abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Pozor, nebezpečná radiace!Ne, tento blog opravdu nemá nic společného s vývojem Linuxového jádra :-) Jako "Jaderný blog" jsem jej pojmenoval jen kvůli mé oblibě jaderné fyziky a chemie.

    Věnovat se chci především Linuxu a Free Softwaru, prezentovat zde svůj pohled na věc a věnovat se všem palčivým otázkám a problémům, na které narazím. Určitě se zde také objeví články týkající se KDE, jelikož jsem velkým milovníkem tohoto desktopového prostředí a obecně eye-candy (k velké nevůli "pravověrných" Linuxáků ;-)).

    No a když už se to tu jmenuje Jaderný blog, možná se někdy dočkáte i nějakého populárně-vědeckého příspěvku, především pokud se bude jednat o nějaké ožehavé aktuální téma...


    Aktuální zápisy

    VoipBuster - volání (nejen) po ČR zdarma!

    21.8.2005 15:58 | Přečteno: 7206× | Linux | poslední úprava: 22.11.2005 19:15

    Může se to zdát zvláštní, ale nadpis nelže. Se službou VoipBuster můžete volat na pevné linky v ČR a dalších zemích zdarma. Délka bezplatného hovoru je sice omezena na 1 minutu (pak jste pokud nemáte zakoupený kredit odpojeni), avšak i to se může častokrát hodit. A co je hlavní - VoipBuster funguje pod Linuxem a to (narozdíl třeba od Skype) s využitím svobodného softwaru!

    Když jsem poprvé četl o VoipBusteru, myslel jsem si že to je jen nějaký reklamní trik. Přeci kdo by vám poskytl volání na pevné linky zdarma? Rozhodl jsem se ale že to zkusím, hlavně mě zajímalo zda je možné tuto službu zprovoznit pod Linuxem. Po chvilce googlení jsem narazil na TENTO návod a z něho s radostí zjistil, že VoipBuster využívá standardní otevřený protokol IAX (Inter-Asterisk eXchange - viz. www.asterisk.org) a že pro linux existuje několik kvalitních klientů protokol IAX podporujících. Mě (jakožto uživatele KDE) nejvíc zaujal Kiax. Musím také podotknout, že velkou výhodou protokolu IAX oproti H.323 nebo SIP je, že funguje zcela bez problémů a bez žádného nastavování za NATem či firewallem.

    Jak tedy VoipBuster pod Linuxem zprovoznit? Bohužel se zcela neobejdete bez Windows, jelikož registrace na server VoipBuster.com je nutná s oficiálním klientem, který se mi nepodařilo zprovoznit pod Wine (ale údajně by snad měl jít zprovoznit pod CrossOver Office 4.2, ovšem to jsem nezkoušel). Poté co si ve Windows nainstalujete klient, stačí si v něm vytvořit nový účet a zapamatovat si přístupové jméno a heslo. Další krok je už pod Linuxem - nainstalujte si Kiax, spusťte ho, vytvořte v něm nový účet a v něm jako IAX Server nastavte iax.voipbuster.com a k tomu vaše přístupové jméno a heslo. Pak už stačí jen připojit se k serveru a můžete začít telefonovat ;-) Jen dodám že čísla samozřejmě musíte zadávat s mezinárodní předvolbou (v našem případě 00420). Kvalita hovorů je vynikající, byl jsem velmi mile překvapen :-)

    Podle tabulky cen můžete zdarma volat po dobu 1 minuty na pevné linky v Austrálii, Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Irsku, Kanadě, Lucembursku, Maďarsku, Německu, Nizozemí, Norsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, USA, Velké Británii a samozřejmě u nás (bohužel ale ne na Slovensku). Počet takových volání není nijak omezen, takže v okamžiku kdy jste přerušeni můžete klidně ihned volat znovu. Navíc pokud si koupíte kredit alespoň 1 Euro, můžete do těchto lokací volat zdarma po neomezeně dlouhou dobu! Do ostatních států a na mobilní sítě jsou však volání již zpoplatněna (musíte si koupit kredit).

    Je mi jasné že tato nabídka volání zdarma má svůj důvod - VoipBuster chce přitáhnout lidi a pozornost médií, aby dokázal konkurovat jiným službám (především Skype). Podle všeho by však tato nabídka volání zdarma neměla být jen dočasná, ale měla by platit stále i v budoucnu. Tak proč toho nevyužít ;-)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.8.2005 16:11 deleted | skóre: 3 | blog: pnojmatika
    Rozbalit Rozbalit vše dodatek
    pokud vím, tak abys mohl volat zdarma je potřeba mít kredit alespoň 1 Euro
    deleted
    Mikos avatar 21.8.2005 16:14 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dodatek
    Nene, nepotřebuješ (alespoň o tom tedy nevím a nikde sem se o takové podmínce nedočetl). Já se prostě jen zaregistroval a funguje mi to.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    21.8.2005 16:20 deleted | skóre: 3 | blog: pnojmatika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dodatek
    hmm, co je teda toto:

    BUT: To counter the misuse of our network and to reserve capacity for our genuine testers, we have limited our Free-Calls policy to 1 minute per call. If you want to enjoy UNLIMITED free calls, just register and buy 1 euro worth of credit.

    http://www.voipbuster.com/en/newsflash.html
    deleted
    Mikos avatar 21.8.2005 16:24 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dodatek
    No vždyť to je to o čem píšu - hovory zdarma jsou omezeny délkou 1 minuty. Pokud chceš volat do destinací kde je volání zdarma bez časového omezení, musíš si koupit kredit minimálně 1 Euro.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    21.8.2005 16:44 deleted | skóre: 3 | blog: pnojmatika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dodatek
    no dobře, uznávám, slovo UNLIMITED jsem trochu účelově přehlédl :-), ale přesto si myslím, že je to tak jak říkám; viz např. http://forum.zive.cz/viewtopic.php?t=7435
    deleted
    Mikos avatar 21.8.2005 16:48 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dodatek
    A jak mi vysvětlíte, že stále telefonuji zdarma? ;-) A kredit mam opravdu 0 Euro, nic jsem nikomu neposílal :-) I dnes jsem několikrát přes VoipBuster telefonoval (ale jen po ČR, možná tady je to ještě zdarma a do jiných destinací ne? Nevím, každopádně mně to funguje a na webových stránkách píšou že je to stále zdarma).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    21.8.2005 16:57 deleted | skóre: 3 | blog: pnojmatika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dodatek
    nevysvětlím :-( ale v tazatel v diskuzi na živě má zjevně stejný problém, který níže popisuje uživatel spectrum

    vysvětlovat by to mohlo omezení počtu volných hovorů do jedné minuty pro jednu IP adresu (za předpokladu, že ji máte dynamickou) nebo že jste svého limitu ještě nedosáhl
    deleted
    Mikos avatar 21.8.2005 17:37 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dodatek
    Tomu nevěřím (dokud neuvidím důkaz - tedy dokud o tom nebude napsáno na webu VoipBusteru ;-)). Stejně tak může být nějaký problém pouze na straně těch pár lidí kterým to nefunguje (většině lidí co znam to funguje normálně).

    Navíc je nutno si uvědomit, že je VoipBuster stále ve fázi betatestu a mají občas problémy a výpadky (párkrát už se mi taky stalo, že sem se buď nemohl vubec připojit k serveru iax.voipbuster.com nebo že jsem nemohl uskutečnit hovor... ale po čase to zas šlo).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Mikos avatar 21.8.2005 16:45 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dodatek
    Tak jsem ten svuj zápis v blogu projistotu upravil, aby bylo všem zcela jasné, že to s tím voláním zdarma je tak jak píši v příspěvku výše (tedy bez kreditu = zdarma po dobu 1 minuty / s kreditem alespoň 1 Euro = zdarma po neomezeně dlouhou dobu).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    21.8.2005 16:13 spectrum | skóre: 29 | blog: spectrumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Sranda
    Po pár telefonátech zdarma mi to přestalo fungovat a ještě to je vázáno na ipadresu. Takže k telefonování zdarma je to nepoužitelné. Za peníze jsem to nezkoušel.
    Mikos avatar 21.8.2005 16:18 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sranda
    Divné, mě to stále funguje normálně v pohodě. Jen se mi jednou stalo, že sem musel po telefonátu vypnout a znovu zapnout Kiax (nechtělo mi to také jak píšeš navázat další hovor). Pak tomto "restartu" to ale šlo zas normálně...

    Btw. vázáno na IP adresu? To myslíš jak? To mi přijde jako blbost... většina lidí má dynamické adresy. Jak si na to přišel? Kde se o tom něco píše?
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    21.8.2005 18:18 spectrum | skóre: 29 | blog: spectrumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sranda
    Uz to je pár měsíců, co jsem to zkoušel... Prostě jsem s tím párkrát zavolal a pak mě to už nešlo. Tak jsem to nainstaloval na další počítač ve stejné síti (takže stejná venkovní ipadresa), vytvořil nového uživatele a zas jsem se nikam nedovolal... Jen to na me chrlilo nějaký nesmysly (co, si už nepamatuju, ale určitě to bylo na téma nějakého zaplacení..)
    Mikos avatar 21.8.2005 20:16 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sranda
    Nic takového opravdu v podmínkách není... zkuste to schválně znovu (s vaším už existujícím účtem), třeba to byly nějaké momentální problémy serveru. Je to stále ve stádiu betatestu, s občasnými problémy se musí počítat.

    I když třeba máte pravdu, ale prostě já se s něčím takovým prostě ještě nesetkal...
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    25.8.2005 15:03 spectrum | skóre: 29 | blog: spectrumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sranda
    Neodolal jsem a zkusil to v linuxu znova ... :( Dokonce jsem to zkusil i z jine ipadresy a vysledkem bylo nejake povidani typu: "you have run out of credit, please ..." Takze mi to proste nejde.
    Muzete to zkusit, klidne sam: uzivatel: spectrum a heslo: 123456 (nj, heslo neni zrovna nejlepsi ...)
    Takze bych rek, ze volani zdarma je podvod.
    Mikos avatar 25.8.2005 23:14 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sranda
    No kdo vi cim to je :-) Jak se rika "darovanemu koni na zuby nekoukej" ;-) Me to stale funguje a lidi co znam z meho okoli ze VoipBuster taktez pouzivaji, tak s nim problemy take nemaji. Zkousel ste treba misto kecani v diskuzi napsat jim mail v cem je problem? Podle me pujde o nejakou nahodnou chybu... jak rikam je to proste porad betatest.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    21.8.2005 17:45 Zett | skóre: 14 | blog: Dell_PowerEdge_1800
    Rozbalit Rozbalit vše voipbuster
    Brácha funguje zcela bez problémů cca měsíc a půl. Zaplatil 1 € a volá zdarma hovory dlouhé i několik desítek minut. Za volání do sítě českého telekomu by už normálně provařil pěknej pár tisíc.
    21.8.2005 22:32 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Re: voipbuster
    A jsou ty dlouhe hovory i nekolik desitek minut do site CTc? Pochybuji, ze provozovatel je takovy mecenas nebo CTc takovy Janosik.
    Mikos avatar 22.8.2005 00:04 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: voipbuster
    Ja sice VoipBuster predplaceny nemam, ale je tam jasne uvedeno ze do vsech statu u kterych jsou uvedeny ony hovory zdarma pokud mate kredit muzete volat neomezene dlouho. A kdyz funguji zcela zdarma minutove hovory uplne pro kazdeho, nevim proc by nemohly fungovat neomezene hovory pro ty co si to zaplati. A volal jsem do site CTc.

    Jinak sem se nekde docetl ze za VoipBusterem stoji firma ktera provozuje VoIP uz v UK a v nekterych dalsich statech EU, takze uz asi ma nejake ty zkusenosti... ted si nevzpomenu na to jmeno one firmy, ale muzu to zkusit dohledat (bylo to v nejake diskuzi).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Mikos avatar 21.8.2005 17:50 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše VoipBuster funguje i přes SIP
    Právě sem se dočetl, že VoipBuster nefunguje jen přes protokol IAX, ale i přes SIP. Tzn. pokud nechcete instalovat nějaký IAX klient (např. jmenovaný Kiax), měl by vám stačit i libovolný SIP klient (např. KPhone). Sám jsem to ještě nezkoušel (Kiax mi vyhovuje), tak to nemohu potvrdit, ale i vyjádření lidí přímo z VoipBusteru bylo, že spojení přes SIP funguje a fungovat i nadále bude, pouze jimi není přímo podporováno (tzn. máte-li problémy, poraďte si sami).

    Adresa SIP serveru je: sip.voipbuster.com
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Mikos avatar 22.8.2005 00:08 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VoipBuster funguje i přes SIP
    Jen bych doplnil informace - zkousel jsem to s tim SIPem, ale telefonovat se mi nezadarilo (i kdyz to vypadalo ze se serverem se to spojilo). Pouzil jsem KPhone. Ale je mozne ze jen nevim jak spravne nastavit NAT/firewall aby mi SIP fungoval. Kazdopadne ja jsem spokojen s Kiaxem, tak je to celkem jedno, ale SIP se muze hodit lidem co disponuji hardwarovym VoIP telefonem.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    22.8.2005 10:51 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše wine
    Ve wine se mi to podarilo nainstalovat, kdyz jsem do configu dal:

    [Version] "Windows" = "winxp"

    ale pri spusteni mi to napise:

    Sorry, the userinterface could not be initialized. The application will now beterminated.

    Byl nekdo uspesnejsi? Nemam se jak zeregistrovat kdyz nemam windows.

    Nemuze se stat ze ten hovor bude platit ten komu volam?

    Mikos avatar 22.8.2005 13:31 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: wine
    Nemuze se stat ze ten hovor bude platit ten komu volam?

    Ne, to se stat opravdu nemuze. To bys musel byt nejdriv operatorem upozornen pred prijetim hovoru, ze je to hovor na ucet volaneho a jestli jej chces prijmout. Jestli vubec neco takoveho jako hovory na ucet volaneho jeste existuje, ja se s tim nikdy nesetkal, ale mozna jo ;-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    23.8.2005 09:15 Jiří Lisický | skóre: 31 | blog: JIL_blog | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše na účet volaného
    Do normální diskuse bych to asi nepsal, ale do blogu proč ne.

    Tady jedna čerstvá zkušenost na téma "Hovor na účet volaného" Máme paralelku s babičkou - je to teda její telefon, beru ho jen když slyším že ho nebere sama.
    (omluvte sníženou kvalitu záznamu způsobenou přepisem z ICQ ;-)

    dobry den tady cesky telecom, prijmenete hovor na ucet volaneho od pani prochazkove? si rikam proc babicka vola takhle na svuj telefon. no vzal jsem to a ozval se tam detskej hlasek:

    ahoj strejdo
    to bude asi nejaky omyl, ja na to
    ne to neni omyl - a ticho...
    a jak se jmenujes?
    prochazkova - a ticho...
    a krestnim?
    martina  - a ticho...
    to bude asi opravdu nejaky omyl
    ne to jsem ja strejdo  - a ticho...
    

    tak jsem s tim slehnul, protoze mi doslo ze je to urcite z nejake drahe linky a je to vlastne na nas ucet.

    Nasli si zkratka v telefonim seznamu jmeno a cislo - zavolali a predstavili se tim jmenem.

    No jeste ze jsem to vzal aspon ja, babicka by mozna delsi dobu premyslela a vyptavala se kdo to vlastne je.

    Pak jsem chtel volat na telecom na 800 123 456 samy stisknete tohle cislo pro tohle a tohle cislo, kdyz chcetet tohle ale nic co bych potreboval, tak jsem zmackl informace o uctech a pak 15 minut poslouchal jste v poradi nezavesujte prosim a vtirava hudba (furt se mi vybavovalo: jsem kristalova studanka, napijte se prosim), tak jsem s tim taky prastil

    1.9.2005 14:47 fick
    Rozbalit Rozbalit vše wifiphone
    1 euro + http://www.sjlabs.com/sjp.html + Ipaq rx3715 = wifiphone funguje
    2.9.2005 08:29 netservis | skóre: 6 | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Je to super
    Je to super, registraci jsem provedl po webu a Kiax chodi jak vino. Jeste poslat to jedno Euro.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 19.9.2005 18:03 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše :-(
    Tak jsem to zkusil. Originální program jde, v Kiaxu je to authorization failed. Heslo a jméno ale určitě zadávám dobře...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.