abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce

    28. 4. 2011 | Jan Šmíd | Recenze | 18023×

    Canonical, tvůrce Ubuntu, se již loni, při vydání Ubuntu 10.04, odhodlal k úpravám uživatelského prostředí GNOME. Po letech přišel s vlastními motivy vzhledu, vlastním fontem, a o čem se nejvíce diskutovalo, přemístil tlačítka pro práci s okny vlevo. Všechny tyto úpravy ale ve srovnání s tím, co Canonical nachystal pro Ubuntu 11.04, vyznívají jako naprosté maličkosti. Nové Ubuntu totiž neobsahuje jenom upravené prostředí, ale zcela nové, nesoucí jméno Unity.

    Obsah

    Unity v Ubuntu 11.04 Unity v Ubuntu 11.04 Unity v Ubuntu 11.04

    Stejně jako změny v Ubuntu 10.04, je i Unity inspirováno uživatelsky velmi přívětivým prostředím systému Mac OS X od Apple. Prostředí postrádá klasický panel se seznamem otevřených oken, tato okna zase sama o sobě postrádají textové nabídky, které byly přemístěny, a zmizely i klasické nabídky aplikací z horního panelu.

    Unity – nová duše Ubuntu

    link

    Nové prostředí Unity vypadá už na první pohled velmi kompaktně. Zatímco spodní panel zmizel, ten horní je stále na svém místě, i když byl jeho účel upraven. Právě v něm se zobrazují textové nabídky, které se odjakživa nacházely pod rámem oken jednotlivých aplikací. V Unity se tyto textové nabídky zobrazují v horním panelu v závislosti na tom, jaké okno které aplikace máte momentálně zvoleno jako aktivní. Právě toto chování nejvíce připomíná styl Mac OS X. Nicméně je toto chování, ve spojení s absencí spodního panelu, poměrně praktické, a to hlavně na širokoúhlých monitorech.

    Unity v Ubuntu 11.04 Unity v Ubuntu 11.04

    Nejnápadnější novinkou je bezesporu boční panel, neboli Launcher. Na tomto panelu nalezne hned několik typů ikon, protože tento panel nahrazuje jak klasický seznam oken, tak i původní nabídky aplikací. Prvním typem ikon jsou ikony v panelu ukotvené, neboli „připinované“. Tyto ikony se chovají jako spouštěče jednotlivých aplikací a v panelu zůstávají i po ukončení těchto aplikací. Pokud spustíte aplikaci, která není v panelu ukotvena, zobrazí se v něm právě až po svém spuštění a zmizí po jejím ukončení, stejně jako v klasickém seznamu oken. Navíc ve chvíli, kdy je ikona aplikace na panelu zobrazena, ji můžete na panel ukotvit pomocí kontextové nabídky, kterou vyvoláte pravým tlačítkem myši. Poslední a nejzajímavější jsou ikony vedoucí do prostředí „Dash“.

    Dash

    link

    Dash je asi nejefektnější a nejkontroverznější featurou v novém prostředí Unity. Nahrazuje totiž jak nabídky a spouštěč aplikací, dostupný přes ALT+F2, tak i např. přepínač ploch. A právě přepínání ploch v Dashi je velmi efektním úkonem. Ve chvíli kdy na bočním panelu kliknete na ikonu přepínače ploch, zobrazí se vám přes celou obrazovku Dash s náhledy všech pracovních ploch včetně všech otevřených oken aplikací. Tato okna poté můžete mezi náhledy ploch libovolně přesouvat jako po jedné velké pracovní ploše. Jak jsem již zmínil, Dash nahrazuje i nabídky aplikací. V bočním panelu pod ikonou přepínání ploch jsou další dvě ikony. Jedna slouží ke správě umístění, druhá k přístupu k aplikacím. Po kliknutí na každou z nich se vám opět objeví přes celou obrazovku Dash. Pokud zvolíte ikonu zastupující „Soubory a složky“ objeví se vám seznam oblíbených složek.

    Které složky to budou, můžete ovlivnit ve správci souborů Nautilus. Po zvolení ikony „Aplikace“ vám Dash nabídne výběr z nejčastěji používaných, nainstalovaných a k instalaci dostupných aplikací. Další obsah každé z těchto skupin si zobrazíte kliknutím na šipečku za názvem každé skupiny. Aplikaci si samozřejmě můžete třídit i podle typu jejich účelu (Internet, Kancelář, ...). K tomu slouží rozevírací nabídka v pravém horním rohu Dashe. Do Dashe se dostanete i pomocí klávesové zkratky ALT+F2, kdy evokuje funkci spouštěče aplikací nebo příkazů, a také ikonou Ubuntu v levém horním rohu. Menu Dashe skrývající se za touto ikonou, slouží jako takový rozcestník. Obsahuje zástupce aplikací, které uživatel bude pravděpodobně používat nejčastěji, a také zástupci vedoucí do sekce „Aplikace“, přímo k tematicky rozděleným spouštěčům.

    Unity v Ubuntu 11.04 Unity v Ubuntu 11.04 Unity v Ubuntu 11.04 Unity v Ubuntu 11.04

    Unity a staré či slabé počítače

    link

    Vzhledem k tomu, že je Unity v podstatě pluginem pro Compiz, neobejde se bez 3D grafiky. Výkon prostředí se navíc bude odvíjet čistě od výkonu grafické karty. Pro staré a nevýkonné počítače však vzniká upravené prostředí Unity 2D. To bude psané v Qt, nebude vyžadovat 3D akceleraci a mělo by tak být i podstatně rychlejší. Naneštěstí nebude dokončeno do vydání Ubuntu 11.04 a nebude v něm tedy k dispozici. Objevit by se mělo až v Ubuntu 11.10, kde by už mělo nahradit klasický gnome-panel z GNOME 2.3x, který bude v Ubuntu 11.04, právě kvůli podpoře starých a nevýkonných počítačů.

    Unity plugin pro Compiz

    link

    Nové prostředí Ubuntu jako takové staví na kompozitním správci Compiz. Unity je doslova jeho zásuvným modulem. Spustíte li si tedy Compiz Config Manager, neboli Manažer Nastavení Compizu, naleznete v něm položku Unity. Po otevření této položky naleznete menu, kde můžete měnit vlastnosti celého prostředí. Na záložce „Behaviour“, česky chování, můžete např. ovlivňovat, za jakých podmínek se bude boční panel skrývat. Při nastavení na „Dodge Active Window“ se bude panel skrývat ve chvíli, kdy na jeho místo „natlačíte“ aktivní okno. Při nastavení na „Dodge Window“ se bude skrývat kdykoli, kdy na jeho místě bude umístěno jakékoli, i neaktivní, okno. Další dvě možnosti skrývaní panelu jsou „Autohide“ a „Never“. Při „Autohide“ se bude panel skrývat automaticky, a objeví se až po najetí myši k levému okraji obrazovky. Při „Never“ se panel nebude skrývat vůbec.

    Unity v Ubuntu 11.04 Unity v Ubuntu 11.04 Unity v Ubuntu 11.04

    Klávesové zkratky

    link

    Dalšími parametry na záložce Behaviour jsou klávesové zkratky.

    • Key to show the launcher: Klávesa spouštějící úvodní menu Dashe
    • Key to put keyboard-focus on launcher: Klávesa, která vám umožní posouvat se mezi ikonami na bočním panelu pomocí šipek klávesnice.
    • Key to execute a command: Klávesa pro Spouštěč příkazů a aplikací.
    • Key to open the first panel menu: Klávesa umožňující ovládání nabídek horního panelu pomocí klávesnice.

    Experimental

    link

    Opravdu zajímavé volby se však skrývají až na záložce experimental. Nejsou tedy zřejmě úplně doladěné, nicméně až na výjimky fungují výborně.

    • Backlight mode: Zde můžete určit zda má být pozadí ikon v bočním panelu obarveno barvou dané ikony, nebo mít stejnou barvu jako zbytek panelu.
    • Launch Animation a Urgent Animation: Animace ikon při spouštění aplikace.
    • Panel opacify: Průhlednost horního panelu.
    • Launcher icon size: Velikost ikon v bočním panelu.
    • Hide Animation: Animace doprovázející skrývání bočního panelu.
    • Dash Blur: Rozmazání pozadí v dashi. Efektní to moc není, zato je to velmi pomalé. Osobně nedoporučuji.

    Unity v Ubuntu 11.04 Unity v Ubuntu 11.04

    Co říci na závěr

    link

    I když Ubuntu jako systém nepreferuji, spíš naopak, je jeho nové prostředí Unity pro práci se systémem poměrně praktické, má styl a i na oko je velmi efektní. Na absenci nabídek ve prospěch Dashe si možná někteří budou zvykat déle než jiní, ale i já jsem byl nucen uznat, že po prvotním odporu jsem byl překvapen tím, jak dobře se s takovým prostředím dá pracovat. To samé je dnes vidět mezi uživateli GNOME 3. Po prvotně převládajícím odporu je dnes jasně vidět nárůst pozitivních reakcí na nový styl ovládání. A přestože Ubuntu jako takové není můj šálek čaje, musím uznat, že se Canonicalu zase jednou něco povedlo.

           

    Hodnocení: 91 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Vojtěch Trefný avatar 28.4.2011 00:47 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Dash nenahrazuje přepínač ploch. Umí toho hodně, ale plochy vážně ne. To přepínání ploch je jen úplně klasické compizácké Expo.
    28.4.2011 13:02 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Vojto, velice rád bych zjistil od kruhového pramene, co je přínosem Unity v oblasti ergonomie ovládání systému a aplikací a v jejich využití. Jde mi o to, proč lidi z Mintu považují Unity a vývoj Ubuntu vůbec za nekompatibilní s jejich vizí optimálního (perfektního) desktopu. Podotýkám, že mátové názory znám včetně hluboké argumentace... Jdou údajné přínosy Unity za pracujícím nebo za hrajícím si uživatelem? Jak ubintisté vnímají alternativní distra s XFCE4 a spoustou alternativních DM/WM k uživatelské optimalizaci (třeba Mint na podobných základech)?
    28.4.2011 18:53 marvn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    mam pocit, ze vojta nekde rikal, ze pouziva fvwm. takze se asi ptas na spatnem miste...
    29.4.2011 15:59 Rovano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Vojta Ti něřekne více, než osobní názor. Oficiálně nezastupuje Canonical. Mint a jeho "start menu" je taky krajně neergonomické :) Babo raď.
    28.4.2011 01:28 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    V Unity se tyto textové nabídky zobrazují v horním panelu v závislosti na tom, jaké okno které aplikace máte momentálně zvoleno jako aktivní.
    Bleble.

    Jinak bych byl zvědav spíš na tu 2 variantu. Zajímavým prvkem, vedle Qt (hehe, jen tak dál), je taky, že se odstřihují od zavedených velkých desktopových prostředí.. Rovněž bude zajímavé, jak se k tomuto postaví další distribuce.
    28.4.2011 05:41 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Musím opravdu říct, že gnome-shell, ačkoliv jsem k němu měl ze začátku odpor, se mi v GNOME 3 opravdu moc líbí.
    Unity? No, nevím - přijde mi moc přeplácané, spouštím většinu aplikací přes Alt+F2 nebo klávesovými zkratkami... ale třeba unity taky jednou zkusím :-)
    tomboytom-deviant avatar 28.4.2011 07:37 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce

    Celé se to parádně krotit pomocí klávesnice, více třeba zde. Doporučuji místo obrázků naživo vyzkoušet :)

    28.4.2011 08:27 Love_Dali | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    +1 musel jsem si sem na rychlo něco hodit, tak tady mám Ubuntu s Unity a ty zkratky mi doopravdy usnadňují mnoho práce. ;-)
    28.4.2011 07:15 P.P.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    když to tak vydim mam chut si hodit masli, to same kdyz jsem minuly tyden testoval gnome 3 pochybuji ze to nekdy vyladi do nejake prijatelne podoby, skoro mi pripada ze cele Gnome se snazi spachat umyslnou sebevrazdu
    kozzi avatar 28.4.2011 07:43 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    tak to si vazne nemyslim. kdyz jsem videl prvni recenze na gnome-shell tak jsem si rikal to je jen vtip. ale kdyz jsem mel moznost jej poradne otestovat zjistil jsem ze je to velmi pouzitelne a je to prevazne o zvyku
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    28.4.2011 13:10 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Nazdar, já nemám nic proti tomu, že je Unity stejně jako Gnome Shell věcí uživatelovy adaptability. Zkus se ale zamyslet nad tím, jaký smysl mají takové adaptace a kde je faktický přínos. Arch je rollon, Mint kromě LMDE taky, proč tedy jde Ubuntu úplně opačnou cestou k monolitu? Já v tom vidím snahu Canonnicalu dostat Ubuntu na co nejvíce kompatibilního HW, což se doposud linuxovým distrům jaksi nedařilo. Jenže každá mince má dvě strany...
    kozzi avatar 28.4.2011 19:28 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce

    No me osobne se unity neliby a nechapu proc radeji neinvestovat do vyvoje gnome-shell, potpora je mizerna i pres veskerou snahu jsem mi povedlo rozjet jen unity 2D ale to zase neni zcela dokoncene. Z me strany je jedinoim stestim ze je jeste v ubuntu stare gnome jinak by prislo o hodne uzivatelu

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.4.2011 19:37 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Já mám nejradši distribuce (resp. jejich instalátory), které necpou uživateli jedno desktopové prostředí. A týká se to i Debianu, pro který desktop = GNOME.
    kozzi avatar 28.4.2011 19:45 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce

    JJ proto preferuji archa, proste si nainstaluju co chcu. Tak na druhou stranu ce se ubuntu tyce tak ma ruzne derivaty v zavislosti na prostredi ale je pravda ze zde uz se to da brat jako dve ruzne distribuce.

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    fict10n avatar 28.4.2011 07:32 fict10n | skóre: 2 | Nové Město na Moravě
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    >Dash - textové nabídky se zobrazují v horním panelu v závislosti na tom, jaké okno které aplikace máte momentálně zvoleno jako aktivní

    V kolika aplikacích to dává smysl? Firefox jde fullscreenovat přes F11, Všechny aplikace přes Alt+F a menu zůstává na svém místě. Textové nabídky v horním panelu ve stylu MacOS jsou IMHO přežitek z malých displejů. Pokud chci v aplikaci do menu, nak na ni musím nejprve kliknout, aby se mi vůbec zobrazilo, pak jet myší nahoru do menu a zase zpět do aplikace. Kroky navíc, na velkém monitoru spousta zbytečného ježdění myší nahoru a dolů.

    > ve spojení s absencí spodního panelu, poměrně praktické

    On je hlavně spodní panel neergonomický. Neustále se jezdí myší nahoru a dolů. Stačí jeden panel nahoře, který je nejblíže k ovládacím prvkům oken.

    > spouštění aplikací

    Často vidím uživatele jak neustále stejné aplikace spouštějí a zase zavírají, spuštějí... Tohle je nešvar z Windows a pozůstatek z dob 4MB RAM a 2-3 spuštěných aplikací. Mám většinu aplikací neustále spuštěnu (spustí se automaticky hned po startu), do nabídky lezu minimálně, V ntb mam 2GB RAM. Nezvětšuje se zbytečně spotřeba energie na grafické efekty?

    Tlačení Mona přes Banshee a Tomboy, děkuji nechci.

    Použití QT v Dashi nechapu. Proč není využito GTK když jsme v GNOME? Kolik to zbytečně bere RAM?

    Celkově se nelíbí mizející komunikace Canonicalu s uživateli. Komerce dostává přednost. Pamatuji např. hlasování o tom jaké balíky si uživatelé přejí v Mandraku verze 8.0 ap.

    Vojtěch Trefný avatar 28.4.2011 07:50 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Použití QT v Dashi nechapu. Proč není využito GTK když jsme v GNOME? Kolik to zbytečně bere RAM?
    Dash není v Qt. V Qt je (bude) jen Unity 2D.
    fict10n avatar 28.4.2011 09:00 fict10n | skóre: 2 | Nové Město na Moravě
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    To jsem měl na mysli. Dík za upřesnění.
    28.4.2011 12:24 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Což je ovšem totálně na hlavu.
    nescius avatar 29.4.2011 10:19 nescius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    ...protože je gtk pomalý a hnusný, qt naproti tomu funguje i bez kompozitních efektů a podstatně svižněji - doporučuji vyzkoušet.
    pavlix avatar 29.4.2011 10:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    ...protože je gtk pomalý a hnusný
    Triviálně vyvráceno, GTK umí vypadat i jako Qt, co si pamatuju.
    qt naproti tomu funguje i bez kompozitních efektů a podstatně svižněji
    GTK taky funguje bez kompozitních efektů, proč dezinformuješ? O té svižnosti nic nevím, v praxi mi Qt aplikace připadaly pomalejší, ale to zdaleka nemusí být vůbec vina toolkitu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    29.4.2011 14:51 ____ | skóre: 15 | blog: _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Chtěl psa bít a vzal si na to slámku.
    pavlix avatar 29.4.2011 15:54 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Právě.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Rezza avatar 29.4.2011 20:55 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Oni to hlavne nepisou v cistem Qt, ale Qt + QML - diky tomu maji proste for free takove ty blikacky a efektiky. To je duvod, proc i Gnome Shell je kompozit only - v jedne RH Bugzille to Gnomaci psali, ze se jim prave tohle nechtelo psat.
    28.4.2011 08:14 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Pokud chci v aplikaci do menu, nak na ni musím nejprve kliknout, aby se mi vůbec zobrazilo,

    A mně pořád vrtalo hlavou, jak dojedu na panel, niž bych aktivoval mezilehlé okno, když při tom fokus předávám pouhým umístěním ukazatele na okno (sloppy focus). Chápu to dobře, že tento režim je s Unity nekompatibilní?

    28.4.2011 22:22 JoHnY2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce

    Priznam se, ze nevim jak by oddelenej bar udelal kompatibilni se sloppy focusem.

    xvasek avatar 28.4.2011 09:27 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Pokud chci v aplikaci do menu, nak na ni musím nejprve kliknout, aby se mi vůbec zobrazilo, pak jet myší nahoru do menu a zase zpět do aplikace.
    Tady je k tomu nahlášený bug, moc se mi líbí i ten demonstrační obrázek :-). Kdybych používal Ubuntu nebo přemýšlel o Unity, tak bych ho podpořil.
    Pavel Čejka avatar 3.5.2011 18:02 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    :-) Tak tohle je přesně to, co mne neskutečně sralo na MAC OSX, kdykoli jsem byl nucen s tím pracovat.

    Ještě víc mi vadilo debilní fungování terminálu jsa zhýčkaný kombinací Konsole + bash, ale to už sem nepatří.

    Takže Unity pro mne rozhodně neeee. Na netbook raději XFCE, WindowMaker, BlackBox, nebo cokoli podobně úsporného. S těžkým srdcem budu na Netbooku opouštět správně nastavená KDE 3.5.x A na desktop už vůbec ne, právě kvůli vysokému rozlišení monitoru.

    Díky za info, alespoň vím, čemu se mám vyhnout :-)
    GeoRW avatar 28.4.2011 14:00 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Tiez sa mi tato vec prilis nepaci, ale popravde ako casto clovek nieco vyhladava v tych menu? Asi len ak pracuje dlhsie v nejakom konkretnom programe a to si v tom pripade clovek moze okno maximalizovat na samostatnej ploche.
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    xvasek avatar 28.4.2011 14:48 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Zkus někdy GIMP. :-)
    28.4.2011 15:26 Piškot | skóre: 7 | blog: Uživatel | Přerov nad labem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Zrovna v GIMP mi unity a global menu vyhovuje.
    23.5.2011 16:51 Dan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Textové nabídky v horním panelu ve stylu MacOS jsou IMHO přežitek z malých displejů. Pokud chci v aplikaci do menu, nak na ni musím nejprve kliknout, aby se mi vůbec zobrazilo, pak jet myší nahoru do menu a zase zpět do aplikace. Kroky navíc, na velkém monitoru spousta zbytečného ježdění myší nahoru a dolů.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fitts'_law

    http://daringfireball.net/misc/2005/04/tiger_details#fitts-menus
    28.4.2011 08:03 Lojza74
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Unity se mi moc líbí, ale to jsem asi výjimka jak tak čtu různý debaty :-) Je to prostě evoluce. Mám 11ku asi měsíc na notebooku a člověk si na to za pár dní zvykne tak, že pracovat potom v zaměstnání na win XP je hrůza. Navíc jsem to testoval na mých dvou dcerách (9 a 12) a nebylo potřeba jim nic vysvětlovat. Prostě si k tomu sedly a používají to. Občas je jen naučím nějakou klávesovou zkratku. Jen nevím, proč FF4 nemá menu taky v tom horním panelu, ušetřilo by to zase kousek zbytečnýho řádku.
    tomboytom-deviant avatar 28.4.2011 08:15 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce

    FF4 v Ubuntu 11.04 má podporu globálního menu defalutně. Libreoffice nikoliv, to se dá napravit balíčkem lo-menubar.

    28.4.2011 09:17 Lojza74
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Tak potom se to musí někde dát nastavit a já nevím kde, protože FF4 má u mě svoje menu pod panelem. Jestli to nebude tím, že jsem na 11 přecházel povýšením z verze 1O.1O
    28.4.2011 09:22 Lojza74
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Tak nevím jestli to FF4 podporuje, protože pomohlo:

    sudo apt-get install firefox-globalmenu
    tomboytom-deviant avatar 28.4.2011 11:41 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce

    Jsem se tedy špatně vyjádřil: FF4 v Ubuntu 11.04 spolu z defaultními závislostmi out-of-box podporuje global-menu. Samotný FF4 určitě ne. Nějaká chyba při upgradu, že se ti to tam nenainstalovalo samo ;)

    28.4.2011 09:24 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Ach jo. To nemají na práci nic smysluplnějšího? (Např. vydat opravnený balíček velmi padavého KDevelopu nebo evince nezobrazující české znaky v označeném textu, ....) Člověk si zvykne na nějaké ovládání a oni ho hned mají potřebu měnit. Nemám počítač na to, abych se ukájel animovaným GUI, ale na práci.
    28.4.2011 09:42 Jiri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Souhlasim. Dalsi uplne nepodstatna vec. Linux nema poradny server-client management, ale mame novou barvu na plose.
    28.4.2011 23:26 marvn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    nebo by mohli vyresit problem s nedostatkem vody a potravin v africe, co rikate?
    kozzi avatar 28.4.2011 19:46 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce

    to s evince bude spis problem toho jak je dokument vysazen, a novjejsi kdevelop tam je taky a pada mnohem mene

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    28.4.2011 10:13 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    unity mi přijde stejně nesmyslné jako Gnome-shell. Ani jedno se smysluplně používat nedá.
    28.4.2011 23:27 marvn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Tutor my prijde stejne nesmyslny jako LACO, ani jeden ...
    pavlix avatar 29.4.2011 09:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    ani jeden neřekne něco s hlavou a patou :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    28.4.2011 10:27 jachym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Pamatuje tady někdo, keyž se přecházelo z Gnome 1.x na 2.x ? To bylo nářku... http://xwinman.org/gnome.php
    fict10n avatar 28.4.2011 10:49 fict10n | skóre: 2 | Nové Město na Moravě
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Neměnila se logika ovládání a základní GUI. Jedu na GNOME od 1.4. Přechod na 2.x dával smysl. Přechod na Shell chápu jako komerční lákadlo na BFUčka. Osobně nevidím přínos, spíše naopak.
    1.5.2011 16:23 Patrik Uhrak | skóre: 31 | blog: pato
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce

    Ja osobne v tom vidim zmysel praveze. BFU dostane to, po com tuzi a to inovativne ovladanie a pekne vybarveny displej s moznostami uprav. A to iba prilaka uzivatelov, co mozno nebudu nikdy robit nic ine, nez len browser, dake tabulky ci dokumenty a pocuvat muziku a pozerat filmy. Co je na tom spatne ? Absolutne nic. Takze ja som len rad, ze nieco take existuje, inu tento smer je s ubuntu uz od zaciatku a idu si za svojim.

     

    Ackoliv ja ku stastiu nepotrebujem nijak vycackane prostredie, tak som iba rad, ze je tu aj tento smer. A povedat nazor si moze kazdy, ze sa mu to nepaci, ze mu tam daco nevyhovuje a pod. Avsak uz nie kazdy moze povedat, ze to nema ziadny zmysel ci prinos, kedze na 99% nikdy nic podobneho nevytvoril a v drvivej vacsine sa snazi ist s davom bez akychkolvek znalosti o situacii alebo objektivneho pohladu na vec. Dalsia a velmi podstatna vec je, ze je tu VZDY moznost vyberu. A ten vyber je neskutocne siroky v kazdej jednej sfere.

    pavlix avatar 1.5.2011 21:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Neměnila se logika ovládání a základní GUI. Jedu na GNOME od 1.4. Přechod na 2.x dával smysl. Přechod na Shell chápu jako komerční lákadlo na BFUčka. Osobně nevidím přínos, spíše naopak.
    Zvláštní, jsem člověk co tráví 90% pracovního času v příkazové řádce, a přechod na Gnome Shell pro mě dává perfektní smysl. Používám ho několik týdnů a Gnome 2 mi začalo připadat nepohodlné a neergonomické, tedy ve srovnání s Gnome 3.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    28.4.2011 11:25 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Přijďte si o novém Ubuntu povykládat 7. května v Ostravě. Bude tam nejen Vojta Trefný, ale i další ubunťáci.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    28.4.2011 15:33 Metttalllica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    A já tam budu taky :-)
    28.4.2011 11:39 Laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    V skutku, revolucia :) http://oi56.tinypic.com/2lj58x5.jpg
    28.4.2011 11:44 Ubuntér
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Neber mi můj OS Ubuntu
    28.4.2011 12:04 mustafa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Ted se vsude bude psat ze se win7 opici po junity
    28.4.2011 17:24 HS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Po čom že sa to Win7 a Unity opičí? -

    http://linuxfocus.org/common/images/article128/next24.jpg
    http://linuxfocus.org/common/images/article128/wprefs24.jpg

    ... OK, aspoň prehodili ten panel na ľavú stranu.

    vain avatar 28.4.2011 14:00 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    28.4.2011 12:01 mustafa
    Rozbalit Rozbalit vše OSX?
    Proc ma porad nekdo potrebu srovnavat gnome nebo ted unity s OSX? Vzdyt je to uplne jiny, vzdyt i vy co jste OSX videli jen na obrazcich musite konstatovat ze je to uplne rozdilny...
    Vykook avatar 28.4.2011 12:52 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSX?
    Příloha:
    Ja musim konstatovat, ze vizualne to je vsechno, jen ne rozdilny. Funkcionalitu komentovat nebudu, Unity jsem zatim nezkousel.
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    28.4.2011 22:56 ____ | skóre: 15 | blog: _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSX?
    Hahaha, hezky pěkně. Přes kopírák. Ale co, je to fajn. :)
    Vykook avatar 29.4.2011 17:55 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSX?
    Presne tak, proc znovu vynalezat kolo. Uprimne, GUI bylo jednim z hlavnich duvodu, proc momentalne Linux/BSD ted nepouzivam jako primarni system. Jeste by to chtelo ale zapracovat na toolbarech, prijde me, ze se v nich desne mrha mistem, dusledkem cehoz vypadaj ponekud "rozplacle", ale to je jen muj subjektivni nazor.
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    vain avatar 29.4.2011 18:15 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSX?
    Nebyl by taky screen, si teď nemůžu pod mrháním místa v toolbaru nic představit ;-)

    Pokud jde o GUI jako taková, raději dám přednost možnosti si ho více méně libovolně konfigurovat, než jedno "pro někoho" super řešení. Viz právě třeba ten MAC (ale de facto i Win), který vypadá jeden vedle druhého stejně, přitom se mi s tím opravdu dobře nedělá (zrovna mě tedy).
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.4.2011 22:57 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSX?
    Na to se dá říct jen LOL.
    pavlix avatar 29.4.2011 10:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSX?
    Proc ma porad nekdo potrebu srovnavat gnome nebo ted unity s OSX? Vzdyt je to uplne jiny, vzdyt i vy co jste OSX videli jen na obrazcich musite konstatovat ze je to uplne rozdilny...
    Jen tyhle nové desktopy všechny přebírají vzhledové i funkční prvky od OSX plus výjimečně nějaký samostatný nápad nebo kopírování odjinud :). Jinak jsou úplně rozdílné :), kromě vzhledu a funkcionality :D.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    28.4.2011 12:15 Alcyone90
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Nevíte kdy bude 11.4 ke stažení? Na webu zatím nic není.. nějaké FTP?? :)) Děkuji
    28.4.2011 13:36 nn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    http://cdimage.ubuntu.com/releases/11.04/release/
    28.4.2011 12:31 Laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Sak skus natty daily builds, rozdiely budu kozmeticke. Aj tak na tom nezalezi, lebo je to zamrdane bugmi..

    http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/
    belisarivs avatar 28.4.2011 13:55 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Takze pro GNOME vyvijeji Unity 2d v Qt? Hmm.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Rezza avatar 28.4.2011 20:35 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Proste pragmaticky voli na danou ulohu nejlepsi reseni, u2d je delane z velke casti v Qt Quick.
    28.4.2011 15:34 Metttalllica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    -- P*E*C*K*A --
    28.4.2011 19:44 ASBN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce

    Unity se mohlo ujmout za předpokladu že:

    • - levá lišta je dobrá ALE měla mít stejné možnosti jako ta předchozí (hodiny, applety)..
    • - nemít tu zbytečnou lištu na hoře!!!

    (Nevíte někdo jak zprovoznit Unity bez té horní lišty aby vše fungovalo jako dříve?) Pak bych si dal obyčejnou lištu na bok.. a vše by bylo ok.. :(


    - Unity nepoužívám protože je nestabilní :( jinak mě potěšilo že přes compiz-m. se dají ty ikonky zmenšit.. jen mě štve že je to přes compiz :( i když jsem viděl "2D" verzi.. což by mě z části vyhovovalo ale.. :(


    Staré Gnome mě vytáčí s lištou která na boku je nic moc :( čekal jsem že Gnome budou evolucí stále vylepšovat stávající prostředí :( ale..

    Ubuntu jsem začal používat od verze 8.04 a žádná evoluce od té doby se v gnome nestala.. (v liště) v ostatním nevím..

    28.4.2011 22:59 ____ | skóre: 15 | blog: _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Compiz mi někdy zhruba před beta2 padat přestal.
    29.4.2011 16:59 ASBN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    hmm.. mě se jen rozmazává horní lišta když něco přenastavím.. ale funguje i když není vidět.. je pravda že standardní verze ubuntu mi nefunguje protože tam mám pouze bílou obrazovku a nejde nic spustit.. tak mám zaplé unity v ubuntu clasic ale stejně používám bez-efektů.. tam mi to prostě nějak žuchlo.. :( ale tak zpravit to snad půjde.. je pravd že jsem si stáhl betu2.. z aktualizací by se ale mělo Ubuntu aktualizovat ne-?
    28.4.2011 20:16 nadph
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    zpočátku jsem si říkal, kurňa jak se to ovládá.. starý dobrý gnome.. ale po půl hodině po povýšení verze měním názor :-). Canonical se trefil do černého..
    28.4.2011 20:18 nadph
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    P.S. kdo chce, může si z nostalgie unity "nevybrat", že :-)
    Valerius avatar 28.4.2011 20:27 Valerius | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Hmmm tak já to teda testnu, pár prázdných partition za tímto účelem na pc mám... Ale stejně se mi to na obrázcích nelíbí :-D
    [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf /
    28.4.2011 21:36 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše První dojem
    Tak jsem teď nové ubuntu nainstaloval. Šel jsem do něj i přes mnoho negativních hodnocení a zajímalo mě jaké bude. Ze začátku jsem celkem nadával na boční lištu, ale po 15 minutách práce jsem si na ovládání zvykl a musím uznat, že se mi líbí. I menu je velmi povedené. Taky se mi líbí, že se Cannonical snažil udělat něco jako Yast nebo Ovládací panely a seskupil všechny nastavovací prvky do jednoho okna.

    Závěr: Nové ubuntu s Unity se mi velmi líbí i přes nadávky některých uživatelů. Prostředí je svižné, pěkné a po chvilce se stane i intuitivním.
    Xgamer avatar 28.4.2011 21:53 Xgamer | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojem
    Pri dlhšom používaní sa objavia problemy. Napr. mne sa stavalo že na par sekund cele prostredie seklo, dash sa neotvára, bočný panel sa neskrýva atd... ono sú to neni nejaké extremne problemy ale také dost otravne ...tak som zatial prešiel na gnome classic
    28.4.2011 22:42 JoHnY2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Teda ja si nemuzu pomoct, ale podle me je unity nedobrej napad. Jen tak ze srandy jsem ho na svim booku postavil pred pocitacove neznaleho prislusnika rodiny, kterej jaks tak zvlada Win XP a Ubuntu 10.10 s tlacitkama na "spravny" strane a hadejte co se stalo. Dostal jsem reakce jako:

    Kterej blb dal krizek na druhou stranu, to menu je super, ale nic v nem neni - ja chci kalkulacku, kam zmizel "Soubor", jak to zavru, kde poznam co mam otevreny ... to je hrozny, di s tim do haje.

    Takze zaver je jednoduchej, uzivatele neznali s hlavou starostmi zatizenou se na nejaky unity muzou vy***t, protoze se ovlada tak rozdile od widli ktery maj vsude okolo, ze jim to za to nestoji. A na nejaky nase ITacky moudry kecy o tom, ze je to vsechno stejny nebo, ze tohle ovladani je lepsi je nebude zajit. Musej se neco ucit jen aby mohli delat neco co uz muzou se starsi verzi delat ted. Takze unity je fajn, ale mimo IT tak pro lidi do 40 nebo s citem pro techniku.
    pavlix avatar 29.4.2011 10:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Kterej blb dal krizek na druhou stranu, to menu je super, ale nic v nem neni - ja chci kalkulacku, kam zmizel "Soubor", jak to zavru, kde poznam co mam otevreny ... to je hrozny, di s tim do haje.
    Podle mě nejsou Windows dobrej nápad, protože kdybys to udělal přesně naopak, tak bude každý nadávat úplně stejně.
    Takze zaver je jednoduchej, uzivatele neznali s hlavou starostmi zatizenou se na nejaky unity muzou vy***t,
    Právě naopak, uživatelé neznalí nebudou vidět mezi Unity, Gnome Shellem, OSX a Windows 7 tak zásadní rozdíl, že by cokoli z toho bylo pro ně problém použít.

    Ty prostě vycházíš ze zažitého modelu, že Windows jsou ten jediný správný a standardní systém pro obyčejného uživatele. Podle mě je to pitomost.
    Musej se neco ucit jen aby mohli delat neco co uz muzou se starsi verzi delat ted.
    To se musej s každou novou verzí windows nakonec stejně.
    Takze unity je fajn, ale mimo IT tak pro lidi do 40 nebo s citem pro techniku.

    Unity nepoužívám a nehodnotím, ale pokud jde třeba o Gnome Shell, který je podobně odlišný, tak nemám problém s tím naučit kohokoli, kdo má trochu zájem, třeba seniora.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.4.2011 12:41 Pajinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Ono to je někdy docela zvláštní, když si uživatelé koupí macbook, iphone, ipad,.. nebo prostě jen něco s androidem tak si neztěžuje, že to není jak Windows a je velice ochotný si zvyknout a změnu často bere jako výhodu. Jde tu možná i marketing při prodeji výrobku a taky o fakt, že za danou věc zaplatil.

    Často uživatelům připomínám, že ovládání pc není o tom se naučit vizuální bezmyšlenkovité klikání. Např. kliknout na "Tento počítač" na ploše, ale vědět co chci udělat, tedy otevřít nějaký souborový manažer a najít nějaký soubor atd. Nikdo nikdy neví do jaké společnosti se dostane a s čím bude pracovat. A to nejsou jen lidi do 40let.

    Ze zkušenosti Unity vypadá velice dobře na 14" a méně, na větších už jsou ikony nepříjemně veliké a většina uživatelů se nad tím pozastavuje (nemyslím boční menu, které jde nastavit, ale vysouvací Dash). Ale to se doufám časem doladí.

    Osobně bych preferoval, aby zůstalo jak unity (gnome shell) tak i klasický gnome-panel. Možná to přiláká nové uživatele a staré to neodradí. Možnost volby a nikoho do ničeho nenutit je pro Linuxové distribuce převážně typická a vzdávat se jí mi přijde škoda.
    pavlix avatar 30.4.2011 12:49 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Se vším nezbývá než souhlasit....
    Osobně bych preferoval, aby zůstalo jak unity (gnome shell) tak i klasický gnome-panel. Možná to přiláká nové uživatele a staré to neodradí. Možnost volby a nikoho do ničeho nenutit je pro Linuxové distribuce převážně typická a vzdávat se jí mi přijde škoda.
    I tady bych se jako uživatel či pomocník uživatelů přiklonil k možnosti volby. Ale, je celkem známé, že refactoring, který v Gnome probíhá neustále, časem vede k nekompatibilitě udržovaných komponent s těmi neudržovanými. Takže všechno záleží na tom, jestli se o věci jako Gnome Panel bude někdo pečlivě a s láskou starat a udržovat ho vůči aktuálnímu Gnome.

    Hádám, že placení vývojáři na tom v pracovním čase makat nebudou.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xvasek avatar 1.5.2011 15:52 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Takze zaver je jednoduchej, uzivatele neznali s hlavou starostmi zatizenou se na nejaky unity muzou vy***t, protoze se ovlada tak rozdile od widli ktery maj vsude okolo, ze jim to za to nestoji.
    Něco na tom bude. Ale nemyslím si, že to je tím, že unity je jiné, než Windows. Měl jsem Palm (starý) a když se chtěl někdo podívat, jak to funguje, tak jsem mu řekl - tady je domek, tím se dostaneš do hlavního menu, na zbytek přijdeš. A jo, nikdo s tím neměl problém, sestra (!) si pak Palma taky koupila, protože jí to přišlo jednoduché. A přitom by se asi těžko našel systém, který je Windows méně podobný - aplikace se nenahrávaly do paměti41, nemělo to ani adresáře, žádný multitasking, všechno jinak. IMHO jsou spíš Unity a Gnome Shell celé blbě vymyšlené.
    29.4.2011 07:29 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Dobry den,

    na nove Ubuntu jsem se tesil, ale Unity mne zarmoutilo. Je pro mne neprehledne, mozna je to o zvyku, ale takhle to citim. Chtel jsem se zeptat, zda je mozne onen nabidkovy panel, ktery je na leve strane obrazovky, presunout na spodni stranu obrazovky?

    Dekuji
    Xgamer avatar 29.4.2011 07:54 Xgamer | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Unity má obmedzené nastavenia, panel nie je možne presunúť dolu.Jedine čo je možne nastaviť pri paneli je veľkosť a režim skrývania.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 29.4.2011 09:02 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Tohle je produkční vydání distribuce? Čekal bych od Canonicalu větší zodpovědnost.
    29.4.2011 13:42 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Však to má být, pokud jsem to správně pochopil, filozofie Unity a snad i Gnome 3. Panel je nalevo a basta, ber nebo nech být. :-) Osobně naprosto nechápu, čemu má takový přístup prospět. Unity : máš 4 virtuální plochy bez indikace, na které jsi, a lištu s menu programů v panelu. Gnome shell : virtuální plochu máš na začátku vždy jedinou a nové můžeš přidávat jen do série a od každého programu si můžeš spustit nejvýše jednu instanci. Možná z toho něco půjde, případně už jde, nastavit pomocí uživatelských utilit, ale vzhledem k tomu, že přehodit ten panel jinam prý vyžaduje změny v kódu, tak se obávám, že to bez forku nikdy pořádně konfigurovatelné nebude.
    michich avatar 29.4.2011 13:56 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Gnome shell : [...] od každého programu si můžeš spustit nejvýše jednu instanci.
    Další instance můžeš spustit, pokud na spouštěč klikneš pravým tlačítkem a vybereš "New Window", nebo (rychleji) podržíš Ctrl a klikneš levým.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 29.4.2011 14:51 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Sorry, ale tohle je přístup dobrý tak maximálně pro mobilní telefony.
    pavlix avatar 29.4.2011 15:59 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Sorry ale tohle je naopak přístup maximálně pro něco s myší :).

    Ale teď vážně, cca tři týdny nebo jak dlouho už používám na notebooku Fedoru 15 s Gnome 3 a Gnome shellem. Pravda, 80% pracovního času strávím v příkazové řádce. Ale zrovna tuhle vlastnost si nesmírně pochvaluju a využívám ji. A celkově se mi v tom systému pracuje lépe než ve Fedoře 14 s Gnome 2.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    29.4.2011 19:05 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    V tom případě se omlouvám za mystifikaci, díky za opravu.
    pavlix avatar 29.4.2011 15:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Však to má být, pokud jsem to správně pochopil, filozofie Unity a snad i Gnome 3.
    Takhle se lehce prozradí, když člověk v diskuzi jen prázdně plká.
    Gnome shell : virtuální plochu máš na začátku vždy jedinou a nové můžeš přidávat jen do série a od každého programu si můžeš spustit nejvýše jednu instanci. Možná z toho něco půjde, případně už jde, nastavit pomocí uživatelských utilit, ale vzhledem k tomu, že přehodit ten panel jinam prý vyžaduje změny v kódu, tak se obávám, že to bez forku nikdy pořádně konfigurovatelné nebude.
    Ono když člověk nechce Gnome Shell či unity používat, tak je pak lepší ho nepoužívat, než ho chtít znásilnit k obrazu svému.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    1.5.2011 23:26 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Proste to nejde, abych porad neco hledal??:-( Jak mohli vypustit takovou zhovadilost!!! Zmeny chapu, proc ne? Tohle??? Ne ne:-(:-(, ten chaos me neskutecne zdrzuje. Parada by byla zachovat podobu 10.10, ale vybavit jej Gnome 3. Zatim sbohem navzdy 11.04....

    Hezky vecer
    Kingskid avatar 22.6.2011 12:27 Kingskid | skóre: 4 | blog: GBY
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Vydržel jsem s Unity ani ne měsíc a pak jsem downgradoval na Ubuntu 10.04. Pracuje se mi s tím lépe.
    Kolikrát vám má vysvětlovat, že poloviny jsou stejné? Jak se tak na vás dívám, větší půlka z vás to stejně nechápe.
    29.4.2011 16:56 Karlitos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Tak jsem ze zvedavosti nainstaloval Nattyho ... a koukam ze je jen dobre ze konecne vysla stabilni verze EFL knihoven Enlightenmentu. Treba co me osobne moc chybi : Nemit klavesnici G510 od Logitechu tak nevim jak si zobrazovat vystupy senzoru, takt processoru ... Conky je fajn ale ukryte pod okny a je dobre vedet ze se zrovna pece grafika a podivat se proc driv - nez to poznam podle padu systemu. Chapu ze BFU si asi nezobrazuje grafy obsazeni pameti v panelu - no ja holt jo, teda ted na displayi na klavesnici. Takze jeste budu rad za ten E17.
    30.4.2011 09:52 Rovano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Zdravím biologu :), není lepší se zamyslet nad tím, proč se ta grafika peče a učinit nějaká preventivní rozhodnutí? ;-) Protože to je velmi zvláštní důvod...
    30.4.2011 23:09 Karlitos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Grafika se pece protoze :

    1. je zrovna otevrenych nekolik ruznych stranek plnych Flashe a karta jede na plno - takze pozaviram par tabu a je klid 2. mam prilis stazeny vetrak co ji ofukuje - mam manualni regulaci otacek

    Kazdopadne ja mam rad system pod kontrolou, takze druhy panel mam plny appletu s kdejakymi ukazateli
    1.5.2011 11:52 Rovano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Hm..já mám na grafice manuálně připnutej 8cm ventoš co se točí velmi potichu a při maximální zátěži(samsung oceanic demo+hry) se teplota stabilizuje na 54C, otáčky konstantní vždy. ;-)
    30.4.2011 14:11 Lovap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Teda, prešiel som na 11.04 upgradom z 10.10. Poviem vám, nič moc. Je to vzhľadovo pekné (Unity), ale jaksi nedorobené. Global menu mi nevadí, lišta vľavo je tiež o.k., ale dash je na dve veci. Chcem nájsť nejakú aplikáciu a musím listovať jak pako, písať do vyhľadávacieho poľa nechcem - väčšinou si názov aplikácie napamätám, viem ako vyzerá ikona ... Chcem nájsť nejaký súbor, kliknem na dash soubory a složky - ale tam sú len ikony Domovskej zložky a ja v nich žiadne súbory nemám. Neobjaví sa žiadna stromová štruktúra, alebo niečo také. Nedá sa ani nastaviť si, ktoré zložky sa majú v dashi zobraziť ... Mám aj jeden problém čo priamo s týmto nesúvisý: po upgrade mi zostali na ploche ikony "Počítač", "Koš" a "Domovská složka" a neviem sa ich zbaviť. Deletovať ich nejde, pôvodne som ich tam dal cez Ubuntu Tweak, ale ten mi bol počas upgradu odinštalovaný ... neviete niekto ako ich dať preč?
    30.4.2011 17:49 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Jeste pred tydem jsem nechtel upgradovat, chtel jsem zit s 10.10 az do dalsiho vydani LTS. Ale upgradoval jsem, potoze v 11.04 je stale GNOME2.x a mohu pracovat v "Ubuntu Clasic" modu, coz je prostredi jak jej znam z 10.10. Ale na verzi 11.04 zrejme zustanu az do LTS verze, mozna i chvilku dele... (upgrade na verzi 11.10 v tuto cbili neplanuji). Az bude za rok verze LTS 12.04, uvidim co dal, zda Ubuntu, anebo Xubuntu, pripadne Kubuntu anebo neco uplne jineho...
    3.5.2011 12:58 JirkaK | skóre: 15 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Myslím, že to Xubuntu nebo jenom doinstalování Xfce stojí za úvahu. Já jsem Xfce začal místo Gnome používat nedávno a jsem s ním až na nějaké totální detaily naprosto spokojený a je o poznání svižnější než Gnome (na mém pomalém jednojádrovém Atomu je to znát).
    ** Počítač bez window$, to je jako ryba bez bicyklu... ** echo 'Kdo neskáče, není Čech!'|sed s/Čech/cvičená\ opice/
    GeoRW avatar 30.4.2011 21:07 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    podobne; dnes rano som zupgradoval a po niekolkohodinovom pouzivani som musel Unity poslat do vecnych lovist; je to nieco hrozne, nedorobene, beta verzia suviks; Gnome Shell sa mi takisto moc nepacil, ale je to tak o 10 tried lepsie; a ani vizualne sa mi Unity nepaci - resp. to bude asi tym, ze nemam original tmavu temu a u mna to vyzera ako pest na oko; cele je to inak dost zabugovane
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    2.5.2011 00:07 Václav Pávek | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Podpora Bluetooth Ralink/Motorola RT3090
    Zdravím,

    chtěl bych se optat jak na tom nové Ubuntu s podporou bluetooth? Wifi je bez problému, ale Bluetooth se mi nepodařilo rozchodit (zkoušel jsem i kompilaci ze zdrojových kódů).

    V současné době jsem stále na verzi 10.10 v 64bit verzi. NTB HP ProBook 4320s (HP má linux driver ale pro Suse).

    Pokud máte funkční řešení tak budu rád když se o něj podělíte v mém nedávném dotazu na http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/321748

    Ještě uvedu, že se jedná o combo chip tj má bluetooth i wifi na jedné kartě. Bluetooth je komponenta od Motorola (ty CSR-BC4).

    Děkuji vše, co nějakým způsobem přispějí.
    3.5.2011 12:54 JirkaK | skóre: 15 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Stejně jako změny v Ubuntu 10.04, je i Unity inspirováno uživatelsky velmi přívětivým prostředím systému Mac OS X od Apple.
    - tak to snad ne.
    ** Počítač bez window$, to je jako ryba bez bicyklu... ** echo 'Kdo neskáče, není Čech!'|sed s/Čech/cvičená\ opice/
    Petr Maleček avatar 19.5.2011 03:33 Petr Maleček | skóre: 28 | Plzeň - Bolevec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Unity v Ubuntu 11.04 – přichází revoluce
    Stejně rychle jak s updatem revoluce ve formě Unity přišla, tak i odešla :-) Back 2 Ubuntu Classic.
    LinMuck, WinFuck :-P

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.