abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ardour 2.0 - DAW na Linuxu

    17. 9. 2007 | Libor Křivák | Multimédia | 20874×

    Oblasti hudebního softwaru v současnosti jednoznačně dominují dva operační systémy - MacOS X a MS Windows. Není tomu tak dávno, co prakticky veškeré pokusy o audio aplikace pro GNU/Linux budily spíše úsměv na tvářích uživatelů těchto platforem, kteří jsou hýčkáni nepřebernou nabídkou profesionálních audio aplikací a několikagigabajtovými virtuálními instrumenty s vyšperkovaným grafickým rozhraním. Uživatel Linuxu dřel bídu s nouzí a ať chtěl či nechtěl, k ukojení svých hudebních choutek musel rebootovat do výše zmíněných systémů. Časy se ale (snad) mění...

    Zní to jako revoluce

    Vývoj Ardouru jsem zpočátku sledoval jen tak jedním okem, ale i tak mi neuniklo, že po verzi 1.0 se autorský tým v čele s Paulem Davisem místo otvírání šampaňského vrhl okamžitě na přepsání GUI do GTK+2, což bylo nedávno úspěšně završeno vydáním finální verze 2.0. I když jsem zpočátku nebyl zvoleným toolkitem příliš nadšený (prostě raději Qt aplikace než GTK+2), musím uznat, že nový slušivý kabátek Ardouru velmi sekne, a jistě tomu pomohla i spolupráce s německým designérem Thorstenem Wilmsem.

    Co to umí

    K čemu že to vlastně Ardour slouží? Jak asi většina z vás tuší, k profesionálnímu nahrávání, editaci a mixování hudebních nahrávek. Jako většina obdobného softwaru disponuje:

    • neomezeným počtem audio stop, sběrnic a počtem pluginů
    • nedestruktivní editací a možností neomezeného undo/redo
    • synchronizací přes MTC(MIDI Time Code), MMC(MIDI Machine Control) a JACK
    • plnou podporou LADSPA audio pluginů a částečně omezenou podporou VST pluginů (viz dále)
    • podporou HW ovladačů (Mackie, Logic control)
    • plnou podporou automatizací

    Instalace

    Pro účely recenze jsem zvolil distribuci zaměřenou právě na zpracování zvuku založenou na openSUSE Jacklab Audio Distribution, aktuálně ve verzi 1.0 beta 2. Jacklab má předpřipravený realtime kernel, který zaručí maximální výkon v audio aplikacích bez dropoutů. Ardour je samozřejmě také obsažen, ale pokud chcete mít zapnutou podporu VST (a to určitě chcete) je potřeba stáhnout zdrojové kódy Ardouru, VST 2.3 SDK od firmy Steinberg, nainstalovat Scons a GCC a devel balíky projektu Wine. Archív vstsdk2.3.zip umístíme do adresáře libs/fst a zadáme scons VST=1 a následně scons install. Pokud máme v systému všechny potřebné devel balíky (a není jich málo), měli bychom se dočkat kýženého výsledku, jehož funkci můžeme ihned ověřit zadáním ardourvst.

    Na první pohled

    Hned po prvním spuštění Ardouru je jasné, kde brali autoři (tedy hlavně Paul Davis) inspiraci. Ano, jsou to slavné Pro Tools od firmy Digidesign. Také proč ne, vždyť Pro Tools jsou v oblasti profesionálního HDR legendou a jakýmsi nepsaným standardem (i když zde je potřeba zdůraznit, že síla a jedinečnost Pro Tools HD nespočívá jen v SW, ale i HW, který je se SW dokonale odladěn); zřejmě kvůli jejich dominanci ve velkých studiích za oceánem. Na starém kontinentu přeci jen značnou část koláče ukrajují Nuendo a Soundscape. Takže zatímco uživatelé Pro Tools se budou v Ardouru cítit jako ryby ve vodě, uživatelé v domácích studiích asi rozšířenějších Cubase, Sonaru či Logicu, které vznikly původně jako MIDI sekvencery a o DAW možnosti byly rožšiřeny později, si budou muset trošku zvykat. Ardour, podobně jako již zmíněné Pro Tools, obsahuje dvě hlavní okna zde nazvaná "Editor" a "Mixer". V těch se odehrává téměř vše podstatné, takže v Linuxu s výhodou využijete standardních virtuálních ploch či druhého monitoru.

    Ardour: ardour_vs_pro_tools
    Ardour 2.0 versus Pro Tools 7.1 M-Powered

    Editor

    V okně "Editor" se podle všech očekávání nachází časová osa, na niž můžeme přidávat jednotlivé stopy či sběrnice. Záznam v audio stopách je znázorněn ve formě tzv. regionů, které představují jednotlivé audio soubory (nebo jejich části) uložené na disku, a jejichž seznam najdeme v záložce umístěné úplně napravo okna. Regiony můžeme vytvářet, stříhat, přesouvat, mazat, kopírovat, zkracovat či prodlužovat bez změny ladění. Veškerá editace je samozřejmě nedestruktivní a je možno využívat neomezené undo. Nechybí také možnost "snapování" (přichytávání regionů na definovanou mřížku) a punch recordingu. Pokud upřednostňujete práci v jednom okně a neradi se přepínáte do okna mixeru, o kterém bude řeč v další kapitole, můžete si v levé části Editoru zobrazit pomocí klávesové zkratky (Shift+E) šavli aktuálně zvýrazněné stopy.

    Ardour: editor3
    Okno Editor

    Průběhy fade-in a fade-out na začátcích a koncích regionů můžeme pohodlně editovat přímo na časové ose. Na výběr v menu pod pravým tlačítkem máme lineární a exponenciální průběhy (linear, slowest, slow, fast, fastest). K detailní editaci tzv. crossfadů slouží v Ardouru X-fade editor, v němž jsou přednastavené průběhy, které můžeme pochopitelně editovat ručně pomocí uzlů.

    Ardour: xfade
    X-fade editor

    Po vzoru Pro Tools lze zobrazovanou velikost stop měnit jen po krocích (small, smaller, normal, larger, large, largest) nikoliv plynule, jak to známe z ostatních HDR programů. Pravdou je, že toto rozmezí je pro efektivní práci více než dostatečné a pohodlně jej lze měnit myší (shift + kolečko myši).

    Pro každou stopu lze vytvořit a editovat také graf automatizace nejen panoramy a zisku (neboli posunu faderu), ale i všech parametrů přiřazeného realtime efektu (pluginu). Ardour disponuje následujícími režimy automatizace:

    • Manual - vypnuta
    • Play - čtení automatizace
    • Write - zapisuje spojitě
    • Touch - zapisuje, pouze pokud pohybujete faderem

    Ardour: automatizace
    Možnosti automatizace

    Ardour také umožňuje tzv. freezování stop známé například z Cubase, při kterém je stopa jakoby "zmrazena" včetně všech efektů, automatizací a nastavení. Její editace je možná až po následném "rozmrazení". Cílem tohoto "zmrazení" je ulehčit procesoru při větších a na výpočetní výkon náročnějších projektech.

    Celkově lze říci, že editační možnosti Ardouru v ničem podstatném nezaostávají za komerční konkurencí a pokud vám přeci jen nějaká ta "featura" schází, můžete si o ni napsat autorům.

    Mixér

    V okně mixpultu je vše krásně přehledně a logicky uspořádáno podle signálové cesty, jak tomu bývá na analogových mixpultech. V každé "šavli" najdeme nejprve (odshora) její název, výběr vstupu a tlačítko record. Následuje sekce pro vkládání pre-fader inzertů, sendů a realtime pluginů. Zde je signál ještě nezávislý na poloze faderu (tahového potenciometru). Pod ní najdeme tlačítka Mute a Solo, následuje samotný fader, VU metr indikující amplitudu signálu a tlačítko ovládání automatizace faderu. Pod ním tlačítko Group, kterým můžete příslušnou stopu či sběrnici začlenit do podskupin, ve kterých je pak společné ovládání faderu, tlačítko post, pre a input, kterým vybíráte zdroj signálu. Následuje sekce pro post-fader pluginy, inzerty a sendy, pod ní najdeme ovládání panoramy a směrování výstupu. Ke každé stopě si můžete také vytvořit komentář s jejím popiskem. Jak jste si možná všimli, autoři se rozhodli nezabudovat ekvalizér přímo do mixpultu, ale přiklonili se k názoru, že si každý ten svůj oblíbený EQ vybere ve formě pluginu. Těžko říci, zda je to výhoda či nevýhoda, ale faktem zůstává, že konkurenční DAW většinou nějakým zabudovaným EQ disponují.

    Ardour: mixer1
    Mixpult v Ardouru

    MIDI Sekvencer

    Aktuálně poslední verze Ardouru 2.0.5 bohužel zatím nedisponuje MIDI sekvencerem, tudíž můžete zapomenout i na využívání v současnosti velmi populárních virtuálních instrumentů. K tomu musíte použít synchronizaci s jinou aplikací (např. Rosegarden přes JACK). Ale na implementaci sekvenceru již pilně pracuje (v rámci programu Google Summer Of Code) Dave Robillard. Aktuálně byla přidána podpora základní editace MIDI stop jako kvantizace, mazání a přidávání not pomocí nástroje pera, barevné rozlišení not podle síly, přesněji rychlosti úhozu (velocity), stopy pro perkuse (kanál 10) a dva módy pro zasílání MIDI CC dat (kontrolery) - diskrétní a po částech linearně interpolovaný.

    Ardour: ardour_midi2
    Aktuální stav vývoje MIDI sekvenceru

    Pluginy

    Dost podstatnou záležitostí je samozřejmě podpora takzvaných realtime plug-inů, bez kterých se asi v dnešní době neobejdeme. Používat můžete dva druhy pluginů: LADSPA nebo VST. Volně dostupných LADSPA pluginů je poměrně velké množství, ale bohužel o velké většině z nich se dá říci, že nejsou příliš kvalitní (některé jsou přímo "naprosto k ničemu", ale pár použitelných se přeci jen najde). Na všechny parametry pluginu můžete samozřejmě použít automatizace. Daleko důležitější ovšem je, jak se Ardour popere s VST pluginy, protože ty jsou v současnosti průmyslovým standardem, který podporují v podstatě všechny firmy.

    Ardour využívá projektu FST, který je závislý na Wine a z toho samozřejmě plynou jisté problémy a ne všechny pluginy rozchodíte. Pluginy (dll knihovny) umístíte do /usr/local/lib/vst nebo /usr/lib/vst, kde je program ve výchozím nastavení hledá. Abych se přiznal, byl jsem příjemně překvapen množstvím VST pluginů, které se podařilo bez problémů zprovoznit. Našly se ale i takové, které buďto vedly k pádům, nebo se mi je nepodařilo oživit vůbec. Proto doporučuji nejprve pluginy řádně vyzkoušet a následně používat jen ty stabilní. Je jasné, že tato cesta nebude nikdy úplně ideální, i když se Wine neustále vylepšuje. Dost často jste odkázáni na elaborování s různýmy buildy Wine a když rozchodíte jedno, nefunguje druhé.

    Ardour: ardour_vst
    VST pluginy v Ardouru 2.0

    Těchto problémů si je naštěstí spousta lidí vědoma, a tak existuje ještě jedna možnost, jak rozchodit VST pluginy a instrumenty v Linuxu. Ta sice přímo s Ardourem nesouvisí, ale přesto ji okrajově zmíním. Vzniká totiž projekt JOST, který nepoužívá žádné Wine, ale jde o opravdu nativní VST host. Projekt je zatím ve velmi raném stádiu vývoje, ale i tak je již řada VST pluginů a instrumentů funkčních. I tato cesta má samozřejmě menší zádrhel, a tím je nutnost přepsání částí kódu pluginů, aby byly čistě linuxové. To je možné jen u pluginů vydaných pod GPL nebo podobnou licencí a nedovedu si v současnosti představit, že by se podařilo přesvědčit softwarové firmy, aby svoje pluginy samy portovaly.

    Mixdown

    Celou "session" a tedy i výsledek své práce můžete samozřejmě ve finále vyexportovat jako jeden audio soubor, neboli provést tzv. mixdown a následně například vypálit na CD. Výběr exportních formátů je poměrně velký a nechybí samozřejmě ani nejrozšířenější WAV (8, 16, 24 a 32 bitů). Dále pak AIFF, RAW, PAF, AU, IRCAM a W64 (64bitový WAV).

    Ardour: export
    Mixdown session

    Video a prostorový zvuk

    Pokud vytváříme hudební doprovod k filmům či reklamám, můžeme využít projektu xjadeo, aktuálně ve verzi 0.4.0, jímž lze synchronizovat video přehrávač a Ardour přes JACK nebo MTC. Pokud vás zajímá možnost mixování prostorového zvuku přímo v Ardouru, pak vězte, že byl také zahrnut do programu Google Summer Of Code.

    Ardour: xjadeo
    Ardour a xjadeo

    Kompatibilita

    Ardour používá svůj vlastní formát souborů pro ukládání session na bázi XML, což je samozřejmě chvályhodné, ale jak už to tak bývá, v současnosti s jeho formátem v žádném komerčním HDR nepochodíte. Pokud potřebujete váš projekt dostat do či ze studia, kde používají s největší pravděpodobností komerční DAW, musíte exportovat každou stopu zvlásť, například jako WAV. Do budoucna by se určitě hodila podpora OMF (Open Media Format), který podporují jak Cubase, Sonar, Digital Performer, Logic, tak i Pro Tools (díky DigiTranslatoru). Samozřejmě i OMF má svá omezení, ale alespoň základní přenositelnost projektů mezi aplikacemi zajišťuje. Jeho podpory v Ardouru bychom se mohli časem dočkat díky projektu Deck2OMF. Ohledně podpory AAF (Advanced Authoring Format) sice nějaké zmínky můžeme v mailing listech vývojářů najít, ale asi jde zatím o hudbu budoucnosti.

    Ardour: ardour_beryl
    Ardour v akci

    Závěr

    Přestože není vývoj Ardouru zdaleka dokončen a na některé funkce si musíme ještě chvíli počkat (MIDI sekvencer, surround mixing), již dnes představuje v kombinaci například s masteringovým programem JAMIN velmi komplexní audio řešení pro platformu GNU/Linux. Také díky němu ušel Linux v oblasti zpracování zvuku za poslední zhruba dva roky obrovský kus cesty a již se přiblížil na dohled lídrům pelotonu MacOS X a MS Windows, i když mu stále ješte cosi chybí. Ať už je to nedostatek kvalitních aplikací jako je právě Ardour, nebo přeci jen ještě obtížnější instalace a zprovoznění oproti konkurenčním platformám, či potřeba uspokojivě dořešit otázku VST/VSTi. Ale i tak nezbývá, než pomyslně smeknout kloubouk před autory, (zejména Paulem Davisem - ten stál i u zrodu nízkolatenčního audio serveru JACK bez kterého by se nedalo o profesionálním audiu na Linuxu ani hovořit), kteří odvedli kus poctivé práce a dokázali téměř nemožné - přinést uživatelům Linuxu opravdu profi audio aplikaci na bázi open source. Doufejme, že vývoj Ardouru bude pokračovat alespoň stejným tempem jako doposud, a že neskončí v propadlišti dějin. Byla by to dozajista velká škoda, protože potenciál na to být opravdu "revolučním" určitě má. Příště (jestli tedy nějaké přístě bude) se podíváme na zoubek dalšímu nadějnému programu, a to modulárnímu audio/MIDI sekvenceru energyXT2.

    Klady

    • Cena - za obdobný komerční software zaplatíte řádově desítky tisíc korun, Ardour je samozřejmě zdarma.
    • Multiplatformnost - Ardour rozchodíte pod MacOS X, Linuxem i FreeBSD.
    • Otevřený formát session na bázi XML.
    • Možnost synchronizace s ostatními aplikacemi přes JACK.
    • Otevřený zdrojový kód.

    Zápory

    • Absence MIDI sekvenceru (zatím).
    • Ne uplně ideální podpora VST.
    • Neobsahuje vlastní sadu alespoň základních realtime pluginů, jak tomu bývá u konkurence zvykem.
    • Nekompatibilita s komerčními formáty souborů (alespoň OMF bychom se ale časem mohli dočkat).
    • Ne uplně triviální instalace - obzvláště kvůli podpoře VST je nutno kompilovat program ze zdrojových kódů, což může být pro uživatele-hudebníka či zvukaře přeci jen obtížné.
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 17.9.2007 00:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Díky za skvělý článek!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.9.2007 01:12 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    pre-fader inzertů
    Proč z? Jinak souhlasím s příspěvkem výše... hezký článek.
    Quando omni flunkus moritati
    17.9.2007 08:37 Xóža Hňabaj | skóre: 15 | blog: popcorp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Jeste by stalo za to vyzdvihnout perfektni spolupraci s externimi midi kontrolery, a s tim souvisejici funkci learn.

    Po Ctrl + Middle mouse btn. na fader/hotnotu efektu staci pohnout ovladacem na midi kontroleru, a toto se automaticky nabinduje.

    Napriklad Behringer BCR2000 funguje bez latence na vanilla kernelu bezproblemove, a ve spojeni s ardour se da pouzivat i na live efektovani.
    Jednaokový biu
    17.9.2007 09:40 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    supa počtení.

    Jen pár postřehů k doplnění:

    jacklab rt kernel je sice vyladěn k muzice, ale jsou tam dodrbané některé jiné věci. Např. detekce připojených médií (usb, cd, dvd), což třeba poněkud diskvalifikuje yast2 z instalace SW.

    Instalace ardouru, speciálně verze 2 je opravdu pro labužníky. Měl jsem pocit, že jsem se navrátil do dob slávy "rpmfind". Nějak tomu chyběly gtkmm2 balíky (jacklab).

    V těchto dnech si hraju s Qtractorem. Docela epesní a jednoduchá záležitost (až na absenci podpory VST, ale to prý časem bude).

    Že bychom už měli v oblasti nahrávání na výběr? (ardour2, qtractor, wired) Ó, jak vzrušující doba ;)

    Nedávno vyšel nový lmms a také nevypadá věru zle. Asi se na něj také juknu.

    Proč proboha většina těchto SW zavádí vlastní grafický kabátek? Vždyť se na to víceméně nedá koukat.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    17.9.2007 10:14 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    jacklab rt kernel je sice vyladěn k muzice, ale jsou tam dodrbané některé jiné věci. Např. detekce připojených médií (usb, cd, dvd),
    Jak konkrétně? Nic takového nepozoruju. Respektive nepozoruju rozdíl mezi stroji s RT a normálním jádrem v tomto směru.
    Instalace ardouru, speciálně verze 2 je opravdu pro labužníky.
    To je spíš problém některých distribucí, ne? Já intaluju ardour přes emerge ardour (respektive před pár lety jsem ho takhle nainstaloval a teď už mi chodí jenom nové verze) a ničeho špatného jsem si nevšimnul.
    Že bychom už měli v oblasti nahrávání na výběr? (ardour2, qtractor, wired) Ó, jak vzrušující doba ;)
    No nevím. Wired moc na nahrávání není. Popravdě dodnes jsem nepřišel na to, k čemu vlastně je a co umí. Chtělo by to alespoň jeden demosong. Pokud to má být samohrajka ala reason, tak to mi tedy mnohem zajímavější (a hlavně funkční) přijde třeba Beast nebo PD (i když to je trochu z jiného soudku).

    Qtractor se dost dobře nedá nazvat DAW i když na seznámení s jeho problematikou nebo jednoduché a intuitivní zaznamenání okamžitých nápadů je výborný.

    Každopádně nevím, proč zrovna zmiňovat tyhle dvě. Existuje toho mnohonásobně víc. apps.linuxaudio.org napoví.
    Proč proboha většina těchto SW zavádí vlastní grafický kabátek? Vždyť se na to víceméně nedá koukat.
    Většina určitě ne. Když pominu zmíněný wired nebo PD, tak ostatní jsou normální GTK nebo QT aplikace.
    17.9.2007 10:42 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    1) jacklab rt kernel mi zkrátka a prostě nespolupracuje s výměnnými médii. Navíc jsem včera objevil, že začal vyhazovat hromadu xrunů. Což je ale jiná pohádka.

    2) ano, je to záležitost distra. Na druhou stranu spolu tedy moc nesouvisí jacklab rt kernel a gentoo ebuild pro ardour, že?

    3) ano, Wired je divný. Qtractor je pro mne výtečný právě díky své jednoduchosti. Protože já dělám jednoduchou muziku. Prostě teď to u mne vypadá následovně: qjackctl, qtractor, hydrogen. A hromada CAPS ladspa pluginů. Víc, kromě kytary s externím předzesilovačem, mi netřeba. Opravdu na demo práci, která se v budoucnu často ani nepoužije, nechci studovat týdny všechny vlastnosti Ardouru.

    4) Proč je pak i ten ardour obarven do černa? Ale je to nepodstatné.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    16.12.2007 23:47 clco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    prosím vás mam par dni ubuntu a v XP jsem požíval Cubase Le ktery jsem dostal k Zoom G21u, na zaznamenání nápadu super, stahl jsem si ardour, ale nějak nemohu najít kde nastavím USB zvukovku ze Zooma. V CUbase stačilo nastavit Device setup a VST input a bylo to nachystany, ak je to tady... už se k XP nechci vracet, ubuntu mě plně vyhovují, ale potřeboval bych v tom nahrávat kytarový nápady...tak jestli budete někdo tak hodnej a poradíte mi, budu moc rád, jinak si budu muset na nahrávání nainstalovat zpět wokna :-(
    17.12.2007 09:35 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    přesnou odpověď na tvůj dotaz neznám, začal bych zjišťováním, zda tvůj systém vůbec tu zvukovku podporuje, nicméně poradím ti, že takovéto dotazy patří do poradny (odkaz na prvním místě menu pod titulkem ABCLINUXU při standarním rozvržení této stránky) a ne pod starý článek, neboť tady si toho všimne mnohem méně lidí

    možná by taky nebylo od věci napsat odkud jsi, tyto věci se leckdy řeší líp osobně a třeba budeš mít štěstí, že potkáš nějakého muzikanta z okolí, který bude ochoten se zastavit
    17.9.2007 10:37 Phokz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Výborný článek, měl bych též zájem o počtení o hardware používaném linuxovými hudebníky.
    17.9.2007 11:54 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    +1. Ocenil bych taky přehled HW na trhu pro tyto účely (uvažuji o koupi USB zvukovky, která by dokázala nahrávat 8 nezávislých stop, ale moc ani nevim, kolik to stojí a hlavně jak to pod Linuxem šlape).
    17.9.2007 12:27 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    USB na 8 nezávislých stop je dost špatný nápad (a kromě toho taková karta se snad ani nedělá). Pokud to nemůže být PCI (tam jsou dobře podporované karty například M-audio delta 1010 (LT), Echo Layla, RME multiface, případně s jistými omezeními E-mu 1616m). Z firewire toho běhá celkem velká část a ještě větší část toho pojede v dohledné době, ale ovladač je zatím dost experimantální, nicméně použitelný.
    17.9.2007 15:15 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    A vida, jsem rád že odpověděl někdo kdo tomu zřejmě rozumí víc než já! Můžete konkrétněji s těmi zařízeními na FireWire (notebook, takže PCI ne)? Díky.
    17.9.2007 19:26 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Záleží, co přesně potřebujete. Kolik vstupů, kolik výstupů, kolik digitálních rozhraní a jaká, jestli i mikrofonní předzesilovače nebo stačí linky. Pokud to má mít 8 analogových vstupů, tak už to taky nebude žádná láce, počítejte tak kolem 15 tisíc za nějaký entry level (pro srovnání PCI M-audio delta 1010LT přijde na nějakých 6kKč i když kvalitativně je to samozřejmě nižší třída, pro mnoho použití bohatě stačí). Kromě samotných zvukovek na FW existují i mixpulty s FW výstupem. Nedávno někdo reportoval funkčnost pultu Phonix Helix board 18 MkII, který za rozumné peníze nabízí hned 16 stop po FW. Samozřejmě nejde o žádný studiový highend ale dovedu si to představit třeba ve zkušebně nebo klubíku a vždycky při hraní k tomu jenom připojit notebook a odnést si záznam z jednotlivých vstupů k dalšímu zpracování.

    Co se týče podpory FW karet v linuxu, jako odrazový můstek bych doporučil stránky projektu ffado ,který má za cíl vytvořit generický ovladač pro firewire karty a hlavně jeho mailinglisty. Je tam i tabulka HW, ale údaji v ní bych se moc neřídil. Například "not supported" je potřeba číst jako: "výrobce karty na nás kašle, takže pro nás jeho produkty nejsou priorita", nicméně fungovat klidně mohou. Většina FW zvukovek totiž používá standardizovaný protokol, takže není potřeba extra driver jako u PCI karet. Ale jak říkám, pro běžného uživatele, co nechce s ničím laborovat, to asi ještě není připravené.

    Abych nezapomněl, karta do notebooku nemusí znamenat nutně Firewire, případně USB. Jsou i karty do cardbusu. To se týká třeba již zmíněné RME multiface, e-mu 1616m nebo starších kart Echo Layla/Gina/Mona (kvalitní, dobře podporované a dají se koupit za zajímavé peníze z druhé ruky). Navíc netrpí problémy karet na FW jako je háklivost na použitý čipset, vyšší latence a větší zatížení CPU.
    18.9.2007 19:11 František
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Nemáte někdo zkušenost se zvukovkami EDIROL UA101 nebo UA1000 pod Linuxem? Podporují USB2 a podle papírových parametrů i testů jsou velmi dobré. Nenašel jsem ale téměř nic o jejich (ne)fungování v Linuxu.
    19.9.2007 09:47 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    to jsem si takhle kdysi podle papírových parametrů a testů pořídil Canon FS4000 ... a dodnes občas zjišťuju, že to byla blbost
    20.9.2007 09:24 František
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Tož na filmový skener se stačilo zeptat, do toho vidim přece jenom víc (ale jen pod Widlema :-() než do zvukovek pod Linuxem :-). Nebo mrknout na http://www.fotopruvodce.cz/fotoforum.phtml, teď jsou tam sice některá témata dost ustřelená, ale pořád se dá odtamtud dost informací vydolovat.
    19.9.2007 23:35 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    O UA101 se tuším psalo něco v linux audio user listu (doporučuju projít archivy). Ten vyšší model nevím, ani jsem o něm nikde nečetl, že by to byl nějký extra kauf s dobrým poměrem cena výkon. Spíš bych se podíval na Focusrite, Presonus nebo třeba Motu traveller. Hodně zajímavě vypadá i Alesis IO|26, ale ten bohužel spadá zrovna do kategorie "unsupported" a zatím se mi ho nikde nepodařilo půjčit, abych zkusil, jestli nepůjde s generickým ovladačem.
    20.9.2007 09:27 František
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Díky za nakopnutí směrem k Linux audio user listu. Super odkaz.
    19.9.2007 09:43 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Navíc netrpí problémy karet na FW jako je háklivost na použitý čipset, vyšší latence a větší zatížení CPU.
    MUHEHE :-D ... promiň, ale tato hláška mi v threadu, kde rozmlouváš použití USB, přišla opravdu vtipná (jestliže FW karty mají v tomto směru "problémy", co bys potom musel říci o USB?) (čímž neříkám, že nemáš pravdu ... jenom ten kontext je cool ;-))
    19.9.2007 11:45 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Navíc netrpí problémy karet na FW jako je háklivost na použitý čipset, vyšší latence a větší zatížení CPU.
    MUHEHE :-D ... promiň, ale tato hláška mi v threadu, kde rozmlouváš použití USB, přišla opravdu vtipná (jestliže FW karty mají v tomto směru "problémy", co bys potom musel říci o USB?)
    O USB říkám hned na začátku, že to pro multikanál není dobrý nápad. FW je výrazně robustnější řešení, ale svoje mouchy má. Částečně je to dané principem (vyšší latence) a částečně blbou implementací mnohých FW čipsetů, která způsobuje lupání a kousání.
    20.9.2007 09:01 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    O USB říkám hned na začátku, že to pro multikanál není dobrý nápad.
    jasně, ale je vtipný ten kontext, že důvody, pro které (mimojiné) zavrhnout USB, potom vyčteš i jeho "náhradě"
    FW je výrazně robustnější řešení, ale svoje mouchy má.
    hm, trošku OT - za největší mouchu považuju to, že je dražší, tudíž v lowendu se místo něj používá USB, tudíž FW se nevyrábí a neprodává v takovém objemu, což jej ještě relativně zdražuje, a vzniká pak jakýsi lock-in, kdy uživatel, který by byl ochoten koupit si nějaký ne-úplně-levný hardware na FW už není ochoten kvůli tomu jednomu kousku (když ostatní má na USB) kupovat ještě FW řadič (nebo třeba ani nemůže - notebooky), a raději poptává USB verzi

    ... ale to není ani tak chyba FW jako současné konzumní společnosti, kde se musí šetřit náklady za každou cenu (i když centíky za FW licence za to jistě hodně zodpovídají)
    20.9.2007 17:15 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    O USB říkám hned na začátku, že to pro multikanál není dobrý nápad.
    jasně, ale je vtipný ten kontext, že důvody, pro které (mimojiné) zavrhnout USB, potom vyčteš i jeho "náhradě"
    USB má ale mnohem větší problémy než FW a pak ještě některé další. Na tom není nic vtipného, to je prostě fakt.
    hm, trošku OT - za největší mouchu považuju to, že je dražší
    Dražší asi nebude, vždyť FW je běžné i na deskách za 1500,-Kč. Spíš je celý problém v tom, že je to technologie konkurenční k microsoftímu USB a podle toho se k tomu výrobci PC chovají. FW rozhraní je takřka bez výjimky řešené dodatečným broukem lípnutým na PCI namísto, aby bylo samozřejmou součástí čipsetu.
    22.9.2007 21:05 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Na tom není nic vtipného, to je prostě fakt.
    hm, a to má být jako v rozporu?

    - znáš pořady ve stylu "Neváhej a toč"? ... že je fakt, když někdo dostal před kamerou do koulí, jako brání tomu, aby se tam diváci váleli smíchy?
    Dražší asi nebude, vždyť FW je běžné i na deskách za 1500,-Kč. ... FW rozhraní je takřka bez výjimky řešené dodatečným broukem lípnutým na PCI namísto, aby bylo samozřejmou součástí čipsetu.
    hm, takže řešení samostatným broukem je stejně drahé jako řešení v rámci jiného chipsetu?

    ... jinak nevím jak je to teď, ale dříve se za implementaci FW vybíraly patentové poplatky $0,25 na port, zatímco za USB ne
    24.9.2007 12:27 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Stále nechápu. Napsal jsem, že USB není dobrý nápad pro multikanálové audio a rozumnější volba je firewire. Dále jsem napsal, že kormě firewire se dělají i profi karty do cardbusu, což je defacto PCI se všemi jeho výhodami. Nevidím v tom nic nepravdivého, kontroverzního nebo dokonce vtipného. Ale už to nehodlám dál rozmazávat. Všichni kromě tebe to zjevně pochpili hned napoprvé ;)

    Co se FW týče, s těmi licencemi je to možné. Ale opakuji, že FW (tříportový TI, což je nejlepší existující implementace na trhu) je běžné i na lowendových deskách, tudíž cena asi není hlavní problém, spíš marketing tlačící konkurenční USB. Uvidíme, jak to bude vypadat po příchodu USB3.
    25.9.2007 12:00 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    ano, nechápeš :-) - popírám snad někde cokoliv z toho, co jsi řekl o vztahu USB-FW-CardBus? ... já myslím, že ne, takže reakce "nevidím v tom nic nepravdivého" je totálně mimo

    mě pouze přišel vtipný ten kontext, ve kterém jsi to řekl; tobě ne, ok, vkus se různí - prosím přijmi to jako fakt a nehledej v tom neustále, že bych snad tvůj názor na tuto problematiku napadal, ok?

    co se týče USB3, já si myslím, že teď je nejlepší příležitost chopit se FireWire - specifikace 1394c už je na světě, USB3 je v nedohlednu, hardwarově nesrovnatelné ... ale obávám se, že marketingově se to zase projede na plné čáře, neb za tím nestojí Wintel

    jinak co se týče ceny ... jasně, pro zákazníka není rozdíl, jestli si koupí desku za 1490 Kč nebo za 1500 Kč, ale pokud jde o výrobu ve statisícových sériích, a nějaký managór si spočte, že na milionu kusů ušetří půl milionu dolarů, tak prostě rozhodne, že se FireWire podporovat nebude (stejně jako spočte, že se nevyplatí vyrábět desku bez integrované zvukovky, atd.) ... a rozhodně mi nepřijde, že by FW bylo běžné i na lowendových deskách; teď jsem si projel 20 nejlevnějších u Alfacompu, a ani jedna FW neměla, zato všechny měly 8*USB2
    25.9.2007 15:16 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Každá deska FW nemá (on ho popravdě taky každý nepotřebuje. Na polohovacá zařízení nebo jednorázový přesun dat je USB2 dostatečné), ale rozhodně nehrozí, žeby FW bylo jenom výsadou nejdražších desek pro ladiče. Stačí se podívat třeba k Asusu nebo Gigabyte.

    Co se týče budoucnosti, tak bych si na nějaké inovované FW nevsadil. To spíš právě to USB3. Nakonec to možná ale bude úplně jinak a pro aplikace kritické na propustnost a nízkou latenci vyhraje externí PCIe.
    25.4.2023 17:50 Jocelyn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    I definitely agree. scaffolding
    Pavel Půlpán avatar 17.9.2007 12:33 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Diky za clanek... :-)
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    frEon avatar 17.9.2007 12:33 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Aktuálně poslední verze Ardouru 2.0.5 bohužel zatím nedisponuje MIDI sekvencerem, tudíž můžete zapomenout i na využívání v současnosti velmi populárních virtuálních instrumentů.
    tudiz muzete zapomenout v soucasnosti na vyuzivani jeste popularnejsich hardwarovych instrumentu (ruzny syntaky, samplery apod...)
    Talking about music is like dancing to architecture.
    17.9.2007 12:54 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Zapomenut nemusí na nic. Stačí použít jinou aplikaci synchronizovanou přes jack. Ostatně málokdy jde proces skládání paralelně s procesem míchání.
    frEon avatar 17.9.2007 21:54 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    no vetsinou je to delany tak, ze pocitac pres midi rozhrani ovlada krabice, ktery maj vlastni vystupy, ktery se poslou do opravdickyho mixaku, kde se to vsechno micha a vystup z nej se pak nahrava zas do pocitace.

    jestli to midi de nahradit necim z tretim tak beru svou pripominku zpet :-)
    Talking about music is like dancing to architecture.
    17.9.2007 23:49 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    no vetsinou je to delany tak, ze pocitac pres midi rozhrani ovlada krabice, ktery maj vlastni vystupy, ktery se poslou do opravdickyho mixaku, kde se to vsechno micha a vystup z nej se pak nahrava zas do pocitace.
    No popravdě s takovýmhle postupem se člověk dneska asi moc nesetká. Ono by ani nemělo moc velký smysl tlačit do počítače už hotový mix a připravovat se tak o výhody DAW řešení. Pravděpodobnější spíš bude, že to nejdřív někdo složí a udělá si základy v sekvenceru (pod linuxem třeba Muse nebo Rosegarden), pak se to natlačí do mnoha diskrétních audiostop v DAW, dohrají další stopy (jsou-li nějaké) s živými nástroji, vokály apod. a následně se to smíchá (což zase může dělat někdo úplně jiný v jiném studiu na jiném HW a SW) do výsledné stereostopy, případě nějakého multikanálu. Ten se potom zmasteruje (více či méně jemá finalizace výsledného zvuku) a opatří náležitostmi pro výsledný nosič.

    Všechny tyhle kroky a etapy se dají s větším či menším komfortem udělat i v Linuxu a specielně Ardour je plně srovnatelný se světovou komerční špičkou.
    Xeelee avatar 17.9.2007 19:27 Xeelee | skóre: 9 | blog: Xeeleeho diagnóza | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    A neexistovalo by něco jako Virtual DJ pro Linux?

    http://www.virtualdj.com/products/virtualdj/screenshot.html
    Jak by řekl esperantista: „Bonvolu alsendi la pordiston. Laŭŝajne estas rano en mia bideo!“
    18.9.2007 09:09 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    zkoušel jsem (čti: nainstaloval a spustil, prohnal tím 2-3 soubory a nechal to být) akorát:

    http://mixxx.sourceforge.net/

    http://terminatorx.org/

    jo, fungujou. Ale obecně nechápu, k čemu jsou všechny tyhle věci bez bustru a kytary dobré ;)
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    Xeelee avatar 21.9.2007 22:06 Xeelee | skóre: 9 | blog: Xeeleeho diagnóza | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Virtual DJ slouží jako náhrada DJ mixážního pultu se dvěma gramofony a obsahuje spoustu efektů (scratchování apod.), narozdíl od Mixxxu, ke kterému se mixážní pult musí připojit. Druhý program neznám a nezkoušel jsem ho, ale podle screenshotů to také není to co hledám.
    Jak by řekl esperantista: „Bonvolu alsendi la pordiston. Laŭŝajne estas rano en mia bideo!“
    26.9.2007 12:29 Xóža Hňabaj | skóre: 15 | blog: popcorp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    To je samozrejme blbost. Mixxx ma vsechno co clovek potrebuje k hrani i bez mixazniho pultu. Samozrejme externi hardware v mnohem ulehci praci. (I kdyz stabilita mixxx je..ehm...diskutabilni :)
    Jednaokový biu
    Xeelee avatar 26.9.2007 17:05 Xeelee | skóre: 9 | blog: Xeeleeho diagnóza | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Mixxx jsem si asi před čtvrt rokem nainstaloval, ale jak se s ním dá pracovat bez mixážních pultů jsem nezjistil. Ty jsi to zkoušel? Pokud ano mohl by ses se mnou podělit o tvoje zkušenosti pls?
    Jak by řekl esperantista: „Bonvolu alsendi la pordiston. Laŭŝajne estas rano en mia bideo!“
    21.4.2023 17:53 Alexis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Thanks for this. Great tip! vehicle recovery near me
    23.4.2023 13:29 Adam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Great read! Thanks for this! paving aberdeen
    12.5.2023 10:28 Jonah
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Same question! skip hire near me
    12.4.2023 19:01 Bailey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Hey, I havent thought of this. essex scaffolding
    18.9.2007 10:22 mrtwosh | skóre: 3 | Nesluša
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    teším sa, kedy si budem môcť novší ardour otestovať naostro (naposledy to bola verzia z debianu sarge - 0.9beta28-1). odkedy som mimo domu, nesedel som za počítačom s linuxom. je to už takmer 9 mesiacov, teším sa na pôrod (musel som sa posťažovať).

    som teraz celkom zhýčkaný sonarom 6, ale jeho licencia mi smrdí ako nohy bezdomovca.

    článok fajný, pekný. ďakujem.
    22.4.2023 13:27 Sun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Great take on this! Very informative too. sand blaster
    19.9.2007 14:15 Peto_MiG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Pekný článok.

    Snáď bude pokračovať ďalšími článkami okolo HW, JACK, Jamin a podobne?
    8.4.2023 13:00 Pretty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Yep. I have the same question. vehicle recovery
    4.4.2023 18:25 Simon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Really great content! bathroom tiling doncaster
    18.5.2023 17:58 Carol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Awesome blog! sandblasting manchester
    24.5.2023 09:09 Josef
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Great stuff! Car recovery
    31.5.2023 12:54 llindamartn15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Good website! I truly love how it is easy on my eyes it is. credit repair lawrence in
    9.6.2023 07:25 Gaga
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Really good ageless content. Breakdown recovery
    25.7.2023 12:04 Gaga
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Great article! Thanks! car recovery service
    5.8.2023 19:02 Marina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    11.8.2023 16:15 John
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    25.8.2023 10:26 JC
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Thanks a lot for letting me sign your guestbook, you have a lot of interesting things in here! I would like to recommend my favorite rural fencing Alice River , be sure to check them out!
    1.9.2023 09:56 Fabe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Great blog. Portable sandblaster
    12.9.2023 09:45 Kaori
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Really great blog! car recovery bradford
    13.9.2023 15:47 Deelo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    15.9.2023 09:51 Stay
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Love this! resin driveway
    19.9.2023 09:11 Paparazzi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    3.10.2023 19:57 Morgana
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Really great stuff! skip hire stockport
    17.10.2023 20:40 Art
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Really great site! skip hire scunthorpe
    24.10.2023 16:38 Patrick
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Really awesome stuff! skip hire wirral
    27.10.2023 13:52 Stay
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    20.12.2023 07:30 토토사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ardour 2.0 - DAW na Linuxu
    Thank you so much for having the opportunity to visit your blog. I was curious about this topic, thanks for posting. This is a very interesting post. 토토사이트
    18.1. 20:16 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Best Cymbals on a Budget
    This is awesome! Nice share. Best Cymbals on a Budget
    18.1. 20:17 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Digital Marketing Adelaide
    To be honest, I generally don’t read. But, this article caught my attention.digital marketing adelaide
    18.1. 20:19 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše car detailing adelaide
    All the details are awesome and good in this. car detailing adelaide
    18.1. 20:19 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Cleaning Services Adelaide
    Many many thanks to you! Cleaning Services Adelaide
    18.1. 20:20 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Painters Adelaide
    Thanks for sharing with us this informative. Painters Adelaide
    18.1. 20:22 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Canberra landscapers
    I think this is very helpfull post Canberra landscapers
    18.1. 20:23 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Canberra landscapers
    Great Post! I learned a lot from this, Thank you! Canberra landscapers
    18.1. 20:24 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Seo Adelaide
    What a great piece of article! seo adelaide
    18.1. 20:25 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Tiler Adelaide
    Thanks for letting us know. Tiler Adelaide
    18.1. 20:26 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Canberra landscapers
    Really nice article and helpful me Canberra landscapers
    18.1. 20:27 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Canberra landscapers
    Nice article, waiting for your another Canberra landscapers
    18.1. 20:28 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Solar Panels Adelaide
    It's so kind of you! Solar Panels Adelaide
    18.1. 20:28 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Tiler Adelaide
    Thanks for sharing! Tiler Adelaide
    18.1. 20:29 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Adelaide Coolroom Hire
    Many thanks for sharing this! Adelaide Coolroom Hire
    18.1. 20:30 James Song
    Rozbalit Rozbalit vše Adelaide Landscaping
    Thanks for sharing this to public! Adelaide Landscaping

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.