abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 12:22 | Nová verze

Byla vydána opravná verze 8.1-r6 projektu Android-x86, tj. portu mobilního operačního systému Android na standardní PC s architekturou x86. Přehled novinek v oficiálním oznámení.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 08:00 | IT novinky

Byly vyhlášeny výsledky 7DRL Challenge 2021 aneb letošního ročníku soutěže 7DRL (Seven Day Roguelike) ve vytváření roguelike počítačových her za 7 dní.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
dnes 07:00 | Zajímavý článek

Italo Vignoli z The Document Foundation informuje o novinkách v Technické komisi OpenDocument Format. Od roku 2020 má ODF TC (Technical Committee) dva spolupředsedy - Patricka Durusaua a Svanteho Schuberta - a čtyři spoluredaktory: Francise Cavea, Patricka Durusaua, Svanteho Schuberta a Michaela Stahla. V minulosti byli redaktoři pouze dva a zdvojnásobení jejich počtu poskytuje větší kapacitu a flexibilitu.

… více »
Zdeněk Crhonek | Komentářů: 0
včera 21:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 1.26 webového prohlížeče Brave (Wikipedie, GitHub). Nově lze mimo jiné v nastavení vybrat dnes spuštěný vyhledávač Brave Search. Ten lze využívat i v jiných prohlížečích na adrese search.brave.com.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 15:33 | IT novinky

Hodnota Bitcoinu, decentralizované kryptoměny, klesla pod 30 000 dolarů. V dubnu byla hodnota Bitcoinu téměř 65 000 dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 34
včera 15:22 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 14 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností v příspěvku na blogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 10:11 | Komunita

Mozilla.cz informuje, že na začátku června Mozilla spustila novou platformu Ideas.Mozilla.Org pro sběr zpětné vazby, ale také návrhů na nové funkce a obecně komunikaci s uživateli. Nejkomentovanější návrhy se týkají kompaktního rozhraní, vzhledu s vyšším kontrastem a barevného vzhledu podle systému.

Ladislav Hagara | Komentářů: 12
21.6. 17:11 | Nová verze Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
21.6. 10:33 | Nová verze

Mozilla.cz informuje o aktualizovaném českém slovníku pro kontrolu pravopisu pro Firefox, Thunderbird i SeaMonkey. K dispozici je na na serverech s doplňky (Firefox, Thunderbird, SeaMonkey).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
21.6. 10:11 | Nová verze

Byla vydána verze 0.52.1 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie). Nově lze instalovat také z Flathubu. Unvanquished je fork počítačové hry Tremulous.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Používáte kalkulačku?
 (10%)
 (32%)
 (62%)
 (27%)
 (12%)
Celkem 263 hlasů
 Komentářů: 26, poslední včera 16:41
Rozcestník

Jak jsem se poprala s ABC Linuxem

13. 7. 2004 | Andrea Králová | Recenze | 10879×

Za poslední tři roky jsem prostřídala na svém počítači různé verze Windows - od 95 přes 98 až k XP. Že existují i jiné operační systémy, jako třeba Linux, jsem donedávna opravdu netušila.

Pak jsem si díky známému, který mi občas poslal odkazy na nějaké články o Linuxu, sem tam něco přečetla, hlavně o těch "live", ale zas tak moc mě to nezajímalo. Jednak jsem nevěřila, že by to takhle jednoduše fungovalo rovnou z CD, a hlavně jsem se hrozně bála, že mi to něco provede s počítačem. Nakonec jsem jednou náhodou uviděla v obchodě ABC Linux, vzpomněla si, o co jde, a po chvilce váhání koupila - 119 Kč není tak moc. Nejdřív jsem si raději četla jen příručku, vypadalo to lákavě, takže jsem se odhodlala. No a pak nastalo něco spíš jako zlý sen (s poměrně šťastným koncem :), který vám teď popíšu. Co všechno tedy může zažít dosud Linuxem nepoznamenaná majitelka takové live distribuce?

Úvodní obrazovka se třemi tučňáky naběhla přesně jako bylo napsáno v příručce a po mém váhavém Enter se po obrazovce rozběhl vesele barevný text, jak se detekovalo nastavení PC. Ale ouha: někde za myší ("Mouse is generic PS/2 wheel Mouse At /dev/psaux") se to celé zastavilo a dál nic. Co teď? Kombinovat různé parametry bootování, radí příručka. Takže jsem poctivě postupně zkoušela "Failsafe, knoppix 2, noagp...", ale výsledek žádný. Nakonec už ze zoufalství: 'knopppix testcd", což mě odměnilo opravdu potěšujícím sdělením: "Data on your CD medium is possibly incomplete or damaged, or your computer has bad RAM". Následný "memtest 20M -1", který by měli podle příručky provádět jen odborníci, což tedy nejsem, neukázal vůbec nic. Ukončila jsem ho po třech hodinách. Chyba nebyla asi ani ve mně, ani v Linuxu, ale v CD samotném: nefungovalo totiž ani na jiném počítači a nešlo ani zkopírovat.

Nevzdala jsem se, zakoupila nové CD a akci opakovala. Začalo to stejně špatně. Až když k řadě mnou stále zoufale opisovaných a kombinovaných parametrů přibylo "xvrefresh=50-120", nechal se monitor (HP D2837) přemluvit a tentokrát nezhasl. A tak jsem mohla sledovat, že "Starting X11 ... Retrying with server Xfree86 (vesa) ... Retrying with server Xfree86 (fbdev). Error No suitable x-server found for your card ... (ATI 3D Rage Pro AGP 2x, s níž asi nikdo jiný, jak to vypadá, problémy nemá). Nakonec zafungovala rada z diskusního fóra vyzkoušet xserver=XF86_Mach64, který jsem až později opravdu našla i mezi spoustou parametrů v příručce. ABC Linux se tedy nakonec pomocí "knoppix noagp xserver=XF86_Mach64 xmodule=i810 noddc screen=800x600 svrefresh=50-120" rozběhl do KDE, sláva. Grafika je mizerná a zvuk nejede vůbec, ale i tak jsem byla ráda, že se to nakonec podařilo. Tohle všechno se dělo na repasovaném Compaq DeskPro Pentium III, 700 Mhz, 128 RAM.

Následovalo připojení k internetu, což také nebylo tak jednoduché zjistit, protože se připojuji přes Eurotel prostřednictvím mobilního GSM modemu MC35i. Pro Windows existuje instalační CD, nastavení pro linux jsem hledala na stránkách Eurotelu marně a modem mi nefungoval. Až na diskusním fóru jsem zase po delším hledání našla, že do příkazů modemu do druhé řádky musím zadat "AT+cgdcont=1,"IP","internet" - že mě to hned nenapadlo.

Protože celý pevný disk je formátován v NTFS, zkoušela jsem si uložit nastavení na disketu. Z jakéhosi záhadného důvodu ale při startu zadaný parametr "knoppix myconfig=/dev/floppy" ani "knoppix myconfig=scan" (zadáno podle příručky i podle pokynu při zálohování) nenačetl vůbec nic. Až na fórech Knoppixu jsem se dozvěděla, že myconfig při načítání z diskety nefunguje a nikdy snad nefungoval, a že "knoppix floppyconfig" je ten správný parametr. Nešlo by to pro začátečníka ještě více zmateně? Vypadá to, že tohle při výrobě distribuce snad nikdo netestoval.

Musím uznat, že jsem si to představovala jednodušeji, ale každopádně je to docela zajímavý zážitek. Trošku mě mrazí při představě, že bych tohle všechno musela prodělat úplně sama bez přítele na internetu, který mi přece jen poradil, když jsem nevěděla jak dál. Ale jinak se mi Linux líbí, i když si zatím hraji jen s nastavením vzhledu v KDE. Příjemně mě překvapilo, že si nemusím instalovat žádné další programy, viděla jsem, že je tam skoro všechno. Trochu mě mrzí, že je něco v angličtině, ale anglicky se už učím. Dostala jsem se na Internet, spojím se přes ICQ a dokážu napsat dokument v OpenOffice.org (ten jsem si stáhla i pro Windows), víc zatím asi nepotřebuji. Už jsem se i rozhodla, že nějaký Linux půjde i na pevný disk, ale ještě nevím který. Zatím jsem si koupila Knoppix, Danix, Slax, Slackware 10.0 a Gentoo, takže myslím, že o mně ještě uslyšíte.

       

Hodnocení: 67 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

13.7.2004 07:41 tezkatlipoka | skóre: 35
Rozbalit Rozbalit vše hodnoceni
Jsem rad ze o vas jeste uslysime. Ale trochu jina vec, kouknu a hele hodnoceni clanku, jak to funguje?? cvak. Hodnoceni prijato, hmm nejak mi uslo jake, takze jsem ohodnotil tvuj clanek, ciste nahodne, to jenom aby te to povzbudilo :-/
Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
super pocteni, tyhle komentare, uz jsem se dlouho takhle nepobavil :-))) fakt nevim, co resite. tak si zenska zkusila linux a zvladla to. no a co? to ma byt udalost stoleti? Ja znam dost zen a divek, co se neboji nejen pocitae, ale i linuxu a nektere do dotahly na adminky. a delaji z toho vedu? jisteze ne. kdyby podobny clanek napsal chlap, tak si ho pomalu nikdo ani nevsimne. gratuluji autorce k tomu, ze se nezalekla prvniho kontaktu s linuxem, ale zaroven ji musim varovat, ze je pred ni jeste dlouha cesta...tak hodne stesti a fakt mi nebude vadit, kdyz si o kazdem jejim uspesnem kroku neprectu clanek:-]
15.7.2004 16:13 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Clanek
Tohle by se dalo napsat nejmene o vsech clancich, ktere popisuji osobni zkusenosti, napr. tzv. recenze operacnich systemu. Nakonec maloktery clanek prinasi opravdu originalni a nove informace, minimalne se daji nekde dohledat na forech nebo v manualech. Ano, kdyby takovy clanek napsal chlap, tak to mozna nevzbudi takove pozdvizeni, ale protoze se jedna o ABC Linuxu a o zkusenosti s "domaci" distribuci, tak sem takovy clanek patri - a jak vidno, hodne lidi to privitalo :)
21.7.2004 09:49 Jakub
Rozbalit Rozbalit vše Re: Clanek
Možná máš pravdu, ale připadá mi na tom pozitivní to že už se Linuxu začíná přibližovat i dost uživatelů "poloamatérů" a není to už systém jen pro hrstku nadšenců. Problém je jen v tom, že stále mají distribuce svoje "mouchy", které spoustu amatérů odradí. Musím říct, že zatím jediná distribuce, která mi na mém PC běží bez jakéhokoliv přepisování konfiguračních souborů a zadávání různých podivných parametrů jádra je SuSE! Ale je to u každého PC jiné. Třeba Mandrake 10 mi zabral asi hodinku konfigurace a už jede docela vpohodě, ale kamarádovi nenašel ani myš (mimochodem stejná jako moje, jen novější firmware) :) a na jeho raid poli to celé zmrzlo. Dál mu nejede ani zvuk a ani grafika v rozumném rozlišení. V závěru se to celé zbořilo! Jen tak dál! Ostatně instalace Windows je pro mě často daleko větší utrpení!
13.7.2004 07:45 Aloner | skóre: 24 | blog: Aloner | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Knoppix a spol.
Ze zacatku to vypada jako nejaky pochvalny PR clanek od (fiktivni) spokojene uzivatelky Windows ;-). Pak prichazi vystrizliveni a kruta Knoppix-realita. Osobne si myslim, ze zacinat takovym molochem jako je ABCLinux/Knoppix neni dobra volba. Existuji menší a funkčnější LiveCD distribuce na kterych si muzete Linux vyzkouset...

Jeste nez na mne zacnete vsichni utocit (vcetne redakce), chci upozornit, ze se jedna o vyjadreni meho soukromeho nazoru, ktery je zalozen ciste na subjektivnich zkusenostech :-)
13.7.2004 08:08 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
Potesim te, pripravovana druha verze uz nebude postavena na knoppixu. Rozhodnuti v tymu bylo jednomyslne.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
13.7.2004 08:24 Aloner | skóre: 24 | blog: Aloner | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
Rozhodnuti budiz pochvaleno !!!
Bob Bobovich avatar 13.7.2004 09:21 Bob Bobovich | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
A už víte na čem bude druhá vere postavená? A kdy bude? Podělte se :)
13.7.2004 11:04 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
Slax. Odhadem zacatkem rijna. Momentalne sbirame pozadavky, vybirame software. V srpnu vznikne beta verze, kterou budeme mesic ladit a testovat. V zari pridame co nejtesneji pred odevzdanim k lisovani co nejcerstvejsi offline verzi abicka.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
eagle.metawerzum avatar 13.7.2004 13:36 eagle.metawerzum | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
Bingo, to je dobrá volba, už se těším :-)
13.7.2004 14:39 Aloner | skóre: 24 | blog: Aloner | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
Ňum, ňum... :-)
13.7.2004 15:35 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
Hlavne zruste styl keramik, zvetsovani ikonek po najezdu mysi v KDE a dalsich par obludnosti. Je to odporne a pusobi to hodne amatersky! Knoppix a Danix to maji, ABC neznam.

Uzivatel si to urcite muze zmenit, ale u live distra ktere se doporucuji BFU bych to necekal.

PL
13.7.2004 18:35 Ondra
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
Super
14.7.2004 20:22 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Slax a cestina
Venujte prosim pozornost tomu, ze ve Slaxu jeste momentalne NENI vyresena plna podpora cestiny, konkretne psani hacku a carek pomoci mrtvych klaves. V programove "ceske" distribuci, kterou ABCLinuxu asi bude, by to byl dost zasadni handicap.

A naopak bude fajn, az se to v ramci projektu ABC vyresi, ze z toho bude moci profitovat i Slax samotny, jeho autoru zatim potrebne reseni chybi.
13.7.2004 16:12 Borg
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
>Ze zacatku to vypada jako nejaky pochvalny PR clanek od >(fiktivni) spokojene uzivatelky Windows ;-).

Hlavne s tym slovom "fiktivni" sa tiez plne stotoznujem. Neverim, ze toto: "knoppix noagp xserver=XF86_Mach64 xmodule=i810 noddc screen=800x600 svrefresh=50-120" alebo toto: "AT+cgdcont=1,"IP","internet" pripadne toto: "knoppix floppyconfig" si bola schopna dohladat "fiktivni" uzivatelka win a duplom neverim v to, ze si dala do kopy ABC linux a knopix forum pri hladani riesenia jej problemu !!! (samozrejme pokial jej nehelfol nejaky GURU ... mozno to bude ten znamy co bol v clanku spomenuty ;-) )

>Pak prichazi vystrizliveni a kruta Knoppix-realita.

Tak tak tak ... ;-)

> Osobne si myslim, ze zacinat takovym molochem jako je >ABCLinux/Knoppix neni dobra volba. Existuji menší a >funkčnější LiveCD distribuce na kterych si muzete Linux >vyzkouset...

Suhlasim a mozno ani nebude potrebny ten guru ... :-b

>Jeste nez na mne zacnete vsichni utocit (vcetne redakce), >chci upozornit, ze se jedna o vyjadreni meho soukromeho >nazoru, ktery je zalozen ciste na subjektivnich >zkusenostech

Dufam ze mna rovnako za tento prispevok neukamenujete ...

Borg

PS: 1 vec je propagacia linuxu s ktorou plne suhlasim, no nieco ine je uverejnenie clanku u ktoreho az bije do oci, ze ho nepisala skutocna zaciatocnicka v lin...

(Tot moj subjektivny nazor.)
13.7.2004 16:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
Jak na tom je autorka se skutečnými znalostmi Linuxu, to nevím. Nicméně mohu potvrdit, že se nejedná o nějakou fabulaci redakce nebo někoho z tvůrců ABC Linuxu. A ještě doplním, že kdyby mi článek nepřipadal autentický, nevydával bych jej.
13.7.2004 21:42 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
Ja nevím...kdybych popsal svojí revoluci s přechodem (ne precofeminálním) na novém pc pro "PRÁCI" na SuSE a celý týden, kdy stála veškerá práce, asi by si to nevydal. Všechno jelo jako blesk a až na padající Firefox a MS looking like Evolution s 11.000 importovanými maily z BAT! jsem plesal nad heroickým výkonem. AMD 3000+/512MB v malé hliníkové krabici os Shuttle ... lepší než sex :-)

Když, přišlo na lámání chleba a v jedinačce čeká klient na nabídku, kterou bylo nutné z MS Word oprášit o kurz atd. začalo první šílenství. OOffice prostě nedokázal v rozumné době podpořit předělání všech dokumentů. Hlavičky a zápatí, tabulky, čeština, fotografie produktů. Byl to kolaps. Od té doby se řešilo jen jak moci využít léta připravované mustry, slohy, obchodní grafiku aby firma jela dál. Nejela. Týden prostoje může obchodníka připravit o prémie a lidi o chleba.

Vidím dva závěry:

- MS a nepsaná dohoda s korporacemi a strach všech vedoucích IT v kravatách, podstupovat rizika a poslouchat stížnosti, je vztlakem na správný vektor kurzu akcií MS

- přechod z MS na Linux Desktop musí být plánovaný a připravovaný, nedá se dělat za provozu, kdo je připraven není překvapen

Korepetici událostí mi asi Robert nikdy neotiskne ...a to sem myslel, že se můj blíží jazyku Kirké :-)
13.7.2004 23:46 Cygnus
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
To jste člověče docela hazardér, nainstalovat jiný O.S., jiný aplikační software a čekat, že se nevyskytne jediný problém. My jsme ve firmě na Open Office přecházeli několik měsíců, tj. pár týdnů jely paralelně oba Office, po zkonvertování nejdůležitějších věcí (a vytvoření nových dokumentů pro OOo s využitím některých jeho specifických fíčurek) byl M$O smazán krom jednoho PC, tam ještě dalších pár týdnů zůstal (pro jistotu, potřeba nebyl) a teď více než rok jedeme k naprosté spokojenosti jen s OOo. Ale přesto bych si netroufnul přeinstalovat firemní PC ze dne na den, aniž bych si OOo prověřil předem alespoň ve Woknech. Fakt, že se to odehrálo před pár lety, kdy byla dostupná nějaká verze 1.0.1 nebo tak něco (už si nepamatuju) a ta ještě moc kompatibilní nebyla.

Správná cesta mi přijde nainstalovat OOo, vydat ve firmě direktivu, že se za nějaký čas na něj přejde, udělat pár školení, naučit uživatele využívat výhody (seznámit s tím, že zákazníkům mají posílat PDF, ne SXW), prostě poskytnout nezbytně nutný čas pro adaptaci a pak to teprv zrušit. Ten čas může být v krajních případech týden, nebo rok, ale nelze to udělat ze dne na den. Fakt, že v několika firmách tohle řeším a vím jaké problémy uživatelé mají (a dost se liší), od hledání tlačítka, které je jinde, po absenci docela sofistikovaných funkcí ...

Mimochodem musím OOo pochválit, je řada věcí do kterých se M$ Office snaží kecat (tu něco zarovná automaticky bez vědomí uživatele a pod.), OOo mnohem víc poslouchá uživatele , umí být přesnější pokud s ním člověk dobře zachází a spousta funkcí je v něm podaná jednodušeji a přehledněji. Těžko se to vysvětluje, je to můj subjektivní dojem a musí se to vyzkoušet, ale po letech práce v obojím bych se k M$ vrátit nechtěl (bez ohledu na další vlastnosti jejich softwaru), setkávám se s jejich novými verzemi u zákazníků a mám tak stále srovnání. Jednoznačně mi z toho vyplývá, že cesta M$ je cesta do pekel, resp. orientují se na jiné zákazníky, ale nepochopil jsem na jaké, asi takové neznám.

K článku - docela pech. To musí mít začátečních docela velkou smůlu, aby se sešlo tohle všechno, já jsem narážel na leccos, ale takovouhle kombinaci problémů v jedné akci jsem nezažil.
14.7.2004 00:07 Borg
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
Nesnazil som sa hodnotit autorkine vedomosti. A to, ze to nie je (fabulacia redakcie) ... dufam, ze nie je. Verim, ze redakcia sa vedome neznizi k M$ praktikam.

Napisal som to ako svoj subjektivny nazor (alebo pocit) na ten text.

Malokedy reagujem na clanky, no v tomto pripade sa mi zda az neuveritelna autorkina trpezlivot a ochota sa LINUXU venovat aj napriek problemom, ktore s nim (uz od prveho kontaktu) mala. TO CHCE ozaj poriadnu MOTIVACIU !

Skor by som cakal:

- po niekolkych hodinach samostatneho laborovania zdvihnem telefon a zavolam priatela nech sa u mna zastavi a ukaze mi ako na to ...

- priatel mi to nainstaloval, a kedze mam nejaky nestandartny HW ... musel pri instalacii naviac nastavit tieto parametre ...

- popis prvych dojmov prace v tomto OS ...

Borg

PS pre redakciu: Clanok svoj ucel splnil ... ZAUJAL MA ! ;-)
14.7.2004 02:37 greneia | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
To je hezké ... hm, to by ale přítel nesměl být asi stovky kilometrů ode mne, tudíž by to bylo velmi nesnadné jen tak zdvihnout telefon a mimoto ... možná bychom Linuxem začali, ale pak by mne zajímalo, čím bychom končili ;)
14.7.2004 09:52 Borg
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
> čím bychom končili ;)

Verim, ze by to (ne)bolo tiez temou clanku ... ;-)

Uz nebudem rypat. Prajem ti viac pozitivnych skusenosti pri zoznamovani s linuxom ...

Borg.

PS: dufam, ze som nikoho neurazil ...
13.7.2004 16:39 greneia | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
"PS: 1 vec je propagacia linuxu s ktorou plne suhlasim, no nieco ine je uverejnenie clanku u ktoreho az bije do oci, ze ho nepisala skutocna zaciatocnicka v lin..."

Zkušenosti jsem nedávno měla nulové, v posledním odstavci uvádím přítele, který se mi snažil pomoci a to co jsem nenašla já, našel on, opravdu, sama bych to nezvládla ... Tohle vše, co popisuji v článku se událo asi v průběhu 14-ti dní a za tu dobu neustálého zkoušení a informování se na internetu, se musí snad každý naučit parametry alespoň trochu využívat.
13.7.2004 23:19 Borg
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
Klobuk dole, pokial ozaj nie si (fiktivni) a aj napriek problemom si sa nevzdala a uspesne zvladla prve zoznamenie s Linuxom.

Mas ozaj v takom pripade moje (a myslim, ze nie len moje) uznanie.

Borg

PS: Linux je skvela vec ... no zaciatky su podla mojho nazoru ovela tazsie ako vo win !!! No je to hlavne o ludoch ... pokial mas podporu od priatela tak mas velke plus.

*** NO FLAME PLEASE ***
15.7.2004 13:55 Quiark
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix a spol.
Souhlasím, mít takovouhle první zkušenost s Linuxem, asi bych to vzdal, takže gratuluji :-)

Já začínal s nějakým SuSE (asi) a zdaleka jsem neměl tolik problémů (teda bylo to hlavně proto, že jsem měl nový disk, takže jsem si mohl v klidu rozdělit jak jsem chtěl).

Nicméně přeju hodně štěstí a hlavně zábavy!
13.7.2004 08:14 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše pekny
Zdravim

Clanecek je moc povedenej, ale tipnul bych si ze problem byl v tom abclinuxu, ja kdyz jsem potreboval na mym pocitaci rozbehnout live linux, tak knoppix a danix absolutne pohorely, nemam opravdu chut tomu pri bootu davat milion parametru. Vzal jsem slax, nabootoval a jel jsem. Co dodat. Kazdopadne se tesim na pokracovani, treba instalace gentoo :-)

PLEASE NO FLAME.

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
13.7.2004 09:13 Martrin
Rozbalit Rozbalit vše Re: pekny
Souhlas, s Danixem jsem taky musel trochu zapasit, Slax byl naprosto v pohode.

Martin
13.7.2004 08:58 Josef
Rozbalit Rozbalit vše Linux obecne :-)
ja si vzpominam na svoje zacatky s linuxem (uz dost davno) a muzu zodpovedne prohlasit, ze jsem si hodne dlouho trhal vlasy, nez se mi podarilo neco rozchodit. ale v te dobe bylo na svete jadro 2.0.x a distribuce taky vypadaly trochu jinak :-). nicmene, zrusil jsem uplne widle a trvalo mi to cca pul roku, nez jsem se naucil resit veci, ktere potrebuji vyresit. a ted po letech pouzivani linuxu na desktopu musim rict, ze nechapu, jak nekdo muze pouzivat widle. tak hloupy os jsem nevidel :-). vubec nevim, jak udelat spoustu veci a ani o to nestojim. ale kazdy at si pouziva co chce, samozrejme ;-).
13.7.2004 10:13 Niemand
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux obecne :-)
Taky si vzpominam na svoje zacatky (uz dost davno) a muzu zodpovedne prohlasit, ze jsem si hodne dlouho trhal vlasy, nez se mi neco podarilo rozchodit, nicmene jsem si uvedomil, proc se pul roku parat se zdrojaky aspol, kdyz muzu SW pohodlne nainstalovat a provozovat bez znalosti kompilace a miliardy prepinacu. Takze jsem uplne zrusil Linux a sup tam Windows. Po letech pouzivani chapu uzivatele, kteri stale ztraceji cas s Linuxem, ale pro ty, kteri ho maji malo jako ja, jedine okna.

P.S. Toto je muj osobni nazor, ktery vzesel z dlouholeteho pouzivani linuxu.
13.7.2004 11:13 Pavel Franta
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux obecne :-)
Prosim Tě, a co bys musel kompilovat. Poslední dobou kompiluju akorát QtCurve (Keramik nesnáším podobně jako Lunu) jinak je tu apt-get install/upgrade a nemám co řešit. No abych byl fér, tak pod SuSE 9.1 se mi kompilace nedaří. Po vydání KDE 3.2 pro SuSE 9.0 (KDE 3.1.4 byly v SuSE 9.0 sprasené, ani v 3.1.5 tu chybu neodstranili - podpora fs pro některé gnome aplikace a tvtime v kdelibs) ani nemám moc důvodů pro přechod.
13.7.2004 13:07 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux obecne :-)
...a proto ztracis cas ctenim abclinuxu... vrat se na zive !!
eagle.metawerzum avatar 13.7.2004 13:44 eagle.metawerzum | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux obecne :-)
Já začínal s Linuxem v roce 1998 (SUSE 6.1 nebo 6.2) ale ani tehdy (ani ted) jsem nemusel nic kompilovat, nechtěl-li jsem. Už tehdy šel Linux pohodlně (pravda v textovém instalátoru) nainstalovat se vším všudy bez kompilace a to jak na stolní počítač, tak na notebook (AST P100 blahé paměti, budiž mu šrotiště lehké).

Předtím jsem používal jenom Windows (Win 9x a NT4wks) a o Linuxu a Unixu jsem nevěděl zhola nic. A stejně se nám z kolegou (on doma a já doma a na služební notebook) podařilo SUSE nainstalovat a jelo jak mělo.

Natožpak v součastné době - SUSE, Mandrake, Fedora - nic se kompilovat nemusí, stačí to nainstalovat a je to a instalaci zvládne každý.

Takže ta vaše poznámka o kompilacích je IMHO flame
13.7.2004 22:04 Rosťa M.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux obecne :-)
  Plně souhlasím, já s linuxem začínám poslední půlrok - SUSE 7.3, teď 9.0 - v práci, doma zkouším Mandrake 10.0. Když pominu problémy s nVidia FX5500, kterou jsem při instalaci musel degradovat jen na VESA, jinak se mi po naistalování nezobrazovalo nic, tak vše proběhlo bez problémů. Horší to bylo pak : např. GPRS a USB kabel, ale máte tu bezva návody, tak když se mi povedlo dopátrat až sem, tak už to docela šlo.

  Ovládání a vzhled podobné Win. Oproti Win - nesrovnatelný přehled spuštěných prográmků (mám rád, když vím co mi na "mašince" běží). Moc se mi líbí síťové nadstavby - komunikační programy, servery, firewall, atd. Při troše zkoušení a testování se ze základního uživatelského PC udělá velmi silný, stabilní, síťový nástroj. Vypadá to jako reklama, ale ne, jen se o tuto část softwaru zajímám - jsem síťař.

  Jen mi chybí "pokročilejší soft" - ve WIN hodně používám OFFICE XP, na programování Delphi a pod. Bohužel mí známí je používají taky, a tak když mi cosi pošlou e-mailem, musím bohužel přepnout na WIN, zatím jsem nenašel řešení (Open Office třebas : z "normálního" nezvládne makra). Řešil-li takovéto problémy již někdo, beru každou radu (rostislav.marek@tiscali.cz).

     Jinak Všem : Mějte se hezky Rosťa.

eagle.metawerzum avatar 14.7.2004 01:22 eagle.metawerzum | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux obecne :-)
no pokud jde o MS Offic, tak ty mají problémy s vzájemnou kompatibilitou i mezi sebou mezi jednotlivými verzemi, takže to mu, že jiné Office (např OpenOffice, nebo soft602) mají s dokumenty od MS problémy není zase až takové překvapení.

BTW pokud jde o makra, tak já dělal jednu pomocnou účetní aplikaci v Excelu za použití VB for application a v té době byli Office 2000 novinkou a běžně se používali Office 95 a 97 a já už nevím v čem jsem to tehdy psal, ale použitelné to bylo jenom ve verzi co jsem to v ní dělal, protože MS nšco změnil a prostě to v jiné verzi nefungovalo, teď už si nepamatuju přesně co to bylo za problém, je to dávno.
17.7.2004 13:49 chodec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux obecne :-)
No když jsem si koupil první pc bylo mi 50. samozřejmě z woknama 98. Byl jsem jak u vytržení. Po dvou letech mě jeden kolega mabídl Mandrake 9.0.Byl jsem u dalšího vytržení, proto jsem si koupil asi 5 knih o linuxu. všechny jsem poctivě přečetl, posléze vyzkoušel dostupné distribuce linuxu a dodnes se divím, jak jsem mohl být u vytržení z woken. Ale no co se dá dělat, každý jednou prozře. Tu dámu obdivuju, protože vím o čem mluví.Věčný zápas s nerůznějšími anglicky psanými manuály a jiné lahůdky mě přesvědčily, že lépe je být BFU s linuxem, než stabilně záplatovat wokna a diviot se věcem, které si dělají co chtějí. Chodec
19.7.2004 16:26 Petr Ježek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux obecne :-)
Moje fascinace Wokny se datuje kamsi do roku 1992, za dva roky od prvního pohledu na opravdové PC (bulharské Izoty a PPčka jsou pod rozlišovací úrovní). Pak se objevil Warp4 a já se po padavkách 3.1 a 3.11 radoval, že na lepší OS přejde půlka uživatelů... Další tři roky jsem musel strpět 95 a 98 a když se objevil Mandrake 7.0, začal jsem sondovat, co to obnáší. Od té doby navzdory značnému experimentování s rpm neznám Modrou Smrt (tvrdý reset jsem použil asi třikrát), vím mnohem lépe, co mi kde běhá a proč a hlavně můžu, ale nemusím. Za to jsem strpěl i pár nervních okamžiků a dílčími SW i HW zádrhely, zbývá už jediný - přesvědčit mou TV kartu, aby kromě driveru akceptovala i správný tuner. Jak se doma radovala má dítka, když jsem z nepřehratelného řádně zakoupeného DVD učinil přehratelné (decss je nástroj, jak překonat podvod prodejce nefunkčního zboží).

Sdílím proto vaše pocity a také se nehodlám vrátit pod wokenní chomout.
13.7.2004 11:02 Pavel Franta
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux obecne :-)
No já budu asi exot. Začínal jsem v roce 1999 na svém domácím PC s Debianem 2.1. Potřeboval jsem napsat diplomku, a pro TeX je linux ideálni. Výpočty jsem dělal ve StarCalku a octave. Takže jsem fakt nerozuměl těm diskuzím, jestli je linux zralý pro desktop. Tedy až na oblast multimedií, tam to bylo tehdy dost slabé. Po roce jsem tam dal SuSE a Windows 98SE. Podpora hudebních a video aplikací byla tehdy pod linuxem strašně primitivní. V roce 2002 jsem si koupil Cakewalk Home Studio a k tomu Windows XP. (nejsem blázen abych pro seriozní práci používal Windows 98, ale pod Win4Lin se to s nimi dá přežít) Prakticky vše dělám pod linuxem, ale když jde o hudbu a video, tak tam občas nahodím Windows XP. Ale kdybych nepoužíval Linux tak bych musel zapomenout na studentskou verzi VariCADu. Snad se podobnou cestou vydá i Cakewalk, Native Instruments, Steinberg ...(muzikanti rozumí, ostatním Google napoví). S novým jádrem 2.6, jak jsem se doslechl, to není tak zlé, co se týká rychlosti odezvy.
13.7.2004 09:01 Bubo
Rozbalit Rozbalit vše Live distribucia
Mne sa ten clanok velmi paci a v podstate mam rovnake skusenosti. Jedina live distr., ktora mi fungovala takmer uplne bez akehokolvek ladenia je Suse 9.1. Osobne si ale myslim, ze live distribucie bez moznosti jednoducheho ulozenia osobnych parametrov su iba reklamnou hrackou. A vzhladom na take problemy ako sa tu opisuju su skor odpudzovacom ako lakadlom pre pouzivanie Linuxu.
13.7.2004 09:27 PJ
Rozbalit Rozbalit vše Knoppix 3.4
Pokud nebude dalsi ABCLinux zalozen na Knoppixu, je to podle me velika chyba. Autorce clanku vrele doporucuji stahnout novejsi Knoppix 3.4 (05-17). Spusteno na mnoha PC, zatim jsem (oproti 3.3) nenasel jedine, na kterem by se nerozjela Xka, a to bez jakychkoli paramteru...

ABCLinuxu je zalozen na velmi starem knoppixu, mezitim jiz vyslo nekolik novych verzi, vcetne jiz zminene 3.4, ktera obsahuje nekolik vybornych veci, mimo jine zahrnuje Captive pro zapis na NTFS partitions atd. Nevim, jak je mozne, ze jini maji s Knoppixem tak spatne zkusenosti, ja opravdu ne...
13.7.2004 11:25 greneia | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Knoppix 3.4
Děkuji za doporučení, ale Knoppix 3.4 jsem si pořizovala téměř hned po ABCLinux, bohužel se mi jej nepodařilo rozběhnout ani se zadanými parametry, které fungovaly v ABCLinuxu.
13.7.2004 10:14 Petr Aubrecht
Rozbalit Rozbalit vše uzas
Andreo,

jsem ohromen, co jste schopna vydrzet. Neznam nikoho, kdo by po polovine problemu proste CDcko nerozlamal s tim, ze mu muze byt ten blbej Linux ukradenej.

Drzim Vam palce, abyste uz mela pro proste podstatne min problemu. Myslim, ze by asi nebylo od veci zkusit trosku pritulnejsi distribuce (Suse, Mandrake).

Petr
13.7.2004 11:51 greneia | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Re: uzas
Děkuji za Váš příspěvek, vydržela jsem proto, že jsem chtěla vědět, co linux umí, když už jsem si CD pořídila, tak to přeci jen tak hned nevzdám.

Jinak Live distr. jsem si pořizovala více, ale potíže přetrvávají u všech. Problém bude jistě v grafické kartě, kterou jsem uváděla ve článku. Brzy budu pořizovat graf. kartu novou, tak budou pravděpodobně i nové zkušenosti, které jistě brzy popíši.

Andrea
Valoun avatar 13.7.2004 12:21 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
Rozbalit Rozbalit vše Re: uzas
Ja mam ATI RageXL, a jede mi pouze s VESA ovladacem. Jinak ta karta asi neni zadnej zazrak. Mam dva monitory (coz btw dava live distribucim peknej zahul) na dvou kartach - nVidia a te ATI ReageXL. A vsechny graficke operace(predevsim prekreslovani textoveho terminalu) jsou na te ATI znatelne pomalejsi.

Moc te obdivuju, za to co vydrzis, zatim jsem nenarazil na damu takhle odhodlanou do linuxu proniknout. Jen bych chtel podotknout, ze urcite potrebujeme tyhle nove uzivatelky s jejich "nicemu nerozumim, nic neznam" pristupem, protoze nam mohou ukazat na problemy, ktere odmitame videt nebo resit.

Preju hodne radosti z objevovani noveho sveta a stesti pri vyberu te nej distribuce.
14.7.2004 10:56 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: uzas
Doporučuji nějakou kartu od NVidie s pasivním chladičem. Opravdu dobrá investice, s Linuxem nebudete pak mín nikdy problém. Já jsem teď upgradoval z Nvidia GeForce 3 na GeForce 5xxx MX (Inno3D - všehovšudy za 2 tisícovky) a jsem maximálně spokojen. Na to příležitostní hraní mi to stačí, nvidie umí hlavně overlay a jiné vychytávky.
14.7.2004 16:52 Petr Aubrecht
Rozbalit Rozbalit vše Re: uzas
Tak to mi neda. Za NVidie se primlouvam taky, ale... Vcera mi volala zena do prace, proc nenabehly okna, ze si syn chce hrat. Uplne jsem zapomnel, ze jsem upgradoval jadro (debian/sid), a potom jsem nezkompiloval NVidia driver! Nastesti jsem se pripojil vzdalene, zkompiloval, rebootoval. Zena uz si zvykla. Za chvili uz jsem koukal, co ten malej vejlupek gamesi (GCompris, jsou mu ctyri roky, ale jmeno a heslo umi ;-)). Jinak -- zkusil jste nekdy nekdo nechat dite nehlidane s woknama? Ja jo a po peti minutach jsem si vsiml hlasky ,,Opravdu chcete prepsat tento systemovy soubor? System muze byt nestabilni...'' (anglicky). :-)
Josef Kufner avatar 27.7.2004 18:05 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: uzas
mno nvidia je celkem pouzitelna, ale nejdou mi s jejima driverama pustit dvoje X a po kompilaci kernelu se kompilovat jeste s driverama je celkem otrava. A pritom je zvlastni, ze kdysi davno mi dvoje X spustit sly...

ps: nechcete nekdo matherboard od nvidie ? lezi mi tu uz par mesicu a nevim co s ni... chipset nForce, integrovana grafika GeForce uz ani nevim jaka... pekne zlobila a pak jak jsem ji vyndal z pc tak prestala ;)
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
17.7.2004 13:59 chodec
Rozbalit Rozbalit vše Re: uzas
jasně, tak to má být, vydržet a pokračovat, jestli si pořídíte další distribuci na disk, dobře uděláte. Suse i Mandrake jsou pro začátečníka moc dobré. A budete mít vše co potřebujete. Instalace je pro blbce, vzhledem k tomu, že to instaluji sám bez kohokoliv -))). Tak vám držím palce. chodec
13.7.2004 10:53 llook | skóre: 8 | blog: l'blog | Prágl
Rozbalit Rozbalit vše tak tomu říkám nadšení
Ale myslím, že je zbytečné nakupovat předem více distribucí. Ze začátku je imho nejlepší jednu distribuci namátkou vybrat a v momentě kdy tomu budete rozumět natolik, že budete vědět proč přejít na některou jinou distribuci, tak si teprve vyberete.

Já jsem kdysi začal na RH7.0, pokračoval SuSE7.2, MDK9.0, a nakonec Slackware 9.1. Ten mě zatím docela baví, protože narozdíl od výše zminovaných se nesnaží vypadat jako Windows, ale jako Unix. Možná zkusmo přejdu na čas na Gentoo.

To čím se distribuce liší jsou především věci o kterých běžný uživatel ani neví, jako je správa zaváděcího procesu, hardwaru nebo sítě, kancelářské aplikace jsou všude více či méně stejné, takže začátečník moc rozdílů mezi Slackwarem a Mandrakem nenajde (snad akorát závislosti mezi balíky, ty ve Slacku nejsou).
10 REM Dej si pauzu... 20 FOR DELAY=1 TO 5000 : NEXT DELAY
14.7.2004 10:57 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: tak tomu říkám nadšení
Přimlouvám se za to Gentoo :)

Já jsem již zakotvil v Gentoo vodách, doufám, že napořád :D
15.7.2004 08:07 Jan Stanik
Rozbalit Rozbalit vše Re: tak tomu říkám nadšení
GENTOO RULEZ

Mam vsak obavy, ci je vhodne pliest hlavu zaciatocnikom. IMHO najlepsia distro pre zaciatocnika je Fedora alebo Mandrake. Maju mnozstvo prednosti a boli na zaciatku mojej Cesty. Niekomu moze sposobit dlsietrvajucu traumu uz napriklad taky textovy instalator :-) .

Nakoniec aj tak vsetci skoncime u Gentoo :-D
13.7.2004 11:11 Honza
Rozbalit Rozbalit vše Zacatky
Jak se rika:"Kdo se boji, se?e v sini". Tudiz jsem jednou v obchode videl cd redhat 7.0 a knizku k rh 6.0. U kasy jsem vytahl neco kolem 400kc s tim ze za knizku, tenkou knizecku a cd to neni az tak zle pri porovnani s jinejma knizkama. Vyrazil jsem s notebookem na dovcu na chatu, kde neni zadny telekom, zadny internet, a i mobily tam meli spatny signal. Data jsem mel na rw, a instalacky oken s sebou. Strcil jsem cd do mechaniky, nabootoval a za necelou hodku (vetsinou prostoje zpusobene ctenim toho co mi to pise - a samozrejme to na me mluvilo cesky) jsem nabootoval svuj RH 7.0 na notebooku na ktery dostat w98 je opravdu cd diskoteka. Zadny problem, zadna ztrata dat, vsechno fungovalo, APM, zvuk, touchpad, mnozstvi programu, win bootovali, proste pohoda.

Podle me kdyz nekdo chce linux zkusit, tak do toho ma skocit po hlave a bude. Nejake live distr. jsou silene pomale (co take chit od cd mechaniky), nic si tam nepridate, nastaveni pracne ukladate buhvi kam, a jen lidi odrazuji.

A co se notebooku tyce, tak je to opravdu shit, protoze na viku v mistech pro logo a nazev je proste "notebook".
13.7.2004 13:21 Antonín Slejška | skóre: 9 | Krásná Lípa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zacatky
To ja jsem do toho po hlave nesel. Mam-li rici pravdu, tak duvody, ze jsem presel na Linux byly spise "ideologicke" a nikoliv to, ze bych tem puvodni OS povazoval za spatny. Proste jsem dosel k tomu, ze programy pod svobodnymi a otevrenenymi licencemi maji vetsi budoucnost...

Prvni dva pokusy s Linuxem nedopadly dobre. Pri tom druhem se mi podarilo zlikvidovat i OS na prvnim disku. Avsak dulezitejsi nez nezdary s archivnimi verzemi Linuxu bylo to, ze jsem zacal vyuzivat Mozillu, OpenOffice a dalsi multiplatformni programy.

Kdyz jsem si pred pul rokem venoval k Vanocum SUSE Linux 9.0, tak jsem se az divil, jak jednoducha instalace byla. Pri prechodu na Linux mi hodne pomohla moznost prenosu archivu e-mailu a vsech dalsich dat a nastaveni Mozilly do noveho OS (i na Linuxu stale preferuji multiplatformni programy - co kdybych chtel zase nekam prejit). I tak mi vsak trvalo asi tyden, nez se mi podarilo vse zprovoznit, nastavit, pochopit,...

Moje zkusenost tedy je: - velmi dulezite je uzivani multiplatformnich programu, - vyplati se peclive zvazit, kterou distribuci vybrat (pro zacatecnika mohou byt vhodne komercni distribuce, jako je Mandrake ci SUSE), - distribuce Linuxu se dost rychle zlepsuji, takze dnes si jiz Linux je schopen nainstalovat a uzivat kazdy prumerne zkuseny uzivatel pocitacu a je mozne predpokladat, ze velmi brzy toho bude schopen uplne kazdy, - podobne rychle se vylepsuje programove vybaveni (v tuto chvili mi chybi jiz pouze nejaky uzivatelsky pritulny program pro jednoduche ucetnictvi)

Osobne se domnivam, ze Linux se velmi rychle blizi do stavu, kdy jeho instalace a uzivani bude vyrazne jednodussi nez jinych OS. Napr. si tipuji, ze zanedlouho budou mit vsechny vyznamne distribuce moznost si nechat automaticky aktualizovat programove vybaveni - tedy, kdyz se objevi nova stabilni verze nektereho ze sledovanych programu, tak ten se stahne a nainstaluje, takze nebude nutne sledovat, zda jiz vysla nova verze daneho programu.

Zajimave je pozorovat deni kolem Linuxu z pohledu ekonomickeho. Myslim si, ze zatimco puvodne byl hlavnim motorem vyvoje konkurencni boj s tvurcem dominantniho OS, tak ten je stale vice vytlacovan konkurenci mezi jednotlivymi distribucemi, ktera mozna brzy bude hlavni hybnou silou vyvoje.
13.7.2004 15:30 mari
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zacatky
Musim souhlasit s tim, ze zacatky vetsinou nebyvaji bezproblemove... ono ani samotne pozdejsi uzivani linuxu se obcas bez nejakeho toho zaskobrtnuti neobejde...

Sama jsem asi pred dvouma rokama zacinala s Debianem... ale po vikendu, kdy se mi nepodarilo rozchodit temer nic (a bohuzel jsem nemela ani nikoho napomocneho, kdo by me vhodne nasmeroval), jsem s nadavkami na linux zanevrela, presla me veskera chut poznavat nepoznane, a s chuti jsem se vratila k woknum.

Nejakou dobu nato prinesl pritel z prace brozurku s CD Mandrake 9.1... a ma zvedavost mi nedala, a zminenou distribuci jsem si zkusila nainstalovat... a ono to kupodivu slo! Takze jsem u Mandrakelinuxu zustala... a peru se s nim dodnes :o))) Nekdy mam chut zkouset jine distribuce - a take ze zkousim - ale verzi pro praci uz mam jasnou :o)

A drzim palce autorce, at ji to zapaleni vydrzi :o)
13.7.2004 20:35 debko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zacatky
za nedlouho budou mit vsechny vyznamne distribuce moznost si nechat automaticky aktualizovat programove vybaveni - tedy, kdyz se objevi nova stabilni verze nektereho ze sledovanych programu, tak ten se stahne a nainstaluje, takze nebude nutne sledovat, zda jiz vysla nova verze daneho programu

Myslim, ze apt, urpmi, yum, swaret ten komfort uz poskytuju. A je to veruze paradicka, nie ako kedysi to rpm-kove peklo, ked sa zavislosti zhanali kadekde po certoch.
20.7.2004 09:04 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zacatky
Jako bych to napsal ja :-) Naprosto stejna historie :-) Jenom jsem u SuSE trvaleji zakotvil uz u 8.2, od 9.0 mam win-xp (ac koupene) jen na video (blbec jsem si koupil tv-tuner s cx8800 chipsetem a nejsem ho schopen do linuxu dorvat).
13.7.2004 11:21 Sent
Rozbalit Rozbalit vše Kvalitni vykon
Mila Andreo. Svet uz davno neni to co byval a Ty jsi toho dobrym dukazem, A je to tak dobre. Jde videt, ze neznejsi polovicky resi problemy s vynikajicim nasazenim a mnohdy lepe nez muzi. Ono mnohdy nestaci pouzivat otevreny software, ale mit i otevrenou mysl kdykoliv, kdy je toho potreba.:o) S uctou Sent.
Berysek avatar 13.7.2004 12:11 Berysek | skóre: 3 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše :)
Co dodat, pohlo to moji jesitnosti, kdyz zjistuju jak bravurne si vedla zastupkyne nezneho pohlavi pri reseni problemu s linuxem oproti me. Kdyby mi nepomohlo par lidi, tak bych se moc daleko nedostal. Ted uz jsem skoro rok ciste na linuxu (MDK) a nemuzu si stezovat (jen na to, ze rozchodit neco noveho trva vetsinou kapku dele...)
Linux here, Linux there, Linux, Linux everywhere... :)
13.7.2004 13:00 poxman
Rozbalit Rozbalit vše udiv
Mila Andreo, opravdu udivuji tvou odhodlanost dostat se do Linuxu. Ja jsem zacinal nekolikrat, nez jsem vlastne pochopil, o co v tom jako jde :-) Az posledni pokus, kdy jsem zacal s Mandrake linuxem mi vysel. Na jednom diskovem oddilu jsem mel Linux a na druhem jsem mel jako zalohu widle. Mel jsem ho chvilku a pak jsem presel na Red Hat. U toho jsem nejakou dobu vydrzel, ale kdyz vysla Fedora a prestali Redhat podporovat, zkusil jsem Debian. Na Linuxu je bezva, ze si clovek muze vyzkouset hodne distribuci. Ted, po roce "prace" v Linuxu me to bavi cim dal vic a uvazuji o prechodu na HURD. Doufam, ze ti Tve velke nadseni vydrzi a ze si Linux take tak zamilujes. Hodne stesti... ;-)
14.7.2004 11:00 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: udiv
Jsem tak jednou seděl v hospě s kámošem a on: Linux, jéje to byly začátky. Nainstaluju Mandrake, pak jsem zjistil, že jsem to špatně nainstalil, a že si to zopáknu. Toš ve škole sme se učili, že pré "rm -Rf /" perfektně vyčistí disk. Toš sem to dal, no.

Heh, jsem nevěděl, že mi Mandrake namountuje do /mnt taky moje FAT32 disky. Toš sem přeinstalil i Windows a bylo to :))))
13.7.2004 13:15 mior | skóre: 8
Rozbalit Rozbalit vše Mám radosť
Môj blízky bradatý kamarát Paľko L. sa drží hesla "Žiadny problém nemá väčšiu výdrž ako ty!". A teraz vidím, že sa našla aj druhá protipólna polovička ľudstva s podobným heslom. Mám ale neskonalé podozrenie, že nejde len o obyčajnú užívateľku počítača. Dáma je zrejme podstatne zdatnejšia, ako to v tom článku na seba prezradila...

Verím, že o nej ešte budeme čítať.

K linuxu: Linux nie je zložitý, je len iný! Keby sme sa najprv stretli s Linuxom, a potom prešli na MS Widle, zdali by sa nám rovnako zložité a nepochopiteľné. Tento krok však (skoro) nikto neurobí - nik predsa dobrovoľne neopustí slobodu a niečo zdarma a nevytiahne peniažky "ze šrajtofle" (super krásny a výstižný výraz - ten v slovenčine nemáme), aby si vyskúšal niečo, s čím môže mať problémy a nemusí mu to vyhovovať.

Práve opačný smer je tendenciou. Je to síce cesta tŕnistá, ale nutná. A keď na nej budú aj milé dámy, pôjde sa ľahšie...
13.7.2004 13:41 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mám radosť
Autorce gratuluji k vydrzi a drzim palce k dalsim urputnym pokusum;o)

Mam naprosoto tutez konfiguraci (jen vic RAMky a jiny disk;o) a vim o cem mluvi... Tragicky pocit z Linuxu spravil az plny Mandrake, po kterem jsem se pomalicku-polehoucku propracoval az k testovaci partition pro Slacka;o))))

Ta grafika od ATI (integrovana, sdilena, huhly huhly...) je vazna takova, uhm, slozitejsi;o)))

Pokud by autorka mela zajem, rad poskytnu nou-hau;o)))

martinovo@piskovite.com ;o)
13.7.2004 17:02 lames/lamem/lameme
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mám radosť
Clanok je napisany dobre. Len mi na nom nejako vadi ten sexisticky pristup ala zena a Linux?=nieco cudne. Uzivatel-ka je skratka BFU. Poznam zeny, ktore si dokazu linux nainstalovat a aj ho pouzivat. Je nejaky rozdiel medzi BFU-userom a BFU-userkou? Co poviete? Apropo, zalezi na tom akeho som pohlavia? Prajem novej userke vela zdaru s novym OS.
13.7.2004 19:13 Petr Mach
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mám radosť
Samozrejme ze je mezi tim rozdil. Uzivatelek, at zkusenych nebo ne, je podstatne mene. Takze takove ohlasy jsou vitany. I kdyz myslim, ze kdyz si tohle precte nekdo kdo je na vazkach, zda linux zkusit nebo ne, tak si rekne, radsi ne :-).
13.7.2004 20:36 lames/lamem/lameme
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mám radosť
Myslim ze ste udreli klinec po hlavicke. Technicka hodnota tohoto clanku je takpovediac nulova. Neupieram autorke jej literarne vlohy, ktorymi dokazala zaujat aj muzskych citatelov technickeho typu, vybocujuc tak zo stereotypu tunajšich prispevkov, a mozno o to islo predovsetkym :)
13.7.2004 23:20 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mám radosť
Technicka hodnota tohoto clanku spociva v tom, ze detekce HW v ABC Linuxu / Knoppixu / co ja vim na tom pocitaci stoji za houby a tudiz je co zlepsovat. Staci?
Nejsemtu avatar 14.7.2004 07:54 Nejsemtu | skóre: 14 | blog: Nejde Smazat
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mám radosť
No, technická hodnota je určitě nulová, ale to autorčino nasazení je imponující :).
13.7.2004 19:28 undz | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Každé začátky jsou težké :-)
Já osobně jsem si několikrát zrušil hdd (data mam na mysli) když jsem instaloval linux ale chybama se člověk učí a aspoň už pár let vím že příkaz formát atp .. nemá rád moje data :-))))
13.7.2004 20:21 Jana
Rozbalit Rozbalit vše Gratuluji
Smekam pred Vasi trpelivosti. Tento clanek mne velmi potesil a snad dokazuje i to, ze linux dokaze pouzivat i ta "neznejsi polovicka lidstva". ;-)

Vim, jak jsou zacatky krusne. Zacinala jsem s Debianem v roce 1999 na PC bez jakehokoliv jineho OS. Po tydnech nekolika instalaci, fatalnich omylu a ladeni systemu jsem u linuxu a Debianu zustala dodneska. A zatim nemam duvod menit. Preju hodne stesti a vydrze do dalsiho zapoleni.
14.7.2004 00:10 Pavel Čejka
Rozbalit Rozbalit vše SuSE 9.1 Live
Nejprve i já musím vyjádřit obdiv autorčině trpělivosti, znám hodně lidí, kteří by takovou trpělivost a odhodlání neměli.

Mimochodem, výše se objevilo pár zmínek o SuSE 9.1 Live. Tedy nejedná se tak úplně o Live distribuci. Nevím jestli existuje ještě nějaká verze (nenarazil jsem na ní, dřívější v Live provedení bývaly), ale určitě existuje SuSE 9.1 Personal Edition, která může být s Live zaměňována. Tato distribuce je na jednom CD a lze ji normálně nainstalovat, akorát je hodně moc ořezaná (včetně českých překladů, vyjma instalátoru a snad nějakých drobností), aby se na to CD vešla. Instaloval jsem ji dnes ráno a v podstatě se neliší od předchozích verzí (jistě, software je novější - myslím filozofií), akorát je po delším modrém období opět v dávné SuSE zelené, že by vliv Novellu (a jejich firemní červené)? CD lze stáhnout z ftp.suse.com a nebo koupit cca za 1000Kč s manuálem což mi přijde docela drahé (bohužel Novell narozdíl od původního českého SuSE nepovažuje za nutné dodávat s distribucí českou verzi manuálu). Přiznám se, že na desktop se mi SuSE líbí, protože se s ním jednoduše zachází, instalace je rychle hotová, nastavení přehledné, ale na servery mám radší Gentoo a to z mnoha důvodů, jenže to už sem nepatří.
16.7.2004 12:23 Michal Kubeček
Rozbalit Rozbalit vše Re: SuSE 9.1 Live
Česká verze SuSE samozřejmě s českým manuálem je. Jenomže česká verze Personal 9.1 neexistuje, takže to, co jste měl v ruce, musela být mezinárodní. Ale to není žádná novinka, minimálně od verze 7.3, kdy jsem se se SuSE setkal poprvé, byla vždy česká verze pouze od Professional. Ve skutečnosti se ale "česká verze" liší od mezinárodní pouze tím českým manuálem a instalační podporou v češtině.

SuSE 9.1 LiveCD existuje také a je to skutečně úplně "live", běží pouze z CD (a ramdisku).
14.7.2004 08:56 Open Mage | skóre: 24 | Lom
Rozbalit Rozbalit vše Zdar a silu ;o)
preje Stanley.
Stanislav Puffler, DiS. specialista na internet marketing a ecommerce www.openmage.cz tel. 773 565 747
14.7.2004 17:51 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Tak prece
Ha, tak prece existuji zeny, co se odvazi na linux - nejen autorka, ale i ty, co se ozvaly v ohlasech. Jinak o nich moc slyset neni... ze by to bylo tim, ze casteji RTFM nez "pani tvorstva", kteri radeji polozi "primitivni" otazku do fora? Primlouval bych se, pokud treba ABC ctou, aby se casteji odvazily nejen polozit otazku, ale i komentovat... Jak videt, damy, tak rozhodne nebudete kamenovany :)

To co se prihodilo pri seznameni s linuxem autorce se nestalo protoze je zacatecnice ani protoze zkusila "tu spatnou" distribuci (jak tu kdosi opravdu osvicene poznamenal), ale kvuli nestastne souhre nekompatibilniho hardware, pripadne ponekud nekvalitniho media a disketove mechaniky. To je diskutabilni vec, snadno se namitne, ze takovy "srot" by nemela pouzivat, ale pro zacatecnika je podstatne, ze presne na tomhle behaly dosud M$Windowsy pomerne spolehlive.

Vec dalsi, a podstatne ovlivnitelnejsi, je dostupna podpora, napr. toho, jak zprovoznit trochu netradicni modem, kdy od poskytovatele pripojeni zadna neni (rada ho tedy zmenit je v pripade "zkousky" noveho OS dost trapna) a je pro nezasveceneho natolik esotericka, ze na ni nemuze prijit sam. Nevim, necetl jsem prirucku k ABC Linuxu, ale stalo by urcite za to dat tam DOPREDU a zretelne odkaz na nejuzitecnejsi internetova fora o distribuci prip. o linuxu spolu s navodem, JAK vhodne polozit otazku a take k tomu primo vyzvat.

Ze utecou nejake chybicky, ktere zkusenemu uzivateli (navic bez problemu s hardware) nedelaji problemy, ale naprostemu zacatecnikovi poradne ztrpci zivot (napr. opetovne nacteni konfigurace z diskety), se sice muze stat - ale zda se mi, ze je to vec systemova. Podpora nekomercni distribuce probiha pochopitelne tim stylem, ze dokud se nejaky problem neobjevi, tak se ani nehleda, zda by se mohl objevit, zkratka: ja problem nemel, takze nikdo mit nebude. V tomto duchu se nese naprosta vetsina "recenzi" (lepe receno zprav o soukrome instalaci) te ktere distribuce, ktera pak stejne vydrzi na disku jen par dni a s niz pak autor casto ani nehodla vazne pracovat.

A ze soukromeho (i pracovniho) pouzivani M$ produktu jsou lide vycviceni na to, ze kdyz neco nefunguje, tak je to vule bozi (ehm, Gatesova) a tudiz to nefunguje a treba se s tim smirit. Mnozi jsou ochotni se pak leta trpelive otravovat s trivialnimi neprijemnostmi, pro nez existuje jednoduche reseni, a stejne tak pristupuji k neznamemu systemu, napr. linuxu.

Mozna by stalo za to programove uvadet prave linux jako OS, v nemz se eventualni problemy RESI, a ze prave tohle reseni muze byt pro uzivatele prinosem. Ono to tak je, ale k nezasvecenym tohle nepronika - tohle by bylo treba asi zduraznit na zacatku kazde prirucky, kazdeho uvodu do nejake distribuce. Pak to chapou i zeny, a jako autorka tohoto clanku, dokazou s touhle perspektivou prekonat lecjake prekazky.
15.7.2004 12:14 šmejky | skóre: 10 | Mariánské Lázně
Rozbalit Rozbalit vše jen tak dál
ale na začátek bych doporučil live: mandrakemove a slax, na pevno potom nejspíš mandrake nebo fedoru.
Lorem ipsum dolor sit amet!
15.7.2004 17:59 Quartz session
Rozbalit Rozbalit vše Re: jen tak dál
S tym Slackwarom to bude este zabavnejsie citanie :-)))
16.7.2004 10:58 Autogen | skóre: 3 | blog: autogen
Rozbalit Rozbalit vše Fakt pevne nervy....
No , po precitani tohto clanku sa opat zacinam citit ako skutocna lama. Ak toto vsetko zvladla dievcina co videla Linux prvykrat, a bezi jej vsetko co xce .....

Ja som v priebehu 5-6 rokov neuspesne vyskusal najmenej 10 roznych distribucii( samozrejme tych pritulnejsich , SUSE, Mandrake....) a vzdy som sa napokon musel vratit k win.Vzdy mi neslo nieco co som potreboval.

Aj momentalne mam Mandrake 10 a ani za svet nie rozbehnut irda a zvukovku.

A takto jeto z LINUXom vzdy. Vzdy vam nieco nejde. Asi som naozaj neschopny. ked niekto kto vidi Linux 1 x a zvladne vsetko co xce. Pre mna je toto hodne deprimujuci clanok .... :-(
17.7.2004 14:22 chodec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fakt pevne nervy....
Na Linuxu je právě to největší zábava, že to občas nejde a já se musím tužit a učit. Pak se ukáže, že to není zas až taková věda a i s minimem času, který mám jsem schopen si osvojit nové věci.Navíc jsem objevil svět, který mě docela fascinuje. Svět lidí, kteří hledají odpověd na dobře položené otázky a sami se učí klást ty správné otázky. Jsem sice stařík, ale to si prostě nemůžu nechat ujít. Svoboda, kterou to poskytuje je nenahraditelná, a lidé kolem toho jsou velmi často skutečně úžasní. Bez úvozovek. Stallman, Linus a ti druzí , to jsou lidé, kteří hýbou světem. Možná blázni, ale jen blázni mění svět. K lepšímu. chodec@seznam.cz
29.7.2004 11:31 Sesam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fakt pevne nervy....
Jsem na tom stejne. Ja zkratka nechci venovat usili tomu, aby to vubec jelo, ale tomu, co potrebuju delat. Proto pouzivam dodnes WIN XP. Ale mam take jako druhy OS nainstalovany MDK10 a jako treti MDK 9.2, ktere oba zatim jen zkousim. Stale totiz neexistuji dostatecne funkcni a zaroven komfortni programy pro linux, se stejnymi funkcemi jako pro Win.
17.7.2004 15:31 jberry | Takovej Zapadákov u Plzně
Rozbalit Rozbalit vše Děvče :)
Až tě widle naštvou stejně jako mě, myslim, že je zrušíš kompletně, jako já. :-) Taky jsem zkoušela Live CD (se SuSe), ale to je takové.. já nevim.

Tak mam teď pár měsíců Mandrake a rozchodila jsem úplně všechno co jsem chtěla. Jenom jsem neměla žádnýho přítele na telefonu (ani internetu) a všim jsem se musela prokousat sama. :-(

Jenom ještě něco napiš, budu se těšit, myslim, že je na tomhle serveru strašně málo ženských
19.7.2004 01:40 krteczek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Děvče :)
No widle me stvou,ovladace (pro gprs modem a usb kabel)aby clovek tahal pod linuxem(testuji mandrake10.0)...musim rict ze me linux MILE prekvapil: nainstaloval se bez jakychkoliv problemu...gprs sem rozchodil asi za den - stacilo nastavit v kppp kde ma hledat modem (pomohlo pokus omyl az to slo)nastaveni sem vedel z widli(AT prikaz)a proste mi to funguje :))) Hodne mi pomohlo, ze sem nasel IRC ,je tam spousta lidi(linuxaku) co se podeli o sve znalosti, a negdy me i dokopou k tomu abych TO pochopil :)))...po precteni toho clanku zacinam silne uvazovat ze ty widle uz ten ovladac nedostanou a linuxu pribyde 8GB free na hdd :)))
19.7.2004 15:53 jberry | Takovej Zapadákov u Plzně
Rozbalit Rozbalit vše Re: Děvče :)
Chacháá :)) tak to máme stejnou verzi, a můžu říct, že Mandrake 10 je pro začátečníky (jako já) v pohodě :))

O AT příkaz k modemu GPRS jsem si zavolala na linku operátora a když jsem se zeptala, zda neví, jestli bude chodit muj modem s Linuxem,tak mi ten ochotnej pán řekl, že neví, že na tenhle systém nemají žádný školení, a že je to pořád ještě menšinovej systém, kterej používá pár nadšenců, a prej jedině, abych to sama vyzkoušela. :)) Tak mi nezbylo nic jinýho, než mu poděkovat za "odbornou" pomoc. :)

A vzhledem k tomu, že sem píšu, tak jsem to rozchodila bez problémů :)
30.8.2004 20:12 romi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Děvče :)
Tak to mi neco pripomina.....Kdyz jsem volal do Eurotelu a po delsim spojovani /poslechu stupidnich reklam/jsem byl prepojen na datoveho specialistu /jednalo se o nastaveni GPRS/ odpovedel, ze nezna Linux. Vubec nevedel co to jsou AT prikazy.....Tyto prikazy prece pouziva jejich BTS pro vsechny OS, telefony atd....
19.7.2004 15:34 Tomas Cotumas
Rozbalit Rozbalit vše Vydareno
Tenhle prispevek je mnooohem lepsi, nez distribuce, kterou popisuje.
24.7.2004 17:15 Marex | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Gentoo?!
Gentoo se dá taky splasit na CD - myslel jsem, ze se dá instalovat jenom z netu... Jestli ten Gentoo slecna mini instalovat pres mobil, tak musi byt asi hodne bohata :) (cca. 1MB=2Kc) Jinak doporucuji Mandrake 10.0 Official. ABC Linux docela ujde, ale knoppix... ->SLAX je super volba
24.7.2004 18:44 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo?!
Jisteze se Gentoo da nainstalovat z CD, proc by nedalo.

http://store.gentoo.org/product_info.php?cPath=2&products_id=38

I kdyz je vzdycky lepsi stahnout a instalovat si aktualni verze programu pres portage system (automaticky jednoduchym prikazem emerge program) Jelikoz si stejne clovek stahuje opravdu jen to co potrebuje, tak to neni zas tolik, jak by se zdalo.

Kupodivu mi pripada Gentoo i pres pocatecni nutnost rucni konfigurace prave kvuli jednoduchemu systemu udrzby a aktulizace velmi vhodne pro zacatecniky. S instalaci nekdo pomuze, ale kdo se pak bude o system starat? Jedine co pak takovy zacatecnik potrebuje je vedet aspon priblizne nazev balicku ktery si chce nainstalovat a par zakladnich parametru pro emerge. Ani se nemusi starat o to, jestli program nahodou behem instalace nebezi...

Jo a slecna ma spis mobilni modem nez se pripojuje pres mobil, tam to asi neni tak horky :)
3.2.2006 12:55 sox | ZV/BA
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem se poprala s ABC Linuxem
jaka zlata baba :) drzim palce :)
16.1.2007 09:25 Milan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem se poprala s ABC Linuxem
Chraň nás Bůh před takovejma babama... To je tak akorát dobrý mít z ní komplexy.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.