abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Test pracovní stanice Sun Ultra 20

    10. 11. 2005 | Jiří Brožovský | Recenze | 13460×

    Ultra 20 je zatím nejnovější pracovní stanice od firmy Sun Microsystems, která je osazena procesorem Opteron řady 100.

    Stanice je dodávána s 64bitovou verzí operačního systému Solaris 10, je však certifikována i pro provoz Linuxu (Red Hat Enterprise Linux 3 a 4 a to 32bitový i 64bitový a SUSE Linux Enterprise Server 9) i Windows (XP). Kromě Solarisu je se stanicí dodáváno i poměrně velké množství vývojářských nástrojů, které budou zmíněny v dalším textu.

    Technické parametry stanice

    Ultra 20 live

    Ultra 20 je dodávána v celkem pěkné krabici typu miditower, na předním čele má otvor pro optickou mechaniku (DVD-ROM nebo DVD-RW u vyšších modelů), po dvou USB2 a FireWire konektorech a konektory pro sluchátka a mikrofon. Vzadu se nacházejí další USB2 konektory, konektor síťové karty a VGA výstup. Stanice již nemá seriové nebo paralelní porty.

    Vevnitř jsou dvě pozice pro SATA disky (jedna volná), pro přidání disku je potřebné použít standardní sunovský šuplík. Další zařízení nejsou oficiálně podporována, na základní desce je ovšem možné najít například řadič disketové mechaniky. Pro paměti jsou k dispozici čtyři pozice, dvě z nich jsou volné.

    Shrnutí konfigurace stanice:

    • Procesor Opteron řady 100 (1.8-2.6 GHz), podle informací Sunu v budoucnu bude možné používat i dvoujádrové procesory Opteron, ty však ještě nejsou ke stanici nabízeny.
    • Základní deska Tyan Tomcat K8E S2865 (upravená, neobsahuje např. PS/2 porty ani sériový port).
    • Integrovaná grafická karta ATI Rage XL s 8 MB RAM (může být nahrazena výkonnější kartou firmy nVidia v PCI-Express portu).
    • 512 MB - 4 GB operační paměti PC400 ve celkem čtyřech slotech (podle specifikace je možné použít do 1 GB paměti bez ECC, a do 4 GB ECC pamětí, mimochodem Tyan žádné omezení ne-ECC pamětí ve specifikaci k původní desce neuvádí).
    • Integrovaná síťová karta 10/100/1000Mbit.
    • PCI-Express sloty: jeden x16 (pro grafickou kartu) a 4 x1.
    • Čtyři 32bitové klasické PCI sloty.
    • Až dva Serial ATA disky (o velikosti 80-250 GB každý).
    • Šest USB2 portů (dva vpředu, čtyři vzadu).
    • Dva porty FireWire 400 (na čelním panelu).
    • Integrovaná zvuková karta s vstupem a výstupem vpředu i vzadu.
    • Volitelně grafický adaptér nVidia: NVS 280 nebo FX 1400 do slotu PCI-Express x16.

    USB myši Sun Microsystems

    Se stanicí se dodávají také základní manuály a licenční ujednání, optická myš, instalační média předinstalovaných vývojářských nástrojů a CD s dodatky a testovacím programem. Naopak média se Solarisem v dodávce nejsou, je však možné si je stáhnout z http://www.sun.com nebo tamtéž objednat.

    K dodané myši je přiloženo upozornění, že klasickou SUN Type 6 myš se nedoporučuje používat kvůli možným problémům, nicméně já tak činím a žádný problém jsem zatím nezaznamenal.

    Informace z prostředí Linuxu:

    Uživatelský komfort

    U pracovní stanice, kterou má člověk často celou pracovní dobu ve své blízkosti, jsou velmi důležité i jiné než čistě technické a výkonové parametry, i když ani ty nejsou u Ultry zrovna špatné.

    Začněme hlučností. Ultra 20 má v základní konfiguraci tři ventilátory - jeden ve zdroji, jeden ve skříni pod zdrojem a jeden na chladiči procesoru. Při spuštění se ventilátory roztočí naplno a produkují nejen hluk, ale i pořádný proud vzduchu (který dokáže pěkně rozhýbat papíry na nástěnce, která je asi 15 - 20 centimetrů za Ultrou), ale to trvá jen několik sekund. Naopak v běžném provozu je stanice velmi tichá, slyšet je spíš pevný disk než ventilátory.

    Při dlouhodobější práci na plný výkon (například při delších výpočtech) se ventilátory trochu rozběhnou, avšak hluk ani zdaleka nedosahuje hodnot jako při startu a připomíná (intenzitou i charakterem) spíše foukání podzimního větru za oknem. Není tedy úplně monotónní, což třeba mně vyhovuje mnohem víc než konstantní hučení některých jiných strojů.

    sun20 sun ultra20
    Zdroj obrázku: sun.com

    Hlučnost disku nevybočuje z parametrů obvyklých u jiných modelů značky Seagate, optická mechanika firmy Lite-On má v tomto ohledu také obvyklé parametry, obojí se tedy pohybuje v přijatelných mezích.

    Umístění USB a FireWire portů vpředu je poměrně rozumné pro použití různých USB pamětí a podobně (jsou dost vysoko i když stanice stojí na zemi), naopak, má-li být připojeno nějaké hmotnější zařízení, jejich vysoká poloha není nejlepší (u USB to nevadí, protože několik portů je i vzadu, ale FireWire jsou jen na čelním panelu). Umístění zvukových vstupů a výstupů vpředu i vzadu je rozumné, ale u pracovního nástroje to dle mého názoru není moc podstatné.

    Opticky se toho stanici Ultra moc vytknout nedá, jak je jistě vidět i z fotografie. Přesnost napojení jednotlivých plechů je podobná jako u běžných PC, tedy mohlo by to být i ještě lepší, ale rozhodně vám na stole ostudu dělat nebude. Trošku nepříjemné je zelené světlo vedle vypínače, které indikuje, že stanice je v provozu - je poměrně intenzivní a v tmavším prostředí může trochu rušit.

    Klávesnice není ke stanici dodávána, je totiž bez problémů možné připojit jakoukoli USB klávesnici podle preferencí uživatele (já třeba k plné spokojenosti používám Sun Type 6). Naopak myš dodávána je - optická s kolečkem, na rozdíl od klasických myší je černo-stříbrná (osobně se mi její design moc nelíbí), je trochu vyšší než Type 6 myš a měla by tedy lépe padnout do ruky více lidem. Funguje výtečně, nicméně jsem ji nahradil starším modelem, který i přes varování výrobce pracuje bez problémů.

    Grafická karta

    Na mojí stanici byla jen základní grafická karta Rage XL, která je adekvátní pro 2D úlohy, vývoj aplikací a podobně - jedinou podstatnější nepříjemností je chování oken při přemísťování v Java Desktopu - trošku "plavou". V CDE tento problém pochopitelně není. Samozřejmě je možné (a vhodné) stroj osadit některou z nabízených 3D karet firmy nVidia.

    Dodávaný software

    Předinstalován je 64bitový Solaris 10 se základní sadou freeware programů, dvě grafická prostředí - klasické CDE a Sun Java Desktop (založený na GNOME), kancelářský balík StarOffice 7 a velké množství vývojářských nástrojů (pochopitelně s plnými licencemi pro komerční použití, k těmto produktům jsou přiložena i instalační CD):

    • Sun Studio 10 (překladače C/C++, Fortranu, debuggery, IDE a další nástroje)
    • Sun Java Studio Enterprise
    • Sun Java Studio Creator

    Common Desktop Environment (CDE) je UNIXovou klasikou, s počítači Sun je dodáván již řadu let a při jeho použití ani nepoznáte, že nesedíte u stroje s UltraSPARC procesorem. Pravděpodobně jej však ocení spíše starší uživatelé. Naopak Java Desktop je nové a moderní, na GNOME založené prostředí. Ostatně jako Sun Java Desktop System je k dispozici i samostatně, v podobě "enterprise" verze Linuxu.

    Výkon stanice

    Mám k dispozici jen úplně nejslabší model s procesorem Opteron 144 (1.8 GHz), 512 MB operační paměti a 80 GB SATA diskem. Mějte, prosím, tuto skutečnost na paměti, když budete srovnávat uváděné údaje s čísly získanými na jiných strojích (například v testu serveru v40z Test serveru Sun Fire V40z).

    Níže uvedené výsledky byly získány na čisté instalaci systému Slamd64 10.2 (portu Slackware Linuxu na platformu amd64).

    Test OpenSSL

    V tomto testu jsou prováděny prakticky jen celočíselné operace, je však běžně dostupný na většině systémů - openssl speed poskytl následující výstup:

    sign    verify    sign/s verify/s
    rsa  512 bits   0.0003s   0.0000s   3528.9  41981.6
    rsa 1024 bits   0.0009s   0.0001s   1114.5  18404.8
    rsa 2048 bits   0.0048s   0.0002s    210.2   6649.4
    rsa 4096 bits   0.0298s   0.0005s     33.5   2100.0
    sign    verify    sign/s verify/s
    dsa  512 bits   0.0002s   0.0002s   5771.8   4872.1
    dsa 1024 bits   0.0004s   0.0005s   2356.5   1936.1
    dsa 2048 bits   0.0013s   0.0015s    792.2    651.9
    

    BYTEmark

    BYTEmark je starší test, který otestuje výkony při celočíselných operacích i při práci s reálnými čísly. Na druhou stranu nedokáže zhodnotit některé pokročilejší vlastnosti nových procesorů. Nicméně Opteron i tak ukazuje svoji sílu:

    ==========================ORIGINAL BYTEMARK RESULTS==========================
    INTEGER INDEX       : 61.628
    FLOATING-POINT INDEX: 35.739
    Baseline (MSDOS*)   : Pentium* 90, 256 KB L2-cache, Watcom* compiler 10.0
    
    ==============================LINUX DATA BELOW===============================
    MEMORY INDEX        : 14.590
    INTEGER INDEX       : 15.998
    FLOATING-POINT INDEX: 19.822
    Baseline (LINUX)    : AMD K6/233*, 512 KB L2-cache, gcc 2.7.2.3, libc-5.4.38
    

    Reálná aplikace

    Pro představu jsem zkusil pustit testovací výpočet metodou konečných prvků komerčním programem ANSYS, který máme na pracovišti k dispozici. Uvádím výstup unixového příkazu "time", pro orientaci je uveden i údaj získaný na 32bitovém stroji (2x Xeon 3.06 GHz, 4 GB RAM, Slackware Linux 10.0, výpočet samozřejmě běžel jen na jednom procesoru):

    64bitová verze:   459.11s user 18.75s system 84% cpu 9:27.08 total
    32bitová verze:   463.39s user 19.15s system 83% cpu 9:38.55 total
    srovnávací stroj:  real 27m50.204s user 10m22.720s sys 0m54.080s
    

    ANSYS na Ultra 20

    Pro zájemce - šlo o jednoduchý statický výpočet jednoduše zatížené krychle (viz obrázek) s 201720 stupni volnosti.

    Závěr

    Dle mého názoru je Ultra 20 velmi výkonnou a na používání příjemnou pracovní stanicí. Pokud hledáte vývojářský stroj například pro Javu nebo klidně i Fortran (je také v ceně), jistě oceníte nejen její výkony, ale i přiložené vývojářské nástroje v ceně několika tisíc dolarů. Stejně tak bych ji klidně doporučil i ostatním, kteří potřebují výkonný a spolehlivý stroj pro provoz výpočetně náročných aplikací pod Linuxem nebo Solarisem.

           

    Hodnocení: 97 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.11.2005 09:17 kolemjdoucí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    A o ceně raději taktně pomlčíme, že ;-)
    10.11.2005 09:38 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Nebudu tady delat reklamu kde to koupit :-) , ale cena zakladu je 23 333,- pro:
    - Opteron Model 144 1.8 GHz
    - 512 MB DDR-400 RAM
    - ATI Rage XL
    - DVD-ROM mechanika
    - 80 GB SATA disk
    - 2-letá záruka
    10.11.2005 09:43 neal_cz | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    tipuju tak asi 23 333 bez DPH :)
    10.11.2005 10:11 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    tipuju tak asi 23 333 bez DPH :)
    A to je za Opteron s kvalitní deskou moc? A od Sunu (záruka atd.)? Mě se to zdá být vcelku přiměřené... taky proto ho mám na stole :-)

    Mimochodem třeba překladače C/C++ a Fortranu (pod Solarisem) jsou překládají o dost rychleji než GCC, což taky není úplně k zahození (a jsou v ceně).
    10.11.2005 11:34 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    No spíš by mě zajímalo, jaký generují kód, než jak rychle to dělají.
    JiK avatar 10.11.2005 16:16 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    to je spravny dotaz!
    10.11.2005 14:44 neal_cz | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Vůbec ne, jen jsem napovídal kolemjdoucímu :)
    10.11.2005 17:30 troolix | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    A kdo vyzkousite to jejich 90denni Try & buy ? :) ( http://cz.sun.com/temata/2005/07/02/learn_more.html )
    10.11.2005 19:40 fikus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    a jaka je vyhoda oproti normalnimu pc s obdobnym hardwerem?
    10.11.2005 22:28 XXX | skóre: 4 | blog: CAD | X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Tak jsem tam zahlídl ANSYS! Tak to pánové zbohem UNIX. Autodesk si už totiž ANSYS koupil a jak víte zahrne tento výpočtový software do Inventoru. Jak více Inventor je pro Windows. Sbohem další krásný software... sbohem... :-(
    10.11.2005 22:45 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Nesir tu poplasne zpravy, kazis mi klidne spani. Myslis tohle?

    "... Autodesk will license ANSYS simulation technologies and package them as an integral part of the Autodesk Inventor Professional 9.0 product and future releases. ... " (z http://www.corporate-ir.net/ireye/ir_site.zhtml?ticker=ANSS&script=410&layout=6&item_id=577065)

    Interface at si dela treba k MS Wordu, pokud zachova stavajici rozhrani a podporovane plaftormy. Mezi slovy "koupit" a "licencovat" je snad jemny rozdil, nebo se pletu?
    10.11.2005 22:58 Ondrej Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše SUN type 6 mouse
    Jee, tritlacitkova USB mys bez kolecka. Sam neco takoveho dlouho shanim, ale jeste jsem nesehnal. Nevite, kde se to da koupit?
    11.11.2005 00:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SUN type 6 mouse
    Možná že když si koupíte ten počítač, tak ji k němu dostanete… :-)

    Je to celkem pravděpodobné. Ve firmě, kde dělám školení, mají stanice od Sunu (trochu jiné) a ty třítlačítkové USB myši u nich jsou.

    11.11.2005 00:10 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SUN type 6 mouse
    Prave, ze nikoli - k Ultre 20 dostanete optickou mys s koleckem nahore (tu cerno-stribrnou). Tritlacitkova se dodava ke starsim strojum (treba tem, co se na ne odkazujete, nebo k Blade stanicim). Ale u dealeru Sunu by mela jit koupit (Crossbow Mouse). Ovsem neni uplne levna.
    11.11.2005 12:23 Lukáš Cirkva | skóre: 10 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SUN type 6 mouse
    Tuto usb mys je mozne zakoupit u partneru sunu. Cena byvala neco kolem 50$ za kit klavesnice+mys+podlozka. Partneri sunu jsou zde http://cz.sun.com/partners/katalog/, primarne doporucuji kontaktovat CDP partnery (odkazy v posledni tabulce dole).
    11.11.2005 09:46 N
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Graf. karta
    Da se stroj osadit Nejakou PCI-E kartou od ATI ci nejakou zvukovkou od Creativu? Nebo tim ztracim zaruku, ap.
    11.11.2005 09:48 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Až to bude mít Procesor a bude to tedy počítač, tak si pro to půjdu! Tímhle mě Sun neoslovil, ba naopak klesnul!

    A už vůbec nechápu, proč se Sunu každej chytá a drží jak hovno košile. To to tu Sun tolik supportuje či co? Čím je tak výjimečný, že se musej dělat reklamy na průměrný počítače s architekturou herní konzole? Proto, že je to Sun Microsystems a jeho logo je nápadně podobné SGI???
    11.11.2005 12:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Procesor v tom samozřejmě je, jak ostatně dokládá v článku citovaný výpis /proc/cpuinfo. Nebo vám snad vadí, že je jen jeden? Pak bych doporučil Sun Fire V20z nebo Sun Fire V40z, jen asi nebude moudré dávat si je do ložnice (a ostatně ani do žádné místnosti, kde žijí lidé)…

    P.S.: reaguji takto, protože se mi nechce věřit, že byste byl jen trapný nabob, který pohrdá čímkoli, co nestojí od půl mega výš.

    11.11.2005 14:40 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Nejsem nabob, ale:
    • prostě procesorům AMD nevěřím; je to dobrý tak k tý nVidii, nForce, Realtek a k Windows na hraní her – na Pracovní stanici to nemá co dělat!
    • 23 333,33Kč, nebo kolik to stojí, je tak adekvátní cena pro kvalitní PlayStation či XBox, ale u Pracovní stanice to znamená, že tam není rychlý disk, grafický akcelerátor (Akcelerátor 3D – ne Decelerátor!), zkrátka že je to odfláknutý a postavený z méně kvalitních součástek. Vždyť jenom grafická karta kategorie grafický akcelerátor začíná OD 30-ti tisíc!
    Tak proto!

    Ad ložnice:

    Věřte nebo ne, dělají se pracovní stanice, kterým výkon výše zmiňovaného nesahá ani po kotníky a ten stroj není slyšet (až na disk). Lidi to mají rádi, ale vzoreček `čím víc kravál, tím víc výkonný' je zcestný. Specielně Vás bych chtěl vidět v grafickým studiu, kde by každý z deseti grafiků pracoval ne tomhle vysavači.
    11.11.2005 16:57 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    toho indického potentáta by asi stejně nikdo nevěřil ... možná tak spíše "pablb" ... :-/
    11.11.2005 17:32 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    :-\
    11.11.2005 18:36 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    prostě procesorům AMD nevěřím; je to dobrý tak k tý nVidii, nForce, Realtek a k Windows na hraní her – na Pracovní stanici to nemá co dělat

    To je přesně to, co jsem myslel slovem nabob. Nelíbí-li se vám, klidně si ho nahraďte třeba slovem snob. Protože přesně to citovaný postoj vyjadřuje. Ano, také nVidii nemám rád, ale důvody jsou trochu jiné. Realtek klidně použiji - tam, kde to nevadí. Ale kdybych si měl vybrat mezi Xeonem, Opteronem a PowerPC, Opteron jednoznačně vyhraje. Ano, ortodoxní Intelista nebo (ex)Macista bude ohrnovat nos, ale já na image kašlu a poslouchám žízeň, totiž výkon.

    Lidi to mají rádi, ale vzoreček `čím víc kravál, tím víc výkonný' je zcestný.

    Nic takového jsem netvrdil, jen jsem konstatoval, že pokud byste chtěl Sun Fire V20z, tak ten zrovna na poměry dělá rámus naprosto šílený. Na druhou stranu, u 1U serverové sestavy do racku to není příliš zásadní vada…

    Specielně Vás bych chtěl vidět v grafickým studiu, kde by každý z deseti grafiků pracoval ne tomhle vysavači.

    Pokud by ty počítače byly někde jinde, pak docela klidně. Netrpím předsudkem, že počítač, na kterém pracuji, musí být se mnou ve stejné místnosti…

    12.11.2005 14:29 narg | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Já si nemyslím že je snob a mohu s ním jen souhlasit. Podívejte se detailněji na vývoj dnešních technologií:

    a) Nepočítaje SUN, většina velkých společností (SGI, IBM atd.) implementují do svých "pracovních stanic" buďto vlastní procesory nebo procesory od firmy Intel - tj. EM64T nebo Itanium 2. Proč tomu tak asi je?

    b) ad Realtek: Realtek nebo jak tomu něktěrí lidé říkají "síťová karta" není opravdická "Síťová karta". Když se podíváte trošku detailněji na ovladače RTL tak zjistíte že 99% obstarává procesor (u ostatních výrobců obstarává onich 99% naopak chip karty) -> Z toho plyne že funkci "síťové karty" realtek může třeba obstarávat AD-DA převodník AC-97 (neboli jak tomu někteří říkají "zvuková karta") - Sice to bude o to 1% co dokáže zastat chip realteku pomalejší, ale myslím že to nebude moc znát.

    Snažil jsem se najít nějaký objektvní test Opteron vs. EM64T (Extended Memory Technology - tj. "alias" 64), ale bohužel jsem neašel. Srovnávací testy Opteron vs. Itanium 2 jsem se ani nepokoušel najít protože toto nejsou protivníci. To je jako srovnávat srovnávat Škoda 120 vs. Ferari nebo Maserrati. Itanium 2 prostě u AMD nemá obdobu. Podle mne se AMD hodí na LEVNÉ "herní konzole" které jsou postaveny na MS Windows nikoli na profesionální pracovní stanice od kterých člověk očekává výkon.
    MySQL is same as excel. Same features, same stability, same speed. simply... same.
    12.11.2005 17:29 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    a) Nepočítaje SUN, většina velkých společností (SGI, IBM atd.) implementují do svých "pracovních stanic" buďto vlastní procesory nebo procesory od firmy Intel - tj. EM64T nebo Itanium 2. Proč tomu tak asi je?

    Tak proto třeba IBM prodává stanice s Opteronem?

    Nemyslím si, že je Opteron na LEVNÉ "herní konzole" které jsou postaveny na MS Windows. Někteří naši velmi významní klienti používají na serverech s Opeterony databázové servery (velmi často Oracle) na Linuxu. Nahrazují tím UNIXové stroje s HP-UX nebo Solarisem. Upozorňuju, že to nejsou nějací šmudlové, ale společnosti s tisíci zaměstnanci a počítači s non-stop provozem, který nedovoluje výpadky.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    12.11.2005 21:18 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
                  Škoda 120    Ferrari 125 S  (jednotky)
    objem válců   1174         1496           ccm
    výkon         38,3 (5000)  74,6 (7000)    kW (ot/min)
    max rychlost  140          170            km/h
    ... a tak dál - proč by nešlo srovnávat? protože by se nakonec mohlo ukázat, že jen debilně kecáte?
    13.11.2005 00:50 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Ad (a): protože jsou to snobi, pro něž (a hlavně jejich zákazníky) je image nade vše. Zákazník si přeci nekoupí "šunt", který není "Intel inside", protože by pak nevypadal dostatečně cool. Proto třeba Dell dodnes existenci AMD nezaregistroval… Naštěstí existují i zákazníci, pro které je důležitější výkon a spolehlivost než nějaká image.

    Ad (b): vždyť jsem jasně napsal: "tam, kde to nevadí, ho klidně použiji". Věřte nebo ne, na propojení mého počítače s ethernet-to-Breezenet adaptérem například ten Realtek stačí naprosto bohatě a naopak bych si připadal jako blbec, kdybych tam kvůli nějakým předsudkům nacpal gigabitový Intel… Nebo dokonce 3COM, který kromě toho, že je drahý, má sice dobrý hardware, ale naprosto příšerné linuxové drivery…

    Ve třetím odstavci už pak jen znovu a znovu dokládáte, že jste snob, kterého zajímá především image a pohrdá vším, co není dostatečně "značkové". S takovými lidmi těžko mohu nalézt společnou řeč. Stejně jako jde mimo mé chápání informace, kterou jsem si nedávno někde přečetl, že Pavel Nedvěd nosí hodinky v přepočtu asi za 225000 Kč. Prostě nepochopím, co na nich může být tak úžasného proti hodinkám za setinu té ceny… Jo, jasně, značka… Tak na tu vám kašlu…

    14.11.2005 18:14 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Uz v tom zacinam mit zmatek. Vzdy jsem si myslel ze Intel vytvoril 64bit. procesor Itanium ale protoze tento procesor byl jen a pouze 64bit. a 32bit. aplikace diky prekladu behaly pomaleji nez na napr. Xeonech (xeon je puvodne 32bit.) uspel na poli 64bit. procesorech prave Opteron kuli tomu ze ma jak 32 tak 64 bit. jadro. A protoze AMD a Intel maji podepsanou smlouvu o vymene technologii tak slavne EM64T je prevzate z opteronu. Nebo si zkuste instalovat linux pro IE64 na Xeon s EMT64 urcite to nepujde :o) Doufam si tvrdit ze instrukce Xeonu s EM64T a Opteronu jsou naprosto shodne a v pripade procesoru s 64 i 32bity je AMD opravdu lepsi a to nemluvim o vykonu dvoujadrovych Opteronu. Mimochodem SUN pouzival Intely, proc od nich asi odesel k AMD ? :o)
    15.11.2005 08:54 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Pokud vim, rozdil mezi Itaniem a Opteronem je v tom, ze jadro Itania je ciste 64bitove a vyzaduje 64bitovy OS. Bohuzel v dobe, jdy jej dal Intel na trh, nebyl zadny 64bitovy OS dostatecne mainstreamovy a to spolu s drahym vyvojem vyhnalo cenu Itania do nebes. Naopak AMD slo cestou dvoujadernou. Opteron pokud vim spojil dve 32bitova jadra Athlona tak, ze polovina mustku se vyuzila prave k propojeni obou jader a druha polovina umoznuje jednoduche propojeni dvou opteronu. Vysledek ma dvoji efekt. Jednak je velmi levne vytvorit dvouprocesorove stroje na opteronu a druhak diky 32bitovym jadrum neni problem redukovat opteron na athlon a bezet na nem 32bitovy OS. Ten ale vyuziva jen jedno ze dvou jader opteronu a proto je vyrazne pomalejsi nez 64bit na stejnem procesoru.

    A abyste me nekamenovali, za ziveho boha si ted nevzpomenu, jaky je rozdil mezi opteronem a AND64 a nejsem si jisty, jestli jsem nepopsal AMD64 misto opterona.
    18.11.2005 14:56 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    A cédéčka budete do mechaniky chodit zasouvat jako do sklepa či co?

    Já neposlouchám "žízeň, totiž výkon", ale zkušenosti nejen mé, ale hlavně těch, kteří se napálili.
    18.11.2005 17:13 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Ne, proč?

    Zkušenosti poslouchám taky. Ale jen skutečné zkušenosti, ne nějaký FUD snobských milovníků drahých značek, kteří by si na jedné straně AMD do počítače nikdy nedali, ale na druhé mají přesto nějakým zázrakem bohaté zkušenosti s tím, jak strašně nestabilní a poruchové ty procesory jsou. A kromě opravdu nepovedených K5 (kterým jsem se vyhnul, přešel jsem z DX4-120 rovnou na K6) nevím o problémech s procesory AMD, které by stály za řeč. Tedy až na zuřivé overclockery, kteří provozují procesor v podmínkách, pro které nebyl navržen, a pak držkují, že blbne.

    Realita je taková, že AMD64 oproti Intelu nabízí v současné době vyšší výkon při nižší spotřebě (a tedy i produkci tepla) a ještě za nižší cenu. Snobi mají problém se s tím duševně srovnat, tak kolem sebe kopou a šíří FUD. Nic víc v tom není…

    12.11.2005 11:35 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Koukám, že seš dobrej mimoň :-) (to jako úplně mimo)

    Pokud ti ta stanice nevyhovuje, tak proč na ní nadáváš? Si ji přece nemusíš kupovat!

    Jestli chceš něco zajímavějšího, tak si pořiď třeba Sun Java[TM] Workstation W2100z (2xOpteron 252, max 16GiB RAM) nebo třeba Sun Blade 2500 (2x 1.6GHz UltraSPARC IIIi, max 16GiB RAM, Ultra320 SCSI disky) no a kdyby se ti zdály disky pomalý, tak si můžeš ještě přikoupit externí diskové pole a FC adaptéry pro jeho připojení. Vhodnou grafickou kartu za desítky tisíc do toho určitě od SUNu dostaneš taky. Pak můžeš machrovat cenou a tím, že máš skutečnou pracovní stanici...
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    18.11.2005 14:51 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Ale já _nechci_ opteron! Dokážeš to pochopit??? A UltraSparc je mi taky na dvě věci, páč pro Operační systémy na něm běžící, se nedělají aplikace, které používám...
    20.11.2005 11:43 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Tak si kup to co cheš a nekecej tu blbě v diskuzi.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    4.12.2005 15:05 Ondar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Presne tak. Kdo chce kam, pomozmem mu tam. Prave hledam vhodny stroj pro Asterisk a vazne se U20 zabyvam - prave kvuli tomu, ze me zajima vykon a nikdo jiny nez Sun a IBM Opterony prakticky nenabizi :-(. P.S. Stejne je to zajimavy na zakazniky AVNetu je pan Burda sladoucky a tady se nam lehce rozcilil :-))). Asi se vam ozvu s objednavkou...
    11.11.2005 17:02 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše supervýkonný Opteron?
    tak nevím ... opravdu má smysl vrážet tolik peněz do procesoru, jehož zamýšlené užití je někde jinde?
                      sign    verify    sign/s verify/s
    rsa  512 bits   0.0003s   0.0000s   3329.3  39863.8
    rsa 1024 bits   0.0009s   0.0001s   1096.3  17902.9
    rsa 2048 bits   0.0048s   0.0001s    209.7   6718.1
    rsa 4096 bits   0.0293s   0.0005s     34.1   2110.6
                      sign    verify    sign/s verify/s
    dsa  512 bits   0.0002s   0.0002s   5684.7   4947.5
    dsa 1024 bits   0.0004s   0.0005s   2340.9   1954.8
    dsa 2048 bits   0.0013s   0.0015s    793.8    652.8
    /proc/cpuinfo
    processor       : 0
    vendor_id       : AuthenticAMD
    cpu family      : 15
    model           : 31
    model name      : AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+
    stepping        : 0
    cpu MHz         : 1802.401
    cache size      : 512 KB
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 1
    wp              : yes
    flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep
                      mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr
                      sse sse2 syscall nx mmxext fxsr_opt lm 3dnowext
                      3dnow lahf_lm
    bogomips        : 3613.24
    TLB size        : 1024 4K pages
    clflush size    : 64
    cache_alignment : 64
    address sizes   : 40 bits physical, 48 bits virtual
    power management: ts fid vid ttp
    11.11.2005 19:19 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: supervýkonný Opteron?
    Jak to, ze to mate cca 2x rychlejsi?
                      sign    verify    sign/s verify/s
    rsa  512 bits   0.0006s   0.0001s   1789.8  19181.1
    rsa 1024 bits   0.0025s   0.0001s    403.7   7593.0
    rsa 2048 bits   0.0137s   0.0004s     72.8   2482.1
    rsa 4096 bits   0.0879s   0.0014s     11.4    728.7
                      sign    verify    sign/s verify/s
    dsa  512 bits   0.0004s   0.0005s   2271.2   1895.6
    dsa 1024 bits   0.0012s   0.0014s    858.6    709.3
    dsa 2048 bits   0.0037s   0.0045s    272.4    223.6
    
    libor@heaven:~$ cat /proc/cpuinfo
    processor       : 0
    vendor_id       : AuthenticAMD
    cpu family      : 15
    model           : 12
    model name      : AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+
    stepping        : 0
    cpu MHz         : 2009.425
    cache size      : 512 KB
    fdiv_bug        : no
    hlt_bug         : no
    f00f_bug        : no
    coma_bug        : no
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 1
    wp              : yes
    flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep
                      mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr
                      sse sse2 syscall nx mmxext lm 3dnowext 3dnow
    bogomips        : 3981.31
    11.11.2005 22:52 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: supervýkonný Opteron?
    Nebude problém v parametrech optimalizace při překladu OpenSSL? Nepoužíváte třeba 32-bitovou verzi?
    12.11.2005 10:20 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: supervýkonný Opteron?
    mám totéž podezření ... openssl mám kompilované s -march=k8
    12.11.2005 19:27 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: supervýkonný Opteron?
    Budete mit nejspis pravdu, na 64bit Fedore na Sempron 64 2800+ mam daleko lepsi vysledek. Je dobre vedet, ze mam na routeru vykonostni rezevu. :-)
                      sign    verify    sign/s verify/s
    rsa  512 bits 0.000411s 0.000033s   2430.4  30449.1
    rsa 1024 bits 0.001523s 0.000083s    656.6  12095.7
    rsa 2048 bits 0.008615s 0.000246s    116.1   4059.3
    rsa 4096 bits 0.055193s 0.000838s     18.1   1193.2
                      sign    verify    sign/s verify/s
    dsa  512 bits 0.000257s 0.000303s   3886.5   3297.6
    dsa 1024 bits 0.000702s 0.000831s   1424.6   1203.6
    dsa 2048 bits 0.002245s 0.002684s    445.4    372.6
    
    processor       : 0
    vendor_id       : AuthenticAMD
    cpu family      : 15
    model           : 44
    model name      : AMD Hammer Family processor - Model Unknown
    stepping        : 2
    cpu MHz         : 1607.853
    cache size      : 256 KB
    ...
    
    15.11.2005 22:49 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: supervýkonný Opteron?
    tak nevím ... opravdu má smysl vrážet tolik peněz do procesoru, jehož zamýšlené užití je někde jinde?
    No, Opteron ma stejne jadro jako Athlon64, ne? A zrovna na OpenSSL testu se ostatni vyhody (treba vetsi cache) moc neprojevi. Mam ho na stole (Opteron v Ultre 20) a co jsem namatkou zkousel, tak na veci ktere pouzivam (mam ho hlavne na pocitani) muj 1.8GHz Opteron vcelku slusne slape na paty 2.4GHz Athlonu64 ;-) A to nakonec stal min :-)
    16.11.2005 16:05 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: supervýkonný Opteron?
    No, Opteron ma stejne jadro jako Athlon64, ne?
    taky jsem něco takového četl ...
    A zrovna na OpenSSL testu se ostatni vyhody (treba vetsi cache) moc neprojevi.
    no, když na tom autor článku hodlá přepočítávat nějaké klíče, je to jeho volba :-D

    klidně dodám jakýkoliv jiný benchmark ... neříkám, že Opteron nebude v některých případech třeba i významně rychlejší, ale těžko mezi ně bude patřit můj desktop(*) ... a v době kdy jsem kupoval by mě systém s ním vyšel minimálně na dvojnásobek - a dvakrát rychlejší určitě není ;-)

    (*) aby se mi vešly do cache obrázky, co běžně zpracovávám, musela by mít přes 4 MB (jenom samotná bitmapa, a co prostor na práci s ní?) ... což je asi výpočetně nejsložitější, co na tom dělám, jinak na browsení, filmy atp. stačí podstatně slabší výkon, takže tam se výhody lepšího procesoru neuplatní už vůbec ...
    17.11.2005 21:09 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: supervýkonný Opteron?
    Ale pracovni stanice != pocitac na desktop. A volba rozumneho testu je vzdycky problem. Tenhle je snadno dostupny kazdemu, proto jsem ho tam dal. Ale kupovat si 64bitovy pocitac na upravy obrazku, browseni a filmy je naprosto uchylne ;-)
    18.11.2005 14:48 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: supervýkonný Opteron?
    Chtěl bych mít vaše bitmapy. Ty moje mají od 30MB; záleží na tom, jaký je cílový formát. A3 má např. 60MB...
    25.11.2005 13:38 Láďa Dvořák
    Rozbalit Rozbalit vše Porovnání s Pentiem 4
    Ahoj, nevíte někdo, prosím, jak si stojí tento procesor v porovnání s Pentiem4 HT (3.0 GHz) ? Díky moc, Láďa Dvořák
    28.12.2005 17:30 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Porovnání s Pentiem 4
    Ja tu mam pod stolem tohle :) dela to terminalovej server.
                      sign    verify    sign/s verify/s
    rsa  512 bits   0.0008s   0.0001s   1211.0  13313.6
    rsa 1024 bits   0.0043s   0.0002s    234.7   4467.4
    rsa 2048 bits   0.0261s   0.0008s     38.3   1328.7
    rsa 4096 bits   0.1750s   0.0027s      5.7    370.1
                      sign    verify    sign/s verify/s
    dsa  512 bits   0.0007s   0.0008s   1427.8   1192.1
    dsa 1024 bits   0.0021s   0.0026s    467.4    381.7
    dsa 2048 bits   0.0072s   0.0089s    138.6    112.7
    
    # cat /proc/cpuinfo
    processor       : 0
    vendor_id       : GenuineIntel
    cpu family      : 15
    model           : 3
    model name      : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz
    stepping        : 4
    cpu MHz         : 2801.464
    cache size      : 1024 KB
    fdiv_bug        : no
    hlt_bug         : no
    f00f_bug        : no
    coma_bug        : no
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 5
    wp              : yes
    flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 \
    clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe pni monitor ds_cpl cid xtpr
    bogomips        : 5554.17
    2.9.2006 19:06 ADAM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    cau lidi mam problem nemohl by mi nekdo poradit, kde stahnu ovladac k integrovane zvukove karte: Realtek AC'97 audio driver ver:A3.74?? Nalezl jsem to na oficialnich strankach vyrobce tohoto motherboardu, ale stahnout to jde pouze rychlosti okolo 3kB/s dekuji moc Adam
    2.9.2006 21:33 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test pracovní stanice Sun Ultra 20
    Zkus to tady: http://www.sun.com/desktop/workstation/ultra20/downloads.jsp

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.