abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 491 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Hyundai - cesta přes mrtvoly

    13.10.2005 17:58 | Přečteno: 1113× | Ze života

    Automobilka Hyundai plánuje v některé středoevropské zemi postavit svůj výrobní závod - jedním z kandidátů je i Česko. Vláda Jiřího Paroubka chce, aby se závod stavěl za každou cenu u nás. A neštítí se při tom téměř ničeho.

    Vypadá to velice zajímavě - zahraniční investor tu za desítky miliard postaví výrobní závod, který by mohl zaměstnat několik tisíc lidí. Ještě zajímavěji to vypadá, když cílovým místem má být Ostravsko, tedy oblast s vysokou nezaměstnaností. Současně by tuzemské firmy mohly od automobilky získat zakázky, ať už přímo pro výrobu aut, nebo pro jiné související činnosti.

    Nemám absolutně nic proti tomu, aby tu automobilka stála. Vadí mi ale, že premiér Paroubek slibuje věci, ze kterých se musí každému svobodně myslícímu člověku udělat špatně. Problémů a rizik s tím souvisejících je celá řada:

    Ať tu výrobní závod klidně stojí, ať se tu vyrábějí auta. Ale nemohu se dívat na to, jak se náš premiér automobilce nechutně podbízí, a je připraven při realizaci svých slibů bezohledně krátit práva našich občanů.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.10.2005 18:21 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    Nevidel bych to ani tak ruzove ani tak cerne. Konkretne:

    Vyvlastňování pozemků - zatimco ZD zamestnava par (desitek) lidi a generuje pro stat (spolecnost) nekolik MKc, tak automobilka na tom stejnem pozemku zamestna tisice lidi, generuje nekolik TKc a vytvari dalsi prilezitosti po celem regionu, casto mnohonasobne vetsi, nez je samotna fabrika. Samozrejme jde o to, aby zakony byly nastaveny tak, ze se tohoto nebude moct lehce zneuzit, ale sve opodstatneni to ma (priklad - fabrika Phillips, kdy jedna zenska z trucu (ale spise z nenazranosti) blokovala pozemkem s par metry vystavbu obrovske fabriky v regionu s velkou nezamestnanosti).

    Daňové prázdniny + další investiční pobídky - ber to tak, ze zijeme v kapitalismu a kdyz tohle nenabidneme, tak to nabidne SR/Polsko... Navic dane z takove fabriky nejsou hlavni zdroj prijmu pro stat - pak mas jeste dan z prijmu, DPH z toho, co si ti lidi koupi a jak jsem uz psal, tak dalsi pracovni prilezitosti.

    Finanční zátěž obcí - to si musi ohlidat uz starostove a dalsi zodpovedni lide. Proste musi udelat takove pobidky, ktere si muzou dovolit.

    Hrozba tzv. "holandské nemoci". - a co navrhujes? Nestavet nic?

    Koncentrace do jednoho oboru - vetsina stejne pujde na export. A stejne tam, kde se vyrabi auta, tak tam se muze vyrabet cokoliv podobneho v budoucnu (letadla, rakety, tramvaje, autobusy...)

    Dopravní zátěž - vzhledem k tomu, ze vetsina pujde na export a dalsimi variantami bylo Slovensko, Polsko a Madarsko (pokud si pamatuju), tak bychom si stejne moc nepomohli (vetsina by stejne sla pres nase dalnice). Systemove reseni je zavest poradne clo (jako je v okolnich zemich).
    eXces avatar 13.10.2005 18:30 eXces | skóre: 15 | blog: i hate mondays;) | Jihlava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    Vyvlastňování pozemků - No jasně, kvůli vyššímu principu ohneme ústavní pořádek ČR, moc pěkný názor..
    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. --Albert Einstein
    13.10.2005 18:39 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    A co mas jineho stat, nez v podstate omezeni osobni svobody za ucelem spolecenskeho blaha? (samozrejme velmi filozoficky vzato)

    Neznam ten zakon o vyvlastneni, takze tezko rict. Ale osobne bych to videl tak, ze by to MELO trvat dlouho (rok?), za cenu vetsi nez obvyklou a naprosto presne specifikovane, kdy je to mozne (napr. pri investici, ktera presahuje nejakou hodnotu a hodnota vyvlastne veci je maximalne 0.01% hodnoty investice). Jak to SKUTECNE je, to tezko rict...
    Luk avatar 13.10.2005 18:59 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    Ten zákon o vyvlastnění zatím není (a současný zákon to naštěstí neumožňuje). Zatím jsou jen Paroubkovy řeči o tom, že nechá připravit návrh zákona - a věřím tomu, že to spolu s komunisty protlačí parlamentem.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    13.10.2005 19:05 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    Ted uz to nespravime. Je potreba si toto vsechno pamatovat pred pristimi volbami.
    ^D
    14.10.2005 12:58 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    1) to uz bude pozde 2) neni koho volit
    14.10.2005 14:50 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    2) ale je
    Quando omni flunkus moritati
    Luk avatar 13.10.2005 20:01 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    Případ Phillips byla naprosto otřesná ukázka arogance moci. To, co si dovolili tehdejší premiér Zeman a policejní náměstek Jakubík, nemá v civilizovaném právním státě co dělat.
    a co navrhujes? Nestavet nic?
    Nedělat takové asymetrické zvýhodnění - mít stejné podmínky pro všechny investory, bez ohledu na velikost.
    kde se vyrabi auta, tak tam se muze vyrabet cokoliv podobneho v budoucnu
    To sice může, ale takových míst je u nás spousta. Vyrábět se bude moci ale jen tehdy, pokud tam někdo bude chtít vyrábět. Že by to byly třeba tramvaje, je zcela iluzorní - už nyní u nás jsou dva výrobci a horko těžko přežívají, nikdo další se do tohoto oboru nepožene.
    Systemove reseni je zavest poradne clo (jako je v okolnich zemich).
    To je mimo mísu. Jaké clo? Na co? Mezi zeměmi EU je bezcelní styk (kromě výjimek), clo vůči vnějším zemím je celoevropsky (v EU) jednotné. Asi myslíš mýtné - dosavadními cestami více vybrat nejde, to nám EU nepovolí. Řešením je buď elektronické mýtné, nebo zvýšení SD z nafty (to by ale neprošlo kvůli dopadům na vnitrostátní dopravu).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    13.10.2005 23:26 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    Phillips - no, fakt neznam podrobnosti, jen si vybavuji, ze proste fabrika se nemohla stavet kvuli tomu, ze tam nejaka zenska s pozemkem uprostred fabriky chtela nejake naprosto silene sumy za metr. Mozna si to pamatuju spatne....

    Asymetricke zvyhodneni - hele, to proste nejde. Ono je opravdu rozdil, kdyz prijde nekdo s investici za 10 GKc a za 10 MKc. Zvlast v takovem regionu, jako je Ostrava...

    Tramvaje - to byl jen priklad, proste nejaka "stredni industrializace", takovych produktu je spousta a v okamziku, kdy mas vybudovany areal s infrastrukturou, tak ho urcite naplnis (i kdybys daval pronajem za 1 Kc, tak na platech a dalsich vecech se to vyplati - furt lepsi, nez kdyby ti lidi stali pred uradem prace).

    Clo - jo, samozrejme, ze jsem myslel mytne, jen jsem zrovna premyslel nad necim jinym. Stejne nechapu, co maji vsichni s tim elektronickym mytnym. Kdyby stat postavil par set chlapu, kteri by stali na hranicnich prechodech s vahami a kontrolovali vahu kamionu a zapisovali kilaky na vjezdu a vyjezdu, tak to vyjde levneji, nez vystavba a provoz nejakeho elektronickeho mytneho na dalsich 20-30 let a zavest se to muze hned zitra. Narozdil od Nemecka nas trapi hlavne tranzitni doprava - v Nemecku by tohle nefungovalo.
    14.10.2005 00:10 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    Trošku pro upřesnění: ta "ženská" nechtěla prodat svůj pozemek. Měla k tomu docela dobrý důvod - zjistila totiž, že úředníci, kteří pozemky od vlastníků vykupovali, dávali za metr čtvereční někomu víc a někomu míň. Jí nabízeli míň a ona chtěla víc (a kdo by se jí divil)

    No a pak se tam začalo stavět a protože její pozemek byl uprostřed toho staveniště (tudíž naprosto klíčový), tak jeho cena velmi značně stoupla (dalo by se říct, že stoupla na tu naprosto šílenou sumu)

    Pak byl teda soud a ten jí dal za pravdu - má právo na odkup za tržní cenu (tedy za tu šíleně vysokou).

    Takže nenadávej jí, ale těm úředníkům, co jí nechtěli dát o něco víc, aby jí nakonec museli dát o hodně víc. Aspoň jednou se ukázalo, že se proti těm byrokratům dá nějakým způsobem bojovat.

    A co se velkejch fabrik týče, o tom už jsem psal níž. Podporovat nové podniky je rána pod pás malejm podnikům. Zatímco velký podnik dostane pozemky skoro zadarmo a úlevy na daních, takže má menší náklady, malý podnik nedostane nic. Když už jsem u toho, běžná praxe těch velkých je, že když jim daňové prázdniny skončí, tak fabrika omezí nebo ukončí výrobu, takže nejsou ani malé firmy ani velká fabrika. A pak máš fronty na úřadech práce.
    Quando omni flunkus moritati
    Luk avatar 14.10.2005 09:13 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    fakt neznam podrobnosti (...) nejaka zenska s pozemkem uprostred fabriky chtela nejake naprosto silene sumy za metr.
    Nejlepší je, když promlouvá ten, kdo nezná podrobnosti :-) "Ta ženská" (kadeřnice Markéta Regecová) se bránila úřednické zvůli, když skutečně dalším majitelům pozemků vyplatili více, než jaká byla původní dohoda, jí však nikoliv. Ale nejhorší bylo, že ji potom tehdejší premiér Zeman veřejně haněl, a policejní náměstek jí přijel dokonce vyhrožovat.
    Ono je opravdu rozdil, kdyz prijde nekdo s investici za 10 GKc a za 10 MKc.
    Ano, rozdíl v tom je. Těch opravdu velkých investic je pár do roka, kdežto těch malých mnohem víc. Ty malé jsou obecně pro ekonomiku lepší, protože je větší rozložení rizika, a krach nebo likvidace malé firmy (narozdíl od velké) nemá výraznější vliv na zaměstnanost v oblasti.
    v okamziku, kdy mas vybudovany areal s infrastrukturou, tak ho urcite naplnis
    Když už se má budovat areál (průmyslová zóna), tak předem, bez kvaltování kvůli konkrétní investici, s univerzálnějším řešením infrastruktury, bez vyvlastňování pozemků. Je to pro stát finančně výhodnější, flexibilnější, a nepoškozují se práva majitelů pozemků.
    Kdyby stat postavil par set chlapu, kteri by stali na hranicnich prechodech s vahami a kontrolovali vahu kamionu a zapisovali kilaky na vjezdu a vyjezdu, tak to vyjde levneji
    Znovu opakuji, tohle nám EU nepovolí. Nepovolí ani dražší dálniční známky apod. - povolené jsou jen dvě cesty: vyšší SD na paliva a elektronické mýtné (se kterým mimochodem nesouhlasím).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.10.2005 12:16 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    Ale no tak, vyvlastnovani pozemku je ale fakt kravina. Vlastnictvi musi byt nedotknutelne a nikdy jinak. Pokud jednou dzina vypustis z lahve tak uz jsi v riti a budes v tom jen litat, to je cesta do pekel. Chtel bych te videt, byt na pozici te ,,nejake zenske`` kdyby ti mel nekdo ukradnout tvuj pozemek. Tebe nejaky Phillips (Hyundai, ms, parlament, radnice, ja nevim cokoliv...) nezajima, ty proste nekde bydlis, mas tam svuj pozemek a proc by ses ho mel vzdat a kvuli urednicke zvuli skoncit treba na ulici, protoze za ty smesne penize, ktere dostanes, si nove bydleni nezaridis (jaka je situace v Brne a okoli vis sam dobre, chtel bych te videt jak se stehujes s tema prachama ktere bys dostal, jestli by ti to vystacilo na koupi bytecku nekde v kralikarne bys byl rad) a proc by ses mel stehovat nekam pod most nebo nekam do horsiho, navic stehovani dotovat z vlastni kapsy? Proc bys mel prenechat pozemek nekomu, kdo z toho bude mit jenom prospech a jeste se ti bude smat do ksichtu? Navic zahranicni firma neni vubec zadne terno, ze tu mozna nekdy budou platit dane a pripadne nejaky plat par lidem kolem je sice krasne, jenze do <> mizi co? Zisk, ne zrovna mala cast penez, ktera takto z republiky mizi. A bude tady chybet. Pokud si to nechame libit, tak za par let nebude siroko daleko v okoli zeme, ktera by na tom byla hur (protoze nas ekonomicky od Slovenska pres Ukrajinu az nevim kam prevalcuji vsichni).

    Jo a podivej se na to takhle, povolis zakonem vyvlastnovani pozemku a muze se ti lehce stat, ze ti nekdo vyvlastni barak, treba pro vystavbu veleprospesne urednicke magoriny. Mozna si jeste zvladnes zaridit nekde nove bydleni, jsi v ekonomicky aktivnim veku. Pokud by te nahodou neco podobneho postihlo jeste jednou, tak to mozna uz neutahnes. No a pokud ti bude vic, pripadne pokud budes pred duchodem, tak to neutahnes vubec. Myslim si, ze za par let zmenis nazor i pohled na vec :-).
    -djz

    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    27.1.2006 21:03 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nic neni ani tak ruzove ani tak cerne....
    Krasne na tomto komentari je, ze PHILIPS k dnesnimu dni pravdepodobne zminovanou fabriku zavrel. Takze vydirani majitelu pozemku, danove ulevy, vystavba prumyslove zony a k tomu nulovy prinos.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    13.10.2005 19:14 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše A k tomu
    Ještě jedna věc. Nevím jak je ošetřené, že tu nějakou dobu zůstanou, ale předpokládám že nic moc.
    Tedy fabrika se může sebrat a jít za lepším. Taková vidina je ovšem pro jakoukoliv vládu děsná. Ekonomickej a politickej propadak, kolaps.Tedy takový podnik si může diktovat podmínky nejen při svém příchodu sem, ale i nadále. Nějaké zákony? Príma, řeknou dobrá, vy na nás se zákonem, my do Rumunska. Vám tady zůstane zdevastovaná krajina plná nezaměstnaných a dluhy, co jste nadělali, když jste nám sem rovnali cestu. Ale třeba to tak černý není.
    Ovšem likvidovat malé domácí podnikatele a sázet na jednu firmu?
    13.10.2005 19:22 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    To nastesti tak hrozny neni. Vem si priklad Flextronics v Brne (sedim pul kilaku od toho) - sice po par letech "odtahl na vychod", ale zustalo po nem hromada vyskolenych lidi a v tom arealu ted sedi Honeywell a pokud jsem slysel, tak je to mensi "opicarna" (tzn. vice kvalifikovana a lepe placena prace), nez by Flex.

    Ale to, ze stat vsemi moznymi zpusoby likviduje male firmy a neexistuje zadna "aktivni podpora", pod to se podepisu klidne 100x.
    13.10.2005 19:41 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    O tom prvním moc nevím. Nějak mi z těch firem na party nezvou. :-) Pokud je to jen má česká předpo*ost, tak tím lépe.
    To druhé je ovšem dost děs. Samotného se mi to netýká, ale to co vidím kolem je tristní.
    13.10.2005 20:33 pp_jj | skóre: 8 | blog: kdysi jsem tu psal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    Nevím jak je ošetřené, že tu nějakou dobu zůstanou, ale předpokládám že nic moc.
    Vůbec. Předpokládám, že stejně jako u předchozí zdrhlé firmy to nijak ošetřeno není.
    Best viewed in Mozilla Explorer.
    13.10.2005 20:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    Ovšem likvidovat malé domácí podnikatele a sázet na jednu firmu?
    A to je právě ten problém. Tahle vláda raději za každou cenu přitáhne velkou firmu, protože můžou říct "zařídili jsme zaměstnání pro pět tisíc lidí". Až ta firma odejde a zanechá za sebou ekonomickou a ekologickou spoušť, svede se to příští vládu (a pokud by nedej Bůh zase měli vládnou socialisti, svede se to na Klausovy vlády, protože Klaus může za všechno)

    Málokdo si uvědomuje, že ekonomiku táhnou malí podnikatelé - platí největší podíl vybraných daní a zaměstnávají největší podíl ze všech zaměstnaných osob v ČR. Za to se jim také dostává spravedlivého trestu v podobě daní, dalších daní, poplatků, buzerace ze strany úředníků,... kdo podniká, sám si doplní další.

    Malé podnikatele totiž nejde nijak viditelně podpořit ("zařídili jsme, že Franta Vomáčka otevřel dílnu a zaměstná v ní pět lidí" by znělo dosti směšně), proto jsou pro vládu nedůležití - Škromach jednou dokonce řekl, že malí podnikatelé vládu nezajímají.

    Jak řekla Anička výše, tohle je potřeba si pamatovat do příštích voleb.
    Quando omni flunkus moritati
    13.10.2005 20:59 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    Tak nějak. Navíc Franta Vomáčka nepřinese tučný úplatek, je třeba jednat s tisíci Franty... Hrozná představa pro stát.
    Oč je praktičtějí vyjít vstříc jedné firmě. Třeba i podpoří chudého úředníka (fuj, to je ale ošklivá myšlenka, u nás se úplatky přeci neberou, to nééé).
    Takhle mají jednu firmu a dav zaměstnanaců. "Proléti" si nikdy moc nevyskakují, jako ti střední, sebevědomí protivové, chodí do práce si odpíchnout a jednou za čas volit. Koho, to už jim přes TV řeknou.
    Taky možná paranoidní a příliš černé. Alespoň doufám.
    Luk avatar 13.10.2005 21:08 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    zařídili jsme, že Franta Vomáčka otevřel dílnu a zaměstná v ní pět lidí
    Když těch nových podnikatelů bude třeba 1000 (což vzhledem k celkovému počtu OSVČ není zase až tolik), každý zaměstná těch 5 lidí, tak (5 + 1) * 1000 = 6000. A to vydá za takovou běžnou automobilku.

    Ale samozřejmě to není tak viditelné, jako když se jedním gestem vytvoří stejný počet míst v jediné fabrice.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    13.10.2005 23:01 ba*d
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    Kdyz si vezmu ze stejny pocet OSVC zakoncila minimalni dan.

    A investori co se sebou tahnou know-how prichazeji do Cech, protoze tu sou chytri a sikovni lide k pomeru penez, co za to chteji. Doufam, ze nejaka pristi (asi ta hned pristi a pres pristi to nebude, at volby dopadnou jakkoliv) nabidne podporu cloveku, co ho treba stve gigantnost a promarketingova politika jeho velkeho zamestnavatele. A nemusi mu hned davat penize, ale staci mu dat soc. a zdravotni poj. na dluh a treba na rok odlozit splatky.
    14.10.2005 08:53 Veronika | blog: Holčičí věci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    Ekonomiku táhnou malí podnikatelé? Odkdy? Jsou k tomu nějaká čísla?

    Já naopak tuším, že třeba Škodovka tvoří víc než 10% českého exportu a to je prosím jedna firma. Kdybychom jich tady měli 10, tak nemusíme dělat nic jiného.

    Střední segment (tržby 250mil až miliarda) jsou pak z poloviny subdodávky pro velké firmy. Já pracuju v tomto segmentu, takže to vím. Kdybychom neměli velké firmy, tak padne i polovina středních. Naštěstí jsme v EU, takže nám export většinou problém nedělá, ale pak jsme fixovní třeba (zejména) na německou ekonomiku, která na tom zrovna dobře není - střední podniky si Němci zlividovali kvůli vysokým platům.

    S Paroubkem v podstatě souhlasím kromě daňových prázdnin - to je pro mě nepřijatelné. Pokud u nás chce někdo investovat, měl by respektovat naše pravidla. Vláda by měla zajišťovat, aby ta pravidla byla výhodná už v základu.
    Jsou dny, kdy ti nepomůže, že umíš správně napsat "myslivec". (Medvídek Pů)
    Luk avatar 14.10.2005 09:38 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    Ekonomiku táhnou malí podnikatelé? Odkdy? Jsou k tomu nějaká čísla?
    Čísla k dispozici nemám, ale stejně by to příliš nevypovědělo. O tom, co je rozhodující silou v ekonomice, z velké části rozhodují nastavené podmínky. Pokud stát výrazně podporuje nějaký sektor, začne ekonomiku táhnout ten. V našem případě se nyní stávají rozhodující silou velké strojírenské firmy.
    Kdybychom jich tady měli 10, tak nemusíme dělat nic jiného.
    Ano, a při krachu nebo odstěhování se jen jediné z nich máme okamžitě 10% pokles HDP se všemi důsledky. Navíc při poklesu zájmu o auta o 20 % (nic nemožného, zvlášť při současném vývoji cen ropy) si doslova rozbijeme čumák o zem. Totéž by více či méně platilo při koncentraci v jakémkoli oboru.
    Kdybychom neměli velké firmy, tak padne i polovina středních.
    To platí jen v případě, že jsou v ekonomice ustáleny takové vztahy, že jsou ty střední firmy napojeny na velké. Když ty střední firmy vznikají a rozvíjejí se bez této vazby, samozřejmě nepadnou.

    Velké firmy také obecně nejsou pro ty střední a malé zvlášť velká výhra, protože z pozice své velikosti silně tlačí na ceny, a jejich nákupy tedy nejsou pro menší firmu příliš výhodné. O stálé hrozbě zrušení poptávky nemluvě.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.10.2005 11:00 Veronika | blog: Holčičí věci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    Velké firmy také obecně nejsou pro ty střední a malé zvlášť velká výhra, protože z pozice své velikosti silně tlačí na ceny, a jejich nákupy tedy nejsou pro menší firmu příliš výhodné. O stálé hrozbě zrušení poptávky nemluvě.
    Děláme i automotive (z 1/3), takže to můžu trochu popsat. Vztah velkých firem a malých dodavatelů je zvláštní a dodavateli nerozhoduje jenom cena a kvalita, jak si většina lidí představuje, ale taky spolehlivost a pružnost firmy. Pokud některé díly přestaneme vyrábět, tak umíme zastavit linky v Audi nebo v GM - představte si ty škody! Vývoj dílu od výkresu po dodání trvá asi 4 měsíce, takže změna dodavatele není v podstatě možná. To se řeší tím, že velká firma zadává zakázky více dodavelům zaráz, nicméně musí si potom platit víckrát vývoj toho samého dílu. Po nějakém čase je možné dostat se na pozici klíčového nebo dokonce jediného dodavatele (daného dílu), pokud se snažíme dodávat podle pravidel, nemáme problémy s kvalitou, umíme udržet cenu a umíme operativně řešit problémy jak svoje, tak i zákazníka. Nové práce jdou pak zase k nám, přestože konkurence nabídne třeba o 10 - 15% nižší cenu.

    Takže celé to funguje na principu klíčové spolupráce a představa velké firmy, která bere každý týden odjinud je zcestná. Stejně tak konkurence - střední dodavatelské firmy si trh spíš dělí, než by soupeřily - soutěž by neprospěla jim a v konečném důsledku ani odběratelům. Skoro se zdá, že to je takové to "ruka ruku myje", ale prostě jsou tady jiné faktory než cena.

    Není to celé jako nakupování rohlíků - když mi nechutnají z Delvity, tak si je koupím lepší a levnější zítra v Intersparu.
    Jsou dny, kdy ti nepomůže, že umíš správně napsat "myslivec". (Medvídek Pů)
    Luk avatar 14.10.2005 12:28 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    představa velké firmy, která bere každý týden odjinud je zcestná
    Ano, u výrobních firem to tak funguje (i když ne stoprocentně), ale u obchodních většinou ne. Např. Kaufland mění dodavatele některých druhů zboží (zboží komoditního charakteru, např. máslo, cukr, mouka) i několikrát měsíčně, vždy podle toho, kdo je v tu chvíli levnější.

    Navíc to nic nemění na faktu, že je vyjednávací pozice velké firmy vždy mnohem silnější (to je samo o sobě přirozené). Proto mi vadí, že velkým firmám stát poskytuje výhodnější podmínky než menším, které nezískají např. daňové prázdniny nebo státem ručené úvěry.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.10.2005 13:56 Veronika | blog: Holčičí věci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    Nemáš pravdu. :)

    My se snažíme mít za zákazníky jenom velké firmy, protože:

    - platí spolehlivěji než malé - mají větší zakázky - máme u nich větší marže, protože jim jde i o jiné parametry, než je cena - je u nich větší pravděpodobnost, že zaplatí výzkum a odeberou zboží - když už mají finanční problémy, tak jim mateřský stát většinou pomůže

    V podstatě bychom byli opravdu šťastní, kdyby se mán podařilo snížit počet odběratelů ze 150 na nějakých 20 opravdu velkých firem, protože tam se nejlíp dělá bussines.

    Dodavatelům Kauflandu opravdu nezávidím, ale tady je to spíš o něčem jiném - je otázka, jestli vůbec chci mít takového zákazníka. Pokud se mi podaří dodat mu 3x ročně opravdu velký objem zboží a to ještě na hranici rentability, tak je to bussines o ničem, protože tím pádem nemám zboží pro své stálé zákazníky. A pokud mám nadvýrobu? Tak bych měla asi dělat něco jiného, když o to nemá trh zájem.

    Daňové prázdniny se mi taky nelíbí, ať si je dostanou na Slovensku a my jim tam ty subdodávky taky dovezeme. Kamion tam dojede, tak co? Problém je dodávat víc na východ, to my neumíme...
    Jsou dny, kdy ti nepomůže, že umíš správně napsat "myslivec". (Medvídek Pů)
    Luk avatar 14.10.2005 15:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    No...
    platí spolehlivěji než malé
    To je pravda - většinou... ;-)
    mají větší zakázky
    Bezesporu.
    máme u nich větší marže, protože jim jde i o jiné parametry, než je cena
    Někde to může platit, ale zdaleka ne vždy. Pohybuji se mj. v oblasti stavebnictví, a tam je cena zdaleka nejdůležitější. Možná je to i nevyzrálostí českého trhu, který si nezvykl klást větší důraz na kvalitu. S výjimkou státních zakázek, kde cena až tak důležitá není - ale tam se zase hodně používají dost nečisté praktiky z obou stran.
    když už mají finanční problémy, tak jim mateřský stát většinou pomůže
    A to je právě to, co mi vadí. Vedení firmy to zprasí, a stát to zaplatí. Pokud bych byl dodavatel takové firmy, samozřejmě státní pomoc přivítám - ale jako konkurent firmy nebo občan daného státu v žádném případě.
    A pokud mám nadvýrobu?
    Dlouhodobější nadvýroba je vždy výsledkem špatného marketingu. S tím se potýkaly v 90. letech skoro všechny (dříve státní) firmy, které neprošly restrukturalizací. Pořád vyráběly totéž a snažily se to za každou cenu prodat - což samozřejmě vedlo do pekel.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    17.10.2005 09:44 Veronika | blog: Holčičí věci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    Někde to může platit, ale zdaleka ne vždy. Pohybuji se mj. v oblasti stavebnictví, a tam je cena zdaleka nejdůležitější. Možná je to i nevyzrálostí českého trhu, který si nezvykl klást větší důraz na kvalitu.
    Tak jsem o tom přemýšlela a dělí se to na zakázkovou výrobu pro konkrétního zákazníka a na výrobu "že si to někdo možná koupí". V tom prvním případě (kam spadá i automotive, o kterém se bavíme) je vztah malých dodavetelů velkým firmám v pohodě (z důvodů které jsem psala výše), problém je ale v dodávání něčeho, co umí vyrobit "každý" - mouku, vajíčka, cihly, žaluzie...
    Jsou dny, kdy ti nepomůže, že umíš správně napsat "myslivec". (Medvídek Pů)
    14.10.2005 09:49 ND
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    A kdyby jsme měli 20 Škodovek, tak budeme plnit na 200% !!
    14.10.2005 10:15 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A k tomu
    Já naopak tuším, že třeba Škodovka tvoří víc než 10% českého exportu a to je prosím jedna firma. Kdybychom jich tady měli 10, tak nemusíme dělat nic jiného.
    Jenomže Škodovka je velmi zvláštní případ, unikát. Bylo skutečně velkým štěstím, že ji v roce 1991 chtěl koupit VW a že ji nakonec koupil (a ne třeba druhý zájemce, Renault, který chtěl jen rozšířit výrobní kapacitu). Zachovali značku, vlastní výrobní sortiment, vlastní vývoj, atd. Prostě to není dílna na Volkswagen Polo.

    Jistě, mít takových firem 10 tak jsme za vodou. Ale máme jen jednu. Je spousta dalších zahraničních firem, které u nás dělají sofistikovanější věci (pár jich vidím zde v Plzni), ale v mnohem menším měřítku.

    Ovšem pokud by nový závod Hyunday byla jen montážní hala, tak to moc velký přínos pro naši zemi nebude. Na druhou stranu, pro Ostravsko bude přínosem prakticky cokoliv...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.