abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linux na MIVVY UM400, do třetice dobrého i zlého

    29.5.2009 09:08 | Přečteno: 1601× | všechno možny | Výběrový blog

    Dnes se potřetí (a zřejmě i naposledy) vrátím k problematice Linuxu na MIVVY UM400. Důvodem je opět "výměna distribuce", tentokrát však pouze z důvodu existence Ubuntu Netbook Remix.

    Ubuntu Netbook Remix

    O tom, proč jsem na MIVVY vyměnil svůj oblíbený Debian za Ubuntu jsem psal již minule. A na poli Ubuntu se mezitím objevila nová vlaštovka - Ubuntu Netbook Remix. Když jsem o něm před pár měsíci slyšel poprvé, hned jsem pátral, zda by to nebylo i něco pro mě. Všude však explicitně zmiňovali pouze podporu pro Atom a Intel chipsety, což jsem si (chybně) vyložil tak, že budou jádro i Xka ořezány o všechny ovladače, které se nemohou vyskytnout na "Intel - only" systémech a jádro bude možná zkompilováno tak, že poběží jen na Intel procesorech. Takže jsem pokusy o instalaci UNR odložil, než se situace vyjasní.
    Po pár měsících vyšla finální verze UNR a dotazem v diskusi jsem zjistil, že běží i na VIA. Posléze jsem se jinde dočetl, že jde o úplně normální Ubuntu se standardním kernelem, jen s pár balíčky navíc. Mé obavy se tedy ukázaly liché a bylo rozhodnuto.

    Instalace UNR

    Vyrobit si instalační USB flash Ubuntu Netbook Remix pomocí pouhého překopírování image je podstatně přímočařejší, než výroba téhož pro standardní instalaci. Po bootu však přichází první nepříjemná překvapení...
    Zatím každý linuxový systém jsem vždy instaloval v textovém režimu (grafický instalátor se mi z principu příčí). Zde však volba pro instalaci v textovém režimu není a nezbývá než instalovat v grafice. Budiž. Grafický instalátor však nabíhá v nějakém vysokém rozlišení, takže vidím jen levou horní čtvrtinu obrazovky (a autoscroll tradičně nefunguje). Tak takhle to nainstalovat nepůjde. Pro další pokus připojuji externí monitor. Teď už vidím všechno. Tedy až na kurzor myši. Takže nakonec instaluji grafickým instalátorem, ale ovládám jej pouze z klávesnice.

    A je tam!

    I nainstalovaný systém nabíhá do nesmyslně vysokého rozlišení, což už ale teď není problém upravit v 'xorg.conf' (řeším nakopírováním vyladěného konfiguráku z předchozí instalace). Po restartu Xek už vše vypadá, jak má. Ovšem jen do té doby, než se přihlásím. Avizovaný 'netbook-launcher' úplně chybí a horní lišta je tak přecpaná, že není možné do ní bez odebrání dalších věcí přidat klasické menu.
    Po delším pátrání zjišťuji, že 'netbook-launcher' se nespouští, protože vyžaduje podporu 3D (lidi, jste normální!?), kterou mám ve svém 'xorg.conf' z dřívějších pokusů vypnutou. I po jejím zapnutí je však 'netbook-launcher' nepoužitelný. Je neuvěřitelně pomalý (po kliknutí na položku se na akci běžně čeká i několik sekund) a navíc má chyby ve vykreslování. Vygooglované tipy nepomáhají, takže jej nakonec úplně vypínám a do horní lišty si přidávám klasické GNOME menu.

    Pozitiva z životní jistoty

    Další překvapení již jsou kupodivu jen příjemná (zatím). Zdá se, že veškerý hardware tohoto mrňouse je podporován out-of-the-box. A to včetně podpory touchscreenu, který dokonce ani nepoužívá proprietární ovladač! Skvělé!

    Pár souvisejících poznámek

    Pár nesouvisejících poznámek

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.5.2009 12:45 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na MIVVY UM400, do třetice dobrého i zlého
    Šifrovaný swap s dmcrypt údajně jde, je ale k tomu potřeba initrd nebo initramfs. Viz návod. Já jsem to nezkoušel.
    Only Sith deals in absolutes.
    Jezekus avatar 31.5.2009 01:30 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na MIVVY UM400, do třetice dobrého i zlého
    Pokud se nepletu tak kámoška má šifrovaný celý disk (/,/home i swap) přes šifrované LVM. Suspend i hibernace v pohodě. Snad Fedora nekecala.
    vlk avatar 8.9.2009 08:58 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na MIVVY UM400, do třetice dobrého i zlého

     ahoj. mam um400, a nedokazem do neho dostat ubuntu, stiahol som img, nahral na usb a ono nic - nebootuje, pritom instalotr debianu, partedmagic a podobne vsetko bootuje a nadherne..

    nevies co robim zle ? dik.

    You don't exist, Go away !
    vlk avatar 9.9.2009 08:59 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na MIVVY UM400, do třetice dobrého i zlého

     btw, nemozes niekde nechat funkcny  konfigurag xorg.conf ? dik

    You don't exist, Go away !

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.