abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 738 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 36/2008

    8. 9. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 3384×

    Google Chrome a Chromium. Šest zemí se staví proti ISO/IEC. Spor o tendry v Maďarsku a zapojení OSS. VectorLinux 6.0 Alpha 2. Mandriva Linux 2009.0 RC1. Ubuntu 8.10 Alpha 5. Distribuční rada: rozdělování a slučování velkých souborů.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšlo MidnightBSD 0.2.1, derivát FreeBSD - tato verze se zaměřuje na dodání nových verzí ovladačů pro grafiky ATI a NVIDIA a pro řadiče SATA firmy Intel. DragonFly BSD 2.1-DEVEL "Live DVD" - to je označení instalovatelného živého systému, která se spouští do Fluxboxu. Scientific Linux 4.7 představuje aktualizované vydání starší řady distribuce - obsahuje všechny opravy dostupné k 3. září. BOSS GNU/Linux 3.0 pochází z Indie a podporuje řadu indických jazyků; je určen k popularizaci Linuxu a OSS v Indii. Ultima Linux 8.4 Beta 2 opravuje řadu problémů a provádí několik drobných aktualizací.

    Google Chrome a Chromium

    link

    Jen krátce poté, co unikl komiks představující záměry Google na vytvoření nového webového prohlížeče, spatřil Google Chrome světlo světa. Často vyzdvihovanou předností prohlížeče je jeho rychlost, za kterou vděčí do značné míry vykreslovacímu jádru WebKit. WebKit můžete na Linuxu vidět v akci (často vedle jiného jádra) v prohlížečích Arora, Epiphany nebo Konqueror. Chrome si vypůjčuje nápady jiných prohlížečů (uvidíte například Speed Dial), ale pracuje se i na jiných věcech jako provozování každého otevřeného tabu ve vlastním procesu apod. Prohlížeč nabyl na popularitě velmi rychle - podle různých zdrojů předběhl nebo alespoň soupeří s Operou s podílem jednoho až dvou procent, jinde předběhl pouze prohlížeč Safari.

    Zklamáním pro uživatele Linuxu zůstává to, že ačkoliv se jedná o open source projekt (pod licencí BSD a názvem Chromium) postavený na multiplatformních knihovnách, vydána je pouze verze pro Windows. Pod Linuxem je možné sestavit různé moduly, ale ne celý produkt. Na linuxové verzi se nicméně pracuje.

    Šest zemí se staví proti ISO/IEC

    link

    Několik zemí se už dříve odvolalo proti schválení OOXML jako standardu ISO a jejich odvolání byla následně smetena ze stolu. Bližší popis poněkud zvláštního hlasování vyšel v Distribučních novinkách před dvěma týdny. Podle pravidel je možné se proti odmítnutí odvolání opět odvolat, to se však pravděpodobně nestane, protože by se dalo očekávat další zavržení. V Brazílii se nyní konala konference CONSEGI 2008 zaměřená na otevřené technologie a nasazení elektronických technologií ve vládě (e-Government). Zde Brazílie, Kuba, Ekvádor, Paraguay, Jihoafrická republika a Venezuela podepsaly prohlášení, kterým protestují proti chování ISO/IEC:

    [...] Zatímco nezamýšlíme promarnit další prostředky lobováním u našich národních standardizačních orgánů, aby dále protlačovaly odvolání, považujeme za důležité objasnit následující body:

    1. Ohýbání pravidel za účelem zjednodušení fast track zpracování DIS295000 nás nadále znepokojuje. Skutečnost, že ISO TMB nepovažovalo za důležité důkladně prozkoumat podstatu odvolání, musí nezbytně zpochybnit důvěryhodnost v schopnost těchto institucí splnit naše národní požadavky.
    2. Překrývání s existujícím standardem ISO/IEC26300 (Open Document Format) je nadále oblastí vyvolávající obavy. Mnoho z našich zemí se značně zavázalo k použití ISO/IEC26300, především proto, že to bylo vydáno jako ISO standard v roce 2006.
    3. Nasazení standardu pro kancelářské formáty ve velkém měřítku je dlouhou a nákladnou záležitostí, přičemž několikaleté projekty probíhají v každé z našich zemí. Mnoho z nás věnovalo tomuto úsilí značné množství času a prostředků. Například proces překládání ISO/IEC26300 do portugalštiny zabral v Brazílii už více než rok.

    Problémy, které se vynořily za poslední rok, nás postavily před rozcestí. Vzhledem k neschopnosti organizace řídit se vlastními pravidly již nejsme přesvědčení, že bude ISO/IEC schopné transformovat se v otevřenou a na výrobcích nezávislou organizaci řídící standardizaci, což je naléhavá věc. Nyní je jasné to, že ač neochotně, budeme muset přehodnotit náš pohled na ISO/IEC, především v oblasti relevance k různým vládním pracovním rámcům pro interoperabilitu. Zatímco v minulosti se předpokládalo, že ISO/IEC standard by měl být automaticky zvažován pro použití ve vládě, je jasné, že toto už dále neplatí.

    Spor o tendry v Maďarsku a zapojení OSS

    link

    Není to jen Maďarsko, kde vládní úřady vypisují tendry na softwarová řešení nikoliv s popisem účelu, ale s určením konkrétního produktu, který chtějí zakoupit. V takovém případě už jde jen o to, kdo dokáže produkt nabídnout levněji. To se znelíbilo maďarským firmám ULX, Multiráció a Open SKM, které požádaly o zrušení jednoho takového tendru ve výši 100 milionů euro. V popisu tendru bylo jméno firmy (Microsoft) uvedeno celkem 1631×.

    Návrh na zrušení byl zamítnut a do věci se tak zapojil maďarský antimonopolní úřad, který úřad zajišťující koupi softwaru zažaloval. Podle antimonopolního úřadu se jedná o porušování maďarských i evropských zákonů. Zatím padlo předběžné rozhodnutí, podle kterého je vše v pořádku, protože software Microsoftu je v organizaci již používán a volba tedy padla. Zdroj, který nechce být jmenován, také uvedl, že dle soudkyně je to také proto, že software Microsoftu je kompatibilní pouze sám se sebou.

    VectorLinux 6.0 Alpha 2

    link

    Záměrem vývojářů VectorLinuxu je poskytnout uživatelům jednoduchý a relativně malý systém, ale zajistit, aby si i tak uživatel mohl systém přizpůsobit. Testeři se shodli, že GNOME není vhodným prostředím pro edici Standard, a tak ve verzi 6.0 Alpha 2 najdeme Xfce jako hlavní desktop s LXDE jako náhradní variantou. Hrátky s hlavním prostředím nejsou rozhodně jedinou změnou. 80 % času bylo věnováno práci na novém grafickém instalátoru. Ten ještě není hotový a bude se do něj přidávat mnoho funkcí, ale už teď by vývojáři ocenili zpětnou vazbu.

    vectorlinux vectorlinux vectorlinux

    Mandriva Linux 2009.0 RC1

    link

    Mandriva Linux 2009.0 se dostal do RC fáze, ale několik novinek se ještě objevilo. První věcí je automatická konfigurace oficiálních repozitářů v nástrojích pro správu balíčků. Už se ani nemusí vybírat konkrétní zrcadlo - namísto toho je vždy automaticky detekováno to geograficky nejbližší. Ovladač madwifi pro bezdrátové karty Atheros byl nahrazen ovladačem ath5k, který obsahuje open source HAL. A protože je ath5k kompletně open source, najdeme jej i v edici Free. Grafické téma La Ora je dále integrováno do prostředí KDE 4 (v tomto vydání KDE 4.1.1), ačkoliv ještě něco schází. Jádrem je Linux 2.6.27-rc5. Vydání konečné verze Mandriva Linuxu 2009.0 je plánováno na 9. říjen 2008.

    Ubuntu 8.10 Alpha 5

    link

    Ubuntu je zase o krok blíž k verzi 8.10. Poslední alfaverze nabízí předverzi Linuxu 2.6.27, X.org server 7.4 a prostředí GNOME 2.23.91. Už dříve se psalo o funkci soukromého šifrovaného adresáře přes ecryptfs-utils, o funkci účtu hosta, který se hodí k jednorázovým použitím, nebo o NetworkManager 0.7. Tentokrát je jako novinka nabízeno „Last successful boot“ - při každém úspěšném spuštění je uloženo použité jádro, které je dostupné jako položka v boot manageru. Staré balíčky jádra tak mohou být správcem balíčků bez obav odstraňovány. Druhou novinkou je DKMS - ten umožňuje automatickou rekompilaci oddělených ovladačů pro nová jádra. Znamená to, že aktualizace jádra mohou být vydávány hned; nemusí se čekat na nové balíčky ovladačů.

    Distribuční rada: rozdělování a slučování velkých souborů

    link

    Někdy se stane, že máme velký objem dat, který chceme někomu poslat nebo jej vypálit, ale narážíme na limit. V takové situaci se může použít rozdělování na menší soubory. Pro rozdělování velkých balíků dat na menší se často používá RAR, ale to může být zbytečné, když by stačilo existující soubor jen jednoduše „rozkrájet“. Zde může ke slovu přijít program lxSplit. Takto rozdělíme velký soubor na menší (v ukázce na 700 MB):

    lxsplit -s velky_soubor.mkv 700M

    Výsledkem budou soubory velky_soubor.mkv.001, velky_soubor.mkv.002 atd. Je to stejný způsob rozdělení, jaký používá Total Commander. Pro sloučení lze opět použít lxSplit:

    lxsplit -j velky_soubor.mkv.001

    Slučování rovněž zvládne všude dostupný cat:

    cat velky_soubor.mkv.* > velky_soubor.mkv
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.9.2008 22:44 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    Na co používat na rozdělování souborů speciální program, když součástí Linuxu(konkrétně coreutils) už jeden takový je a jmenuje se split ? split -b 700M file.big
    Luboš Doležel (Doli) avatar 8.9.2008 00:17 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    Tos mohl napsat rovnou do autorské konference / mně.
    thingie avatar 8.9.2008 01:18 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    split by měl každý znát. Zajímalo by mě, kde je nějaký přínos té věci tady.
    Růžové lži.
    8.9.2008 07:43 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    split by měl každý znát.
    Hihi. A kdo nezná, není hoden používat Linux?
    Zajímalo by mě, kde je nějaký přínos té věci tady.
    Jen odhad... nemůže to být proto, že umí pracovat se soubory, které rozdělil HJSplit (často používaný ve Win)?
    8.9.2008 08:58 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    naivni http://www.google.com/search?hl=cs&q=how+to+split+files+in+linux&btnG=Vyhledat+Googlem&lr= a hned 1. odkaz; kdo nezna google, opravdu neni hoden pouzivat Linux, preci jen narocnost(pouzivani googlu) << narocnost (instalace linuxu + pouzivani linuxu + reseni jednoduchych problemu linuxu + tolerovani bugu linuxu)
    8.9.2008 10:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    A? Když jde něco najít googlem, tak už se o tom nesmí psát?
    thingie avatar 8.9.2008 14:51 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    Kdo to nezná, tak by možná měl zvážit, jestli chce o Linuxových nástrojích psát… (nebo ho minimálně nenapadne, že něco takového je)

    No, to je možné, ale pak se asi přenášíme na smysl dělení souborů jinak než prostým rozsekáním. Nebo tak.
    Růžové lži.
    9.9.2008 11:31 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    Pro někoho, kdo přešel na linux z windows není příkaz split vůbec samozřejmou znalostí. Všude se dočte o ./configure && make && make install a podobných, ale o užitečných příkazech, které jsou už systému vlastní, nemá ani potuchu.
    Only Sith deals in absolutes.
    Jardík avatar 8.9.2008 08:36 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    uvidíte například Speed Dial
    On to není speed dial, jak je v IE, opeře či FF formou pluginu. Ony tam nejsou zobrazeny vlastní stránky, ale často navštěvované stránky (což je jedna z věcí, které mě vadí). Každopádně píšu patch a pak ho klidně někomu za $10 pošlu (pod restriktivní EULOU) :-)
    Věřím v jednoho Boha.
    8.9.2008 10:19 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    Mam dotaz ohledne cat velky_soubor.mkv.* > velky_soubor.mkv Je nejak zaruceno, ze po expanzi shellem budou soubory ve spravnem poradi?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 8.9.2008 11:48 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    Je to zaručeno, řadí vždy to podle abecedy (nebo obdobným způsobem).
    8.9.2008 13:52 SAL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    Je to zaručeno, řadí vždy to podle abecedy (nebo obdobným způsobem).
    Dovolim si oponovat. Davajte pozor, aby locale (LANG) bolo nastavene na oboch strojoch rovnako. Uz sa mi stal problem, ze som na jednom stroji subory rozdelil, na druhom opat spojil a nevedel som prist na to, preco mi to "cat" spojil nespravne a preco mi md5checksum na povodny a takto spojeny nesedi. Nakoniec som prisiel na to, ze subor xch mi pripojilo az na koniec (kedze som nic vacsie ako xhz nemal), pretoze pismeno "ch" je v pri slovenskom triedeni az za "h". :-)

    Ak mi niekto neveri, nech si to skusi. :)
    [ondrejj@work x]$ dd if=/dev/urandom of=randfile bs=1024 count=1
    1+0 records in
    1+0 records out
    1024 bytes (1,0 kB) copied, 0,000441205 s, 2,3 MB/s
    [ondrejj@work x]$ split -b 10 randfile
    [ondrejj@work x]$ echo $LANG
    sk_SK.UTF-8
    [ondrejj@work x]$ cat x* > all
    [ondrejj@work x]$ md5sum all randfile
    8a7b4c6f855cf5d9e5d4e3ad07cdf817  all
    2feafd1425effbdd8f9052d1517fa7dc  randfile
    [ondrejj@work x]$ export LANG=C
    [ondrejj@work x]$ cat x* > all
    [ondrejj@work x]$ md5sum all randfile
    2feafd1425effbdd8f9052d1517fa7dc  all
    2feafd1425effbdd8f9052d1517fa7dc  randfile
    [ondrejj@work x]$ 
    
    thingie avatar 8.9.2008 14:54 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 36/2008
    Řazení přebijí LC_COLLATE, není třeba nastavovat LANG (a třeba já nastavuju LC_COLLATE na C i při českém LANG, takže i na to pozor :-))
    Růžové lži.
    9.9.2008 11:19 aubi
    Rozbalit Rozbalit vše Mrkvosoft je kompatibilni sam se sebou?
    Mrkvosoft je kompatibilni sam se sebou? Odkdy?

    Naopak, OOo je vyrazne kompatibilnejsi. Tech dokumentu, ktere se na jinem pocitaci otevrou ve stejne verzi Wordu uplne jinak... Takze co se tohoto tyce si nemaji co vycitat.

    Kdyz zkusite otevrit dokument porizeny ve Wordu 2.0, tak se vam Word-${letos} vysmeje a zachrani to prave a pouze OOo.

    Takze bych mrkvosoft z ty souteze apriori vyloucil, protoze s mrkvosoftem kompatibilni neni.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.