abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (10%)
     (12%)
    Celkem 223 hlasů
     Komentářů: 15, poslední včera 21:33
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 32/2007

    10. 8. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 6472×

    Oracle přispěje linuxové komunitě svým kódem. Open source náhrada MS Project na cestě. Free Software Foundation připravuje kampaň Libre Planet. Dell rozšiřuje své linuxové nabídky. Mandriva Linux 2008.0 Beta 1. openSUSE 10.3 Alpha 7. DragonFly BSD 1.10. Distribuční rada: webpin a přístup přes konzoli (openSUSE).

    Obsah

    Letem světem

    link

    Po drobném zdržení vyšla Fedora 8 Test 1. Příchodu na svět se dočkal i Arch Linux 2007.08. Nové Freespire 2.0 staví na základech Feisty Fawn. SmoothWall Express 3.0 RC1 je první release candidate třetí řady této firewallové distribuce. Uživatele prostředí Xfce potěší Linux Mint 3.0 "Xfce". EnGarde Secure Linux 3.0.16 vylepšuje některé nástroje a opravuje chyby. SimplyMEPIS 7.0 Prebeta nově používá balíčky Debianu v kombinaci s vlastními (původně byly používány balíčky z Ubuntu). VectorLinux 5.8.6 RC1 SOHO se oproti předchozí řadě vyznačuje novým softwarem. Neoficiální port Slackwaru na x86-64 přichází se živým DVD: Bluewhite64 Linux 12.0 Live DVD. Elive 0.9 Beta "MacBook" je živé CD s prostředím Enlightenment určené pro MacBooky. V uplynulém - distribučně bohatém - týdnu vyšly ještě následující distribuce: Pioneer Explorer 1.0 RC1, Wolvix 1.1.0, Puppy Linux 2.17.1, sidux 2007-03 Pre 3, Absolute Linux 12.0.1 a Sabayon Linux 3.4e.

    Oracle přispěje linuxové komunitě svým kódem

    link

    Oracle oznámil, že přispěje linuxové komunitě svým kódem - ať už hotovým, nebo teprve plánovaným. První oznámenou věcí je souborový systém, který je navržen tak, aby vyřešil rostoucí požadavky škálovatelnosti u velkých datových úložišť. Jmenuje se Brtfs a nabídne mimo jiné zjednodušenou správu pro zmiňovaná velká úložiště, flexibilní pořizování snapshotů, rychlé přírůstkové zálohy a další novinky. Už nyní můžete vyzkoušet alfaverzi tohoto softwaru. Dalším příspěvkem od Oracle je portování YaSTu, který je obvykle používán v distribucích Novellu, na Oracle Unbreakable Linux a Red Hat Enterprise Linux. YaST je navíc integrován do Oracle Management Packu pro Linux.

    Dále byl uvolněn Oracle Linux Test Kit pod licencemi GPL a Artistic - je založený na programu Oracle Validated Configurations. Oracle Linux Test Kit je navržen tak, aby ověřil funkčnost a stabilitu jádra potřebnou pro databáze Oracle. Definování, spouštění a analýza testů jsou snadné a umožní především dodavatelům hardwaru prověřovat své výrobky. Tento software je určen pro Oracle Enterprise Linux, RHEL a SLES.

    Oracle spolupracuje se společností Emulex, aby do Linuxu přinesl spolehlivou kontrolu integrity dat, jež sníží výpadky systémů a finanční náklady. Software v systému i součásti jádra pak budou mít k dispozici rozhraní podle standardu T10 Data Integrity Field. Oracle má v plánu rozhraní uvolnit pod GNU GPL během příštích dvanácti měsíců. Poslední novinkou od Oracle je pak práce na novém rozhraní pro asynchronní I/O. Existující rozhraní je příliš komplikované a Oracle chce vytvořit všeobecný kód, jenž povede k možnosti snadno asynchronně provádět většinu systémových volání.

    Open source náhrada MS Project na cestě

    link

    Microsoft Office Project je proprietární software pro Windows určený pro řízení projektů včetně kontroly financí a dalších blízkých oblastí. Společnost Projity na LinuxWorldu oznámila uvolnění betaverze open source alternativy k MS Project nazvané OpenProj. Projity už má za sebou vývoj „Project-ON-Demand“, který nabízel potřebnou funkčnost uvnitř webového prohlížeče. OpenProj je však něco nového, i když se na kódu této webové služby zakládá - běží jako desktopová aplikace a díky použití Javy je dostupný na Linuxu, OS X i Windows. Není to však žádný neotestovaný kód - před uvolněním betaverze proběhlo uzavřené testování u více než padesáti zákazníků. A bylo úspěšné, do značné míry určitě i díky skutečnosti, že umí pracovat se soubory ze zmiňovaného MS Project. Pokud se vám software líbí, můžete se na testování začít podílet i vy - vyšla už Beta 2.1.

    Free Software Foundation připravuje kampaň Libre Planet

    link

    Přispívající členové Free Software Foundation obdrželi e-mail s informacemi o připravované kampani Libre Planet. Libre Planet má umožnit uživatelům svobodného softwaru pokračovat v boji za svá práva a přitom se bavit. Protože má sloužit komunitě, bude vytvářen ve spolupráci s ní. Prvním návrhem pro činnost LB je spustit systém, který umožní členům komunity vytvářet mapy, kde se nacházejí, včetně usnadnění organizace případných setkání (fyzických, ne virtuálních). Dalším nápadem je vytvoření návodu, jak obhajovat svobodný software. Součástí tohoto návodu bude několik bodů:

    • Nemusíte být velkou skupinou, abyste mohli obhajovat svobodný software v lokálním měřítku. Velké množství lidí někdy může pomoci, ale pár lidí stačí pro naplnění stánku, připravení prezentace nebo komunikaci s místními lidmi a organizacemi.
    • Musíte vědět, o co se jedná, a každý, s kým spolupracujete, si musí důkladně ujasnit, co je a není svobodný software a open source. Tyto informace je naštěstí možno najít na gnu.org.
    • Je vhodné mít jednostránkový leták vysvětlující, co jste zač, co je to svobodný software a proč je důležitý. Dále samozřejmě informace, jak je možné vás zkontaktovat. Je vhodné lidi, se kterými mluvíte, pozvat, aby se k vaší skupině připojili.
    • Provozujete skupinu uživatelů svobodného softwaru, ne Linuxáků. Z tohoto důvodu je vítán každý, kdo má o svobodný software zájem - ať už používá Mac OS, Vistu nebo jiný systém. Většina lidí může používat svobodný software, ale ne každý může snadno přejít na GNU/Linux.
    • Většina konferencí hledá zástupce Linuxu, open source a svobodného softwaru, protože obohatí fádní řady plné představitelů různých firem.

    Můžeme doufat, že Libre Planet usnadní spolupráci mezi jednotlivými roztříštěnými skupinami. Projekt měl být původně spuštěn prvního srpna, ale dosud se tak nestalo - web libreplanet.org přesměrovává na fsf.org. Lidé s nápady a ochotou přispět se mohou ozvat na campaigns(at)fsf.org, pro členy FSF je připraveno také diskuzní vlákno v soukromém fóru.

    Dell rozšiřuje své linuxové nabídky

    link

    Už od počátku uvedení počítačů Dell s Ubuntu ve Spojených státech bylo z různých koutů světa slyšet lidi, kteří chtěli, aby obdobná nabídka byla i v jejich zemi. Uživatelé z Velké Británie, Německa a Francie mají to štěstí: na notebooku Inspiron 6400 a desktopu Inspiron 530N mohou nyní volitelně najít předinstalované Ubuntu 7.04. Opět platí, že svobodné ovladače mají na těchto výrobcích přednost před proprietárními. Aby to nebylo málo, Dell přichystal novinku i pro čínský trh. Spolu s Novellem začnou nabízet SUSE Linux Enterprise Desktop 10 na vybraných desktopech a noteboocích - zatím byl SUSE Linux k dispozici na serverech PowerEdge. Bližší informace o této nabídce budou teprve zveřejněny.

    Mandriva Linux 2008.0 Beta 1

    link

    Hlavními součástmi této verze Mandrivy jsou Linux 2.6.22, X.Org 7.2, KDE 3.5.7, GNOME 2.19.6, Mozilla Firefox 2.0.0.6 a OpenOffice.org 2.2. Mandriva Linux už také zareagoval na sloučení projektů Beryl a Compiz a nabízí tak výsledek nazvaný Compiz Fusion. Mezi ostatní novinky patří nový nástroj pro správu sítí, nástroj pro přenesení dokumentů z Windows a podpora pro šifrování WPA-EAP. Ve výsledku vyjde Mandriva Linux 2008.0 v září, a to v edicích One (instalovatelné živé CD), Free (pouze svobodný software) a v komerčních verzích, které přidávají především proprietární balíčky, technickou podporu a další služby. Těšit se můžete na GNOME 2.20 (s Ekiga 3.0), experimentální KDE 4, změny v oblasti udevu, přechod na XDG standard pro menu, více distribučně nezávislý způsob detekce hardwaru a také na hybridní režim uspávání. Při hybridním uspání zůstanou data v RAM a zároveň se zapíší na disk. Ve výsledku to znamená, že data mohou být obnovena rychle (přímé probuzení) nebo po vypnutí počítače z pevného disku. Třešničkou na dortu je KDE aplet pracující jako rozhraní k RandR 1.2 v X.Org 7.3 - to umožní snadnou konfiguraci více obrazovek.

    openSUSE 10.3 Alpha 7

    link

    Po pěti opakovaných sestaveních se podařilo vytvořit alfaverzi, která je vhodná k vydání, a také se tak stalo. Sedmá alfaverze má oproti předchozí verzi několik novinek. Hlavními z nich jsou jádro 2.6.22.1, GCC 4.2.1 a libzypp 3.12.1 - obzvláště libzypp a zypper je nyní zapotřebí důkladně testovat. Nepříjemným problémem této verze, se kterým je třeba počítat, je initrd, který nefunguje ve VMware a na některých starších SCSI řadičích. Bylo přepracováno CD s GNOME, aby se data vešla na CD, aniž by se vynechával důležitý software. U x86-64 se to bohužel nepodařilo a tak je potřeba obraz s GNOME vypalovat na DVD. Ve výsledku vypadá sada médií takto: DVD se svobodným a proprietárním softwarem, jedno CD s KDE a jedno s GNOME (netýká se PPC), jedno dodatečné CD vyhrazené pouze pro nesvobodný software, CD s extra jazykovými balíčky a poté obrazy se zdrojovými kódy.

    openSUSE openSUSE

    DragonFly BSD 1.10

    link

    DragonFly BSD vzniklo v červnu 2003 jako fork FreeBSD 4.8 - založil jej Matthew Dillon. Toho k forku přitlačilo to, že FreeBSD se rozvíjelo jiným směrem a způsobem, než jemu vyhovovalo, a vztahy s ostatními vývojáři také neměl zrovna ideální. Vývojový cyklus a přístup k samotnému vývoji však zůstává původní. Více o DragonFly si můžete přečíst v rozhovoru s jeho zakladatelem. Toto vydání DragonFly BSD je šestou velkou novou verzí od zahájení projektu. Výchozím ovladačem ATA je nyní NATA portovaný z FreeBSD. Velkou předností NATA je podpora AHCI. Systém navíc podporuje oddíly GPT a 64bitové disklabely, ale zatím z nich však nejde bootovat. Byla dokončena abstrakce „Light Weight Process“, která funguje skrze knihovnu libthread_xu - zatím není jako výchozí, tou prozatím zůstává libc_r. Všechny programy používající vlákna jsou nyní linkovány vůči symbolickému odkazu libpthread, takže přepnutí je snadné. Mezi další změny v této verzi patří přečíslování zařízení tak, aby bylo možné podporovat až 250 slices a 127 oddílů. DragonFly BSD 1.10 podporuje více hardwaru (obzvláště z oblasti bezdrátového síťování) a opravuje různé chyby, některé z nich jsou i bezpečnostní.

    Distribuční rada: webpin a přístup přes konzoli

    link

    Webpin je vyhledávací služba v balíčcích openSUSE, která indexuje různé repozitáře, a to včetně těch ze služby openSUSE Build Service. Snadno si můžete prohlížet podrobné informace o balíčcích nebo jejich obsah. Pascal Bleser vytvořil program, se kterým se dá vyhledávání provádět i z konzole. V krátkosti se na jeho použití podíváme.

    Najdeme všechny balíčky s bash v názvu:

    webpin -n bash

    Budeme hledat v obsahu balíčků (-c) a omezíme se na verzi distribuce 10.1:

    webpin --dist=10.1 -c bash

    A na závěr si necháme vypsat i URL, kde se balíček nachází:

    webpin --url -n map-pages-cs

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Jarní výprodej s až 91% slevou: originální a permanentně aktivovaný OS Windows 10 jen za €14, Office za €24!
    Událo se v týdnu 17/2024
    Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

    Distribuční novinky - 1 (první díl)
    <—« Distribuční novinky - 31/2007
    »—> Distribuční novinky - 33/2007
    Distribuční novinky 10-15/2024 (poslední díl)

    Související články

    Mandriva Linux 2007.1 CZ
    openSUSE 10.2
    Distribuční novinky - 31/2007
    Distribuční novinky - 30/2007
    Distribuční novinky - 29/2007

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.8.2007 08:20 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše OpenProj
    Tleskám tomu OpenProj, vypadá to hezky.
    10.8.2007 08:45 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenProj
    To tedy. Škoda, že se mi nikde nepodařilo dohledat licenci. Páč kdyby byla přívětivá, tak by se podpora MS Project souborů dala přidat i třeba do TaskJuggleru atd.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    10.8.2007 09:36 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenProj
    V souboru s binárkami licence je. Je to Common Public Attribution License Version 1.0 (CPAL). Do dneška jsem o ní neslyšel, ale je schválená od OSI. Měla by vycházet z MPL a zdá se, že s GPLv2 není kompatibilní (ale tím si nejsem jistý). Na gnu.org jsem o ní nenašel žádnou zmínku ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    10.8.2007 11:07 allstar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenProj
    Nemuzu k tomu nikde najit zdrojaky. Jenom binarky.
    10.8.2007 11:22 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenProj
    Jak se zdá, tak nikde nejsou.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Pavel Stárek avatar 10.8.2007 11:53 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenProj
    Možná je to hezký, ale na mojem stroji v práci (AthlonXP 2000+, 768MB RAM) je to po otevření projektu "Microsoft Office Project 2003 deployment.pod" z adresáře samples nechutně pomalé, než se posune (překreslí) obsah pravého okna to bych usnul. Tak nevím nevím.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    10.8.2007 10:55 czfrankie | skóre: 8 | blog: frankie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 32/2007
    s/sloužení/sloučení/
    Tak zahraj, ať víme jakej seš
    Jardík avatar 10.8.2007 12:35 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 32/2007
    Mandriva Linux 2000.8

    Ehm? Aha. Rok 2000, měsíc srpen, chápu :-)

    Věřím v jednoho Boha.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 10.8.2007 13:52 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 32/2007
    Opraveno.
    freshmouse avatar 10.8.2007 16:27 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 32/2007
    Reverzní inženýrství. :-D
    13.8.2007 18:28 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 32/2007
    Mandriva vypadá, že se ubírá docela sympatickou cestou. Úsilí o to nebýt moc pozadu vzhledem k uvolňování klíčových komponent a aplikací je více než patrné, a to je jen dobře. Na notebooku asi zůstane, i když i tam měl jít Arch...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.