vyprdneme a začneme vytvářet nějaká ghetta, pak mají Poláci pravdu. Je potřeba maximálně využít toho momenta pomoci, které se teď nabízí, protože to postupem času přejde a pak už to bude na nich.
    7.3.2022 13:15 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Sú aj odhady, že ich môže do EU odísť okolo 15 miliónov...

    Vy tú vieru očividne očividne neberiete ako ozdobu. Fakt klobúk dolu, aj pred tomi vašimi skautmi. A to som ateista.
    7.3.2022 08:43 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Z kontextu jsem pochopil, že jste věřící. Zajímalo by mě, jak to oni mají s vírou. Předpokládal bych, že nejspíše budou vyznání pravoslavného, ale taky teoreticky řecko-katolíci. Řešíte to nějak?

    A ano, velký respekt k tomu, co děláte.
    xvasek avatar 7.3.2022 09:07 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Úplně se v těch nuancích nevyznám - já jsem dost málo ortodoxní a nevadí mi třeba ani evangelická bohoslužba, nebo bych se nebál navštívit ani adventisty. Každopádně jsou to (myslím) řeckokatolíci a tím pádem je to kompatibilní s římskokatolickou církví a chodí do kostela do města. V Otrokovicích jsou řeckokatolické mše, takže se tam asi někdy výhledově podíváme.
    7.3.2022 09:46 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Díky za odpověď.

    Máme taky v hlavě myšlenku někoho ubytovat, ale bylo by to jenom v rámci našeho bytu. Je rozlohou sice větší, ale přecejen je to byt a člověk pak hledá mnohem hůře soukromí (třeba na modlitbu apod.).
    xvasek avatar 7.3.2022 10:38 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ideální je začít nějaký projekt v rámci farnosti. Kde vezmou ostatní podobnou komunitu těžko říct, ale stejně dobře může fungovat - co já vím - třeba volejbalový klub nebo prostě dobré sousedství nebo něco takového. Podobně fungují prý i ty opovrhované neziskovky, jsou v nich navíc profesionálové se zkušenostmi. Doporučuji nenechávat to jenom na sobě a nechat si pomoct - dobrý je někdo, kdo s nimi projde úřady nebo je vezme na setkání s krajany - tam pomůžou třeba skauti.
    7.3.2022 12:55 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    My, krestane, si pomahame mezi sebou. Osobne neresim, zda je nekdo protestant. Tak to bylo, je a bude. Jedna se vsak o pomoc nevynucovanou, ktera je ryze na dobrovolne a svobodne volnotrzni bazi.
    7.3.2022 11:58 4bratia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy

    U nas je to skoro presne tak ako je to popisane v blogu. Pri lamani jazykovej bariery nam asi najviac pomohol google translate a velmi pomale rozpravanie. Potom sme prisli na to, ze vela slov mame podobnych alebo s podobnym vyznamom. zopar mojich postrehov.

    - von nechcu vobec chodit, stale maju obavy, ze ich niekto cudzi nabiere do auta.

    - lady sa pomaly lamu je tu stale citit velka obozretnost z ich strany

    - stale su na mobile

    - pomohlo spolocne nenasilne robenie drobnych domacich prac (vylozenie/nalozenie umyvacky, vynesenie smeti, vylozenie nakupu, atd...)

    - Oleg (13r) sa ponukol ze mi pomoze povysavat auto

    - Nina (42r) sa ponukla ze bude vysavat a mopovat

    - zoznam na chladnicke co potrebuju kupit

    - spolocna dohoda na jedalnicku a priprava jedla, spolocna priprava ich oblubenych jedal

    - maju so sebou nejake peniaze ale stale sa boja ist do obchodu vzdialeneho 15min pesi - ani v sprievode

    - nekupujeme ani nemame v zasobe ziadny alkohol ani pivo

    - mame podporu od rodiny a susedov, darovali nam tvanlive drobne potraviny (mrazena zelenina, mrazene maso, cibula, zemiaky, jablka, cerealie, cukor, sol)

    7.3.2022 14:16 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    To, ze se boji nekam chodit, je zvlastni, i kdyz ne moc.

    Napadaji me dva-tri duvody. [1] Maji strach, ze kdyz se zacnou mezi sebou bavit ukrajinsky, tak si to nekdo splete s rustinou a bude zle. [2] Maji strach, ze KGB/FSB ma prsty vsude. Podobne jako NKVD v Praze po druhe svetove valce sbirala v Ceskoslovensku ruske emigranty? [3] Snad se neboji, ze mezitim prileti nejaka raketa nebo ze jim nekdo vybili provizorni domacnost?

    Jinak, co se tyka podobnych slov, tak to same jsem rikal o rustine. Kdyz prijdu na to, ktera slova jsou stejna nebo podobna, tak budu umet napul rusky.

    Vy, co mate doma uprchliky, tak jste pro me borci.
    Josef Kufner avatar 7.3.2022 14:42 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Česko je jedna z nejbezpečnějších zemí na světě (v mnoha žebříčcích jsme v top 15). To, že holka může jít večer sama na druhý konec města a nic se jí nestane, není jinde zdaleka samozřejmé.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    7.3.2022 14:51 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Česko je jedna z nejbezpečnějších zemí na světě
    Opravdu by mne zajimala metodika takoveho mereni. ;-)
    7.3.2022 14:58 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Z obycejnych statistik. Nasilna trestna cinnost, vrazdy, atd., vse prepocteno na hlavu. Vsechny principy jsou napr. na Wikipedii vzdy popsane.

    Ale neco mi rika, ze ta "otazka" v sobe skryva nejakou kulisarnu. ;-)
    7.3.2022 15:18 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Inu, mam barvitou fantazii... Asi mne navnadila ta divka, co jde v noci sama v parku, boji se a ja ji ochranim za protisluzbu... :-D
    8.3.2022 01:46 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ja to tusil, ze v tom bude nejaka uchylarna! :-D
    Fluttershy, yay! avatar 7.3.2022 15:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Není to samozřejmé ani v Česku, jenže to faktické nebezpečí někteří bagatelizují, takže se do těch statistik ani nedostane.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Gréta avatar 7.3.2022 23:28 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy

    jo sociálně vyloučený prostředí ňáký neomarxistický buňky/kliniky je víc rizikovější než průměr čechie :D :D :P :P

    Fluttershy, yay! avatar 7.3.2022 23:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    To mi říkala např. holka, že nechce jít večer sama na druhý konec města přes park, který rozhodně nebyl vyloučené prostředí.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Gréta avatar 8.3.2022 00:00 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy

    parky/aleje sou stererotyp tvořej asi 'jenom' 9% celkovýho počtu znásilnění hele

    mnohem víc rizikovější sou lidi z vokolí voběti + takový u kterejch by to jakoby vůůůůbec nečekala nebo hledala vochranu dokonce :P :P :D :D :D :D ;D ;D

    Fluttershy, yay! avatar 8.3.2022 00:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tak jistě, většina znásilnění je v rámci domácnosti nebo dalších vztahů, které člověk má. Ale předřečník tohle asi nemyslel. V Česku je vskutku násilí, zvláště domácí a nejen sexuální, běžné, takže běžně ani není hlášeno, a tedy evidováno.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.3.2022 01:12 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    nesmysl, to je běžné možná u tebe a u Rusáků
    8.3.2022 01:45 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Internet heroes are back!
    8.3.2022 01:42 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    No dobre, co to teda znamena? Ze jinde je to vsechno jinak? Asi nema cenu davat prostor do statistik ruznym #metoo20yearsafter.

    Hodne pochybuju, ze v domacim nasili se nejak zvlast lisime... To nas ale pak vraci do toho, ze ty statistiky jsou asi to nelepsi co mame.
    Fluttershy, yay! avatar 8.3.2022 12:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tak měsíc zpátky bylo mezi titulními tématy, jak ministr sociálních věcí obhajoval použití násilí na dětech. Téma to bylo proto, že se ozvala odborná veřejnost a pár sluníčkářů. Don Pablo navázal tím, že k mezinárodní úmluvě o násilí bude potřeba ještě rok „politické diskuze“.

    Jinde je legislativa, tudíž evidence, ale i podpora obětem na jiné úrovni.

    Nejen to. Vůbec kultura může být až diametrálně odlišná, jako ilustraci používám Jean Briggs dokumentované Inuity.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xvasek avatar 7.3.2022 15:16 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Oni jsou jazykově trochu v nevýhodě, protože běžný Čech nebo Slovák umí česky a slovensky, plus zná ostravské nebo východoslovenské nářečí nebo ruštinu, které mají podobnou intonaci. Další část slov je z nářečí - kastróle, patelňa. Takže my jim po troše zácviku rozumíme velmi rychle, naopak je to horší - oni se ztrácí v intonaci a nerozeznají začátky / konce slov, takže jsou v pytli. Ztrácí se v tom i když používám ukrajinská slova a českou intonaci. Když chci něco říct, řeknu to česky, pak slovensky (např. "dvakrát" je špatně, "dva razy" je v pořádku, "dva rázy" nejlepší), pak anglicky, Галя trochu umí a ukrutně rychle si zlepšuje angličtinu. :-) Pokud vím ukrajinsky, tak to řeknu ukrajinsky, nebo rusky - ale to vím jenom asi tak 20 slov a "čamadán", protože jsem viděl Kolju. :-)

    Když nic, tak Google translator. Je dobré do něj psát anglicky, protože z češtiny do ukrajinštiny překládá podle mě tak, že to přeloží přes angličtinu a tím pádem z toho vzniká taková tichá pošta, ale na druhou stranu člověk celkem hned vidí, co má translator špatně.

    Pak jsou bukvice neboli azbuka. Hrozná věc, čtu asi rychlostí dítěte ve druhé třídě a jak jsou tam ty méně používané čžš, tak umírám. :-)

    Taky si píšme přes WhatsApp - mix všech jazyků a bukvic. :-)
    7.3.2022 15:43 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    ale v prekladaši by si mal mat ten azbukový text aj v latinke ;) Slovák resp. Rusín z východu by im rozumel - v nárečí niektorom slovenskom a myslím, že aj v moravskom, lebo to tam tiež kolonizovali Rusíni - bude viac slov podobných, treba hľadať v slovnej zásobe (aj ja mám dosť problém, hoci poľsky a rusky rozumiem bez problémov)
    ⧠ A = 0 avatar 7.3.2022 16:01 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Vykašli se na google translator, je to sračka. Na slovanské jazyky je mnohem lepší deepl.
    Nevolte zmrdy.
    ⧠ A = 0 avatar 7.3.2022 16:27 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Aha, teď koukám, že nemá ukrajinštinu... Ještě můžeš zkusit yandex translate, ten mi taky svého času dával o dost smysluplnější překlady.
    Nevolte zmrdy.
    Gréta avatar 7.3.2022 23:15 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy

    neni yandex jakoby ruskej?? nemužou ho rusáci ušmiknout i s celým ruským internetem teďko zapár dní?? :O :O

    ............když budu děsně paranojdní yandex muže překládanejma větama doxxovat 'nacisty' pro případnou 'denacifikaci' čechie :O :O :O :O

    8.3.2022 10:09 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Vykašli se na google translator, je to sračka. Na slovanské jazyky je mnohem lepší deepl.
    Nejenom slovanské. Rozdíl je markantní i u překladů mezi Angličtinou a Němčinou.
    8.3.2022 15:09 Skurut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy

    No, byl bych opatrnější. Před časem vyšlo v angličtině a následně v češtině pár oslavných článků na DeepL a od té doby valí ten šílený hype. Všechny ty články byly z hlediska hodnocení výstupů strojového překladu metodologicky naprostá katastrofa a mnohem víc vypovídaly o neznalosti, neschopnosti a osobních preferencích autorů než o skutečných kvalitách jednotlivých překladových systémů. Když se člověk podívá na kvalitněji a na větších vzorcích dělané analýzy, zjistí, že realita je trochu méně spektakulární. DeepL je opravdu velmi kvalitní překladač a dost často překonává Google i jiné běžně rozšířené generické systémy. Nicméně rozdíly často nejsou nějak velké a také velmi záleží na konkrétní jazykové kombinaci a na konkrétním tématu zdrojového textu. Jsou jazykové kombinace a témata, kde Google a jiné překladače překonávají DeepL a jsou jazykové kombinace a témata, kde je tomu naopak. Navíc se to velmi rychle mění. Jeden půlrok je v něčem lepší jeden systém, další už jiný. Každopádně takové ty klasické internetové výkřiky typu zapomeňte na Google, DeepL je jasně lepší, neberte vážně... ;-)

    Lepší studie viz reporty poskytované společností Memsource:

    https://infogram.com/memsource-mt-report-q1-2022-1h7j4dv1q8j1v4n?live

    https://www.memsource.com/uploads/2021/10/04/mt_report_q3_2021.pdf

    https://www.memsource.com/uploads/2021/07/15/mt_report_q2_2021.pdf

    A ještě lépe ty od společnosti Intento:

    https://try.inten.to/mt_report_2020

    https://try.inten.to/machine-translation-report-2021/

    8.3.2022 22:45 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Nevím, žádné oslavné články jsem nečetl a hype jsem neviděl. Jenom dávám k dobru vlastní zkušenost, podle které je deepl výrazně lepší pro kombinaci angličtina/němčina. Možná že to google za poslední tři roky dotáhl, nevím.
    8.3.2022 00:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    protože z češtiny do ukrajinštiny překládá podle mě tak, že to přeloží přes angličtinu
    Ano
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 8.3.2022 12:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Když nic, tak Google translator. Je dobré do něj psát anglicky, protože z češtiny do ukrajinštiny překládá podle mě tak, že to přeloží přes angličtinu
    Nám před 5 lety ve škole tvrdili, že jako velkou novinku mají jeden překladač pro všechny jazyky, a překládají něco jako <to_ES>Mé vznášedlo je plné úhořů. Tady tohle. Samozřejmě kvalita může být snížena tím, že máš málo trénovacích dat přímo pro daný pár, ale nějaké překlady explicitně „přes angličtinu“ tam nejsou.
    vencour avatar 9.3.2022 09:22 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Co jsem dnes zkoumal: v Levných knihách prý s ukrajinštinou nemají nic. U Dobrovského jsem koupil slovnik (ISBN 978-80-7508-582-5), slovníček (ISBN 978-80-7508-067-7) a konverzaci (ISBN 978-80-7508-602-0). Prý toho mají na skladě dost.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Agent avatar 7.3.2022 14:52 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jsi borec. Já se zmohl akorát na to poslat peníze a (zlomek) BTC. Aspoň něco.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    ⧠ A = 0 avatar 7.3.2022 16:18 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Поважуха.
    Nevolte zmrdy.
    7.3.2022 18:18 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Smekam pred autorem!!!

    Co se tyce prekladu, tak Martin Hassman organizuje prekladac mezi cestinou a ukrajinstinou - https://ufal.mff.cuni.cz/ufal-ukraine
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    JiK avatar 7.3.2022 20:57 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Autore, pises, ze to je pres skauty, mate nejakou stranku, kde je cislo uctu? rad bych prispel.
    xvasek avatar 7.3.2022 22:44 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Skauti fungují jako dobrovolníci, peníze jdou technicky přes farnost, více tady. V záložce "co potřebujeme" je pak číslo účtu. Nevím úplně aktuální stav, ale je nabídnuto ubytování pro cca 200 lidí. Aktuální vytížení neumím zjistit, protože přidělování už nesleduju a furt se to mění, ale tipnul bych okolo třetiny.
    8.3.2022 01:09 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    kdyby byl Putin zajat, jak navrhujete jej mučit, aby trpěl co nejvíc a co nejdelší dobu?
    Fluttershy, yay! avatar 8.3.2022 01:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Gréta avatar 8.3.2022 11:50 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    8.3.2022 15:56 iLoveApple
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Po tomhle se už Apple nevzpamatuje :-D

    Btw dnes je keynote tak nezapomeňte koukat ;-)
    JiK avatar 8.3.2022 15:59 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    vite, co je na tom paradoxni? Rusky fasista rozbiji v cine vyrobeny americky tablet cinskym kladivem. To nikomu nedochazi, ze jedinej kdo z toho ma uzitek je cina?
    8.3.2022 20:46 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jak jste přišel na to, že kladivo je čínské?
    8.3.2022 20:38 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Klobouk dolu. Mezilidska solidarita na dobrovolne bazi je super. Je to ctnost. Stat vsak opet prohlubuje solidaritu vynucovanou. Dokonce zneuzil teto situace k vyhlaseni nouzoveho stavu. Kdyby se do toho stat nemontoval, lide by to bez problemu zvladli. Stat si vsak nacvicil stat nouze pri virovem divadelku, a ted jej bude vyhlasovat kvuli kazde zalezitosti. Nouzovy stav nebyl nutny pri viroze a neni nutny zdaleka ani ted.
    8.3.2022 21:38 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ofiko je nouzak kvuli poctu uprchliku ne?

    A kdyz uz si ten stat platime, tak by ale taky mel v tomhle neco delat. Ale na to asi potrebuje ten nouzak. Samo se necham rad poucit, tohle je pro me marginalie (ta problematika prichozich uprchliku, ne samotni uprchlici), tak to prakticky nesleduju.

    Druha vec by byla, kdyby stat tohle opravdu zacal vynucovat na obyvatelich, ale aspon z mainstreamu to zatim tak nevypada.
    9.3.2022 07:11 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ofiko jiste. Ale k cemu je potreba, ptam se? Vzdyt stat a jeho slozky mohou v tomto konat i bez nouzaku. Tak proc jej vyhlasovat? Zadne oduvodneni nebylo.

    Solidarita by se mela nechat na lidech a jejich vuli. Zde vidime, ze to krasne funguje.
    9.3.2022 08:07 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Aby mohli rozfofrovat dalsi bilion. Letosni sekera nebude 400G jako loni, ale 800 nejmin.

    Zase by se mohla otevrit trebas ta nemocnice na vystavisti ... pro kterou nemame lidi.

    Jinak sem se od srdce zasmal ... nekde sem zahlid neco na tema co vsechno jakoze ten utecenec (potom, co vyplni horu papiru) dostane ... a byly tam jakoze nejaky penize, ale na ubytovani ze nema narok ... lol.

    V tom slavnym praglu pak nezvladnou obslouzit ... 3 000 lidi. lol. Kolipa asi tak flakajicich se byrokratu jen v tom praglu mame ... 10 000?

    Takze dalsi krasna ukazka toho, jak ten stat vlastne vubec nefunguje a je nacase ho zrusit. Protoze jestli enco takovej uprchlik potrebuje, tak nikoli penize, ale predevsim byt a stravu, i kdyby to melo byt nekde ve stanech.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    9.3.2022 08:35 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ty jsi fakt matelo. V Praze není problém sehnat krcálek pro jednoho, ale větší byt. Kamarád bydlí se ženou a třemi dětmi v malém 2+1 a už několik let řeší větší byt. Je sice formálně milionář, neb má milion na účtu, jenže za to v Praze ani blízkém okolí nekoupíš nic a na pronájem velkého bytu nemá. Je zkrátka v pasti a není jediný.

    A příjmy těch tvých "byrokratů" taky nejsou zas tak slavné. Mám pár známých, co si "ukládají" prachy do bytů, jenže to jsou většinou malé byty, aby se daly snáz pronajmout. Moje prateta prožila celý život v garsonce. S manželem a tchyní, což si zřejmě ani neumíš představit.
    9.3.2022 12:17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Věřím, že i bez urážek dokážete komunikovat

    Zobrazit komentář
    9.3.2022 12:39 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Koupim alespon 5 vchodu :-D Kde to je? :-D
    9.3.2022 13:35 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    No problem, cca nekde tu ... (napr).

    https://en.mapy.cz/zakladni?x=13.8801374&y=50.6868961&z=17

    Jen budes potrebovat tak aspon mechanizovanej prapor na obsazeni a udrzeni pozic. Kdyz sem to videl naposled (tak cca 2 roky) tak byly dva ty panelaky kompletne obehnany ostnacem dokola a do vyse 3 patra. Prazdny. Zbyvajici platice prestehovali jinam, protoze ty asi 3 nebo 4 byty se nevyplatilo tam provozovat.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice

    9.3.2022 13:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ach, to by bylo slávy, kdybys tak blbě nežvanil. cituji: “Ceny za prodej bytů Krupka - Bohosudov a okolí do 5 km začínají na 530000 Kč”. Za mega by tam koupili leda to co mají v Praze.
    9.3.2022 13:47 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tak ze tam ty demente zajed podivat, a neblej tu picoviny. Ty byty se nabizely i za 30k, a NIKDO je nechtel. Ani zadarmo by je nikdo nechtel. Pripadne muzes kontaktovat primo majitele - stavebni druztvo. Proto sou ty baraky obehnany vostnacem, aby do nich nikdo nelez, coz je reseni vzdy docasu - nez ten vostnac nekdo ukradne a odveze do srotu.

    Vis jak mistnaci oteviraji dvere? Vykopnou je. Hasici tam uz odmitli jezdit, protoze se jim vzdy neco "ztratilo".

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    9.3.2022 14:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Bejvávalo. Ten zmíněný muničák, co se loni prodal za mega, dostali ci to ho prodali, v roce 2005 zadara. Dnes se v té lokalitě prodávají za tyhle prachy i placy, na kterých už ty muničáky ani nestojí.
    9.3.2022 13:18 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    A kde píšu o tom že by jim měl někdo dávat byty ty blbe. Pointa byla v tom, že v Praze drtivá většina lidí nemá kapacity na to, aby tam na neurčito a zadarmo někoho ubytovala.
    9.3.2022 13:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy

    Ostatně, i sám autor blogpostu přiznal, že nemá do budoucna žádnou exit strategii.

    Já na rozdíl od tebe a od něj podobnou zkušenost z minulosti mám. Měl jsem takhle ubytovaný jeden pár asi měsíc a po téhle zkušenosti bych už do ničeho podobného znova nešel. A to jsem tenkrát ještě neměl rodinu.

    Obstarat panelákový byt za 60 k není problém – pokud jsi ochoten platit tak vysoký nájem 8-P, protože za tyhle peníze nekoupíš ani byt v Chánově.

    9.3.2022 13:41 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Kdybys o tom chanove neco vedel, tak bys vedel, ze tam zadny byty nejsou, protoze sou davno srovnany se zemi.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    9.3.2022 12:37 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tak proc si poridil tri deti? Proc neodejde z prahy, kdyz si to tam nemuze dovolit? Je vazne vtipne, jak se vsichni v ramci neourbanismu cpou do velkych mest, zvysuji poptavku po nemovitostech, a pak koukaji a koukaji. A pak prijde nejaky socialni stat(mesto), ktere zacne regulovat najmy, ceny bytu a zkupovat nemovitosti, aby byly "obecni". :-D To je jako nacpat se do drahe hospody a tam kricet, ze nemam na pivo :-D
    9.3.2022 12:47 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jeste dluzno dodat, ze nejenom urbanismus a poptavka muze za vysoke ceny, ale i omezeni na strane nabidky: nepruchodne uzemni plany, brutalne prisne technicke normy na vsechno (elektro, tepelna ochrana, atd.), zkostnatela neefektivni a prisna urednicina, atd. Pak cumte, ze dum nekoupite pod 12 mega, kdyz nikdo nic nestavi :-D
    9.3.2022 13:03 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Živí se jako trhovec. Nakupuje výrobky od příbuzných na Moravě, které prodával na vánočních trzích v Praze. Těžko mohl předpokládat, že bude mít dva roky výdělek nula.
    9.3.2022 13:23 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ja s nim samozrejme soucitim. To, co stat za posledni dva roky udelal podnikatelum (a lidskym svobodam, a ekonomice, a rozpoctu, ...), je neslychane a nechutne. Bohuzel drahe nemovitosti jsou drahe zejmena kvuli statu a jeho neschopnosti. Opet je to stat, kdo skodi lidem. A zde zrovna tem slusnym.
    9.3.2022 13:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Můj názor je ten, že charitu si může dovolit jen stát, který nejdřív vyřeší svoje problémy. Což teda rozhodně případ ČR není.
    9.3.2022 13:39 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    I kdyby ten stat nakrasne mel vsechny sve problemy vyreseny, bude nasledne platit onu "charitu" z dani, takze na ni bude prispivat i ten poplatnik, ktery to nechce. Jedina spravna cesta, a to se tyka jakekoliv solidarity, je solidarita na dobrovolne bazi.
    9.3.2022 13:49 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy

    Tak to se snad rozumí samo sebou. Charita financovaná státem, je zločin na daňových poplatnících, neboť k tomu vláda od nich mandát nedostala. Jenže solidaritu na dobrovolné bázi si může dovolit jen ten, kdo na to má prostředky – ať movité či nemovité.

    Jenže to vyžaduje chladnou hlavu a přístup bez emocí. Jsem opravdu zvědav, jaká bude situace tak někdy v květnu, červnu. Až se naplno projeví rostoucí ceny pohonných hmot a energií.

    Zajímavé je také to, jak najednou ti co vyřvávali o “vítačích” sklapnuli. Zřejmě se obávají, že by za to mohli dostat po tlamě, nebo rovnou nějaký flastr za šíření dezinformací.

    10.3.2022 10:06 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Charita financovaná státem, je zločin na daňových poplatnících, neboť k tomu vláda od nich mandát nedostala
    +1 Podepisuji.
    Jenže to vyžaduje chladnou hlavu a přístup bez emocí. Jsem opravdu zvědav, jaká bude situace tak někdy v květnu, červnu. Až se naplno projeví rostoucí ceny pohonných hmot a energií.
    Clovek musi predevsim, a to je i jedna ze zasad prvni pomoci, pomoci nejdrive sam sobe a pomoci druhemu nesmi (nemel by) ohrozit sam sebe ci nekoho dalsiho. Az dopadne inflace, ceny energii a paliv, tak jeste muzeme cumet, to je pravda ;-)
    Zajímavé je také to, jak najednou ti co vyřvávali o “vítačích” sklapnuli. Zřejmě se obávají, že by za to mohli dostat po tlamě, nebo rovnou nějaký flastr za šíření dezinformací.
    Tomuto presne nerozumim. Kdo jsou ti, co vykrikuji o vitacich? Mas tim na mysli odpurce prijimani migrantu? Rekl bych, ze spousta z nich nyni prispiva na uprchliky. Proste valecny konflikt je blize, tyka se kulturne malo odlisne zeme, prichozi jsou krestane, atd.

    10.3.2022 10:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tady zrovna jednoho máš, ale většina těch zbývajících nálepkovala anonymně z davu. Bez ohledu na to, jestli právem, či neprávem. Oblíbená nálepka byla třeba také “antivaxer” a jiné podobné sračky. Dnes používají zas nálepky tyou “rusofil” a pod. Stačí totiž mít jen jiný názor na věc než oni.
    9.3.2022 13:14 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Mimochodem, za mega si dnes koupíš maximálně prázdný muničák v řiti světa a to si ještě můžeš gratulovat.
    9.3.2022 13:23 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Napsal jsem to asi moc natvrdo. Viz horni prispevek.
    9.3.2022 13:37 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jinak ano, za své problémy si mohou sami, protože se vzali proti vůli rodičů a rozhodli se spolu žít, aniž by byli závislí na jejich podpoře. Být na jejich místě, už jsem dávno mimo ČR. Zrovna v pondělí jsme se bavili o jedné kamarádce, která svoji svízelnou situaci vyřešila tím, že sbalila děcka a odešla do Švýcarska, kde si vzala do nájmu v jedné vidli sámošku. V penězích se neválí, ale vydělala dost na to, aby si koupila na hypotéku dům, s několika byty. V jednom bydlí, a ostatní pronajímá. Mimo jiné i své zaměstnankyni.

    Nefláká se ani ten můj kámoš, ale příležitostnou prací na větší byt nevyděláš ani kdyby ses rozkrájel, a pokud nemáš stálý příjem tak ti hypotéku nikdo nedá.
    9.3.2022 13:43 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Pokud pred virozou nemeli problemy, pak za jejich problemy muze zejmena stat, ktery se ke svym obcanum choval behem virozy jako ke zlocincum. Ja chtel jen napsat, ze zivot ve "velkomeste" neni zadarmo. Kde je poptavka a urbanismus, rostou ceny. U nas bohuzel stat a jeho regulace a neschopnost zpusobuji problemy i na strane nabidky, coz zene ceny nahoru.
    9.3.2022 13:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ja chtel jen napsat, ze zivot ve "velkomeste" neni zadarmo. Kde je poptavka a urbanismus, rostou ceny.
    To je právě to. Dnes máš “velkoměstské” ceny i v prdelích, kde bys jinak chcípnul hlady bez práce, protože jde o lokality, kde ženou ceny nahoru zbohatlíci, co si tam budují své oázy. Jeden příklad za všechny. Jiný kamarád koupil kolem roku 2003 v Beskydech 2,5 hektaru i s chalupou navrch za 350 tisíc. Dnes se prodávají pozemky v téhle lokalitě za 1300 Kč za metr – pokud vůbec jsou k mání.
    10.3.2022 10:14 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ano. Vysoka cena se preleva samozrejme i na venkov. Je to logicke. Jedina sance je uvolnit legislativu, udelat mene prisne normy, zefektivnit urady a odblokovat uzemni plany. Musi se stavet, musi byt nabidka, jina moznost neni.
    11.3.2022 16:20 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tak to je možná řešení ekonomické, ale vzhledem k tomu, že je republika skoro celá zastavěná, tak nevím nevím.
    11.3.2022 17:17 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Skoro cela zastavena? Ani omylem. :-D Poptavka je, je treba stavet. S tim, jak budou dozivat kralikarny, je treba stavet jeste vice.
    vencour avatar 11.3.2022 17:24 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Aha, Odin má akcie betonárek?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    11.3.2022 17:53 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Kdepak. Odin ma rad temne sudetske hvozdy, zelene sudetske louky a stare sudetske domy. Ale je smiren s tim, ze se stavet musi a ze, svete div se, lide chteji nekde bydlet a kdyz si to chteji za sve doprat, a treba maji sve pozemky, tak by jim obce nemely hazet klacky pod nohy v ramci zabetonovani uzemnich planu.
    11.3.2022 18:11 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    No, tak vzhledem k tomu že zmíněný muničák je právě v oněch „temných sudetských hvozdech” musím konstatovat, že je Odin tak trochu „out of time”. To, že tam bylo pusto platilo tak před 25 lety.
    11.3.2022 18:22 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Neboj, stale najdeme temna pusta mista na samote u lesa. :-)
    11.3.2022 19:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Leda tak za rok na Ukrajině 8-P Ale obávám se, že se jim zpátky nebude chtít.
    9.3.2022 12:34 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Aby mohli rozfofrovat dalsi bilion
    Ano, toho se taky bojim. V nouzaku ma vlada daleko rychlejsi moznost, jak delat "zakazky". :-D
    V tom slavnym praglu pak nezvladnou obslouzit ... 3 000 lidi. lol.
    Stat by udelal nejlepe, kdyby toto neresil vubec a nechal to na lidech a dobrovolnosti. Toto oplati ostatni skoro o vsem. :-D
    Takze dalsi krasna ukazka toho, jak ten stat vlastne vubec nefunguje a je nacase ho zrusit.
    Moje rec. +1
    Gréta avatar 9.3.2022 21:41 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy

    Dokonce zneuzil teto situace k vyhlaseni nouzoveho stavu.

    nj jinak asi jako ta neschopná spolunistikcá&stanpirácká banda řešit nějaký relálný problémky neumí :/ :/ pandemickej zákon byl náš krym cenzura internetu doněck teďko sme někde u nouzostavovovýho luhancka a zcahvilku ztý naši pomyslný ukrajiny moc asi jako nezbyde :D

    Vláda může vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.

    ......

    Nouzový stav se může vyhlásit jen s uvedením důvodů na určitou dobu a pro určité území. Současně s vyhlášením nouzového stavu musí vláda vymezit, která práva stanovená ve zvláštním zákoně a v jakém rozsahu se v souladu s Listinou základních práv a svobod omezují a které povinnosti a v jakém rozsahu se ukládají. Podrobnosti stanoví zákon.
    9.3.2022 22:35 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ano, mas pravdu, mila Greto. Nepritel je chvala bohu daleko, ale stat nam preventivne omezil svobodu slova (cznic, domeny, atd.) a do rezervy vyhlasil nouzovy stav pry kvuli uprchlikum. Opravdu by mne zajimalo, jak to budou jednou legitimizovat. V pripade techto uprchliku (starci, deti, zeny) opravdu nevidim zadny zakonny duvod. Nejlepsi by bylo nechat to na lidech, at se sami dobrovolne o tyto lidi postaraji. Stat k tomuto neni potreba. Vzdyt ta jejich slavna centra jsou smesne organizovama. A ty jejich vlaky, kterymi skoro nikdo nejezdi? Je to smesne divadlo stejne tak, jako bylo za viroveho divadla.
    9.3.2022 23:07 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    No a bylo by to fer, nenechat se ty nove napakovat? :-)
    10.3.2022 08:15 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    :-D
    10.3.2022 12:33 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Klobúk dole a veľký rešpekt!

    Zároveň ďakujem za tip. Čo ostane z výplaty, z toho pôjde aj zlínskym skautom. Nový kľúč delenia: Post Bellum, zlínski skauti, ukrajinskí skauti, ukrajinská armáda.
    10.3.2022 21:42 Kretén z Pelhřimova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Takže čest, já vás zdravím, určitě máte všichni RESPEKT z dění na Ukrajině, ještě před pár týdny většina z nás nevěděla, že ta země existuje, ale prvně si něco řekneme o sponzorovi dnešního příspěvku, kterým je Gazprom, takže jestli chcete 10 % SLEVU na plyn, tak zamiřte na jejich webovky a vyplňte kód SPECIALNAJA VOJENAJA OPERACIA, já sám jejich plyn používám už několik týdnů a musím říct, že hoří fakt dobře, ale zpátky k tématu, *random záběr na kočku*, :D, zpátky k tématu, včera jsme chtěli s mejma brothers jít hrát airsoft, aby sme si jako vyzkoušeli jaký to je, ale byla moc zima, tak jsme se na to vy*píp*, to je pro dnešek všechno, jestli se vám dnešní povídání líbilo tak nezapomeňte dát lajk, subskrajb a kliknout na zvoneček, aby vám nic neuteklo, a jestli se tenhle příspěvek dostane do výroční zprávy BIS, tak v Rusku spáchám teroristický útok. Sledujte můj Instáč!

    PS: Vašku, jsi borec. Díky.
    11.3.2022 13:06 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tak hribecek udajne drzkuje, ze hotely nechteji ubytovavat za 180,- voci na den :-D

    Prvni poznamka: Centralni planovani a centralne urcovane ceny nikdy nemuzou fungovat. Nikdy.

    Druha poznamka: Etatista nadava na stat, ze plati malo na centralne urcene ceny. :-D

    Treti poznamka: Nechte uz sakra solidaritu na dobrovolne bazi, svobodnem rozhodnuti lidi. Stat neni schopen toto efektivne resit.
    11.3.2022 14:06 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jedina spravna solidarita je ta, ktera vznika na zaklade volnotrzni a svobodne interakce zucastnenych subjektu. Jakmile do toho zacne se montovat stat a hradi se solidarita z dani, je to neefektivni a amoralni!!!
    Bílý jezdec Vandas avatar 12.3.2022 00:25 Bílý jezdec Vandas | Čechy!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    takže pak se vyhazují - co já vím - okurky (které nemají rádi),

    Vážně nikdo za celou dobu nenapsal ani jednu jedinou narážku na to, proč čtyři osamělé ženy nesnědly okurky? Opět začínám věřit v lepší svět :-D.
    12.3.2022 14:29 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ne, ale Kolibáč se prý chystá nějakou Ukrajinku svést.
    14.3.2022 10:49 Miroslav Holub
    Rozbalit Rozbalit vše Dumpster diving

    Takže ty okurky už nikdo jíst nebudete?

    14.3.2022 13:21 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    S tou narazkou si prisel az ty. :-D A ja doufal, ze uz zde pubertaci nevyskytuji se.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 12.3.2022 17:35 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tohle asi dost žáleží na tom, o jak světaznalé uprchlíky jde. Pokud jsou to lidi, co za život jeli maximálně do sousedního města, tak bych to chápal.

    Švagr teď u sebe má přechodně jednu rodinu. Paní umí dobře anglicky. Pomáhal jsem jí s vyřizováním úředních formalit (registrace a vízum) a je to fakt jako jednat s lidmi, co přijeli na návštěvu. Paní si hned začala hledat práci, dcerka začala chodit do školky...
    14.3.2022 12:16 Ondřej J | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Obecně utíkají spíš schopnější, vzdělanjěší a akčnější lidi. Velmi pravděpodobně i teď z ukrajiny utíká ukrajinský nadprůměr.
    14.3.2022 12:30 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Obecně utíkají spíš schopnější, vzdělanjěší a akčnější lidi.
    Mas nejaka data pro potvrzeni tohoto sveho soudu? Nebo te to ucili ve na zakladce? :-D
    JiK avatar 14.3.2022 12:43 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Myslím, ze když v zemi vypukne válka ukrajinského typu, tedy, ze vám do země vtrhne přes 200 tisíc vojáků, s tanky a dělostřelectvem začnou obléhat vaše města a srovnávat je se zemí, tak utíká z civilistů každý. Krom velmi starých, velmi zraněných a těch, kdo chtějí bojovat a bránit svou zem.
    14.3.2022 12:51 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ano, take si myslim ze uprchlici vicemene odpovidaji prurezu spolecnosti, ze ktere pochazeji. Nemyslim si, ze by utikali nejdrive ti schopnejsi.
    Krom velmi starých, velmi zraněných a těch, kdo chtějí bojovat a bránit svou zem
    Ja bych neutekl. Z me pudy mne nikdo nedostane. Lide, jako jsem ja, neutikaji.
    15.3.2022 09:51 Ondřej J | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    četl jsme o tom článek, už dřív, kde to prezentovali na datech z WW2 a jugoslávské války. Víceméně všichni utíkají "jen" z těch nejhorších oblastí. Z těch oblastí, které jsou "jen" ohroženy, utíkají dřív lidé, kteří jsou jazykově vybavení, mají kontakty v cizině atd. obecně mají tedy nějaký sociální kapitál. A ten mají častěji vzdělanější lidé. Neříkám, že to platí 100%
    13.3.2022 13:24 šárka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    díky
    17.3.2022 18:57 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Dobrý den, mám otázku: Jak to mají Ukrajinci s náboženstvím? Pokud se nepletu, většina z nich vyznává pravoslavnou víru. Vyhledávají v Česku pravoslavné kostely? Dodržují nějaké každodenní zvyky, které my neznáme?
    17.3.2022 20:05 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    grékokatolíci a pravoslávni... niektorí pravoslávni "ruskí", patriaci pod moskovského patriarchu, niektorí ukrajinskí, pod ukrajinským... grékokatolíci pod pápežom
    17.3.2022 20:08 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    http://www.grkat.nfo.sk/kalendar/

    https://orthodox.sk/ :-)
    Gréta avatar 18.3.2022 19:01 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy

    velikonoce slavěj ale ňák pozdějc než my a ikdyž vyráběj kraslice tak nekoledujou ale dělaj snima nějaký křesťancký magický rituály při kterejch se nazájem všichni polejvaj vodou hele :O :O

    a to nám slibovali žeto letos jako konečně bude normální :D

    xvasek avatar 18.3.2022 19:40 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Naši jsou řeckokatolíci, navštěvují římskokatolické mše. Vytiskli jsme jim ukrajinské překlady liturgických textů a vypadá to, že jim to vyhovuje. Stěžovali si, že moc mluvíme a málo zpíváme. Jsou tam jisté ekumenické spory - například řeckokatolíci chodí k přijímání od malička a mají místo hostií takové drobky / krutony, ale to není nic, co by se nedalo s trochou tolerance zvládnout.

    Pravoslavnou mši chtěli navštívit, ale ještě jsme se k tomu nedostali.

    Dodržují během dne pravidelné společné modlitby - něco, co bych vzdáleně přirovnal k růženci nebo anděl páně.
    vencour avatar 18.3.2022 13:16 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    18.3.2022 20:37 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Dobrý den,

    jak to mají ukrajinští vojáci s penězi? Dostávají všichni žold? Chodí automaticky peníze jejich rodinám v ČR? Pokud voják přijde o život, vyplácí se vdově automaticky vdovský důchod (a dětem sirotčí), případně který stát ho platí?

    Mají ukrajinští imigrantiní kreditní nebo debetní karty? Přípradně chytré telefony?

    Co se týče peněz dobrovolníků, můžu jako ubytovávající prostě někam přijít a vzít si, kolik "moji" uprchlíci potřebují?
    Fluttershy, yay! avatar 18.3.2022 20:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Mám takové podezření, že TM je troll. Je vcelku nepravděpodobné, že by normální člověk, tím spíš na AbcLinuxu, nepoužil vyhledávač a neprošel si některé z četných zdrojů informací.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.3.2022 11:40 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Dostavaj tolik kolik si reknou, oni to pak zaplatej na danich neasi. Prace je dost pro vsechny prichozi, takze win win situace, zvlaste pro investroy co maj nekolik bytu a airbnb poslednich par let moc nejelo, je cas zahojit ztraty z realitniho podnikani. Takze ten kdo nenastoupul do realitiho vlaku udelal chybu.
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    xvasek avatar 21.3.2022 10:20 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Vojáky nevím, důchody taky ne. Karty možná mají, ale jestli a jak jim fungují netuším. Chytré telefony mají asi tak nomrálně, jako v české populaci. Naši se spoléhají na EUR, která mají cash. Hřivny je problém vyměnit - není kde, chceme jim výhledově tuto službu zařídit, ale je pak potřeba zajet někam, kde se mění, třeba na Ukrajinu.

    Peníze pro "moje" uprchlíky si já osobně vybírám opravdu kolik potřebují na faře, ale možná se to časem změní. Počítám, že Člověk v tísni apod. to možná budou mít nějak podobně. Asi nejslepší mi přijde to řešit přes nějakou komunitu, kde si lidi věří - například jeden ubytovává a čtyři kamarádi mu dají nějakou tisícovku měsíčně, protože jinak to asi nejde odkontrolovat.
    21.3.2022 12:21 Klára
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy

    Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda si myslíte, že je možné zvládnout někoho ubytovat v bytě, kde by byl k dispozici jen jeden pokoj. S přítelem žijeme v bytě 2+kk - v jednom pokoji bydlíme my a druhý pokoj je po spolubydlícím volný. Rádi bychom se zapojili do pomoci, ale nejsme si jisti, jestli to pro nás není "příliš velké sousto". Jelikož jsme oba studenti nemáme ani tak velké množství finančních prostředků. Děkuji za Vaši odpověď, Klára

    vencour avatar 21.3.2022 12:58 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Za mne osobně klidně. Podle velikosti, dalších okolností k bydlení a žití. Hlavně je, aby se uprchlíci mohli uklidnit, začít fungovat, makat a svobodně dýchat. V ideálním případě vznikne přátelství na celý život.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    21.3.2022 15:07 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Je to váš byt?

    Pokud ano, tak si uvědomte, že „uprchlík”, který vám nejspíš nebude schopen přispívat na jídlo ani na nájem, nebude sám. A taky to nebude zřejmě jen ubytování na prázdniny, takže byste se měla nejprve rozmyslet jak by měla vypadat budoucnost vaše.

    A pokud to není váš byt, tak je spíš na místě položit tuhle otázku jeho majiteli a ne zde.
    vencour avatar 21.3.2022 15:28 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Já doufam, že Ukrajinci nejsou tak ukňouraní jako předřečník a umí makat.
    A když v nouzi najdou přítele, že na to nezapomenou.
    Plus že se "orgánům činným v trestním řízení" (nebo jak se to oficiálně jmenuje) podaří eliminovat nějaké příslušné mafie apod. co tu chtějí najít žně.
    A některé bude zajímat, že když už NBU zajímá koho mají doma, tak i podle novely zákona dochází k dalším změnám, třeba povinným psychotestům. Ale to snad víte a všímáte si.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    21.3.2022 16:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Nemáš mrtvici? Ten tvůj text totiž nedává žádný smysl a je naprosto mimo téma.

    Tohle není imigrační vlna prácechtivých ukrajinských pracovníků, které můžeš nastěhovat do botníku a oni se s tím spokojí. Je tedy zcela na místě domyslet všechny aspekty s tím spojené. Znáš anglický ekvivalent českého úsloví “Dvakrát měř, jednou řež”? – “Čum dřív než [… do něčeho, nebo někam …] skočíš.” (“Look before your leap”).
    vencour avatar 21.3.2022 17:14 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ty zase něco nechápeš? To musíš fakt těžkej život.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    21.3.2022 17:27 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Nechápu tvůj text, protože je nepochopitelný. Zkusils to po sobě přečíst?
    vencour avatar 21.3.2022 17:31 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jestli netušíš ani náhodou, k čemu se to vztahuje, tak to asi nepotřebuješ vědět.
    (A omlouvám se autorovi za plevelení a lehký off-topic, ono se to časem ukáže, že to tolik mimo nebylo.)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    22.3.2022 00:27 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    A to jste zrovna napsal něco, co mělo hlavu a patu. Akorát to kapicabot nepochytil
    Quando omni flunkus moritati
    22.3.2022 14:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jenom blbě žvaníš. Normální člověk by to napsal znovu a lépe.
    22.3.2022 00:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jen tak pro tazatelku. Účet "Aleš Kapica", zde též známý jako kapicabot, používá nepříliš schopná umělá inteligence natrénovaná na projevech zamindrákovaného chudáka, který zde mimo jiné kdysi navrhoval kladení smrtících pastí na lidi, co se mu znelíbili. Není potřeba to brát vážně, většinou to napíše něco, co na první pohled vypadá jako text k věci, ale když se s tím zkusíte bavit delší dobu, tak to ztratí kontext diskuze.

    Případně to rovnou přejde k urážkám
    Quando omni flunkus moritati
    22.3.2022 14:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Ve tvém případě Bourku, je urážkou pouhý fakt, že ses vůbec dožil dospělosti. K tomu není dodávat.
    23.3.2022 09:13 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Obávám se, soudruhu komunisto kapicabote, že ani v tomto ohledu vaše umělá inteligence není na dostatečné úrovni, aby to byla schopna kvalifikovaně posoudit.
    Quando omni flunkus moritati
    23.3.2022 11:27 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tak zrovna na tvůj případ by postačilo IQ šumící trávy.
    23.3.2022 23:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    V tom případě se zdá, soudruhu komunisto kapicabote, že vaše umělá inteligence momentálně nedosahuje ani IQ šumící trávy. Holt si budete muset počkat, až se trochu zlepší ceny hardware.
    Quando omni flunkus moritati
    24.3.2022 14:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    To je fakt, ten tamagoči bude nepochybně inteligentnější než ty. Tak pilně střádej, a ne že to zas narveš do bicyklu. Na světě jsou i jiné šlapky. Možná by tě přivedly na lepší myšlenky.
    25.3.2022 09:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    No, tady je soudruhu komunisto kapicabote vidět, jak ta vaše umělá inteligence má co dohánět. Zkusím vám v tom pomoci: opět vám uletěl kontext.
    Quando omni flunkus moritati
    21.3.2022 17:46 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Tvuj pritel urcite oceni nejakou osamocenou osmnactku, ale jak to bude s tebou? 2+kk je malo i na dva, ale pokud chcete tvorit "par" ve trech tak proc ne.
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    xvasek avatar 22.3.2022 18:55 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Pokud seženete někoho, kdo bude chtít do jednoho pokoje, tak proč ne. Každopádně doporučuji nebýt na to sám a spojit se s dalšími lidmi, kteří pomůžou s dopravou, sháněním práce, oblečením, penězi atd. Nepřijde mi to psychycky úplně jednoduché, po týdnu jsme měli my i všichni kamarádi trochu problémy, postupem času se to zajede, teď po měsíci už fungujeme jako normálně. Velké sousto to určitě je, ale osobně rozhodnutí pomoci rozhodně nelituji.
    22.3.2022 01:30 Ludmila Pohanková
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Protože se připravuji na příjezd Ukrajinců do našeho domu, zajímá mě, které potraviny nejčastěji nakupují a pak také, jak jsou pořádní, jestli si svojí kuchyni uklidí, umyjí dobře nádobí, udrží boty srovnané a tak...
    22.3.2022 01:39 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Pi. Pohanková,

    vy nemate jeste nakoupenou pohanku a v prvni rade zijete v dome bez mycky nadobi? To je v dobe internetu vse podivuhodne.

    Btw. na srovnani bot se prodava spousta druhu botnich nastavcu do botniku.

    Mate nekde oficialni profil nekde na sociositich, nebo jste tento blog nasla nahodou? Ale ciste nahodou? :-)
    xvasek avatar 22.3.2022 19:02 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Jídlo kupují normální jako my, nejvíc jim sedí Kaufland, protož je tam pěkná zelenina a ovoce. Mají trochu specifický způsob přípavy - všechno dlouho vaří. Musel jsem jim vysvětlit, že ty nejlevnější salámy a jiné potraviny jsou sice poživatelné, ale na rozdíl od Ukrajiny jsou v nich umělé přísady. Nakupují hodně základních potravin - za velký Kauflandový vozík "na kopec" jsem jim platil jenom 1300 korun.

    Naši jsou s pořádkem v pohodě, ale to bude velmi individuální.
    22.3.2022 19:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Naši jsou s pořádkem v pohodě, ale to bude velmi individuální.

    Fakt nechápu, jak by si mohl někdo myslet, že by ukrajinky byly bordelářky. Ač velice nerad, musím konstatovat, že svičník, jaký jsou schopny kolem sebe mít některé ženské žijící v ČR, jsem fakt neviděl nikde jinde. Když jsem dělal kdysi na intru, tak se mi z obsahu skříněky na dívčích pokojích zvedal kufr. Kdo to neviděl na vlastní oči, tak by neuvěřil. Spodní prádlo se jim tam válelo v prachu a špíně. No fuj. Ani kolo bych o ně neopřel. A když jsem kdysi v Brně navštívil doma jednu kamarádku, jejich postele vypadaly tak, že bych si šel raději ustlat ven na chodník, kdybych náhodou potřeboval přespat.

    25.3.2022 10:41 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uprchlíci doma - zkušenosti a tipy
    Když jsem dělal kdysi na intru, tak se mi z obsahu skříněky na dívčích pokojích zvedal kufr.
    Pekny coming out.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.