Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Původně jsem to chtěl zařadit jako reakci do blogpostu Anorexie - Idol ženské krásy?, ale bylo to jednak dlouhé a také trošku OT. Takže krátké povídání na, řekněme dietní téma. Pokud nemáte podobné články rádi, ani to nečtěte
Naše tělo je naprogramované na naprosto jiný způsob života, než je ten, který vedeme dnes. Největším problémem je nevyrovnaný energetický příjem, protože dneska většina lidí jí daleko víc, než potřebuje. I skladba potravy je většinou špatná, protože v ní převažují rafinované cukry a tuky, které se v těle metabolizují právě na tuky.
Potom přijde okamžik, kdy si člověk řekne, že musí shodit. Protože ví, že lidově řečeno, moc žere, tak mu selský rozum řekne, pokud moc žeru a tloustnu, tak žrát přestanu a zhubnu. Jenže v tomto případě je selský rozum k ničemu.
Většina hladovkářů (tomu se nedá říkat dieta) neví, nic o metabolických procesech a jeho rychlosti a jak jí ovlivňovat. Pomalý metabolismus způsobuje dokonalejší zpracovávání potravy, což je věc, kterou z nás dnes málokdo potřebuje . Ovšem hladovky založené na menším příjmu živin metabolismus stále zpomalují a způsobují jenom to, že se tělo přepne do úsporného režimu. To je důvod, proč po konci hladovění nastává jojo efekt, protože po přechodu na běžné množství potravy si tělo okamžitě ukládá tukové zásoby, aby mělo jak přežít další období hladu.
Navíc hladovky nefungují i z jiného důvodu. Podstatné je vědět, jak tělo reaguje na hladovění. Nejprve se začne z organismu vylučovat voda, což sice vede ke snížení hmotnosti (když jeden rádobydietolog mluvil v televizi o tom, že je nutné z organismu dostat vodu, měl jsem sto chutí mu šlápnout do úsměvu)! Ale vylučování vody je špatné! Z těla chceme dostat tuky a vodu, svaly i ostatní živiny tam ponechat!
Dále se začne odbourávat svalová hmota, protože ta mají poměrně velký energetický příjem i v klidovém stavu. Tuky, o které jde nejvíc, se v takovém procesu odbourávají až jako poslední, protože pro naše tělo představují energetickou rezervu. Po spálení tuků už totiž nemá z čeho žít a umírá. Teda podle svého programu, ono neví, že dnes stačí zajít do nejbližšího obchodu.
Problém není ve snaze zhubnout, to je dobrá věc! Problémem je to, že to většina lidí dělá blbě. Dnes totiž žijeme v době pilulek, takže si spousta lidí myslí, vezmu si nějaký ten paták a tělo začne tuk odbourávat. Ovšem tak to nefunguje. Tělo se svých špeků drží zuby nehty, což je ovšem s ohledem na princip fungování metabolických procesů a na úlohu tuku v lidském těle, naprosto pochopitelné.
Hmotnost není správným ukazatelem toho, jak je člověk tlustý. Správným ukazatelem je procento tělesného tuku (přičemž ženy mají větší procento, než muži). Dva lidé se stejnou hmotností, ale s jiným poměrem svaly/tuky budou vypadat úplně jinak. Navíc má svalová hmota z několik pozitivních efektů
Takže, pokud člověk hubne, tak může zapomenout na patáky a hladovky. Jediné co funguje je dieta (ve smyslu úprava živin ve stravě - konečně nějaká souvislost s nadpisem) a cvičení. To se v pilulce sníst nedá. Spalovače tuku (různé ty L-karnitiny) mohou pomoct, ale i bez nich se dá afaik obejít. Potíž je v tom, že je dnes člověk reklamami masírován k tomu, že se dá všechno vyřešit pilulkou (podobný problém je potom s anaboliky).
UPDATE: a všimněte si hezkých odkazů od pana google. Reklama na dietní kapsle pod tímto blogpostem je kouzelná
Tiskni
Sdílej:
2x tydne beh, cca 40 - 60 min na 70% TMaxJsem toho názoru, že běh pro mě není vůbec přirozený pohyb. Místo běhání jdu raději plavat, to mě baví víc.
Jezte to, co byste mohli jíst i před průmyslovou výrobou potravin, a můžete klidně do přežrání, nekoncentrovaných a nepreparovaných potravin organismus stejně tolik nesnese.Zase tak úplně to neplatí, protože i naši předkové trpěli dnou z přežírání se masem. Ale jinak souhlasím. Občas si dám kofolu, uzeniny nebo chipsy nejím, červené maso výjimečně. Z ovoce ovšem sním nejvíc banánů ... takže jediný stravovací zlozvyk jsou slané oříšky
Zase tak úplně to neplatí, protože i naši předkové trpěli dnou z přežírání se masem.Platnost se zvýší, pokud pomineme moderní průmyslové velkochovy a distribuci masa pomocí supermarketů. Trpící předkové z přežrání byli jen ti nejbohatší, co na drahé maso měli
To tedy ne. Obézní lidé existovali i ve středověku, ba i v pravěku (viz soška Věstonické venuše).Jenomže to byl znak blahobytu, nikoliv chorobného přežírání jako dnes (co myslíte, znázorňují pravděpodobně sošky spíš ideál nebo realitu?). Pak byli jistě obézní lidé i kvůli nemocím a samozřejmě výjimky potvrzující pravidlo. Zatímco dnes je v tzv. vyspělých civilizacích je pomalu výjimkou člověk, co obézní není. Když ze svojí stravy vyloučíte průmyslově vyráběné potraviny a nahradíte je de facto syrovými tj. co nejméně zpracovanými ekvivalenty (tj. obilná kaše místo syntetického chleba, ovoce a koření namísto cukru, soli a konzervačních přísad atd.), budete mít potíže zkonzumovat tolik jídla na posezení. Schválně si udělejte seznam, kolik takových jídel denně sníte a kolik by jich ubylo.
Pravda, nebylo jich tolik, protože prostě nebylo tolik potravy, ale nevěř tomu, že se tloustne jenom po moderním jídle.Tloustne se z různých příčin, de facto je to porucha metabolismu, která je z velké části způsobena moderními jídly. Netloustne se ale a priori z množství jídla, tedy přirozeného jídla, a do chorobné obezity, protože zdravý organismus prostě přirozenou potravu (bez umělých povzbuzovadel apetitu) v určité chvíli příjímat odmítne, totiž tehdy, kdy má dost. Jenomže potravinářský průmysl šálí jak naše instinkty, tak funkce našeho organismu - jednak tím, že produkuje potraviny de facto méněcenné, kterých organismus jakoby potřebuje víc (známky podobné jako u drog), potraviny, které narušují metabolismus (rafinovaný cukr apod.) a jednak dělá z jídla nikoliv existenční, ale módní záležitost - dnes tedy nejí tělo, ale hlava plná reklamy. To poznáte už z toho, jak je pro nás důležitý tzv. jídelníček (menu). Do restaurace se nejdeme "najíst", ale něco určitého si dát, zajímáme co bude k obědu, co bude k večeři... a podle toho si vybíráme, jestli na to máme chuť nebo ne. Přijímání potravy se zkrátka snažíme oprostit od přirozenosti (stejně jako spoustu ostatních oblastí), a to je to, co se nám vymstí (např. 60 000 úmrtí každý rok v ČR na nemoci oběhové soustavy - tendence stoupající, kam se hrabou teroristi).
Tloušťka je naopak známka normálně fungujícího metabolismu. Ukládání tuku není chyba, ale vymoženost - organismus si prostě šetří energii na horší časy. Že moderní člověk má občas takhle "našetřeno" na celé roky dopředu, to je jiná věc.Asi došlo k mýlce v terminologii, bavíme se o obezitě, tedy stavu, kdy tloušťka ohrožuje organismus. Obezita je právě znakem nefungujícího metabolismu (což nemusí být vždycky následek přejídání se). To nefungování je právě v tom, že vůbec nejde o ukládání energie, neboť tu si obézní lidé nejsou schopni nijak zpátky "vybrat", jde o chorobnou reakci organismu, která začne hromadit nijak nevyužitelný tuk.![]()
Já myslím, že programátor metabolismu (abych mluvil v počítačnické řeči) považovalNeviděl bych to tak jednoduše, protože obézním obvykle nestačí "přestat jíst", aby se zbavili obezity, co víc, oni leckdy pak už jedí úplně normálně co se týče množství, ale obézní zůstávají. Také ne všichni obézní to mají nutně z jídla, existují různé poruchy hospodaření organismu. Proto bych se příkláněl logičtěji spíš k tomu, že nevhodná skladba jídla (leckdy i množství) způsobí chybný chod organismu, který pak vede k obezitě, tedy k chorobné tloušťce. Pak nepomáhá prostě přestat jíst, ale pouze dostat organismus do takového stavu, aby opět přestal "ukládat", když ukládat nemá.
Anebo dnes používáme těla v rozporu se specifikací.To každopádně.
Já sportuju nerad...A proto nám moudrá příroda nadělila dopaminy a endorfiny
mně se podařilo shodit pěkných pár kilo, když jsem měl nejhlubší depresiMně když jsem neměl na jídlo