abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Pekfektní správce oken: pekwm

    26. 6. 2003 | Vlastimil Ott | Recenze | 17192×

    Skutečně minimalistický a výkonný správce oken zleva, zprava, zespodu i zevnitř.

    Originál pekwm

    V tomto díle našeho vašeho nepravidelného seriálu (?) o správcích oken neboli okenních manažerech se budeme věnovat programu, na který jsem narazil víceméně náhodou a který jsem si okamžitě oblíbil. Jedná se o pekwm, vyslovujte [pé-kvé-em]. Nabízí se pochopitelně srovnání s BlackBoxem, o kterém jsem psal v minulém díle. Rozhodl jsem se, že oba správce srovnávat nebudu, to ať udělá laskavý čtenář sám. Ačkoliv jsou oba programy minimalistické (doufám, že už se bez toho slova obejdu), každý z nich je jiný a celkový rozdíl mezi těmi "maličkostmi" je obrovský.

    Instalace

    Program roste na adrese www.pekwm.org. Stáhněte si zdrojové soubory a zkompilujte jej. Při kompilaci je vhodné zadat mimo jiné volbu --enable-harbour (viz configure --help). Tím se přikompiluje podpora dokovatelných aplikací, které jsou pro tyto malé správce oken typické a navyšují jejich užitnou hodnotu. V pekwm se oblast, ve které se zobrazují dockapps, nazývá "harbour" -- přístav. Jak výstižné. Těchto miniprográmků jsou na Internetu tisíce, googloojte ;-).

    Konfigurační soubory programu se nainstalují do /usr/local/etc/pekwm/, témata a skripty do /usr/local/share/pekwm/. Po prvním spuštění se soubory s konfigurací zkopírují do domovského adresáře uživatele (~/.pekwm/), témata a skripty načítá z výše zmíněného standardního adresáře. Hlavní element, který tvoří celého správce, je menu (hlavní, okenní, se seznamem ikonifikovaných a se seznamem běžících aplikací). Není zde žádný panel, který by cokoliv zobrazoval, celou plochu monitoru máte konečně pro sebe!

    Zamilovávání se...

    V adresáři ~/.pekwm/ se nacházejí soubory nastavující chování správce, které jsou bohatě dokumentovány. (Odkazy vás přesměrují na originální dokumentaci.)

    Soubor Obsah a účel
    config Hlavní konfigurační soubor. Zde se uvádí, kde leží ostatní konfigurační soubory (všechny jsou uvedeny v této tabulce). Kromě toho se zde specifikuje chování správce oken, jedná se tedy o jádro celého systému. Ve zkratce:
    • Lze nadefinovat chování, kterým okno získá fokus, neexistuje zde však žádný předdefinovaný model typu Click-To-Focus nebo Sloppy Focus, všechno můžete nastavit sami.
    • Mají se okna vzájemně chovat jako magnety (přitahovat se)? Chcete, aby myš přejížděla na další plochu po dosažení okraje? Má se stejným způsobem přetahovat okno?
    • Umístění přístavu pro dockapps. Má být vždy navrchu? Mají se přes něj okna maximalizovat? Ve kterém rohu se má objevovat?
    • Počet ploch. Jakým způsobem se mají okna na ploše skládat (zleva doprava, seshora dolů)?
    autoproperties V souboru jsou uloženy "Automatic properties" čili "automatické vlastnosti". Je zde specifikováno, kde se má okno zobrazit (plocha, poloha na ploše), jeho velikost, stav (ikona, na všech plochách, vždy navrchu, pouze titulek atd.) a také to, jestli má okno dekoraci správce oken a je-li seskupeno (o tom později). Identifikace oken se provádí na základě jeho názvu, který lze získat pomocí programu xprop. Je zde uvedeno několik vyčerpávajících příkladů: např. okno "Ořez" v GIMPu se objevuje vždy na tom nejhorším místě. Můžeme ho tedy donutit, aby se zobrazovalo v pravém horním rohu. Vynikající myšlenka.
    keys

    Soubor definuje klávesové zkratky. Můžete si vymýšlet nejkrkolomnější kombinace, budete spokojeni. Napočítal jsem celkem 69(!) akcí, které správce k ovládání plochy a oken nabízí. To ještě není vše, můžete je totiž kombinovat a provádět různé obskurní činnosti (poslední příklad). Jediné mínus je, že jsem nikde nenašel definice kláves a musel jsem dlouho zjišťovat, proč mi nefunguje kombinace s klávesou "Alt", nebo co to je "Mod4". (Mělo být "Mod1"; "Mod4" je pravá winklávesa.) Soubor má tři sekce: Global -- obecné klávesové hmaty, MoveResize -- režim posunu/změny velikosti okna, Menu -- režim výběrů z nabídek.

    menu

    Hlavní nabídka pekwm

    Definice dvou nabídek: hlavní a okenní. Hlavní se objevuje, pokud kliknete např. pravým tlačítkem na ploše, okenní, pokud kliknete pravým tlačítkem na titulku okna.

    Hlavní menu má jednoduchou a logickou strukturu, která je v tomto typu souborů obvyklá. Definujete položky, akce, které jsou s nimi svázané, podnabídky apod. Specialitou jsou tzv. dynamická menu. Jedná se o skript v jakémkoliv jazyku, na jehož výstupu musí být seznam platných položek menu. Jako příklad slouží skript pro změnu tématu.

    Nabídka pro ovládání okna je vyčerpávající, zbývá ji jen počeštit. Jak už jsem zmínil, všechny akce lze provádět klávesovými zkratkami, takže pro někoho je toto menu zbytečné. ;-)

    Nabídku pro správu okna

    mouse Sekce pro myš je dělena do tří částí (Frame -- rám a titulek oken, Client -- plocha okna, Root -- výraz pro plochu), v každé tedy znamená např. kliknutí levého tlačítka něco jiného. Dále lze definovat akce pro pohyb myši, uvolnění tlačítka atd.
    start Tento skript je alternací standardního skriptu ~/.xinitrc. Odlišuje se od něj v tom, že je spouštěn nejen na začátku sezení, ale pokaždé, když je pekwm restartován příkazem Restart z hlavní nabídky.

    Obložený chlebíček

    Velice důležitou a praktickou vlastností manažeru je, že podporuje seskupování programů. V praxi to funguje tak, že "uchopíte" prostředním tlačítkem okno a přetáhnete ho na jiné. Titulek okna se rozdělí na polovinu, v každé polovině je popiska jednotlivého programu. Ty vybíráte opět kliknutím středního tlačítka. Jako ukázku můžete shlédnout následující animovaný obrázek.

    Animovaný náhled na seskupené programy

    Okno opět odtáhnete podržením prostředního tlačítka. Ačkoliv je celá situace trochu nepřehledná, až si zvyknete na to, že vám v jednom "okně" běží čtyři aplikace, budete se divit, jak je možné, že to jinde nefunguje.

    Témata

    Jak jsem už zmínil, program podporuje témata, což není nijak neobvyklé, ale udělá to člověku radost. Já jsem vyrobil naprosto originální téma pro čtenáře AbcLinuxu, můžete si ho stáhnout včetně všech konfiguračních souborů. Všechny obrázky v tomto textu (pokud není napsáno jinak) jsou snímány v prostředí, kde bylo toto téma použito.

    Mechanismus témat nebo chcete-li skinů je tradičně jednoduchý, ale v konečném efektu silný. Jako autor tématu máte k dispozici několik částí okna, které můžete (musíte, pokud už jednou začnete) pokrýt bitmapou. Jsou to vertikální a horizontální okraje, rožky a titulek okna. Pro definici tlačítka můžete použít všechny příkazy, které správce nabízí, takže počet tlačítek na titulku okna nemusí být jen klasický (tři), ale můžete své schopnosti rozvinout. Poloha tlačítek na titulku je na vás. Následuje ukázka z výše uvedeného stylu.

    Window {
      TitleHeight = "14"
      TitlePadding = "2"

      Font = "-b&h-lucida-medium-r-*-*-10-*-*-*-*-*-iso8859-2" {
        Justify = "Center"
      }
      Focused {
        #grouped, not focused but selected
        Text = "rgb:00/00/00"     # text titulku
        Pixmap = "unse-win.xpm"   # bitmapa titulku
        Separator = "bd-vrt.xpm"  # vertikální
        odělovač
        Border {   # názvy použitých bitmap
          Top = "fo-bd-c.xpm bd-hrz.xpm fo-bd-c.xpm"
          Side = "bd-vrt.xpm bd-vrt.xpm"
          Bottom = "fo-bd-c.xpm bd-hrz.xpm fo-bd-c.xpm"
        }
      }

    ...

    Menu {
      Font = "-b&h-lucida-medium-r-*-*-10-*-*-*-*-*-iso8859-2"
      Padding = "4"

      TextJustify = "Left"
      TextColor = "rgb:ff/ff/ff"
      TextColorSelected = "rgb:dd/ff/ff"
      TextColorTitle = "rgb:ff/ff/ff"
      Background = "rgb:39/5d/73"
      BackgroundSelected = "rgb:66/89/a1"
      BackgroundTitle = "rgb:00/00/00"
      BorderColor = "rgb:3d/53/65"

      BorderWidth = "2"
    }

    Ukázka plochy 1

    Ukázka plochy, odkaz na celý obrázek (cca 200 kB).

    Ukázka plochy 2

    Ukázka plochy, odkaz na celý obrázek (cca 135 kB)

    Nevýhody? Něco se najde...

    Je na místě zmínit také nevýhody manažeru. Nesetkal jsem se s žádnou chybou (bugem) nebo výrazným koncepčním nedostatkem. Nemám pocit, že by se chování programu nastavovalo příliš složitě, jak se autoři pořád obávají, naopak, ačkoliv neprogramátor, mám pocit, že jsem si "naprogramoval" svůj vlastní manažer na jakémsi základě, který jsem si stáhl. Prostě program je natolik flexibilní, že u každého uživatele může vypadat jinak a jinak se chovat, ale zároveň je jednoduché používat ho konvenčním způsobem.

    Program neumí uložit sezení a znovu je načíst. To je pro tyto "odlehčené" správce charakteristické a lze to chápat jako daň jednoduchosti (celý systém je tvořen jedním programem). Otázkou je, zda-li je tato vlastnost žádoucí. Jakýkoliv program lze spustit na přesně určeném místě, lze ovlivňovat jeho parametry, a to i v okamžiku, kdy už program běží (je ovšem nutné správce z hlavní nabídky restartovat).

    Nepřišel jsem ale na to, jakým způsobem změnit standardní chování při přesunu okna: stisknete-li nad plochou okna levý alt (resp. Mod1 v terminologii) a za stisku pravého tlačítka táhnete, okno se roztahuje ve směru tahu pouze tehdy, bylo-li uchopeno v pravé dolní části. Když ho chytnete v horní části, "stahuje" se horní část dolů (spodní část se tedy nemění). To je pro mě velice nepříjemné, protože jsem si zvykl na to, že okno lze uchopit kdekoliv, táhnout alt+pravé tlačítko, a tím ho zvětšovat/zmenšovat.

    Jak jsem už uvedl, neobjevil jsem žádnou chybu v programu, což ovšem neznamená, že v něm žádné nejsou. Celý systém na mě působí dokonale: stoprocentně funkční, jednoduchý, přizpůsobitelný, rychlý a zábavný. Slučuje všechny kladné vlastnosti tohoto typu okenních správců a těch záporných má přitom minimum. Pro někoho tím může být absence informačního panelu; ten lze ale nahradit některou z dokovatelných aplikací. Není nutné spouštět externě žádné zásadní programy, pouze ty, které přinášejí nějakou přídavnou hodnotu (nastavení pozadí, dockapps, hodiny apod.). Jeho nastavení vyžaduje pár hodin zkoušení a ladění (hlavně nastavení kláves), ale výsledek je snad přesně to, co uživatel vyžaduje. Myslím, že nemusíte dělat kompromisy.

    Rex

           

    Hodnocení: 37 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    vladka avatar 26.6.2003 08:32 vladka | skóre: 23 | blog: vladimiruv | Hlučín, Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Moc pěkné
    Díky za pěkný článek a inspiraci.

    To jsi mi, Vlastimile, neměl dělat - dávat mi ve zkouškovém do rukou takovou hračku ;-)

    Trochu vážněji: wm je opravdu zajímavý, malý,konfiguráky (po letmém kouknutí patrně = zatimní dojem) jednoduché.

    Jen malá výhrada k Tebou dodanému tématu: ještě tam chybí tučnák na levé straně lišty - zkusím si ho tam nějak dodat ;-)

    Malinko OT: Na prázdniny si vezu své pc domů a uvidíme, zda se jej např. pomocí pekwm naučí ovládat maminka. Ona je totiž v oblasti počítačů absolutně netknutá (tedy včetně OS jistého Williama G.) Výborné pole pro agitku :-)

    The ability to mumble about inodes is the key to social success at a UNIX gurus' cocktail party.
    26.6.2003 11:52 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Moc pěkné
    ještě tam chybí tučnák na levé straně lišty - zkusím si ho tam nějak dodat Vzal jsem toho zleva, který drží nápis, zmenšil o iks set procent a ...nebylo to vubec pekne. Chtel jsem vsechno abc-puvodni, proto jsem nepouzil jiny obrazek. A pritom takova blbost... ;-) --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    26.6.2003 13:11 kaaja | skóre: 22 | Plzen!
    Rozbalit Rozbalit vše Moc pkn
    Tak tam dejte jenom hlavu, ne?
    26.6.2003 16:43 STiCK
    Rozbalit Rozbalit vše pekwm vs. fluxbox
    Mna by zaujimalo, ze ci sa najde niekto z citatelov a nevypise strucne rozdiely medzi pekwm a fluxboxom, ktory pouzivam (aj ked nie dlho). Pri letmom precitani clanku som ziadne podstatne rozdiely nenasiel. (A to vratane tych, v ktorych sa pekwm odlisuje od blackboxu - napr. zoskupovanie okien ...) Dik PS: Inak pekny clanok
    26.6.2003 21:52 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše pekwm vs. fluxbox
    Může být... --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    vladka avatar 26.6.2003 22:05 vladka | skóre: 23 | blog: vladimiruv | Hlučín, Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše další plochy
    Mimochodem (nestačil jsem se v něm zas až taj moc vrtat) - pochopil jsem to správně, že pekwm řeší virtuální plochy obdobně jako např fvwm nebo vtwm? Tj. co se nevleze na jednu zasahuje do sousední a lze se tam dostat jednoduchým přesunem? Nebo je to jako u jiných wm, kde jsoou plochy odizolvané?

    Trochu kostrbaté, ale nenapadá mě, jak bych subj jinak popsal.

    The ability to mumble about inodes is the key to social success at a UNIX gurus' cocktail party.
    26.6.2003 22:32 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše další plochy
    co se nevleze na jednu zasahuje do sousední a lze se tam dostat jednoduchým přesunem Bohužel ne, asi jsem to (při psaní) špatně pochopil. Lze myší přesunout pouze celé okno na jinou plochu a lze definovat vzdálenost od okraje, při které se to provede. Totéž bez okna, jen kurzor. Každá plocha je izolovaná, takže je vidět třeba jen část okna, ten zbytek zmizí; na další ploše není. pekwm nemá ani pager, takže tohle se nepoužívá. :-( --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    vladka avatar 26.6.2003 22:58 vladka | skóre: 23 | blog: vladimiruv | Hlučín, Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše další plochy
    Díky. :-( Ale třeba to půjde nějak přečůrat. ;-)
    The ability to mumble about inodes is the key to social success at a UNIX gurus' cocktail party.
    10.4.2004 12:20 Ctibor Ott | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Sdružování do 1 okna
    Jak by se dalo provést sdružení více aplikací do okna, když nemám 3-tlačítkovou myš ?
    30.6.2004 13:31 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdružování do 1 okna
    Co emulace 3 tlacitek( leve a prave naraz)?
    27.3.2005 21:07 Georgo10 | skóre: 14 | blog: Deset hříchů | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdružování do 1 okna
    spíš bych navrhoval investovat stokorunu na novou myš :)
    -- Georgo
    27.3.2006 18:29 petryk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdružování do 1 okna
    mod4-z pre toggle okna
    mod4-a pre zdruzenie do ciela
    31.3.2005 17:56 Georgo10 | skóre: 14 | blog: Deset hříchů | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše nový systém themes v pekwm ?
    tak jsem se poukoušel stáhnout si zde popisovaný theme (abc) a jaksi nefunguje :( .. stáhl jsem si z pekwm.org pekwm-dev-20050227, nakompiloval a spustil .. naběhnutí v pořádku, změna tématu -> shutdown .. prý tomu chybí Decor DEFAULT ... koukal jsem na to defaultní téma, co tam je a opravdu tam je Decor = "DEFAULT" .. a ještě to je uzavřeno v PDecor {} ... na themedepot.org mají bohužel také témata staré (?) verze...

    ví někdo jak upravit témama k obrazu svému, kde lze najít dokumentaci (pekwm.org je skutečně dietní *8* a skoro nic tam není), či kde sehnat starší pekwm, nebo novější témata :-) ?
    -- Georgo
    regnarg avatar 18.4.2007 16:21 regnarg | skóre: 20 | blog: rm -rf /this/blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pekfektní správce oken: pekwm
    Zajímavý wm, ale ať jsem hledal jakkoliv, nikde jsem nenašel volbu pro nastavení prodlevy před vyzvednutím (to je divné slovo - prostě raise) okna, což je vlastnost, která mi u většiny těhle minimalistických správců oken chybí. Je možné nějak dosáhnout takovéhoto chování, případně existuje nějaký jiný nenáročný wm, který by to uměl ?
    S láskou se nerodíme, ale s láskou se stáváme lidmi. --Simone De Beauvoirová
    28.9.2007 16:22 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pekfektní správce oken: pekwm
    tie linky 'config keys menu' atd nefunguju.
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    28.9.2007 16:55 Georgo10 | skóre: 14 | blog: Deset hříchů | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pekfektní správce oken: pekwm
    No jo, kdo by se divil po 4 letech :) ?
    -- Georgo
    1.6.2008 08:30 Vivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pekfektní správce oken: pekwm
    Nejak som nenašiel v tých konfigurákoch ako zmeniť bielu farbu pozadia okien na inú. Nevie niekto poradiť?
    8.6.2008 13:48 Vivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pekfektní správce oken: pekwm
    Farebne schemy v aplikaciach nastavime pomocou: sudo apt-get install gtk-chtheme sudo gtk-chtheme (použiť gtk-temy)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.