abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 157 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Porovnani programové výbavy Win vs. Lin

    20.9.2005 18:16 | Přečteno: 1464× | Porovnávací testy

    TOPlist

    - dnes se chci zabývat možnostmi programové výbavy v OS Windows(W) a Linux(L).


    Když se tak zamyslím proč jsou oblíbené OS W, tak me napada pouze jeden duvod, prtože už se několik let používají jako 1. systém na nové počítače, i když není tomu tam vždy, třeba firma Lynx nasazuje Os L jako svou jednicku.


    Výhody Windows a jejich programu:


    Jelikož je systém windows (nej)používanější ve většině světa z důvodu všem známých > např.: politika mateřské firmy Micro$oft a tak politika i ruznych dalsich firem, které odmitají buďto zveřejnit zdrojové kódy, což jepochopitelné, ale odmítají i vytvářet multiplatformní verze programů mezi tyto firmy například patří většina CAD systemu, vyjimka je co ja vim pouze VariCAD, programy typu IE, PsPAD... Většina programů, které jsou multiplatformní většinou nejsou původně postaveny pro system W, ale spise pro unixove systemy vetsinou pro LINUX.Mezi tyto programy patří třeba GIMP (grafické studio připomínající AdobePhotoshop), Mplayer (přehrávač medií) a několik set(tisíc) dalších, které nemá cenu vyjmenovávat. Mezi hlavní plusy OS W patří jejich neustálá dominanta na trhu a tudíž i většina programů je psána pro tento systém což je docela škoda, protože třeba již zmiňovaný PsPAD bych uvítal i pro L, protože jsem se v něm neučil dělat a nyní řeším dilema který jestli Vim, Kwrite, ale to sem ted nepatří. Asi jediným programem, který byl vyvíjen hned od začátku pro multiplatformu je, co znám, pouze Mozilla FireFox 1.x Mezi hlavní zápory tohoto OS petří především u novějších verzí jejich nároky na "železo" a to až do takové míry, že vývojáři nemyslí na "východ planety", která je proti třeba USA docela zao stalá a co se týče financí ne každý má na to aby každých zhruba 5 let měnil železo za nové i když nemusí stačí zvolit alternativu (L, FreeBSD, Unix...), nechápu lidi, kteří si myslí, že když výjde nová verze W. tak si musejí koupit nový počítač... Ale dost bylo kritiky. Tento systém má i své výho mezi které patří třeba velice přívětivé prostředí, což například ! Čistý ! Linux nemá, většina programů je velice snadno ke stažení z různých serverů (Stahuj.cz, Slunecnice.cz, Studna.cz ze zahraničnich asi největší gigant download.com), po stažení různých programů je velice jednoduchá instalace (když na to ovšem máte práva :-) ), mediální podpora a celkově podpora je poměrně na vysoké úrovni.Hlavní mínus je, že se špatně nasazuje na serverech, prave kuli své náročnosti na hardware


    Schrnutí:

    OS W. je pro lidi, kteří se nechtějí moc zajímat jak "to funguje" a nectějí moc hledat na internetu různé návody, ale zajímá je aby to fungovalo tak jak má a hlavně za minimum financí nebo času.


    Výhody Linuxu a jejich programů:


    Systém linux má nespočetně výhod, které mě ostatně také vedly k přechodu na tento systém. Mezi hlavní výhody patří bezesporu jeho (ne)náročnost na železo. Programový výčet programů, které se velice často používají bezesporu patří KDE (okení manažer), MC (souborový manažer podobný M602 nebo NortonCommanderovi), XMMS (program připomínající WinAMP).Hlavní kladné vlastnosti jsou: možnost rozběhnutí jakéhokoli programu ze zdrojových kódů (*.src balíčky) pomocí známé triády ./configure, make, make install, ze kterých můžete prakticky spustit cokoli na co si vzpomenete jen vás to bude stát chvíli prohlížení fór a hledání na internetu. I když systému musíte objetovat mnohem více času on se vám však odvděčí velice kvalitní podporou veškeré programové výbavy kterou si nainstalujete (fora, ICQ podpora, Phone podpora) a hlavně se vám programy odvděčí stabilitou, která u Windows nemá obdoby (když však nebudeme brát v potaz že máte PC podle představ programátorů), protože na linuxu v podstatě neexistují nějaké nároky > platí zde pravidlo funguje to vždy i když na to system neni připraven, například podle windowsovské verze Gimpa by mi nemel fungovat, což ve windows také nefunguje ale na linuxu mi funguje naprosto bez problémů > vděčíme za to právě architektuře linuxu, při instalaci se nastaví systém takovým stylem, že OS využije maximum ze systému který používáte. Jestliže potřebujete nějaký program, kteří jste byli zvyklí používat ve windows doporučuji místní článek Náhrady windows aplikací kde naleznete alternativy nejpoužívanějších programů ve Win i z odkazy, kde se dají tyto programy stáhnout. Pro pokročilejší doporučuji server zabývající se tématikou Linux programů a sice LinuxSOFT.cz a pro velice zkušené uživatele doporučuji světoznámý vyhledávač Google.com. Mezi zajimave projekty take bezesporu patří i Wine, který se snaží dosáhnout možnosti spustit jakýkoli windowsovský program v linuxu. Politika linuxu spočívá v licenci GNU/GPL což znamená otevřený kód, tudíš si můžete stáhnout zdrojové kódy > nějakým způsobem upravit > pustit je dál což má opodstatnění v celém světe linuxu > proto třeba na světě existuje tolik distribucí linuxů. Další a již zmiňovaná výhoda linuxu je že využije "celý*" systém a tudíš ho tolik nepřetěžuje. Linux je výborný systém při nasazení v serverových stanicích tak i při nasazení u normálních stanic (kancelář, to co máte doma...) Můj subjektivní dojem je, že linux je daleko lepší protože srovnatelné systémy Windows XP a SuSE 9.1, u win sem měl problémy se "zasekáváním" a zpomalenýma reakcema, ale u SuSE 9.1 nejsou absolutně žádné a když tak minimální (samovolně však ne) myslím tím když v jedné konzoli poběží kompilace, druhé video, treti MC...na graficke konzole pobezi KDE a na VNC konzoli pobezi fvwm, tak se to zacne trosku zkubat, ale neni to tak hrozne jako v pripade Windows a to tam je pouze jedna (popř. dvě) konzole a sice ta grafická (popř. VNC).


    Doufám, že mě nebudete kamenovat za můj otevřený názor k Windows (názor záporný) a k Linuxu (názor kladný)


    a to je pro dnesek zase vse Niobi
    * - celý není úplně přesný, ale velice se k tomu blíží

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.9.2005 18:32 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Bleeeee
    Fůůůůůj. Kdo to má číst? To jsou zase zblitky, jak obsahově, tak i formou a pravopisem. Máte špatný den? To se stává...
    Luk avatar 20.9.2005 18:59 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bleeeee
    Pravda - jednolitý, nestrukturovaný text je nestravitelný. Ani jsem to nečetl, protože bych si tím vypálil díru do hlavy :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.9.2005 19:10 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bleeeee
    Skvělé, tak to se k tomu mohu přiznat též :-) Ale určitě mi to nebrání flamovat k tématu ;-)
    Copak toho není dost?
    20.9.2005 19:35 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bleeeee
    Naopak, podmínkou pro kvalitní flame je prolítnout nadpisy a potom hned jít do diskuze. Čtení textu zbytečně zpomaluje :-).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Josef Kufner avatar 20.9.2005 22:57 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bleeeee
    Přesně tak. Informaní hodnota nadpisů a několika náhodných útržků vět je stejná jako celý text dohromady, takže můžeme v klidu flámovat...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    20.9.2005 18:51 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Nošení dříví do lesa
    Oceňuji snahu autora, ale přijde mi to tu jako snaha zbytečná co se týče tématu. Pokud ale rád píšete o všem co Vás zajímá, doporučil bych začít se zajímat o projekt wikipedie. Tam se můžete vyřádit.. ;-)
    Btw, také vřele doporučuji zakoupit pravidla českého pravopisu a řídit se podle nich. Budeme Vám všichni vděčni.
    20.9.2005 18:54 niobi | skóre: 10 | blog: Niobi w3b.1og | Liberec city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nošení dříví do lesa
    ja vim moje spisovna cestina je docela dost prastena o tom nepochybuju
    Totalni paranoia Linuxaka: emerge -C windows-base/windowsXP-meta MAC-WAR.eu - aneb i na apple je warez :-P
    21.9.2005 15:06 Lynn | skóre: 16 | blog: hell | Němčice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nošení dříví do lesa
    tož s tím zkusit něco dělat :-D
    To je síla televize...
    21.9.2005 15:07 Lynn | skóre: 16 | blog: hell | Němčice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nošení dříví do lesa
    tož s tím zkusit něco dělat :-D
    To je síla televize...
    20.9.2005 19:00 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Formátování
    Jak říká klasik, formátovat, formátovat, formátovat. Tohle se nedá číst.
    Když se tak zamyslím proč jsou oblíbené OS W, tak me napada pouze jeden duvod, prtože už se několik let používají jako 1. systém na nové počítače
    Důvodů jsou mraky:
    • Podpora softwaru (a her), grafik do Linuxu nepůjde, protože Photoshop tam nerozjede. Nebo účetní programy, které má spousta lidí používá.
    • S Windows dělá více lidí, takže je větší pravděpodobnost, že ti s nimi nějaký známý pomůže (na druhou stranu to podle toho tak všude vypadá).
    • Lidi prostě nějaký OS vůbec nezajímá, na počítači chtějí pracovat a pokud mají Windows zadarmo + podpora zadarmo (nebo levně), potom je Linux celkově vyjde daleko dráž.
    • Podpora HW, zvláště toho, který se emuluje softwarově. Tolik populární USB modemy, winmodemy a ostatní věci.
    • A v neposlední řadě sakra dobrý marketing Microsoftu.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    20.9.2005 19:39 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Formátování
    Héj, na USB modemy mi nešahej...! ^___^
    20.9.2005 20:36 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Formátování
    OK, beru zpět ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    20.9.2005 21:36 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Formátování
    Jako fakt, ten Zyxel třeba má docela slušný procesor ARM...
    21.9.2005 17:49 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Formátování
    grafik do Linuxu nepůjde, protože Photoshop tam nerozjede.
    ...ale rozjede (kdysi hooodne davno, kdy jsem zkousel, co vse se da rozjet pod wine).
    Nebo účetní programy, které má spousta lidí používá.
    ...hm, to uz zavisi na zpracovani takoveho programu, ale VETSINA ucetnickych programu, se kterymi jsem se setkal, byla pod DOS (zpravidla v Pascalu a jeste se zdrojaky), takze DOSemu & FreeDOS
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    21.9.2005 03:35 Jakub
    Rozbalit Rozbalit vše Bezesporu...
    Článek je hodně sporný.

    Není dobré psát věty typu "Mezi hlavní výhody patří bezesporu jeho (ne)náročnost na železo.", když hitem posledních let jsou nekonečné vášnivé diskuse o tom, proč je Linux tak hardwarově náročný a o tolik pomalejší než Windows. Slovo "bezesporu" nelze používat v případech, o kterých se vedou nekonečné spory, kterými diskuse na různých serverech přetékají.

    Rovněž věta "Další a již zmiňovaná výhoda linuxu je že využije "celý*" systém a tudíš ho tolik nepřetěžuje." je kuriózní. Smysl takové věty asi chápe jen autor.

    Faktické chyby by se v takových článcích taky neměly vyskytovat - označení KDE jako "okenního manažera" je začátečnická chyba, která se v různých základních FAQ vysvětluje už bezmála deset let, co KDE existuje. Věrohodnost takového článku (po odborné stránce) to opět snižuje. Článek budí dojem, že autor neví o čem píše, ale píše.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.