abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 160 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Ubuntu 12.04 z mého pohledu

    2.5.2012 00:43 | Přečteno: 3419× | Linux | poslední úprava: 2.5.2012 00:58

    Ubuntu jsem používal, dokud neskončila podpora verze 8.04, poté jsem přešel na Debian. Ale na Ubuntu jsem zcela nezanevřel, poněvadž 8.04 mi posloužila více než dobře. Tak jsem se dnes rozhodl, že nové Ubuntu vyzkouším, abych viděl, zda je použitelné, nebo zda se z něj skutečně stal takový propadák, jak se často píše.

    Squeeze mi zabírá na disku celé místo, pročež jsem pomocí živého cédéčka s GparteD scvrknul disk o deset giga, minimalní požadavky byly čtyři a půl giga, ale já si raději udělal rezervu, pro případ, že by se mi náhodou Ubuntu zalíbilo. Scvrkávání disku zabralo půl dne, poté jsem prázdné místo naformátoval na ext3. Vložil jsem CD s Ubuntu a spustila se instalace. Ubuntu samo chytře zjistilo, že mám na disku Debian, a já dostal na výběr tři možnosti, jak Ubuntu instalovat. Buď mít na disku Debian společně s Ubuntu, nebo mít Ubuntu na celém disku, a jako poslední možnost, jsem si mohl sám zvolit oddíl, na nějž se Ubuntu nainstaluje. Mít Debian společně s Ubuntu znělo od instalátoru skutečně lákavě. Ale já jsem zvolil poslední možnost a Ubuntu jsem dal manuálně na sda3, jelikož jsem paranoidní a měl jsem strach o původním grub 2, který již nainstaloval Debian.

    Skončila instalace a já jsem nabootoval do Debianu, abych aktualizoval grub 2 příkazem update-grub, načež se mi v nabídce grubu objevilo Ubuntu. Konečně uvidím to Unity. A viděl jsem a jsem z toho zklamaný. Unity na mě působí docela nedomyšleně a nedodělaně. Například abych změnil velikost fontu, tak musím, instalovat novou aplikaci, nějakou myunity. Když mám maximalizované dvě okna, nemohu je přepínat pomocí myši, byť to jde alt-tab. Proti xfce je Unity pomalejší a méně přehlednější. Zavírání a maximalizování oken nalevo. Také jsem měl problém z Firefoxem, v němž jsem nemohl zvětšit fonty, měnění velikosti v úpravy - předvolby - obsah vůbec nereagovalo na změny. Je to škoda, jakým se Ubuntu vydalo směrem, dříve to nebyla špatná distribuce a uměla oslovit i linuxové nováčky. Nyní docela pochybuji, že by toho s Unity byla ještě schopna. Snad se časem při různých modernizacích začne brát ohled nejen na vzhled, ale i na funkčnost.        

    Hodnocení: 58 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Ubuntu 12.04 z mého pohledu, obrázek 1 Ubuntu 12.04 z mého pohledu, obrázek 2 Ubuntu 12.04 z mého pohledu, obrázek 3 Ubuntu 12.04 z mého pohledu, obrázek 4 Ubuntu 12.04 z mého pohledu, obrázek 5 Ubuntu 12.04 z mého pohledu, obrázek 6

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.5.2012 08:01 alfonz mucha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    U těch fontů je to dneska problém s celým GNOME, jelikož aby se mohli provádět změny normálně musí se doinstalovat další obrovská část GNOME, na které je aplikace na změny závislá. Jinak je to samozřejmě i chyba Ubuntu, že tam tuto funkcionalitu nevrazili ručně, když GNOME jí má schovanou.

    Jinak k tomu přepínání, jak to myslíte, že nemůžete přepínat na druhou stejnou aplikaci? To je normálně možné, jak myší tak asi 4 klávesovými zkratkami. Doporučuji déle na ploše podržet tlačítko Super (Win) a objevíte seznam zkratek a dále otestovat klikání na Launcher.
    2.5.2012 08:06 alfonz mucha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    ježiš.... sry, teď jsem si to po sobě přečetl. No píšu hrozně :D
    2.5.2012 11:38 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Podržel jsem tlačítko super (win), a když vyjely různé zkratky, tak jsem si vzpomněl na vim :-) S tím přepínáním jsem to myslel tak, že když už mám otevřené okno firefoxu a chci si otevřít další, mimochodem nechápu, proč se to dělá tak složitě a člověk musí nejdříve kliknout pravým na ikonu a dát otevřít nové okno, tak abych mezi těmi okny přepínal, musím kliknou na ikonu v tom panelu, všechny okna se mi zmenší do obdélníčků a pak si můžu vybrat jiné okno. Také mi trochu vadí, že s tím panelem na straně nejde hýbat a nemůžu ho dát třeba dolu, i když hádám, že to půjde určitě nějak ohackovat. Já vím, že to jsou vesměs drobnosti, ale mě to docela rozčiluje. Zatím my vyhovovalo KDE 3, GNOME 2 a nyní jsem spokojený s XFCE, a těmhle "moderním" prostředím jsem na chuť nepřišel.
    2.5.2012 21:49 alfonz mucha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    když kliknete kolečkem na ikonu firefoxu otevře se vám nové okno. Jinak quicklisty (nabídka pravým klikem) obsahují mnohem více voleb, než co je u FF a jsou i užitečné. Jinak přepínání oken se provádí kliknutím na ikonu, která obsahuje právě více teček (více oken) Dále to super ukazuje právě i zkratky pro přepínání mezi okny aplikace a mezi všemi, případně na plochy.

    Přitom při stisku super a číslo dochází také k okamžitému přepnutí. Přitom si můžete nastavit i přepínání na myš.
    corwin78 avatar 2.5.2012 08:17 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Co ti brání zvolit jiný desktop, pokud ti Unity nevyhovuje? Podvozek pod grafickým xichtem není (už tradičně) špatný. Unity se prostě vydalo cestou Apple, s heslem "tak jak to dostaneš tak to používej a hlavně na nic nesahej."

    Jestli je to dobře, nebo špatně, toť otázka. Z dlouhodobé strategie Canonicalu a uživatelské základny na kterou se zaměřuje to dává smysl. Chápu ovšem dlouholeté uživatele GNOME, že nejsou nadšeni. Mě osobně GNOME obecně nikdy nešlo pod vousy, používám KDE a v Ubuntu ať si mění kdo chce, co chce.

    Jinak, pokud člověk přistoupí na tu filozofii "nehrabat se v tom," tak zjistí, že to Unity není zas tak špatné a uvažuji o jeho nasazení na několika slabších počítačích svých příbuzných, což by mohla být přesně cílová skupina pro toto distro.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    2.5.2012 08:48 daks
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Tohle v podstatě říká o změnách desktopu v Ubuntu (nebo kterékoliv jiné distribuci) vše -> tesat do kamene.
    2.5.2012 18:31 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    uvažuji o jeho nasazení na několika slabších počítačích svých příbuzných, což by mohla být přesně cílová skupina pro toto distro.
    Proboha, vždyť je to pomalé i na rychlých počítačích. Podle mě je cílová skupina (a nejen Unity, ale i GNOME 3 a dalších linuxových pokusů) budoucí generace počítačů tak za 10-20 let.
    corwin78 avatar 2.5.2012 18:35 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Ale ne, tak strašné to zase není. Běhá mi to celkem svižně ve VirtualBoxu i na mém obstarožním železe.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    2.5.2012 19:01 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Tak ono „celkem svižně“ je extrémně relativní pojem, pod kterým si kdokoli může představovat cokoli. Ostatně to, že mnozí uživatelé a vývojáři linuxových distribucí po letech marnosti rezignovali a smířili se s tím, že „celkem svižně“ je tak to nejvíc, co se z toho nemocného systému dá vymáčknout, je důvod, proč to nikdy lepší než „celkem svižné“ (rozuměj „dá se to používat, člověk si zvykne...“) nebude.

    Compiz je naprosto otřesný a brzdí všechno na desktopu velice. Například pod Compizem nejsem schopen scrollovat stránkou ve Firefoxu bez sekání (ano, mírného, ale sekání, samozřejmě to mírné znamená, že je to pro výše zmíněné rezignované lidi „celkem svižné“, ani to nevnímají). Už jenom Compiz sám o sobě je obrovská brzda Unity (nevím, co je vede k tomu setrvávat u tak neperspektivního a prakticky mrtvého softwaru jako u základu svého prostředí). Samozřejmě pokud někdo používá Unity 2D bez Compizu, může na tom být líp... Ale i tak nic moc. Je to extrémně mizerně napsané. Třeba jenom tentýž pitomý ukazatel vytížení CPU atd. v hlavním panelu, který v GNOME 2.x žral 0 % procesoru, žere v GNOME 3.x 2-3 %, a v Unity, které nad to přidává ještě jakousi další abstraktní vrstvu navíc (jenom kvůli tomu, aby ten ukazatel byl v tom jejich speciálním panelu, běží asi 5 dalších procesů), je tentýž ukazatel schopný žrát i 5-7 %. A to je jenom jeden takový malý střípek, jedna malá prkotina z tisíce, která ukazuje, jak neskutečný amatérský a mizerně napsaný bastl to současné Ubuntu a Unity je.
    2.5.2012 09:12 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Něco podobného jsem chtěl napsat o Windows 8, ale nějak se jim v tom Virtualboxu nechce fungovat.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Max avatar 2.5.2012 10:22 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Ve Virtualboxu jsem je na linuchu zprovoznil ouplně v pohodě včetně AERA.
    Zdar Max
    PS: Windows 8 Consumer Preview
    Měl jsem sen ... :(
    corwin78 avatar 2.5.2012 10:52 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Já jsem to také zkoušel z VirtualBoxu a úspěšný jsem nebyl. Instalace většinou prošla, Win 8 nějak nabootovaly, ale po prvním restartu byly vždy po smrti.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    2.5.2012 12:32 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Tak ti nevím, mě se položí už při bootování z instalačního DVD. Možná tomu vadí chybějící HW podpora virtualizace, netuším, neřeším. Šanci ten systém dostal :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.5.2012 10:06 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Mně jen hlava nebere ta všudypřítomná snaha kopírovat OS X.
    2.5.2012 14:30 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    A nejen samotný systém ... Mně to hlava bere, Apple dělá produkty, které se dobře prodávají, a tak je všichni napodobují, aby se přiživili. Začalo to asi grafickým rozhraním (i když před OS X to taky nestálo za moc), pak online prodávání hudby, pak dotykový telefon, pak zase tablety. Vidím v tom bezradnost manažerů dotyčných napodobovatelů, zařízení pro geeky zase nebude.
    2.5.2012 10:45 Ondřej Profant | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Od BFU mám docela pozitivní reakce na Unity. Já také preferuji GS, ale tak když je možnost výběru, tak není problém (i když možná jí mohli dát rovnou do instalátoru).
    3.5.2012 00:20 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Dokážu si představit, že někdo, kdo před tím dělal na počítači jen minimálně, nebude mít s Unity problém. Problémy máme hlavně my, co jsme zvyklí na něco jiného, obzvlášť pokud je náš ideál dalek od toho, o který se pokouší Unity. Mně osobně se Unity na první pohled moc nelíbilo, ale to bylo hlavně tím, že jsem neměl čas se kochat, protože jsem potřeboval spustit něco v terminálu a nemohl jsem ho najít. Nicméně čistě vzhledově nevypadá zas tak špatně. Pokud bych někomu instaloval nějakou BFU-friendly distribuci a cílový stroj byl rozumně výkonný, tak byc mu live CD s Unity minimálně ukázal.
    3.5.2012 09:35 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Mně osobně se Unity na první pohled moc nelíbilo, ale to bylo hlavně tím, že jsem neměl čas se kochat, protože jsem potřeboval spustit něco v terminálu a nemohl jsem ho najít.
    Taky jsem něco takového před časem potřeboval. Zmáčknul jsem win, napsal "term", zmáčknul enter a bylo. Kde jsou ti lidi, co nadávají na klikače? Unity se skvěle ovládá klávesnicí, až jsem zíral.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    2.5.2012 22:03 alfonz mucha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Víte co je divné? prošel jsem si už dlouhou řadou prostředí od Gnome 2 a 3, Fluxbox, Enligtenment 16 i 17, Xfce, chvíli i různé verze KDE a všechna jsem různě upravoval ke svému obrazu.... Unity je první prostředí, kde jsem změnil pouze pozadí a to jsem uživatel náročný na design, ovladatelnost a obvykle mám spuštěno opravdu hodně aplikací.

    Nehodlám tady nikoho nějak oblbovat, že je Unity super, není má stále několik nešvarů, které se snad i brzo vyřeší, ale je už nyní opravdu vysoce použitelné.
    3.5.2012 09:59 gunter@seznam.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Zdravím, může mi prosím někdo poradit, jak odstranit z Ubuntu 12.04 s prostředím GNOME spodní panel? Pravé tlačítko myši jako ve verzi 10 v tomto případě nefunguje... Díky GB
    ScheRas avatar 3.5.2012 13:59 ScheRas | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    ALT + Pravé tlačítko myši.
    4.5.2012 16:12 tutsie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Divny, ale to mi po upgradu na 12.04 prestalo fungovat.
    6.5.2012 01:39 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Musis zmacknout OBA alty a pravy tlacitko mysi...
    3.5.2012 21:31 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Keby niekomu padal instalacny program pri slideshow (po zadani mena a hesla), tak workaround je "sudo rm -rf /usr/share/ubiquity-slideshow" v konzole.
    4.5.2012 18:41 Štěpán
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Jsem vlastníkem středně starého počítače (tuším ročník 2004) a vím naprosto přesně, co to je "zpomalení systému". Poprvé, když jsem ze zvědavosti zkusil KDE 4, to jsem zjistil, že asi od M$ okopčili neustálý sekání, pomalost a nepoužitelnost, byť s eye-candy vychytávkami, pak přišlo nové Gnome 3 a Unity, což bylo o něco rychlejší, i když taky žádná sláva, ale odešel jsem, stejně jako kdysi od Windows, konkrétně kvůli přístupu "my víme lépe, co je pro vás dobré, tak berte, jak to je, nebo jděte." Hledal jsem lehkou alternativu, zjistil jsem, že XFCE je v podstatě jen něco jako "čínské" Gnome (alternativa? hnusný design a skoro stejná paměťová náročnost), pak jsem objevil LXDE, které designově sice také neválí, ale konečně je rychlé a použitelné. Z Ubuntu jsem přesedlal na Linux Mint a nakonec jsem objevil nenápadné distro Bodhi Linux. Je to v podstatě takové Ubuntu s Enlightenmentem. Překvapilo mě, jak je svižné, esteticky mi vyhovuje a prakticky si na něj nemůžu stěžovat. Snad jen jedna poznámka, vychází ze starého Ubuntího LTSka 10.04, takže žádný bleeding edge. Nová verze Bodhi, která vyjde v létě, už bude vycházet z U 12.04...ale nevím, zda se mám těšit, anebo bát.
    4.5.2012 23:04 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Debian + Trinity.
    5.5.2012 07:17 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 12.04 z mého pohledu
    Mně to fungovalo, dělalo co jsem chtěl a rychle. Zvykl jsem si rychle (a to je mi dost let). Zvykli si další. V čem je problém? Je to distro na to, nainstalovat a používat - to mi na třech strojích dělá. Pokud chcete sandály, nekupujte si holinky a naopak. Pokud se chcete do hor, nejezděte do Polabí a pokud se chcete hrabat v distru, neinstalujte Ubuntu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.