abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 727 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    O všem a o ničem...

    19.8.2008 22:46 | Přečteno: 1490× | Linux a jiné *NIXy

    V tomhle zápisku pravděpodobně není ani jedna užitečná informace. V textu se vyskytuje i slovo "Linux", ale spíš nedopatřením.

    Linux a hardware

    Linux na PA-RISC stanicích běhá moc hezky (zkusil jsem loňské Ubuntu na Visualize B2000). Vlastně jsem narazil jen na jeden "drobný" problém - X.org si (na uvedené stanici a jí podobných) neporadí s grafickou kartou. Je moc fajn mít grafickou pracovní stanici a pracovat na ní v textovém režimu. Jinak pomalé to není, Ubuntu na tom ubuntí normálně (možná líp než na některém obyčejnějším hardware). Kdyby někdo znal vhodnou cestu, jak z HP vytlouct (s přijatelnými finančními náklady) média HP-UXu, tak bych mu byl docela hodně vděčný (trochu nechápu, že získat licenci není problém - jde o pár kliků na hp.com), ale získat pro domácí použití instalační média už tak jednoduše nejde.

    Chvilku (měsíc) jsem si hrál s Nokií N800 než se mi ji povedlo uvést do stavu, kdy nenabootuje (nedostanu se do grafiky, až do té doby se tváří, že bootuje normálně). To by nebyl problém. Akorát, že nejde znovu flešnout (fuj, to je slovo), protože příslušný propietární linuxový program (od Nokie) nejspíš považuje stávající systém za dostatečně živý a aktuální, aby s ním nic nedělal (nevypíše žádnou chybu, prostě na mě kašle). Jediná rada, kterou jsem pro podobnou situaci našel, je zkusit to flešnout pomocí nokiího programu pro Windows. Fujtajbl. Z doby, kdy to ještě jelo, jsem si všimnul, že loňský Navicore Personal na tom nejde ani spustit (nekompatibilní knihovny). Taky pěkné.

    Takže jsem zase začal víc používat "starou" Nokii 770. Kupodivu v tom žádný problém není (kromě Opery a toho, že je o něco pomalejší). Ale jestli to takto půjde dál, tak se jí ještě dlouho nezbavím...

    Před časem jsem si výhodně pořídil IBM IntelliStation E Pro (zní to sice jako nějaký superstroj, ale je to Pentium II na 400 MHz, 384 MB RAM a SCSI disk). Mimochodem Debian s GNOME na tom běhá bez problémů. Dokonce můžu i spouštět a používat "kancelářské" aplikace. Pro návštěvy to stačí, pro mě je to zbytečně rychlé.

    Komerční operační systémy a divný hardware

    Někteří lidé jsou nepoučitelní. Třeba já. Tuhle jsem před časem nadával na Apple a na ten jejich masox, nebo jak té tomu jejich systému říkají. No a udělal jsem co? Koupil si "nový" iMac G5 (moc pěkný bytový doplněk, mimochodem - v obyváku vypadá velmi stylově). Vypadá to, že na něj budu muset dát (kvůli podpoře periferií) OS 10.5. Tak jsem zvědavý, jak se vyrovná s tím, že stroj má jen minimální možné množství paměti (512 MB). Až mi přijde a vyzkouším to, tak si to samozřejmě nenechám pro sebe a napíšu to do blogu... Celkem nechápu, co s tou pamětí v Applu dělají - viz IntelliStation výše.

    iMac jsem si nekupoval úplně samoúčelně, nýbrž proto, že můj původní přehrávač DVD a stroj pro portování programů (Power Mac G4 AGP) si dlouhodobě hrál na mrtvého brouka. Jak asi tušíte, "obživnul" krátce po té, co zjistil, že má konkurenci (netuším proč - akorát ho otevřel jsem vytáhl a znovu vložil paměti - což jsem ovšem předtím zkoušel několikrát). Skoro si říkám, že bych se mu pomstil tím, že ho tak nějak prodám. Nechtěl by někdo Power Mac G4/400 MHz, s 512 MB RAM, 20 GB diskem a grafikou ATI (tuším Rage 128)? Instalační CD Mac OS 10.3 samozřejmě dodám. Je to ten první model s AGP portem.

    Podařilo se mi do dobrých rukou umístit moji Ultru 5 (od Sun Microsystems). Není to proto, že bych proti Sunům něco měl (i když...), ale Blade 100 je přece jen dost viditelně rychlejší (procesor UltraSPARC II na 500 MHz a 1 GB RAM; taky zvládá víc než 256 barev i při rozlišení 1280x1024, což Ultra 5 naprosto odmítala). Jinak sluníčkáře musím pochválit - Solaris je zadarmo ke stažení (samozřejmě), ale ty jejich překladače taky (to už bych jako samozřejmé neviděl), dokonce se mi je podařilo i nainstalovat. Ještě kdyby měli hned v systému knihovnu GtkGLExt (když už tam stejně mají GNOME), tak by mi tam nechybělo vůbec nic. Tedy ještě mi trochu vadí to provokativní hlášení o odstranění CDE z další verze Solarisu. Ja jako budu muset používat FVWM i tam?

    Na Windows tu dnes nadávat nebudu. Je to určitě kvalitní a skvělý operační systém a jak jsem si dnes sám ověřil, tak se v některých situacích dá i trochu používat. Sice mi není jasné proč v program napsaný v ANSI C89 (přeložený pomocí gcc) plně funguje jen na verzi XP (na 2000 zlobí jména souborů, na Vistě prachsprostě padá), ale to je určitě moje chyba. Mimochodem, je to "ta" Vista nebo jsou to "ty" Visty? Mě se zdá být správná spíš první možnost, ale kolegové na to vždycky nadávají v množném čísle...

    Přenosné počítače?

    Provedl jsem dlouhodobé testy na lidech (tedy víceméně akorát na sobě), abych zjistil optimální velikost vlastnsoti přenosného počítače.

    Po několika letech používání iBooku s 12" displejem jsem totiž nabyl podezření, že uvedený přístroj není pro mě. Tak jsem trochu začal sledovat co a jak s tím dělám a s jak mi to jde. Pozorování dopadlo to takto:

    Takže jsem došel k názoru, že 12" notebook je pro mě příliš velký (na prezentace by mi nejspíš stačilo něco jako Aušus EEE - bílé je to taky a váží to míň než polovinu). Výdrž ani výkon nehraje roli (iBook má procesor G3 na 600 MHz a 384 MB RAM), nepočítám na tom a na LaTeX stačí i mnohem slabší stroje... Tak si říkám, jestli ten iBook opravdu potřebuji.

    Ideální kombinace by pro mě asi byla velký notebook a malá kapesní Nokia, tedy pokud by ta Nokia zvládala nějak posílat obrázky na dataprojektor (u 770ky bez šance, ale N800 by snad možná nějakou externí grafickou kartu do USB zvládla - ostatně na garage.maemo.org k tomu nějaký dobrodinec dává dohromady potřebný software). Pro šťouraly - na Nokii 770 samozřejmě TeX (a gcc) mám :-)

    Nebo bych si ten Aušus EEE měl pořídit? Poradí někdo zkušenější?

    Mimo téma: Abíčko a politika

    Blokování příspěvků a (hlavně) blogů uživatelů je nesmírně užitečná funkce. Šetří to čas a nervy. Akorát člověk musí být přihlášený (což je v Linksu trochu problém). A SeaMonkey (kde to není problém) se spouští týden... Ach jo.

    Text nepošel redakční (a už vůbec ne jazykovou) úpravou...        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.8.2008 08:15 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Akorát člověk musí být přihlášený (což je v Linksu trochu problém).
    Proč je to v linksu problém? A je problém v linksu, nebo v Abíčku? Formuláře a cookies snad links umí, takže nevidím principiální důvod, proč by to nemělo fungovat…
    20.8.2008 09:27 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Proč je to v linksu problém? A je problém v linksu, nebo v Abíčku? Formuláře a cookies snad links umí, takže nevidím principiální důvod, proč by to nemělo fungovat…
    No v Linksu se pokaždé musím přihlásit (vyplnit jméno, heslo), pokud chci být přihlášený. Jestli se nepletu, tak Links po ukončení neukládá cookies. Nebo možná dělám něco blbě já, jenom o tom nevím...
    20.8.2008 23:06 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    nevim jak v linsu ale v elinksu to funguje uplne v pohode. A navic je barevnej ;-)
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    20.8.2008 09:27 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Konečně po dlouhé době blog, který se dá číst. Po nekonečné záplavě blábolů a politických stupidit (čest výjímkám) působí osvěžujícím dojmem.
    Trochu mně to připomíná články a komentáře Johna Dvoraka, které jsem kdysi hodně dávno čítal v PC Magazine.
    20.8.2008 13:11 brm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    +1
    20.8.2008 11:08 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše "Ty" vs "Ta" Vista
    Mimochodem, je to "ta" Vista nebo jsou to "ty" Visty? Mě se zdá být správná spíš první možnost, ale kolegové na to vždycky nadávají v množném čísle...
    Nejspis proto, ze "ty" Windows (pomnozne, jako dvere a kalhoty]. Windows XP se take rika "XPecka", stejne jako vsem starsim verzim ("Milenuia", "douctisicovky", "osmadevadesatky" atd.).

    20.8.2008 12:14 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Koukam, ze mas dobrou sbirku neobvykleho HW :-) Nevis ciste nahodou, kde sehnat notebooka s CPU Alpha (vyrobil jich par kusu digital pro sve zamestnance), procesorovou kartu do Alpha DS20, kartu do Microvax 3100 (nejlepe sitovku), kartu do turbochannel (DEC3000), nebo pameti do alphy jensen a SGI INDY?

    Kdybys potreboval neco neobvykleho, tak se zeptej, treba to mam ... napada me (z veci, ktere ted nepotrebuju) tokenring mau + sitovky, PD, VT320, nejake karty do SUNu (S-BUS), nefunkcni PowerPC 601 (pry je jen spatna baterka, ale nejsem si tim jist ...), nejake divne 80-pin pameti (snad cisco???) a snad nejake m68k MACy.

    20.8.2008 15:53 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    m68k MACy

    Což mi připomíná, nevíš náhodou, jestli se s tím původním masoxem nějak dají rozchodit novější ADB periferie? Mám tady pořád Píďu na stole, funguje, ale nerozumí si ani s klávesnicí, ani s trackballem, takže ho tu mám coby zbytečně objemné těžítko... oboje připojené k "novému" B&W G3 powermacu přitom chodí krásně.
    ^D
    20.8.2008 18:08 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Popravde receno netusim, ale kyknos tu ma nejakou starsi klavesnici, se kterou by melo smysl to zkusit ... a ty starsi periferie snad pujdou sehnat ... doufam.
    20.8.2008 22:35 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Nevis ciste nahodou, kde sehnat notebooka s CPU Alpha
    Netuším. Kdybych tušil, tak bych ho sháněl...
    kartu do turbochannel (DEC3000),
    Netuším, ale DEC3000? Ten mi tu někde leží (získal jsem ho před lety náhodou s AplhaStationy jako netříděný odpad). Vlastně si ani nepamatuji, jestli jesm vůbec zkoumal, co v něm je.
    nebo pameti do SGI INDY?
    Při troše snahy se minimálně 32 MB (4 moduly) vytažené z Indyho dají najít třeba někde u mě doma.
    Kdybys potreboval neco neobvykleho, tak se zeptej, treba to mam ... ;-)
    Díky, zamyslím se, a určitě si na nějakou šílenost vzpomenu.
    21.8.2008 16:18 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Jake AlphaStationy? O ty DEC veci bych mel zajem tak nejak ... komplet :-).

    BTW: mam navic laserovou tiskarnu kyocera (tak 15 let starou), HP color laserjet (prvni mala barevna laserovka - mala znamena, zi ji unesou dva lidi a na transport neni treba nakladak) a 9-jehlickove seriove (i paralelni) A2 tiskarny ALPS P2000G (idealni na logovani - umi traktor).
    22.8.2008 09:58 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Jake AlphaStationy? O ty DEC veci bych mel zajem tak nejak ... komplet :-).
    AlphaStation 300, pak ten DEC 3000 (jeste mam nekolik nekompletnich AplhaStationu 255, ale na ty uz jednoho zajemce asi mam).

    Jinak na me je kontakt jirka (zavinac) penguin (tecka) cz
    BTW: mam navic laserovou tiskarnu kyocera (tak 15 let starou), HP color laserjet (prvni mala barevna laserovka - mala znamena, zi ji unesou dva lidi a na transport neni treba nakladak) a 9-jehlickove seriove (i paralelni) A2 tiskarny ALPS P2000G (idealni na logovani - umi traktor).
    Diky za nabidku, ale tiskarnu zrovna nepotrebuji (hlavne mam ted trochu omezeny prostor na pocitacove vybaveni). O tech drive zminovanych vecech jeste premyslim...
    26.8.2008 12:35 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Vcera jsem posilal mail ... dosel? Kolik pameti by bylo k te AlphaStation 300, nebo kde se daji pameti koupit?
    20.8.2008 16:05 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Tak jsem zvědavý, jak se vyrovná s tím, že stroj má jen minimální možné množství paměti (512 MB).

    Hádám, že dost bídně. Kdysi jsem takhle zkoušela používat už Panthera a bylo to na pendrek. Takže jsem si koupila novou applí, pěkně drahou paměť - byla jsem tehdy ještě mladá a hloupá a netušila, že jsem tam mohla nacpat cokoliv, co se vejde do slotu. Další jablíčko už jsem upgradovala náhodnou pamětí posbíranou po serverovně (slotů měl dost) a chodí to naprosto luxusně :-)

    Na psaní delšího textu, neřkuli porogramování potřebuji jednak větší displej, jednak bych ho potřeboval mít v podstatně větší výšce nad klávesnicí

    Tenhle problém mám se svou víceméně ekvivalentní mašinkou taky. V práci to řeším stejně jako Ty, doma nejlepším možným způsobem - s notebookem hackuju zásadně v posteli. Při jeho šířce displeje, mé slepotě a používání osmimezerových tabů se tak docela dobře dodržuje ta Linusova zásada "pokud potřebuješ víc než tři levely odsazení, máš to blbě" :-)

    Vlastně uvažuju přesně nad tím samým, co Ty. Můj notebook je starý, má skoro mrtvou baterku, spousta hardware na Linuxu chodí spíš vůbec než blbě... a tak teď řeším, jestli si mám shánět něco podobného (ale co vlastně? nehodlám za to dát takové peníze jako posledně) nebo dvojici "levný lehký krám" do vlaku či na šifrovačky a "velký notebook" na delší cesty a jako xkový postelový terminál. Takže jsem dost zvědavá, jak se rozhodneš, a jak s tím budeš spokojený :-)
    ^D
    20.8.2008 18:11 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Kdyby ses ho zbavovala, tak dej vedet ... uvazuju o netradicnich metodach upgrade sveho iBooka (s pajkou v ruce, s ohnem v srdci), ale nechci si znicit/na delsi dobu zneprovoznit jediny slusny nb, ktery mam.
    Joseph avatar 20.8.2008 19:26 Joseph | skóre: 7 | blog: No_bullshiting_please | Ba'aretz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    no ja zvazujem ze svoj ibook tiez opravim s pajkou v ruke a ohnom v srdci. sa mi prejavil uz davno problem so studenim spojom na grafike.
    אם אין אני לי, מי לי; וכשאני לעצמי, מה אני; ואם לא עכשיו, אימתי.(פרקי אבות, פרק א, משנה יד
    20.8.2008 21:55 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Hm, to asi nedokážu, já mívala ke svým notebookům většinu života bližší vztah než k chlapům, to by bylo jako utratit celkem zdravého starého psa... ostatně, smrt předchozího notebooku jsem dost hluboce prožívala.
    ^D
    21.8.2008 14:56 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    To chapu ... ja se taky velmi obtizne zbavuji svych starych pocitacu ...
    20.8.2008 22:46 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O všem a o ničem...
    Tak jsem zvědavý, jak se vyrovná s tím, že stroj má jen minimální možné množství paměti (512 MB).

    Hádám, že dost bídně. Kdysi jsem takhle zkoušela používat už Panthera a bylo to na pendrek.
    Taky se trochu obávám. Ale naděje umírá vždycky poslední...
    - byla jsem tehdy ještě mladá a hloupá a netušila, že jsem tam mohla nacpat cokoliv, co se vejde do slotu.
    Ono to taky má nějaká omezení, jak se zdá. Ale horší jsou starší stroje. Do Power Macintoshe 6100 (první Apple s PowerPC) jsem zkusil dát postupně skoro všechny paměti z domácí sbírky (a že jich je) a ne a ne se k těm údajně podporovaným 72 MB dostat. Pořád tvrdí, že má jen 40 MB :-( I když tam to taková katastrofa není, starý Mac OS 8.0 je přece jen méně náročný.
    Takže jsem dost zvědavá, jak se rozhodneš, a jak s tím budeš spokojený :-)
    To já jsem zatím taky zvědavý. Velký notebook už v podstatě mám (asi mi "zůstane" Dell M60), teď váhám nad tím EEE.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.