abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Osa zla

    26.11.2008 23:54 | Přečteno: 1988×

    Myslíte si, že po vás nikdo nemůže chtít finanční náhradu za to, že se řídíte platnou legislativou a ještě k tomu se zpětnou platností? Omyl. Dovolil bych si zde citovat velice zajímavý dopis, který Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, o.s. (OSA) rozeslala hotelům v České republice.

    Vážený kliente,

    obracíme se na Vás v záležitosti užívání hudebních a jiných autorských děl na hotelových pokojích prostřednictvím televizních a rozhlasových příjmačů, jakož i dalších zařízení schopných zprostředkovat přehrávání zvukových či zvukově obrazových děl. Vzhledem k tomu, že tato činnost byla dlouhodobě předmětem různých právních výkladů, dovolte nejdříve krátkou rekapitulaci vývoje situace:

    Prosinec 2000

    • nový autorský zákon převzal beze změny dosavadní právní úpravu. Nadále byli tedy provozovatelé hotelů a jiných ubytovacích zařízení oprávněni provozovat hudební a jiná autorská díla na hotelových pokojích (a jiných pokojích sloužících k ubytování) pouze se souhlasem autorů a platit autorské odměny za toto užití.

    • tato právní úprava byla v souladu se závazky plynoucími pro ČR z mezinárodních smluv a dohod, k nimž ČR přistoupila, a odpovídala nutnosti harmonizace právních předpisů ČR s právem EU.

    Květen 2005

    • v platnost vstoupila „poslanecká” novela autorského zákona, která zrušila povinnost platit licenční autorské odměny za užívání hudebních a jiných autorských děl na hotelových pokojích prostřednictvím televizních a rozhlasových přijímačů.

    • OSA společně s dalšími kolektivními správci již v rámci schvalovacího procesu opakovaně upozorňoval na vadnost takové novely vzhledem k jejímu rozporu se závazky plynoucími pro ČR jak z mezinárodních smluv, jež mají přednost před zákonem, tak ze vstupu ČR do EU.

    • rozpor byl potvrzen mj. stanoviskem Evropské komise, která vznesla požadavek na uvedení předmětných ustanovení AZ v soulad s právem EU. Únor 2008

    • v soudním sporu ve věci OSA vs. Lev soud v první instanci potvrdil nárok autora na odměnu za provozování rozhlasového či televizního vysílání děl prostřednictvím rozhlasových a televizních přijímačů umístěných v hotelových pokojích i po nabytí účinnosti novely AZ z r. 2005 s odvoláním na nadřazenost mezinárodního práva.

    • podle čl. 10 Ústavy České republiky mají ustanovení mezinárodních smluv, jež jsou pro ČR závazné, přednost před zákonem.

    • rozhodnutí soudu 1. stupně bylo v únoru 2008 potvrzeno Vrchním soudem v Praze. Květen 2008

    • v platnost vstoupila novela autorského zákona, kterou se výjimka z povinnosti platit autorské odměny za rozhlasové a televizní přijímače v hotelových pokojích ruší.

    Z výše uvedené rekapitulace je patrné, že nárok autorů na zaplacení autorské odměny vyplývající z užití autorského díla prostřednictvím radiopřijímačů, televizorů a ostatních k tomu způsobilých přístrojů umístěných v hotelových pokojích a jiných ubytovacích zařízeních nebyl spornou novelou autorského zákona z r. 2005 dotčen, trvá i nadále a provozovatelé hotelů byli i po datu 23. 2. 2005 povinni uzavírat stejně jako v předešlých letech s autorskými organizacemi licenční smlouvy a hradit sjednané autorské odměny.

    Jsme si plně vědomi toho, že obě strany, tj. autorské organizace i majitelé resp. provozovatelé ubytovacích zařízení, jsou postaveny před řešení situace, kterou ani jedna ze stran nezavinila. Autorský zákon však kolektivním správcům ukládá povinnost vykonávat svoji činnost s péčí řádného hospodáře. Autorské organizace jsou povinny hájit oprávněné zájmy zastupovaných autorů a s ohledem na výrok Vrchního soudu v Praze jsou oprávněny i povinny požadovat plnění za období po „poslanecké novele” AZ z r. 2005. Vzhledem k citlivosti této problematiky je OSA připraven řešit nastalou situaci maximálně vstřícným způsobem tak, aby výsledné řešení bylo přijatelné pro obě strany.

    V celé věci navrhujeme následující:

    Pro zpětné období od 1. 1. 2006 až do data nabytí účinnosti novely autorského zákona tj. dne 19. 5. 2008 navrhujeme uzavření dohody o narovnání formou licenční smlouvy s možností splátek, kde bude částka autorských odměn za provozování hudebních a jiných autorských děl vyčíslena na základě uveřejněných sazeb autorských odměn pro r. 2005 včetně autorské odměny pro kolektivního správce DILIA. Uvědomujeme si, že celková částka může představovat nemalé zatížení. Připravili jsme proto možnost rozložit finanční plnění za toto zpětné období do splátkového kalendáře. V závislosti na Vámi zvoleném počtu splátek a délce splácení bude možno uplatnit slevu. Pro výpočet autorské odměny a výše slevy můžete využít kalkulačku umístěnou na našich webových stránkách www.osa.cz.

    V případě dotazů a nejasností nás prosím kontaktujte v pracovních dnech v době 9–15 hod.:

    pro oblast Čech Jana Francová, T: 220 315 303, E: jana.francova@osa.cz

    pro oblast Moravy Jana Gregorová T: 542 215 142, E: jana.gregorova@osa.cz.

    Předem děkujeme za spolupráci a zůstáváme s pozdravem

    Ing. Roman Strejček

    předseda představenstva OSA

    Momentálně OSA rozesílá již navazující upomínkový dopis. Je pravděpodobné, že většina hotelů zpětně peníze nezaplatí, nechá se zažalovat a vzniklé náklady bude vyžadovat zcela oprávněně po státu.

    Smutným faktem je, že do podobné situace se může dostat kdokoliv kdykoliv. Ač pro vhodná pojmenování vydřiduchů z OSA člověk nemusí chodit daleko, hlavní vina leží na našich zástupcích v parlamentu a můžeme si být jisti, že oni za to potrestáni určitě nebudou.

    Bylo by sice krásné, kdyby si poslanci museli z vlastních prostředků platit alespoň komerční pojištění svých výtvorů a přestali tak konečně zaplevelovat právní systém dalšími paskvily, ale to je v našem politickém systému čirá utopie. Alespoň než se dočkáme dostatečně zubatého prováděcího zákona druhého odstavce druhého článku naší ústavy, což se samozřejmě nedočkáme...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.11.2008 00:54 nevis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla
    hm s osou a bsa jsou jen problémy, já bych je zrušil... ;-)

    A To to říkám to z pozice umělce
    27.11.2008 06:58 Sodalite | skóre: 18 | blog: tucnakov | Břeclav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla

    Možná by mi nějaká osoba znalá právnických kliček mohla vysvětlit, jak je možné, že chtějí peníze i za období, kdy bylo legální poplatky neplatit. Přece zákony nelze vymáhat retrospektivně, nebo ano? Nejsem z toho dvakrát chytrý. Navíc se mi chování OSA jeví jako hnus už dlouho.

    Absolutní pravda je nepoznatelná. Všechny ostatní jsou jenom soukromé lži.
    27.11.2008 08:54 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla

     Právnické kličky neznám, ale zákonů a nařízení platných retrospektivně by se pár našlo. Například výměna občanských a řidičských průkazů.  Řidičské průkazy se dřív vydávaly s neomezenou platností, teď se musejí měnit. Podobně to je s OP, které nemají nejnovější formát (ještěže mám nový cestovní pas). Platnost dálničních známek se měla zkracovat se zavedením vinět.

    27.11.2008 12:13 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla
    Datum trvanlivosti vytištěné na průkazu není zákon. Naopak platnost průkazů definuje zákon. Takže když nový zákon ukončí platnost průkazu, tak na tom není nic retrospektivního. Prostě k datu účinnosti zákona končí platnost průkazu. Žádný zásah do minulosti se nekoná.
    27.11.2008 06:58 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla
    Vite co by me zajimalo, co by se stalo, kdyby kazdy obcan ktery kdy porusil autorsky zakon sel na sebe dobrovolne podat trestni oznameni.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.

    Pokud jeden občan, tak by byl příkladně potrestán. Pokud dva, tak také. Pokud tisíce a desítky tisíc, tak by se musel změnit zákon, protože by to bylo neudržitelné.

    Tohle je historická, a setsakra účinná metoda, jak radikálně měnit věci - a mnohokrát v historii použitá. Viz Gándhí třeba. Když se Gándhímu nelíbily zákony pro barevné v Jihoafrické republice, tak jej překročil a šel se udat a nechat se zavřít. A poté to udělalo obrovské množství jiných. Stalo se neudržitelným a zákon musel být zrušen. Podobně třeba reagovala církev na perzekuce v Polsku - a není se tedy co divit, že získala obrovský morální kredit u Poláků.

    rADOn avatar 28.11.2008 01:33 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla

    Pletes si Gandhiho s Nelsonem Mandelou :-)

    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    28.11.2008 07:59 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla
    No, Gandhi zase pokud vim si sel pro sul :-)
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    1.12.2008 16:10 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Nicky726 avatar 27.11.2008 08:16 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla

    :-!

    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    27.11.2008 10:06 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla

    Je jen otázkou času kdy elektrikáři založí "OSE" a budou po hotelech vymáhat paušálně peníze za to že jim jakožto umělci přes kabely a elektroniku nainstalovali tyto kabely a že jen díky tomu může hotel fungovat a mít svítící světla, chladící ledničky a prací pračky.

    Tohle je hnus, každému by se doživotně líbilo vybírat paušálně výpalné, ale takhle to snad nejde řešit :(

    27.11.2008 10:20 iMHO | blog: iMHO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla

    Už to začalo. Své výpalné chtějí "zvukoví mistři". Nebo jak se to jmenuje ... aha www.svazautoru.org/cesko/ochrany-svaz-zvukaru-vyzaduje-poplatky-jako-osa

    Luk avatar 27.11.2008 11:04 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    27.11.2008 14:19 iMHO | blog: iMHO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla

    No jasně, já věděl, že už jsem to čet i na nějakém webu, který navštěvuju pravidelě. : -)))

    rADOn avatar 27.11.2008 11:10 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla
    Co kdybychom zalozili Ochrany svaz programatorsky a vymahali svuj podil z vypalneho ? Programovani spada (narozdil od elektrikaru :)) pod autorske pravo a svoje "produkty" sirime po mediich ze kterych se vyplane vybira. Kdyz se nikdo nechytne za frnak, aspon by to byl hezky prispevek do rozpoctu FOSS organizaci.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    27.11.2008 12:12 1john2 | skóre: 35 | blog: jo12hn | zlín, brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla

    +1 co je potreba pro zalozeni?

    Luk avatar 27.11.2008 12:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla
    Stačí založit občanské sdružení a podat si žádost na ministerstvo. Jenže pro software už MK jednu žádost zamítlo (podali ji lidé okolo Mironetu), takže si nelze dělat iluze, že to projde. Proto jsem navrhoval podat žádost aspoň na hudební software, což by otevřelo cestu k penězím z hudby (podle stejného klíče, jako to udělali zvukaři).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly

    Co kdybychom zalozili Ochrany svaz programatorsky a vymahali svuj podil z vypalneho ? Programovani spada (narozdil od elektrikaru :)) pod autorske pravo

    Má to jeden háček, hudebníci byli zákonem omezeni o některá svá práva, a jako kompenzace vznikly autorské poplatky. Že se to časem rozbujelo do dněšních rozměrů je jiná věc. Žádný soudný programátor nevstoupí do Ochranného svazu autorského, protože by musel přijít o stejná práva jako hudebníci - tedy každý legální uživatel programu by mohl pro svojí osobní potřebu při zakoupení jedné licence použít třeba tisíc licencí, a autor programu by mu to nemohl zakázat. Dále by bylo možné legálně stáhnout jakýkoli program, nainstalovat jej a používat pro svojí osobní potřebu (třeba pro potřebu své firmy), aniž by za něj platil a byl by nepostižitelný. Třeba byste si stáhli nejlepší a plnou verzi AutoCaDu a používali jako nástroj pro svojí vlastní konstrukční firmu - zcela zdarma a legálně. A samozřejmě, aby se mohly platit poplatky do Ochranného svazu programátorského, museli by s tím souhlasit všichni programátoři, výrobci a prodejci programů. A obávám se, že pro programátory by takový svaz byl totálně nevýhodný a hloupý.

    27.11.2008 15:57 slayn | skóre: 5 | blog: Cokoliv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla
    museli by s tím souhlasit všichni programátoři, výrobci a prodejci programů

    a s OSA souhlasi vsichni muzikanti?
    To err is human, to arr is pirate!

    Autorské poplatky se prosadily v době, kdy tu vládli soudruzi a nemuseli se nikoho ptát. Měl jste tedy prosadit programátorskou obdobu za stejného režimu :-)

    Mimochodem, oni by se dnes taky neptali, ale firmy typu Adobe, Microsoft, Autodesk a další mají dosti zelených papírků na lobby, a asi byste to neprosadil.

    rADOn avatar 28.11.2008 01:30 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla

    Autorske poplatky se prosadily o sto let drive 

    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    28.11.2008 07:52 headhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Osa zla

    Co kdybychom zalozili Ochrany svaz programatorsky a vymahali svuj podil z vypalneho ? Programovani spada (narozdil od elektrikaru :)) pod autorske pravo

    Žádný soudný programátor nevstoupí do Ochranného svazu autorského, protože by musel přijít o stejná práva jako hudebníci - tedy každý legální uživatel programu by mohl pro svojí osobní potřebu při zakoupení jedné licence použít třeba tisíc licencí, a autor programu by mu to nemohl zakázat. Dále by bylo možné legálně stáhnout jakýkoli program, nainstalovat jej a používat pro svojí osobní potřebu (třeba pro potřebu své firmy), aniž by za něj platil a byl by nepostižitelný.

     Tak zalozme "Ochrany svaz programatoru Open Source". Open Source je zdarma a legalne k dispozici. A nikto z toho nic nema, takze to vyhovuje, ne?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.