abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 717 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    V předstihu…

    17.8.2022 09:27 | Přečteno: 2458× | To jsem vážně jediný?

    Počátkem letošního roku, po téměř dvouleté ostrakizaci, jsem došel k názoru, že na abclinuxu už nezbyl nikdo pro koho by stálo za to tam něco psát. Svůj poslední (a druhý v tomto roce) blogpost jsem publikoval 19.3.2022 a 28.4.2022 přidal svůj poslední komentář. S přesvědčením, že se raději kousnu do prdele, než abych sem ještě něco psal.

    Brzy i ti největší kreténi z vás pochopili, že je konec našich diskuzních půtek a zneužíváním mého anonymního nicku ztrapňují jen sebe sama.

    Nebudu zastírat, že jsem byl několikrát v pokušení si ublognout, či přidat komentář, ale pokaždé jsem odolal. Naposledy, když tady Glee publikoval blogpost, kterým nadhazoval otázku, je-li v pořádku venčit psy na volno, bez ohledu na vyhlášky. I moje žena si totiž – navzdory mému nesouhlasu – zkraje roku pořídila čokla. A tak jsem se kousnul prdele a místo toho poslal Maxovi SMS.

    Nechal jsem si pro sebe svůj názor i když začalo hořet v Česko-Saském Švýcarsku, kam jsem v dobách turistického nezájmu čas od času jezdil a procházel i místy, na kterých dnes porost lehnul popelem.

    Ignoroval jsem také diskuzi pod blogpostem Proč mě Francouz blokoval a blokuje, co tu napsal Vladimír Návrat zhruba před dvěma týdny. I když jsem měl tisíc chutí mu napsat, že stejně se k nám chovají i naši „sojušnici” v USA, takže občas nezbývá než zneužít nějakou tu proxy, pokud si chcete přečíst článek na který vás někdo známý z Ameriky upozorní.

    A psát něco v diskuzi o tom, jaká byla moje cesta ke GNU/Linuxu mi přišlo zbytečné. Psal jsem o tom tolikrát, že to není problém najít. A kdo je líný, může se na to zeptat. Pár lidí co mne znají osobně se tu přeci jen ještě vyskytuje.

    K mému znechucení ale nepřispěli jen zdejší magoři.

    Bublalo to ve mně už od října 2020. Bližší podrobnosti uvádět nebudu, takže se omezím na pouhé konstatování, že mladistvých přizdisráčů už mám plné zuby a to je ten hlavní důvod proč sem budu opět psát svoje nekorektní blogposty a komentáře.

    Dnes ráno jsem si totiž uvědomil, že bez téhle mentální hygieny se mi tyhle myšlenky hromadí v hlavě a pak mám problém s koncentrací na důležitější práci. A teď mne čeká hned několik klíčových úkolů: Sjednocení laboratorních účtů, aktualizace disklessové distribuce a především implementace kterou nosím v hlavě už od zimy. Těsně předtím, než vypukla kovidová hysterie, jsem rozběhal diskless přes wi-fi. Dva roky to bylo víceméně u ledu a teď, kdy opět začala prezenční výuka do toho nebylo možné hrábnout. Dostal jsem totiž nápad, jak zajistit aby robot na kterém běží disklessová distribuce fungoval autonomně, i bez připojení.

    No a teď k tomu titulku.

    Vždycky jsem narážel na to, že jsou moje myšlenky dál než u těch ostatních. Občas si připadám jako stíhačka co letí nadzvukovou rychlostí, takže v okamžiku kdy lidem okolo mne dojde co jsem se jim vlastně pokoušel sdělit, už jsem zase o kus dál. Jenže jsem nedokázal odhadnout o kolik.

    A dnes ráno, kdy jsem četl komentář Štěpána Chába, ve kterém se odvolává na článek Dalibora Martínka co vyšel před dvěma dny, jsem si uvědomil, že je to víc jak 11 let, co jsem tuhle – jak on píše kacířskou myšlenku – jak by mělo vypadat řešení důchodové reformy – nadhodil.

    Takže důvod proč dává smysl sem něco psát je ten, že se na to pak budu moci po deseti a více letech – se slovy: „Já vám to říkal volové” – odkazovat.

           

    Hodnocení: 23 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.8.2022 09:33 hmmmw | skóre: 1 | blog: hmmmw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jasně, všichni jsou debilové, jen ty jsi letadlo... pardon, stíhačka.
    20.8.2022 04:52 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    fpbp
    17.8.2022 09:57 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ja som v 37 rokoch odišiel do "dôchodku" (dobrovoľne nezamestnaný) lebo som si uvedomil že jediný spôsob ako ušetriť peniaze na staré kolená je gambling (burza, crypto). Všetko ostatné zožerie inflácia. Za 13 rokov v IT som našetril 50k€ tak to za 10-15 rokov spotrebujeme a potom sa uvidí.
    Čo Rys, to vrah!
    17.8.2022 10:03 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    s/spotrebujeme/spotrebujem/ (nejaký freudian slip, žijem sám vo vlastnom jednoizbovom byte bez auta či frajerky, celková mesačná spotreba €330)
    Čo Rys, to vrah!
    AraxoN avatar 17.8.2022 12:39 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Toto spravil kedysi môj otec. Tiež ho prestalo baviť chodenie do práce. Myslel si, že má dosť peňazí a že keď bude najhoršie, robotu si ako programátor zase rýchlo nájde.

    Ukázalo sa, že peňazí dosť nemal. A tiež, že programátor, ktorý bol niekoľko rokov zavretý doma preč z pracovného procesu (a hlavne mimo ustavičnej lavíny nových technológií) zase až tak ľahko zamestnateľný nie je.

    Keď to skrátim, peniaze sa rozkotúľali a robota sa nenašla. Prišiel o priateľov, o rodinu, o byt. Teraz žije v rozpadajúcom sa rodičovskom dome niekde kde líšky dávajú dobrú noc a má predčasný dôchodok, ktorý od budúceho roka pravdepodobne nepokryje ani účet za plyn.

    Prosím, neskonči ako môj otec.
    17.8.2022 13:54 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Totéž udělal před lety i otec synova kamaráda. Bývalá guma. Usoudil, že se v armádě napracoval(sic!) dost, koupil barák na samotě a pak to lepil jak se dalo – do chvíle, než ho klepla pepka.

    Ale ten náš sociální systém je hlady chcípnou nenechal. Jeho žena se o něj na plný úvazek stará, protože není mrtvý, nýbrž jenom slepý a mišuge. A tak si tam celkem spokojeně budou žít, dokud neumře. A doufejme, že do té doby ten kamarád konečně dospěje a přes sociální deficit, který získal díky dospívání na pastoušce, nalezne hodnou oddanou a pracovitou ženu jakou je jeho matka, protože naneštěstí po tatínkovi podědil ruce – obě levé.

    17.8.2022 14:03 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tak tenhle pripad znam ze skororodne vsi. Ke konci osmdesatek si jeden ve stejnem veku rekl, uz ma vydelano dost (mel mit neco do dvouset tisic).

    Nebudu te napinat, je uz tricet let bezdomovec. Ale zase ocenuju, ze ho ani to bezdomovectvi neprinutilo rozhodnuti prehodnotit.
    17.8.2022 10:16 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    To jsem poctěn, že čtu stejnou žumpu jako největší mistr a génius naší doby, který udrží nápad na implementaci už od února i přes jeho velkou vyžilost a pokročilý věk.
    17.8.2022 13:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ke tvé smůle mi – přes pokročilý věk – paměť a mozek slouží líp než tobě, což pro tebe není bohužel moc povzbudivá vyhlídka.
    17.8.2022 13:45 podrtzitko 2.0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    to jsi psal, jak nejsi schopen pracovat pokud se nehadas na internetu. to je opravdu skvely vykon toho cemu vznesene rikas mozek xd
    17.8.2022 13:45 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    A co bys mi poradil? Víc chlastu? Víc ničím nepodloženého sebevědomí? Nebo dokonce práce ve státní správě?
    17.8.2022 13:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jdi konečně do prdele. To ti udělá nejlíp.
    17.8.2022 14:26 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Klid starouši, aby to s tebou nekleplo :)
    17.8.2022 14:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Aby to nepotkalo spíš tebe, protože mladí tukani si totiž tohle riziko moc nepřipouští, ačkoliv trend narůstá a pravděpodobnost, že se jim to stane, je vyšší než že skapou na kovid. Obzvlášť znepokojivé by pro tebe mělo být, že rouška před mrtvicí neochrání, zato očkováním jdeš štěstíčku vyloženě naproti. Sice pomalu, ale jistě.

    17.8.2022 15:26 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Pokud si dobře pamatuju tak kovid už tady s náma neni asi 5 let, tak tady pořád neblábol jak zaseknutej gramofon :-) Ale chápu, že pro starce s podlomeným zdravím je to asi větší strašák.
    17.8.2022 20:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Když už jsi přitáhl z budoucnosti, tak si aspoň seřiď budíka, abys tu nepůsobil jako větší blb než ostatní podtržítka.
    17.8.2022 10:34 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Takže jsi nikomu nechyběl, nikdo tě tu nechce, ábíčko bez tebe ožilo, ale smrdět tu prostě MUSÍŠ kvůli svým psychickým problémům. To je v podstatě definice trolla. No tak alespoň sis to přiznal.
    17.8.2022 13:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Asi jo, když má tenhle blogpost během 4 hodin v diskuzi už přes 30 komentářů.
    17.8.2022 13:50 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    ... A taky je to největší žumpa, co se tu objevila za poslední půlrok. Feeling proud retard?
    17.8.2022 13:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tak si běž pindat do diskuze tam, kde se do ní vejdeš jenom ty.
    18.8.2022 19:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tak koukej troubo. Tenhle blogpost visí den a zanedlouho bude mít tolik komentů, co ten odkazovaný nasbíral za 5 dní.

    Máš snad lepší důkaz pro to, že se v diskuzi pod jinými blogposty poštěkáš líp než tu? ;-)
    Glee avatar 18.8.2022 22:48 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tak tusim, ze miris na PP post. Ja vypichl naprosty nezajem medii a ty diskuze v nich, co znamena manzelstvi. Ze se na tohle nalepi vosy a vcely jsem samo netusil. Ha ha.

    No a tys nadhodil hned nejoverejnesi tema duchody - aplikovatelne po dobu existence meho skutecneho chapani teto problematiky, tj. vod vosumdesatek.

    A pak si jeste nadhodil sam sebe. Give a dog a bone! :-)

    Nicmene davam plus.

    p.s. Duchody i dokonce teplousi/gender se tu asi cyklicky resi, ale co ti pejsci? Who will think about them dagz?! :-D

    p.s.2 - Jestli me vykopnes z Top10, tak se budu velice mracit. :)))
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    18.8.2022 23:12 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ale kdež! Kdybych tě byl blokoval (rozuměj měl za pako), tak bych o tvém blogpostu ani nevěděl. Jenom jsem si nedokázal odepřít tu škodolibou radost jak vyprudím z letargie své někdejší fanoušky.
    Glee avatar 18.8.2022 23:35 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Mozna si me ne uplne pochopil, ale jsem znam tim, jak pisi v tajenkach a nesmyslech. Vlastne ani nevim, na kterej puntik jsi miril, ale je to asi burt.

    Jinak to vidim podobne s tebou, ale kazdopadne se musim zastat Maxe (nebudu linkovat, ty to nepotrebujes), kde Max shrnuje, ze sis z ABC udelal znovu ventilacku. A souhlasim s Maxem, ze je to bre. Key Takeaway: Flushing Meadows.

    Ze ti to poslouzi jeste jako poznamky do budoucna je samozrejme dobra pointa, o tom zadna.

    Nuze nejspise znova zalezu do stinu a pockam, az zas nejaka velmoc si bude hrat na dobraka. Ale to nebudu cpat sem. Hoj!
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    18.8.2022 23:45 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    S Maxem chodíme občas na pivo, takže ví moc dobře jaký jsem, kdy si dělám srandu a kdy to myslím vážně.
    Glee avatar 18.8.2022 23:51 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jasan! Akorat co chlastate za pivo? Snad ne Ostravar? Sice bych Cernou Baru dal (jinak), ale... :-)
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    19.8.2022 00:09 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    To je fuk. Společnost není uzavřená, záleží jen na tom jak to vychází Maxovi. To víš, my co tyjeme ze státní kasy, jak si někteří volové myslí, se umíme přizpůsobit.
    Glee avatar 19.8.2022 01:10 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Umim si predstavit, jak Odin/Mayhem/Loki maj nad posteli tvuj obraz, idealne ve stylu expresionismu, aby to bylo ve spravnem kontrastu toho krucifixu hned vedle.

    Společnost není uzavřená

    Hehe, Ostrava neni prazskejm kurvam pristupna. :-D
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    19.8.2022 11:38 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Co má naše příležitostná stolní společnost společného s Ostravou?
    Glee avatar 20.8.2022 23:10 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Trebas ten fakt, ze jsem netusil, ze jses uz 14 let v Praze? Mozna jsi to tu nekde kdysi zminil, ale tohle neni pro me info, ktere bych si mel nekam ukladat. Pro me nepodstatne.

    Pravda, po precteni tve reakce jsem si vzpomnel, ze Max tu kdysi psal, ze je z, nebo operuje v Praze. Ale i v tomto se mohu mylit.
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    22.8.2022 15:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Nepotřebuješ si nic ukládat. Na to stačí google. Stačí zadat moje příjmení a klíčová slova "linux" a "Praha".
    Glee avatar 23.8.2022 00:17 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tim ukladat mam na mysli v hlave. Kdyz to neni konkretni info, ktere by stalo za to si pamatovat, tak to vetsinou nebyva info, ktere by stalo za to vyhledavat.

    Ale ted uz rozhodne beru v potaz, ze jses v Praglu. Ale hlavne ti tvi "konstruktivni stalkeri" si to uz mozna taky zapamatujou. :-D
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    23.8.2022 10:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Kdyz to neni konkretni info, ktere by stalo za to si pamatovat, tak to vetsinou nebyva info, ktere by stalo za to vyhledavat.

    Tak s tím bych si dovolil nesouhlasit. Proč si měl zasírat hlavu informacemi, které se dají poměrně snadno a rychle dohledat?

    S lidmi, co se mi snažili do hlavy nabušit obsah učebnice, jsem se střetával celou střední školu. To byl mimochodem i důvod, proč mé známky byly jaké byly. Za „nevypracování maturitní otázky” což spočívalo v rešerši několika stran z učebnice, jsem vždy dostal za 5, ale ze zkoušení téhož jsem měl nejhůř za 3. Z toho mohl být na vysvědčení stěží lepší průměr než 4.

    22.8.2022 16:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Gratuluji k návratu na top pozici. LarryL a Péťa Fiedler vdechli nový život skomírající diskuzi pod tvým blogpostem. ;-)
    Glee avatar 23.8.2022 00:19 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Dekuji. Ale ja mluvil o jinem zapisku. ;-)
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    22.8.2022 16:07 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Jo a pejsci už jsou tady taky.

    Glee avatar 23.8.2022 00:21 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jo, bry. Snad jsem ti to tema prilis ne-pred-odcerpal. :-)
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    23.8.2022 07:16 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    To určitě ne. Většina diskutérů se stejně vždycky upne na nějakou marginalitu, aby nemusela přemýšlet o čem je ten blogpost a proč jsem ho psal.
    17.8.2022 10:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ale jo, proč ne, máme svobodu, tak se každý může vyblbnout dle svého gusta (v mezích zákona)... Klidně se může člověk indentifikovat jako stíhačka, proč ne... Třeba vás časem bude víc a uděláte si taky prájd pochod... Respektive asi spíš prájd letecké cvičení? Nechci předjímat, to už nechám na povolanějších...
    17.8.2022 11:09 t@fu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Co vlastne Ales chctel rict? Cet jsem to 2x a porad nic.
    17.8.2022 11:15  _   
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    přišel nám říct, že nemá žádný kamarády, se kterýma by si povídal (v krizi pošle Maxovi SMS), a tak musí zvracet na internet
    Max avatar 17.8.2022 11:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Že se sem snažil nepsat, ale zjistil, že to byla chyba, páč mu to pomáhalo se ventilovat. To je podle mě ok, řekl bych.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    xxxs avatar 17.8.2022 12:11 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    ushaak tvrdil, ze keny je bot. dufam, ze sms ti pise v sulade s tvojim biorytmom. ak by nie, urcite tu bude na lisiaka kontakt. preprogramuje.
    17.8.2022 12:17 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Omyl Maxi. Vysvětlení je v poslední větě, ke které se většina těch tupounů nikdy nedostane, protože má problém se čtením. Všimni si, že nikdy smysluplně nereagují, jenom přes klávesnici vylévají do diskuze hnůj z hlavy.
    17.8.2022 15:24 t@fu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Takze jinymi slovy budes trolit dal a ukajet se na diskuzi i po 10ti letech jo?
    17.8.2022 22:56 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    V době, kdy jsem tu napsal první blízkost, sis ještě cvrnkal do plíny.
    18.8.2022 14:04 t@fu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    To pochybuji, v dobe kdys ty za zazrak vypocetni techniky povazoval C64 ja uz kodil v ukradenem BSD na SM52/12! Ha sachmat GNUtarde!
    18.8.2022 18:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    V době, kdy sis honil ocas na ukradeným BSD mi byly veškeré počítače u zadku.
    18.8.2022 20:19 akilkeledrps
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Rekl ti nekdo nekdy ze jsi milej a pohodovej chlapek? Nebo v mladi jen sikana, pak buzerace a od te doby ti je jen spilano do debilu? :-)
    17.8.2022 15:26 /\lik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    lol, už nadává i maxovi do tupounů
    18.8.2022 12:05 M.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tak i rozbitý hodný jdou přesně 2x denně.
    17.8.2022 11:22 koffryně
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Za mě by to mělo být přesně opačně, lidé s nadprůměrnými příjmy by měli mít progresivně větší důchod na úkor socek, protože ty žádný platby státu neodváděly a celej život ho jen vysávali. Kdo má dnes cca do čtyřiceti tisíc čistýho, tak by měl být jeho důchod krácen a zdaněn. Vůbec nechápu, proč tu dřu jako kikot, když mi stát ukradne 60 prcent z vejplaty a to se mám ještě ze zbytku zabezpečit. A vlastní nemovitost není argument, protože ve vlastní novostavbě za 35 míčů hodlám dožít.
    17.8.2022 12:33 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jedine spravedlive je zrusit, at se kazdy zaridi dle sveho uvazeni a schopnosti. Nekdo bude investovat, nekdo si penize uzije (vzdelani, cestovani, chlast), nekdo si bude moci dovolit treba vice deti. Socky budou mit naopak krasnou motivacni incentivu makat, aby ve stari nechciply hlady.
    18.8.2022 15:10 fdsdfds
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    +1. Na druhou stranu kdyz uz duchod, tak minimalni a vsem stejnej. Duchod nema byt sporeni ale soucast zachranne site.
    18.8.2022 16:03 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    +1

    Nerikal bych tomu duchod, ten by byl proste zrusen. Zustalo by neco jako davka v hmotne nouzi (zivotni minimum). Proste tak, aby clovek nezemrel hlady. To by bylo placeno z minimalni dane... A treba by obyvatele po case dosli k tomu, ze neni potreba toto organizovati statem, ale ze to v pohode zvladne charita a dobrovolne prispevky.
    18.8.2022 17:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    A treba by obyvatele po case dosli k tomu, ze neni potreba toto organizovati statem, ale ze to v pohode zvladne charita a dobrovolne prispevky.
    Kdoví, třeba jo, třeba by to fungovalo. Zbývá už jen někde realizovat experimentální implementaci a změřit výsledky. Případně takových experimentů může být vícero, třeba postupně na větší škále nebo s nějak různými nastavením. Pro pár bohatých lidí by neměl být vůbec problém něco takového realizovat. Pokud budou výsledky dobré, mohlo by to oslovit voliče...
    19.8.2022 10:12 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Situace je velmi jednoducha. Statni vynuceni prerozdelovani odstinuje od trznich signalu, takze zdroje zakonite nejsou alokovany efektivne a podle vule jejich majitelu. Volnotrzni solidarita naopak je svobodna, kdy kazdy rozhoduje sam zda, kolik a kam prispeje. Vytvari to spravne incentivy - lide radi pomahaji detem, starym lidem, ale neradi narkomanum a alkoholikum, coz opet vytvari pozitivni incentivy pro tyto lidi, aby treba zili zdrave, protoze se nebudou moci spolehat na to, ze jim nekdo zaplati zdravotni peci.

    Pokud socialismus tvrdi, ze lide jsou solidarni, neni prece duvod ani z jejich pohledu nenechat to na nich. Pokud stat prerozdeluji vice nez lide jsou ochotni dobrovolne svobodne, pak stat a jiste skupiny z lidi koristi.
    19.8.2022 10:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Situace je velmi jednoducha. Statni vynuceni prerozdelovani odstinuje od trznich signalu, takze zdroje zakonite nejsou alokovany efektivne a podle vule jejich majitelu. Volnotrzni solidarita naopak je svobodna (...)
    Tyhle řeči mě absolutně nezajímají, to je jenom bezcenná vata. O krásném svobodném volném trhu a zlém socialismu může kdokoli vykládat úplně cokoli a může to být pravda, ale taky nemusí. Dokud mi neukážeš nějaký čísla nebo jiné závěry, které jsi naměřil v reálném světě, je to naprosto bezcenné. Jsi jako firma, která desítky let básní o skvělém produktu, který uvede na trh, pokud ji investoři dají své peníze (voliči hlasy), ale dosud nepředvedla vůbec nic. A už ukážeš prototyp, který bude fungovat tak skvěle, jak tvrdíš, tak dostaneš hlas.
    19.8.2022 10:33 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tyhle řeči mě absolutně nezajímají, to je jenom bezcenná vata.
    Ne, neni to vata. To, ze stavajici system je zalozen na vynucenen prerozdelovani zdroju, je pravda. To, ze volnotrzni system je zalozen na svobodnem nakladani se zdroji, je take pravda. Co je na tom nepochopitelneho?
    Dokud mi neukážeš nějaký čísla nebo jiné závěry, které jsi naměřil v reálném světě, je to naprosto bezcenné.
    To, jak dopada centralni planovani a statni spolecnosti, vidime empiricky na spouste prikladu. I to, ze jakakoliv dotace odstinuje trzni signaly, vede k neefektivite a plytvani zdroji.
    který bude fungovat tak skvěle, jak tvrdíš
    Ja se nebavim o nejakem bigbangu na ankap, ale o postupnem zestihlovani a orezavani statu! Problem je uz jen to, ze predstava o tom, co znamena, ze system funguje, se proste lisi. Pro nejakou socku je fungujici system ten, ktery ma stedry socialni system. Pro mne je fungujici system ten, ktery je volnotrzni. Proto jsou tak dulezite ideologicke a fundamentalni rozdily: jeden system je zalozen na koristeni z povinne prerozdelovanych zdroju, druhy system je zalozen na svobodnem nakladani se svymi zdroji!
    19.8.2022 11:37 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    To, ze volnotrzni system je zalozen na svobodnem nakladani se zdroji, je take pravda.
    Na papíře to jistě pravda je, papír snese všechno.
    To, jak dopada centralni planovani a statni spolecnosti, vidime empiricky na spouste prikladu.
    Ano, funguje to relativně poměrně dobře, dokonce i ty USA do nějaké míry centrálně plánují, dokonce například na Aljašce mají UBI :-D A třeba státy ve Skandinávii jsou poměrně hodně socialistické, ale přesto se navzdory tvým teoriím stále odmítají prpadnout do chudoby nebo nějaké jiné katastrofy. Co se týče centrálního plánování, to zjevně funguje, vzhledem k tomu, že naprostá většina firem včetně těch, které mají velikost malých státu, plánuje centrálně, a přesto se nezhroutí.

    Pozn. tohle nemá být nějaká reklama na socialismus nebo centrální plánování ekonomiky, pouze popisuju vlastnosti reálně fungujících systémů, které mají kromě tržních principů víceméně všechny do nějaké míry socialismus a centrální plánování.
    Pro mne je fungujici system ten, ktery je volnotrzni.
    Na mě to dělá dojem, že vlastně moc nevíš, jaké vlastnosti od toho systému očekávat, pouze slepě prosazuješ ideologii, o které jsi přesvědčen, že je jediná morálně správná. Přijde mi, že ti vůbec nedochází, že pokud chceš někoho přesvědčit, aby tvůj systém (demokraticky) podporoval, musí ten člověk z toho taky něco mít. Pokud z toho máš něco pouze ty, pak nemá smysl, abys takový systém propagoval demokraticky.
    18.8.2022 17:19 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Zrušiť dôchodky podnikateľom, keďže z ušetrených odvodov financujú svoej nezmysly.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    18.8.2022 20:23 Nebud socka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ja treba financuji svoji manzelku protoze odvody ji z vejplaty udelaji frasku…
    17.8.2022 11:36 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Napsat, ze na tvoje starecky rozumy uz neni zvedava ani tvoje zena, natoz tvoje deti, by bohate stacilo.
    17.8.2022 15:21 iBeran
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ma je zavreny ve sklepe a nuti jim linux i kdyz chteji Mac.
    Max avatar 17.8.2022 12:19 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Mám v některých případech dost pravičácké názory, ale ve spoustě věcech zase dost liberální. A tím je i otázka důchodového systému.
    Podle mě není nic lepšího, než průběžný systém.
    Spořením si člověk nepomůže, inflace to všechno sežere. Když to nesežere inflace, může to sežrat měnová reforma, či jiné věci. Případů je mnoho a když se podíváme do minulosti, tak ty průsery nejsou v nějak dlouhých intervalech. Je tedy dost pravděpodobné, že se zase něco posere.
    Pokud stát bude třeba dorovnávat inflaci, tak jsme ale zase tam, kde jsme byli. Navíc to bude docela plýtvání.
    Z ekonomického hlediska je nejlepší, když prachy tečkou, nějaké spoření apod. jsou silně nerentabilní hlouposti. Někdo může namítnout, že na pozadí ty prachy tečou, což bude mít pravdu, ale budou téci jen pro toho, kdo se o ně stará, pro vlastníka nepotečou.

    Investování zní jako super věc, ale je třeba brát v úvahu, že spousta lidí na to nemá, nehledě na rizikovost. A předhazovat je někomu dalšímu by byl další problém. Je to jako v každém jiném odvětví. Těžko můžeme po každém chtít například znalost PC, aby si vše sám opravil, těžko můžeme po někom chtít mít prvotřídní finanční gramotnost a jasnou představu s investicemi a cashflow. V něčem musí pomáhat firmy, v něčem stát.

    Celá sranda kolem toho, že průběžný důchodový systém zkolabuje, se opírá jen o Husákovy děti, co mají jít do důchodu. Byla to uměle zvednutá populace. Jenomže takto to podle mě nelze brát. Vše závisí na zaměstnanosti, na ekonomice daného státu a na spoustě dalších věcí. Nezávisí to ani na tom, kolik dětí se u nás narodí, stačí jen příchod externích pracovníků do ČR a jdeme ekonomicky nahoru. Když se podíváme na posledních 6 let, tak to byl obrovský růst všeho, ani dnes to nevypadá vůbec zle.
    Celý selský rozum kolem Husákových dětí pak plodí nesmyslné představy a požadavky. Zrovna nedávno jsem v jedné diskusi narazil na týpka, který byl proti tomu dát bezdětné ženě důchod, protože nemá dítě, které by jí vydělávalo na důchod. Jsou to naprosté absurdity.

    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.8.2022 12:29 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Podle mě není nic lepšího, než průběžný systém.
    Zklamals. Co treba osobni odpovednost a svoboda nakladat si se svymi prostredky?
    Spořením si člověk nepomůže, inflace to všechno sežere. Když to nesežere inflace, může to sežrat měnová reforma, či jiné věci. Případů je mnoho a když se podíváme do minulosti, tak ty průsery nejsou v nějak dlouhých intervalech. Je tedy dost pravděpodobné, že se zase něco posere.
    Inflaci do velke miry zpusobuje stat a jeho centralni banka, ktera v ramci inflacniho frakcniho bankovnictvi cili na 2% inflaci. Jinymi slovy i za bezneho rezimu se ozebracuji a okradaji lide, kteri spori, coz zvysuje prerozdelovani.

    Dalsi vec je, ze penize, ktere platim na duchodove (socialni) pojisteni by proste mely patrit danemu poplatniku. At si kazdy setri ci investuje podle sveho. Jsou lide, kteri vedi, ze se duchodoveho veku nedoziji. Proc nedat lidem svobodu nakladat si s penezi po svem?
    Investování zní jako super věc, ale je třeba brát v úvahu, že spousta lidí na to nemá, nehledě na rizikovost. A předhazovat je někomu dalšímu by byl další problém.
    Poslouchas se vubec? Takze lidem je treba vzit jejich penize, protoze nemaji kapacitu na to, aby se zaridili sami a podle sveho uvazeni?

    S husakovymi detmi souhlasim, je to bezprecedentni experiment na lidech, ktery akorat pridelal problemy do budoucna.
    Max avatar 17.8.2022 12:50 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Je to stejný jako s pojištěním, se zdravotnictvím a s dalšími věcmi. Na vzor se můžeš podívat do USA, Itálie a do spoustě jiných států, jak to pak dopadá z širšího hlediska.
    Všechny sociální programy jsou nevýhodné pro konkrétní lidi. To je myslím jasné. Mně osobně sociální ani zdravotní pojištění nevadí. A pokud je někdo dostatečně finančně gramotný, investuje apod., prostě člověk, co se umí sám o sebe na věky postarat, tak mu těch pár korun zase nemůže chybět, protože nemá problém si je vykrýt vlastními investicemi, ne? :)
    Zdar Max
    PS: to s tím braním peněz píšeš, jako by ti vzali všechno, ale oni ti vezmou jen malinkatou částku...
    Měl jsem sen ... :(
    17.8.2022 13:31 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Je to stejný jako s pojištěním, se zdravotnictvím a s dalšími věcmi. Na vzor se můžeš podívat do USA, Itálie a do spoustě jiných států, jak to pak dopadá z širšího hlediska.
    Jak to dopada? Nerozumim. Jakoze v USA je zdravotnictvi drahe i pro stat? Ano, protoze existuje brutalni mnozstvi regulaci a ruzne derivaty obama care.
    A pokud je někdo dostatečně finančně gramotný, investuje apod., prostě člověk, co se umí sám o sebe na věky postarat, tak mu těch pár korun zase nemůže chybět, protože nemá problém si je vykrýt vlastními investicemi, ne?
    Pokud se podivas na vysi odvodu zamestnance (i co plati zamestnavatel) je to obrovsky podil prijmu. Ale i kdyby ne, tak jde o princip.
    to s tím braním peněz píšeš, jako by ti vzali všechno, ale oni ti vezmou jen malinkatou částku
    Malinkatou? Vzdyt uz ani nevim kolik milionu jsem napcal jen jako fyzicka osoba statu. Za firmy to ani z hlavy nevim.

    Nejde o konkretni castky, jde o princip.
    17.8.2022 13:39 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Kde jsi byl uplynulé dva roky, že ti pořád nedošlo jak marná je tvoje snaha?

    Tvoje přání, aby se dodržovaly nějaké spravedlivé principy, je stejně naivní, jako komunistická víra v ideálního člověka. Tím, že nedokážeš hledat reálná řešení akorát klesáš na úroveň těch mentálních prosťáčků co se nedokážou vyrovnat s tím, že bůh není a všichni lidé nejsou stejní.
    17.8.2022 13:56 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ja jako minarchista prezentuji nejaky ideal a kazdy krucek, o ktery se k nemu priblizim, je pro mne pozitivni. Netrvam na absolutni deinstalaci statu, ale kazde jeho kompromisni omezeni je pro mne dobre.
    Kde jsi byl uplynulé dva roky, že ti pořád nedošlo jak marná je tvoje snaha?
    Marna neni. Sam jsem presvedcil hodne lidi o tom, jak se stat chova, ze je nepratelsky k lidem, ze prerozdelovani je spatne, atd. V me socialni bubline (skupine) se rozhodne po covidovem divadle nazory presunuly lepsim smerem ku osobni svobode a volnemu trhu. Take vidim, ze spousta lidi se presouva do "sede" ekonomiky jako za bolsevika. :-D
    17.8.2022 14:07 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    ale kazde jeho kompromisni omezeni je pro mne dobre
    To není pravda, každé ne. Majetkové zákony a jejich vymáhání obvykle lidi jako ty naopak chtějí upeňovat, nebo dokonce rozšiřovat.

    Čímž neříkám, že jsem proti majetkovým právům, nejsem nějaký socialista, který by zrušil vlastnictví, pouze poukazuju, že chceš ořezávat selektivně jenom určité části státu.
    Glee avatar 18.8.2022 23:07 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Souhlasim, ale popletl jsi pojem - socialista. Zis iz not wot dey dooo. To delaj oldskul komari a takovi uz (az na kibuce a i tam je to o necem jinym) prakticky uz skoro nejsou.
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    Max avatar 17.8.2022 13:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    To skoro zní, jako by jsi chtěl, aby byl svět spravedlivý :D.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.8.2022 17:24 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Pretože využívaš majetky štátu. Cesty, inžinierske siete. Chceš platiť poplatky za využívanie daných ciest ? Garantujem ti, že pri minimálnom štáte prídeš o oveľa viac peňazi ako keď zaplatíš štátu. Keďže štát ma regulované poplatky nie ako súkromný subjekt.

    Ja už tomu rozumiem. Ty neznešieš poriadok. Potrebuješ chaos aby si ešte viac zbohatol.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    18.8.2022 17:52 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Keďže štát ma regulované poplatky nie ako súkromný subjekt
    Stat suverenne bez ohledu na cokoliv urcuje poplatky, napriklad, za dalnicni znamku. Firma suverenne bez ohledu na cokoliv urcuje poplatky, napriklad, za dalnicni znamku. Najdi pet rozdilu.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 18:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    demokratickém státě mají občané nějaký vliv na to, co a jak s tou dálniční známkou nebo dálnicí vůbec.

    Firma? Pokud to není např. spotřebitelské družstvo, smolík pacholík.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 19:50 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    V demokratickem state si obcane odhlasuji kolik je taxa za pouziti dalnice. Kdy naposledy jsi ty o necem takovem mel vubec moznost hlasovat?

    U firemniho produktu muze kdokoliv hlasovat kdykoliv a treba i opakovane, a to vlastni penezenkou.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 20:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    V demokratickem state si obcane odhlasuji kolik je taxa za pouziti dalnice. Kdy naposledy jsi ty o necem takovem mel vubec moznost hlasovat?

    Demokratičnost je nějaké spektrum.

    V zastupitelské demokracii je to jedno z mnoha témat ve volbách… a zjevně jsem byl přehlasován.

    U firemniho produktu muze kdokoliv hlasovat kdykoliv a treba i opakovane, a to vlastni penezenkou.

    Zrovna mýtné u cest to není zrovna moc dobrý příklad, protože je tu jisté povědomí, jakou má tradici spojenou s vydíráním i v populární kultuře („troll pod mostem“).

    A pak to má takové ty praktické problémy jako fungování hasičů (a nemusí to být hned vydírání, jaké provozoval Crassus, ale prostá logistika), záchranky atd.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 21:17 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Zase se ukazuje intelektualni uroven volnotrhovcu. Nejvetsim problemem demokracie, ktery si dokazou predstavit je vyse poplatku za dalnice nebo parkovani zdarma ve meste.
    17.8.2022 12:54 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Zas ten mýtus Husákových dětí…

    Tak především. Stávající situace je daná souhrou několika faktorů a neřeší se jen u nás.

    Populační nárůst započal již v průběhu 60. let je důsledek toho, že začaly dospívat ročníky narozené po válce, které neprobral už žádný válečný konflikt!

    Ti co tak „zatěžují” současný důchodový systém, patří do generace mého otce (roč. 1936). Ta dosáhla plnoletosti roku 1953. Naši se brali r. 1958 (máti je o 4 roky mladší) a prvního potomka měli až v roce 1962 kdy si to konečně mohli dovolit.

    Pokles porodnosti po roce 1989 byl způsoben totální ekonomickou změnou. To byla pro změnu moje generace, které se to týká. Ti, co v té době měli po VŠ a nebyli hloupí, využili situace a odložili založení rodiny na později. Já byl tehdy ovšem vyoraná myš plná ideálů, která – díky výše zmíněnému předstihu – kolem sebe viděla do jakých sraček se všichni kolem bezhlavě a dobrovolně ženou. Z těch, co to chtěli dělat poctivě už dnes dělá byznys jen málokdo. Zůstali většinou jen ti, co neměli skrupule, a své „podnikání” rozjeli díky úvěrům z bank co nikdy nesplatili, a pak alibisticky zneužívali kdejaké díry v legislativě, jen aby ojebali státní kasu.

    V době, kdy jsem psal svůj blogpost o sociálním důchodovém systému otec stále ještě na plný úvazek pracoval a dělal až do roku 2016. A ne jako kancelářská krysa. Do svých 80 let pendloval po všech čertech jako revizní technik Hutních Montáží – klasický „kurvič mezd”. Není v téhle zemi žádná větší stavba, na které by se do té doby v minulosti nepodílel. Elektrárny, rypadla, vysílače, dálniční mosty a naposledy plavební komora na Gabčíkovu. Teď je mu 86 a minulý týden skončil s nějakou infekcí ve špitále – podle mne je to důsledek toho debilního čtvrtého očkování proti kovidu, na které krátce předtím disciplinovaně napochodoval.

    18.8.2022 21:23 jbv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Populační nárůst započal již v průběhu 60. let je důsledek toho, že začaly dospívat ročníky narozené po válce, které neprobral už žádný válečný konflikt!

    Nebo to byl spíš typický důsledek skokového zlepšení lékařské péče a snížení dětské úmrtnosti na které společnost reaguje v dalších generacích nižším počtem dětí v rodině, jak se učí děti na základce. Ale tak chápu, že ty jako produkt socialistické výchovy tohle nemůžeš vědět.
    19.8.2022 11:39 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tak především. Stávající situace je daná souhrou několika faktorů a neřeší se jen u nás.

    Asi tak.

    20.8.2022 04:40 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Palec nahoru, s tím se ztotožňuju.
    17.8.2022 12:21 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Nastineny duchodovy system je jen hloupa hra s cisly a penezi, ktere ti (statu) nepatri!

    Proc to nezrusit uplne? Lidem zustanou penize v kapse, kazdy se muze na stari zabezpecit tak, jak sam chce. A pokud zemre hlady? Jeho vec, at se stara jeho rodina! Stavajici system je jen cerna dira na penize, ktera se rok od roku prodrazuje, slouzi jako nastroj predvolebnich darecku a je do budoucna neudrzitelna!!!
    17.8.2022 12:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tvoje představa je zcela mimo mísu, jelikož zcela opomíjí tisíce mentálně chorých podtržítek s komunistickým smýšlením, které z etického hlediska není možné nechat chcípnout hlady bez zdravotní péče, i kdyby si to tisíckrát zasloužily.
    17.8.2022 13:24 koffryně
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    z etického hlediska není možné nechat chcípnout

    proč?
    17.8.2022 13:34 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    17.8.2022 13:40 ASDF
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    něco ze své hlavy bys neměl?
    17.8.2022 14:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ty jsi nějak mentálně postižený, že potřebuješ aby se ti pořád dokola vysvětlovalo něco jak malému děcku? V takovém případě by sis měl tedy dávat velký pozor, protože takoví jako ty půjdou ze hry jako první pokud se opět dostanou k veslu zastánci eugeniky a přírodního výběru.
    17.8.2022 14:20 GGG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ulevil sis? Můžeš se konečně soustředit na práci, blbečku? :-D
    17.8.2022 14:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Rozhodně líp než ty, babráku.
    17.8.2022 13:38 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Neopomiji. Muj system, ktery znamena absolutni svobodu nakladat se svymi prostredky, krasne nastavuje incentivy. Neboj, podtrzitko by se rychle adaptovalo a zacalo makat, aby prezilo a udrzelo si nejaky standard. Dale lide jsou prirozene solidarni a pomahat druhym dela dobre, takze tim, ze budou mit vice zdroju, ktere jim stat nesebere, budou moci svobodne davat penize na charitu, ktera ma pro ne relevanci a smysl (= daleko racionalnejsi alokace zdroju nez provadi stat).

    17.8.2022 13:42 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    17.8.2022 14:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Muj system, ktery znamena absolutni svobodu nakladat se svymi prostredky, krasne nastavuje incentivy.
    Rofl no to určitě. V tvém systému poctivě pracující člověk třeba klidně celý život produkuje hodnoty a je rád, že se uživí, zatímco korporátní vyžírka, která žádnou reálnou prací dělat neumí, dostane násobek, a pak "spravuje majetky" (= nedělá nic). To jsou opravdu skvělé incentivy :-D

    Jediná otázka ohledně tvého systému je, jestli by způsobil nějakou šílenou krvavou marxistickou nebo podobnou revoluci už za rok nebo až za dva...
    17.8.2022 14:05 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Rofl no to určitě. V tvém systému poctivě pracující člověk třeba klidně celý život produkuje hodnoty a je rád, že se uživí, zatímco korporátní vyžírka, která žádnou reálnou prací dělat neumí, dostane násobek, a pak "spravuje majetky" (= nedělá nic). To jsou opravdu skvělé incentivy
    Jakoze za stavajiciho systemu tento tebou popsany stav nenastava? :-D Nastava!
    Jediná otázka ohledně tvého systému je, jestli by způsobil nějakou šílenou krvavou marxistickou nebo podobnou revoluci už za rok nebo až za dva...
    Pro to nemas data. Mira svobody bude vetsi, i mira osobni odpovednosti... A samozrejme si kazdy bude platit bezpecnostni agenturu a nosit zbran. ;-) Ne, vazne, zmena je potrebna udelat postupne. Bylo by to nefer treba ke stavajicim duchodcum, atd. Bohuzel socialismus napachal velke skody a oprava chvili potrva.
    17.8.2022 14:10 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Pro to nemas data. Mira svobody bude vetsi, i mira osobni odpovednosti...
    A tohle je přesně problém se všemi vámi pravo-levými ideologisty. Je mi úplně jedno, jestli se jedná o minarchistu nebo marxistu, všichni děláte stejnou chybu: Deklarujete vlastnosti systému, a to dopředu, dokonce klidně i než ten systém vůbec existuje!

    Vlastnosti systému se nemají deklarovat v nějakých manifestech vycucaných z prstu ideologem. Vlastnosti systému se mají měřit.
    17.8.2022 14:06 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Není to spíš tak, že my do důchodu půjdem až za hodně dlouho, ale ty už to máš za pár, tak se ti teď nechce systém měnit, ale naopak chceš pro šedesátníky zajistit průměrnou mzdu, ať to zaplatí pubertální podtržítka?
    17.8.2022 14:16 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Přiznej se, že jsi ten blogpost nečetl, viď? Jinak bys totiž věděl, že základní podmínkou mnou navrhovaného systému je, že se musí každý rozhodnout, jestli upřednostní plat, nebo důchod.

    V současné době je průměrný medián mez 32 tisíc Kč – hrubého. Tedy dle mého návrhu by byla výše důchodu 26 tisíc Kč. Posuď sám, co by pro tebe bylo výhodnější.

    17.8.2022 14:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Zatímco stávající medián důchodu je o víc 10 tisíc míň než co píšeš. Takže se celkově jedná o zvýšení, výhodné hlavně pro lidi co půjdou do důchodu brzo (pak systém zkolabuje). Navíc by mě zajímalo jak pomůže našemu státu povinné vyřazení důchodců z pracovního procesu při skoro nulové nezaměstnanosti?
    17.8.2022 15:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    A tím ses pokusil sdělit co? Můj mozek totiž není geniální dost na to, aby to pochopil.
    18.8.2022 20:25 Klaus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Nemusis ovladat vse, treba ekonimika ti proste nejde. Se s tim smir :-)
    18.8.2022 21:45 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    To je možné, ale žebrat nechodím, vše co jsem chtěl mám a spím dobře.
    18.8.2022 23:33 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Máš jen štěstí, že žiješ v čechách, jinak by tě pivko stálo víc než výplata z lukrativní práce ve sklepě univerzity a brečel bys tady jako třeba volnotrhovci, co utratí všechny prachy za daně.
    19.8.2022 11:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Máš jen štěstí, že žiješ v čechách, jinak by tě pivko stálo víc než výplata z lukrativní práce ve sklepě univerzity a brečel bys tady jako třeba volnotrhovci, co utratí všechny prachy za daně.

    Ani bych neřekl, protože jinde bych z té výplaty kromě sponzorského daru a zaplacení tisku utáhl i zafinancování dotisku a nemusel spoléhat na to, že se na něj zájemci složí přes hithit.com

    Max avatar 17.8.2022 13:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Pořád jsem nikde nenašel důvod, proč je to do budoucna neudržitelné? Jediný argument byl Husákovy děti, na čemž jsme se všichni shodli, že je to hloupost. Takže proč? Protože ekonomika roste a maká čím dál víc lidí? :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.8.2022 13:15 Bohorovec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Protože stát rozdává víc než vybere? To lze pak vyřešit jen větším braním, že.
    Max avatar 17.8.2022 13:27 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Takže když máme deficitní rozpočet, tak zrušíme důchody, protože je to asi první na ráně, a problem solved? Nebo jak to mám chápat? :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.8.2022 13:57 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Vse, kde se usetri, je dobre. Jde o princip.
    17.8.2022 14:01 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ehm. Pokud se nemýlím, tak úspory, jsou velice oblíbená záminka k ořezávání osobních svobod.
    17.8.2022 14:00 Bohorovec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Protože je to největší výdajová položka a díky stálému přidávání jen roste. A v brzké době i bez toho přidávání vzroste obludně (to jsou ty husákovy děti). Proto je tu ostatně tahle debata, kdyby to fungovalo, tak se nic řešit nemusí :)

    A nějací přistěhovalci nic nevyřeší, za prvé tu není tolik práce a už vůbec né tolik míst k bydlení, přistěhovalec těžko půjde do vesnice do Sudet.

    Takže jednotná dávka důchodu se zdá jako zajímavá reforma, pokud chceme zachovat alespoň nějaký sociální stát.
    17.8.2022 13:42 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Duchody se neustale prodrazuji valorizaci ze zakona a diky predvolebnim dareckum. Snizuje se v case stale zasluhovost a narusta jednotna slozka => ergo to smeruje k jednotne davce, kdy vyse predchozich prijmu a odvodu nehraje jiz takovou roli. Take pocet duchodcu roste, dozivaji se dele. Dlouhobe je socialni pojisteni v deficitu (nepokryje ani vydaje na duchody, stat to musi "dotovat" z jinych dani ci dluhem). Takze pokud udrzitelnost definujeme tak, ze prumerny duchod bude stacit na rozumny zivot stareho cloveka, vychazi nam, ze bud se bude zvysovat vek odchodu, navysovat odvody na socialni ci jine dane, ci navysovat zadluzeni...

    Myslim si, ze i pokud stavajici reliktni system zachovan zustane, pujde to smerem ke snizovani vyse prumerne davky. Clovek bude nucen se i tak zabezpecit sam za sebe, aby zil nejakym standardem.
    17.8.2022 23:39 jbv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Duchody se neustale prodrazuji valorizaci ze zakona a diky predvolebnim dareckum. Snizuje se v case stale zasluhovost a narusta jednotna slozka => ergo to smeruje k jednotne davce, kdy vyse predchozich prijmu a odvodu nehraje jiz takovou roli.
    Stávající zákony k tomu právě vůbec nesměřují. Je vidět, že místo mozku máš jen ideologická dogmata.
    17.8.2022 23:36 jbv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Neudržitelné je z důvodu, že už dnes je velká část důchodců pod úrovní chudoby i přes obrovské náklady ze státního rozpočtu. IMHO se budou muset důchody víc srovnat, aby se polovina důchodců nepropadla do chudoby (aby se průměr a medián co nejvíc srovnaly). Třeba dneska všechno kromě povinných valorizací nesmyslně nevalorizuje celý důchod, ale jen jeho zásluhovou část. Budeme si muset rozhodnout jestli důchod je tu od toho, aby si třetina populace udržela co nejvyšší životní standard i po odchodu do důchodu nebo jsou tu důchody k tomu, aby nikdo netrpěl hladem a bezdomovectvím.
    17.8.2022 14:37 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Nemuzes spravedlive zrusit duchody pro lidi, kteri cely zivot odvadeli na socialku celkem 31,5 % vyměřovacího základu, přičemž 6,5 % si platí sami a 24,8 % za ně odvádí jejich zaměstnavatel a tudiz nemeli z ceho usporit.

    Takze vsem vratit socialku*kombinovana_inflace. A az pak at si kazdy hraje sam na sebe.
    17.8.2022 16:55 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    To mas pravdu ze to spravedlive udelat nepujde

    A vypada to ze my budeme ta generace ktera to odskace

    Tady maji lidi asi vyssi platy takze to pro ne zas takovy problem nebude. Ale dovedu si predstavit ze clovek s prumernou mzdou toho moc nenasetri po celozivotich odvodech na socialku na tom bude spatne
    Fluttershy, yay! avatar 17.8.2022 14:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.8.2022 14:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Stačí letmý pohled na tuto diskuzi, aby mou duši zaplavil pocit klidu a míru, protože z takového podhoubí žádná konkurence, která by mohla ohrozit mou pozici, nevyroste.
    17.8.2022 19:24 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Paráda, aspoň je vidět, že mladí mají ambice a nechtějí se zašívat ve sklepě univerzity nebo na úřadě jako komoušema vychované generace :-)
    18.8.2022 06:40 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Problém je, že nemají žádné ambice, a bojí se dělat cokoliv z čeho smrdí práce a případný neúspěch. Jsou to ustrašené sračky, co se bojí prohrávat a nechápou, že čas od času se musí do rizika jít.
    18.8.2022 15:18 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Mas pravdu, ze dost lidi z dnesni generace je ustrasenych a zmekcilych. Na druhou stranu cest vyjimkam. Na nas je vychovat sve potomky, aby srackami nebyli.
    A jakym zpusobem se toho snazis dosahnout?
    18.8.2022 16:06 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Exempla trahunt. Pestuji v potomstvu spravne hodnoty, dle moznosti je nenasilne zapojuji do prace (okolo hospodarstvi, lesa). Neni s tim problem, maji k tomu vztah a delaji to radi. Snazim se byt pratelsky a ferovy a zasadovy. Je dulezite, aby vedeli, ze bohatstvi a zdroje jsou uzasna vec, ale ze to neni a sakra nebylo zadarmo...
    18.8.2022 17:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Je dulezite, aby vedeli, ze bohatstvi a zdroje jsou uzasna vec, ale ze to neni a sakra nebylo zadarmo...
    Jak nebylo zadarmo? Furt jsi tady psal o dědictví, což je zadarmo. A pokud svůj majetek odkážeš dětem, taky to budou mít zadarmo, nebo alespoň velmi levně...
    19.8.2022 10:15 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ne, nebylo zadarmo. Moji predci museli tvrde pracovat. Po vyvlastneni museli moji rodice i ja tvrde pracovat. Po revoluci se zacalo podnikat, opet tvrda drina. Restituce a dedictvi prisly az pozdeji.

    Jisteze svuj majetek odkazu potomstvu a ano, budou to mit zadarmo, ale je dobre, aby vedeli, ze pro jejich predky to nebylo zadarmo. Majetku po predcich je treba si vazit.
    19.8.2022 10:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ok, takže jinými slovy tvrdá práce nastala pouze kvůli komoušům a jejich znárodňování, jinak bys dostal zdarma velký majetek v rámci dědictví.
    19.8.2022 11:17 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ne, i kdyby ke statnimu ukradeni majetku nedoslo a jelo by se dal, byla by to tvrda prace v zemedelstvi, lese, okolo dobytka a sprave pozemku a rybniku. Takze ne, makalo by se tak jako tak. :-D
    19.8.2022 11:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Dobře, práce v zemědělství tvrdá je, to nezpochybňuju, stále tam ale vidím obdržení velkého majetku zcela zdarma.

    Což jako neříkám, že je nutně špatně, taky jsem nejaký ten majetek od rodičů obdržel, ale prostě není možné se tvářit, že v tom systému existují rovné příležitosti - to zjevně není pravda, jeden začíná na nule a druhý začíná na hektarech polí, lesů a rybníků, které získal zdarma bez jakékoli snahy (resp. maximálně prošel dědickým řízením).

    Vychází mi, že tedy dost dobře nemůžeš kritizovat třeba sociální systém na základě toho, že někdo dostává něco zdarma bez vlastní snahy.
    19.8.2022 19:56 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Kdybys opravdu pracoval v zemědělství, tak bys věděl, že to rozhodně není tvrdá práce, ale spíš hodně časově náročná práce. Prakticky všechno co píšeš potřebuje malou, ale trvalou údržbu. Takže můžeš bez problémů tvrdě makat 2-4h za den, ale problém je v tom, že to máš rozložené do celého dne, takže nic jiného nestihneš. Hodně si zamakáš jen nárazově třeba při žních.
    18.8.2022 17:25 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    To sú pekne nehodnoty.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    19.8.2022 10:15 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Co je na tom nehodnota?
    19.8.2022 11:08 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Spýtaj sa volného trhu.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    19.8.2022 11:20 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Kdyz mas tu drzost rikat, ze detem vstepuji spatne hodnoty, tak se laskave vyjadri bezzemku.
    19.8.2022 10:24 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Deti si musi jasne uvedomit, ze se ztratou rodici indoktrinovane viry se take muze vyparit jejich dedictvi.
    19.8.2022 11:09 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Možno niekedy zistia, že : "Majetky sú nepodstatné.".

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    19.8.2022 11:19 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jsi hlupak, toto je prece naprosto subjektivni! Nekomu staci malo, nekdo chce hodne. Ale prijdes ty s tim, ze arbitrarne reknes, ze majetek je nepodstatny. Pro nekoho je to smysl zivota a je to stejne legitmni, jako ze u jineho je to treba dobre jidlo, starost o psy nebo spokojena rodina. :-D
    18.8.2022 20:28 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    17.8.2022 14:32 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    že je to víc jak 11 let
    "víc jak", to je nejaka retardovana forma "víc než"?
    17.8.2022 14:47 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Kdyby tohle byla jediná retardovaná část, bylo by to dobré ;-)
    Po dlouhé době konečně dobrý blog. Snad v tom budeš pokračovat.
    17.8.2022 17:40 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    +1 jeho blogy jsou porad za tradicni hodnoty!
    17.8.2022 20:01 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tak jsem to dočetl až sem a jako Husákovo dítě (udajně narozeno z důvodu zavřených hranic) musím zodpovědně říct, že to celé mělo minimálně jeden pozitivní aspekt. Jsem díky tomu zase o 15 minut blíž k důchodu.
    17.8.2022 20:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jsem fakt zvědav, na co budeš čekat až se ho dočkáš. Na smrt?
    17.8.2022 21:22 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    To měla být nadsázka, není třeba vždy vše brát doslova.
    17.8.2022 21:22 jbv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tenhle blog mi přijde úplně jak když alkáč se rozhodne přestat pít, pořád chodí kolem svýho oblíbenýho pajzlu a nenápadně kouká dovnitř, ale vždycky odolá. Až jednou si potom řekne, že svět stejně stojí zaprd, zas tam vleze a zapaří tak, že skončí na záchytce. Kapice se taky po pár měsících zase rozjel jak blázen, tak snad neskončí v Bohnicích.
    johny555 avatar 17.8.2022 21:29 johny555 | skóre: 2 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    S přesvědčením, že se raději kousnu do prdele, ...
    ... a mohla bych to vidět? ;-)
    17.8.2022 23:13 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Co říkáte na aktuální debatu o návrhu Pirátů, aby stát poskytoval hygienické potřeby pro ženy zdarma? Gréta a Miriam sice Piráty nesnáší, ale tohle by u nich mohlo být malé plus.
    17.8.2022 22:52 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Diskriminace. Proč by měly být ženy zvýhodněny? Když rovnoprávnost, tak rovnoprávnost. A když populismus, tak genderově vyvážený - pleny zdarma pro všechny, ať už se pochcávají či krvácejí, nebo ne!
    17.8.2022 23:06 Gerbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Třeba že při nedostatku hygienických potřeb chlapi smrdí a jsou zarostlí ale ženy umírají? Tohle má normálně hradit zdravotní pojištění, minimálně v hmotný nouzi.
    18.8.2022 10:09 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Pri nedostatočnej hygiene sa šíria rôzne nákazy a na tie sa dá umrieť tiež. Minimálne mydlo a 10 l vody denne by mali byť k dispozícii každému zdarma!
    Glee avatar 18.8.2022 23:03 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Nevim jeslti to myslis jako ironii, ci ne, ale za me souhlas. Tak jak jsem psal sirsi seznam u tech coklu.

    Ne ze srdecne empatie, ale pudu sebezachovy. (A mych blizkych a statku, atd. heh)
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    Jendа avatar 18.8.2022 10:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    A co jídlo?

    Jako tohle směřuje k UBI, nešlo by to rovnou začít implementovat jako UBI a ne jako padesát různých dávek na náhodné věci, se kterými je strašná administrativa a pak se ještě ukáže, že lidé, co by je potřebovali, nemají znalosti a schopnosti na to si je vyběhat a vůbec si nastudovat o o vlastně mohou žádat (psali na a2larmu).
    17.8.2022 23:29 jbv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Klasická debata o ženských problémech. Nikdo je ke slovu nepustí, ale za to zoufalí muži 40+ mají plnou hubu keců o tom jak by to mělo být :-)
    18.8.2022 06:46 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Krámy se týkají v drtivé většině pouze bab v rozmezí 13-50 let a to jen několik dní cca co měsíc. Tak si vem prášek, a najdi si populistický nesmysl co bude mít širší záběr.
    18.8.2022 09:16 jbv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jak píšu zoufalci si hledaj ještě slabší, aby si měli na kom schladit žáhu. Pro vyhořelý páprdy s krizí středního věku to jsou ženy a nejlíp na portálu, kam ženy nechodí :-)
    18.8.2022 09:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Promiň, ale mohl bys napsat jediný rozumný důvod, proč by měl stát poskytovat hygienické potřeby zdarma pouze ženám? Lidskou společnost netvoří androgenní bytosti se stejnými potřebami a nároky. Někdo se cítí jako chlap někdo jako ženská, ovšem se vším všudy co to sebou přináší. A můj názor je, že tu jsou důležitější věci, které je potřeba rozčísnout než takováto populistická kravina.

    Osobně se domnívám, že tenhle pseudoproblém škodolibě uvítali ti, co by rádi viděli Piráty mimo parlamentní mísu. A zřejmě by nebylo od věci připomenout, že mimo ni nejsou jen proto, že v čele STAN nestály zbabělé skety, jako v případě KDU-ČSL před předchozími parlamentními volbami.

    18.8.2022 09:49 hmmmw | skóre: 1 | blog: hmmmw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Osobně se domnívám, že tenhle pseudoproblém škodolibě uvítali ti, co by rádi viděli Piráty mimo parlamentní mísu. A zřejmě by nebylo od věci připomenout, že mimo ni nejsou jen proto, že v čele STAN nestály zbabělé skety, jako v případě KDU-ČSL před předchozími parlamentními volbami.

    Já piráty dvakrát nemusím, ale kdyby kandidovali samostatně, bezpečně ve sněmovně jsou, nejspíše s podílem přes 10 %. To STAN by doufali v pár židlí na hranici 5 %.
    18.8.2022 21:47 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Nelži si do kapsy a podívej jak dopadlo kroužkování.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 09:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    proč by měl stát poskytovat hygienické potřeby zdarma pouze ženám?

    Menstruační potřeby lidem, kteří menstruují.¹

    Ale proč ne, jenom by to prospělo.

    tenhle pseudoproblém

    Děkujeme za názor a tady máte klíčenku.


    ¹ Shodou okolností mám takového člena rodiny, taková zkušenost by možná vyléčila i některé zdejší chlapáky, kteří nejsou úplní čuráci, i když si nedělám úplně iluze.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Max avatar 18.8.2022 10:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Nedochází mi, co jsi tím myslel. Mohl by jsi to rozvést?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 10:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Co jsem myslel čím?

    Že vedle nemenstruujících žen jsou také lidé, kteří nejsou ženy, ale menstruují?

    příklad jeden a druhý
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 10:29 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    kteří nejsou ženy
    Zkus lepší příklady, odkázal jsi akorát na mentálně postižené ženy. Tou rodinou jsi myslel předpokládám sebe, můžeš vyhlásit sbírku na tampon, něco ti pošlu. Jen mi neříkej, kam si ho budeš zavádět.
    18.8.2022 10:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    ... říká člověk, který se cítí být stíhačkou.

    Btw. intersex není mentální záležitost, ale genetická.
    18.8.2022 10:43 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Opět se mýlíš, cítím se být útočnou helikoptérou. A taky je to genetický, dokaž mi opak.
    18.8.2022 13:29 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Že seš geneticky debilní jasně vidí každý čtenář. Na to není potřeba důkaz. Radši vytáhni další dezinfo narativ. Ještě ses nevyjadřoval k uprchlíkům z Asie nebo Afriky.
    18.8.2022 13:54 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Geneticky debilní jsi akorát ty a tvoje rodina. Doufám, že se někde vymlátí v autě a umřou. Pardon, chcípnou.
    xxxs avatar 18.8.2022 16:05 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    to globalne oteplovanie nerobi ludom dobre.
    18.8.2022 19:27 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ta naivní víra, že je za anonymním nickem pořád jedna a táž osoba mne opravdu fascinuje.
    xxxs avatar 18.8.2022 19:52 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    tou vierou netrpim, iba som reagoval na divny post.
    18.8.2022 21:48 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Však to nebyla jen reakce na tvůj post.
    Max avatar 18.8.2022 10:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Myslel jsem obě dvě zmínky. První jsi vysvětlil, ale pořád nevím, čemu by to prospělo? V čem je aktuálně problém? Myslím to vážně, já se totiž v tomto ohledu pohybuji v docela upřímné společnosti, kde se mluví otevřeně o všem (pms, inkontinence, menstruace, sex...) a nějak si neuvědomuji, komu by to mohlo z mé bubliny pomoci, proto se ptám na jiné bubliny, co je konkrétně za problém a co to vyřeší?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 11:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Představ si, že jsou lidi, kteří nemaj moc prachy. Jako fakt.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 11:18 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tak to jsi mohl rict rovnou, ze jde jen o dalsi zaminku, aby jsi mohl rozdat vic penez. Alespon by jsi si usetril kontroverze s "lidmi co menstruuji".
    Max avatar 18.8.2022 12:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Takže jde jen o rozšíření systému pro pomoc v hmotné nouzi? A aby bylo jisté, že pomoc jde správným směrem, tak se na to zřídí další úřednické posty, co to budou řídit?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 12:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Hleď.

    A aby bylo jisté, že pomoc jde správným směrem, tak se na to zřídí další úřednické posty, co to budou řídit?

    Nevidím pro to žádný důvod. Pokud se stále držím vlákna, on by postačil nanejvýš štempl od lékaře, že dotyčná osoba menstruuje.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xxxs avatar 18.8.2022 12:30 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    ak objektivne niekomu nestacia prachy a osekal vsetko co sa dalo, tak asi davky nie su dostatocne. to neznamena, ze treba dotovat kazdu tupost, staci navysit davky. ak davky su dostatocne a dotycny s nimi nevyjde, tak skor treba opatrovnika, zastupcu, alebo nejakeho poradcu.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 12:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Hleď, to je věc českých politických reálií.

    Ačkoliv je to ještě druhý, také praktický aspekt, a sice že stát (nebo jiná organizace) dokáže tyhle základní produkty hromadně nakupovat levněji než jednotliví maloobchodní zákazníci. Jo a taky tampon tax.

    Tohle jsme tu mimochodem měli: Původně chtěla Alena Schillerová ještě coby ministryně financí za ANO snížit DPH na menstruační pomůcky. Nakonec ale rozhodla jen o nákupu milionů vložek s tím, že část se rozdá. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak to s nimi dopadlo. To je prostě neschopnost.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xxxs avatar 18.8.2022 13:21 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    "že stát (nebo jiná organizace) dokáže tyhle základní produkty hromadně nakupovat levněji než jednotliví maloobchodní zákazníci."

    ty si asi z novsieho matrixu. v tomto starom to tak nefunguje.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 13:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Je pro to i takové odporně znějící slovo, monopson (příp. oligopson).

    Zrovna ve zdravotnictví je v jisté zemi takový problém např. s cenami zvláště léčiv, protože tam sílu státu (nebo ekvivalentních organizací) nevyužívají.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Max avatar 18.8.2022 13:28 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Takže tím zatížíme nejen sociální systém, ale i lékaře? To zní opravdu skvěle.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    xxxs avatar 18.8.2022 13:42 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    o com pises? reagujes na mna?
    Max avatar 18.8.2022 14:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ne, o jeden comment výše, sorry.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Menstruační potřeby lidem, kteří menstruují.
    Jsou si otevřít popcorn :-D
    Gréta avatar 18.8.2022 19:59 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Menstruační potřeby lidem, kteří menstruují

    u chlapa se tomu řiká krvácení z nosu a věčinou nato stačí mokrej ručnik ale hlavně necpat se na záchodky který jako nejsou pro něj by se vyhnul pěstní zpětný vazbě :P :P :D ;D

    Max avatar 17.8.2022 22:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Uniká mi smysl, ale na druhou stranu jsem po tom nijak nepátral.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    JiK avatar 17.8.2022 23:00 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    rekl bych, sarkasticky, ze to je vynikajici napad. A mozna bychom meli uz zacit sepisovat seznam toho, co neni lidske pravo, co nam stat nemusi poskytnout, respektive donutit nekoho jineho, aby to zaplatil a poskytoval. Jiste uz dnes ten seznam toho, co pravo neni, co clovek dostane o jinych i kdyz se nesnazi, bude kratsi, nez ten opacny...seznam toho, na co vse je "pravo"...
    18.8.2022 10:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Co říkáte na aktuální debatu o návrhu Pirátů, aby stát poskytoval hygienické potřeby pro ženy zdarma?
    Přijde mi to dost arbitrární a populistické. Pokud je někdo pod prahem chudoby / má problém koupit vložky, tak má nejspíš problém zafinancovat i řadu jiných věcí (péče o zuby, zdravá strava, ...), tj. tohle sice asi trochu pomůže, ale spíš by to chtělo holistický přístup.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 10:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Přijde mi to dost arbitrární a populistické. […] ale spíš by to chtělo holistický přístup.

    Á, mýtické „systémové řešení“, kterýmžto požadavkem lze potopit cokoliv. Zrovna od kralyka, který šermuje nirvana fallacy zleva zprava.

    mezitím (a možná důvod, proč je tady o tom vůbec řeč) Period poverty: Scotland first in world to make period products free a ve světě např. 20 Places Around the World Where Governments Provide Free Period Products

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 10:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Dobře, tak konkrétní příklad, aby ti to nepřipadlo moc "mýtické": IMO např. při evkivalenci výdajů, které by to znamenalo, by bylo prospěšnější dát zdarma vložky, kartáčky na zuby a toaleťák lidem pod úrovní chudoby než dát zdarma vložky všem.

    Akorát to samozřejmě nemá tak dobrej Think of the women! PR potenciál...
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 10:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    lidem pod úrovní chudoby

    Má to takové hezké české označení – „means testing“ a z podstaty jednu vadu na kráse: ten byrokratický aparát pro posuzování, kdo tam spadá a kdo ne.

    Na ryze praktické úrovni je tahle „úroveň chudoby“ a její (ne)řešení tématem poslední rok (kvůli cenám zvláště energií) nebo několik let (čovid). Česká byrokracie je nastavená tak, aby lidi spíše odrazovala mj. příšerným papírováním, dokládáním příjmů. Nějaký zjednodušený (čti: už nevyžaduje vysokoškolské vzdělání, několik dní vyhrazeného času a dostatek psychoaktivních látek) formulář k bydlení se objevil tuším až minulý měsíc.

    Ale ano, jde i žvýkat za chůze, nebo jak se to říká.

    Akorát to samozřejmě nemá tak dobrej Think of the women! PR potenciál...

    No to je fakt hrozné, když někdo, koho se to třeba osobně dotýká, vede aktivistickou kampaň za zájmy svoje a řádově půlky obyvatelstva.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 13:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Má to takové hezké české označení – „means testing“ a z podstaty jednu vadu na kráse: ten byrokratický aparát pro posuzování, kdo tam spadá a kdo ne. (...) Česká byrokracie je nastavená tak, aby lidi spíše odrazovala mj. příšerným papírováním, dokládáním příjmů.
    Jo, to je validní kritika, ale nezdá se mi, že by řešením špatně fungující byrokracie mělo být rozdání vložek všem včetně (nebo dokonce z většiny?) lidem, kteří nemají až takový problém si je koupit, zatímco chudák bude stále stejně počítat korunky při nákupu jánevimtřeba pasty, mezizubáků nebo vitamínů...
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 14:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Mně by jako úplné minimum přišlo snížení tampon tax, které evidentně předtím nedopadlo. DPH je sama o sobě z podstaty regresivní a v případě takového produktu, který je v podstatě zdravotní nutností pro půlku obyvatelstva, je regresivní tím tuplem.

    Hleď. V těch potravinových bankách by to taky nebylo od věci, vedle kartáčku na zuby, ale to by nesmělo být provedeno tak humpoláckým způsobem.

    Co se systému sociální podoby týče, on sice letos modrý pták Fiala po desítkách let opačné propagandy volá, že ani pro střední třídu není ostuda říct si o příspěvek, ale… ehm… Pozitivní strukturální změny v tomhle prostředí fakt nečekám.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    To že je DPH regresivní ale není problém. DPH by měla být stejná na vše, s výjimkou případů, kdy chce stát snížit nebo zvýšit spotřebu (například cigarety).

    Pokud řešíme problém "někteří lidé si nemohou dovolit základní potřeby", tak mnohem čistší rešení než snížení daně na vybrané zboží je dát lidem peníze.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 15:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    DPH by měla být stejná na vše, s výjimkou případů, kdy chce stát snížit nebo zvýšit spotřebu (například cigarety).

    To je normativní výrok. A já zase pro účely diskuze pronesu normativní výrok, že by stejná být neměla, protože…

    Pokud řešíme problém "někteří lidé si nemohou dovolit základní potřeby", tak mnohem čistší rešení než snížení daně na vybrané zboží je dát lidem peníze.

    …protože neelasticita poptávky.

    On jeden z prvních výkřiků v debatách o základním příjmu zní: „iNfLaCe!!!1!“ Skutečně, trhy s komodifikovanými záležitostmi v oblasti základních potřeb (oblasti bydlení, stravy, zdravotní péče včetně menstruace,…) trpí nešvarem též známým jako price gouging.

    Takže ano – provází-li rozdávání peněz dekomodifikace základních věcí.

    Stejně jako v případě základní soběstačnosti ve strategických odvětvích. Ostatně základní fungování obyvatelstva je strategická záležitost.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    To je normativní výrok. A já zase pro účely diskuze pronesu normativní výrok, že by stejná být neměla, protože…
    Dobre, myslim si, ze narovnani vyse DPH na 21% povede k lepsi prumerne kvalite zivota, pokud se penize co se vyberou navic rozdaji rovnomerne lidem. Snizena saba DPH na potraviny usetri nejvic penez tem nejbohatsim, protoze ti utraci za jidlo nejvic.
    …protože neelasticita poptávky.
    Takže ano – provází-li rozdávání peněz dekomodifikace základních věcí.
    Nechapu... nejlepsi by byl nejaky konkretni priklad, jak by rozdavani penez vedlo k horsimu vysledku.
    Skutečně, trhy s komodifikovanými záležitostmi v oblasti základních potřeb (oblasti bydlení, stravy, zdravotní péče včetně menstruace,…) trpí nešvarem též známým jako price gouging.
    U komodit vetsinou plati, ze trh je relativne konkurencni, s nizkymi marzemi.
    Stejně jako v případě základní soběstačnosti ve strategických odvětvích. Ostatně základní fungování obyvatelstva je strategická záležitost.
    Kdyz lidem rozdas penize (misto zbozi a sluzeb stejne hodnoty), tak to nezhorsi zakladni fungovani obyvatelstva.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 18:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Snizena saba DPH na potraviny usetri nejvic penez tem nejbohatsim, protoze ti utraci za jidlo nejvic.

    Jídla se do člověka vleze jenom dost omezené množství. Leda by ho hned vyklopil a jal se tlačit do sebe další, ale tak nějak pochybuju, že to je běžná praxe (a teď nemyslím bulimiky).

    U komodit vetsinou plati, ze trh je relativne konkurencni, s nizkymi marzemi.

    Další, kdo nerozumí slovu komodifikace, tedy zda je věc, bytost, cokoliv, předmětem obchodu: Within a capitalist economic system, commodification is the transformation of things such as goods, services, ideas, nature, personal information, people or animals into objects of trade or commodities.

    Což tradičně nebyla naprostá většina věcí, bytostí, prostředí… až posléze byly vynalezeny peněžní ekonomiky, otrokářství (chattel slavery), oplocování (enclosure),…

    Kdyz lidem rozdas penize (misto zbozi a sluzeb stejne hodnoty), tak to nezhorsi zakladni fungovani obyvatelstva.

    Diskutabilní. Každopádně to situaci pro obyvatelstvo nemusí zlepšit, což je tak nějak pointa.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 18.8.2022 19:13 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jídla se do člověka vleze jenom dost omezené množství. Leda by ho hned vyklopil a jal se tlačit do sebe další, ale tak nějak pochybuju, že to je běžná praxe (a teď nemyslím bulimiky).
    No ale nejbohatší jedí kaviár a pijou éau, zatímco chudí si kupují čočku a mouku za 8 22 Kč/kg.
    xxxs avatar 18.8.2022 19:26 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    nadstrelime. nech bohac zozerie mesacne za 20k kc. nech usetri 10% na dph. pre neho smeti. pre nizkoprijmoveho to moze znamenat, ze si moze obcas kupit nieco navyse.
    Darth Phantom avatar 19.8.2022 14:39 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Soudruzi,
    Vložky - tak to je ještě vcelku dobrý a neškodný, to je vcelku běžný tuzemský komoušský populismusmu zelenorudých blecháčů. Ale ty tři kreatury, které působí v té euro parodii na parlament, bych pěkně odstřelil za vlastizradu jako za první republiky. Za to byl sice za první republiky provaz, avšak odstřelení se mi zdá býti méně nákladné.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    19.8.2022 19:43 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Však vy komouši ste odjakživa rádi zabíjeli kohokoliv kdo se vám nepozdává, to už dneska nikoho nepřekvapí. Naštěstí, teď už to zvládnete jen verbálně.
    Jídla se do člověka vleze jenom dost omezené množství. Leda by ho hned vyklopil a jal se tlačit do sebe další, ale tak nějak pochybuju, že to je běžná praxe (a teď nemyslím bulimiky).
    Jíst můžeš za 50 Kč za den nebo za 1000 Kč za den. Cena kávy ve Starbucks je kolem 100 Kč...
    Fluttershy, yay! avatar 21.8.2022 18:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    kávy ve Starbucks

    Protimluv.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 22:11 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ja ti teda nevim, ale rekl bych, ze tyhle pokusy o dekomodifikaci cehokoliv akorat konci vznikem trhu s derivaty, ktere dekomodifikace vytvori. Misto trhu s byty jsi mel trh s bytovymy dekrety. Misto cizi meny smelu s bony a veksklaky.

    Proste si to prerozdelovani muzes pojmenovat tisickrat jinak, ale vysledek bude furt stejny.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 22:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 23:44 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    No to je dekomoditizace jak noha.

    By implementing a model known as Housing First, Utah has reduced that number from nearly 2,000 people in 2005, to fewer than 200 now.

    Jsem mel poict, ze tvym cilem je resit "bytovou krizi" a ne dostat z ulice par bezdaku.
    Fluttershy, yay! avatar 11.9.2022 22:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ono to ovšem taky znamená, že pro slum-lordy je těžší vyhrožovat vyražením na ulici.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.9.2022 12:12 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    A pro smazky snazsi neplatit najem, vsak danovy poplatnik jim strechu nad hlavou zaridi s usmevem a pisni na rtech.
    Fluttershy, yay! avatar 12.9.2022 12:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    V pořádku.

    BTW je ironické, že se někdo ohání „smažkami“ v zemi, kde prolívat se alkoholem je národní sport.

    Od toho jsou adiktologické služby.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    JiK avatar 12.9.2022 13:26 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    soudis, ze kdyz se nekdo rozhodne, ze utrati svou podporu za fet nebo za lahev rumu misto najemneho, je povinnosti spolecnosti mu to bydleni i tak dal platit?
    Fluttershy, yay! avatar 12.9.2022 13:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Od toho jsou ty adiktologické služby.

    Celkově to nakonec vychází i levněji.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    JiK avatar 12.9.2022 18:59 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    odpovedel jsi ano nebo ne? at maji vsichni jasno...
    18.8.2022 15:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Mně by jako úplné minimum přišlo snížení tampon tax, které evidentně předtím nedopadlo.
    Na tom se určitě shodnem, tampon tax je retardovaná.
    DPH je sama o sobě z podstaty regresivní
    No to je, nicméně, pokud stížnost na means testing byla, že to je byrokracie, pak bych nechtěl vidět ty stížnosti na byrokracii kolem progresivní DPH. Nehledě na potenciální problémy ohledně soukromí.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 15:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    progresivní DPH

    Cože?

    Jde o aspekt daňového systému jako celku. Když chci méně regresivní daňový model, dám nižší nebo žádnou DPH na (základní) zboží, ale vyšší jiné daně.

    Šířeji je český systém kritizován (viz zase třeba OECD), za regresivní zdanění (především práce) a zároveň nízké sociální výdaje.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 18.8.2022 19:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    by bylo prospěšnější dát zdarma vložky, kartáčky na zuby a toaleťák lidem pod úrovní chudoby než dát zdarma vložky všem
    Na to je spousta argumentů pramenící z toho že to pak není UBI. (a tím jsme to převedli na jinou diskuzi)
    18.8.2022 10:44 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    A je tohle vubec v CR problem, nebo je to problem , ktery si sem jen importujeme z krestanskych prdeli kdesi ve stredozemi USA? Pripadne pokdu je to problem, neni u nas davno podchycen jinde? Trebe ve verejnem zdravotnictvi.
    18.8.2022 11:13 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jedno systemove reseni se nabizi samo - pocet prodanych tamponu/vlozek * medianova cena za jednotku (viz spotrebni kos CSU) se vsem odecte jako sleva na dani.

    Neplatis dane? No tak nemas narok na "zdarma". A snizene danove zatizeni nediskriminuje nikoho.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 11:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Takže jak dopadne třeba invalidní důchodkyně třetího stupně?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 11:50 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Invalidi nemaji zakazano mit vedlejsi prijem - existuji treba chranene dilny, firmy nad 25 zamestnancu dokonce maji *povinnost* nejakeho invalidu zamestnat,...

    Tech par, kteri skutecne objektivne nic nemuzou ani pri nejlepsi vuli, stejne ma osetrovatele okolo ve statnich ustavech.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 12:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    To je teda radost, člověka zrovna neschopného pracovat (komerčně) zavřít do ústavu.

    A teď si představme příklad dejme tomu takové příkladové jaderné rodiny, otec, matka, pár náctiletých dcer (ty daně neplatí)… Matku potká úraz či nemoc, takže pokud zrovna nejde o nadprůměrně majetnou rodinu, kromě následků a domácnosti má ještě nadále zvládat zaměstnání, nebo ji stát na popud plostenky zavře do ústavu?

    V 21. století?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 12:27 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Co ti vlastne vadi? Muj navrh (hygienicka sleva na dani) nikomu situaci nezhorsi a zaroven vetsine obyvatel snizi danove zatizeni. Takze win-win.

    Moving goalpost + hru s citeckama (ojoj, invalida, dcerky, nemoc, achich ovej) si nech na nekoho jineho.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 12:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Akorát je tedy více méně mimoběžný s původním tématem „menstruation poverty“.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 13:10 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Puvodni tema je bolsevicke prerozdelovani, tentokrat vlozek. Kdyz stat lidem nesebere penize, tak jim zbudou - wait for it - na nakup hygienickych potreb.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 13:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Tolik teoretická dogmata.

    Ve skutečnosti třeba člověk pobírající ten invalidní důchod 3. stupně má peníze do výše cca 300k korun zcela od státu¹, což v ideálním případě umožňuje život ve známém prostředí s rodinou, známými sousedy atd. – nikoliv zavřený v ústavu.²

    Samozřejmě netřeba chodit tak daleko, letos se na hranici chudoby (nebo pod ní) ocitlo na polovinu domácností, takže zmiňované rozhodování, „zda koupit nudle, nebo vložky,“ je častější.

    Že je struktura zdanění v ČR děs běs, není žádná novinka, ostatně viz např. srovnání a doporučení OECD.


    ¹ pomiňme, že peníze (měna) jsou od státu

    ² zavírání do ústavů je v Československu především bolševický přístup, ach ta ironie

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 16:52 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Samozřejmě netřeba chodit tak daleko, letos se na hranici chudoby (nebo pod ní) ocitlo na polovinu domácností, takže zmiňované rozhodování, „zda koupit nudle, nebo vložky,“ je častější.
    Aha, takze rozpocet domacnosti se vyresi jeste vetsim prerozdelovanim, tentokrat vlozek. Ze by lidi by chodobou netrpeli kdyby jim stat nesebral 50%+ prostredku (a pres inflaci od lonska dalsich 16% (!) ) uz ti nedochazi.
    18.8.2022 16:58 radegast hnedy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Teprve az se bude prerozdelovat 100% tak vymizi chudova. A s ni i zmena klimatu.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 17:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Přinejmenším se tím omezí stresující vlivy, což umožní řadě lidí věnovat se smysluplnějším věcem.

    Přerozdělování probíhá tak jako tak, rozdíly jsou v tom, od koho ke komu. Co už od lolbertariánů neslyšíme, je, kolik lidem seberou firemní vládci a byrokraté, případně o kolik si který dodavatel našroubuje marže, má-li k tomu příležitost.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 17:20 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Co už od lolbertariánů neslyšíme, je, kolik lidem seberou firemní vládci a byrokraté
    Firemnimo vladci muzes vypovedet smlouvu a nesebere ti nic - ekvivalentne ti vypovi smlouvu firma a ty uz ji neseberes nic (to je totiz v trznim prostredi to same). Zkus vypovedet smlouvu statnim byrokratum a zejmena Financnimu uradu.
    kolik si který dodavatel našroubuje marže, má-li k tomu příležitost.
    Myslis treba aktualne *statni* CEZ?
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 17:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Firemnimo vladci muzes vypovedet smlouvu a nesebere ti nic

    Á, klasický lolbertariánský mýtus, že např. ekonomický nátlak neexistuje.

    *statni* CEZ

    Nejen, ale samozřejmě také. Pomiňme, že úplně státní není, potažmo naopak nesmí chybět narážka na ČEZký stát a jak se část politické reprezentace kroutí, když jde právě o zisky ČEZ.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 18:00 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Á, klasický lolbertariánský mýtus, že např. ekonomický nátlak neexistuje.
    Kolik lidi je ve vezeni kvuli ignoraci ekonomickeho natlaku, a kolik lidi je ve vezeni kvuli ignoraci statniho natlaku?
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 18:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Jako libertarián (skutečný): stát je obvykle používán jako nástroj ekonomického nátlaku.

    I samozvaný středopravičák Daniel Prokop si všímá např.: Máme hodně policistů v přepočtu na obyvatele, máme velký počet vězňů, máme velkou recidivu. Mimo jiné díky tomu, že ti vězni jsou zadlužení, tak se tam spousta lidí vrací. Máme obrovské tresty. Pamatujete si, když někdo ukradl rohlík? Dostal za to, já nevím, dva roky. […] Ale i podle Jakuba Drápala, který analyzuje ty tresty, tak je máme obrovské za úplně marginální věci, když ten člověk byl předtím trestaný. Zaplňujeme ty věznice, což má obrovské další náklady. Máme prostě tak fragmentovanou správu a vysoké náklady. To Češi kradou jen tak z plezíru?

    Nicméně to je už dost daleko od na začátku nadhozeného tématu. Laskavý čtenář může postřehnout, jak plostenka utíká od řešení životních situací, které někoho skutečně trápí (vlastně celkem dost lidí), k frázím o snižování daní.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    JiK avatar 18.8.2022 19:13 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    uz ted prerozdelujete kolem 50% vseho, porad to roste, a porad je hur, porad vam to nestaci, kolik tak priblizne budete potrebovat lidem sebrat, aby zavladl ten vas blahobyt?

    Kolik dani zaplati jeden pracujici v normalnim komercnim sektoru, ktery vyrabi neco, co si nekdo jiny chce dobrovolne koupit, aby vam to vyslo? Aby ten pracujici uzivil vsechny duchodce, vsechny deti, zaky, studenty, aby bylo na uhlikove odpustky, na soudce, vojaky, vezne, policajty, uredniky, na neziskovky, na verejnopravni medialni kazatele, na bruselske politbyro, a aby zbylo i na dotace na vlozky "zdrama"? Bude stacit sebrat mu 150% toho co vydelal?

    Proc by ten clovek mel byt motivovan dal a dal drit, a tahnout jak vul, misto aby se jen vezl, jako vsichni kolem nej? Proc to tentokrat nedopadne jako vsechny minule a budouci iterace socialismu a lepsich zitrku?

    19.8.2022 22:43 jbv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Typický pravičák. Není schopný vydělat dost peněz vlastními silami a tak pořád brečí ať mu stát kouká zajistit lepší zítřky. Jednou jsou to nižší daně, příště parkování zdarma a potom důchody nastavené podle odvodů. Nejlíp ještě aby se stát při plnění těhle požadavků úplně rozpustil, aby už nevyšlo na nikoho jiného. A co si vyndat hlavu z prdele a snažit se sám? To tě ještě nenapadlo? Seš větší ubulínek než lidi co dělaj za minimální mzdu. Stát tady opravdu není od toho aby zoufalcům jako ty zajišťoval nadstandard.
    18.8.2022 20:16 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    od řešení životních situací, které někoho skutečně trápí (vlastně celkem dost lidí), k frázím o snižování daní.
    Zivotni situace: Osoba nema na vlozky. Navrzene reseni: Snizeni danove zateze. Efekt: Osoba misto placeni dani utraci za vlozky. QED

    Ale chapu ze nekteri jedinci preferuji koupi hygienickych potreb pres statniho prostrednika s byrokraticko-korupcni prirazkou. Pametnice mohou vzpomenout a podelit se o dojmy z doby, ve ktere se stat montoval do damskych potreb posledne.
    Laskavý čtenář může postřehnout, jak plostenka utíká
    Laskave ctenarky si pamatuji moving goalposty a citove manipulace a udelaji si obrazek samostatne.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 20:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Načež následoval návrh plostenky lidi, kteří neplatí daně a mají ekonomický problém, zavírat do ústavů.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2022 20:37 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Kdybys ovladal funkcni cteni, tak by ti doslo, ze veta ,,Tech par, kteri skutecne objektivne nic nemuzou ani pri nejlepsi vuli, stejne ma osetrovatele okolo ve statnich ustavech." popisuje soucasny, nikoli navrhovany stav.
    xxxs avatar 18.8.2022 19:50 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    "Přinejmenším se tím omezí stresující vlivy, což umožní řadě lidí věnovat se smysluplnějším věcem."

    jj, najvyssi soviet spravodlivo rozdeli, na vsetkych sa dostane. aj vlozky budu, aj noviny(rovnaky material). rodiny si vychutnaju bez stresu nedelny obed - tvrdy plesnivy chlebik obhryzeny od hlodavcov z muky z nekvalitneho osiva. podvazeny.

    subsidiaritu asi neuznavas, vsak? ved preco by clovek rozhodoval za seba, ked to moze za neho urobit politruk.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 20:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Máš chronický průjem?

    Statisticky vzato nejspíš ne. Ani se nemusíš o každé potraviny z obchodu nebo vody z vodovodu rozhodovat, zda ho zrovna neriskuješ.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xxxs avatar 18.8.2022 21:43 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    nechapem co si tym chcel povedat. prosim vysvetli blizsie.
    xxxs avatar 18.8.2022 21:47 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    teda ak to nahodou nebolo myslene tak, ze aj teraz za mna niekto rozhoduje a riadi mi zivot v uzadi. pestrost vyberu vs komunisticky pridelovy system to su velmi odlisne veci.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 21:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Jaký zase „komunisticky pridelovy system“?

    Hleď výše ve vlákně: mezitím (a možná důvod, proč je tady o tom vůbec řeč) Period poverty: Scotland first in world to make period products free a ve světě např. 20 Places Around the World Where Governments Provide Free Period Products

    Totální komunismus, který neprosadila ani KSČ.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    JiK avatar 18.8.2022 22:16 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    kdyz jsou ty vlozky free, kdo plati jejich vyrobu a nakup?
    xxxs avatar 18.8.2022 23:15 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    bezny populizmus s komancskym nadychom. v skotsku kde len prenajom bytu vyjde na 500+ libier mesacne, si niekto nemoze dovolit dat max 5 libier na tampony.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2022 23:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    v skotsku kde len prenajom bytu vyjde na 500+ libier mesacne, si niekto nemoze dovolit dat max 5 libier na tampony

    Srovnej: Poverty in Scotland (před čovidem)

    Mezitím byty v českých městech go brrr…

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Glee avatar 18.8.2022 23:40 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Mezitím byty v českých městech go brrr…

    A co teprve Erin Go Bragh?!

    Uz jste mi curaci chybeli no. :-)
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    xxxs avatar 19.8.2022 09:02 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    podla tej skotskej hranice chudoby su v CR a SR chudobni skoro vsetci. jasne, ze tam su vyraznejsie chudobni ako je hranica. ziadny dovod to riesit statnym tamponom.
    Fluttershy, yay! avatar 19.8.2022 10:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Gratulki k objevu, že cenové hladiny se liší.

    A teď si představ, jak někteří lidé (a organizace) s hranicí chudoby čachrují, aby vypadali dobře.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xxxs avatar 19.8.2022 11:28 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    nechaj si podjeby na zjazd. linkoval si, ako sa maju chudobni skoti po zaplateni nakladov na byvanie. maju sa lepsie ako nas priemer. osatenie, zranica, vlastne vsetok tovar - lacnejsie. palivo zhoda. public transport horsi a drahsi. kde stale vidis potrebu na statne dotovanie poloziek v jednotkach gbp? to, ze bilgejc aj s kamosmi su plni ako kukurica neznamena, ze musis zacat ludom riesit jednotlive polozky spotreby.
    Fluttershy, yay! avatar 19.8.2022 11:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    ze musis zacat ludom riesit jednotlive polozky spotreby

    Nebo je to možná naopak a nějací ti lidi za to aktivně kampaňovali (někdy se tomu tuším říká občanská společnost), načež je i zastupitelé vyslyšeli.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xxxs avatar 19.8.2022 11:52 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    pripadne sa tomu hovori aktivizmus pre aktivizmus a riesenie zastupnych problemov.
    Jendа avatar 18.8.2022 19:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Pokud pracuje za ekvivalent minimálky (což je dneska už vlastně docela hodně a pro invalidu to může být dost velké přilepšení, a současně třeba víc dělat nedokáže -- to nemusí znamenat že dělá za minimálku, ale třeba ze zdravotních důvodů zvládne jen půl úvazku jobu co normálně platí 2*minimálka), tak má daň z příjmu nulovou a už není jak snižovat, ne?
    18.8.2022 20:33 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Rocni sleva na poplatnika za rok 2022 je 30840 Kc a diky ni *snad* muzes jit az do minusu (pokud nemuzes, je potreba to fixnout (=povolit zapornou dan z prijmu)). S dalsimi slevami obdobne.

    V tom clanku teda pisou, ze do prijmu 17100 je clovek od DzP osvobozen, ale nema kvuli tomu ani dalsi slevy... its complicated.
    Jendа avatar 18.8.2022 20:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    a diky ni *snad* muzes jit az do minusu (pokud nemuzes, je potreba to fixnout (=povolit zapornou dan z prijmu))
    A jak se to teda liší od návrhu dát to těm lidem paušálně? Jenom jednou se to bude jmenovat vložkovné a jednou záporná daň z příjmu.
    18.8.2022 20:59 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Lisi se to v motivaci. Lidi by meli mit[1] motivaci byt soucasti ekonomiky a ne jen pasivne cekat na davky. I clovek ktery ma zapornou dan z prijmu vygeneroval alespon nejake hodnoty pro sveho zakaznika/zamestnavatele.

    [1] S pisni na rtech a jiskrou v oku do Kolbenky... oh wait :) Proste kdyz je pasivnich cekatelu na davky prilis, tak uz je neni z ceho vyplacet a prijde menova/socialni reforma, tedy pruser. Jakou mam motivaci platit socialni pojisteni napriklad ja, kdyz se otevrene mluvi o tom, ze se sveho predplaceneho duchodu nedoziju a bude zruseny? A soucasni duchodci za rozpoctovou situaci fakt nemuzou...
    Jendа avatar 18.8.2022 22:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    I clovek ktery ma zapornou dan z prijmu vygeneroval alespon nejake hodnoty pro sveho zakaznika/zamestnavatele.
    A tam by teda byl nějaký limit nebo jak? Nebo můžu mít zápornou daň z příjmu jakmile vydělám 1 Kč?
    19.8.2022 10:43 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Mas prijem? Pokud ano, uplatnit danovy vypocet. Vsechny vyjimky, limity a vyjimky z limitu situaci jen komplikuji a ve vysledku prodrazuji celou agendu.
    Jendа avatar 19.8.2022 12:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    No a jak se teda liší „vložkovné“ od tebou navrhované změny daňového výpočtu, která lidem dá stejnou částku ve formě záporné daně z příjmu? Že si budou muset jednou za rok najít fake job na jednu sekundu za 1 Kč?
    Jendа avatar 19.8.2022 19:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Z IRC:

    imho nerozumis negativni dani z prijmu: to funguje tak, ze misto abys penize odevzdaval, tak penize (pomerove) dostavas

    takze kdyby byla negativni dan z prijmu pro prvni 3000 Kc zisku mesicne 100 % a ty sis vydelal 1 000 Kc, tak dostanes od statu jeste 1 000 Kc jako podporu

    coz muze fungovat progresivne (samozrejme tak, ze se to uplatnuje vzdy do nejaky vyse, ne ze se plosne zmeni sazba po prekroceni urcity hranice zisku)

    takze to muzes nastavit ruzne

    neni to tak, ze mas odpocet na poplatnika 30 000 a kdyz si vydelas korunu, tak dostanes 29 999
    22.8.2022 07:46 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Lidi, kteri si budou hledat Potemkinovo zamestnani jen kvuli dani z prijmu bude naproste minimum. Jednak te 30k/rok neuzivi, takze stejne mas nejake jine prijmy, jednak zamestnanecky pomer ukoncuje treba podporu v nezamestnanosti; no a nebo treba prakticky se kvuli tomu maloktery "zamestnavatel" bude chtit papirovat. To riziko, ze se ti zrovna v te kriticke minute "stane vazny pracovni uraz" je IMHO vysoce pravdepodobne (nebo zrovna odejde na materskou+rodicovskou, nebo...). Nevim teda jestli tyhle rizika plati i u DPC, DPP nebo jen u pracovnich pomeru.

    Ted teda pomijim ze prijmy pod 10k/rok (zase nejaka nahodna konstanta komplikujici situaci) jsou osvobozene od danovych vypoctu, takze nas prikladny fakejob zacina na 10001 CZK.
    Gilhad avatar 18.8.2022 17:38 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    To by zrovna moc nepomohlo.

    1) pocet prodanych tamponu/vlozek * medianova cena za jednotku = SUMA - u nás to budou desíky miliónů měsíčně, to jsi asi nemyslela

    2) SUMA bude celková částka na odečítání z daní, podělíš počtem lidí, vyjde suma na člověka - řekněme, že máš 50 žen + 50 mužů, vložky stojí asi tak stejně a kdo je potřebuje, tak za měsíc spotřebuje asi tak 1 balení.

    Jenže z těch 50 žen ti menstruuje jen 40, zbylých 10 připadne na příliš mladé, starě, těhotné, po operaci, nemocné a další. Čili se za měsíc prodá jen 40 balení. Rozděleno na slevy pro 100 lidí to znamená, že menstruující žena platící dostatečné daně dostane zaplaceno 0.4 potřebného balení a 0.6 doplatí z vlastních zdrojů. Samoživitelka na nemocenské nedostane nic, stejně jako nějaká chudina. Vydělávající muž dostane zaplaceno 0.4 balení vložek a má to jako čistý zisk.

    To, že se ti navíc nepřekrývají zcela skupiny menstruujících žen a žen dostávajících úlevu je taky zřejmé. Dále je dobré nepřehlédnout, že jsou tu skupiny jak mužů, tak žen (bez ohledu na menstruaci), které na tu úlevu nedosáhnou - takže SUMA nikdy nebude zcela vyčerpána, ale část prostě propadne - kamsi. Státní rozpočet spolyká jakoukoli částku bez problémů. Taky je dobré si uvědomit, že každý měsíc to bude trochu jinak a daně se pořádají jednou ročně.
    18.8.2022 18:17 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jenže z těch 50 žen ti menstruuje jen 40, zbylých 10 připadne na příliš mladé, starě, těhotné, po operaci, nemocné a další.
    Lustrovat vek, pohlavi, tehotenstvi, nemoc a dalsi je politicky nekorektni, protoze i testosteronem narvany vyhazovac se muze prohlasit za menstruujici zenu (a vyhrat olympiadu, jit do zenske veznice, dostat tampony zadarmo,...).
    Dále je dobré nepřehlédnout, že jsou tu skupiny jak mužů, tak žen (bez ohledu na menstruaci), které na tu úlevu nedosáhnou - takže SUMA nikdy nebude zcela vyčerpána, ale část prostě propadne - kamsi.
    Srovnej s aktualni situaci - vsichni plati ze sveho. Po mem navrhu si vsichni budou i nadale platit ze sveho a ekonomicky aktivni dostanou *slevu na dani* - nikomu se neublizilo, drtive vetsine se pomohlo.

    SUMA je vycerpana a propadla kamsi uz v okamziku odvedeni zaloh na DPH/socku/zdravko/prijem.
    Taky je dobré si uvědomit, že každý měsíc to bude trochu jinak a daně se pořádají jednou ročně.
    Odpocet uroku na hypo, dary,... se taky vyporadavaji jen jednou rocne.
    Jendа avatar 18.8.2022 19:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Po mem navrhu si vsichni budou i nadale platit ze sveho a ekonomicky aktivni dostanou *slevu na dani* - nikomu se neublizilo, drtive vetsine se pomohlo.
    Slevou na dani se ublíží všem protože bude míň peněz na ostatní věci. (ano, včetně různého rozkrádání, ale i tak stát furt něco dělá)
    18.8.2022 20:47 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Takze prirazkou na dani tak se vsem pomuze, protoze bude vic penez na ostatni veci (ano, vcetne ruzneho rozkradani, ale i tak stat udela vic)?

    IMHO uz stat vic prostredku spotrebuje na udrzeni sebe sama nez na sluzby obcanum. Tj zestihleni statniho aparatu by pomohlo i tomu, co stat delat ma.
    19.8.2022 10:39 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Slevou na dani se ublíží všem protože bude míň peněz na ostatní věci.
    Ale vzdyt toje dobre. Mensi prerozdelovani vzdy znamena vice svobody a omezeni miry koristeni statu a jim zivenych skupin na slusnych lidech!!!
    tj. tohle sice asi trochu pomůže, ale spíš by to chtělo holistický přístup
    Přesně, divím se, že skoro nikdo takhle neuvažuje.

    Představoval bych si to nějak takhle: V rámci nějakého teoretického frameworku definujeme pro daný systém kritéria jako "kvalita života" (social utility) nebo "spravedlnost" (tak jak ji chápou pravičáci - kolik mi stát vezme a přerozdělí). To nám dá optimalizační problém, kde hledáme Pareto množinu systémů optimalizující daná kritéria. Jaký z nich vybrat už záleží na hodnotách a je to věc politického kompromisu. Tohle nám dá schopnost o tom jasně a systematicky přemýšlet a můžeme zabývat tím, jak jsou výsledky z tohoto modelu platné a použitelné v reálném světě.

    Z toho co jsem četl mi přijde dobrý cca takovýhle systém:

    - Základ sociálního systému je, že vybrané daně se rovnoměrně přerozdělí (formou UBI a veřejných služeb). Nad to se pomůže lidem, kteří to potřebují.

    - Přímá daň z příjmů z práce. Slyšel jsem i argument pro regresivní daň, je to neintuitivní, ale může ve výsledku pomoct i lidem s nejnižšími příjmy.

    - Vysoké zdanění spotřeby, ale naráží to na možnost nakupovat v zahraničí.

    - Nízká daň z kapitálových příjmů (teoreticky je prý optimální 0, v reálném světě to může být víc).
    18.8.2022 15:04 David "Predkozka" Briss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Co říkáte na aktuální debatu o návrhu Pirátů, aby stát poskytoval hygienické potřeby pro ženy zdarma? Gréta a Miriam sice Piráty nesnáší, ale tohle by u nich mohlo být malé plus.
    Je to super, kdyz to bude stat zdarma rozdavat vsem, tak se tim vubec nebude plytvat, a aspon tim pujde treba topit, v zime, ne? Preci je to z ciziho, a z ciziho krev netece. To vi kazdy. Celuloza hori stejne dobre jako drevo. kdyz se to proleje vyjetym olejem, bude to jak briketa. vyhrevne a ekologicke. Staci jen zvysit dane. Pro rovnost.

    A pokud by to zneuzivani nekomu mohlo zacit vadit, nebo by to treba stalo vic, nez hlavni soudruh naplanoval, jako vse, co kupuje erar, tak zamestname par tisic dalsich mladych ambicioznich soudruhu, aby delali revizory menstruace, to se vyplati. statnich zamestnancu je preci malo, a v rozpoctu mame furt prebytek, tak aspon investujeme do odborniku na pi.u.
    18.8.2022 15:18 sadgfsfdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Az pote co se vsem poskytne mydlo a toaletak, protoze to narozdil od menstruacnich pomucek potrebujou vsichni rovne. A az dojde na menstruacni pomucky, tak vyhradne kalisky a takovy, zadny jednorazovy picoviny.
    18.8.2022 15:38 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Je to nechutnost. Proc by mel stat za penize danoveho poplatnika rozdavat zdarma nejake konkretni produkty? At s tim jdou do hajzlu. Dane maji byt nizke, stat minimalizovany, lidem zbydou penize v kapse. Jak jednoduche. Ale neni to popularni. Blizi se volby, tak levicaci opet musi slibit neco zdarma.
    David Ježek avatar 17.8.2022 23:37 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Vida! Občas jsem si myslel, že seš kretén, možná jsem ti to někdy někde i napsal. Nevím, mám digitální demenci, takže to spíš budeš vědět ty. Občas jsem si rád početl, občas jsem tvůj blogpost přehlédl, ostatně sem už tolik aktivně nechodím, protože články nejsou a zaprasují to tady někteří chudáčci co si cosi kompenzují. Ale za mě dneska dobrý.

    Chápu to nasrání na svět. V téhle době je to strašně samospádový. Je naopak težký nebejt hned rozpálenej doruda, když vidíš tu všudepřítomnou lidskou blbost okolních lidí, kteří by spíš měli držet hubu a sedět na prdeli s rukama pod půlkama, ne zasírat veřejný prostor na internetu (narozdíl od spousty chytrých, kterým to za to nestojí). Pak působíme jako národ blbě a sami se vzájemně akorát nasíráme.

    Znám ten pocit. Před lety na tydíítu jsem si mohl tu a tam ulevovat dle potřeby. To na Rootu nejde (:-) ... a je to jedině správně. Poslední dobou (v řádu let) se mi myslím celkem úspěšně daří nechat to okolní blbost stoicky proplouvat kolem. Protože ono se to nezmění. Vždycky budou lidi, co kradou, včetně bílejch límečků. Vždycky budou kreténi co se vožerou a vlezou za volant. Vždycky budou vidláci, co fotí každou hovadinu ze svýho bezvýznamnýho života hned na instáč nebo se snaží dělat karyjéru na ťikťoku. Naprostý bezcenný nuly. Do hodně hlubokých sraček jsme od příchodu facebooku a iPhonu klesli a už se z nich nevyhrabem. Ser na lidskou blbost, charakterovou pokřivenost či připosranost většiny lidí z tohohle českýho stáda. Máš jedinou univerzální povinnost na téhle planetě, než tě to klepne: po biologické stránce posunout svoje geny o generaci dál, po morální stránce zajistit výchovou, aby tví potomci byli alepoš tací jako ty, případně o něco lepší. Nemusí to bejt o moc, jen je musíš vychovávat aspoň o trošku líp, než tví rodiče tebe (oni toho hodně posrali a ty jistě posereš taky, jen ať je toho méně, toť vše).

    Prostě to ber stoicky a piš si tu co chceš. Ser na debilitu, lenost, ignoranci jiných. Pokud ti pomáhá chlastat, chlastej (ale s mírou a něco kvalitního). Pokud naopak ne, abstinuj. Ale hlavně ser na lidi, kteří ni intelektuálně, ni morálně nemají na to, aby chápali složitost tohoto světa. Prolétové budou vždy, ty se však nenech semlít tak, abys umíral s představou, žes „zvítězil, protože miluješ Velkého bratra“. Ser na to, nech to plavat. Nejcennější komodita, kterou máš, je čas a je blbost jím plýtvat. Remarque říkával, že cokoli co se ti stane, nemáš si brát osobně, nic na světě není tak důležité.

    18.8.2022 15:22 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    docela dobrej post. Sice tak trochu v obecne rovine , ale v teto rovine se tomu skutecne neda nic vytknout.

    Jenom mi trochu chybi nejake konkretni plany, co delat - tedy krome toho predavani genu.
    David Ježek avatar 18.8.2022 15:40 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Předat geny je jednoduché. Vychovat potomky je asi stokrát těžší. Vychovat je dobře je těžší asi tak miliardkrát. Je to program na dospělost a střední léta. A pak buď přijde stáří, nebo vnoučata. Někdo vyplní stáří vnoučaty, jiný cestováním, další nějakými koníčky (jeden včelaří, druhej sbírá známky, třetí si mazlí zahradu nebo něco kutá v dílně atd.). Za léta prosezená před PC jsem poznal, že TO je největší ztráta času, která může být, pokud se u toho člověk třeba nějak nevzdělává. Pasivní vyhnívání na sociálních sítích je to, co nám teď ničí už celou jednu generaci a my s tím hovno děláme. Takže tam, kde stát naprosto selhává, musí nastoupit jednotlivec. A je to docela program na vyplnění volného času, mohu-li to tak říci.

    Jinak nevím, já třeba taky občas něco fotím. To mě zatím jakž-takž baví. Ale neptej se, kde mám fotky, veřejně nic nevystavuju, nejsem instagramovej sebeprezentující se blbeček.
    18.8.2022 17:48 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tak jsem právě v tom vedru vydoloval rýčem dva řádky brambor z černozemě ztvrdlé na kámen. A na základě této praktické zkušenosti si říkám, jestli jsem si radši neměl založil Twitter, Facebook a Instagram. ;-)

    P.S. Za včelami (krmit) jedu v sobotu.
    David Ježek avatar 18.8.2022 18:14 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    A zaléčeno už máš? A kolik to letos hodilo na úl? Kolik se ti toho vyrojilo?
    18.8.2022 19:29 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Dával jsem Gabon. Odhadem asi 35kg/včelstvo (starám se pouze o troje, vytáčel jsem dvoje). V okolí zmizela řepka, takže medu je méně, ale je kvalitnější (asi akát). Tem třetím nestačily přes zimu zásoby, na jaře byly bez matky, prakticky jsem je pouze zachraňoval. U těch prvních dvou jsem vyrojeni během sezony nepozoroval.
    19.8.2022 10:40 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tahni na root a tady neotravuj jezku!
    xxxs avatar 19.8.2022 11:48 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    nie je to tu tvoje. nevyhanaj.
    18.8.2022 01:40
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Huh, tolik ublíženého ega, namyšlenosti a nenávisti v jednom blogpostu jsem již dlouho neviděl.
    18.8.2022 07:09 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Zato já přecitlivělých ublíženců jako ty viděl poslední dobou víc než je zdrávo. Apropos, ten fór, v jakém znamení se rodí Brňáci je vážně dobrý.
    18.8.2022 02:02 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Bratm, keď si mal toľko voľného času, už si sa bol pozrieť, kde kotví krížnik Ukrajina? Alebo je to Moskva?
    18.8.2022 06:56 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Proč? Na dně bude nejlíp oběma. Současný příval Ukrajinců se mi nelíbí. Proč si nesezobou to co zaseli tím, že si dosadili do vlády nevolené nacionalistické prsteny doma na Ukrajině? Za nás si nikdo nikdy prsty nepálil. A bodejť by taky jo. Však ještě uvidíte, až uplyne těch 11+.
    18.8.2022 09:04 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Zrovna tohle bych jim nevycital, to jde mimo ne.
    18.8.2022 09:34 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Nesmíš být takový přizdisráč. Třeba jednou dospěješ jako já, viz můj blogpost jestli vůbec umíš číst.
    19.8.2022 22:47 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Výborněs mu to nandal, seš borec!
    18.8.2022 10:10 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Prečo? Lebo ty si bol ten, čo šíril nejaké fantasmagórie o tom, kto čo potopil a kto čo mohol a nemohol natočiť...
    18.8.2022 10:13 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jediný fantasmagorie tu šíříš ty, tak se jdi vycpat, plantážníku.
    18.8.2022 11:58 Aleš Kapica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Už bych to měl přestat hulit

    Stává se ze mě tupá troska
    18.8.2022 12:03 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jediná troska jsi ty, anonymní podtržítko.
    18.8.2022 20:31 Noname
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Anonymita byla na netu odjakziva. Dlouho to nikdo neresil az na par postizenych co se na anonymy z iracionalnich duvodu koukaji s despektem. Nastesti uz je to za nama a treba GDPR k anonymite doslova vybizi a nevyuzit to se nevyplati.
    Glee avatar 18.8.2022 22:38 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Anonymita byla na netu odjakziva. Dlouho to nikdo neresil az na par postizenych co se na anonymy z iracionalnich duvodu koukaji s despektem.
    Jestli ale ten despekt nepochazi z toho, ze clovek se uz dneska boji postavit za svuj nazor. Ale proc, kdyz uz je ta "anonymita"?

    Nastesti uz je to za nama a treba GDPR k anonymite doslova vybizi a nevyuzit to se nevyplati.
    Wrong. Prekrocis hranici a nazdar. Ale to ty vis asi, ze?
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    19.8.2022 19:41 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Píše registrovaný anonym :-D
    Glee avatar 21.8.2022 00:12 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    No ano, sam jsi zrovna napsal, ze rozdil chapes. ;-)
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    Integral avatar 18.8.2022 19:32 Integral | blog: devnull
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    čuňač radši tu mediawiki
    18.8.2022 19:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Bez obav. Na tom dělám paralelně. Proč myslíš, že jsem napsal tenhle blogpost? Potřebuji dělat víc věcí současně a to jak tu piští staré známé firmy mi pomáhá. Udělám jeden krok – kouknu kdo tu zas co vypotil, je-li to blb tak ho setřu a jdu zas dělat něco jiného. Je to podobné, jako když máš v bedně pauzy na reklamu. Taky se občas potřebuješ najíst, vyvenčit, atp. ;-)
    19.8.2022 09:29 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tomu co popisuješ se říká ADHD a existují nás to léky ;-)
    Fluttershy, yay! avatar 19.8.2022 09:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Znáš někoho, kdo je má v Česku předepsané v dospělosti? To bych si rád přečetl.

    Co jsem slyšel, skoro nikdo je nepředepisuje a i na psychoterapii jsou strašné čekací lhůty.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.8.2022 10:28 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tak to jsem nevěděl že se k lékům u nás nedá dostat.

    Proto to asi s Kapicem jde takhle z kopce
    Fluttershy, yay! avatar 19.8.2022 11:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Pro představu: léčiva (hlavně Strattera/atomoxetin a omezeně Ritalin/metylfenidát) schválil SÚKL pro předpis v dospělosti až v roce tuším 2013 a prakticky jediný (kvalitní) zdroj informací v češtině byl (a stále je) projekt Nepozorní dospělí, jehož autoři byli jedni z mála (asi tří míst), kteří v Česku vůbec diagnostikovali a poskytovali terapii (vedle ještě tohoto specializovaného pidikroužku, o kterém byl i dokument v televizi).

    Pokud máte podezření, že by se to vás nebo někoho ve vašem okolí mohlo týkat, projděte si ten web a hodně štěstí…

    Mimo tyhle kruhy je realita AFAIK asi taková, že pokud si to nezačneš např. kompenzovat chlastem, na psychiatrii se s tebou nebudou ani bavit, jinak čekací lhůta půl roku, a pak co šest neděl dýchánek s někým, kdo si za těch několik týdnů ani nepamatuje, proč tam vlastně chodíš.

    A to přestože jde o neurologickou poruchu, kterou jde kompenzovat pouze právě farmaky, příp. velmi specifickým způsobem života.

    To mi přijde jako pozoru-hehe-hodný lakmusový papírek reformy psychiatrické péče. Ale hej! možná mám jenom neúplné informace a někdo ví víc.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.8.2022 11:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    3 body.
    19.8.2022 12:18 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    1 bod.
    19.8.2022 14:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ještě že to nebyla 0, protože to už bych měl podezření, že jsi lenochod.
    Gréta avatar 18.8.2022 19:52 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    a neni to škoda takle zkončit :O :O

    btw furt tady byl prorokovanej koronadoom a nakonec nic nepřišlo lidi běhaj uplně všude bez roušek koronarýma když ji prej teda neva teplo/sucho by měla hopsat z člověka načlověka a špitály by měli bejt uplně plný. neni načase si přiznat že měl kapica vohledně rýmičky pravdu?? :O :P :D ;D

    18.8.2022 22:48 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Blbneš?! Dát za pravdu by znamenalo přiznat vlastní selhání.
    19.8.2022 07:58 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Neumis cist? Kapica jasne napsal, ze rozumi vsemu a vsechno vi dopredu, protoze je stihacka. Tak proc by tomu melo byt u kovidu jinak?
    19.8.2022 11:25 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Uz si nepamatuji, jak presne to ales bral, ale me postoje byly rozhodne pravdive: je to jen viroza, lockdown a omezovani svobod je amoralni a nelegitimni, bude to cele stat spoustu penez. Bohuzel jsme meli zase pravdu greto... :-D
    19.8.2022 11:53 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Jenom připomínám, že to byla situace, u které jsme se v hodnocení, pro mnohé možná zcela nečekaně, shodli. Čímž pádem se naše komunikace obešla bez jakýchkoliv invektiv.
    19.8.2022 13:30 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ano. Vim, ze jsi v pohode a mas normalni selsky rozum, takze neni duvod byt ve pri.
    19.8.2022 13:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    btw furt tady byl prorokovanej koronadoom
    Byla prorokovaná nutnost zplošťovat křivku + očkovat (když už bylo očkování), což se přesně stalo :)

    No ale jinak tady byl hlavně prorokovanej ekonomickej doom, pokud okamžitě neskončí všechny opatření, dále doom státní totality, pokud se okamžitě neodmítnou očkování a do třetice byl prorokovanej doom vedlejších účinků očkování :-D
    19.8.2022 13:33 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    ekonomickej doom
    Ale ten mame. Rekordni deficity, staty zijici a rozdavajici na dluh, rekordni inflace...
    dále doom státní totality
    Ten se snad nestal? Povinne ockovani, nezakonna opatreni, karanteny smskou, zavrena cela odvetvi ekonomiky, donucovaky proti lidem bez rousek, policajti zjednavajici si pristup do provozovny beranidlem, policajty na hranicich okresu, zakaz nocniho vychazeni, ostrakizace neockovanych, ...
    19.8.2022 13:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ale ten mame. Rekordni deficity, staty zijici a rozdavajici na dluh, rekordni inflace...
    Ano, ty jsou ale způsobeny téměř výhradně mezinárodní ekonommickou situací, problémy se supply chainy a teď válka. Je to analogické stagflaci v 70. letech a naši politikové, ať už jakýkoli, s tím nic moc neudělaj.
    Ten se snad nestal?
    Do nějaké míry ano, ale pokud vím, předikce byla, že dočasná opatření nebudou dočasná. Z těch věcí, co jsi popsal, jich už moc nezbylo.
    19.8.2022 14:37 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ano, ty jsou ale způsobeny téměř výhradně mezinárodní ekonommickou situací, problémy se supply chainy a teď válka.
    Kroky statu po svete zpusobily tuto ekonomickou situaci a rozpady supply chains... Covidove divadlo byla ekonomicka sebevrazda v primem prenosu. Inflace i cena energii rostla brutalne uz i pred tou valkou, ale valka je jiste dalsi faktor.
    Do nějaké míry ano, ale pokud vím, předikce byla, že dočasná opatření nebudou dočasná. Z těch věcí, co jsi popsal, jich už moc nezbylo.
    Ja nepsal, ze nebudou docasna. Podle meho staci jiz to, ze to bylo prechodne. A ze nezbylo? Ne natvrdo, ale za prve stat si to ozkousel a zjistit, ze nekteri degeni to akceptuji, a aby se mu to lepe na priste vyhlasovalo, schvalil si potrebne novely...
    19.8.2022 07:55 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Da se rict, ze abicko je jako zemekoule. Je to uzavrena komunita a uvnitre ni je jeste jedna, podobna, akorat vetsi :-)
    20.8.2022 04:35 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Vždycky jsem narážel na to, že jsou moje myšlenky dál než u těch ostatních. Občas si připadám jako stíhačka co letí nadzvukovou rychlostí, takže v okamžiku kdy lidem okolo mne dojde co jsem se jim vlastně pokoušel sdělit, už jsem zase o kus dál.
    To mě umrtvilo, lol.
    20.8.2022 17:21 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    To by vysvětlovalo, proč si dosud nepostřehl, že už se obvyklé invektivy vyměňují pod mým dalším blogpostem. 8-P
    21.8.2022 12:47 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tamtéž k Martínkovi:

    https://www.newstream.cz/nazory/dopis-ctenare-zkuste-si-vyzit-s-duchodem-12-tisic-mesicne

    Ale ono spíš za pár let na důchody nebude a vyřeší se to tak nějak samo ;-)
    21.8.2022 14:09 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Rozdíl je v tom, že Martínek spekuluje o rozmezí výše důchodu mezi 15-20 tisíci. Což je absurdní a směšné. Problém tedy není v systému jako takovém, ale ve stanovení výchozí částky, která by měla být zárukou důstojného stáří a ne příspěvkem od státu pro žebráky.
    22.8.2022 10:45 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Chápu to správně, že Dalibora Martínka napadlo totéž jako tebe před 11 lety, a (mimo jiné) proto se považuješ za stíhačku?
    xxxs avatar 22.8.2022 11:09 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    ano. okrem toho ma aj menitelnu geometriu kridiel a pridavne spalovanie.
    22.8.2022 15:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Psal jsem, že si tak připadám, ne že bych se za ni považoval.

    A není to poprvé, kdy jsem o něčem psal či hovořil v takovém předstihu. Zdejší blogy píšu od roku 2006 a už nesčetněkrát jsem se odkazoval na články co jsem tu v minulosti napsal. Na to, co bylo před érou internetu se moc odkazovat nemohu. Veškerá předsevzetí a pokusy o psaní deníku obvykle do deseti dnů skončily – vyžadovalo to soustředění a čas v době, kdy ho moc není. Stejně nemělo smysl vedení poznámek do notesu, abych něco nezapoměl. První věc na kterou jsem pokaždé zapomněl bylo to, kam jsem zrovna dal ten notes. A když jsem si vzpomněl, už bylo to co jsem chtěl poznamenat fuč, takže nemělo cenu v tom pokračovat. I tady se jako blogpost objevil jen zlomek toho co jsem kdy rozepsal. Nedopíšu-li blog jedním tahem, už se k němu obvykle nevrátím. I když existují výjimky, např. blogpost Pravice nebo levice. Rovněž rozepsaný o 11 let dřív, než jsem ho publikoval.

    22.8.2022 15:45 David "Predkozka" Briss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Aleš, jak je jasně vidět, je geniální vizionář, o několik generací přede všemi ostatními. O tom nemůže být sporu. Jen díky malosti a úzkoprsostí vzdělávacího systému se mu nepodařilo dokončit žádné vyšší vzdělání a jen díky krátkozrakosti českého podnikatelského prostředí neprorazil ani v byznysu. Je to chyba nás všech, lhostejných, k tomuto géniu, mohli jsme mít českého Elona Muska a Stephena Hawkinga v jednom.
    22.8.2022 16:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    : „…o 11 let dřív”
    Ty: „…o několik generací přede všemi ostatními.”

    Na základě toho jednoduchého srovnání jsem usoudil, že si nejspíš vyměňuji názory s potomky Mickey Mouse, neboť jedině v takovém případě lze tvoje tvrzení vyhodnotit jako pravdivé. To pak ovšem leccos vysvětluje. Kupř. ten přízemní pohled na svět kolem sebe, bez špetky nadhledu a vize do budoucna.

    22.8.2022 16:04 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…

    Psal jsem, že si tak připadám, ne že bych se za ni považoval.

    OK, omlouvám se za zkomolení.
    A není to poprvé, kdy jsem o něčem psal či hovořil v takovém předstihu.
    Já v tom předstihu nevidím nic zásadního. Prostě dva lidi napadlo totéž v rozmezí 11 let. U něčeho jako důchodový systém nic překvapujícího. Skoro bych řek, že se stalo kdekomu, kdo nad tím tématem aspoň trochu přemýšlel.
    30.8.2022 18:56 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Tady to nějak usnulo, co takhle vtip pro dnešní den?

    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-sefka-top-09-snizovat-pocty-uredniku-bychom-meli-rychleji-40406955

    A taková je realita:

    https://www.ceska-justice.cz/2022/08/novy-centralni-urad-digitalni-a-informacni-agentura-bude-mit-na-starosti-i-datove-schranky/

    Pamatujete ještě slavný polistopadový Úřad pro boj s byrokracií? Když byl konečně zrušen, bylo úředníků dvakrát tolik než před jeho založením :-D
    JiK avatar 30.8.2022 19:57 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    s. Fluttershy a ostatni Ti vysvetli, ze cim vic uredniku, tim lepsi vyspelejsi spolecnost. Az budou urednici uplne vsichni, a nikdo si nebude kazit zivot praci a produkovat tim uhlikovou stopu, tak zavladne uplny raj, socialni smir a blahobyt. Jako v kazdem socialismu.
    2.9.2022 09:18 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V předstihu…
    Ruské vtipy došly? Ty je bereš z Nord Stream?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.