Spotify prostřednictvím svého FOSS fondu rozdělilo 70 000 eur mezi tři open source projekty: FFmpeg obdržel 30 000 eur, Mock Service Worker (MSW) obdržel 15 000 eur a Xiph.Org Foundation obdržela 25 000 eur.
Nazdar! je open source počítačová hra běžící také na Linuxu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Autorem je Michal Škoula.
Po více než třech letech od vydání verze 1.4.0 byla vydána nová verze 1.5.0 správce balíčků GNU Guix a na něm postavené stejnojmenné distribuci GNU Guix. S init systémem a správcem služeb GNU Shepherd. S experimentální podporou jádra GNU Hurd. Na vývoji se podílelo 744 vývojářů. Přibylo 12 525 nových balíčků. Jejich aktuální počet je 30 011. Aktualizována byla také dokumentace.
Na adrese gravit.huan.cz se objevila prezentace minimalistického redakčního systému GravIT. CMS je napsaný ve FastAPI a charakterizuje se především rychlým načítáním a jednoduchým ukládáním obsahu do textových souborů se syntaxí Markdown a YAML místo klasické databáze. GravIT cílí na uživatele, kteří preferují CMS s nízkými nároky, snadným verzováním (např. přes Git) a možností jednoduchého rozšiřování pomocí modulů. Redakční
… více »Tým Qwen (Alibaba Cloud) uvolnil jako open-source své modely Qwen3‑TTS pro převádění textu na řeč. Sada obsahuje modely VoiceDesign (tvorba hlasu dle popisu), CustomVoice (stylizace) a Base (klonování hlasu). Modely podporují syntézu deseti různých jazyků (čeština a slovenština chybí). Stránka projektu na GitHubu, natrénované modely jsou dostupné na Hugging Face. Distribuováno pod licencí Apache‑2.0.
Svobodný citační manažer Zotero (Wikipedie, GitHub) byl vydán v nové major verzi 8. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Byla vydána verze 1.93.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Svobodný operační systém ReactOS (Wikipedie), jehož cílem je kompletní binární kompatibilita s aplikacemi a ovladači pro Windows, slaví 30. narozeniny.
Společnost Raspberry Pi má nově v nabídce flash disky Raspberry Pi Flash Drive: 128 GB za 30 dolarů a 256 GB za 55 dolarů.
Technologie Skip pro multiplatformní mobilní vývoj, která umožňuje vývojářům vytvářet iOS a Android aplikace z jediné Swift a SwiftUI kódové základny, se s vydáním verze 1.7 stala open source.
).
.
, ovšem přiznávám, že jsem nečetl ani od SUSE ani od Mandrivy
. Ale opravuji se, takže se rozhodne ne podle distra, ale podle toho, která příručka se bude učiteli víc líbit (obal, velikost písma atd.)
P.S. A taky "ilustrace"
Já bych ale v žádném případě nerozlišoval podle typu stroje. Například mám Mandrivu na Pentiu 133 s 32 MB RAM. V textovém režimu běží skvěle a dokonce se mi podařilo spustit IceWM, když bylo hezké počasí.
Naopak s Archem se moje Centrino na 1,6 GHz s 512 MB RAM pořádně nadře, protože tam mám KDE se všemi možnými udělátky.
Jde výhradně o to, jaké grafické prostředí člověk zvolí a jaké daemony chce využívat. Základní softwarové balíky jsou ve všech běžných distrech stejné a pochybuju, že by tam byl nějaký podstatný rozdíl v rychlosti. Takže do těch 800 MHz by tam mělo být něco jiného než KDE a od 800 MHz nahoru se hodí KDE, protože je hodně intuitivní a začátečníka neodkopne.
Naprosto ideálním řešením by byla možnost volby grafického prostředí při přihlášení - každý by si vybral, co mu vyhovuje a měl by možnost vyzkoušet, jak rychle co běží. (Beztak je to v 90% případů celkem jedno.)
Takové flame na téma které distro má lepšího ilustrátora, by možná rozveselilo zdejší fórum
Výše zmíněné podmínky splňuje jakákoliv Linuxová distribuce, takže není co řešit.
No... V rukou zkušeného uživatele samozřejmě. Tady ale asi jde o systém, který by byl do značné míry laicky použitelný a konfigurovatelný, takže by možná stálo za to výběr trochu zúžit.
Hele a co tam dat takhle starou distribucu
Mandrake 9.2 bych doporucil ta beha uplne skvele a ktomu na starych PC
). Takze podla mna je fakt jedno aku distribuciu zvolite, ide skor o pristup daneho cloveka k "celej veci". Zdar.
Tiskni
Sdílej: