abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 841 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"

    6.3.2010 08:31 | Přečteno: 1274× | Deník Linuxáka | poslední úprava: 6.3.2010 08:31

    Zdravím ábíčkáře a po dlouhé době zase přináším nějaký ten blogový zápisek. Ačkoliv nejsem zrovna pisálek, jednou za čas mě poblázní můza a dostane mě pocit typu "něco napsat". To, co mě přesvědčilo, že bych mohl tedy něco sesmolit, byl článek, který vyšel včera na Rootu ohledně grafické úpravy Ubuntu, ale začnu stejně trochu jinak. Asi před dvěma měsíci jsem si pořídil laptop z dílny Steva Jobse, jedná se konkrétně o model MacBook Pro 15" 2.53Gh, na jehož OS si člověk velmi rychle zvykne, jelikož se jedná o Unixovou odnož a já co by několika-letý linuxák jsem s tím neměl moc velký problém. Jediné na co jsem si musel opravdu zvyknout bylo trochu jiné rozvržení ovládacích prvků oken jako "zavřít, maximalizace a minimalizace". Celkově na mě udělal Mac OS velmi dobrý dojem co by desktop OS. Ergonomie, intuitivnost a hlavně rychlost. Proč se o tom vlastně zmiňuji? Jak z perexu vyplývá, narazil jsem na článek na Rootu ohledně grafické změny v Ubuntu v nadcházející verzi 10.04 a na nespočet spíše negativních komentářů. Dost se tam debatuje o tom, že vzhled není důležitý, což dle mého názoru není až tak úplně pravda, vezmeme-li v potaz obyčejného uživatele. V mém okolí je opravdu velká skupina lidí, která používá právě Ubuntu a musím říct, že podle ohlasů jsou spokojeni. Poté, co vyšla verze 9.10 (nebo už to bylo ve verzi 9.04? Nevím.), se trochu změnil vzhled boot screenu a v gnome v panelu -- kromě barevné ikony v menu appletu a ikonek firefoxu etc. -- i jednobarevnost ikon v trayi. I po této změně, jsem poměrně často slýchával, že to nové Ubuntu vypadá fakt dobře, lépe se na to kouká a celkově se s tím pracuje lépe. Ano, grafická úprava systému nezmění funkčnost systému, ale svým způsobem uvede obyčejného, jinak linuxu neznalého uživatele operačního systému do takového pocitového rauše, který vyvolá pocit pohody a zlepší pocit dokonalosti systému. Takto to vidím já z mého pohledu, na základě pozorování cca desítkou lidí používající právě Ubuntu.

    Nový vzhled, který jsem viděl na screenshotech v onom článku, mi svérázně připomíná právě "Apple style". Ovládací prvky oken na levé straně, horní panel designovaný do jednobarevnosti a spojené prvky jako je název okna "opticky" do jednoho "objektu". Připomíná Vám to také to samé co mě, nebo jen začínám být "ujetej" na Macu? Abych neodbočoval od tématu... Myslím, že vzhled prostředí, ve kterém člověk pracuje je také důležitý. Cílová skupina Ubuntu je dle mého názoru primárně určena pro obyčejné uživatele, kteří nepotřebují znát věci jako kompilace softwaru, konfigurace postfixu, apache serveru etc. Jenom sednout, zapnout PC a pracovat. Vždyť to je to hlavní, co obyčejný uživatel potřebuje a pochybuji, že takový člověk sáhne např. po Gentoo.

    Pánové, kteří píšou v komentářích převážně o tom, že je jim jedno jaký vzhled daný systém má, nebo jaké logo používá jsou z mého pohledu trochu přetechnizovaní a jsou na tak vyspělé úrovni unix-userů, že v tom již nevidí to, co normální obyčejný člověk. Oni dokáží být spokojení i bez GUI, ale je třeba si uvědomit, že ty vědomosti/znalosti a zkušenosti co mají, nemají opravdu všichni. Už dle některých komentářů jiných článků spousta těchto "profíků" na Ubuntu píší negativní názory, proč ne, máme svobodu slova a pánové jistě přidali spoustu svých nápadů a vylepšení jiným distribucím a prošli si svou cestu než jim padla do oka distribuce, která jim opravdu sedla, ale chce to také trochu uznání nad prací někoho jiného, kdo se snaží o prosazení Gnu/Linuxu široké veřejnosti. Zas tolik let to není, co se plakalo, že linux je třeba prosadit i na desktop a když už se tak téměř děje, tak se kritizuje. Ale hold jde o "zajetou" českou vlasnost.

    Toť dnes asi vše.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.3.2010 09:18 ZeXx86 | skóre: 19 | blog: ZeXx86 blog | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    Me se novy vzhled ubuntu libi a nemam problem si zvyknout na nove ovladani, sam pouzivam gentoo, ale v ubuntu je vzdycky neco navic oproti ostatnim user distrum. Pouze se obavam reakci lidi na ty tlacitka v oknech na leve strane. Jedine co mi na ubuntu od nedavna vadi je spojeni s Yahoo, kde se pouziva Bing. Nastesti vse jde prenastavit...
    ZeX/OS - http://zexos.org
    6.3.2010 09:37 Dundee5 | skóre: 17 | blog: Dundee5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    Určitě se stylem Applu hodně inspirovali, to je jasné. Barevně myslím, že je to krok vpřed, ale ty tlačítka vlevo jsou trošku úlet.
    Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí. --Benjamin Franklin
    Vojtěch Trefný avatar 6.3.2010 10:03 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    Tlačítka vlevo: Budou (resp. už jsou) vpravo.
    6.3.2010 10:23 frantisek | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"

    Sice nejsem schopen posoudit ani Apple, ani Ubuntu, při četbě mě však napadla jedna věc k tomu, že vzhled je důležitý akorát pro ty "obyčejné" uživatele.

    Já si myslím, že je důležitý pro všechny. Přehlednost, intuitivnost a čtivost různých textových/grafických značek přeci zvyšuje efektivitu práce. Neztrácím čas hledáním té správné volby, prostě podvědomě "vím", kde to je (do kapitoly "vzhled" můžeme násilně narvat i intuitivnost zkratek paramentrů u programů spuštěných v shellu).

    U zastánců, kteří tvrdí, že na vzhledu nezáleží, to platí také, jenže oni(vč. mě) mají prostě posunutá měřítka co je onen vyumělkovaný vzhled.

    Pro typického čtenáře Ábíčka tak vzhled nevyžaduje různá blikání, zesvětlování, supr-čupr ikonky, ale decentní jasně výmluvné značky. Chápe, že tyto vychytávky nejsou od toho, aby se jimi kochal, nebo aby ho odváděly od práce. Hlavně musí zabírat naprosto minimální část pracovní plochy.

    Závěrem tedy shrnuji: Na vzhledu záleží i geekům!
    otasomil avatar 6.3.2010 10:27 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"

    >>>Na vzhledu záleží i geekům!

    Tak samozrejme pac geek neni zvedav na hocijake graficke 3,14coviny.

    Ovce user ma vsak tyto 3,14covin rad a potrpi si na ne.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    6.3.2010 10:30 frantisek | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    Jak jsem přišli k tomu, že to má "ovce user" rád? Spíše je jim to neustále předkládáno. Na jejich názory se většinou nikdo neptá?
    Vykook avatar 6.3.2010 10:47 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    Muzes byt konkretni a ukazat alespon 2 takove 3.14159265coviny, ktere maji ovce?
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    otasomil avatar 6.3.2010 11:13 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"

    Treba ruzne desktopove efekty, pruhlednost ramu oken apod....

    Masovym uzivatelum (ovce tzn widle user) se libi styl windows aero apod, uz se nebudou vracet k "hnusnemu" ac praktickemu motivu win xp.

     

    Linuxove desktopove prostredi laka na prusvitna gumova okna, Beryl Compiz ... Teenageri jakozto potencionalni uivatele GNU/Linuxu nebudou machrovat s Fluxboxem, Blackboxem, Jwm95 ... ac se jedna o prehledna, rychla a dobre pouzitelna GUI.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Vykook avatar 6.3.2010 11:38 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    Zrovna u Woken bych rekl ze ty efekty prinejmensim neprekazi(alespon vetsina), pravdou ale je ze compiz v rukou cloveka bez vkusu, dopadne skutecne katastrofalne, ostatne kdyz to byla novinka tak jsem si gumovejma/horicima oknama taky prosel...
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    6.3.2010 13:12 12345 | skóre: 41 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    Kde bereš tu jistotu, že je nějaká ekvivalence mezi ovcemi a těmi, kterým se líbí dobře vypadající desktop? Já se považuji (a jsem považován) za geeka a power usera, ale ty decentní efekty (ne déšť a gumová okna) si v Compizu klidně nastavím, prostě proto, že to vypadá dobře. To nevylučuje přehlednost, rychlost, ani použitelnost, naopak je to v některých případech podporuje.

    Hardwarově si to mohu dovolit, tak proč ne? Proč bych měl používat něco, co se mi subjektivně líbí méně? Abych zapadl do té správné škatulky? Vážně nechápu ty stereotypy typu „geek nepoužívá GUI/Compiz/klikací distribuci“ nebo „eye candy je jen pro BFU“. To vidíš i zbytek světa takto černobíle?
    xkucf03 avatar 6.3.2010 14:17 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    +1
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    6.3.2010 11:20 iii
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    gnome-network-manager gnome-power-manager
    otasomil avatar 6.3.2010 10:24 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"

    >>>profi "jůzři"

    Profi jůzr Mac OS, Ubuntu, Windows .... je treba sekretarka v kanclu pac techniku s timto SW pouziva na psani dokumentu v nejakem textovem editoru.

    Samotne technice a OS vsak v naproste vetsine pripadu rozumi jak koza petrzeli.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    6.3.2010 11:25 Pavel Pinkava | skóre: 12 | blog: pin2k | Bystřice nad Pernštejnem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    Máte pravdu, to jsem se zřejmě špatně vyjádřil, ale věřím, že víte co jsem měl na mysli.
    6.3.2010 10:42 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    nie, nezda sa ti to. rozmazane fonty, tlacitka okien nalavo, jednofarebny panel hore. je to cista kopia.
    xkucf03 avatar 6.3.2010 11:56 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    můza → múza
    co by → coby
    laptop z dílny Steva Jobse
    Já bych radši počítač z dílny Steva Wozniaka (nemyslím staříčký Apple II), IMHO kdyby měl větší vliv v Applu Wozniak, bylo by to zajímavé…
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    7.3.2010 14:13 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    Woz se dnes věnuje již spíše tanci než digitálním obvodům :-)
    Viz.: http://www.youtube.com/watch?v=hfxWbYUTJl8&feature=related
    7.3.2010 11:01 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Apple Way a profi "jůzři"
    Je značný rozdíl mezi:

    Apple to dělá dobře.

    a

    Jediný způsob, jak to dělat dobře, je kopírovat Apple.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.