Do 20. února lze hlasovat pro wallpapery pro Ubuntu 26.04 s kódovým názvem Resolute Raccoon.
Byla vydána lednová aktualizace aneb nová verze 1.109 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.109 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Na Kickstarteru běží kampaň na podporu modulárního otevřeného handheldu Mecha Comet s Linuxem.
V nedávno zveřejněné kolekci dokumentů souvisejících s kontroverzním finančníkem a kuplířem Jeffrey Epsteinem se překvapivě objevil i referenční manuál unixového shellu Bash, jedná se o verzi manuálu z roku 2005. Aktuální vydání si lze stáhnout ze stránek GNU.
The Document Foundation oznámila vydání nové verze 26.2 svobodného kancelářského balíku LibreOffice. Podrobný přehled nových vlastností i s náhledy v poznámkách k vydání (cs). Vypíchnout lze podporu formátu Markdown.
Co se děje ve zprávách, ví asi každý - válka sem, clo tam, demonstrace na jednu i druhou stranu a bastlíř už má pocit, že se snad ani nic jiného neděje. To by však byl velký omyl a Virtuální Bastlírna je zde jako každý měsíc, aby vytáhla na světlo světa události ze světa vědy a techniky. Připojte se tedy nezávaznému povídání Strahovského MacGyvera! Co se tam bude probírat? PCBWay začalo dělat průhledné plošňáky, MARS končí s výrobou skříněk, FEL
… více »Guvernérka státu New York Kathy Hochul (Demokraté) plánuje novou legislativu, která by měla omezit výrobu 3D tištěných zbraní. Tento návrh zákona zavádí povinnost pro všechny 3D tiskárny prodávané ve státě New York obsahovat 'software' bránící ve výrobě zbraní. Návrh zákona rovněž zakazuje lidem sdílet 'digitální plány zbraní' (blueprinty) bez povolení. Existují důvodné obavy, že se tento nešťastný nápad může šířit do dalších zemí a ovlivnit celý 3D tisk jako takový. Ostatně, s podobnou regulací nedávno přišel i stát Washington.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za prosinec 2025 a leden 2026 (YouTube). Zajímavé, že i v roce 2026 celou řadu problémů vyřeší falšování řetězce User-Agent.
Bylo rozhodnuto, že Linux From Scratch (LFS) končí s podporou System V init. Nové verze knih s návody na instalaci vlastního linuxového systému ze zdrojových kódů už budou pouze se systemd.
Byla vydána nová verze 2026.1.0 "Like a Version" svobodného softwaru ScummVM (Wikipedie) umožňujícího bezproblémový běh mnoha klasických adventur na zařízeních, pro které nebyly nikdy určeny. Přehled novinek v poznámkách k vydání a na GitHubu. Změněno bylo číslování verzí. Předchozí verze byla 2.9.1.
budoucnost a sjednocení "všech" knihoven... Linux by něco takového určitě potřeboval, s tím mi dá za pravdu snad každý...Tak nějak jsem nepochopil, jak nám mono zajistí to sjednocení všech knihoven
Teda, pokud to není sjednocení ve stylu "všechny knihovny budou v monu" ...
amarok rules!!!
lets the flame begins!!
bez tech uchylnych reci o zviratkach by to neslo?Kdyby to bez nich šlo, tak bych to napsal bez nich.
osobne pouzivam mpd & ncmpc/mpc v irssi/silc, ale pympd je docela pekne... jedine co mi stale chybi je sikovny id3 editor postaveny na gtk, easytag ma fakt divne ovladani :) tagtool je dost skromny, nema podporu databazi na internetu ani nejde nastavit kodovani id3 tagu atd...Osobně se mi ovládání EasyTAGu líbí a připadá intuitivní. Doporučuji se s ním zkusit seznámit, protože funkce EasyTagu za to podle mě stojí. Každopádně můžete vyzkoušet Ex Falso, co jsem zmínil v článku (u Quod Libet), ale ten zase připadá divný mně... Člověk si nevybere.
Jinak EasyTAG je v pohode, myslim si ze je akorat potreba si zvyknout..
To nebude Python
:
requirements perl gtk+2 and its perl bindings gstreamer and its perl bindings or mpg321/ogg123/flac123/amixer
XMMS je fajn, ale byla by to moje jediná aplikace vyžadující GTK 1.2, takže ho nahradil BMP - vypadá a ovládá se prakticky stejně...
Ta doba než naběhne, ta doba než aktualizuje music library... Jako uživateli gnome mi listen vyhovuje víc...
troska odvazne, nemyslite? zaujimalo by ma odkial mate taku blbostDej mi link na lepší...
Amorok je pro kluka, ten si ještě má čas hrát...Tady nesouhlasím. Naopak: domnívám se, že Amarok (a obecně aplikace tohoto typu) šetří čas více než XMMS. Člověk si tam jednou něco naimportuje a už to tam má. Pak se přehrávají sladby snadněji: jen se vybere patřičné album; nemusí se hledat v souborovém systému... (Druhá věc je ovládání, které se někomu nemusí líbit, třetí věc je náročnost na HW.)
~/audio/c/cranberries/bury-the-hatchet/01.ogg. Používám Quod Libet -- používat cokoli bez hudební kolekce by pro mě bylo zbytečně složité.
Pěkný článek.
s/GPMC/GMPC/
P.S. (k některým diskutujícím): Podle mě zvířátka nejsou úchylná
, ale obešel bych se tam bez nich
Diky za prehled.
Tiskni
Sdílej: