abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Co nám vadí?

    23.11.2008 17:12 | Přečteno: 1460× | To jsem vážně jediný? | poslední úprava: 24.11.2008 09:09

    Tento blogpost na téma rasismu jsem začal psát z dlouhé chvíle ve vlaku cca před dvěma měsíci. Dávno předtím, než pan Langer spustil svůj protivietnamský pogrom, a než se vyhrotila situace natolik, že si na ní začali náckové přihřívat svou polívčičku. S oblibou si dnes kdejaký pseudohumanista plivne anonymní slinu a hovoří o nás, o lidech kteým prostě vadí že někdo dělá brajgl, jako o rasistech.

    Rasismus sám o sobě není ničím špatným. Je to věda, která byla hrubě zneužita. Nauka, která se jednou stala klackem a záminkou pro masové vraždění jiných. Hovořit o rasách v rámci jednoho druhu u zvířat je naprosto normální, proč by lidský druh měl být výjimkou? Ve jménu revoluce se děly nemenší zvěrstva, přesto jak vidno, za propagaci komunismu nikdo souzen není.

    Tou šedou eminencí v pozadí, co stojí za rasově motivovaným násilím je vždy xenofobie - strach před odlišným, to je ten výraz co je mnohem víc na místě. Bohužel xenofobní se člověk nerodí - xenofobním se stává. Xenofobie se nedá zbavit, lze ji pouze potlačit. Každý z nás je do určité míry xenofobním, protože v sobě neseme své špatné zkušenosti. Čím je člověk více xenofobní, tím méně je tolerantní vůči projevům jinakosti. Co nám tedy vadí na těch jiných?

    1. Vadí když jinak vypadají než my
    2. Vadí když jinak mluví než my
    3. Vadí když se jinak chovají než my
    4. Vadí když se jinak oblékají než my
    5. Ale především nám vadí když nás fyzicky ohrožují

    Pořadí není nijak náhodné. To co nám vadí se vzájemně podmiňuje. Je mnohem vyšší míra tolerance okolí vůči těm co se pouze jinak oblékají, než vůči těm co jinak vypadají. Neznamená to však, že by u nás nějaká ta základní míra tolerance neexistovala. Příkladem dvou komunit, kolem nichž se v České republice kalí voda jsou Vietnamci a cikáni.

    Pro Vietnamce byla cesta k nám životní šancí jak pozvednout svou životní úroveň. Od toho se odvíjel i jejich vztah k nám. Snaží se nebýt na obtíž, nechodí za nikým s nataženou dlaní. Nedávno tady kdosi vyjadřoval pochybnost o prosperitě jejich krámků - prý tam nikdo nechodí. Zapomíná, že pro ně je to otázka přežití. Takže i ta minimální tržba, pro kterou by se on nejspíš ani neobtěžoval ohnout svá záda, jim prostě musí stačit. Nikdo jim tady nic zadarmo nedává, přesto že odvádí daně a poplatky jako každý druhý. Není divu že se mezi nimi najdou takoví co hledají skulinu jak si pomoci i nezákonnou činností.

    Zažil však z vás snad někdo že by tlupa Vietnamců bezostyšně okrádala kolemjdoucí? Viděl někdo z vás někdy hulákat opilé Vietnamce na ulicích, nebo je viděl drze se domáhat sociální podpory někde na úřadě? Jejich kriminalita mě pálí mnohem méně, protože neohrožují na zdraví a na životě mé blízké. Pro mě za mě ať si prodávají padělky - hlupák co ji koupí. Ať si pěstují konopí - a nesou stejná rizika jako kdokoliv jiný. Ale nezažil jsem Vietnamce, který by vztáhnul ruku na člověka co mu nikdy nic neudělal a za bílého dne na ulici ho surově zkopal do bezvědomí.

    A na adresu Nezumiho bych jen dodal, že si myslím, že by měl být rád za tu naši pasivitu vůči rasismu, protože s onou trochou cikánského temperamentu, kterou nám doporučuje, by už nejspíš náš cikánský soused dávno visel rukou našeho národa na javoru před barákem.

    P.S.: Mám vůbec nějakou jinou možnost, než prostřednictvím blogu, ohradit se proti takovým paušalizujícím bulvárním titulkům jako "Česko proti Vietnamcům", který vyšel dnes ráno (v pondělí 24.11.2008) na titulní straně Lidových novin?

    Jednak je mi silně proti srsti onen patvar Česko - České země když už. Ale především mi vadí, aby mě někdo dával do jednoho spolku s panem Langrem a jeho aktivitami. Akce proti Vietnamcům totiž není nic než zástupný problém, jak odvést pozornost veřejnosti od jiných, mnohem palčivějších problémů současnosti.

           

    Hodnocení: 69 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    unknown_ avatar 23.11.2008 17:15 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

     Když se xenofobie získá, musí je jí dát i zbavit. V případě, kdyby byla vrozená, tak se můžeme bavit max. o potlačení.

    Bluebear avatar 23.11.2008 17:18 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Domnívám se, že xenofobie do značné míry vrozená je. Nebo přesněji řečeno, podklady k ní jsou - strach z cizích, divných věcí a podivně vypadajících tvorů se vyskytuje prakticky u všech zvířat. Jenom mláďata se většinou cizích věcí nebojí, spíš jsou zvědavá. Ale to velmi rychle pomine s prvními zápornými zkušenostmi - lze předpokládat, že kdyby se jedinec nikdy nesetkal s tím, že cizí divná věc mu může ublížit, že by se to nevyvinulo - ale to je v normálním životě nemožné, protože řada cizích divných věcí skutečně nebezpečná je.

    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    23.11.2008 17:46 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    to co jste napsal je nelogicke a to me zlobi.

    23.11.2008 18:50 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    nelogické to je ale taky je to fakt :-) Ona ta xenofobie asi vážně bude částečně vrozená a částečně získaná. Je známé že u zvířat pokud se vyskytne jedinec třeba výrazně barevně odlišný tak má velké problémy a často bývá i likvidován. U šelem je dost časté že dominantní samec ve smečce zabije mláďata která nejsou jeho potomky což je vlastně xenofobie dovedená až na maximum. Malé dítě, zcela bez nějakých získaných zkušeností se okamžitě rozeřve když k němu přijde cizí člověk. Už ve velmi útlém věku rozlišuje svoje a cizí. Později je to částečně překonané zvědavostí. A pak zas nastupuje ta získaná zkušenost. Zajímavé to je u srnců. Člověka se bojí na stovky metrů a přitom s ním vlastně nemají vůbec žádnou zkušenost. Ale strojů a vozidel se vůbec nebojí přesto že se s nimi setkávají téměř neustále. Logicky by před rámusícím a páchnoucím kombajnem měli prchnout přes tři kopce ale ve skutečnosti zůstanou sedět a koukat až je stroj semele. Tady asi převažuje vrozený strach z cizího druhu nad získanou zkušeností se strojem který je soustavně ohrožuje.

    Bluebear avatar 23.11.2008 17:24 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Pokud jde o mne, je mi lustr fuk, jak někdo vypadá, a odlišné chování mi vadí jen tehdy, pokud je vůči mně agresivní nebo mi nějak překáží.

    Problém bych viděl až v bodu 5 - jestliže někdo trvá na tom, že na mě bude útočit, tak nemůže být ani řeči o nějaké toleranci.

    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    JiK avatar 23.11.2008 18:33 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    jestliže někdo trvá na tom, že na mě bude útočit, tak nemůže být ani řeči o nějaké toleranci. 

    Ty jedno arogantni fasisticke netolerantni prase, tak utlacovat mensiny bys chtel, jo? Styd se a jdi se jim omluvit. :-)

     

     

    Bluebear avatar 23.11.2008 18:56 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Mno, já ani tak nechci utlačovat menšiny, já se pouze odmítám nechat jimi utlačovat. :-)

    Takže pro účely naší debaty lze říci, že jsem arogantní fašistické netolerantní prase. A navíc ještě ozbrojené. :-)

    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    David Watzke avatar 23.11.2008 17:29 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Souhlas. Je mi obvykle vcelku jedno jakej kdo je, ale akorát vůči cikánům mám předsudky a hlídám si mobil, když je nějakej poblíž. Samo od sebe by mě to asi nenapadlo, že jo...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    23.11.2008 17:49 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    to je celkem logicke, mobily ktere jsou vzdalene se hlidaji skutecne hure ...

    David Watzke avatar 23.11.2008 17:53 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Jasný, čekal jsem kdo to napíše jako první...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Heron avatar 23.11.2008 18:22 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
     Samo od sebe by mě to asi nenapadlo, že jo...

    To by mě zajímalo jak tě to napadlo. Jeden známý je velmi silně zaměřen proti cikánům a nikdy to nedokázal racionálně vysvětlit. Přitom nikdy neměl zlou zkušenost. Osobně si myslím, že to má odkoukané doma. 

    K blogu: Něco na tom naučení bude. Já jsem se nikdy nebál pavouků. Až do chvíle než se v mé blízkosti objevil člověk s velmi silnou arachnofobií. Od tý doby při pohledu na pavouka nemám zrovna dobré pocity. Je to iracionální.

    Bluebear avatar 23.11.2008 18:55 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    K blogu: Něco na tom naučení bude. Já jsem se nikdy nebál pavouků. Až do chvíle než se v mé blízkosti objevil člověk s velmi silnou arachnofobií. Od tý doby při pohledu na pavouka nemám zrovna dobré pocity. Je to iracionální.

    Tohle ovšem funguje na obě strany. Mně připadali pavouci vždycky dost odpudiví, dokud se neobjevil kolega, který je chová a rozumí jim (ne ty naše obyčejné pavoučky, ale pořádné sklípkany, někdy velké jako talíř). A k mému vlastnímu údivu jsem po nějaké době zjistil, že mi pavouci přestávají vadit. Když se nějaký objeví, nevnímám ho jako symbol zla a rozkladu, ale jako živého tvora, příznak, že nejsem na světě sám.

    Memy se šíří - a nejen ty negativní, občas i ty pozitivní.

    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Heron avatar 23.11.2008 19:12 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    někdy velké jako talíř

    Jednoho takového mám v rámečku nad pracovním stolem. Rozpětí nohou 20cm. Toho se nebojím. Ani živého (kámoška chová). To už je prostě zvíře. Nemám ale rád ty české sekáče. Prostě jen 8 vlasů(:-)) a nikde zádný tělo.

    Fluttershy, yay! avatar 23.11.2008 20:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Nemám ale rád ty české sekáče.

    Hajzlpavouci ale nejsou pavouci!

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.11.2008 21:51 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Ale jsou. Nekteri lide si z neznameho duvodu mysli, ze jde o sekace, ale pritom jde obvykle o pavouka Pholcus phalangioides. Sekaci jsou podstatne vzacnejsi, obcas se da nejaky zahlednout na louce.

    Fluttershy, yay! avatar 23.11.2008 22:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Tak to my ale vážně máme v kadiboudě sekáče!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.11.2008 22:29 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Nemas detailni fotku?

    Fuky avatar 23.11.2008 23:04 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Přílohy:

    No myslím, že Sekáč domácí (Opilio parietinus) není žádná rarita v okolí domu, alespoň já na něj narážím poměrně často, ale to i na toho druhého krasavce co jsi uvedl. Jenomže z něj jde větší strach, díky pavučině, zadečku, rychlým pohybům a pravému pavoučímu původu. Jinak myslím si, že ten kdo se bojí pavouků bude těžko zkoumat kolik očí má Sekáč, ale raději vezme nohy na ramena. ;-)

    Fluttershy, yay! avatar 23.11.2008 22:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Sekáči nejsou pavouci.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.11.2008 18:57 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    . Jeden známý je velmi silně zaměřen proti cikánům a nikdy to nedokázal racionálně vysvětlit. Přitom nikdy neměl zlou zkušenost.

    Já třeba nemám špatnou zkušenost s nacisty a přesto k nim nechovám velké sympatie. Nejsem taky xenofobní? Možná jsem pod vlivem knih a filmů a ve skutečnosti byl Adolf správný chlapík, který jen prohrál válku a pak ho vítězové očernili.

    Bluebear avatar 23.11.2008 19:01 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    To je maličko mimo, protože nacistou se člověk nerodí, ale stává se jím na základě vlastní volby (možná blbé a ovlivněné, ale přesto vlastní).

    Zatímco Vietnancem, Romem, Japoncem atd. se člověk narodí a nemůže s tím nic dělat; proto se také rasismus považuje za nespravedlivé učení.

    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    unknown_ avatar 23.11.2008 19:03 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    S ohledem na to, co všechno je řízeno geny, bych se příliš nedivil, kdyby i takové věci jako politická orientace byla vrozená. Nicméně netvrdím, že to tak musí být.

    23.11.2008 19:09 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    To ano, ale já jsem narážel na tu osobní zkušenost. Myslím, že není nezbytně nutná osobní zkušenost, aby si člověk udělal názor.
    23.11.2008 21:08 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Nojo, jedna taková maxima tvrdí, že do puberty člověk jen opakuje názory svých rodičů. V pubertě jen důsledně neguje. Adolescent opakuje názor party. A po zbytek života si pak hledá názor, který mu po přijetí za svůj dává pocit důležitosti na světě. :)

    23.11.2008 19:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Existence rozdílů mezi rasami není žádné učení, nýbrž fakt. Viz

    23.11.2008 20:56 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    A vy jste se setkal s někým, kdo třeba popíral že černoši mají černou kůži?

    Panakoskákavá, co je to za web? Ten odkaz?

     

    David Watzke avatar 23.11.2008 21:17 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Napadlo mě to jednoduše. Vidím jak se chovaj... Lezou do autobusu bez placení, všude se chovaj jako kdyby tam byli sami, kradou, jsou srabi - prostě si dovolej jen ve skupině, atd. Jasný, můžeš namítnout že tohle nedělaj jen cikáni a budeš mít pravdu, nicméně u nich se s takovym chováním setkám nejčastěji, což by se nemohlo stát, kdyby byli stejní grázlové jako my, jelikož je to menšina, ne? Proč by se jinak každej druhej v jednom kuse koukal přes rameno když v noci prochází cikánskou čtvrtí?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Heron avatar 23.11.2008 21:50 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Lezou do autobusu bez placení

    Jo, z OWO jsme také jeli hromadně "zadarmo". ;-)

    Proč by se jinak každej druhej v jednom kuse koukal přes rameno když v noci prochází cikánskou čtvrtí?

    To já nevím. Já se neotáčím (teda občas jo, ale z důvodu estetického zážitku, nikoliv bezpečnosti). Už jsem to tu jednou psal. Jako pracovník u ISP jsem připojoval i jeden domek obývaný cikánskou rodinou (měli jsme více zákazníků z tohoto etnika, žádný problém). Kolega se k nim choval velmi "neprofesionálně" bez zjevného důvodu (už od začátku). Já ne, já je bral jako další zákazníky v pořadí. No a vzhledem k tomu, že je kolega posílal.... neodpovídal na jejich dotazy, chodili členové rodiny za mnou. Zkrátka velmi dobře jsem si pokecal, pomohl jsem klukovi s nějakým problémem na PC (což bych vůbec nemusel dělat). Odměnou mi byl úsměv, kafe (nabízeli mi i sklenku něčeho ostřejšího, ale jako řidič jsem musel odmítnout) a potencionální kamarád. Co si odnesl kolega? Nasranou náladu. Mohl si za to sám. Jak se on choval k nim, tak se oni chovali k němu.

    Ano chápu, že každý si asi lépe zapamatuje, když mu někdo tmavý ukradne peněženku se stovkou a přitom si ani neuvědomuje, že ho někdo bílý okrádá o tisíce. Ale prosím berme lidi jako jednotlivce. Protože i kdyby snad extrémních 90% členů nějaké skupiny byli grázlové, tak to prostě neospravedlnuje tu nespravedlnost k těm 10% neviným v případě, že by se postupovalo paušálně ke všem stejně.

    23.11.2008 22:09 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Tak nějak. Už více než třicet let chodím velmi často  v noci po Smíchově. Dost často po Karlíně. Poslední rok po dalších podobných. Nepřišel jsem za tu dobu (ťuk, ťuk) o jedinou peněženku, hodinky, později mobil... a nepřišel k jediný ráně pěstí či podobně. Myslím od tohoto etnika, jinak bylo kočkování dost. Aplikoval jsem zdvořilost a slušnost a výsledky byly úžasné. Jistě jsem měl i kliku, že po mně nikdo přímo nešel.

    Fluttershy, yay! avatar 23.11.2008 22:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Mně nikdy nic odcizeno nebylo, ani od opálených, ani od neopálených.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xxxs avatar 23.11.2008 23:12 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    ja mam jednu trochu rozpornejsiu prihodu. je to vlastne celkom vesely pribeh.

    isiel som z roboty okolo vacsej skupinky romov, hlavne zien. vela kriku a placu, asi ich zbili skinheadi. neprijemne. co bolo neprijemnejsie, je skutocnost, ze dlzka mojich vlasov za posledne roky nepresiahla par milimetrov. skupinku prave spovedal jeden na prvy pohlad lepsie situovany zlocinec. nieco blabotal, pomaly dvihal hlas a zakoncil to tym, ze za vsetko mozu takyto plesati kokoti.

    kedze som bol jediny plesaty kokot sto metrov daleko, vedel som, ze mam problem. pokracoval som dalej, pomaly som sa pripravoval na sportove vykony. sampion ma dobehol, schmatol za bundu a mykal so mnou. oznamil som mu, ze idem z roboty a nech ma necha tak. bol vacsi(ziadny problem, som mini), ale nemal viditelnu zbran a skupinka mu nesla na pomoc. skusil som to zase slusne, nech ma pusti. nepustil a sklbal ma dalej.

    zastavil terenny bavorak a vystupili z neho dve romske obludy. ja ked zurim, tak mi kazdy pripada ako trpaslik, ale tito boli fakt vacsi. jednemu utocnikovi by som sa mozno ubranil, ale trojici? ked vytiahli pistole, problem sa zmenil na PROBLEM.

    a preco som neskoncil v nemocnici? zachranili ma prave zbite zeny. na moj vkus az prilis dlho, ale nakoniec uspesne kricali, ze som ich nenapadol a ze som uplne normalny clovek, co iba isiel okolo.

    k prepadnutiu sa clovek dostane, ani nevie ako.

    23.11.2008 23:18 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    k prepadnutiu sa clovek dostane, ani nevie ako.

    A předpokládám, že kdyby byl člověk tak naivní, že by to šel hlásit na fízlárnu, vysmáli by se mu tam, i kdyby na tu ulici mířila policejní kamera. Přestože kohokoliv jiného by za tohle zavřeli jak zčerná. A to je to, co mi doopravdy vadí.

    U nás už takhle třeba pár let prodává banda stále stejných cikorek "značkové parfémy" a policajti je obcházejí ohromným obloukem, aby si náhodou nemuseli něčeho všimnout... :(
    ^D
    23.11.2008 23:49 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    > A předpokládám, že kdyby byl člověk tak naivní, že by to šel hlásit na fízlárnu, vysmáli by se mu tam, i kdyby na tu ulici mířila policejní kamera.

    A stalo se tohle opravdu nekomu? Znacna cast lidi to tu povazuje za jasnou vec, ale ja jsem o takovem pripade (kdy by policie nereagovala na konkretni obvineni konkretniho cloveka z obav, ze bude obvinena z rasismu) zatim neslysel.

    24.11.2008 13:26 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Samozrejme. Zkus si popovidat s nekym z ostravske Dubiny. Nejlepe s nejakou starsi pani, ale ani to neni nutne. Znam i chlapka co je zhruba stejne stary jako my. I kdybys je znal jmenem, nepomuze Ti to.

    Byt tam je to o to tezsi, ze vetsinu tech veci navic pachaji cikanata.

    Podotykam, ze nemam zadne informace o tom, jestli to policie odklada kvuli obavam z obvineni z rasismu, nebo proto, ze se ji jenom z nejakeho duvodu nechce...
    ^D
    24.11.2008 21:48 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    > Podotykam, ze nemam zadne informace o tom, jestli to policie odklada kvuli obavam z obvineni z rasismu, nebo proto, ze se ji jenom z nejakeho duvodu nechce...

    Aha, tak to je neco jineho. Predpokladam, ze kdyby se to srovnalo s odhodlanosti policie vysetrovat podobnou kriminalitu u ne-romu, tak to bude podobna neochota.

    xxxs avatar 23.11.2008 23:51 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    hlavne by nemal kto svedcit v moj prospech. tym, ze mi pomohli, nikto netratil. svedcit v moj prospech by ale znamenalo, ze ja mozno ziskam nejake zadostucinenie a svedkovia problemy vo vlastnej komunite. a to proste nefunguje. ini svedkovia neboli, isiel som bocnou ulickou.
    23.11.2008 23:23 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Nojo, tak to už byl fakt problém. Zkusil bych ho přinutit mluvit a začít řídit rozhovor. Ptát se co se stalo, jak bych mu mohl pomoci... Možná by to pomohlo. Možná také ne. To je jedna z fint, toho zacyklovaného člověka v amoku přinutit odpovědět (tedy ptát se na něco, na co bude chtít odpovědět). A pak s ním souhlasit jako oslík kýval. Tím se, pokud je schopný vnímat a zereaguje, mění situace.

    A nebo také ne. Každopádně blahopřeji k přežití.

    xxxs avatar 24.11.2008 00:08 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    mozno by som tu techniku vedel pouzit a mozno by som ho vedel zosupovat hned, ako sa po mne rozbehol. neurobil som ani jedno, myslel som si, ze to nejako zvladnem. posily ma zaskocili a zeny zachranili. zvladli to lepsie, ako by som to zvladol ja.
    24.11.2008 09:29 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Jasně, to se mi to radí od počítače. :) Ale někdy tohle zabere (zkušenost).

    Fluttershy, yay! avatar 23.11.2008 22:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Jo, z OWO jsme také jeli hromadně "zadarmo". ;-)

    Jak kdo. ^_^

    Já se neotáčím (teda občas jo, ale z důvodu estetického zážitku, nikoliv bezpečnosti).

    Chodil jsem dva roky téměř každodenně po ulicích Příční, Bratislavská a Francouzská v Brně. Trošku jsem se bál. Došlo tam k několika incidentům, při nichž byli mí spolužáci napadeni --- kým asi? --- připálenými přece! Mne samotného několikrát bez jakéhokoliv mého přičinění obtěžovali připálení harantíci... dalo mi dost práce, abych se do nich nepustil (pak bych musel chodit do školy s katanou, abych se mohl bránit připáleným, kteří by mstili své potomky/spolubydlící/whatever). Konec konců, nejeden z těch incidentů spočíval v tom, že kolem jdoucí píchl dotyčného injekční stříkačkou, nebo tak něčím. O zážitcích z tramvají jedoucích přes Cejl se ani zmiňovat nebudu, nicméně jejich hlavními aktéry byli zpravidla opilci, bezdomovci a nejčastěji cikáni. Prostě čtvrť problémové menšiny je problémová.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    David Watzke avatar 23.11.2008 22:24 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Protože i kdyby snad extrémních 90% členů nějaké skupiny byli grázlové, tak to prostě neospravedlnuje tu nespravedlnost k těm 10% neviným v případě, že by se postupovalo paušálně ke všem stejně.

    To je právě ono, proto mluvím o předsudcích. K nikomu se nechovám zle dokud na mě něco nezkusí, jenom jsem prostě na pozoru.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Dalibor Smolík avatar 24.11.2008 15:07 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Díky za rozumný komentář.  Když jsem byl na vojně, bylo na útvaru hodně kluků z romských rodin (oblast Chomutova), několika jsem z nich pomohl radou a byli velmi vděčni, občas mi něco sehnali k pití (revanšoval jsem se), chodili třeba jen popovídat.  Občas něco vyvedli, ale já jsem s nimi problém nikdy neměl. Oni velmi ocení, když s nimi někdo jedná férově a mají pocit, že jim nechce ublížit, ale naopak pomoci.  Dokážou se pak rozdat.

     

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    24.11.2008 15:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    To nemá nic společného s rozumem. S naším sousedem se dá také celkem rozumně vyjít. Dokud..

    Dokud se neopije. To se pak dějí věci že byste se divili. Není to naštěstí zase tak často. Na mě, ani nikoho z mých blízkých zatím ruku nevztáhnul. Je si totiž dobře vědom toho, že by to bylo naposled. Ale to co jsem zmiňoval výše - jak z malicherné příčiny někoho do krve zmlátil, to jsme už zažili několikrát.

    Mně vděčí tomu, že ho nevykopli i s rodinou na ulici, i když by si to tisíckrát zasloužil. Bohužel, v takové případě by na ulici skončila i jeho žena a děti, pro které by bylo nejlepší kdyby ho fakt někdo sejmul.
    24.11.2008 22:05 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Podobné zkušenosti. Při jednáních jsem byl velmi zdvořilý a srdečný. Vlastně pozitivní diskriminace, byl jsem zdvořilejší než k majoritě :). Efekt to leckdy mělo přímo magický. Z nasupeného bojovníka, bojovnice se stal přezdvořilý přátelský společník. tak přátelský, že jsem zase musel bojovat já o zachování sebe od alkoholického delírka. :)

    23.11.2008 20:08 racetraitor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Rasismus sám o sobě není ničím špatným. Je to věda, která byla hrubě zneužita. Nauka, která se jednou stala klackem a záminkou pro masové vraždění jiných. Hovořit o rasách v rámci jednoho druhu u zvířat je naprosto normální, proč by lidský druh měl být výjimkou?

    Rasismus je ideologie tvrdící, že jedna rasa je nadřazena jiné. O rasách se v biologii mluví běžně, u lidí i zvířat, s rasismem to nemá co dělat.

    unknown_ avatar 23.11.2008 20:24 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    24.11.2008 09:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Rasismus je ideologie tvrdící, že jedna rasa je nadřazena jiné.
    Pokud by tomu tak skutečně bylo, tak byste tím pádem legitimizoval antisemitismus, protože z tohoto úhlu pohledu by Izraelité byli rasisty až za hrob.
    24.11.2008 10:46 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Vždy jde o míru. Výrok "Co Čech to muzikant.", nebo "Češi mají nejlepší pivo!" je striktně vzato rasistický. Ale za rasistu se označuje člověk, který ani ne tak preferuje jednu rasu pozitivně, ale je zaměřený proti nějaké rase negativně. Respektive ideologie nanávisti na základě rasy. Opět s mírou. Posvátné prastaré texty se tolerují.

    Nicméně ani izraeleský rasizmus (Pokud by byl), by nelegitimizoval antisemitismus. Pokud na rasizmus reaguji rasizmem, jsem také rasista.

    Pokud mám s nějakou rasou, skupinou... negativní zkušenost a jsem na pozoru, tak je to spíš předběžná opatrnost. Osobně si dávám pozor na vlajkonoše, skupiny rómů, skupiny skinhedů, revizory... :)

     

    24.11.2008 11:08 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Tedy, pokud čeští eskymaci vyhlásí boj méněcenné "české" rase a mu jim budeme bránit a obsadím silou hlavní iglů, není to rasizmus. Pokud to doplníme vyhlášením, že našim cílem je zlikvidovat měněcennou eskymáckou rasu - jsme rasisté.

    Nějaké podstatné rozdíly v lidských rasách co do projevů nejsou. Rozhodně nemohou konkurovat změnám na 15  chromozomu, nebo fragilního X. Dokonce ani následkům výchovy, prostředí. Podle nejnovějších výzkumů udělá pěknej hokej v potomstvu používání čistících prostředků.

    23.11.2008 20:41 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Když vono s těma cizincema je problém vašnosto, vono jim není rozumět, ani když mluvěj po našem. Tato dávná moudrost prosťáčka dostala jak vidno vědecké odůvodnění.

    Strach z cizího je vrozený, strach z odlišného také. Také z novot. také bývá zisk z přijetí nového, cizího... A někdy také ne. :)

     

    Porovnávání ras a národů je ošajslich, protože testy jsou dělané na náš kuturní okruh a myšlení a tak z něj vychází lépe (kupodivu, kdo by řekl) našinec. :)

    24.11.2008 00:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    +1
    Quando omni flunkus moritati
    24.11.2008 11:54 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Treba by se dala xenofobie chapat jako prirozena ochranna reakce spolecnosti na skodlive vlivy. Ale tezko rict. Je rano, mame matiku a mne to opravdu moc nemysli. :-)
    24.11.2008 11:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Samozřejmě že je to obranná reakce. Podívejte se na to jak dopadli původní američané. Být trochu více xenofobní a zavčas vetřelce vykynožit, mohli být dnes na tom lépe.
    24.11.2008 12:40 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Většinu původních obyvatel amerik bych z nedostatku xenofobie zrovna neobviňoval. A že vetřelce nevykynožili, to také rozhodně není nedostatkem snahy.

    JiK avatar 24.11.2008 14:32 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Proste nemeli techniku, taktiku ani vuli se dohodnout spolu a bojovat proti evropskym kolonistum. Evropa je na tom dnes stejne, vuci jakymkoli kolonistum...
    25.11.2008 00:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Evropa je na tom dnes stejne, vuci jakymkoli kolonistum...
    Fakt nepochopím, proč někteří cítí potřebu proti kolonistům bojovat. Stačí jeden pohled do historie a zjistíš, že to nemá cenu, lidi se budou stěhovat furt a jedinej způsob, jak tomu zabránit, je střílet je. A ani to nakonec nepomůže.

    Ten pohled do historie - na přelomu letopočtu to území, které teď nazýváme naše, vlastnili Keltové. A kde jsou teď? Germáni je vyhnali, zbytky keltského obyvatelstva byly asimilovány. A kde jsou Germáni? Vytlačili je Slované o nějakých pět set let později.

    Ale tohle území je nezajímavé, co třeba takový Řím? Kolébka evropské civilizace, bla, bla bla. Někdy kolem pátého století ho na jednotlivé mětské státy rozebrali Germáni, tedy kolonisté. A byl z toho konec evropské civilizace? Nebyl, germáni prostě přejali to, co viděli, protože se jim to líbilo víc než to, co měli.

    A všimni si, že i Řím proti germánům bojoval a bylo jim to co? Prd planý. A tak to bude i teď. Můžeš dělat, co chceš. Můžeš rejpat, jak chceš. Můžeš lézt do prdele Američanům, nenávidět Rusy (kdo má zájem, nechť si libovolně prohodí), ale pokud se 100 milionů Číňanů rozhodne, že chtějí bydlet tady, tak tady nakonec bydlet budou. Akorát budou mít po pár generacích míň šikmé oči...
    Quando omni flunkus moritati
    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2008 00:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Lepší ukázkou je Čína. Tam vždycky někdo (Mongolové) přišel, asimiloval a život šel dál.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.11.2008 21:49 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Když přijde něco jinýho do naší osobní zóny, znamená to sex a nebo boj. Když se objeví na obzoru neznámé, znamená to nebezpečí. Zvítězí kdo dá první ránu, dobrota je přiznaná slabost.

    Tyhle zákony džungle platí. Ale jen někdy a ne absolutně. Víceméně každé setkání s cizím je boj, Ovšem i se sebou samým. Na setkávání s cizím zahynulo mniho lidí, skupin, civilizací (indiáni skutečě prý evropany nejprve vítali). Na nesektávání spousta jiných zdegenerovalo, promeškalo možnost růstu. Evropa a později Amerika byla mix kultur, národů, ras. Pravděpodobně to nám dalo dynamiku. Uzavírání třeba Číny by působilo docela smysluplně. Uzavírání naší civilizace, která vznikla ze střetávání rozmatých vlivů je trochu mimózní, působí to jako uzavírání se tomu, co je naše síla. To střetávání nebyla přitom vůbec selanka, dokonce problémy byly málokdy tak nijaké a nepodstatné, jako jsou dneska.

    24.11.2008 17:23 boriz | skóre: 4 | Localhost
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Skinheadi za nic nemuzou, vznikli z Jamajske kultury a jen televize ci jiny... prominte mi to slovo, idiot by mohl tvrdit, zeskinhead je rasista... Ti, kteri vy nazyvate skinheadi nemeli nic lepsiho na praci, tak ukradli uplne cizi kulturu, vykradli ji a vrhaji spatne svetlo na lidi, kteri s nimi nemaji vubec nic spolecneho. Doufajme ze se toto jednou zmeni a proto jeste jednou. Skinhead neni rasista!


    I slackwaristi maji sve dny
    25.11.2008 11:35 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    To je asi jako vysvetlovat, ze GNU != Linux, hacker != cracker a ze OpenSource != zadarmo.

    25.11.2008 11:38 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?

    Navic, neni skin, jako skin. Nektere skiny podporuje uz i Google (zdroj).

    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2008 14:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co nám vadí?
    Hmmm?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.