abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 760 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.

    20.8.2007 09:49 | Přečteno: 1725× | abclinuxu | poslední úprava: 22.10.2007 05:34

    Občas tady narazím na nějaké podivné chování, nad kterým jen kroutím hlavou a říkám si, jak je možný, že to někdo naprogramoval takhle? Ale nikde se mi s tím nechce otravovat. Když jsem si teď založil blog, tak si to budu poznamenávat aspoň sem.

    design

    Abclinuxu je moc široké, to dlouhé menu by mělo být schopno se zalomit.

    Abclinuxu je nepřehledné. Schválně se podívejte na screenshot, a řekněte mi kde jsem, jak jsem se tam dostal a jak se vrátím zpátky?

    vyhledávání v poradně

    U výše uvedeného obrázku můžeme ještě zůstat. Vždy mě překvapuje, jak špatně je udělano vyhledávání v poradně. Na hlavní stránce není vyhledávání vůbec a dokonce na něj ani nevede odkaz. To je velmi matoucí.

    Když se člověk nějakými hokuspokusy k vyhledávání dostane, je překvapen tím, co mu to vlastně vyhledá. Například mě zajímá Python a chtěl jsem se podívat na poslední dotazy ohledně Pythonu. Python bohužel nemá vlastní kategorii, tudíž jsem si dal vyhledat klíčové slovo Python.

    Co jsem obdržel je vidět na obrázku. Nějaké staré přříspěvky z roku 2006 a 2005 a tak to jde až dokonce, proč? Proč tam nejsou nejprve ty letošní? Proč se výpis nedá třídit podle času vytvoření a poslední odpovědi, počtu odpovědí a dalších kritérií? A proč nejde nastavit počet příspěvků, po kterých se má výpis stránkovat? Proč se zde nedá pořádně vyhledávat? Imho kvalitní vyhledávání je jednou z nejdůležitějších věcí, které by poradna měla mít. To co je tady je dost nepoužitelné.

    blog

    Na blogu se mi nelíbí, že nejde mazat diskuzní příspěvky. Můj první blok chtěl po GTK haters, aby popsali svou vizi ideálního souborového dialogu. Je to ožehavé téma, takže se tam pochopitelně rozproudila živá diskuze až flame na toto téma. Sem tam někdo pak představil svou vizi nebo požaavky na ideální souborový dialog. Rád bych odmazal ty zbytečný kecy, protože překáží a je to kvůli nim dost nepřehledné. Rád bych, kdyby tam zůstaly jen ty požadavky. Komentáře by se smrskly na 5 %, stránka by se rychleji načítala, abclinuxu by bylo méně zatěžováno a asi by se našli ještě další lidi, kteří by se zapojili do diskuze o tom, jak si představují souborový dialog svých snů.

    Také založit si zde blog mě potrápilo. Zadal jsem řadu různých názvů a pořád jsem byl oblažován chybovým hlášením, že takové jméno (měl by se používat termín název) už existuje a nebo tímto: :-)

    seznam poslednich blog zapisku

    Seznam poslednich blog zapisku na hlavni strance je rovnez nedostatecne reseny, protoze kdyz se clovek opovazi napsat vice zapisku, privadi to nektere ortodoxni abclinuxare k nepricetnosti a snazi se uzivatele omezovat a nadavaji jim.

    Jako jednoduche reseni vidim pri dotazu do databaze seskupit prispevky jednoho uzivatele a zobrazit az ten posledni. Sofistikovanejsi reseni je pridat k zapisku volbu, zda se ma zobrazit v seznamu na hlavni strance nebo nikoli.

    rss

    Chybi zde rss pro textovou verzi abclinuxu.

    A znovu blog

    Jako další nedostatek vidím i to, že neexistuje pro čtenáře seznam kategorií blogu a možnost zobrazit seznam článků jedné kategorie.

    rss

    At hledam jak hledam, nemohu najit rss kanaly.

           

    Hodnocení: 59 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.8.2007 10:20 Rainbow Chaser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    No mně se nelíbí především to jak se ve většině případů chová zdejší komunita. Linux používám několik let, ale v poslední době se komunita kolem neuvěřitelně "zbulvarizovala". Trapné hádky Qt vs. GTK, KDE vs. Firefox atd. pomalu u každého článku. Neustálé nucené přesvědčování Windows uživatelů, že jen Linux je to pravé. Černobílé dělení světa na Unix-like a Windows (jiné OS samozřejmě neexistují). A co je nehjorší jsou výblitky ve stylu "Už nemusím používat ICQ, protože jsem všechny přesvědčil aby si nainstalovali Jabber". Hrůza. Dříve byla komunita bez těchto negativních projevů, dnes se mílovými kroky blíží k ignorantství komunity kolem Windows...
    kouzer avatar 20.8.2007 10:21 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Souhlas
    Linux user #448944.
    20.8.2007 10:22 Rainbow Chaser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Pro rejpaly: Ano spletl jsem se, myslel jsem KDE vs. Gnome.
    xkucf03 avatar 20.8.2007 10:58 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Malá soutěžní otázka: Která z uvedených válek nepatří mezi ostataní?

    a) KDE x Gnome

    b) Linux/UNIX x Windows

    c) Jabber x ICQ

    :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    20.8.2007 11:34 phero | skóre: 17 | blog: techblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    a?
    xkucf03 avatar 20.8.2007 11:42 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    ne. Soutež pokračuje...
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    20.8.2007 11:47 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Nechcete si jít pindat nesmysly někam jinam a nechat prostor k diskuzi na téma, které tento blog otevřel?
    xkucf03 avatar 20.8.2007 12:37 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ta otázka je k tématu, jen to někteří nevidí. Správná odpověď je C, protože komunikovat můžu jen s lidmi na stejné síti*, kdežto posílat si maily můžu klidně z KMailu kamarádovi, který má Evolution a naopak -- tudíž mne nijak neomezuje to, že jeden z nás používá KDE a druhý Gnome. Rovněž rozdílný OS není zdaleka tak omezující jako rozdílná IM síť -- ve všech dnešních OS můžu pracovat prakticky se všemi formáty souborů, takže není až takový problém mít jiný OS než 90% ostatních lidí. A to je důvod, proč Jabber potřebuje větší osvětu, proč upozorňovat lidi na jeho výhody**, zatímco flamewary ohledně KDE a Gnome jsou nesmyslné***

    *) když používám transporty, tak jsem zároveň i uživatelem ICQ/MSN

    **) dávám přednost pozitivní kampani za XMPP místo házení špíny na ICQ

    ***) jasně, KDE je lepší, ale není potřeba to nikomu cpát: když kámoš bude používat Gnome, nijak tím naše komunikace netrpí.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Bluebear avatar 20.8.2007 23:44 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Nevím... přijde mi, že agresivních jedinců bylo v linuxové komunitě vždycky celkem dost (snad vyjma počátku, kdy to asi všichni brali spíš jako recesi).

    Hádky o malicherných detailech, které obě strany vnímají jako nesmírně důležité, jsou tak staré jako lidstvo samo. Vzpomeňte si na Gullivera. Nebo z nedávné minulosti - léta kolem roku 1985. Žádný internet, jen spousta osmibitových mikropočítačů, navzájem nekompatibilních, programy na kazetách. Co ty svaté války mezi příznivci Sinclaira, Commodora a Atari? Nebo o pár let později, když nastoupily šestnáctibity a blížila se éra PC - jak příznivci Amigy nenáviděli písíčkáře a naopak...
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    20.8.2007 10:22 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Tak se mi zda, ze navstevujete jine ABClinuxu nez ja. Podle screenshotu jste ziskal vysledky vyhledavani na slovo "python". No a jestli si prejete se nekam vratit, neni nic snazsiho, nez kliknout na nejaky ten odkaz z toho "prilis sirokeho" menu.

    Te poznamce o nedostupnosti vyhledavani nerozumim uz vubec. Na co je asi to pole v pravem hornim rohu? Nebo snad nedovedete kliknout na prvni odkaz v tom superdlouhem menu? Otevrela by se Vam totiz stranka s formularem a tlacitkem s textem "Prohledat poradnu". No a jestli nerozumite ani tomuto... :-(

    Skoda, ze ctenari nemuzou mazat blogy, ktere jsou o hovnu. Zrychlilo a usnadnilo by se vyhledavani.
    20.8.2007 10:59 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    1) Žádný z těch odkazů nevede na místo, odkud jsem začal vyhledávat.

    2) Pole v pravém horním menu prohledává celý web, nikoli poradnu a když člověk vidí dole na stránce poradnu, nevidí pravý horní roh ani horní menu. Zato tam vidí odkaz "Starší dotazy" a protože on se chce podívat na starší dotazy, jestli se v nich neřeší jeho problém, jde tam. Jenže ouha, tam je nástroj na vyhledávání starších dotazů dosti nepoužitelný.

    3) Že může kliknout na to horní menu je pravda, ale to by musel vědět, že vyhledávání je zrovna tam. Když to neví, tak ho to nenapadne, jak jsem už uvedl, to horní menu v tu chvíli není vidět, za to je vidět odkaz s velmi slibným názvem "Starší dotazy". Celé je to o přehlednosti a usability webu, a zde to prostě není dobré.
    20.8.2007 11:10 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Celé je to o přehlednosti a usability webu, a zde to prostě není dobré.
    Datum registrace: 18. 8. 2007

    Viz níže. Co není dobré pro náhodné kolemjdoucí, je třeba dobré pro pravidelné návštěvníky. Povíme si to po měsíci.
    20.8.2007 12:23 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Viz. premisa: http://www.abclinuxu.cz/blog/show/190599#15
    20.8.2007 11:13 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    ad 1) Uprimne, ze by zrovna mel web evidovat, co vsechno prolezate.. O to by se spise mela starat navigace v prohlizeci.

    ad 2) Ano, toto pole sice prohledava cely web, ale stejne tak je pod nim odkaz na rozsirene vyhledavani, kde si muzete vybrat kde a co prohledavat.

    ad 3) Tak to prrr! Vy jste psal, ze na vyhledavani v poradne dokonce ani nevede z hlavni stranky odkaz. Ale kdyz chci v poradne hledat, tak mi prijde logicke do te poradny nejdrive vstoupit. A ejhle, hned mam k dispozici formular k vyhledavani.
    20.8.2007 12:31 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    1) Něco je na prohlížeči, něco je na navigaci webu. Mě přijde špatné, že jsem někde zanořený v hierarchii webu a nevím kde.

    2) Ano, to je pravda, ale viz vysvětlení, proč to není dostačující.

    3) Možná vám to přijde logické, ale návštěvník neznalý abclinuxu zachytí až dotazy dole a odtamtud se bude chtít dostat dál. Nahoře (které v tu chvíli není ani vidět) je navíc těch odkazů příliš mnoho, tudíž se vůči nim uplatní běžná slepota.
    20.8.2007 14:38 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    ad 3) Rekl bych, ze ne. Ja osobne si na ABClinuxu prectu jen clanky a nektere blogy, na nez jsem upozornovan pomoci RSS. Takze s rozhranim samotnym prakticky neprijdu do styku. Az po precteni Vaseho prispevku jsem se koukl na menu, nasel poradnu (kterou jsem nikdy nepouzil) a tam bylo vyhledavani. Myslim, ze to je dost primocare.

    Jinak se omlovam za ta prikrejsi slova, byl jsem jeste v razi kvuli problemu v praci. :-)
    20.8.2007 14:55 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Lidi jsou různí a mají různé návyky a chování. Já zastupuji tu skupinu, která kouká na poradnu na hlavní stránce (řekl bych, že je tam pro to, aby na ni lidi koukali). A když potřebuje něco víc, tak nehledá příslušný odkaz na na úplně jiném místě stránky, které ani není vidět, ale očekává je u té poradny. Zvláště když jiné odkazy ohledně poradny tam už jsou. A klidně napravo od těch odkazů by mohl být i textentry "vyhledej v poradně" nebo alespoň odkaz "prohledej poradnu". Prostor tam na to je.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 20.8.2007 15:05 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    To se na mě nezlobte, ale umístění vyhledávacího políčka do pravé horní oblasti stránky je věc natolik běžná, že může být překvapen jedině a) provokatér b) blbec c) člověk, který web nepoužívá.

    Vyhledávání máte hned po kliknutí na Poradnu, to mi také připadá jako naprosto logické a přímočaré.
    20.8.2007 15:36 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ale jo, ale to je na obecné vyhledávání na webu typu google.

    Na prohledávání poradny bych očekával sofistikovanější nástroj, u kterého nikdo nebude překvapen požadavkem setřídit výsledky podle nějakých kritérií, určit počet výsledků, vyhledávání jen v určité oblasti a podobně, jak se u tématických odborných informací sluší a patří.

    Kromě toho, všimněte si, jak daleko je od poradny na hlavní stránce daleko k vyhledávání. To je prostě špatné, neergonomické a nepřehledné. Usability naprosto v háji. Já to považuji za nedostatek, nelíbí se mi to a opkovaně mě to rozčiluje, jinak by mi nestálo za to na to psát blogpost. A nejsem kupodivu ani za a), b) ani c).
    20.8.2007 15:51 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Nesouhlasim. Homepage je proste prehled sluzeb portalu. Nedava smysl soudit pouzitelnost na zaklade vzdalenosti vyhledavaciho formulare od nektere jeji casti. Kdyz bychom dali formular pod vypis aktualnich dotazu, mohl by jsi zacit argumentovat, ze je moc daleko od aktualnich clanku. Nebo od blogu, rozcestniku ..

    Na homepage chodi lidi, kteri se chteji seznamit s webem nebo lidi, kteri jej dobre znaji a chteji vedet, co je noveho. IMHO je tvuj pozadavek umely. Kdo chce hledat v poradne, otevre si poradnu a tam formular rychle najde. Krasne ergonomicky.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    20.8.2007 16:07 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Homepage je výkladní skříň portálu, podle ní bývá web hodnocen. Je to vizitka webu.

    Smysl to samozřejmě má, uspořádání prvků a jejich kompaktnost je důležitým kritériem přehlednosti a použitelnosti webu.

    Já nechci přesouvat obecné vyhledávání někam, to je na dobrém místě a mělo by zůstat kde je. U přehledného a dobře organizovaného webu stejně nebude mít časté použití.

    Poradna je ale něco jiného. U poradny se vyhledávání z principu věci předpokládá. Nejdřív si vyhledej, jestli se tvůj problém neřešil, a teprve potom se zeptej. Vyhledávání je prostě integrální součástí věcí jako je poradna. Proto by mělo být u poradny. A nemělo by to být obecné vyhledávání, ale vyhledávání šité na míru poradně, aby umožnilo z poradny efektivně vydolovat žádané informace.

    Takové vyhledávání na abclinuxu není a i to obecné je vzhledem k poradně umístněno neergonomicky.

    Ostatně, zde http://www.abclinuxu.cz/poradna máte rovněž dvě vyhledávání na jedné stránce, jedno obecné a jedno pro poradnu (a jsou k sobě mnohem blíž). Proč asi, aha? Já jen říkám, že to vyhledávání by mělo být už u poradny na hlavní stránce, protože je to por uživatele vstupní bod. Nebo alespoň při nejhorším by u té poradny měl být jasně pojmenovaný odkaz "prohledej dotazy v poradně".

    Poradnu si otevře jen ten, kdo ví, že tu je ještě jiná poradna a že ví, že je v ní specializované vyhledávání. A to náhodný návštěvník neví a občasný jako já to hledá.

    Toť můj názor a zkušenosti.
    Heron avatar 20.8.2007 18:45 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.

    Já nechci přesouvat obecné vyhledávání někam, to je na dobrém místě a mělo by zůstat kde je. U přehledného a dobře organizovaného webu stejně nebude mít časté použití.

    A jak se jinak orientovat ve stovkách či tisících článků, blogů, dotazů, zpráviček, hw záznamů? To se obávám, že jde jedině přes vyhledávání.

    21.8.2007 07:49 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Homepage je výkladní skříň portálu, podle ní bývá web hodnocen. Je to vizitka webu.
    A tato vizitka AbcLinuxu je mezi českými (i cizími) weby ojedinělé vynikající. Jsou určitě weby, které mají na první pohled jakoby originálnější, barevnější a uhlazenější design - tahle výhoda prvního zaujetí se ale ztrácí, jakmile se na web pravidelně vracíte, protože pak už je vám šumafuk, jak ta stránka vypadá při pohledu z dálky a jestli je tam na první pohled "moc" prvků. Pak už chcete, abyste měl všechno potřebné hezky na očích a po ruce. V tomhle je zdejší portál extra třída.
    Smysl to samozřejmě má, uspořádání prvků a jejich kompaktnost je důležitým kritériem přehlednosti a použitelnosti webu.
    Což je zde obojí velmi dobré.
    Poradna je ale něco jiného. U poradny se vyhledávání z principu věci předpokládá. Nejdřív si vyhledej, jestli se tvůj problém neřešil, a teprve potom se zeptej. Vyhledávání je prostě integrální součástí věcí jako je poradna. Proto by mělo být u poradny. A nemělo by to být obecné vyhledávání, ale vyhledávání šité na míru poradně, aby umožnilo z poradny efektivně vydolovat žádané informace.
    1) V poradně toto vyhledávání přímo je. Ať už na stránce oddílu s poradnou, tak na stránce zadávání nového dotazu - vždy se jako první dostanete k vyhledávacímu formuláři dokonce s přímým pokynem nejdříve hledat.

    2) Vy si totiž pletete "poradnu" s jejím pouhým výstupem na homepage, který zobrazuje přehled "aktuálních diskusí". Nevím jak vy, ale já když se chci "do Poradny" na něco zeptat, tak kliknu na horní navigační liště na "Poradna" (a nebo na "Položit dotaz" pod přehledem aktuálních diskusí) - obojí mě nejprve konfrontuje s vyhledávacím formulářem.

    3) Pokud chci něco konkrétně hledat, tak logicky použiju vyhledávání (příp. rozšířené vyhledávání) na webových stránkách, jak jsem zvyklý na všech ostatních webech. Rozhodně nebudu hledat u přehledného výpisu aktuálních diskusí extra vyhledávání "v poradně".
    Takové vyhledávání na abclinuxu není a i to obecné je vzhledem k poradně umístněno neergonomicky.
    To vy uvažujete neergonomicky. Váš prezentovaný typ vyhledávání je naprosto k ničemu, troufám si tvrdit, protože jste prostě pouze zvědavý, jaké poslední diskuse se zde vedly, v nichž se objevil řetězec "python". Neřešíte žádný problém, ani nechcete poradit - protože pak byste se dostal do poradny a tím pádem na vyhledávací formulář buď přímo z navigační lišty anebo přes položení nového dotazu - prostě si jen něco chcete prohlédnout, a to seřazené podle času zadání. A teď chcete pro tohle svoje nanicovaté ;-) bloumání diskusemi ještě extra nástroje zakomponované do komplexní homepage portálu, jehož obsahem není pouze poradna...
    Ostatně, zde http://www.abclinuxu.cz/poradna máte rovněž dvě vyhledávání na jedné stránce, jedno obecné a jedno pro poradnu (a jsou k sobě mnohem blíž). Proč asi, aha?
    No proč asi, aha? ;-)
    Poradnu si otevře jen ten, kdo ví, že tu je ještě jiná poradna a že ví, že je v ní specializované vyhledávání. A to náhodný návštěvník neví a občasný jako já to hledá.
    Poradnu si otevře především ten, kdo chce s něčím poradit, tj. hledá nějaké řešení problému. K čemuž, světe div se, poradna také slouží. A okamžitě buď tam anebo při snaze o položení dotazu se mu dostane jak formuláře, tak přímo pokynu k prohledávání.

    Náhodný návštěvník jako vy, co chci jen tak zazevlovat, co se tu kde šustlo o "pythonu", musí holt vynaložit poněkud více mozkové energie.

    Posuďte sám, komu by měla být dávána při designu stránek přednost.
    21.8.2007 17:02 ygor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    xkes, ty jsi typicky chudak fanatik zalaskovany do abicka, ktery nesnese sebemensi a sebeopravnenejsi kritiku na svou lasku. ve sve fanaticke zaslepenosti tu vykrikujes, jak to hovno krasne vypada a voni.

    abicko po designove strance neni nic moc a lze mu mnohe vytknout. jedna z tech vytek zde zaznela a to neprehlednost, prvky ktere by mely byt u sebe jsou roztahane siroko daleko od sebe na obri hlavni strance, takze zadne hezky na ocich a po ruce, zadna extra trida. lzes si uboze do kapsy. hezky po ruce a na ocich by prave bylo, kdyby ten vyhledavaci dialog byl u te poradny.

    usporadani prvku a kompaktnost zde neni dobra, kretene fanatickej prolhanej

    2,3) normalni clovek vidi poradnu na homepage a bude se ptat odtud, je to typicky vstupni bod, slusny clovek (coz ty evidentne nejsi, takze to nechapes) ale nebude hned klikat na polozit dotaz, protoze nejprve bude chtit poradnu prohledat, aby zjistil jestli se problem uz neresil a zbytecne nekladl opakovany dotaz, slusny clovek to prohledavani bude postradat, neni tam na nej (na ocich) zadny odkaz, a samozrejme, kdyz chce prohledat poradnu, nebude ani pouzivat vyhledavani na webu (rovnez neni na ocich), protoze to slouzi k necemu jinemu, prae proto mas v poradne vyhledavani 2x, troubo

    No proč asi, aha? nevis debile, vid?

    pri designu stranek by mela byt davana prednost pouzitelnosti a rozumu, tedy nic pro tebe
    21.8.2007 18:33 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ygore, doporucuju precist si netiketu. Osobni invektivy a urazky sem nepatri. Jenom vsem ukazujes svou uroven :-(
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    21.8.2007 20:07 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Nevidím rozdíl mezi tím, jestli někdo někomu řekne že je debil, nebo naznačí, že nevynakládá dostatek mozkové energie, zevluje a je nanicovatej. Jedno je vulgární, druhé posměšné. Mně to nestojí za odpověď. Jestli chceš někoho napomínat, tak oba, jinak se postavíš na úroveň obou dvou. Do toho.
    21.8.2007 20:40 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Nektere xkeshovy komentare se mi nelibily, ale aspon se nesnizoval k trapnym vulgarismum jako ygor.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    21.8.2007 21:56 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Nevidím rozdíl mezi tím, jestli někdo někomu řekne že je debil, nebo naznačí, že nevynakládá dostatek mozkové energie
    Srovnej:

    musí holt vynaložit poněkud více mozkové energie.

    a

    kretene fanatickej prolhanej

    Pokud nevidíš rozdíl, tak... bys asi měl vynaložit více mozkové energie... :-P
    21.8.2007 22:04 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Jestli nevidíš, že je to vlastně stejné, zkus to prosím ty sám.
    22.8.2007 08:08 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Já v tom tedy vidím rozdíl. První je trochu exresivní výzva, aby dotyčný o něčem více přemýšlel – na tom nevidím nic divného. To druhé je prachsprostá urážka.
    22.8.2007 09:02 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Tvoje ubohá neschopnost vidět pod povrch věcí mě opravdu dojímá. Kdybys tady trapně nezevloval se zbytečnou nanicovatou snahou taky něco říct a místo toho nad věcmi přemýšlel, možná bys nebyl tak povrchní, chápal bys, že prakticky v tom rozdíl není a nepsal bys zde své zbytečné příspěvky.

    Že v tom pitomče nevidíš rozdíl je tvůj problém.

    Obojí je snaha toho druhého urazit, jedna otevřená, druhá jedovatě zabalená do hezkých slovíček. Liší se to formou, nikoli obsahem a určením. Špatné je obojí, doufám že víš proč.

    --

    Srovnej ty tři odpovědi a řekni, která se ti nejméně líbila.

    Ta první, to je jedovatá xkeshova forma, bez vulgarismu, ale zlá. Nechce řešit, chce oponenta zadupat a zvednout si na něm nízké sebevědomí.

    Druhá je otevřená cholerická odpověď, někdo si potřeboval ulevit a nebral si servítky.

    Ta třetí, to je má skutečná odpověď pro tebe.
    22.8.2007 09:28 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Že v tom pitomče nevidíš rozdíl je tvůj problém.
    Neni nahodou Ygor alter ego Petra Macha? Prispevek Ygora vypadal uplne, jako bys jej psal ty a chtel sis ulevit nadavkami. A zde uz zase ztracis nervy a prepinas se na slovnik Ygora :-(
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    22.8.2007 10:07 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Doporučuji přečíst si to až do konce :-).

    Pro nechápavé, to nad těmi čárkami jsou tři možné odpovědi, dokazuji, že ty dvě jsou na jedno brďo, i když mají různou formu.
    22.8.2007 10:09 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Obojí je snaha toho druhého urazit, jedna otevřená, druhá jedovatě zabalená do hezkých slovíček. Liší se to formou, nikoli obsahem a určením. Špatné je obojí, doufám že víš proč.

    ...

    Ta první, to je jedovatá xkeshova forma, bez vulgarismu, ale zlá. Nechce řešit, chce oponenta zadupat a zvednout si na něm nízké sebevědomí.

    1) Věta obsahující výraz "vynaložit poněkud více mozkové energie" byla užita v tomto kontextu:
    Poradnu si otevře především ten, kdo chce s něčím poradit, tj. hledá nějaké řešení problému. K čemuž, světe div se, poradna také slouží. A okamžitě buď tam anebo při snaze o položení dotazu se mu dostane jak formuláře, tak přímo pokynu k prohledávání.

    Náhodný návštěvník jako vy, co chci jen tak zazevlovat, co se tu kde šustlo o "pythonu", musí holt vynaložit poněkud více mozkové energie.
    2) Z něho jednoznačně vyplývá, že výraz znamená "více přemýšlet" případně "více se snažit přemýšlet" - totiž při zjišťování požadovaných informací, o které jste projevil zájem vy. Na rozdíl od situace, kdy návštěvník chce řešit přímo nějaký problém, což je taky explicitně řečeno, a kdy má po ruce potřebné vyhledávací formuláře ihned.

    3) Pokud v tom chcete číst urážku, měl byste asi použít více mozkové energie na zkoumání vlastní motivace, protože jak známo z komunikativní psychologie, rozumíme hlavně to, co rozumět chceme. A že jste nechal v tomto stádiu diskuse převládnout emoce nad logikou, je evidentní z každého vašeho dalšího příspěvku, kdy namísto argumentace jen kopete kolem sebe.

    Naštěstí nejsem ani provozovatelem zdejšího portálu, ani s vámi v žádném pracovním týmu, a tak si můžu dovolit ten luxus komunikovat s vámi tak, jak já chci, a ne tak, abych vás vedl zaručeně konstruktivním směrem, aniž se o totéž snažíte vy. Já si tu takhle procvičím odhalování slabých argumentů, a že se z toho vy můžete vzteknout, je mi vcelku ukradený - každému co jeho jest (komunikační rána pod pás, ha!) ;-)
    22.8.2007 10:51 stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Nekteri lidi si umi omluvit jakekoli svinstvo, vid Xkesh? Nejsi nahodou psychopat?
    22.8.2007 11:08 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Obojí je snaha toho druhého urazit, jedna otevřená, druhá jedovatě zabalená do hezkých slovíček. Liší se to formou, nikoli obsahem a určením. Špatné je obojí, doufám že víš proč.
    Ne každá kritika nebo výtka je snaha někoho urazit. A na (oprávněné) kritice nebo výtce není nic špatného.

    Původní věta o vynaložení mozkové energie není kritikou vás ani kohokoli jiného, je to konstatování, že netypické použití je holt pro člověka náročnější (dalo by se to chápat jako kritika portálu, já to chápu jako pouhé konstatování, protože ten samotný fakt mi připadá normální). Nanicovaté bloumání diskuzemi je se smajlíkem a je to už několikátý pokus vysvětlit vám, že vaše užití Poradny je značně netypické. Na předchozí pokusy jste nereagoval ani přijetím téhle teze, ani jejím vyvrácením – chápu, že vás pak xkesh už lehce popíchne, aby vás k odpovědi vyprovokoval.

    A že by celá diskuze mohla být vedena v přátelštějším a smířlivějším duchu? To jistě mohla, ale jestli on už to nenastartoval váš příspěvek, kde jste vychrlil co vše je špatně bez sebemenšího zdůvodnění a bez náznaku, že o to chcete diskutovat…
    22.8.2007 11:21 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Každá ne, ale tahle ano, nelžeme si do kapsy.

    Není náročnější, je nemožné. Dozvěděl jsem se třeba, že si mám přečíst ten zasranej manuál (RTFM), abych se pak dozvěděl, že to co potřebuju stejně není možné.

    Chtít seřadit vybrané dotazy podle času mi netypické nepřijde. Přijde mi to normální pro každého, kdo tu závisle nevisí od rána do večera a chce se podívat jen na výběr toho, co ho zajímá. Xkes mi nestojí za odpověď. Jestli chce se mnou diskutovat, tak musí slušně.

    Nemyslím si, že bych nezdůvodnil proč se mi nelíbí věci které jsem uvedl ani o tom nediskutoval, jak tohle můžete napsat?
    22.8.2007 11:35 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Jinak mě tedy mrzí, že jsi mi nezdělil, která z těch tří prototypů odpovědí se tě dotkla nejvíc. Ale myslím že se už shodneme na tom, že je jedno, jestli se používají vulgární slova nebo ne.
    22.8.2007 11:57 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Jinak mě tedy mrzí, že jsi mi nezdělil, která z těch tří prototypů odpovědí se tě dotkla nejvíc.
    Ta prostřední, nejkratší.
    Ale myslím že se už shodneme na tom, že je jedno, jestli se používají vulgární slova nebo ne.
    Na tom se tedy neshodneme.
    22.8.2007 12:13 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Dobře, myslel jsem, že zákeřná jedovatost je bližší spíše ženským, že mužský preferují otevřenost, ale každý jsme jiný. Nejlepší je ovšem vyhnout se obému a nepodporovat ani jedno.
    22.8.2007 07:27 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Nevidím rozdíl mezi tím, jestli někdo někomu řekne že je debil, nebo naznačí, že nevynakládá dostatek mozkové energie
    Tak to si ještě k tomu dovolím označit vaše rozlišovací schopnosti za velmi nediferencované ;-)
    zevluje a je nanicovatej.
    Tady vám ale ještě pomůžu. Poradna je tu především pro řešení problémů - na to je stavěná. A co chcete dělat vy? Cituji:
    můj důvod je ten, že mě Python zajímá a baví, docela ho ovládám a rád zde rozšířím znalostní bázi o něm. Ale nechodím sem každý den, jen občas. Tudíž bych si rád udělal přehled, co se o něm řešilo poslední dobou, prošel poslední dotazy a tam kde bych mohl přispět radou bych přispěl radou.
    Jinými slovy chcete tu bloumat poradnou "co se řešilo poslední dobou" - jestli tam není náhodou něco, kam byste mohl čirou náhodou něco připsat. Jestli je tohle postup řešení nějakého problému, na který by měla být poradna stavěná, to už ponechám na vaší rozlišovací schopnosti. Já to klidně pojmenuju podle vašeho námětu nanicovaté zevlování (i když jsem to tak dosud neudělal) :-D a argumentaci ergonomií v tomto případě označím za zcela nemístnou.
    20.8.2007 10:41 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Abclinuxu je nepřehledné. Schválně se podívejte na screenshot, a řekněte mi kde jsem, jak jsem se tam dostal a jak se vrátím zpátky?
    ABCLinuxu je vzhledem ke své klientele, kterou netvoří náhodní a jednorázoví kolemjdoucí, ale pravidelně se vracející specializovaná komunita, ve svém designu velmi funkční a pohodlně přehledné. Kromě toho, že si můžete řadu prvků individuálně nastavit, je všechno nejdůležitější hned po ruce. Asi tak po 3-5 návštěvách (a registraci) se zorientujete - pokud ovšem chcete. A tu praktickou přehlednost, kdy se nemusíte pokaždé proklikávat dlouhými otravnými hierarchickými řetězy oceníte poté, co se tu budete pohybovat aspoň měsíc a déle.

    Na screenshotu je jednostránka výsledků vyhledávání (pro nedovtipné je to hned v titulku browseru) a odtud se dostanete buď kliknutím na Zpět anebo jednoduše na požadovaný titulek ostatních funkcí portálu. Nejdřív řekněte kam chcete a hned vám řeknu jak.
    Na hlavní stránce není vyhledávání vůbec a dokonce na něj ani nevede odkaz. To je velmi matoucí.
    Nevím jak u vás, u mě tam to vyhledávání v pravém horním rohu je a je a je, a odkaz na rozšířené odsud vede a vede a vede ... a to na všech, nikoliv jen na hlavní stránce.

    Proč tam nejsou nejprve ty letošní? Proč se výpis nedá třídit podle času vytvoření a poslední odpovědi, počtu odpovědí a dalších kritérií? A proč nejde nastavit počet příspěvků, po kterých se má výpis stránkovat?
    Protože jste si nepřečetl i na tom vašem screenshotu dost výrazně (vpravo nahoře) prezentovanou Nápovědu k hledání a neřídil se podle ní (BTW počet vypisovaných odpovědí na stránce lze nastavit natrvalo i ve vašem osobním profilu).
    Na blogu se mi nelíbí, že nejde mazat diskuzní příspěvky. Můj první blok chtěl po GTK haters, aby popsali svou vizi ideálního souborového dialogu.
    Asi si pletete (we)blog (tj. osobní deník) s pracovním groupware či workflow nástrojem. Diskusní příspěvky od jiných uživatelů nejsou ani vaším dílem ani vaším majetkem - můžete je ovšem pod svým zápisem v blogu předem zakázat. Pokud chcete příspěvky ostatních cenzurovat, pořiďte si svůj vlastní soukromý prostor, kde si na rozdíl od prostoru komunitního můžete řídit svoje dialogy snů...

    Facit: Vaše chyby vidím aspoň já jako zdejší přednosti anebo poměrně nepodstatné drobnosti (např. komfort komplexního vyhledávání - zdůrazňuji komfort, protože možnosti tu pro letmém pročtení nápovědy jsou, RTFM ;-)).
    20.8.2007 10:45 tired joe | skóre: 17 | blog: rootlet | Trenčín/Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    No prosto +1 :)
    Človek sa riadi zdravým rozumom, až keď už nezostáva žiadne iné riešenie.
    20.8.2007 11:23 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Já bych viděl chybu v premise, že abclinuxu nenavštěvují jednorázoví kolemjdoucí.

    Abclinuxu je nejviditelnější český linuxový web a náhodní kolemjdoucí jej tedy nutně navštěvují. Dá se předpokládat, že to bude často, když hledají řešení nějakého problému. Uvědom si, že spousta lidí není jako ty a netráví na netu víc času než musí, mají třeba rodinu a starají se o děti. Netráví fůru času na abclinuxu, aby ho znali z paměti. Já jako občasný návštěvník, který zde jednou za půl roku něco vyhledává jsem z toho opakovaně zmatený.

    O tom, že bych se chtěl proklikávat DOHŘ nic nevím.

    K vyhledávání v horním pravém rohu jsem se už vyjádřil v jiném příspěvku.

    Málokdo čte nápovědu k čemukoli, natož vyhledávání, které by mělo být intuitivní. Ale překvapím vás, já tu nápovědu četl. Jak setřídit výsledky nebo zobrazit větší počet nalezených dotazů jsem se tam nedočetl.

    Nepletu, blog může mít a má širší použití, než jen jako osobní deník. Vybízí k zamyšlení, může podněcovat k veřejné diskusi na nějaké téma (to jsem chtěl já) Diskuzní příspěvky nejsou mým majetkem, přesto mohu chtít diskuzi moderovat, nechci ji cenzurovat.

    Ad RTFM. Dobře, jak tedy vyhledám v poradně dotazy o pythonu seřazené podle času vzniku s výpisem 50 dotazů? Opravdu jsem nepřišel na to, jak to udělat, nápovědu jsem četl.
    20.8.2007 11:59 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Já bych viděl chybu v premise, že abclinuxu nenavštěvují jednorázoví kolemjdoucí.
    Tu jste si ovšem stanovil sám, protože já nic takového nenapsal.
    Abclinuxu je nejviditelnější český linuxový web a náhodní kolemjdoucí jej tedy nutně navštěvují. Dá se předpokládat, že to bude často, když hledají řešení nějakého problému.
    Jenomže váš problém, tj. najít všechny diskuse obsahující pojem "python" a ještě k tomu seřazené podle času (a jakého? vytvoření diskuse anebo posledního příspěvku obsahujícího vaše slovo? posledního příspěvku v dané diskusi?) a nikoliv podle relevance, vypadá spíš jako pseudoproblém a už jen velmi málo se týká vlastního zaměření portálu. Děláte si mediální průzkum frekvence výskytu pojmu anebo k čemu vám tohle může tak být dobré?

    Pro náhodné návštěvníky je tu struktura a především nápověda pro hledání řešení problému týkajícího se linuxových operačních systémů. Proč by musely být výsledky řazeny podle nějakého data právě pro náhodné návštěvníky, to je mi záhadou ještě větší.
    Uvědom si, že spousta lidí není jako ty a netráví na netu víc času než musí, mají třeba rodinu a starají se o děti. Netráví fůru času na abclinuxu, aby ho znali z paměti. Já jako občasný návštěvník, který zde jednou za půl roku něco vyhledává jsem z toho opakovaně zmatený.
    Pokud zde pouze jednou za půl roku něco vyhledáváte, asi jste pro váš účel na špatném místě (váš konkrétní požadavek na vyhledávání je toho také dokladem).
    K vyhledávání v horním pravém rohu jsem se už vyjádřil v jiném příspěvku.
    Hm? Prostě tam je (na všech stránkách portálu), tím pádem je z hlavní stránky dostupné a basta. Nevím, k čemu jinému se potřebujete vyjadřovat, než snad k tomu, že jste v nějakém zkratu napsal hloupost.

    Málokdo čte nápovědu k čemukoli, natož vyhledávání, které by mělo být intuitivní. Ale překvapím vás, já tu nápovědu četl. Jak setřídit výsledky nebo zobrazit větší počet nalezených dotazů jsem se tam nedočetl.
    Setřídění výsledků sestupně podle data je taky vzhledem k obsahu zdejšího portálu naprosto irelevantní, pochybuji proto, že by se někdo ujal implementace této funkce. Když zde hledám nějakou informaci, tak rozhodně nikoliv proto, abych se dozvěděl, která z nich je nejnovější. Můžete omezit časový interval poslední změny v diskusi - to je vám málo?

    Prozraďte přece alespoň náznakem, k čemu by měly ty vámi požadované údaje (tj. najít nejnovější a podle času seřazenou diskusi, kde se objeví slovo "python") vlastně sloužit? Třeba tak někoho přesvědčíte, aby tu funkci dodělal...
    Nepletu, blog může mít a má širší použití, než jen jako osobní deník. Vybízí k zamyšlení, může podněcovat k veřejné diskusi na nějaké téma (to jsem chtěl já) Diskuzní příspěvky nejsou mým majetkem, přesto mohu chtít diskuzi moderovat, nechci ji cenzurovat.
    Blog může mít jistě použití lecjaké, ale notebookem taky můžete zatloukat hřebíky a pak se hlasitě divit, co se to děje... Moderovat diskusi můžete tam, kde jste pánem (= moderátorem) vy. Zde jste v komunitním prostoru soukromě vlastněného webového portálu a tam platí pravidla jeho majitelů. Takže ano, chtít můžete... ale není tu pro to vhodné místo.
    Ad RTFM. Dobře, jak tedy vyhledám v poradně dotazy o pythonu seřazené podle času vzniku s výpisem 50 dotazů? Opravdu jsem nepřišel na to, jak to udělat, nápovědu jsem četl.
    Tak tohle tu nejde, protože "dotazy o pythonu" nejsou jaksi náplní zdejšího portálu - maximálně se tu leckdy python zmíní při nejrůznějších příležitostech - a to si najít můžete. Seřadit podle času vzniku ... viz výše. Ano, pro dotazy tohoto typu je zde opravdu to špatné místo, to uznávám ;-)
    20.8.2007 12:15 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Tu jste si ovšem stanovil sám, protože já nic takového nenapsal.

    Psal jsi:

    ABCLinuxu je vzhledem ke své klientele, kterou netvoří náhodní a jednorázoví kolemjdoucí, ale pravidelně se vracející specializovaná komunita, ve svém designu velmi funkční a pohodlně přehledné.

    seřazené podle času (a jakého? vytvoření diskuse anebo posledního příspěvku obsahujícího vaše slovo? posledního příspěvku v dané diskusi?)

    Vždyť jsem to psal, čas vzniku dotazu a čas poslední odpovědi.

    Pokud zde pouze jednou za půl roku něco vyhledáváte, asi jste pro váš účel na špatném místě

    K čemu je znalostí báze, která se nedá občas použít?

    Hm? Prostě tam je (na všech stránkách portálu), tím pádem je z hlavní stránky dostupné a basta. Nevím, k čemu jinému se potřebujete vyjadřovat, než snad k tomu, že jste v nějakém zkratu napsal hloupost.

    Tak si to přeci přečti a teprve potom dělej závěry.

    Blog může mít jistě použití lecjaké, ale notebookem taky můžete zatloukat hřebíky a pak se hlasitě divit, co se to děje..

    Je opravdu tak od věci si nechat v poradně vyfiltrovat téma ke kterému mám co říct a přát si, aby byla zachovaná časová posloupnost? Imho nikoli.

    Tak tohle tu nejde

    Tak vidíš, teď jsi tedy pochopil jeden z nedostatků na který poukazuji. Příště buď opatrný s RTFM :-).

    Na ostatní věci najdeš odpovědi v mých ostatních komentářích. Je zbytečné každému na to samé odpovídat individuálně.
    20.8.2007 14:03 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Tu jste si ovšem stanovil sám, protože já nic takového nenapsal.

    Psal jsi:

    ABCLinuxu je vzhledem ke své klientele, kterou netvoří náhodní a jednorázoví kolemjdoucí, ale pravidelně se vracející specializovaná komunita, ve svém designu velmi funkční a pohodlně přehledné.
    Pokud se ABCLinuxu orientuje na jiném typu klientů (návštěvníků) než jsou ti náhodní a občasní, pak to snad podle žádné logiky neznamená, že sem ti náhodní a občasní nechodí. Znamená to, že design a funkce jsou přizpůsobeny spíš pravidelným a častým návštěvníkům než těm občasným a náhodným. Protože je portál svým založením a většinou spíše komunitní (návštěvníci sobě za asistence vydavatele) než jednosměrná (vydavatel > čtenář) záležitost, logicky jde na ruku komunitě a změny designu jsou evoluční, ty větší často předem ohlašovány a diskutovány veřejně, tj. portál se vyvíjí ve shodě se svými uživateli. Že se to na první pohled (!) nemusí líbit někomu, kdo se sem podívá jen "občas", to je možné. Proč by taky mělo...
    seřazené podle času (a jakého? vytvoření diskuse anebo posledního příspěvku obsahujícího vaše slovo? posledního příspěvku v dané diskusi?)

    Vždyť jsem to psal, čas vzniku dotazu a čas poslední odpovědi.
    Ano, takže dvě naprosto zbytečná a nicneříkající kritéria, kdy nějaký dotaz kdosi založil a kdo k němu přidal třeba po třech letech třeba "+1" poznámku... Opravdu se to podobá touze mít seřazeny odkazy z Google podle data vzniku (stránky a její) poslední úpravy.

    Zkuste ty argumenty, k čemu je něco takového dobré, jak to pomůže při řešení nějakého problému. Třeba to pak opravdu někdo napíše. To myslím vážně, protože mě nic takového nenapadá a zatím jsem to v diskusi nepotkal...
    Pokud zde pouze jednou za půl roku něco vyhledáváte, asi jste pro váš účel na špatném místě

    K čemu je znalostí báze, která se nedá občas použít?
    Proto se ptám, k čemu byste chtěl to řazení použít. Ona se totiž databáze použít dá, a to tak, že se pokouší vyhledávat ty nejrelevantnější výsledky, a nikoliv jen ty prostě podle data nejnovější. Vzhledem k tomu, že čas založení vůbec nic nevypovídá o kvalitě záznamu (protože neplatí, že čím novější, tím relevantnější), je mi tento čas dobrý jen pro dodatečnou informaci, zda jde o téma relativně nové anebo už hodně staré (viz též možnost omezit při hledání časový interval)
    Hm? Prostě tam je (na všech stránkách portálu), tím pádem je z hlavní stránky dostupné a basta. Nevím, k čemu jinému se potřebujete vyjadřovat, než snad k tomu, že jste v nějakém zkratu napsal hloupost.

    Tak si to přeci přečti a teprve potom dělej závěry.
    Pokud na něco odkazujete, tak odkazujte konkrétně. Rozhodně nebudu pročítat všechny vaše odpovědi, jestli jste tam náhodou něco nenapsal. Vycházejte z aktuálního zápisu v blogu a z tohoto vlákna, to je obecně v diskusích slušnost. V zápise jste napsal, že

    Vždy mě překvapuje, jak špatně je udělano vyhledávání v poradně. Na hlavní stránce není vyhledávání vůbec a dokonce na něj ani nevede odkaz. To je velmi matoucí.

    Což není pravda. Tečka.
    Blog může mít jistě použití lecjaké, ale notebookem taky můžete zatloukat hřebíky a pak se hlasitě divit, co se to děje..

    Je opravdu tak od věci si nechat v poradně vyfiltrovat téma ke kterému mám co říct a přát si, aby byla zachovaná časová posloupnost? Imho nikoli.
    Od věci je skákat z tématu cenzury (či moderování) příspěvků ostatních čtenářů, k čemuž se příměr vztahuje, zpátky k vyhledávání.

    Tak tohle tu nejde

    Tak vidíš, teď jsi tedy pochopil jeden z nedostatků na který poukazuji. Příště buď opatrný s RTFM :-).
    Především jsem vám napsal, že to nepovažuji za nedostatek, ale spíš za feature. Kromě řazení podle data jsou všechny ostatní požadavky (zejména postup jak efektivně hledat řešení problému popsány na různých místech nápovědy).
    Na ostatní věci najdeš odpovědi v mých ostatních komentářích. Je zbytečné každému na to samé odpovídat individuálně.
    Zbytečné to rozhodně není, protože když musíte odpovídat "každému" na to samé, tak jste se asi nevyjádřil dostatečně uspokojivě (viz tuto odpověď). ;-)
    20.8.2007 14:17 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Proč by taky mělo...

    Třeba proto, že to zvýší reputaci serveru? Nebo návštěvnost a příjem z reklamy? Nebo že web který bude přívětivý na první pohled k sobě přiláká víc uživatelů a bude mít větší komunitu? Je to málo?

    Ano, takže dvě naprosto zbytečná a nicneříkající kritéria

    Nejsou zbytečná.

    Zkuste ty argumenty

    Proboha, už jsem je zde uváděl a podrobně rozebral. Viz diskuze s panem Literákem a dalšími.

    Rozhodně nebudu pročítat všechny vaše odpovědi

    Jak je ctěná libost.

    Zbytečné to rozhodně není, protože když musíte odpovídat "každému" na to samé, tak jste se asi nevyjádřil dostatečně uspokojivě

    Zbytečné to je, protože ty se neptáš znovu na to samé z důvodu, že ti opoveď přišla neuspokojivá, ale protože jsi líný si ji přečíst a to v době, kdy tady bylo celkem asi jen 20 příspěvků. Takže jestli tě má odpověď zajímá, přečti si ji o kus vedle, jestli ne, prosím, pak se neptej.
    20.8.2007 10:45 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    abclinuxu je moc siroke - to je vec vkusu. Ja zase nesnasim stranky optimalizovane na 800x600 obrazovky.

    abclinuxu je neprehledne - na vetsine stranek je navigacni cesta. Dany priklad je vysledek hledani a ten zadnou nema, protoze imho nema smysl. Muzes doporucit zlepseni?

    poradi prispevku v hledani - to je kontroverzni. Mohu preferovat nove prispevky, ale bude to dobre? Proc se maji objevovat drive nove mene relevantni prispevky pred starsimi, ale presnejsimi nalezy? V 95% pripadu stale plati, co bylo receno pred peti lety. Spise by bylo dobre napsat konfigurovatelne trideni, abyste si mohli zvolit, zda chcete radit podle relevance nebo data.

    posledni prispevky o pythonu - pouzivat fulltextove hledani pro tento use case mi neprijde vhodne. Pak se nedivim, ze ti nevyhovuje. Na to jsou lepsi znacky (tagy), je to v bugzille, muzes pro to hlasovat

    mazani komentaru - to je nase politika. Nikdo (az na adminy v oduvodnenych pripadech) nesmi mazat cizi komentare.

    Kazdopadne diky za podnety.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    20.8.2007 11:46 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ano, taky nesnáším stránky stavěné na jednu velikost. Ale já třeba používám často N770, která má rozlišení 800x480. Abclinuxu se mi na šířku nevejde ani do prohlížeče na obrazovce 1024x768, když mám zapnutý postraní panel, to mě rozčiluje.

    Výsledek hledání by měl mít v mém případě cestu:

    abclinuxu/poradna/Fórum Programování, kompilování/nalezené výsledky

    Tak budu vidět kde jsem a budu se budu moci snadno vrátit na příslušné fórum a zadat vyhledat jiný dotaz. Tiše předpokládám, že když hledám ve fóru, tak se prohledává jen toto fórum.

    Jestli mohu doporučit, tak navigační cesta by na celém abclinuxu měla být mnohem výraznější.

    Ano, nevím jestli fulltextové vyhledávání je nebo není vhodné, ale nic lepšího tu zatím není, musím si vystačit s tím, co je a o čem si myslím, že by mohlo být lepší.

    Ano, já to beru že je to vaše politika. Já jen hlásím, že mi tato politika nevyhovuje a proč.
    20.8.2007 12:39 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Pokud sem chodis z PDA, doporucuji pouzivat PDA verzi. Standardni verze je optimalizovana pro bezne desktopove prohlizece.

    Navigacni cestu chapu, byla by hezka, ale neni spolehlive realizovatelna za dosavadni podminky - dostupnost abicka na vsech prohlizecich a ovladatelnost i bez pouziti javascriptu (tech par JS funkci jsou nepovinne vylepseni).

    Abych vedel, zda ses na hledani dostal z uvodni stranky, nejakeho fora, zaznamu v hw sekci, musel bych jit cestou JSF. Tedy cela stranka by ve skutecnosti byl jeden velky formular, do ktereho bych strkal stav (aktualni cesta, minule navstivene stranky) a kazdy link by byl ve skutecnosti javascript odesilajici tento formular. To je spolehlivy pristup, za ktery bych byl ukamenovan :-) Dalsi moznosti je predavat si parametry v URL, ale to je hnus, navic by delal problemy vyhledavacum (kteri by ten parametr povazovaly za dulezity) i lidem (uz jsem videl profiky zverejnovat urlcka obsahujici jsessionid). Posledni moznosti je pouzit referer. Sice ne uplne spolehlivy (nekteri lidi pouzivaji privoxy), ale mohlo by to byt pomerne jednoduche. Znamenalo by to urcitou zatez navic (hledat a interpretovat referer).

    Abych to shrnul. Abicko jde cestou navigacni cesty, ktera je nezavisla na tom, kudy ses na stranku dostal. Proste se tvarime jako hierarchicky strukturovany web. Na vetsine stranek navigacni cesta je pritomna, chybi jen u par stranek, ktere povazujeme za stranky nejvyssi urovne a kde by navigacni cesta mela jediny prvek. Hledani patri mezi takove stranky, proto navigacni cestu nemame.

    Tobe by se asi libil takzvany breadcrumb, coz je zaznam cesty po webu. Nicmene napsat funkcni a spolehlivy breadcrumb je docela slozite, zvlaste pokud neni web javascriptovou aplikaci (extra parametry, cookies, session, nic se neda pouzit).
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    20.8.2007 12:49 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Není to PDA, je to internet tablet. Prakticky něco jako UMPC. RSS mě směřuje na normální ne pda verzi. Sice jsem se tu poptával kdysi po rss, které by mě odkazovalo na pda verzi, ale byl jsem slušně odmítnut.

    Chyba je asi v tom, že vyhledávání je jedna univerzální nerozlišitelná stránka, místo aby každé vyhledávání z poradny a jejích témat bylo originální. Pro rozlišení stránky by stačil jeden rozlišující parametr v url.
    20.8.2007 14:50 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ted jsem ten pozadavek na PDA RSS opet dostal o vikendu. Nicmene mam jeden problem - jak rozlisit, zda chce uzivatel pda nebo obycejny web? Asi bych musel generovat vsechny RSS soubory dvakrat :-( Zkus to dat do bugzilly, treba me neco elegantniho napadne.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    20.8.2007 15:00 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ano, dát to tam dvakrát, rss na textovou a rss na normální verzi. Bugzilla nevím kde je a svou občanskou povinnost jsem splnil upozorněním na překážky v použitelnosti webu. Imho většina lidí neudělá ani to. Teď už je na zájmu provozovatelů, zda s tím hodlají něco udělat nebo ne. Ale třeba se najde někdo jiný, komu záleží na blahu abclinuxu a bude ochotný to tam dát, když my dva jsme na to líní.
    20.8.2007 15:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Abclinuxu se mi na šířku nevejde ani do prohlížeče na obrazovce 1024x768, když mám zapnutý postraní panel, to mě rozčiluje.
    Abc je navrženo tak, aby se bez potíží vešlo do okna prohlížeče, které je v rozlišení 1024x768 maximalizováno. Snažíme se na stránku nacpat hodně informací a ovládacích prvků, takže jsme tuto hranici už před několika lety vědomě stanovili a uživatelé se proti tomu nebouřili. Proto jsme usoudili, že je to přijatelné. Nicméně stránka by měla být _použitelná_ i při menší velikosti okna. Některé prvky se sice do výřezu nevejdou, ale ve většině případů by to nemělo layout nijak tragicky rozhodit. Pokud se tak někde děje, prosím o adresu a screenshot.
    Jestli mohu doporučit, tak navigační cesta by na celém abclinuxu měla být mnohem výraznější.
    Až do tohoto víkendu byla navigační cesta v levé části modrého pruhu pod navigačním menu. To bylo umístění, které jsem preferoval, ale Leoš chtěl údaje přesunout jinam, aby byly více na očích. Proto došlo (zároveň se zavedením funkce záložek) k přesunu do středního/pravého panelu stránky přímo nad obsah, o kterém cesta informuje. Odkazy zatím nebyly nijak ostylovány, ale brzy budou, aby byly zřetelnější.
    20.8.2007 16:11 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Už v blogpostu jsem doporučil, že to široké horizontální menu by se mělo zalomit. Mizí odkazy jako práce, hosting, portál. Klidně by to u menšího okna mohlo být na dvou řádcích.
    masožravá palma avatar 20.8.2007 10:50 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Hledání na hlavní stránce je. A to vpravo nahoře (stejně jako na každé jiné stránce) pod odkazem Stickfish, nad menu. Pod okýnkem ve kterém se hledá úplně všude, je ještě odkaz rozšířené hledání, kde si potom můžeš vybrat, že chceš hledat jen v poradně. Z tvého sreenshotu zpět se dostaneš pomocí té zelené šipky, co máš v prohlížeči vedle menu :-).
    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    20.8.2007 11:14 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Abclinuxu je nepřehledné. Schválně se podívejte na screenshot, a řekněte mi kde jsem, jak jsem se tam dostal a jak se vrátím zpátky?
    Jste na stránce s výsledky vyhledávání. Jak jste se tam dostal nevím, a není věcí webové stránky, aby se o to starala, od toho máte hisotrii ve webovém prohlížeči. Zpátky se dostanete tlačítkem Zpět ve webovém prohlížeči.

    Python nemá vlastní kategorii v poradně nejspíš proto, že toto je server o Linuxu, nikoli o programování. Výsledky vyhledávání jsou tříděné nejspíš podle relevance – jak by se vám líbilo, kdyby vám Google řadil odkazy podle data?

    Vyhledávání má možná své mouchy, ale úplně jiné, než popisujete. Nenapadá mne totiž jediný příklad, k čemu by mělo být dobré hledat nejnovější příspěvky o Pythonu. Snad jenom pokud byste si dělal nějakou statistiku, ale jistě uznáte, že to je minoritní využití a není důvod tomu vyhledávač přizpůsobovat.
    20.8.2007 11:18 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    No von je to sice prý server o linuxu, ale např. články o programování tu vycházejí. Nic proti, jen tu vidím jistou rozpolcenost.
    20.8.2007 15:40 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Již poměrně dlouho řešíme, jakým způsobem umožnit na abclinuxu (nebo alespoň prostřednictvím abclinuxu) řešení čistě programátorských problémů. Ačkoliv tu vycházejí články o programování, které ne vždy souvisejí s Linuxem, tak Poradnu se (alespoň prozatím) snažíme udržovat jen pro dotazy vázané na Linux (nebo jiné unixy). Rozpolcenost v tom však nevidím, protože Poradna je specializovaná sekce webu s docela úzkým zaměřením. Také se tam neřeší, jak projít v Doomu na další level, ačkoliv v recenzi by se to klidně objevit mohlo. Neplatí tedy, že vše, o čem vycházejí články, může být i v Poradně.

    Tj. vyhledávání slova "python" by (teoreticky) mělo v Poradně najít dotazy na instalaci knihoven Pythonu, problémy se spouštěním pythonských skriptů pro desktopové fíčurky apod. Nikoliv diskuze o programátorských záležitostech.
    20.8.2007 15:59 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Možná rozpolcenost není to pravé slovo. Ale když je tu publikována série článků, která má čtenáře naučit základům nějakého jazyka třeba, tak je divné, že o tom tématu nemůže diskutovat a nemůže se zeptat na nejasnosti, na které při studiu narazil. Je přeci zřejmé, že když je tu poptávka po takových článcích, musí tu být i lidé, co dané problematice rozumí a jsou schopni odpovědět. A když někoho s programátorským dotazem pošlete na specializovaný web, tak vyvstává otázka, proč si vlastně ty články četl tady a ne rovnou na tom webu, kde nejspíš taky budou.
    21.8.2007 08:09 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Co kazdy clanek priradit uz hned na zacatku do jaky skupiny patri. Linux, programovaci jazyk,... atd. ve vyhledavani mit pak jen moznost jaky obor vyhledavat
    V podstatě nic nevím
    20.8.2007 11:36 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    To bych ale na to zpět musel kliknout několikrát, jak jsem se probíral stránkami příspěvků. Na ty příspěvky jsem se dostal ze stránky "Fórum Programování, kompilování" a na tu bych se taky rád jednoduše vrátil.

    Tohle je server nejen čistě o linuxu, viz. články, které zde vychází. V poradně nakonec je fórum Programování a kompilování. Řazení výsledků google podle data asi nemá smysl, alespoň si ho nedovedu představit, ale zase tam jde vyhledávat třeba jen obrázky. U poradny nemá asi smysl vyhledávat obrázky, ale zato třídění podle času by se hodilo. Spousta vyhledavačů nabízí možnost setřídění výsledků podle různých kritérií. Třeba u archivů mailing listů je to běžné. A poradna je svým účelem něco velmi podobného.

    Ne, můj důvod je ten, že mě Python zajímá a baví, docela ho ovládám a rád zde rozšířím znalostní bázi o něm. Ale nechodím sem každý den, jen občas. Tudíž bych si rád udělal přehled, co se o něm řešilo poslední dobou, prošel poslední dotazy a tam kde bych mohl přispět radou bych přispěl radou.
    20.8.2007 12:00 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    To bych ale na to zpět musel kliknout několikrát, jak jsem se probíral stránkami příspěvků. Na ty příspěvky jsem se dostal ze stránky "Fórum Programování, kompilování" a na tu bych se taky rád jednoduše vrátil.
    Tak na něj holt budete muset kliknout několikrát. Protože nikdo jiný než vy a případně váš prohlížeč neví, odkud jste na stránku přišel. Nápověda: mohl jste přijít ze záložek v prohlížeči, mohl jte adresu napsat do adresního řádku prohlížeče, mohl jste přijít z Googlu, mohl jste kliknout na odkaz v RSS čtečce… Co je v těchto případech "vrátit se zpět"?

    Dotazy setříděné dle data máte v seznamu živých diskuzí. Téma "programování a kompilování" slouží pro věci související s Linuxem (používání fcí linuxového jádra, problémy s překladem pod Linuxem atd.) Obecné problémy typu "jak mám napsat SQL dotaz", "jak v PHP naprogramovat", "nefunguje mi tenhle JS na stránkách v MSIE" se v poradně zamykají. Takže takové dotazy, které v Poradně sháníte, by tam po několika dnech měly být pouze zamčené.
    20.8.2007 12:21 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Abclinuxu je hierarchické a ví, jak jsem tou hierarchií postupoval, na rozdíl od mého prohlížeče. Ten nepozná, zda jsem na stejné úrovni, nebo jsem postoupil o krok dál. Vrátit se zpět znamená vrátit se o úroveň výš.

    V seznamu živých diskuzí si ovšem nemohu vyhledat/vyfiltrovat téma, které mě zajímá.
    20.8.2007 12:34 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Tam, kde je hierarchické, se odkazy na předchozí úrovně vypisují. Vyhledávání ale podle mne do takové hierarchie nepatří, je mimo ni. Ze screenshotu soudím, že pokud jdete do vyhledávání přes Poradnu, vyhledává se jen v Poradně – pak by možná měl význam odkaz "o úroveň výš" na poradnu.

    Což je ale úplně něco jiného, než "odkud jsem přišel". Na webu vás nic nenutí procházet odkazy hierarchicky.
    20.8.2007 12:40 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ne, já jsem vyhledával ještě o úroveň níž, viz co jsem psal panu Literákovi. http://www.abclinuxu.cz/blog/show/190599#19

    Ale jo, je, rád bych o úroveň výš ze které jsem přišel. Prohlížeč to neví, web ano.
    20.8.2007 12:44 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Web to nevi a ani vedet nemuze. Viz muj komentar na zmineny komentar.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    20.8.2007 12:56 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ale jo, může, viz. má odpověď :-).
    20.8.2007 12:58 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ale jo, je, rád bych o úroveň výš ze které jsem přišel. Prohlížeč to neví, web ano.
    To nedává smysl. Buď
    Ale jo, je, rád bych o úroveň výš ze které jsem přišel. Prohlížeč to neví, web ano.
    nebo
    Ale jo, je, rád bych o úroveň výš na stránku ze které jsem přišel. Prohlížeč to neví, web ano. To ví jedině prohlížeč.
    Nejprve bude nutné si ujasnit, kterou z těch dvou variant tedy vlastně chcete.
    20.8.2007 13:13 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ale jo, to dává smysl, akorát ho asi nechápete. Tak příklad.

    1. level: abclinuxu
    2. level: poradna
    3. level: programování/vyhledat
    4. level: 1. strana s výsledky
    4. level: 2. strana s výsledky
    4. level: 3. strana s výsledky

    Ze 3. strany s výsledky chci o úroveň výš, tedy ne na 2. stranu s výsledky, ale na programování/vyhledat. Prohlížeč to neumí, ten chodí po stranách a nerozumí struktuře webu. Web ji rozumí a může umět mě vrátit o úroveň výš, když mi poskytne navigační cestu.
    20.8.2007 13:32 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Já to chápu. Ale vy tam na střídačku přidáváte "odkud jsem přišel". Ve vašem minulém příspěvku to je – a je to nesmysl (protože na 1. stranu výsledků sjte nemusle přijít z úrovně 3, ale třeba z Googlu nebo ze záložek). Tentokrát jste to vynechal, a je to OK.
    20.8.2007 14:05 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ale ne, ten 3. level může taky být linux/vyhledat. To je ono odkud jsem přišel. Když bych tam přišel z google, tak by navigační cesta zůstala buď prázdná, popřípadě by informace o ní byla uložena url a pak se nastavila podle toho.
    20.8.2007 14:32 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Odkud jste přišel do toho nepleťte, to webová aplikace jednoduše neví. Pokud se na web díváte jako na hierarchický, je vyhledávání vjednom fóru něco jiného než vyhledávání v jiném fóru. I když ta stránka může vypadat stejně, je to pokaždé jiný uzel stromu. Takže pokud z fóra programování jdete an vyhledávání, jste na stránce "vyhledávání ve fóru programování", a ta má (v hierarchivké struktuře) jediného rodiče, kterým je "diskuzní fórum programování". Pokud tohle neplatí, nejde o hierarchickou strukturu webu a nemá smysl tam řešit hierarchickou navigaci. Navigace se nemůže proněňovat podle toho, jak webem procházíte – na jedné stránce musí být ta samá navigace, ať přijdete z Googlu nebo z jiné stránky toho samého webu.
    20.8.2007 14:44 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ale vždyť to je jádro pudla. To že abclinuxu ztratí informaci odkud jsem přišel a kde se nalézám v hierarchii webu, resp. že se najednou zbytečně ztratí,je právě to, co jsem mu vytknul.
    20.8.2007 14:59 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    A ja jsem psal, ze neco takoveho nehodlam resit, protoze to jde proti ovladani abclinuxu. To je hierarchicky orientovane a navigacni cesta to respektuje. Tobe to nevyhovuje, ok, rozumim. Kdyz se tu zvedne petice, ze ovladani mame spatne a ze jej uzivatele chteji jinak, zvazime to. Zatim jsi ale se svym nazorem osamocen.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    20.8.2007 15:01 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    V pořádku, já jsem si jen napsal do blogu, co se mi na abclinuxu nelíbí.
    20.8.2007 16:33 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Abclinuxu tuto informaci ale kolikrát ani nemá. A navigaci založenou na sledování odkud a kam jdete nemá buď vůbec žádný web, nebo nějaké mizivé množství, kterým to stejně nefunguje (protože to fungovat nemůže).

    Informace o tom, kde se nalézáte v hierarchii webu na většině stránek Abclinuxu je. Vyhledávání v Poradně je jedna z mála výjimek, protože technicky je to pořád stejné vyhledávání, jako z kterékoli jiné stránky na Abíčku (tedy je to globální stránka na 1. úrovni), akorát se tam přidá parametr, který hledání omezí na aktuální fórum.

    Stále si nejsem jist, zda má smysl tu navigaci k vyhledávání doplňovat, protože jste jediný, kdo si na to stěžuje, a pořád mi není jasné, zda chápete, že hierarchická struktura webu a způsob procházení webu uživatelem v prohlížeči (tj. to, z čeho vzniká v prohlížeči historie), jsou dvě naprosto nesouvisející věci. Pokud vaše rozčarování pramení z toho, že používáte webový prohlížeč a web naprosto atypicky, nemá smysl vašim požadavkům web přizpůsobovat, protože by to s největší pravděpodobností znamenalo poškodit použitelnost pro tu drtivou většinou, která web a webový prohlížeč používá běžným způsobem. A já jsem zatím opravdu nedokázal rozklíčovat, zda jde u vás pouze o nepřesné vyjadřování, nebo opravdu prohlížeč používáte nějak jinak.
    20.8.2007 16:46 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ale mohlo by mít.

    To že abclinuxu tu informaci nemá je chyba v designu, není důvod aby výsledky vyhledání byly na 1. levelu. Např. stačí mít v url kromě hledaného výrazu také identifikátor, z kterého téma jsem vyhledávání spustil. A jestli máte pravdu a už tam takový parametr je (omezuje se podle něj kde se vyhledává), tak už se podle něj dá snadno rekonstruovat cesta, už to není stránka na 1. levelu.

    Hierarchickou strukturu webu chápu a nemyslím si, že bych prohlížeč a web používal atypicky. To že by se u vyhledaných výsledků zobrazovala navigační cesta, to jest web by si pamatoval, odkud jsem vyhledávání spustil, nijak nemůže poškodit použitelnost. Nechápu, jak vás něco takového mohlo vůbec napadnout.
    20.8.2007 16:53 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Vyhledávání v Diskuzi je (asi) ta jediná výjimka, kde ten odkaz na nadřazenou úroveň chybí. Ale nemá to vůbec nic společného s tím, kudy se na tu stránku dostanete – prostě by stránka s vyhledáváním v poradně Programování měla vždy odkaz na nadřazenou úroveň směřující do poradny Programování. Výsledky vyhledávání by pak měly jako nadřazenou úroveň uvedenu stránku s vyhledáváním v poradně Programování. Ať byste se k nim dostal odkudkoli. A zobrazení příslušného dotazu a odpovědi by jako nadřazenou úroveň mělo uvedenu poradnu Programování (stejně jako dnes) – odkazy z výsledků vyhledávání logicky vedou napříč hierarchií webu. Takhle nějak si to představujete?
    20.8.2007 17:04 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Jestli tou diskuzí myslíte výsledky vyhledávání na fóru, tak ano, tak nějak si to představuji.
    20.8.2007 17:13 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ano, myslel jsem tím vyheldávání na jednotlivých diskuzních fórech Poradny, nikdy nevím, jak se co jmenuje :-)
    20.8.2007 12:43 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    To uz je trosku jiny pozadavek. Predtim jsi tvrdil, ze chces tridit dotazy podle data, ted pises hledat v zivych diskusich. Jedno je trideni nerespektujici relevanci, druhe je filtr. Filtr na zive diskuse se da pomerne snadno naprogramovat (nebo to muzes napsat rucne do dotazu, viz xkeshova poznamka). Kdyz nadefinujes, co je to ziva diskuse (jak dlouho beze zmeny, kolik dni tydnu ci mesicu), muzeme to naprogramovat. Ale pozadavek prosim napis do bugzilly, na blog se zapomene.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    20.8.2007 12:55 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ne, já píšu, že živá diskuze mi neumožní vyhledat téma o které mám zájem. Z pohledu uživatele je jedno, jestli dá vyhledat v poradně a zapne si setřídění podle času, nebo jestli dá vyhledat v živé diskuzi, která už je setříděná. Mě nejde o konkrétní postup/implementaci jak to udělat, ale o výsledek. Vidět poslední dotazy na téma, které mě zajímá.
    20.8.2007 13:08 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Pokud v Poradně kliknete na konkrétní téma, uvidíte dotazy z tématu seřazené podle data posledního komentáře.

    Vás ale zajímá téma mimo zaměření tohoto serveru. Takže nemůžete použít již připravená témata, ale použijete fulltextové vyhledávání. To zase není dělané na třídění podle času, protože to endává smysl, ale podle relevance. Nemůžete se divit, že Poradna je optimalizovaná na pokládání dotazů, jejich zodpovídání a hledání starších odpovědí, a vyhledávání je optimalizované na vyheldání relevantních informací. Vaše užití je mimo záběr tohoto serveru, takže zákonitě je trochu nepohodlné.
    20.8.2007 13:17 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ne, nezajímá mě téma mimo zaměření, jen rozlišení témat je příliš nízké (důvody chápu). Stejně tak bych mohl chtít jen téma ubuntu, nebo fedora nebo archlinux nebo gentoo a budu mít ten samý problém.

    Ano, je to nepohodlné až nemožné, proto jsem si napsal blogpost, co se mi tu nelíbí :-).
    20.8.2007 13:28 zelial | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Schválně se podívejte na screenshot, a řekněte mi kde jsem, jak jsem se tam dostal a jak se vrátím zpátky?

    jsi ve vysledcich hledani slova python. dostal jsi se tam hledanim slova python. zpatky se vratis stisknutim tlacitka "zpet" v prohlizeci.

    ale moznost trideni podle data zalozeni by se mi taky libila.
    20.8.2007 16:13 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Btw, obrázky je možné uploadnout přímo k blogpostu, takže se člověk nemusí starat o umístění někde jinde na síti.
    frEon avatar 20.8.2007 18:01 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    jedna z mala veci, ktera me na abclinuxu vadi a kteraby (asi) stala za to zmenit je rozsirene vyhledavani. ve vetsine pripadu kdy pouzivam vyhledavani musim kliknout na vyber vse/nic. pripadu kdy neco hledam vim (tusim) ze se reseni meho problemu vyskytuje v nejake sekci. bud mam problem, hledam v poradne, nebo sem kdysi cetl neco v nejakem blogu, hledam v blozich, atd... proto bych byl radi kdyby vychozi nastaveni prepinacu bylo vse vypnuto. prijde mi nelogicke/nesmyslne mit vsechno zapnuto, protoze toto je stav jednoducheho hledani, kdyz pouzivam hledani rozsirene, temer vzdy hledam v jedne (max ve dvou) sekci. pak musim vzdy kliknout o jednou navic.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    20.8.2007 22:13 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Hmm, pak si zase někdo začne stěžovat, že to chce mít "vše zapnuto".

    Pokud už by se to mělo řešit, dal bych to jako volbu do nastavení uživatelského profilu.
    frEon avatar 20.8.2007 22:38 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    vse zapnuto ale mam uz v jednoduchem hledani. momentalne situace je takova ze musim kliknout dvakrat abych se dostal do rozsireneho hledani (aby fungovalo). navrhoval bych zavest nejaky javascript kterym by se po nejakou dobu delali statistiky. pocitalo by to pocet kliknuti na zrus vse a/nebo pocet zapnutych parametru hledani. vsadil bych se ze lidi v pripade pokrocileho hledani by pomer pocet zapnutych voleb/pocet vypnutych voleb mluvil pro mne... (ten javascript by nebyl ani proti filozofii abicka protoze by nijak neovlivnoval funkci)
    Talking about music is like dancing to architecture.
    frEon avatar 20.8.2007 22:40 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    sorry za druhy prispevek, neprecet jsem si druhou radku, v uzivatelskem profilu by to bylo super, ale da to omnoho vic prace => mensi sance na uspech
    Talking about music is like dancing to architecture.
    21.8.2007 07:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    To jde jednoduše vyřešit tak, že poud nebude zaškrtnuto nic, bere se to jako "vše zapnuto" (protože hledat v ničem postrádá smysl).
    21.8.2007 09:11 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Presne tohle je defaultni chovani hledani, proto se zaskrtnou vsechny checkboxy. Asi konecne pridam akci toAdvancedSearch, ktera nebude provadet zadne hledani a nebude se snazit zjistovat, ktere volby maji byt zaskrtnuty. Nelibi se mi soucasny stav: dam hledat XY, dostanu moc vysledku, kliknu na advanced, dostanu moc vysledku, odskrtnu spoustu voleb a dam hledat. Cilovy stav bude dam hledat XY, dostanu moc vysledku, kliknu na advanced, zaskrtnu par voleb a dam hledat.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    20.8.2007 21:07 Jan Martinek | skóre: 43 | blog: johny | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Občas napíšu nějaký skriptík v pythonu do diskuse (ať už si to tazatel přeje nebo ne) :-)
    Většinou snažím, aby byl skript pokud možno kompletní a dal se spustit bez nějakých úprav. No a tudíž má každý takový skript na začátku
    /usr/bin/env python
    nebo
    /usr/bin/python
    No a když se právě tohle vloží do vyhledávání jako klíčové slovo, tak to vyplivne dost věcí, které jsem v pythonu psal. Bude toho přes dvě stovky a na něco nejsem zrovna hrdý, ale kdyby to někomu pomohlo, tak mohu nabídnout aspoň tu kvantitu :-)
    22.8.2007 10:57 stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Ja souhlasim s tim, ze abclinuxu.cz je neprehledne. Mam k tomu ale jiny duvod, zkuste se sem podivat z konzole v textovem prohlizeci. Nekdy ale GUI proste neni k dispozici.
    22.8.2007 17:13 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyby a co se mi nelíbí na abclinuxu.
    Pro textové prohlížeče se používá speciální šablona - v čem by se měla změnit, aby byla - podle tebe - přehlednější? Sám také abíčko občas z textových prohlížečů navštěvuji, takže mě to zajímá - současný systém mi vyhovuje, ale určitě je co zlepšovat.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.