Knihovna FFmpeg byla vydána ve verzi 8.0 „Huffman“. Přibyla mj. podpora hardwarově akcelerovaného kódování s využitím API Vulcan, viz seznam změn.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal Zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2024 (pdf). V loňském roce NÚKIB evidoval dosud nejvíce kybernetických bezpečnostních incidentů s celkovým počtem 268. Oproti roku 2023 se však jedná pouze o drobný nárůst a závažnost dopadů evidovaných incidentů klesá již třetím rokem v řadě. V minulém roce NÚKIB evidoval pouze jeden velmi významný incident a významných incidentů bylo zaznamenáno 18, což oproti roku 2023 představuje pokles o více než polovinu.
Byl publikován aktuální přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie). Servo mimo jiné nově zvládne animované obrázky APNG a WebP.
Na chytré telefony a počítačové tablety v Rusku bude od začátku příštího měsíce povinné předinstalovávat státem podporovanou komunikační aplikaci MAX, která konkuruje aplikaci WhatsApp americké společnosti Meta Platforms. Oznámila to dnes ruská vláda. Ta by podle kritiků mohla aplikaci MAX používat ke sledování uživatelů. Ruská státní média obvinění ze špehování pomocí aplikace MAX popírají. Tvrdí, že MAX má méně oprávnění k přístupu k údajům o uživatelích než konkurenční aplikace WhatsApp a Telegram.
Společnost PINE64 stojící za telefony PinePhone nebo notebooky Pinebook publikovala na svém blogu srpnový souhrn novinek. Kvůli nedostatečnému zájmu byla ukončena výroba telefonů PinePhone Pro.
Po pěti měsících vývoje byla vydána nová verze 0.15.1 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Verze 0.15.0 byla přeskočena. Přispělo 162 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Před sedmi lety společnost Valve představila fork projektu Wine s názvem Proton umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát počítačové hry do té doby běžící pouze ve Windows. Aktuální přehled podporovaných her na stránkách ProtonDB
Společnost DuckDuckGo rozšířila svůj AI chat Duck.ai o GPT-5 mini (𝕏). Duck.ai umožňuje anonymní přístup bez vytváření účtů k několika modelům umělé inteligence. Aktuálně k GPT-4o mini, GPT-5 mini, Llama 4 Scout, Claude Haiku 3.5 a Mistral Small 3.
Marek Tóth v příspěvku DOM-based Extension Clickjacking: Data ve správcích hesel v ohrožení na svém blogu popsal novou clickjacking techniku s několika variantami útoků a otestoval ji proti 11 správcům hesel. Výsledkem bylo nalezení několika 0-day zranitelností, které mohly ovlivnit uložená data desítek milionů uživatelů. Jedno kliknutí kdekoliv na webové stránce kontrolované útočníkem umožňovalo ukrást uživatelská data ze
… více »Na dnešní akci Made by Google 2025 (YouTube) byly představeny telefony Pixel 10 s novým čipem Google Tensor G5 a novými AI funkcemi, hodinky Pixel Watch 4 a sluchátka Pixel Buds 2a.
budoucnost a sjednocení "všech" knihoven... Linux by něco takového určitě potřeboval, s tím mi dá za pravdu snad každý...Tak nějak jsem nepochopil, jak nám mono zajistí to sjednocení všech knihoven
bez tech uchylnych reci o zviratkach by to neslo?Kdyby to bez nich šlo, tak bych to napsal bez nich.
osobne pouzivam mpd & ncmpc/mpc v irssi/silc, ale pympd je docela pekne... jedine co mi stale chybi je sikovny id3 editor postaveny na gtk, easytag ma fakt divne ovladani :) tagtool je dost skromny, nema podporu databazi na internetu ani nejde nastavit kodovani id3 tagu atd...Osobně se mi ovládání EasyTAGu líbí a připadá intuitivní. Doporučuji se s ním zkusit seznámit, protože funkce EasyTagu za to podle mě stojí. Každopádně můžete vyzkoušet Ex Falso, co jsem zmínil v článku (u Quod Libet), ale ten zase připadá divný mně... Člověk si nevybere.
To nebude Python :
requirements perl gtk+2 and its perl bindings gstreamer and its perl bindings or mpg321/ogg123/flac123/amixer
XMMS je fajn, ale byla by to moje jediná aplikace vyžadující GTK 1.2, takže ho nahradil BMP - vypadá a ovládá se prakticky stejně...
troska odvazne, nemyslite? zaujimalo by ma odkial mate taku blbostDej mi link na lepší...
Amorok je pro kluka, ten si ještě má čas hrát...Tady nesouhlasím. Naopak: domnívám se, že Amarok (a obecně aplikace tohoto typu) šetří čas více než XMMS. Člověk si tam jednou něco naimportuje a už to tam má. Pak se přehrávají sladby snadněji: jen se vybere patřičné album; nemusí se hledat v souborovém systému... (Druhá věc je ovládání, které se někomu nemusí líbit, třetí věc je náročnost na HW.)
~/audio/c/cranberries/bury-the-hatchet/01.ogg
. Používám Quod Libet -- používat cokoli bez hudební kolekce by pro mě bylo zbytečně složité.
s/GPMC/GMPC/
P.S. (k některým diskutujícím): Podle mě zvířátka nejsou úchylná
Tiskni
Sdílej: