abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 769 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 14/2008

    7. 4. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4272×

    Reakce na schválení OOXML (Mark Shuttleworth, FFII, Brian Jones). KDE a Wikimedia spolupracují. Pokroky open source grafických ovladačů (AMD, NVIDIA). Gentoo Linux 2008.0 Beta 1. PUD GNU/Linux 0.4.8.6 LXDE Edition. Slackware Linux 12.1 RC1. Distribuční rada: základy používání Xnest.

    Obsah

    Letem světem

    link

    GoboLinux 014.01 stabilizuje systém a nabízí KDE 3.5.8, OpenOffice.org 2.3.1 a spoustu programů. GoblinX 2.7 Beta 1 "Mini" má aktualizované jádro (2.6.24.3), Aufs, Squashfs i programy a knihovny z GNOME, představuje vylepšené Magic Center and Media Manager a umožňuje ukládat změny v systému na oddílu s FAT32.

    Reakce na schválení OOXML

    link

    OOXML se už prakticky stalo standardem ISO (zbývají možnosti odvolání) a to pochopitelně vyvolalo reakce z různých stran komunity. Evropská komise mezitím na základě stížnosti od ECIS prošetřuje celou věc a za tímto účelem si vyžádala informace od národních standardizačních orgánů. Komise v lednu také řekla, že prověřuje, zda je OOXML dostatečně interoperabilní s produkty konkurence.

    Mark Shuttleworth

    link

    Ostrá kritika byla slyšet z úst Marka Shuttlewortha. Říká, že ISO nedostálo své zodpovědnosti: „Je smutné, že ISO nechtělo uznat to, že proces schvalování závažně selhával. Když máte proces postavený na důvěře a tato důvěra je zneužita, ISO by mělo proces zastavit. ISO je parta starých inženýrů a všechny tyhle věci jsou nudné, takže je třeba mnoho nadšení... pak najednou přijde velká investice a spousta lobování, a tak získáte umělé výsledky.“ Mark trvá na tom, že OOXML nepatří mezi ISO standardy jako HTML, PDF a ODF. Podle jeho názoru je jednoznačnost, shoda názorů a skutečná víra v to, že více organizací může standard implementovat, tím, co utváří dobrý standard. Dále se Marka zeptali, jaký je jeho postoj k implementaci OOXML: „Nebudeme investovat do snah přiblížit se implementaci mizerně definovaného standardu. Pokud se dostaneme blízko k implementaci, Microsoft jen posune cílovou čáru o kus dál. Microsoft se necítí být vázán standardem.“ Mark nicméně nevěří, že toto vítězství zpomalí rozšiřování Linuxu na desktopu, a říká, že aplikace s podporou ODF se budou dále rozšiřovat.

    FFII

    link

    FFII, které se v minulosti proslavilo bojem proti softwarovým patentům, vydalo tiskovou zprávu jako reakci na schválení OOXML. Následuje překlad některých částí této zprávy:

    Členům ISO se nepodařilo neschválit formát Open XML. Microsoft zkompromitoval ISO během svého spěchu za účelem získání oficiálního razítka pro svůj Office OpenXML, během čehož používal neférových praktik jako zaplňování komisí v několika zemích nebo politických zásahů ze stran ministrů. [...] Honička za Open XML začala přijetím OpenDocument formatu jako ISO standardu pro kancelářské dokumenty (ISO 26300:2006). Otevřený standard ODF je považován za nebezpečí pro trh monopolistického Microsoftu spolu s jeho vlajkovou lodí v podobě produktu Microsoft Office. Vlády po celém světě přecházejí na ISO standard ODF jako výchozí formát pro kancelářské formáty. [...]

    Laurent Richard z belgické Association Electronique Libre říká: „Válka o kancelářské formáty souborů teprve začíná. Skutečnou válkou bude nasazování OOXML vládami a jejich občany, kteří si budou muset znovu koupit Microsoft Office, aby zjistili, co státní správa dělá. Budeme žádat Evropskou komisi o důkladné prověření formátu a záruku, že konkurenti mohou dosáhnout 100% interoperability s Microsoft Office, což není možné se současným pseudostandardem OOXML.“

    Pieter Hintjens z Evropské asociace softwarového trhu říká: „Nikdo nechce standardy, které si můžete koupit. Microsoft si koupil standard u ECMA, nyní si koupili ISO. Komu se to líbí?“

    Tisková zpráva dále obsahuje prohlášení zástupce OpenForum Europe (jejich vlastní zpráva), zakladatele kampaně <NO>OOXML (jejich vlastní zpráva) a architekta softwarových řešení z Red Hatu.

    Brian Jones

    link

    Brian Jones z Microsoftu ve svém blogu zhodnotil výsledky schvalovacího procesu. Považuje je za ukázku všeobecně dobrých pocitů, které mají národní organizace z pokroků za posledních šest měsíců. Říká, že je nyní čas zaměřit se na vývoj nástrojů, které budou vývojáři potřebovat pro práci s OOXML. Také oznamuje, že po instalaci rozšíření bude v MS Office možné nastavit ODF jako výchozí formát (stejně tak bude možné nastavit staré binární formáty), ale věří, že většina lidí použije OOXML. Na závěr si myslí, že válka formátů právě skončila. Za pozornost stojí také Brianova reakce na norské „ANO“ (čtěte v souvislosti s pohledem druhé strany, který Brian označil za FUD).

    KDE a Wikimedia spolupracují

    link

    Organizace KDE e.V. a Wikimedia Deutschland otevřely společné prostory v německém Frankfurtu. Organizace sice pracují každá na odděleném místě trhu, nicméně sdílejí cíl: svobodnou kulturu. Kancelářské prostory nejsou jen organizačním vylepšením pro KDE e.V., ale zároveň došlo k zaměstnání prvního pracovníka: administrativního asistenta, který například pomůže při organizaci vývojářských setkání, kterých je jen na tento rok plánováno osm. Sebastian Kügler tyto události okomentoval slovy: „Věříme, že kombinace Svobodného softwaru a Svobodného obsahu je nejen prospěšná, ale je dalším logickým krokem směrem k dospělé a organizované komunitě Svobodné kultury.“ Wikimedia zase oceňuje náklady ušetřené díky této spolupráci - budou se moci snáze sdílet prostředky i zkušenosti.

    Pokroky open source grafických ovladačů

    link

    AMD

    link

    U AMD jsou tentokrát dvě novinky. Na Apríla byla vydána zrevidovaná verze dokumentace k procesorům R500. Verze 1.3 obsahuje dodatečné informace o příkazovém procesoru (Command Processor). Druhou věcí, ke které má nyní komunita více dokumentace, je fungování PowerPlay (správa výkonu). Předtím byly dostupné jen informace o registrech, což není postačující. Alex Deucher z AMD zařadil patch přidávající funkci "Dynamic Clocks", která umožňuje jak dynamickou změnu frekvence, tak statické nastavování. U některých karet byla tato funkce přístupná už přes video BIOS a Dynamic Clocks nejsou tak vymakané jako PowerPlay, každopádně je pěkné to v xf86-video-ati mít.

    NVIDIA

    link

    Mnoho úsilí v Nouveau je nyní věnováno kartám řady NV5x (GeForce 8 a 9). Pracovalo se na vyjasnění funkčnosti kódu převzatého z nv, nastavování režimů obrazovky a také se provádělo nějaké zpětné inženýrství, aby se rozchodilo OpenGL. Jeden z vývojářů napsal testovací program, který může s kartou přímo komunikovat a zajistit tak vykreslování trojúhelníků navzdory tomu, že zatím schází podpora Direct Rendering Managementu pro tuto řadu karet. Podstatně lépe to ale vypadá s kartami na bázi NV4x - tam zbývají dva velké problémy. První je to, že se ke správě paměti nepoužívá správa paměti přes TTM, což má dříve či později za následek pád programu. Druhou věcí je pak skutečnost, že se při vykreslování vždy musí hned cpát data do GPU. Nejvýhodnější je přitom, aby se data posílala po várkách, takže je nyní znatelný úbytek výkonu. Dobrou zprávou na závěr je to, že se podařilo získat studenty, kteří budou Nouveau vylepšovat v rámci Google Summer of Code. Těšit se tak můžeme na suspend/resume u NV4x, Gallium3D backend pro čipsety NV2x a snad i podporu XvMC.

    Gentoo Linux 2008.0 Beta 1

    link

    Vyšel Gentoo Linux 2008.0 Beta 1 - s drobným zpožděním kvůli osobním problémům vývojářů, ale přece. I tentokrát prý vývojáři zvažovali splnění podmínek Linux Standard Base, které vyžadují přechod na RPM a zařazení X11 do základních částí Gentoo Linuxu (starý aprílový žert), ale řekli si, že ne. Dostupné jsou minimalistické instalační CD, univerzální instalační CD a živé CD a DVD. Nyní je důležité pomoci hlášením chyb, aby bylo co nejdříve možné vydat druhou betu.

    gentoo gentoo

    PUD GNU/Linux 0.4.8.6 LXDE Edition

    link

    PUD GNU/Linux je tchaj-wanské malé živé a instalační CD, které je postavené na bázi Ubuntu s nápady převzatými z LAMPPIXu a Damn Small Linuxu. Edice LXDE předvádí prostředí Lightweight X11 Desktop Environment ve verzi 0.3 a používá instalátor a balíčky z Ubuntu 8.04. Účelem prostředí LXDE je nabídnout co nejvíce při nízkých nárocích na systémové prostředky. Systém je k dispozici v angličtině, zjednodušené čínštině a tradiční čínštině.

    pud

    Slackware Linux 12.1 RC1

    link

    Vývojový strom Slackwaru dosáhl do stavu RC1 - stále zbývá nějaká práce. Slackware "current" nyní používá jádro 2.6.24.4, glibc 2.7 a GCC 4.2.3. Výchozím prostředím je KDE 3.5.9 a používá se vývojové sestavení xorg-serveru 1.5. Jako obvykle není release candidate k dispozici v podobě instalačních CD/DVD, ale existují neoficiální obrazy. Zároveň vyšel Bluewhite64 Linux 12.1 RC1 (neoficiální port na x86-64).

    Distribuční rada: základy používání Xnest

    link

    Xnest je nástroj, se kterým můžeme otevřít novou relaci X11 v okně uvnitř jiné relace. Může se nám to hodit k testování nových grafických prostředí, když se nám nechce spouštět skutečnou novou relaci. Základní příkaz:

    Xnest -ac -geometry 800x600 :1 &

    Pomocí -ac si zajistíme možnost benevolentního přístupu k serveru a s -geometry nastavujeme rozlišení virtuální obrazovky. :1 pak určuje číslo displeje (:0 už je typicky zabrané současným displejem). Nyní můžeme nechat například spustit nové KDE s odděleným profilem (v /tmp):

    HOME=/tmp DISPLAY=:1 startkde

    A výsledek může vypadat takto - všimněte si, že nefunguje hardwarová akcelerace OpenGL (čímž nevylučuji, že to s jinými ovladači nebo nastavením možné je):

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.4.2008 09:39 pet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční rada
    A celé naráz se to píše takto:

    xinit /bin/bash -c "HOME=/tmp startkde" -- /usr/bin/Xnest -ac -geometry 800x600 :1 &

    ;-)
    7.4.2008 11:07 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše :1 není relace
    :1 je (číslo) displaye. Relace (X11 session) je trochu něco jiného.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.4.2008 20:44 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: :1 není relace
    Opraveno, díky.
    7.4.2008 14:45 Ignor (budoucí Chocolate Bear)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    Ještě by to chtělo vymyslet jak zařídit, aby se k xnestovanému prostředí dostaly i ty klávesové zkratky, které používá správce oken v normálním běžícím sezení. Tedy aby např. alttabování přepínalo okna uvnitř Xnestu a ne Xnest a další okna. Ve VirtualBoxu to tak funguje.
    dayvee avatar 7.4.2008 19:50 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    to znamena aby to pro sebe sebralo celou klavesnici a systemu to nenechalo ani tuk ... tak jak to dela mj. VBox (a me to uprimne docela vadi, pri nejmensim bych si to chtel nastavit)
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    7.4.2008 16:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    Přechod gentoo na rpm? wtf? cože? to přee nejde...
    Ale zařazení x11 do základu bych bral, a taky by to chtělo binárky, např. binárku kde bych potřeboval...
    regnarg avatar 7.4.2008 17:40 regnarg | skóre: 20 | blog: rm -rf /this/blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    Je to hezký vtip, ale specifikace LSB nevyžaduje přechod systému na RPM, jen podporu RPM balíků, a to ještě v nějakém zjednodušeném rozsahu
    S láskou se nerodíme, ale s láskou se stáváme lidmi. --Simone De Beauvoirová
    20.5.2008 20:47 czbeo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    Ale dyt gentoo podporuje rpm. Jednu to pri instalaci pouzilo njaky rpm converter bo co.

    --

    13 let, IQ 147, Gentoo user, C++ level: 12 lekce knihy Mistrovství v C++
    Gilhad avatar 9.4.2008 16:49 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    x11? to je v portage, ale na spouste stroju, ktere spravuju ho neemerguju, protoze pro nej neni nejmensi duvod. Co s x11 na pocitaci, ktery nema ani monitor, ani klavesnici a pokud se neco nepokazi, tak se k nemu zadny clovek neloguje (a kdyz se neco pokazi, tak zase je lepsi jit k jadru veci, nez koukat, kde nekdo udelal ikonku, nebo rotujici kostku).

    A to ani nemluvim o ruznych embeded zarizenich, ze ...
    7.4.2008 20:05 cyclope | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    uvital bych viice podrobnostii o tom slackware 12.1, jako slackwarista jsem velice zvedav.

    podivat se ovsem muzu i jinam, toto beru jako upozornenii, ze slackware 12.1 je ve stadiu vyvoje a jiz je RC1 :)

    jakoze jetam zminka o xorg 1.5, by me zajimala podpora dri pro starsi ATI chipy, jelikoz jsem mival dost problemy dri rozchodit na mem starem laptopu s ATI kartou
    Nula neni obycejne nic. Je to nic opirajici se o zelezny zakon sve nezbytnosti.
    7.4.2008 22:00 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    Taky se na Slackware 12.1 docela těším, protože by mohl nahradit mnou nyní používanou 10.1 (pro rejpaly, ano opravdu nemusím mít ty nejžhavější novinky). Z changelogu celkem jasně vyplívá, že revoluce v podobě 12.0 už se udála a 12.1 bude jen evoluční, odladěná k dokonalosti (což je u Slackware xx.1, xx.2 víceméně standard).
    Jakub Lucký avatar 7.4.2008 20:42 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    Brian Jones

    Brain Jones z Microsoft
    Předpokládám, že to spíš bude překlep, než hlavní mozek celého Microsoftu...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 7.4.2008 20:46 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    Opraveno, díky.
    Jakub Lucký avatar 7.4.2008 22:48 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    A já děkuju za Xnest ;) Moc dobrá vychytávka...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    7.4.2008 22:19 zajca | skóre: 2 | blog: zajca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    měl bych dvě věci. Nedávno jsem potřeboval jeden dokument upravit u známého, protože jsem v něm měl chybu tak jsem mu do woken hodil přenosnou verzi ooo dokumet byl vytvořený pod linuxem uložený v ODF, ale když jsem ho otevřel na ooo portable pod win tak byl celkem hodně rozházený a nedal se použít. předpokládám, že to bylo asi fonty. proto jaký mám použít font aby byl dokument použitelný jak pod win tak pod linuxem zároveň (patkový).

    a Druhá věc AMD grafiky. Jak to vypadá s podporou HW akcelerace videa? už běhá pod linuxem? chtěl bych jít do desky co má intergované GPU 780G.
    dycky si říkám, proboha proč lidi píšete tak dlůhé blogy a pak neco začnu psat a nakonci si říkám k*rva to je dlůhé.
    michich avatar 7.4.2008 22:47 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    Fonty Liberation mají schválně stejné rozměry jako Arial a Times New Roman.

    Jestli se ti dokument změnou fontu rozházel tak, že byl nepoužitelný, možná používáš nesprávné postupy.
    7.4.2008 23:04 zajca | skóre: 2 | blog: zajca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    ten dokumet jsem exportoval hlavně do PDF ale potřeboval jsem ho rychle upravit. nevím jistě jestly to bylo fontem. použil jsem FreeSerif. postupy nevím přesně co tím myslíš v dokumentu byl jeden typ písma jedna velikost a nadpisy ze stylů a formátování a celkem dost obrázků.
    dycky si říkám, proboha proč lidi píšete tak dlůhé blogy a pak neco začnu psat a nakonci si říkám k*rva to je dlůhé.
    7.4.2008 23:52 TIGER
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    Vsadím krk na to, že stránka měla špatný formát oproti originálu ... tím myslím okraje stránky, tím se to celé rozhodilo. Nejednou se mi stalo, že formát stránky se do dokumentu neuložil a v jiném systému (nemuseli to ani být Wokna) se to celé rozhodilo. Po nastavení správných okrajů se to srovnalo. I když jak nad tím tak přemýšlím, nemuselo to být neuložením formátu stránky nýbrž používáním různých verzí OO.
    8.4.2008 01:10 Luke7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    ...a to je přesně to proč už všechno píšu v TeXu...
    8.4.2008 14:12 zajca | skóre: 2 | blog: zajca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    verzí by to mohlo být taky protože v alfa vezích Ubuntu je i nějaká beta OOO 2.4 a portable verze byla 2.3.x. A okraji stránek to mohlo být taky, protože jsem je musel mít jiné.

    To je možných problémů až je mě z toho blbě.
    dycky si říkám, proboha proč lidi píšete tak dlůhé blogy a pak neco začnu psat a nakonci si říkám k*rva to je dlůhé.
    michich avatar 8.4.2008 11:29 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    Těmi postupy jsem myslel třeba důsledné používání stylů. U těch obrázků si zase rozmyslet, k čemu je ukotvím a proč. Nevím, co konkrétně se stalo, že to bylo "nepoužitelné".
    8.4.2008 14:15 zajca | skóre: 2 | blog: zajca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    no prostě text a obrázky nebyly na svém místě byly posunuté. teď nevím jestly byli o pár řádků níže nebo víše. Nemůžu sem dát screen ani dokument porušil bych licenční ujednání.
    dycky si říkám, proboha proč lidi píšete tak dlůhé blogy a pak neco začnu psat a nakonci si říkám k*rva to je dlůhé.
    11.4.2008 12:43 martyone | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 14/2008
    Xnest je překonaný, používejte Xephyr.
    """Unlike Xnest it supports modern X extensions ( even if host server doesn't ) such as Composite, Damage, randr etc (no GLX support now). It uses SHM Images and shadow framebuffer updates to provide good performance."""

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.