abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 557 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje

    19.7.2008 22:14 | Přečteno: 2618× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 20.7.2008 22:17

    Tak jsem zjistil, že můj 14-ti palcový notebook je částečně nevyhovující, pořád ještě velký a těžký. Proto jsem se poohlížel po něčem menším. Hlavní požadavky byly následující: rozměr 12 palců a menší, přítomnost DVD mechaniky, výdrž na baterii minimálně 4 hodiny, plná funkčnost pod Linuxem a ideálně dodávaný bez OS od pánů z M$. Cena do 18k (není to na věčnost :) ).

    Nakonec jsem vybral MSI PR210X, podle zdejšího HW záznamu měl být provoz bezproblémový, až na WiFi, ale tam jsem bláhově předpokládal, že když mi ve starém notebooku fungovala WiFi se stejným označením, že bude fungovat stejně i v novém, ale o tom až později. Zápisek bude směsice dojmů, porovnávat budu s Asus A8He, který jsem používal dennodenně.

    První pohled – periferie

    Už podle velikosti krabice se dalo usoudit, že to bude něco menšího, jejím otevření a vybalení jsem si říkal, že je to nějak malé. Při prvním nabootování z instalačního CD jsem pociťoval jistý stav klaustrofobie, v práci mám 22 palcové LCD a najednou jsem seděl před něčím co má skoro čtyřikrát menší plochu.

    Příjemné je rozlišení 1280x800 pixelů, které je IMHO horním limitem použitelnosti na takto malém displeji. Xserver detekuje jeho velikost 260x161 mm, s DPI 125x126, proto jsem změnil velikost používaných fontů na 7 bodů ;). Podsvícení displeje je ve spodní části silnější, výše je už rovnoměrné. Jas podsvícení je na maximum brutální, takže i na sluníčku je něco vidět, i navzdory lesklé úpravě (proč to cpou všude to opravdu nechápu), při normální práci, jako třeba teď – psaní, je minimum naprosto ideální. Celkově je displej průměrný.

    Klávesnice je opravdu unikát, kvůli té nesmyslné klávesy vedle mezerníku, asi z ní udělám další modifikátor, protože je naprosto zbytečná a jen překáží. zbytek rozvržení je v pohodě, vlastně identický jako na starém počítadle. Klávesy jsou rovné mají příjemný zdvih, celkově je lepší než u Asusu. V některých recenzích jsem četl že klávesnice se mírně prohýbá, při normálním psaní nic takového nepozoruji, leda při opravdu silnějším zatlačení na klávesy uprostřed.

    Speciální klávesy (hlasitost, tlačítko P1 - nad klávesnicí a uspání Fn+F12) nejsou ACPI. Ale rozchodit jdou pomocí xbindkeys. Tlačítko P2 a to s radarem fungují hardwarově, P2 zapíná kameru, radar cyklicky WIFI a Bluetooth. Tedy fungují… musel jsem přeflashovat BIOS ze stránek MSI a to ten pro Win XP, moc jsem nepochopil, proč tam je jeden pro XP a druhý pro Vista. S tím Vista compatible nejde P1 a WIFI se zapíná společně s modro-zubem.

    Touchpad je výborný, někde jsem se dočetl, že nefunguje se synaptics, to je blud, takže o CircularScrolling nejsem ochuzen :). Mezi levým a pravým tlačítkem, která mají tichý a příjemný zdvih, je čtečka otisků prstů. Podle zprávičky by to mělo fungovat, ale ještě jsem nezkoušel…

    Doplněno: čtečka otisku prstu funguje, použil jsem balíčky fprintu co jsou v auru :)

    První připojení – ta WIFI je sra*ka

    Pustil jsem se do instalace své oblíbené distribuce, Arch. Po rebootu do nově nainstalovaného prostředí si WiFi ani neškrtla. Po dlouhém googlování jsem rezignovaně nainstaloval ndiswrapper. Musím uznat, že WiFi aspoň funguje. Až bude fungovat i nativně tak se zbavím té hrůzy hrůzostrašné.

    Ethernet a Bluetooth naštěstí fungují hned a bez kotrmelců.

    První poslech - a sakra

    Zvuková karta funguje s modulem snd_hda_intel, ale má to své mouchy. Tedy jednu masařku, po připojení sluchátek se nevypnou reproduktory. Je to bug, který je nahlášen a snad bude i opraven. Existuje jedno nouzové řešení. Pokud se modul zavede s volbou model=acer objeví se v mixeru přepínač Headphones, pomocí kterého jde repráčky vypnou/zapnout, sluchátka hrají pořád.

    Repráčky jsou opravdu mini, ale hrají asi tak jako v Asusu, jen ne tak nahlas. Umístěny jsou pod mřížkou nad klávesnicí, což není až taková výhoda, A8–čka je má na přední straně. Obvykle jsem zvyklý si něco pustit před spaním, s tím, že se notebook vypne po dokončení playlistu a takhle musím mít otevřené víko, aby to hrálo aspoň jako šumítko a neznělo to jako šumítko v krabici od bot.

    První mávání

    Kamera kupodivu funguje, stačí mít nainstalován linux-ucv, v Archu je SVN verze z 24. května. Kvalita je nic moc, obrázky z Windows vypadají o hodně lépe, tak se snad dočkám. Když kamera snímá, svítí vedle ní malá oranžové LED dioda, to je šikovné :), takové malé plus.

    Doplnéno: při denním světle jsou obrázky z kamery v dobré kvalitě, při hoších podmínkách se kvalita zhoršuje, a to tak, že velmi…

    První krev

    Grafická karta je ATI Radeon X1200. Po pokusu o opensource ovladače, kdy nefungovaly textové konzole, nešla změnit frekvence jádra a nefungovalo uspávání, jsem sáhnul po ošklivých a proklínaných proprietárních ovladačích. A ejhle všechno začalo chodit asi tak, jak bych si to představoval. BTW ioquake3 běží při nativním rozlišení displeje na omezovači 90 FPS (wow!).

    Doplněno: jen tak se zvědavosti DooM3 timedemo demo1.demo, na 640x480 bez stínů 40FPS!

    První šťavení

    Baterie je o kapacitě 5200 mAh. Udávaná výdrž je „až 4 hodiny“. To není vůbec žádný problém, s podtaktovanou grafikou a procesorem, při poslouchání mp3, brouzdání po netu a při staženém jasu dosáhnout výdrže něco málo pod 5 hodin, což je naprosto perfektní. Ovšem ACPI je, jak už bývá zvykem u asi všech výrobců, zabugované. Uspávání do RAM a na disk funguje většinou bez problémů, ale tak jednou z 20 pokusů selže, místo uspání vytuhne systém.

    Taky je poměrně hlučný větrák, prostě je stejná situace jako u Asusu, kdy větrák běží na poměrně vysokých otáčkách, pravda není to tak strašné. Snad se objeví řešení stejného rázu jako jaderný modul asusfan pro A8-čku.

    První osahání – to je slitina?

    Notebook je lehký, necelé dvě kila, šasi vypadá solidně, nikde nevrže a rozhodně nevypadá jako notebook za 14 tisíc :D. Když jsem ho vybaloval z krabice, bylo mi divné, že víko studí, aby taky ne, když je z jakési slitiny. Díky tomu je celkem tenké, ale na druhou stranu je celkem měkké a to se projevuje na displeji, stačí více zatlačit a je to jako plivnutí do vody. Takže opravdu opatrně s pokládáním věcí na zavřený notes.

    Víko nemá žádný zámek na zavření, jen magnety, v poslední době oblíbené řešení se spoustou nevýhod. Panty kladou poměrně malý odpor, takže jde víko otevřít jednou rukou. Displej drží pevně bez nějakých vůlí, no uvidím jak dlouho mu to vydrží.

    Baterie je na zadní straně pod displejem a poměrně dost vyčuhuje. Je to takové praktické držadlo při přenášení.

    Design se mi celkově líbí, je to věc vkusu :). Někde jsem četl, že dokonce získal nějaké ocenění.

    První připojování – není to kam nacpat ;)

    Notebook má celkem klasický sortiment portů a slotů, „jen“ 3 USB (Asus jich má 5, ovšem 3 jsou dostačující), HDMI a VGA port, Exprescard slot a čtečku paměťových karet. Trochu mě mrzí absence S-Video konektoru. Pak tu je ještě ethernetová síťovka, obligátní modem (proč proboha!). Nakonec debilně umístěná zdířka sluchátek a mikrofonu na přední straně (uznávám, že jinde už není místo, ale kdyby nebyl modem…).

    Suma sumárum – za ty prachy!

    Železo je dost slušné v malém balení, s velkým výkonem a drobnými mouchami. Každý ať posoudí sám, zda je to dobrá investice. Mě štve WiFi a hlučnější větrák, jinak jsem docela spokojen, dobrý výkon, dostatečná výdrž na baterie, příjemná cena.

    Neužitečné výpisy

    $ lspci
    00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RS690 Host Bridge
    00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS690 PCI to PCI Bridge (Internal gfx)
    00:04.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc Unknown device 7914
    00:06.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS690 PCI to PCI Bridge (PCI Express Port 2)
    00:07.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS690 PCI to PCI Bridge (PCI Express Port 3)
    00:12.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB600 Non-Raid-5 SATA
    00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI0)
    00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI1)
    00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI2)
    00:13.3 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI3)
    00:13.4 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI4)
    00:13.5 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB Controller (EHCI)
    00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 14)
    00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB600 IDE
    00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia
    00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB600 PCI to LPC Bridge
    00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge
    00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
    00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
    00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
    00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
    01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS690M [Radeon X1200 Series]
    01:05.2 Audio device: ATI Technologies Inc Radeon X1200 Series Audio Controller
    02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5006EG 802.11 b/g Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
    05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)
    06:04.0 FLASH memory: ENE Technology Inc ENE PCI Memory Stick Card Reader Controller
    06:04.1 SD Host controller: ENE Technology Inc ENE PCI SmartMedia / xD Card Reader Controller
    06:04.2 FLASH memory: ENE Technology Inc Unknown device 0720
    06:04.3 FLASH memory: ENE Technology Inc ENE PCI Secure Digital / MMC Card Reader Controller
    
    $ cat /proc/cpuinfo
    processor       : 0
    vendor_id       : AuthenticAMD
    cpu family      : 15
    model           : 104
    model name      : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual-Core Processor TK-57
    stepping        : 2
    cpu MHz         : 800.000
    cache size      : 256 KB
    physical id     : 0
    siblings        : 2
    core id         : 0
    cpu cores       : 2
    fdiv_bug        : no
    hlt_bug         : no
    f00f_bug        : no
    coma_bug        : no
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 1
    wp              : yes
    flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt rdtscp lm 3dnowext 3dnow pni cx16 lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy 3dnowprefetch ts fid vid ttp tm stc 100mhzsteps
    bogomips        : 1643.33
    clflush size    : 64
    
    processor       : 1
    vendor_id       : AuthenticAMD
    cpu family      : 15
    model           : 104
    model name      : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual-Core Processor TK-57
    stepping        : 2
    cpu MHz         : 800.000
    cache size      : 256 KB
    physical id     : 0
    siblings        : 2
    core id         : 1
    cpu cores       : 2
    fdiv_bug        : no
    hlt_bug         : no
    f00f_bug        : no
    coma_bug        : no
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 1
    wp              : yes
    flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt rdtscp lm 3dnowext 3dnow pni cx16 lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy 3dnowprefetch ts fid vid ttp tm stc 100mhzsteps
    bogomips        : 1643.33
    clflush size    : 64
    
    $ lsmod
    Module                  Size  Used by
    uvcvideo               55048  0
    compat_ioctl32          1536  1 uvcvideo
    videodev               31616  1 uvcvideo
    v4l1_compat            13956  2 uvcvideo,videodev
    nls_cp437               5888  0
    vfat                   10880  0
    fat                    45984  1 vfat
    usb_storage            84800  0
    ipv6                  256324  10
    ipx                    24104  2
    p8022                   2048  1 ipx
    psnap                   3464  1 ipx
    p8023                   1920  1 ipx
    bridge                 49816  0
    llc                     5644  3 p8022,psnap,bridge
    bnep                   10368  2
    rfcomm                 35984  4
    l2cap                  21376  16 bnep,rfcomm
    bluetooth              50148  5 bnep,rfcomm,l2cap
    cpufreq_ondemand        7180  1
    joydev                 10048  0
    sdhci                  14988  0
    mmc_core               41500  1 sdhci
    pcspkr                  2816  0
    serio_raw               5508  0
    k8temp                  4608  0
    psmouse                36752  0
    ehci_hcd               33932  0
    i2c_piix4               8076  0
    i2c_core               19348  1 i2c_piix4
    fglrx                1720116  26
    ohci_hcd               21764  0
    video                  16656  0
    ati_agp                 7052  0
    output                  3200  1 video
    agpgart                28244  2 fglrx,ati_agp
    shpchp                 29588  0
    pci_hotplug            26276  1 shpchp
    sg                     27188  0
    thermal                15260  0
    evdev                   9472  7
    fan                     4356  0
    button                  6416  0
    battery                10372  0
    ac                      4484  0
    ppp_generic            24348  0
    slhc                    6144  1 ppp_generic
    vboxdrv                57136  0
    snd_seq_oss            30336  0
    snd_seq_midi_event      6656  1 snd_seq_oss
    snd_seq                48560  5 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
    snd_seq_device          6796  2 snd_seq_oss,snd_seq
    snd_hda_intel         336440  3
    snd_hwdep               7428  1 snd_hda_intel
    snd_pcm_oss            38656  0
    snd_pcm                68228  2 snd_hda_intel,snd_pcm_oss
    snd_timer              19848  2 snd_seq,snd_pcm
    snd_page_alloc          8072  2 snd_hda_intel,snd_pcm
    snd_mixer_oss          14848  1 snd_pcm_oss
    snd                    46628  16 snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_hda_intel,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_pcm,snd_timer,snd_mixer_oss
    soundcore               6496  1 snd
    ndiswrapper           187292  0
    usbcore               129904  6 uvcvideo,usb_storage,ehci_hcd,ohci_hcd,ndiswrapper
    r8169                  25476  0
    cpufreq_conservative     6664  0
    cpufreq_powersave       1920  0
    powernow_k8            13444  1
    freq_table              4112  2 cpufreq_ondemand,powernow_k8
    processor              32096  2 thermal,powernow_k8
    rtc_cmos                9120  0
    rtc_core               15516  1 rtc_cmos
    rtc_lib                 2944  1 rtc_core
    ext3                  124040  2
    jbd                    44052  1 ext3
    mbcache                 7172  1 ext3
    sr_mod                 15300  0
    cdrom                  34080  1 sr_mod
    sd_mod                 23320  4
    ahci                   25224  4
    ata_generic             5636  0
    pata_atiixp             5760  0
    pata_acpi               4992  0
    libata                142224  4 ahci,ata_generic,pata_atiixp,pata_acpi
    scsi_mod               92332  5 usb_storage,sg,sr_mod,sd_mod,libata
    dock                    7952  1 libata
    

    Zbytečné konfiguráky

    $ cat /etc/rc.conf
    #
    # /etc/rc.conf - Main Configuration for Arch Linux
    #
    
    # -----------------------------------------------------------------------
    # LOCALIZATION
    # -----------------------------------------------------------------------
    #
    # LOCALE: available languages can be listed with the 'locale -a' command
    # HARDWARECLOCK: set to "UTC" or "localtime"
    # USEDIRECTISA: use direct I/O requests instead of /dev/rtc for hwclock
    # TIMEZONE: timezones are found in /usr/share/zoneinfo
    # KEYMAP: keymaps are found in /usr/share/kbd/keymaps
    # CONSOLEFONT: found in /usr/share/kbd/consolefonts (only needed for non-US)
    # CONSOLEMAP: found in /usr/share/kbd/consoletrans
    # USECOLOR: use ANSI color sequences in startup messages
    #
    LOCALE="cs_CZ.utf8"
    HARDWARECLOCK="localtime"
    USEDIRECTISA="no"
    TIMEZONE="CET"
    KEYMAP="us"
    CONSOLEFONT="lat2-16"
    CONSOLEMAP=
    USECOLOR="yes"
    
    # -----------------------------------------------------------------------
    # HARDWARE
    # -----------------------------------------------------------------------
    #
    # MOD_AUTOLOAD: Allow autoloading of modules at boot and when needed
    # MOD_BLACKLIST: Prevent udev from loading these modules
    # MODULES: Modules to load at boot-up. Prefix with a ! to blacklist.
    #
    # NOTE: Use of 'MOD_BLACKLIST' is deprecated. Please use ! in the MODULES array.
    #
    MOD_AUTOLOAD="yes"
    #MOD_BLACKLIST=() #deprecated
    MODULES=(powernow-k8 cpufreq-powersave cpufreq-conservative r8169 !ath5k
             ndiswrapper snd-mixer-oss snd-pcm-oss snd-hwdep snd-page-alloc
             snd-pcm snd-timer snd snd-hda-intel soundcore vboxdrv ppp-generic)
    
    # Scan for LVM volume groups at startup, required if you use LVM
    USELVM="no"
    
    # -----------------------------------------------------------------------
    # NETWORKING
    # -----------------------------------------------------------------------
    #
    # HOSTNAME: Hostname of machine. Should also be put in /etc/hosts
    #
    HOSTNAME="hilly"
    
    # Use 'ifconfig -a' or 'ls /sys/class/net/' to see all available interfaces.
    #
    # Interfaces to start at boot-up (in this order)
    # Declare each interface then list in INTERFACES
    #   - prefix an entry in INTERFACES with a ! to disable it
    #   - no hyphens in your interface names - Bash doesn't like it
    #
    # DHCP:     Set your interface to "dhcp" (eth0="dhcp")
    # Wireless: See network profiles below
    #
    #eth0="eth0 192.168.0.2 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.0.255"
    eth0="dhcp"
    INTERFACES=(!eth0)
    
    # Routes to start at boot-up (in this order)
    # Declare each route then list in ROUTES
    #   - prefix an entry in ROUTES with a ! to disable it
    #
    gateway="default gw 192.168.0.1"
    ROUTES=(!gateway)
    
    # Enable these network profiles at boot-up.  These are only useful
    # if you happen to need multiple network configurations (ie, laptop users)
    #   - set to 'menu' to present a menu during boot-up (dialog package required)
    #   - prefix an entry with a ! to disable it
    #
    # Network profiles are found in /etc/network.d
    #
    # This now requires the netcfg package
    #
    #NETWORKS=(main)
    
    # -----------------------------------------------------------------------
    # DAEMONS
    # -----------------------------------------------------------------------
    #
    # Daemons to start at boot-up (in this order)
    #   - prefix a daemon with a ! to disable it
    #   - prefix a daemon with a @ to start it up in the background
    #
    DAEMONS=(acpid atieventsd sensors hddtemp cpufreqd laptop-mode portmap syslog-ng network !netfs !samba crond alsa timidity++ gpm dbus hal dhcdbd networkmanager bluetooth kdm)
    
    $ cat /etc/cpufreqd.conf
    [General]
    pidfile=/var/run/cpufreqd.pid
    poll_interval=2
    verbosity=4
    double_check
    [/General]
    
    [Profile]
    name=On Demand
    minfreq=0%
    maxfreq=100%
    policy=ondemand
    [/Profile]
    
    [Profile]
    name=Powersave
    minfreq=0%
    maxfreq=100%
    policy=powersave
    [/Profile]
    
    [Profile]
    name=Conservative
    minfreq=0%
    maxfreq=100%
    policy=conservative
    [/Profile]
    
    [Rule]
    name=AC Rule
    ac=on
    profile=On Demand
    [/Rule]
    
    [Rule]
    name=Battery Low
    ac=off
    battery_interval=0-30
    profile=Powersave
    [/Rule]
    
    [Rule]
    name=Battery High
    ac=off
    battery_interval=30-100
    profile=Conservative
    [/Rule]
    
    $ cat /etc/X11/xorg.conf
    Section "ServerLayout"
        Identifier          "Server Layout"
        Screen 0            "Screen0" 0 0
        InputDevice         "Touchpad" "CorePointer"
    EndSection
    
    Section "Files"
            RgbPath         "/usr/share/X11/rgb"
            ModulePath      "/usr/lib/xorg/modules"
            FontPath        "/usr/share/fonts/100dpi"
            FontPath        "/usr/share/fonts/75dpi"
            FontPath        "/usr/share/fonts/TTF"
            FontPath        "/usr/share/fonts/Type1"
            FontPath        "/usr/share/fonts/cyrillic"
            FontPath        "/usr/share/fonts/encodings"
            FontPath        "/usr/share/fonts/util"
    EndSection
    
    Section "Module"
            Load            "dbe"
            Load            "dri"
            Load            "extmod"
            Load            "freetype"
            Load            "record"
            Load            "synaptics"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
            Identifier      "Touchpad"
            Driver          "synaptics"
            Option          "Protocol" "auto-dev"
            Option          "VertEdgeScroll" "true"
            Option          "HorizEdgeScroll" "true"
            Option          "VertScrollDelta" "100"
            Option          "HorizScrollDelta" "100"
            Option          "MinSpeed" "0.05"
            Option          "MaxSpeed" "0.10"
            Option          "AccelFactor" "0.005"
            Option          "SHMConfig" "on"
            Option          "CircularScrolling" "on"
            Option          "CircScrollTrigger" "3"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
            Identifier      "Monitor0"
            Option          "DPMS" "true"
    EndSection
    
    Section "Device"
            Identifier      "Device0"
            Driver          "fglrx"
    EndSection
    
    Section "Screen"
            Identifier      "Screen0"
            Device          "Device0"
            Monitor         "Monitor0"
            DefaultDepth    24
            SubSection "Display"
                    Viewport        0 0
                    Depth           24
            EndSubSection
    EndSection
    
    Section "DRI"
            Group           "video"
            Mode            0666
    EndSection
    
    
    $ cat /etc/modprobe.conf
    #
    # /etc/modprobe.conf (for v2.6 kernels)
    #
    options snd_hda_intel model=acer
    
    $ cat /etc/rc.local
    #!/bin/bash
    #
    # /etc/rc.local: Local multi-user startup script.
    #
    setkeycodes e079 200
    setkeycodes e064 201
    setkeycodes e077 202
    setkeycodes e078 203
    
    $ cat ~/.xbindkeysrc
    "amixer set 'Master' 1-"
    c:174
    
    "amixer set 'Master' 1+"
    c:176
    
    "amixer set 'Headphone' toggle"
    c:160
    
    "ati-powerstate.sh"
    c:168
    
    ""
    c:223
    

    Fotky a anketa na závěr.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Jak velký notebook máte?
     (5 %)
     (55 %)
     (20 %)
     (2 %)
     (14 %)
     (0 %)
     (4 %)
    Celkem 84 hlasů

    Obrázky

    Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje, obrázek 1 Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje, obrázek 2 Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje, obrázek 3 Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje, obrázek 4 Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje, obrázek 5 Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje, obrázek 6 Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje, obrázek 7 Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje, obrázek 8

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Michal Fecko avatar 19.7.2008 22:38 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Co ja ti viem? MSI? Hmmm som zvedavy ako budu vyzerat zapisky o tom HW po 2 - 3 mesiacoch a po roku... Ale mozno si trafil dobry kus... =]
    20.7.2008 00:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Kromě mne, je tento člověk třetí co má stejný notebook včetně hardwarové výbavy a vcelku jej hodnotí kladně (Viz již výše odkazovaný zdejší zápis v sekci hardware a můj blogpost Optimální notebook pro linux - jaro 2008). Navíc téměř identická verze se 160GB HDD stojí aktuálně pod 15 tis. i s daní(!). Kolega sice rovněž vlastní tenhle notebook, ovšem střeva má od intelu (tudíž jiná wifi, jiná grafika, jiná zvukovka - jiné ovladače), takže toho jsem nezahrnul.
    19.7.2008 23:20 luke7 | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Nákup notebooku pro linux je opravdu adrenalinovej sport, normální pc si člověk postaví jak chce, tady to je těžší. Nehledě na to, že jako student nemám na na novej notebook za 40 a za málo bych se bál, takže mám secondhandy...no co. Ale zatím sem měl fakt kliku, nejdřív dell c640, fungovalo naprosto vše a na 32mb grafice ati sem rozjel i compiz, daly se do něj dát 2 baterky a vydržel, no páni já ho nikdy nevybil, vím že 6h cestu vlakem zvládl a pak psal, že ještě hodinu zvládne. No a teď mám xps 1210, dalších 12 palců, ale je kupodivu tak o 3 cm na každým rozměru menší, divný. A funguje naprosto všechno, wifi v jádře - out of box, s2ram, grafika nvidia, no prostě notebook snů, jen škoda,že nejdou ty dvě baterky, na tu výdrž budu vzpomínat dlouho...
    19.7.2008 23:42 zruda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Nákup notebooku pro linux? No je fakt, že zkušenosti mám malé, jen dva kusy, ale vždy téměř bez problémů. Před třemi lety HP nx6110 (tehdy mě včetně rozšíření paměti na 768 MB stál zhruba 25000 Kč), nyní od listopadu Dell Vostro 1500 (ano, KB...).
    20.7.2008 08:15 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Pred par lety jsem si koupil notebook tak, ze jsem si vzal cd s knoppixem, v obchode otestoval, vse fachalo a tak jsem ho koupil. V praci kdyz jsem dostal sluzebni notebooky (dell, ibm, hp) vsude mi linux bezel a bezi a fungovaly a funguji vsechny veci jako wifi, bluetooth apod. Myslim, ze dneska uz to tak adrenalinovej sport neni...
    20.7.2008 11:22 luke7 | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Tak moje zkušenost vychází z toho, že mi na prvním nb nefungoval suspend (jen na disk), což u notebooku považuju za jednu z nejzákladnějších věcí, a když sem sháněl druhý nb, tak sem se po škole ptal a málo komu to fungovalo, tak asi proto takovej pocit...
    20.7.2008 21:00 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Jen pro porovnání - už od loňského srpna mám intelovského bratříčka tohoto stroje v podobě MSI PR200X. Zkušenosti jsou následující:

    Kombinace kláves Fn+F12 a ovládání jasu přes ACPI funguje, ovládání hlasitosti jsem také musel řešit přes xbindkeys (resp. teď tam mám přechodně Gnome a to si to nějak našlo samo, ale předtím v KDE to samo od sebe nešlapalo).

    Wifina mi posledního půl roku chodí, stačilo dokompilovat balíček net-wireless/iwl4965-ucode (Gentoo) a běží s modulem iwl4965.

    Mechanicky notebook drží, pouze se odlepují ty gumové "nožičky" dole, což mi ovšem dělaly zatím všechny dosavadní notebooky. Bohužel se mi tu jednu, co jsem zachránil, nedaří přilepit zpátky, zkoušel jsem chemopren a dvě další lepidla podobného druhu a vždy po zaschnutí se lepidlo z té gumy prostě sloupne a zůstane jen vrstva na těle notebooku (ta drží fest). Zdrsnění povrchu nepomohlo. Jinak mi nějak vypadává záslepka PCI Express slotu, takže jí už nechávám ležet doma na poličce. Display se po roce intenzivního používání (a neustálého nošení v báglíku) chová stejně jako po zakoupení, to jest drží a nebylo třeba nic dotahovat. Klávesnice by potřebovala vyčistit, ale to není problém výrobce, to je tím, že jsem prase.

    HDMI výstup mi s mým displayem Eizo L568 přes redukci na DVI funguje jen s Windows Serverem 2003 bez service packů a s BIOSem 3.33. Linux, ani ostatní systémy od Microsoftu (včetně W2K3 se service packy), se nechytá, počítač se sice tváří jako že je display v provozu, ale LCDčko buď vůbec nenaběhne, nebo přes něj při zatížení procesoru lítají pruhy a po chvíli zhasne. V práci se mi ovšem pod Linuxem NEC LCD2070WNX (přes tutéž redukci) chytil, takže problém bude spíš v nějaké nekompatibilitě DVI <-> HDMI u toho Eiza. Protože druhý monitor používám jen na fotky a ty dělám v Nikon Capture NX pod Windows (jediný důvod, proč je na počítači v malé partition mám), vyřešil jsem to nakonec zakoupením replikátoru Toshiba Dynadock. Výstup na D-SUB funguje bez problémů.

    Od jádra 2.6.22 mi nefunguje s2ram, ovšem to mě zas tak nepálí, protože tuxonice nadále běhá bez problémů. Takže jsem to zatím neřešil.
    vogo avatar 20.7.2008 21:11 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    šasi vypadá stejně, takže mě těší zkušenost s panty, toho se bojím nejvíc - že nevydrží… HDMI na téhle ATIně jsem opravdu nezkoušel, nemám kde…
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    20.7.2008 21:07 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    PS: Občas kecá měřák baterie (jádra 2.6.20 a 2.6.21 ji nenašly vůbec). Kapacita samotné baterky po roce intenzivního používání (většinou ovšem s napájením) hlásí pokles z 4800 mAh na 4168 mAh. Obvykle vydrží při šetrném používání - a bez snížení maximální frekvence procesoru - nějaké půl čtvrté hodiny.
    20.7.2008 21:07 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Kruci, to mělo být pod tímhle...:-(
    21.7.2008 10:14 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Jsem další velice spokojený majitel tohodle notebooku, nemůžu si u něj na nic stěžovat! Byla to výborná koupě...

    Btw. mám pro tebe dobrou zprávu - vypínání reproduktorů při zapojení sluchátek jde velmi jednoduše zprovoznit. Stačí vytvořit soubor /etc/modprobe.d/alsa a do něj napsat řádek:
    options snd-hda-intel model=targa-2ch-dig
    (možná je to model=targa-dig, notebook teď nemám po ruce a už si to přesně nepamatuju, ale nejjdřív vyzkoušej ten targa-2ch-dig)

    Jo a pak samozřejmě restart :-) I když by asi stačil rmmod na všechny alsa moduly, restart je jednodušší ;-)

    Jo a co se týče wifi, tak ta s nativními ovladači madwifi funguje - ovšem musí člověk zkompilovat buď opatchované madwifi nebo lépe vývojovou verzi madwifi s novou HAL vrstvou (to používám já a je to zcela bez problémů). Tady jsou kdyžtak k dispozici snapshoty. Jinak více viz bug #1192 (a případně i #1679).

    Jediný tak trochu problém s wifi pak je, že se neprobouzí po uspání do RAM nebo na disk. Řešení je ovšem taktéž velmi jednoduché - stačí blacklistovat modul ath_pci vytvořením souboru /etc/pm/config.d/suspend a do něj napsat:
    SUSPEND_MODULES="ath_pci"
    A pak nejspíš ještě restartovat HAL (ale nevím jestli je to opravdu nutné). No a samozřejmě nutnou podmínkou je používání HALu (případně přímo ručně pm-utils) k uspávání.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    21.7.2008 11:22 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Btw. mám pro tebe dobrou zprávu - vypínání reproduktorů při zapojení sluchátek jde velmi jednoduše zprovoznit. Stačí vytvořit soubor /etc/modprobe.d/alsa a do něj napsat řádek:
    options snd-hda-intel model=targa-2ch-dig
    Žjů, to funguje i na mojí intelovské variantě. Díky!

    Čirou náhodou - jak nastavit totéž pro mikrofonní vstup (čili aby se automaticky přepínal externí/interní mikrofon podle toho, jestli je ten externí připojen nebo ne) byste nevěděl? Znáte to, podal jste prst... :-)
    21.7.2008 12:13 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Tak to netušim, mikrofon jsem na notebooku ještě nepoužíval, má to vůbec takovou vlastnost? Každopádně ty modely neřeší jenom reproduktory/sluchátka, ale obecně uspořádání (propojení) vstupů a výstupů té zvukové karty (musí se to nastavovat takhle ručně, protože pokud vím to nejde nijak softwarově detekovat). Takže pokud tenhle model nefunguje, zkuste nějaký jiný ;-) Tady je kdyžtak seznam modelů.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    21.7.2008 12:34 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Co se týče modelu, už předtím jsem vygooglil, že pro PR200X to má být targa-dig (ale fungoval i targa-2ch-dig). Ale to přepínání mikrofonu nejde, po nastartování alsy to tahá z obou mikrofonů a když to v mixeru ručně přepnu, bere to pak už jen buď z jednoho, nebo z druhého, z obou najednou už ne a automatika taky nejde.

    Nic, ono to je fuk, stejně mikrofon používám jen pro občasné telefonování přes VoIP a není problém to přepínat ručně. Navíc se zrovna chystám zrušit pevnou linku, takže stejně skončím u nějakého HW VoIP telefonu...

    Každopádně dík za reakci.
    21.7.2008 12:50 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    Jo - a o tom, jestli to automatické přepínání mikrofonu vůbec někde jde, nemám tušení. Říkal jsem si, že pokud to umí přepínat výstup, mohlo by to umět i vstup a tak jsem se zeptal. :-)
    vogo avatar 21.7.2008 12:17 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menší a ještě menší, aneb co je zadarmo, ne vždy funguje
    hned jak přijdu domů, tak se na to kouknu, moooc díky
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.