Byl vydán Mozilla Firefox 152.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 152 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Desktopové prostředí KDE Plasma bylo vydáno ve verzi 6.7 (Mastodon). Přehled novinek i s videi a se snímky obrazovek v oficiálním oznámení. Podrobný přehled v seznamu změn.
Hříčka xsnow, která na ploše spustí sněžení, je protestware. Pokud jste v Rusku (LANG=ru), zobrazuje ukrajinské vlajky.
UBports, nadace a komunita kolem Ubuntu pro telefony a tablety Ubuntu Touch, vydala beta verzi Ubuntu Touch 24.04-2.0. Nová verze již počítá s výřezy pro fotoaparát (notch) a zaoblenými rohy displeje. Webový prohlížeče Morph přešel z Chromia 87 na Chromium 134. Do shellu Lomiri byl přidán editor snímků obrazovky.
V Praze probíhá Flock 2026, tj. konference pro přispěvatele a příznivce Fedory. Přednášky lze sledovat také na YouTube.
Node-RED (Wikipedie, GitHub), webová aplikace postavená na Node.js pro vizuální programování a propojování hardwarových zařízení, API a online služeb, byl vydán ve verzi 5.0. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Byla vydána nová verze 3.27.0 FreeRDP, tj. svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol). Opraveno bylo 5 zranitelností.
Řídící výbor GCC schválil záměr do GCC začlenit backend WebAssembly.
Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 7.0 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 7.1. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna a časem také na Linux Kernel Newbies.
Cheat Engine (Wikipedie) je s verzí 7.7 k dispozici už také pro Linux. Jedná se o proprietární skener/debugger paměti používaný především k cheatování v počítačových hrách.
).
.
, ovšem přiznávám, že jsem nečetl ani od SUSE ani od Mandrivy
. Ale opravuji se, takže se rozhodne ne podle distra, ale podle toho, která příručka se bude učiteli víc líbit (obal, velikost písma atd.)
P.S. A taky "ilustrace"
Já bych ale v žádném případě nerozlišoval podle typu stroje. Například mám Mandrivu na Pentiu 133 s 32 MB RAM. V textovém režimu běží skvěle a dokonce se mi podařilo spustit IceWM, když bylo hezké počasí.
Naopak s Archem se moje Centrino na 1,6 GHz s 512 MB RAM pořádně nadře, protože tam mám KDE se všemi možnými udělátky.
Jde výhradně o to, jaké grafické prostředí člověk zvolí a jaké daemony chce využívat. Základní softwarové balíky jsou ve všech běžných distrech stejné a pochybuju, že by tam byl nějaký podstatný rozdíl v rychlosti. Takže do těch 800 MHz by tam mělo být něco jiného než KDE a od 800 MHz nahoru se hodí KDE, protože je hodně intuitivní a začátečníka neodkopne.
Naprosto ideálním řešením by byla možnost volby grafického prostředí při přihlášení - každý by si vybral, co mu vyhovuje a měl by možnost vyzkoušet, jak rychle co běží. (Beztak je to v 90% případů celkem jedno.)
Takové flame na téma které distro má lepšího ilustrátora, by možná rozveselilo zdejší fórum
Výše zmíněné podmínky splňuje jakákoliv Linuxová distribuce, takže není co řešit.
No... V rukou zkušeného uživatele samozřejmě. Tady ale asi jde o systém, který by byl do značné míry laicky použitelný a konfigurovatelný, takže by možná stálo za to výběr trochu zúžit.
Hele a co tam dat takhle starou distribucu
Mandrake 9.2 bych doporucil ta beha uplne skvele a ktomu na starych PC
). Takze podla mna je fakt jedno aku distribuciu zvolite, ide skor o pristup daneho cloveka k "celej veci". Zdar.
Tiskni
Sdílej: