abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 20:00 | Nová verze

Bylo vydáno Ubuntu 18.04.6 LTS, tj. šesté opravné vydání Ubuntu 18.04 LTS s kódovým názvem Bionic Beaver (poznámky k vydání). Řešen je především problém s bootovaním předchozích instalačních obrazů se zapnutým Secure Bootem z důvodu revokace klíčů kvůli BootHole a dalším bezpečnostním chybám v zavaděči GRUB 2.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
včera 09:22 | Komunita

Vývojáři Ubuntu oznámili, že v Ubuntu Desktopu bude Firefox ve formátu deb nahrazen Firefoxem ve formátu snap vydávaným přímo Mozillou. Pravděpodobně již ve verzi 21.10.

Ladislav Hagara | Komentářů: 24
včera 08:00 | Nová verze

Deno (Wikipedie), běhové prostředí (runtime) pro JavaScript a TypeScript, bylo vydáno ve verzi 1.14. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 07:00 | Komunita

Linux Mint má nové webové stránky. Pro porovnání stránky z minulého týdne.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
16.9. 22:55 | IT novinky

Dnes ve věku 81 let zemřel Clive Sinclair, známý především jako tvůrce počítače ZX Spectrum.

Ladislav Hagara | Komentářů: 10
16.9. 15:00 | Nová verze

Byla vydána nová verze 2.4.49 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešeno je také 5 bezpečnostních chyb (CVE-2021-40438, CVE-2021-39275, CVE-2021-36160, CVE-2021-34798 a CVE-2021-33193). Více o CVE-2021-33193 s CVSS 7.5 v článku HTTP/2: The Sequel is Always Worse.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
16.9. 14:00 | Nová verze

Standard Unicode 14.0 byl finalizován. Přibylo 838 znaků: podpora několika jazyků, zápis znamenného zpěvu a 37 nových emoji. Doplněny byly také doprovodné specifikace, např. dělení znaků a zalamování řádků.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 17
16.9. 08:00 | Nová verze

Bylo vydáno Eclipse IDE 2021-09 aneb Eclipse 4.21. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
15.9. 17:00 | Nová verze

Společnost PINE64 stojící za telefonem PinePhone, notebooky Pinebook a Pinebook Pro, IP kamerou PineCube, hodinkami PineTime, páječkou (pájecím perem) Pinecil, zdroji PinePower nebo RISC-V vývojovou deskou PineCone publikovala na svém blogu zářijový souhrn novinek (YouTube).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
15.9. 16:22 | Bezpečnostní upozornění

Byly publikovány informace o 4 kritických bezpečnostních chybách se společným názvem OMIGOD v agentu OMI (Open Management Infrastructure) instalovaném ve virtuálních počítačích s Linuxech v Microsoft Azure. Zneužít je lze k LPE i RCE. CVSS 9.8

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
Dotykový displej na notebooku nebo desktopu
 (37%)
 (6%)
 (5%)
 (52%)
Celkem 428 hlasů
 Komentářů: 10, poslední 16.9. 22:51
Rozcestník



3D desktop - Metisse

7. 5. 2007 | Lukáš Jirkovský | Recenze | 15869×

V tomto dvoudílném miniseriálu představím dva méně známé 3D desktopy. Oba dva jsou stále ve fázi vývoje a přinášejí mnoho zajímavých a zatím nevyužitých nápadů pro práci s počítačem. Jedná se o Metisse a Looking Glass.

Úvod

V následujících dvou článcích se vám pokusím představit dva méně obvyklé, ale o to zajímavější 3D dektopy. Téma, které dnes hýbe počítačovým světem. Alespoň z pohledu běžného uživatele. Nemáš 3D desktop nebo alespoň akcelerovaný? Jsi out. Já mám svůj skvělý eye-candy Beryl/Compiz/Aero. Jsou to ale opravdu 3D desktopy? Není to spíš jen tah myšáka Marcuse (pro neznalé – marketingový tah)? Efektů, které by se daly označit přízviskem prostorové je ve všech jen poskrovnu. Ať už se jedná o „krychličku“ u Berylu nebo přepínání oken v Aeru.

Metisse a Looking glass toto pojetí boří a s okny skutečně pracují v prostoru, ačkoli u Metisse se hlavní stránka snaží uživatele přesvědčit o opaku.

Podle hlavní stránky (i ukázkových videí) se nejedná o 3D desktop. Ovšem stačí letmý pohled na screenshoty a vidíme, že to není pravda. Leda že by jeho tvůrci měli pojem 3D desktop jinak definovaný než zbytek populace.

Vnitřnosti

Samotné Metisse je vlastně upravený samostatný X server založený na Xorg serveru 7.x, který obsahuje určitá vylepšení UI a to zejména ve způsobu vykreslování. Bez těchto vlastností by nebylo možné využívat možností compositoru. Může se zdát zvláštní, že Metisse X server nevykresluje data přímo na výstupní zařízení, ale prostřednictvím compositoru. Ten zároveň obstarává veškeré efekty, které jsou ale kupodivu často i velmi praktické.

Compositor je složený ze dvou částí. Teď zajásají uživatelé FVWM; jednou z nich je totiž mírně upravený FVWM. Druhou část tvoří FvwmCompositor. Právě tato část za vše může. Pomocí speciálního protokolu zprostředkovává komunikaci mezi Metisse a FVWM. Pro lepší názornost se podívejte na obrázek.

metisse: architecture

Vzhled a funkce

Jakmile tedy Metisse nahodíte a za zvuku fanfár ho poprvé spustíte, uvidíte vlastně jen FVWM s compositorem. Na první pohled se žádný zázrak nekoná. Na druhý také ne. Tak proč jsem si to tedy instaloval?! Popravdě, vypadá snad Beryl po spuštění jinak než jiný window manager? Také ne. Ale jakožto všichni správně zvídaví linuxáci musíme vydržet a vydáme se na exkurzi více než jen plochého světa Metisse. Po chvilce experimentování zjistíme, že pod rouchem obyčejnosti se skrývají neobyčejné možnosti. A nejzajímavější věc – „okna odpovídají i přes veškeré perverznosti, které s nimi děláme.“

Raději začneme pomaloučkou, polehoučku. Hýbneme oknem, napnutí, co se stane. A ejhle! Okno je při přesunech průhledné a přilepuje se k okrajům obrazovky! Dobrá, nic tak zvláštního, průhlednost zvládá takřka každý desktop a podobnou „gumovost“, i když v rozsahu celého pohybu má třeba i Compiz. Přidáme tedy plyn.

resize/scale oken

Hmm...změna velikosti, to si děláš srandu, ne?! Tohle zvládá každý WM. Metisse na tohle ale jde kapku jinak. Ti všímavější určitě zaregistrovali, že v nadpisu jsou dvě slovíčka. Resize a scale. Jaký je mezi nimi rozdíl? Nejlepším učitelem je praxe. Uchopíme tedy nějaké okno za růžek a podržíme levé tlačítko myši. Objeví se nabídka, ze které nás zajímají jen položky resize a scale. Schválně tedy zkuste myší popojet k některému z těchto nápisů. Super. Právě se vám v Metisse podařilo poprvé změnit velikost okna.

Pokud jste výjimečně nevšímaví, nebo nemáte možnost to vyzkoušet, vězte, že resize je to, s čím se setkáváte u všech běžných správců oken. Prostě se zvětší velikost okna i s obsahem. Se zachováním všech poměrů. Scale může být ale pro mnoho lidí novinkou. Funguje podobně, přesto jinak. Tady už přichází ke slovu OpenGL. Mění se totiž jen obrázek okna. Představte si, že při klasické změně velikosti okna vezmete obrázek a ten při např. zvětšování přesně překreslíte na větší papír. Bude vypadat úplně stejně… dobře… u většiny asi ne tak úplně… Při scale si představte obrázek nakreslený na kusu gumy. Nebo jako bitmapový obrázek. To je jedno. A pak ho roztáhnete nebo smrsknete. Jak se vám zlíbí. Vidíte? Obraz se trochu zdeformoval. Ale zase to bylo podstatně rychlejší. Další výhodou je, že by tak měla jít měnit i velikost oken s jinak neměnnou velikostí. Ne že by toho někdo využil. Scale můžete plynule provádět i otáčením středního tlačítka myši nad titulkem okna.

Metisse: Scale okna a jeho následná deformace

Dočasné změny

Jak je to možné?! Přesunul jsem okno a ono se vrátilo zpět! Musí to být rozbité. Ale není. Přesouvání může být dočasné. Stačí místo jednoho kliknutí kliknout dvakrát rychle za sebou. Okno se po uvolnění tlačítka myši vrátí zpět do původního stavu. Šikovné. Z podobného soudku je i kliknutí prostředním tlačítkem do okraje okna. Tím se vrátí zpět veškeré rotace a změny velikosti a opačně.

Živé náhledy ploch

Jak jste si jistě všimli, hned po startu je vpravo dole náhled ploch. Podobně jako třeba v případě náhledu u KDE, jsou okna reprezentována ikonkami. Stačí ale zatočit kolečkem myši a náhled se roztáhne na celou obrazovku. A máme tu reálný náhled toho, co se na všech plochách děje. Ale nejen to! Okna dokonce reagují, je do nich možno psát text a dělat další úkony.

Metisse: Náhled ploch

Rotace

Nestačí? Musíme přitvrdit. Teď tedy něco, čím můžete vytřít ostatním uživatelům zrak. Znáte Looking Glass? Víte, jak je u něj možno rotovat s okny? Zde je něco podobného.

Okna je možno otáčet podle libovolné osy. Rozdílem oproti Looking Glass je (kromě toho, že okna nejsou 3D objekty), že okno zůstane na místě, kam jsme ho natočili. Jak na to? Pokud nám stačí rotace jen podle jedné osy v jednom okamžiku, začneme úplně stejně jako při změně velikosti. Tentokrát ale v nabídce zajedeme k rotate. Pokud nám to nestačí, musíme se prokousat nabídkou okna. Tu zobrazíme například kliknutím pravým myšítkem v záhlaví okna. Schází už jen vybrat z podmenu Rotate XY axis. A zase točíme… A nezapomeňte: „okna odpovídají i přes veškeré perverznosti, které s nimi děláme“.

Metisse: Několik různě zarotovaných oken

Duplikace oken

V nabídce okna je ještě jedna zajímavá položka: Duplicate. Pokud tuhle volbu využijete, vytvoří se přesná kopie daného okna, zároveň s ním provázaná. Takže když budete třeba psát do kteréhokoli z nich, bude se text objevovat i v druhém. Okna jsou jinak samostatná. Kupříkladu změna velikosti se dotkne jen jednoho z nich, rotace taktéž.

Metisse: Duplikované okno jEdit

Nadzvedávání oken

Věc určitě praktičtější než rotace. S trochou šikovnosti můžete nadzvednout okraj okna stejně jako list papíru. Stačí dvakrát rychle kliknout v okraji okna a táhnout. Tato akce je jen dočasná, po uvolnění tlačítka myši se okno vrátí zpět. Nadzvedávání oken je automaticky aktivováno, když máte nad sebou několik oken, přičemž spodní kapičku "vyčuhuje" pod vrchními a vy v něm chcete například vybrat text. Okna nad ním se dočasně srolují, aby na dotyčné okno bylo vidět.

Metisse: Automaticky srolované okno při výběru textu v Konqureroru

Façades

Stále nic? Pokud vás neodrovná tohle, tak už jen projímadlo. Název nic neřekne. Osobně také nevidím souvislost mezi touto funkcí a fasádou. Když si představím fasádu domu… Vážně nevím, co to autory chytlo. Můžu vás jen ujistit, že je to ta nejpraktičtější věc, kterou Metisse přináší, a kterou zaručeně jinde neuvidíte.

Víc už napínat nebudu. Façades umožnují vybrat kousek okna a vytvořit z něj jiné, nové, okno. Je tak možné si vytvořit vlastní okna ovládající i několik programů zároveň. A taky umožnují vytvořit díru do okna, ale to jen tak na okraj. Není problém takhle vytvořit Okno úplně na nic™, stejně jako sůpr trůpr okno ovládající vše možné i nemožné.

Metisse: Façade okno, obsahující části oken Gimpu a Kate

Problémy

Narazil jsem zatím jen na dva problémy, bohužel o to palčivější jsou. Prvním z nich je 3D akcelerace. Pokud vaše grafická karta neumožňuje běh více akcelerovaných aplikací, můžete si na jakoukoli akceleraci zajít chuť. A věřte, že je to nepříjemné, zvláště u videa. Dalším, ne vždy se vyskytujícím, problémem je doslova divné doplňování v terminálu. Pokud se dostanete za rozsah obrazu terminálu a přidávají se další řádky, přestanou v něm fungovat kurzorové klávesy, tabulátor, a co je nejhorší, i Enter. Podobně občas začnou zlobit i jiné programy. Co je zvláštní, že u mého Arch Linuxu tato chyba nastává vždy, ale u Mandrivy 2007 ne.

Video

Jako přehrávač jsem použil MPlayer. Nefungovaly výstupy xv, x11, xvmc (nvidia). Funkční byly gl, gl2 a sdl, který z nich byl nejrychlejší a jako jediný relativně dobře použitelné. Přesto nároky na přehrávání videa jsou poměrně vysoké. HD video v x264 se mi kvůli přílišným nárokům nepodařilo přehrát vůbec (pozn. normálně je to těsně na hranici). Velké zvýšení náročnosti na přehrávání způsobuje přepnutí na celou obrazovku, kdy dochází ke škálování obrazu. Video se začíná trhat. Za vše může jediná věc – akcelerace, či spíše neakcelerace.

Instalace

Důležitá to věc. Jinak byste se mohli jedině kochat screenshoty nebo jít do hospody. Jednou z možností je live CD Mandriva Linux 2007.1 Spring. Pokud z nějakého důvodu nechcete použít Live CD, tak nejprve zkuste pohledat v repozitářích distribuce, možná už tam je. Například pro Arch Linux už jsem připravil potřebné PKGBUILDY, které naleznete v AURu. Pokud nic nenajdete, zbývá poslední záchrana – kompilace ze zdrojových kódů. Jestliže jste linuxoví začátečníci a máte slabý žaludek, raději rychle utíkejte do hospody.

Jako první nainstalujeme knihovnu núcleo, bez té jsou veškeré snahy zbytečné. Pak přijde na řadu samotné Metisse. Pokud kompilujete, používá se klasické kombinace configure a make, případně ještě bootstrap, pokud použijete verzi z CVS. Ale pozor, Metisse jde zaručeně zkompilovat jedině s gcc 4.1.2 a vyšším. Jinak narazíte na jeden z nepříjemných bugů gcc, kvůli kterému kompilace předčasně skončí.

Nároky

Jako testovací soustava byl použit počítač:
Pentium 4, 2GHz
768MB RAM
Grafická karta Asus N6200/TD 128MB, AGP

Vzhledem k tomu, že je vše akcelerováno přes OpenGL, tak by nároky na CPU neměly být (za předpokladu grafické karty s OpenGL) přehnaně vysoké.

Spuštění

Pokud chcete Metisse jen otestovat, můžete to udělat přímo ze spuštěných X pomocí příkazů

Xmetisse -ac :1 &
metisse-start-fvwm -wd :1

Mělo by se otevřít okno se spuštěným FVWM a Metisse compositorem. Pro samostatné spuštění musíte tyto příkazy vložit do .xinitrc a spustit pomocí xinit.

       

Hodnocení: 93 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

7.5.2007 00:52 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
No, nevypada to zle. Ale premyslim, na co ze tam je ta rotace a duplikace oken. Vyuziti me nenapada. Ale dalsi funkce budou asi prakticke. Takhle kdyby to slo spojit s tim berylem, to by bylo zuzo! Uz bez puhlednosti oken v berylu nemuzu byt. Je to strasne prakticke a navykove.
honzous avatar 9.5.2007 10:13 honzous | skóre: 17 | blog: /var/log/honzous.log
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Kdyz uz je rec o Berylu... Existuje tady nekdo, kdo pouziva Beryl s proprietarnimi ovladaci fglrx? Tyto ovladace maji jednu zasadni nevyhodu: Funkce composite vypina dri, diky cemyz samozrejme beryl nenabehne. Uz s tim nekdo valcil?
Nevykej mi, ja ti taky nebudu vykat...↵ Mar 13 11:53:32 nevykat last message repeated 2324661 times
9.5.2007 23:04 fritzek
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
S timhle problemem valcilo mnoho lidi. A myslim, ze je vice padlych, nezli vitezu.
10.5.2007 14:08 Adam Pribyl | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
ATI, resp. AMD na nas kasle s implementaci GLX_EXT_texture_from_pixmap, dokud nebude ve fglrx ovladacich, nebude ani composite akcelerace.
7.5.2007 01:12 Thaweg | skóre: 16 | blog: Herbatka | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Jenom podotýkám, že Mettisse je součástí Mandrivy 2007.1 (tedy ne jen Live CD). Ono to z článku možná vyplývá, takže snad podotýkám zbytečně, ale pro jistotu :-)
7.5.2007 08:29 CEST
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
A nebylo by celkove jednodussi, misto aby kazdej clovek delal vlastni 3D desktop nebo rovnou celej 3D X server, aby napsali proste nejakou obycejnou OpenGL aplikaci, ktera by bezela v Xkach jako klasicka hra, ukazovala by nejakej pseudo OS, clovicek by se vyblbnul s 3D efektama a pak by sel zase do normalniho WindowManageru normalne pracovat? Osobne si myslim, ze vsechny tyhle 3D srandicky se nedaji v realu pouzivat. Jediny, co vidim jako uzitecny, jsou dva monitory. Ale tyhle 3D efekty, no nevim.
vadimo avatar 7.5.2007 09:03 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
No v Ubuntu sa dá doinstalovat aplikácia GL Desktop. Máš ikonku na lište. A cez nu si zapnes-vypnes 3D Desktop.
7.5.2007 11:16 Miroslav Cyroň | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
V Mandrivě (a asi i jinde) podobnou funkci zastane ikonka "Beyl Settings Manageru" (Beryl/Compiz/Kwin/IceWM). Mettise ne, to se zapne v Ovládacím centru Mandrivy. Jinak Mettise trochu znám, ale Beryl mně přijde mnohem lepší.
Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
7.5.2007 11:53 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
A nebylo by celkove jednodussi, misto aby kazdej clovek delal vlastni 3D desktop nebo rovnou celej 3D X server, aby napsali proste nejakou obycejnou OpenGL aplikaci
Jistě že bylo, a vůbec celkově nejjednodušší by bylo, abyste to vy, vy hlavo otevřená, celé zorganizoval a koordinoval :-D
9.5.2007 17:22 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Osobne si myslim, ze vsechny tyhle 3D srandicky se nedaji v realu pouzivat.
Tak to je mi líto, když se omezujete na zaostalý a neefektivní způsob práce. Je totiž naprosto absurdní tvrdit, že se například náhled na oken v panelech nebo zmenšení oken na plochu nedají používat, naopak jejich využití je asi nejčastější a nejpraktičtější. Takže se s těmi svými rozumy jděte zahrabat.
11.5.2007 22:39 abr | skóre: 24 | blog: ab
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Ty jsi videl, jak efektivni je jeho prace? Jestli ne, tak se jdi zahrabat sam.
vadimo avatar 7.5.2007 08:50 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
No to prvé video ako kopíroval text a to okno čo mu zavadzalo, ako sa pekne zrolovalo, tak to bolo super!
7.5.2007 09:17 jarks
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
No, pěkné to je. 3D desktop bych opravdu rád zkusil. Brousil jsem si na něj zuby, když měla přijít Mandriva 2007, ale ... nic. Na mém počítači to nefungovalo, jen bílá obrazovka, nebo pád X serveru. A to byl prosím "hlavní tahák" nové verze Mandrivy. Od té doby jsem si pořídil lepší grafiku a na cestě je Mandriva 2007.1, tak to snad půjde. Chápu, že při troše hrabání v konferencích a instalování/nastavování to jde, ale to nechci. Chci to jen zapnout a vyzkoušet.
Aleshus avatar 7.5.2007 10:55 Aleshus | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
tak zkus sabayon linux ten to má hodně vyladěný a většinou to funguje.. a je to live distro takže na ozkoušení ideální.. jenom to déle bootuje ale to je pochopitelné.
zde je patička..
7.5.2007 11:23 Miroslav Cyroň | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
V Mandriva 2007.1 Spring to tak funguje (opravdu).
Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
7.5.2007 12:53 jarks
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Amen! (ať se stane) Dnes máme 7. května, tak asi za týden by měla Mandriva Spring dorazit do mé schránky (myslím tu plechovou, ne elektronickou), hyn sa hukáže. Vrátím se sem a napíšu, jak to dopadlo.
28.5.2007 22:14 jarks
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Takže výsledek: "Váš systém nepodporuje 3D efekty grafického prostředí." Mandriva 2007.1 PowerPack CZ od QCM, grafika je nVidia GeForce 6200, 128 MB RAM. Bude tedy následovat čarovaní s ovladači. Pravděpodobně odinstalace těch z distribuce a instalace originálů z webu nVidie. To opravdu není zprovoznění 3D desktopu "na kliknutí".
7.5.2007 09:43 Ash
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Osobně jsem u 3D desktopu shledal jako velmi užitečné efekty: interaktivní zoom celého desktopu, "Exposé", změny průhlednosti, živé náhledy, gumovost oken (pro pocit), a pak nějaké drobnější věci jako anotace či opravdu viditelný visual bell. (((Možnost pustit si sníh za okny o loňských slunečných Vánocích byla také docela příjemná, o pálení oken s MS produkty nemluvě, ale klíčové funkce to pro mne nejsou.)))

To co je v Metisse je sice zaměřené zřejmě na všemožné věci co se dají dělat s okny, možná by nějaké šlo i zmačkat do kuličky, ale myslím, že procento zbytečných a v praxi nepoužitelných efektů je tu o dost vyšší než v ostatních 3D desktopech.
7.5.2007 11:25 Jan Molič
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Jako nejzajímavější vlastnost mi přijde kombinování oken nebo výřezů do jednoho. Sice by to (možná) měla být starost WM (á la kparts), ale tohle odstranuje zbytečné několikanásobné vykreslování a neklade žádné nároky na programátora. Jen by mě zajímalo, zda to má i nějakou interface - přemýšlím totiž o využití vlastnosti i uvnitř jednoho programu - přijde mi totiž špatné, kdyby měl být 3D desktop jen samofunkčním vykreslovátkem bez možnosti používat jeho vlastnosti programy v něm spuštěnými.

"Gumová wokna" už jsem vyzkoušel a myslím, že nabízejí spoustu potenciálních usnadnění, kterých by bylo špatné se zříkat jen z principu, že jsou akcelerovaná. Za pár let bude akcelerované všechno; pak je otázkou, čemu budou uživatelé říkat Wow!
stativ avatar 7.5.2007 14:28 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Jen by mě zajímalo, zda to má i nějakou interface - přemýšlím totiž o využití vlastnosti i uvnitř jednoho programu - přijde mi totiž špatné, kdyby měl být 3D desktop jen samofunkčním vykreslovátkem bez možnosti používat jeho vlastnosti programy v něm spuštěnými.
Ne že bych s tím měl osobní zkušenosti, ale jít by to mělo:
Metisse was used, for example, to implement the User Interface Façades system, a system that allows to adapt, reconfigure, and re-combine existing graphical interfaces through direct manipulation techniques. It was used by Mekensleep to integrate GTK+ interfaces into the OpenGL-based Pok3D game.
Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
Pavel Dobeš avatar 9.5.2007 11:12 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
pak je otázkou, čemu budou uživatelé říkat Wow!
No naprosto jednoznacne vsemu, s cim prijde MS :-)

Ale ted vazne. Pokud mi desktop nabidne rychlou odezvu a moznost jednoduse prizradit klavesove zkratky k otevrenym oknum, tak se nejakemu novemu WM branit nebudu, ale vyvoj 3D desktopu k tomu nevedou. Rovnat 5 minut okna tak, aby to bylo eye-cnady (kdyz diky 3D se muze okno zdeformovat na 10 ruznych zpusobu), tak to nechci. Uz ted me zdrzuje akce, kdyz potrebuji neco provest pomoci mysi.

At udelaji neco co je eye-candy ale at neodstranuji moznost ovladani pomoci maker nebo klavesovych zkratek.
Windows? A kdo to ještě používá?
7.5.2007 17:06 amalova | skóre: 1 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Asi hloupa otazka, ale nevite, jestli jde v obycejnem kde (debian) nastavit pruhlednost oken? Aby bylo cele okno pruhledne a byla pod nim videt dalsi okna pripadne plocha? Zkousela jsem zapnout transluency v Kcontrol, ale nic zasadniho se nestalo. Mam jen pruhledna menu. Hledala jsem ruzne na netu a zda se mi, ze to asi v kde nejde... Nebo ano?

Jinak kdyz jsem zkousela beryl, tak me z vetsiny 3D efektu spis bolely oci, nez cokoli jineho. Moc praktickych stranek jsem nenasla...
7.5.2007 17:35 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
KDE3 ma Kompmgr, ktery se zapina prave v KControl. Jestli byla pruhledna menu, tak to bud fungovalo ale chce to to okno jeste udelat pruhledne (treba v Alt+F3 se objevi podmenu), nebo pruhledna okna jsou jen falesna pruhlednost a mozna treba neni v xorg.conf povolena Composite extension. Ale na tohle by navodu na netu snad nekde byt mely.
7.5.2007 18:37 Miroslav Cyroň | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Jinak kdyz jsem zkousela beryl, tak me z vetsiny 3D efektu spis bolely oci, nez cokoli jineho. Moc praktickych stranek jsem nenasla...

Nežádoucí efekty v Berylu lze vypnout, viz 1 a 2.

Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
8.5.2007 10:37 amalova | skóre: 1 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Jo, to jo. Ale me prislo, ze bych musela ty efekty vypnout vsechny. Navic mi vadilo, ze to bylo strasne rychly, vsechno. A nekolikrat do hodiny jsem musela restartovat, protoze se to zasekavalo apod. Ale mozna to byla jen "nahoda". Nebo uz je beryl ted stabilnejsi.
7.5.2007 21:21 milda
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Mno, mám-li být upřímný, je to strašně krásné, ale až na pár drobností, které by teoreticky mohly být v praxi využitelné je to úplně na HO..O :-) Fakt mě nenapadá prktické uplatnění rotujících a jinak deformujících se oken. Je to možná jenom můj názor, ale je takový jaký je. Potřebuji pracovat, semtam mrknout na nějakej film, poslechnout muziku a k tomu nějak gumová okna fakt nepotřebuju. No flame :-(
7.5.2007 23:06 Jurius
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
jsem stejného názoru, ale proč ne hele, je to pro hračičky, a když to někoho baví, ať si hraje...kdo si hraje, nezlobí...:-)
9.5.2007 04:28 makimoto
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Naprostý souhlas. Pěkné, že 3D desktopy v Linuxu fungují, ale na mně je to moc "ala nejnovější Widle". A právě kvůli kravinám, kterými jsou XP a ještě mnohem víc Vista zaneřáděná, přecházím k Linuxu, kde mi takové zbytečnosti fakt nechybí.
Petr (DotaZ) Jakubec avatar 9.5.2007 13:02 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
JJ to je prave ta krasa linuxu a jemu podobnym... Proste si clovek vybere jak chce aby ten jeho linux vypadal, napul distribuci napul si to dodela k obrazu svemu. ale rozhodne nikdo nenuti usery uzivat "to nejlepsi na svete (TM)"

takze klidne clovek muze rict Metisovy, berilovy a jemu podobnym WOW (a ne WTF!)... a pak to treba odmitnou pouzivat. Existuji totiz OS, kde si vybirat zas tak moc nemuzete...:-)
9.5.2007 17:22 N3uroToxin
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Můžu jedině souhlasit. Metisse má sice krásné efekty - ale k čemu to je? Vzpomeňte na doby kdy bash byl nejpoužívanější, a nedělejte z linuxu widle... MC Rulezzzzzz :P (no tak možná ještě EmelFM :-)
9.5.2007 21:58 bk
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Jsem téhož názoru, nicméně pokud někdo ví o nějaké featuře 3D desktopu, která vede k vyšší produktivitě, tak se rád poučím.
14.5.2007 19:37 h4t3ck
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
V praci mam jeden monitor a velmi vela krat sa mi v praci stava: Potrebujem pisat program podla schemy,z ktorej potrebujem vidiet len malu cast (1/4 okna),dalej starsiu verziu aplikacie (celu aj formulare aj sposob programovania), aby som nevytvoril nieco prevratne a pritom to zakaznik nezavrhol, alebo aby sa v tom dalsi programator vedel vyznat - nemozem robit svojskym stylom. Do toho zavola tester, aby som urychlene opravil nejaky bug, ktory sa nenasiel pocas testovania. Dalsie okna (vacsinou potrebujem len cast okna, kedze vacsina toolbarov a roznych bocnych okienok mi je prave narit).K tomu potrebujem pisat dalsiemu testerovi, co a ako ma otestovat (ked pride k problemu). Dalej v priebehu dna mi na planovaci system prichadzaju ulohy ktore mam robit. Treba robit dokumentaciu, changelog subor, treba zeditovat naplanovanu ulohu ako dokoncenu a preposlat ju na otestovanie s dalsimi poznamkami, treba robit scripty, robit si zalohu roznych verzii okrem tej, co je v sorcesafe. Je toho daleko viac, co sa prihodi pocas dna.

Gumove okna - ohnem tie casti okna ktore ma nezaujimaju a nemusim ich komplikovanym sposobom menit, pretoze zasa to, co zrusim, budem o xvilu potrebovat.

Priehladnost - nic lepsie nie je.

Viac ploch? - skor viac monitorov, alebo potom KOCKU na ktorej by sa dalo robit aj ked ju pootocis, alebo oddialis koli prehladu.

Zrolovanie okna? - v niektorych pripadoch koli komplikovanemu nazvu v hlavicke okna, ktory bude treba neskor pouzit je super. Kedze pisem 10timi a ryxlejsie ho rovno opisem ako sa preberat medzi oknami a skopiroval ho bud z manazera suborov, alebo z editora. Staci, aby bol na viditelnom mieste.

Efekty? - jedno okno sa ozve ked dotaha, druhe ked dokompiluje, dalsie, ked pride nova uloha... staci priradit rozne efekty a uz na pozadi prace je vidiet, co sa prave udialo. Este keby to malo podporu popupov - ked sa nieco s oknom udeje, tak nech sa zobrazi na xvilu jeho nahlad.

Vsetko sa da nadherne pouzit. Nemusite travit kopu casu pozeranim na klavesnicu, pozeranim na to, ktore okno prave vyberam zo zoznamu otvorenych okien a mozem sa sustredit na premyslanie nad dalsimi ulohami. Minimalny pocet okien, co minimalne 3x denne pouzijem (len neviem kedy presne) je 7 a maximalny asi 15. Nie vsetky programy su robene intuitivnymi skratkami a niektore su mysoidne. Pracovat v takom zhluku okien je fakt otras. A zamestnavatel druhy monitor isto kupovat nebude.

Kazdy ma ine dovody, ale netvrdim, ze su nepouzitelne pripadne pouzitelne v minimalnom mnozstve pripadov.
8.5.2007 16:31 JirkaH
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Hezké, už jsem zkoušel se starým monitorem, ale když mám Acer AL 1916W 1440x900, tak si to navzájem nerozumí.
10.5.2007 00:06 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
na beryl jsem si zvykl, používám průhledou kostku a tudíž vidím kde jaké okno se nachází, dá se krásně nastavit točení kostkou jen najetím myši k rohu, zobrazení všech oken třeba najetím k jinému rohu, zobrazení plochy zase jinej roh, prostě beryl se dá nastavit i tak aby pomáhal a ne jen oslňoval woknaře. Hoření oken a podobný blbosti nepoužívám.
hmm
Prom avatar 12.1.2008 08:57 Prom | skóre: 10 | Praha 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
mam na svem pracovnim kompu linux. protoze delam jako osvc a protoze mi vyhovuje kvuli milionu malych, jednoduchych a dlouho zavedenych vlastnosti. jsou na nem aplikace, bez kterych mam pocit, ze me nekdo odnaucil psat vsemi deseti, nebo mi jich rovnou pul urizl (kate, mc...) jenze ve firme se to nelibi, protoze jsou se mnou same problemy (na firemni tiskarnu proste nic bez widli nevytisknu) a jsem tlacen k MS. kez by aspon XP, ale rovnou k viste.

bez toho, abych vzdychajicim oknarum ukazal rotujici kostku (ktera je aspon pro me opravdu dost prakticka a dostatecny argument pro 3D, i kdyby to byla jedina vychytavka - preskakovat mezi psanim nejake policy a odpovidanim na 10 urgentnich emailu chodicich co 3.45 min pomoci ctrl-atl--> je GENIALNI), rozhozeni nahledu oken na plochu pri najeti do horniho rohu, gumove efekty pri pohybu oken, pri maximalizaci, byl bych uz davno trcel ve vistach a nenainstaloval si legalne ani notepad+.

osobne nemuzu souhlasit s tim, ze kdyz je neco "jen na efekt", tak je to zbytecne. taky bych nejezdil ve favoritu, kdybych mel na oktavku, a neni to jen kvuli bezpecnosti. proste kdyz neco dobre a efektne vypada, tak se mi s tim i dobre pracuje a ma to pozitivni vliv na mou praci i kdyz to nemuzu vysvetlit poctem sekund urychleni prace pri pouziti nejake "oku lahodici vlastnosti" :)

ale na linuxu je prave krasne, ze kdyz se to nekomu nelibi, tak si to muze vypnout, vubec nezapinat, nebo vubec neinstalovat novou verzi ! tohle nechci, compiz ven, tohle nechci, zpet k lilo, atd. tomu rozumim, to se mi libi a prekousnu i tu spoustu kompilace a nefukcnich kdoviceho :)
slax - nový pohled na svět...
16.7.2008 10:15 Mareton
Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D desktop - Metisse
Krásne receno. Já jsem presel na linux jen tak, protoze uz se ze me stal typan, co uz pouziva komp jen jako konzoli na filmy, net... Vsechno resim mysi. I kdyz mi vsichni vnucujou konzoli, protoze je prej rychlejsi. Jenomze to musim delat neco k cemu ji vyuziju. Ke spusteni filmu rozhodne ne. A proto, kdyz uz furt jenom cumim na kurzor, tak jsem rad, kdyz je to trochu animovany (dneska jsou uz dostatecny kompy na to aby to zvladly bez zpomaleni. Stejne vsechno zdrzuje akorat Hdd). Kazdy vylepseni je dobry. Gratuluji tem, co si s tim dali praci a udelali to. Libi se mi to a jsem rad ze to tam je. Nechci furt koukat na hranaty okna, ktery se uz od 95tek nezmenily. Chci aby se to menilo, abych videl pokazde neco jineho a ne az do konce zivota cumet na to samy. Zdar a silu.

btw: nevite jak dat po spusteni neco, co by hned spustilo playlist? zkousel jsem to asi pul hodiny, ale pak me to prestalo bavit. Maximalne jsem dosahl toho, ze se sice zapnul prehravec, ale stejne jsem musel zmacknou play

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.