abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 772 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Asi skončím s počítačem

    18.4.2010 18:42 | Přečteno: 3278× | software | poslední úprava: 17.5.2011 16:04

    Uvažuji o tom, že se úplně vykašlu na všechny počítače. Všechno to vyhážu do popelnice a bude konečně pokoj a ušetřím hodně času a nervů.

    Problém je v tom, že ta podpora hardware pro Linux za nic nestojí. Za to ale nemůže Linux, to je vynikající operační systém, ale za problém můžou výrobci různého hardwaru. Jestli jsou to zvukové karty nebo cokoliv jiného. Nejsou schopni si uvědomit, že existují i jiné operační systémy, než Windows. Ti, kteří mají Windows, mají hardwaru vpysk. Ale co my. My, kteří chceme mít kvalitní operační systém, Linux, jsme diskriminování. Hledat zvukovou kartu nebo jiný hardware, který funguje v Linuxu, je práce pro vraha. Stačí, když si potřebuji pořídit nový komponent pro počítač. Celé dny prohledávám internet jak blázen a žádné výsledky. Buď najdu takovou věc, která nevyhovuje mým požadavkům, a když konečně najdu něco, co vyhovuje, tak to zase není podporované v Linuxu. Když už konečně najdu něco, co v Linuxu funguje a splňuje moje požadavky, zase je to zastaralé a nejde to sehnat. Má vůbec cenu se namáhat? Jaký to má význam? Je to ztráta času. Dřít se neustále s něčím, jak magor a nejsou vidět výsledky. To můžu dělat pořád dokola, až skončím v blázinci. Na to už nemám nervy. Když potřebujeme nějaký pořádný komponent do počítače, všechno je dělané jenom pro shnilé okna. Když konečně najdeme něco, co v Linuxu funguje, je to většinou šrot, starý klumpr, který za nic nestojí. Nebo něco zastaralého, co se už nevyrábí a seženeme jenom v bazaru, bez záruky a zhuntované. Nakonec se musíme spokojit se smetím, jestli vůbec něco seženeme.

    Hlavně že ti, kteří mají Windows, mají hardwaru v pysk. Mají všechno, na co si vzpomenou, u všeho velký výběr, nic nemusí pracně hledat a shánět. Nemusí ani složitě zjišťovat, jestli jim to bude fungovat, protože jsou jim všechny informace strčeny až pod nos. Zatímco my máme hardwaru nedostatek a málem musíme vybírat kontejnery a odpadkové koše, aby jsme něco sehnali. Sehnat komponent dá hodně práce a ještě se nadřeme, protože musíme ještě složitě shánět informaci, jestli je ten komponent v Linuxu použitelný.

    Na Windows ale přecházet nechci. Tady mi nejde o to, že bych musel zaplatit za Windows. Jde mi o to, že ve Windows nebudou fungovat všechny ty vynikající programy, které používám v Linuxu. Jenom ty, které existují pro oba operační systémy, ty programy bych mohl používat, ale co ten zbytek. Pro Windows nejsou ani náhrady k těm zbývajícím programům. Jestli k něčemu náhrada je, tak za nic nestojí. A když už je něco, co by se dalo použít, tak je to placený zmetek. Placené programy nenávidím. Nejde mi o peníze, já bych si je zaplatil. Ale jde mi o to, že komerční software není svobodný. Mají licenční podmínky na pytel - nemůžu instalační CD (DVD) kopírovat, nemůžu to mít nainstalované v několika počítačích současně, nemám přístup ke zdrojovému kódu, je zakázano software upravovat třeba i pro vlastní potřebu, a hodně dalších omezení. A hlavně - u většiny komerčního software není instalační CD (DVD) soběstačné. To znamená, že když si ten program chci nainstalovat a rozchodit, nestačí mi k tomu to CD (DVD), ale potřebuji se ještě obracet na výrobce, ať už přes internet nebo pomocí telefonu. Program totíž vyžaduje aktivaci nebo něco podobného a proto místo aby jeho instalační medium bylo soběstačné, je to závislé na někoho z venku. A takto závislé je to nejen poprvé, ale i kdykoliv později, když se mi program vymaže a potřebuji ho nainstalovat znovu nebo když se zkazí počítač a potřebuji to nainstalovat do nového. Takový výrobek je u mě kripl. Tady vidíte, proč mám pořád něco proti komerčnímu softwaru. Kdyby ty podmínky byly jiné, tak bych proti placeným programům nic neměl, některý bych si koupil a zaplatil. Ale za takových podmínek, jaké jsou, si to výrobci můžou strčit někam. Pořídím si výrobek a ještě si s ním nemůžu dělat co chci a ještě mám nesoběstačné zkriplené instalační medium. Nakonec ani samotný Windows na tom není lépe. Taky má omezující licenční podmínky a taky vyžaduje aktivaci.

    Když někdo chce konečně používat lepší operační systém, než jsou shnilé okna, jsou mu házeny klacky pod nohy. Asi se nás pořád někdo snaží přinutit, aby jsme přešli na Windows. Já ale na žádný takový šmejd přecházet nechci. To už raději budu bez počítače, než abych si tam instaloval takové svinstvo, které má licenční podmínky na pytel a které se aktivuje. Do Widlí mě nikdo nedostane. Asi udělám nejlépe, když se počítačů a všech věcí do nich zbavím. Nemám zapotřebí, aby mi byly neustále házeny klacky pod nohy.

    Největší problém jsem měl, když mě zaujaly výborné aplikace pro Linux, jako je Jamin, JackRack, Rakarrack, Jack, Qjackctl a podobně. Chtěl jsem to použít především pro efektování zvuku v reálném čase. To znamená, že do vstupu zvukové karty zapojím zdroj zvuku a do výstupu zvukové karty zapojím zesilovač s reproduktory. Do počítače budu pouštět zvuk, pomocí programu ho budu upravovat a hned v reproduktoru poslouchat ovlivněný zvuk. Nic nebudu nahrávat ani ukládat zvuky, budu jenom poslouchat. Počítač použiju jako takovou efektovou krabičku, jako zvukový procesor. Vyzkoušel jsem to u stolního počítače, tam to fungovalo, byly výborné výsledky. Aby se mi s tím lépe manipulovalo, lépe přenášelo, zabíralo to méně místa a mělo menší spotřebu energie, rozhodl jsem se ke všem těm aplikacím použít notebook. Bude zapotřebí taky externí zvuková karta k notebooku.

    Už začaly problémy a zklamání. Zjistil jsem, že najít zvukovou kartu, která by vyhovovala a přitom byla podporovaná v Linuxu, se nedá. Celé dny a týdny jsem nedělal nic jiného, jenom jsem jak idiot prohledával internet a pořád jsem měl pendrek. Prohledával jsem všechny zvukové karty, u každé pracně zjišťoval, jestli má všechny potřebné konektory a dobré vlastnosti. Když jsem konečně našel vhodnou kartu, začal jsem jinde prohledévat internet a hledat informace, jestli to funguje v Linuxu. Nakonec jsem zjistil, že v Linuxu nepojede, protože ta zvuková karta je jenom pro shnilé okna. Mohl jsem celou dřinu opakovat. Potom jsem to zkusil obráceně: Nejdříve si najít zvukovou kartu, která je podporovaná v Linuxu. Když jsem něco našel, zase ta zvuková karta neměla potřebné vlastnosti a konektory, nebo dokonce to byl nekvalitní klumpr. Když jsem konečně našel něco, co má dobré vlastnosti a všechny potřebné konektory a zároveň funguje v Linuxu, tak jsem nakonec zjistil, že je to zastaralý výrobek, který se už nevyrábí a neseženu to. A pokud seženu, tak jedině v bazaru bez záruky a zhuntované. Jaký má význam takové hledání? Buď výrobek není v Linuxu podporovaný, nebo je ten výrobek šrot, nebo se nedá sehnat. To můžu hledat pořád dokola jak magor. To nemá cenu. Dřít se jak blbec a nejsou vidět výsledky. Na to se můžu vybodnout. Je to ztráta času. Jsem znechucený.

    Rozhodl jsem se, že na to půjdu jinak. Abych neměl problémy s hardwarem, tak v tom notebooku budu mít Windows a místo těch vybraných aplikací bych musel sehnat náhrady k těm programům. Windows ale nebudu mít věčně. Hned, jak se objeví slušná verze operačního systému ReactOs (náhrada za Windows), tak to do toho notebooku nainstaluji místo Widlí.

    Začal jsem zjišťovat, čím by se ve Windows daly nahradit všechny ty vybrané aplikace. Prohledával jsem internet a taky jsem se různě ptal lidí. Vysvětloval jsem jim, co potřebuji, aby ty programy uměly. Nezískal jsem žádné použitelné výsledky. Všechno, co jsem našel, nebo mi bylo poraděno, byly jenom šmejdy v podobě shareware, trial, demo a podobně. To je mi na pytel, protože potřebuji něco, co spolehlivě funguje a ne nějaké zkušební šmejdy. Do aplikací, za které hledám náhradu, to má daleko. Řekl jsem tedy, jestli by se nenašla plná verze něčeho. Našlo se jich hodně, ale zase to byly placené hnusy. Nejde mi o to, že bych za program musel zaplatit, proti tomu bych nic neměl, určitě bych si něco koupil. Ale za takových podmínek, jaké bývají u komerčního softwaru, nemám zájem. V licenčních podmínkách je hodně omezení a hlavně, většina komerčních aplikací je zkriplených, protože vyžadují aktivaci nebo něco podobného. Instalační medium proto není soběstačné. Místo, aby k nainstalování a zprovoznění programu stačilo jenom to medium, tak nestačí, protože se ještě musí aktivovat, při čemž se musíme přes internet nebo telefon obracet na výrobce, aby nám to rozjel. Jsme potom závislí na někom zvenku. Takto závislí jsme nejen při první instalaci, ale taky kdykoliv, kdy potřebujeme program přeinstalovat. A takové zkriplené zboží bych nechtěl ani zadarmo. Navíc schopnosti těch komerčních programů, které mi byly doporučeny, se stejně nevyrovnaly programům, které jsem se pokoušel nahradit. Když jsem potom znovu upřesnil, že bych chtěl volně šiřitelný program, žádného svobodného softwaru jsem se nedočkal. Zase mi byly doporučené, nebo sám jsem našel, jenom šmejdy v podobě shareware, trial, demo a podobně. Prostě zdarma k vyzkoušení.

    Chtěl bych zůstat u Linuxu. Ale tady nám výrobci hardwaru hází klacky pod nohy. Má vůbec cenu mít počítač?

           

    Hodnocení: 27 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Heidelberg avatar 18.4.2010 18:47 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Jestli to budeš vyhazovat, napiš jaké jsou to konfigurace a co přesně budeš likvidovat a pokud to bude dobrý, tak se pro to stavím :-P
    kotyz avatar 18.4.2010 19:41 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    kdyz to bude dobry. ty ses narocnej, ja bych to vzal ikdyby to mel bejt jenom celeron 333 MHz :-D ono se pro to nejaky vyuziti najde vzdycky ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    vlastikroot avatar 18.4.2010 21:30 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    +1 i kdybych tim měl podložit nábytek ...
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    kotyz avatar 18.4.2010 22:46 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    rozebral sem par starejch pocitacu a deda si tema plechama vyspravil kralikarnu (a jeste mu jich zbylo dost do zasoby). nesere je tak snadno rez :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    18.4.2010 23:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Co že si děda těma plechama vyspravil? :-D
    kotyz avatar 18.4.2010 23:36 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    no prece tohle :-D

    akorat deda to ma svazeny z ruznejch zeleznejch plechu (ze svejch zeleznejch zasob), aby mu to hned neshnilo ;-)

    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    =^..^= AmigaPower® avatar 19.4.2010 08:55 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Tomu říkám opravdová rodina jednadvacátýho století, konečně je počítač i v každý králíkárně! :-D
    kotyz avatar 18.4.2010 23:26 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    jo to mam vlastne taky jednim kompem podlozenou tiskarnu aby se nevalela primo na zemi :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    19.4.2010 12:15 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Chceš něco? Likviduji sklad.
    kotyz avatar 19.4.2010 12:43 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    jasne ze jo, uz dlouho sem nic nerozebiral ani neskladal. kolik toho bude a co to bude stat? ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    20.4.2010 18:36 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Viz bazar. Ceny jsou orientační.
    MMMMMMMMM avatar 18.4.2010 18:58 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    V práci (i doma) se starám o stroje s WinXP Prof, občas nějaká ta vlaštovka s Win7 Prof (třeba na mám notebooku, při nespokojenosti ponížím na WinXP Prof, i proto jsem ten notebook kupoval, že tohle umožňuje). Na servery - kam to jen jde - Linux, jinak ve firmě máme předražené Windows Server (200x) - bohužel bez MS SQL by mnoho vnitropodnikových aplikací nejelo. Někdy bych taky raději všechny počítače někam vyhodil a šel žít na samotu u lesa v dokonalém souznění s přírodou... :-)
    otasomil avatar 18.4.2010 21:30 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem

    >>>Někdy bych taky raději všechny počítače někam vyhodil a šel žít na samotu u lesa v dokonalém souznění s přírodou...

    Ono by se i s IT zilo dobre, ale jen by to nesmelo byt tak presoleny a premasteny jak to je tedkom. A je to cimdal horsi.

    Casto hledam na netu nejake drivery (s windows stravim nejvic casu nez zacne fungovat aspon zakladni HW) a stranky vyrobcu HW to je jednim slovem .... katastrofa, bastl, humus ....  Prochazeni ftp ci http vypisu adresaru je prochazka ruzovou zahradou a jistota ze clovek najde.

    On uz dnes nikdo neumi udelat jednoduchou html stranku s popisem soucastky, datasheetem, ovladaci ke stazeni pro ruzne systemy ci jejich verze ?

    Hlavne ze tam maji nas***e flash reklamy trubci.

    Url na jeden driver pro notebook Fujitsu Siemenss mel delku na asi 3 adresni radky prohlizece a plnou nesmyslnych znaku !!!

     

    Lidi v IT vzbudte se prosim !!!

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    AraxoN avatar 19.4.2010 00:49 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    A to ešte niektorí výrobcovia prešli na web 2.0 (resp. web 2.0-alpha-rc0) - nepodporujú otvorenie v novom okne (javascript navigácia) a keď niečo klikneš zle a dáš back, tak si zase úplne na začiatku celého rozcestníku. Vždy sa "teším", keď hľadám ovládače alebo updaty firmware.
    20.4.2010 02:02 Martin Matějek | skóre: 12 | blog: Flying_circus | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    K tomu bych přidal podivné chování Ralinku (a bohužel nejsou jediní), když si chci stáhnout zdrojáky ovladače k WiFi kartě (licence GNU GPL), tak musím zadat jméno a email, jinak mě to dál nepustí. Stažené proběhne přes nějakou podivnou adresu se session, takže zjištění přímého linku nehrozí. Přitom ještě před půl rokem na webu dávali přímý link. Kdyby ty zdrojáky vydávali pod nějakou svojí obskurní licencí, tak bych tohle čekal, ale takhle schovávat svobodný software?
    Don't judge me by the friends I keep. No, no, no. Judge me by the enemies I have slain!
    18.4.2010 19:11 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Trochu mi schází co vlastně nefunguje a na čem. Tedy programy a jaká je konfigurace pc.
    Max avatar 18.4.2010 19:23 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Mé vševědoucí oko by si to tiplo na "zvukovou kartu" :D.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.4.2010 19:26 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Jojo, ale mluví se v množném čísle o mnoha hw a programech...

    Zvukovka, ta se mi zatim chytla vždycky, jen někdy potřebovala postrčit.
    Martin Stiborský avatar 18.4.2010 19:17 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem

    Naposledy mi nefungoval analogový 56kb/s modem, za dob Mandrake 8.cosi.

    Asi teda kupuju šrot, nebo mám štěstí.

    Kvík ..
    18.4.2010 19:24 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Štěstí na šrot :-D.

    Kupříkladu mě nejede pořádně ATI Rage Pro s TV tunerem :-/.
    tomboytom-deviant avatar 18.4.2010 19:25 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Chtelo se to kouknout do sekce Hardware predtim nez jste kupoval PC ...
    kotyz avatar 18.4.2010 19:34 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    nehazej to do popelnice, to je neekologicky. dej to kotyzovi, kotyz se o to postara ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 18.4.2010 19:39 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    a ucini ho to stastnym ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    18.4.2010 19:44 Jerry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Neporadili byste mi nekdo neprilis drahou a vzajemne kompatibilni kombinaci bluetooth headsetu a bluetooth adapteru pro pouziti v Linuxu pro VOIP telefonii? Vubec netusim, ktere mam vybrat.
    18.4.2010 19:49 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Problémový hardware se kterým bývá opravdu pod linuxem problém jsou skenery. Jinak mám zkušenost spíš opačnou. Pod Linuxem bez problémů a pod Win opruz.
    18.4.2010 20:00 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Jo jo. Skener Canon, to nešlo. S navigací do auta jsem ostrouhal. JInak všechno zatim šlo. A bylo toho hodně.
    18.4.2010 20:05 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem

    Nebo se třeba stačí podívat na tiskárny či multifunkce HP. V aktuálním GNU/Linuxu fungujou i docela zastaralý kousky, který už třeba v nových Windows nemají žádnou podporu!

    GNU/Linux prodlužuje použitelnost komponent. V novém jádře... jsou ovladače i pro dost starý věci. Zatímco ve Windows většinou platí, že s novými Windows si musíte kupovat nové komponenty, protože ovladače pro nová Windows neexistujou!

    gtz avatar 18.4.2010 21:11 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Canon bohužel podporuje jen nějaké scannery, pro ty ostatní stále jen a jen Widle nebo Vmware s vidlama....
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    otula avatar 19.4.2010 08:59 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    =^..^= AmigaPower® avatar 19.4.2010 09:16 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Ovladač na to nemam, ale mam pár novejch MC56301 ;-)
    otula avatar 19.4.2010 09:30 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    :)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    19.4.2010 09:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    No jo. Nemůžeš ovšem čekat, že někdo napíše driver pro něco co nepoužívá, a nemá k dispozici ani fyzické zařízení, ani technickou dokumentaci.
    otula avatar 19.4.2010 09:33 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Jasně. Ale je to obecný problém. Cokoliv není masově rozšířeno, má mizivou šanci být podporováno. Podporu nemám ani pro hloupý SonyEricson BT headset, o němž jsem si myslel, že bych ho mohl využívat pro VoIP přes PC.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    19.4.2010 09:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Tak to se mi nechce věřit. S bluetooth zařízeními dokud jsem je tedy ještě používal, vcelku problém nebyl. Co tohle? Bohužel nevlastním podobnou blbinu, tak to nemohu odzkoušet.
    gtz avatar 19.4.2010 13:39 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Já jsem zkoušel od SE BT HBH-662 a celkem hodně problémů .. padalo to x-krát se to připojovalo ... tedy nepoužitelné.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    otula avatar 19.4.2010 22:25 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Když jsem to kdysi zkoušel, zařízení to našlo, tvářilo se to, že to funguje, ale nefungovalo. Ve sluchátku vždy jen lupnulo, a to bylo všechno.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    gtz avatar 20.4.2010 14:51 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Spárovalo se to, vše bylo v pohodě , když jsem na sluchátku zmáčknul to tlačítko tak to padlo.

    No zkoušel jsem pak poslat nějaký zvuk na toto zařízení a jak píšete ve sluchátku to luplo párkrát zapraskalo a nic se nedělo. Nastavoval jsem to snad 100x a nepodařilo se to rozjet.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    otula avatar 20.4.2010 18:19 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Jj, chovalo se mi to podobně (či přímo stejně).
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    gtz avatar 20.4.2010 20:31 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Strávil jsem snad 5 večerů, abych nějak toto celé rozchodil a mohl to popřípadě použít i pro Skype apod. Miliony změn v konfiguracích a zhola nic. Zkoušel jsem jak USB-BT modul pro 10m tak i USB-BT modul na 100M verzi a se starou Nokii jsem se v pohodě spojil, ale se sluchátkem nikoliv.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    otula avatar 20.4.2010 21:19 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Měl jsem s tím úplně stejné úmysly - bylo by to mnohem lepší, než cpát do počítače druhou zvukovou kartu (nakonec raději VoIP přes PC nepoužívám), přitom podobný kousek autorovi záznamu funguje a to, že přesně můj typ mezi podporovanými psán není, jsem považoval jen za estetický detail (SE HBH-610a). No, nešlo jen o estetiku ;-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    20.4.2010 09:02 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    To je fakt. Specifičtější záležitosti - většinou máme smůlu. Něco se chytne pod Wine, ale jen něco.

    S tím, že "exotičtější" železo nebude chtít s Linuxem spolupracovat je třeba počítat.
    20.4.2010 10:54 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Jak řiká instalace Arch linuxu: If you are looking to install Arch on something more exotic, such as your kerosene-powered cheese grater, please consult http://wiki.archlinux.org ;-)
    18.4.2010 20:00 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Pěkný rant, ale prozrazuje malé zkušenosti: problémy s ovladači jsou i pod Windows. některý hardware v podstatě vůbec nefunguje. Ještě tak 32bit XP, ale s pokud má člověk 64bit Visty, tak si musí dávat pozor. Reálný příklad: obyčejná wifi karta, 32bit windows ok, linux ok, 64bit Vista - BSOD při určité zátěži (stačí když se spustí torrent).

    Ten zásadní rozdíl je, že většina (větších) prodejců problémy s ovladači pod Windows uzná jako reklamaci.
    18.4.2010 20:04 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    zdravim,

    taky jsem dosel k tomuto osviceni pred casem, i kdyz ne tak presne jako Vy.

    Plati toto:

    - nikdy nejste svobodny, i kdyz pouzivate Linux. Tomu tady jen nekteri lide veri. Zpravidla kdyz je sponzoruji rodice anebo zpravidla neznaji nekoho jako pritelkyne nebo zamestnavatel nebo slovo "musim zaplatit".

    - Windows jsou srot. Linux je srot. Vsechno z IT je srot. Nefunkcni srot. Jen ten Linuxovy srot muzete obcas/vetsinou menit.

    - nejhorsi poznani je to, ze zjistite ze nekdy je lepsi se vykaslat na lidi, co se predevsim nazyvaji "Linuxaci" a "komunita" a pak zjistite, ze veci zacnou vice fungovat.

    Clovece, Vy jste vysmatej. Vase problemy bych chtel jako investor mit. Ja si roky myslim ze ten Linux pojede, vsichni ho budou pouzivat, lidi me budou mit radi(smich) a "zahucel" jsem do toho petimistne financni castky.... (jeste ted se smeju, zbyva nasypat do pusy tubu uklidnujicich prasku a zapit [ted prehanim]).

    gf
    gtz avatar 18.4.2010 21:18 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Každá mince má dvě strany ....
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    otasomil avatar 18.4.2010 21:19 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem

    >>>Vsechno z IT je srot.

    Zkratka jsou to SPLASENY BITY (zelezo, sw) nic vic.

    Tomu nesvobodnemu sw (ale i hw) se rika "proprietarni mrdka".

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    default avatar 19.4.2010 16:00 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    On ale k žádnýmu osvícení nedošel. Pakliže však za to nepovažuješ ty jeho zvratky na adresu komerčního software. To pak jo.
    otasomil avatar 18.4.2010 21:15 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem

    Rekl bych ze to moc zerete.

    Podporovaneho HW je dostatek a podpora je primo v jadre.

    HW na motherboardech i noteboocich mi vzdy jel napoprvy. Nevim co obnasi implantace ovladacu do jadra a podobne hardcore veci.

    Na mem starem notebooku HP nx6125 jede Ubuntu 9.04 se vsim vsudy ihned po instalaci.

    Ve windows ? Je treba na vse nainstalit drivery, jinak nejde LAN, zvuk, ctecka karet, grafika jen 800x600 .... a podobne.

    Nemam HW na kterem by mi v Linux systemech neco nejelo. Opravdu nemam. A to nevybiram vubec podle podpory ci podobnych kriterii.

    Nevim jak je to s podporou tiskaren ci skeneru pac podobne zarizeni nevlastnim.

     

    Pro pripad potreby opravdu muzete mit windows v dualbootu na male partition at uz jsou jakehokoli puvodu.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    vlastikroot avatar 18.4.2010 21:26 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Na tom linuxu to neni tak hrozný. Sice je ten HW šrot bez výkonu, ale na co mít doma superpočítač s kilowattovou spotřebou ... Ten windowsák s několikanásobně výkonným HW neni o nic lepší, nedělá žadné lepší věci než linuxák, spíš naopak. A co že z bazaru, aspoň levnější. Ale vybrat se stejně dá. Osvědčené grafárny jsou a při výběru třeba desky musí mít člověk teprv smůlu, aby tam byl s linuxem problém.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Dent avatar 18.4.2010 21:54 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    při výběru třeba desky musí mít člověk teprv smůlu, aby tam byl s linuxem problém
    Že zrovna já na ten problém narazil, asi si to zasloužím :D Asus M4A89GTD/PRO se zázrakem zvaným USB3 a ve většině distribucí nerozběhám síťovku (instalátor Archlinuxu, Debianu, ...) a nebo pro jistotu systém ani nenaběhne (Fedora 12). Naběhne jen OpenSuse 11.2 (a beta 11.3) a nebo beta Fedory 13. Podle toho, co jsem se dočetl, tak je nějaký problém s modulem r8169 (který například na instalačce Archu ani není) a funguje to jen někde... Tomu se říká štěstí.
    18.4.2010 22:26 PeterS. | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Mám arch a jadro stále 2.6.31 (aktuálne stable je 2.6.33) lebo sieťovka realtek s driverom r8169 jednoducho v novších jadrach nejde.... rozmýšľam o tom že si kupim novú sieťovku, alebo archu sa nechcem vzdať...

    Ale ľudí s takýmto problémom je zjavne málo, takže možno závisí od konkrétneho typu sieťovky, alebo čo...
    Dent avatar 18.4.2010 23:52 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    No tak to je veselé.

    Pak tedy nevím, co si na desktop nainstalovat. ArchLinux je mimo kvůli nefunkční síti (zkoušel jsem i starší síťovku, co jsem našel doma - bohužel také realtek, protentokrát rtl8139d, taky nešlape...) a Fedora 12 vůbec nenaběhne. Betu 13 používat nechci, nějak tomu nevěřím.
    20.4.2010 02:22 Martin Matějek | skóre: 12 | blog: Flying_circus | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Tak to je mrzutý. Když to čtu, tak jsem docela rád, že mám starší hardware a jako distro Slackware, které si pěkně drží starší odzkoušená jádra (aktuální distribuční je 2.6.29.6).

    Má Arch problém se staršími jádry? Dneska jsem po dlouhé době aktualizoval Slackware na stařičkém Thinkpadu a nemá problém s nejnovějším vydáním distribuce s jádrem o dvě verze (distribuce) zpátky. Nějak nechápu proč by člověk měl pořád měnit jádro, když to aktuální slouží dobře (Ubuntu a další bleeding-edge distra).
    Don't judge me by the friends I keep. No, no, no. Judge me by the enemies I have slain!
    Dent avatar 20.4.2010 10:31 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Aktuální ne vždy slouží dobře. Pak člověk čeká na každé nové vydání s velkým očekáváním.

    Mě se třeba posledních pár měsíců týkají problémy s wifi od Intelu (ThinkPad) i Ralinku (EEE 1000H) a síťovkou od Realteku (desktop).

    A použít starší odladěná jádra není vždy možné, například kvůli podpoře nového HW...
    20.4.2010 21:27 Martin Matějek | skóre: 12 | blog: Flying_circus | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Tak takhle samozřejmě jo, o tom žádná. Koukám, že asi není taková legrace sehnat starší, ovšem dostatečně nové, jádro, které zkrotí i novější kousky HW a přitom netrpí regresemi.
    Don't judge me by the friends I keep. No, no, no. Judge me by the enemies I have slain!
    19.4.2010 13:16 mnicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Nepomoze: http://www.linuxos.sk/forum/10759/index.html ? (to len tak namatkovo)

    A vysvetlenie problemov v novsich jadrach bude asi: "As of linux-2.6 2.6.32~rc8-1~experimental.1, firmware for v1 and v2 was removed from the r8169 driver; not currently packaged due to no clear redistribution permission (Debian bugs #561309, #564628). Both versions can operate without userspace firmware as of linux-2.6 2.6.32-3
    18.4.2010 21:33 adf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    1) konzumni hardware co se normalne vali po obchodech je srot uz z principu.

    2) nevim co cely dny hledas, ja kouknu do eshopu, neco vyberu, tady v sekci hardware overim a bud kupuju nebo jdu o artikl vedle. ale posledni dobou by to musela bejt extra chujovina aby mi to nefungovalo. dokonce mi spousta hw jede lip nez ve widlich

    3) pocitace zacinaji byt cim dal vice frustrujici :( ja jsem s nim skoncil, pracuji s nim pouze v pracovni dobe, jako treba ted :( je to ztrata casu, radsi jdu do lesa. ze zabijeni casu typu programovani strasne "dulezitejch" blbosti, hrani her nebo hadani se v diskuzich jsem jiz vyrostl! (ale na zabiti casu v praci to je dobry:)
    =^..^= AmigaPower® avatar 18.4.2010 21:36 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    kokot... :-D
    18.4.2010 22:00 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    My, kteří chceme mít kvalitní operační systém, Linux, jsme diskriminování.

    :-D
    Cubic avatar 18.4.2010 23:08 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    abych citoval klasiku:
    RIMMER: Tak abys věděl, tohle byla nejhorší ubulená limonáda, jakou jsem kdy musel přetrpět. Dokonce to urazilo i mou zadnici, jež se oprudila, neboť chudinka moje malá dřepěla u tak děsného puberťáckého škváru!

    KRYTON: Copak Vás to nevzalo za srdce?

    RIMMER: Ani trochu to se mnou nehnulo.
    18.4.2010 23:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Počítače nám pomáhají vyřešit 70% problémů, které bychom jinak vůbec neměli...
    19.4.2010 02:56 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Nebyl to Linux, který se rozhodl, že si drivery napíše sám? Který dal podmínku, že všechny ovladače budou GPL kód (dá se to obejít, ale to je pracnější)?

    Prostě Linux dal he výrobcům podmínky, a oni se na to vykašlali, protože ve většíně případů o takové podmínky nestojí. A nic za ně nedostanou.

    19.4.2010 08:05 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Nebyl to Linux, který se rozhodl, že si drivery napíše sám? Který dal podmínku, že všechny ovladače budou GPL kód?

    Nie. Linux ponúkol možnosť navyše. A to, že ti ovládače napíše a bude udržovať sám. Tá podmienka o GPL platí, len pre ovládače, ktoré má udržovať niekto iný ako výrobca HW. Ale výrobca HW má voľné pole pôsobnosti a môže ovládač pre svoj vlastný HW napísať a udržovať sám. A vtedy si to môžu urobiť pod ľubovoľnou licenciou.
    19.4.2010 09:07 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    +1 Přesně tak. Vždyť výrobci grafických karet, a třeba i některých tiskáren a TV tunerů to tak dělají. Jediným problémem je překotný vývoj jádra, a věčné změny API... občas žasnu, jak v důležitých jaderných funkcích mizí a objevují se parametry, přičemž v drtivé většině platí že když už tam jsou, stačí jim jako argument NULL... a všechno dál jede.. Ale kdo to má pořád zkoumat? Kdybych byl výrobce nějakého komplexního HW co tohle API Linuxu využívá, asi by mě to štvalo..

    Pro výrobce je totiž mnohem jednodušší zbastlit narychlo binární ovladač a dál se tím nezabývat (jak je to u windows), než neustále něco (co funguje) udržovat. Ano, může požádat o zařazení kódu ovladače do jádra, a nechat tohle na vývojářích Linuxu.. ostatně jsou to oni kdo pořád něco mění, tam a zpátky.. ale výrobci jsou často konzervativní a mají pocit že vydáním zdrojového kódu by mohli usnadnit postup konkurenci.. škoda..
    19.4.2010 12:44 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Mně fascinuje, jak si dáváte +1 a postupy, o které výrobci hw generálně nestojí prezentujete jako jejich obrovskou výhodu.

    Každý rozumně smýšlející člověk přijde na to, že postupy, které výrobcům nabízíte pro ně prostě výhodné nejsou.

    I já jako programátor raději programuji pro jiné operační systémy (všimněte si, že nemluvím o Windows) kvůli stabilitě, rozsáhlosti, a jistým zárukám API.

    Linux si své procesy zařídil jako práce pro práci ve stylu: „Nevadí, že se hůř programuje, hlavně, že se nadřu“. Programoval jsem pro pět operačních systémů a můžu rovnou prohlásit, že Linux je z hlediska programování nejneoblíbenější pro mě, protože efektivitu programování (tedy náklady na to) Linux grandsky neřeší.

    Pokud si Linux rozhodne, že bude velmi znevýhodňovat všechny, co nedají open source – pak nechť si někdo nestěžuje, že jim řada výrobců odmítá podporu. Jak jednoduché. Proto mě zápisek tohoto blogu překvapil.

    Prostě vždycky je něco za něco. Chcete tvrdě prosazovat GPL? Máte GPL kernel? Chcete si neustále přeorávat jaderné i jiné API? Tak se nedivte, že podpora hw je taková jaká je!!!

    Někdy mi linuxáci připadají jako malí jardové. Když si prostě nakladli podmínky, tak jakýkoli přístup má své výhody a nevýhody. Já vím, že dnes po vzoru pozitivní diskriminace by všichni chtěli jen ty výhody, ale příroda funguje jinak. Pokud si na něčem trváte (a je jedno na čem) dostanete plusy i mínusy této ideologie. A je třeba buť změnit podmínky, nebo hrdě přijmout nevýhody, které to přináší, protože to byla jen a pouze a jedině linuxová komunita, která takto podmínky nastavila a která zcela logicky na sebe jako důsledek výhody i nevýhody přivodila. Tedy moc nechápu brečení nad něčím, jako je všelijaká podpora hw, když to tak celý linux chtěl. A tak si nastavil podmínky.
    19.4.2010 13:31 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Treba rozlišovať medzi programovaním aplikácií a programovaním ovládačov do jadra.

    Mám aplikácie napísané pôvodne pre Motif (a pravdepodobne pre HP-UX) ktoré aj dnes v pohode skompilujem a rozbehnem na modernom linuxovom distre.

    Naopak mal som tú česť s ovládačmi pre tlačiarne na windowsoch. Čo myslíš, prečo je problém rozbehnúť starú tlačiareň s Windows 7 a tiež novú tlačiareň na Windows XP? Pretože sa zmenilo API. (Vlastne preto, že sa zmenila celá architektúra printing subsystému.) Áno, keď vyšli XP a ako operačný systém sa nemenili prakticky 9 rokov tak API jadra bolo nemennejšie ako egyptské pyramídy.

    Takže máme na výber:
    • API jadra sa meniť nebude a ovládače sa oplatí písať výrobcom HW ale jadro bude stagnovať
    • API jadra sa bude meniť pomerne často a výrobcov bude stáť viac námahy držať krok
    • API jadra sa bude meniť pomerne často a výrobca poskytne dokumentáciu a pustí robenie ovládačov z hlavy
    Ktorej variante by si dal prednosť ty? Ak si užívateľ (alebo vývojár jadra) tak chceš zmeny jadra pretože to znamená pokrok a tebe je jedno, kto ten driver urobí. Ak si výrobca HW tak ... si musíš zrátať či sa ti oplatí uspokojiť zákazníka. Celý problém je v tom, že výrobcovia HW nie sú ochotní preskúmať neznáme vody.
    19.4.2010 16:49 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    A já jen napsal, že každá varianta má své výhody a nevýhody.

    Linux si může zvolit. Prostě není výhod bez nevýhod.

    Jinak nejlépe je podle mně možnost někde mezi Vaší ad 1) a ad 2). Třetí možnost je utopie, kterou můžete vysílat jako sci-fi, ale na pozemské rovině je na 100% nerealizovatelná. Maximálně jako doplněk u některých výrobců.

    Jenže jste do svých možností nezahrnul vliv GPL licence na chování výrobců ovladačů hw, a ten je dost kruciální.

    A také to, že Windows má BINÁRNÍ API pro ovladače, což je styl, který Linux podporuje asi jako osinu v zadku. Tudíž z toho zase vyplývají výhody a nevýhody – a linuxová komunita svobodně rozhodla co chce.

    A tudíž tento zápisek (blog) je jen brečením nad tím, že svět je nespravedlivý, protože si nemůžu vylízat jenom smetanu a mít pouze výhody, ale že také existují nevýhody.
    19.4.2010 17:24 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Jinak nejlépe je podle mně možnost někde mezi Vaší ad 1) a ad 2). Třetí možnost je utopie, kterou můžete vysílat jako sci-fi, ale na pozemské rovině je na 100% nerealizovatelná. Maximálně jako doplněk u některých výrobců.

    Proč by to měla být utopie? Co takhle něco mezi 2) a 3) ? Výrobce vytvoří jediný GPL ovladač, pošle ho k začlenění do jádra a jaderní vývojáři se postarají o průběžné úpravy (z 99% zcela nepodstatné, kosmetické změny API)?

    BTW podle mě neexistují žádní "výrobci ovladačů HW". Existují jen výrobci HW (co se starají i o příslušné ovladače) a nebo SW. To že výrobce HW má pocit že zdroják ovladače musí ukrýt před konkurencí (ačkoliv je bez firmware v čipech a HW návrhu k ničemu) je jiná věc. Podle mě pěkně pitomá. Vydáním jediného opensource ovladače a/nebo dokumentace by se výrobce zbavil na dlouho práce spojené s vývojem ovladačů pro Linux, to vám garantuju...
    19.4.2010 21:29 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    To jaký má většina výrobců pocit je zeď, na kterou narazíte.

    Když se mi líbí nějaká ženská, tak její pocit poměrně dost ostře určuje, jestli se mnou bude něco mít. Jasně, mohu jí znásilnit, nebo opít, nebo zastihnout v silně slabé chvilce.

    A stejné je to s výrobci hw. Jejich pocity jsou poměrně silně určujícví k tomu jak se budou chovat vzhledem k Linuxu. Časem to linuxové komunitě dojde (no offence), že poroučení si na všechny strany se nepovedlo ještě nikdy nikomu v historii – aniž by to podložil vojáky, či penězi.

    Je tudíž zcela zbytečné neustále dokola omílat, že se mi nelíbí realita, protože realita taková je a že se Vám nelíbí je problém Linuxu, ne hw výrobců. Problém hw výrobců to bude, až Linuxu bude mít 80% na desktopech. Ale to jsme se hodně zasili, a asi tak 80× překročili opět realitu.

    Mně můžete garantovat cokoli, pořád jsou určující ty pocity hw výrobců. A kdybych chtěl někoho přesvědčovat, moc se mi líbí Penelope Cruz.
    20.4.2010 10:23 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Jak je vidět, Linux je natolik živý projekt, že podporuje ohromné množství HW přesto jaký (mizerný) je jeho současný podíl na desktopech. Způsob vývoje a opravování chyb, neustálý progres, to je jeho princip. Jasně že "poroučení na všechny strany" jak GPL nazýváte (a pravděpodobně jako placený SW inženýr GPL nemáte moc v lásce) nemůže samostatně fungovat, ovšem nikdo tady výrobcům nic neporoučí a podpora HW se přesto zvyšuje. Čím dál tím více (nejen těm velkým) výrobcům HW totiž začíná docházet, jaká síla v tom "evolučním" modelu decentralizovaného vývoje je, a že Linux má co za slušně sepsanou dokumentaci, popřípadě těch pár tisíc řádků kódu investovaného do ovladače nabídnout.

    Navíc by byl dle mého velký omyl se jen proto že Microsoft má většinu trhu "zaseknout" a kopírovat jeho model, ať už kopírováním jeho API pro ovladače nebo vymýšlením vlastního binárního API. Vzhledem k objemu financí na straně MS by takový projekt byl naprosto neschopný konkurence (a to i v případě že by nebyl právně napaden). Kdo by ovladače tvořil? Taky by se muselo výrobcům "poručit", pro ně je vytvoření binárního platformě-specifického a OSS ovladače přece to samé.. Možná že logické vyústění takové situace by byla komercializace Linuxu. A to nikdo nechce. Chceme tržiště, ne katedrálu :-P
    20.4.2010 17:13 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Ač jsem nic nepsal o svém osobním názoru (a nijak jsem ho nevyjadřoval). A v zápisku není o mém osobním názoru na správný výoj ani slovo (snad kromě věty mezi 1) a 2)). Vaše analytické metody můj názor nějak odhalily, sice obrovskou pitomost, ale jste i tak king.

    Já jsem jen psal, že ať zvolíte co zvolíte, máte nějaké důsledky. Výhody a méně příjemné věci.

    Druhá polovina prvního odstavce, zejména poslední věty, jsou přání otcem myšlenky.

    Druhý odstavec jsem nepochopil. Nerad bych, aby to vyznělo jako urážka, možná je to tím, že si dokážu představit stovky či tisíce modelů, jak postupovat, z nichž Vy vycházíte z toho, že existují pouze dva. Vidíte černobíle, já vidím tisíce možností. Každá možnost, jak Vámi dvě uvedené, tak ty tisíce dalších mají nějak jinak rozloženou množinu výhod a nevýhod, přičemž pouze výhodu nemá žádná.
    19.4.2010 07:08 Bubak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Strelis se do nohy a pro jistotu se jeste vykastrujes.
    19.4.2010 08:00 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Me by zajimalo, u kolika programu uz si ten pristup ke zdrojovym kodum vyuzil... Kdyz ti vadi, ze u programu pod windows pritup nemas...
    19.4.2010 08:14 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Osobně kdykoliv kupuju nějaký hw, dám do Google "jaksetenšrotjmenuje Linux". Když to nevyhodí nic - nic. Když to vyhodí diskuzi o tom, že to někdy jde, když se všechno předělá - nic. Když mi to vyhodí že to lidem funguje, tak to koupím.

    Jestli si koupím spotřební šunt od jedné nebo druhé firmy (vyráběné ve stejné fabrice v Asii), to je mi fuk a něco co nemá s LInuxem problémy se najde.

    Touto blbou, nedůstojnou lamovskou metodou si šetřím čas a nervy.

    Pak to stejně někdy nejde, ale to je Windovs nemlich to samý.

    Obávám se autore blogu, že žiješ v omylu ohledně samotné bytosti počítadla. Tyto nejsou aby ti dělaly radost, nebo dokonce fungovaly. Nenenenene, tak pravil pán: "A proto jsem seslal na lidi počítače, aby se jimi bědovali, v potu tváře a záchvatech hysterických jim sloužili, nohami svými do nich kopali a v pláči a zoufalství je znovu opravovali." (apokryfní vydání Bible nalezané na harddisku v Jeruzalémě, staré pět tisíc let)
    19.4.2010 22:20 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Osobně kdykoliv kupuju nějaký hw, dám do Google "jaksetenšrotjmenuje Linux". Když to nevyhodí nic - nic. Když to vyhodí diskuzi o tom, že to někdy jde, když se všechno předělá - nic. Když mi to vyhodí že to lidem funguje, tak to koupím.
    Optimální řešení. "neprogooglený" hardware kupuju jen za dvou podmínek - když je jisté, že podpora bude bezproblémová (např. běžná PS/2 klávesnice), nebo je zařízení tak levné, že v případě nepodpory mně nebude jeho nákup mrzet a navíc tím udělám nějakému Win-only příbuznému radost k Vánocům.
    Michal Fecko avatar 19.4.2010 08:58 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Tak skonš!
    19.4.2010 10:08 ZeXx86 | skóre: 19 | blog: ZeXx86 blog | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    To je zajimave ze ja jsem takovy problem s HW nikdy nemel, a to se vesmes nikdy nedivam na to jestli to v linuxu fungovat bude nebo ne, jedina rada je to, ze staci vybirat dle vyrobcu. Jako grafiku rozhodne neco od nvidie a to ostatni jako zvukovka v 99% funguje co je integrovane na desce
    ZeX/OS - http://zexos.org
    19.4.2010 12:23 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Lama.
    gtz avatar 19.4.2010 13:45 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    No já jsem si cce před měsícem hrál s Linuxem pro GSM, tedy pro HTC TouchPro. Jak android tak i distribuce Buntu pro toto zařízení je sice pěkná věc, ale funkčnost je na cca 80%. Normální systém s WM vydrží cca 3 dny a u Androidu to vysálo baterku za 6 hod.

    BT + WIFI funkční - nefunkční ...
    GPS a Camera samý error prostě nepoužitelné.

    Boot pouze přes Haret z microSD a jakýkoliv reset nebo změna při které se musí rebootovat je něco strašného a dlouhého.

    Rychlostně byly WM6.5 Titanum stále rychlejší a lépe ovladatelné než Linux.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    default avatar 19.4.2010 16:22 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Škoda, žes tak sepsul GNU/Linux. Takhle za ty kopance do komerčního software nedostaneš tučňáčka.
    21.4.2010 17:32 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Škoda, žes tak sepsul GNU/Linux. Takhle za ty kopance do komerčního software nedostaneš tučňáčka.
    Ani jinak nevidím jediný důvod, za co bych toho tučňáčka dostal.
    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    19.4.2010 17:35 UnknownHero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Ono je to zákon schválnosti aj vec šťastia.. moja mašinéria je viac ako 5 rokov stará, ale čo som ja nechcel (či chcel?), akosi mi všetko šľape tak ako má. No áno, nebudem zveličovať.. mám jednojadrový AMD procák, n[e]Vidia čipset na exotickej ASRock doske [integrovaná zvukovka a sieťovka odpálená], n[e]Vidia AGP grafickú, archaické DDR moduly -1.5GB spolu a to ťahajú zdatne x86_64 systémy, bezmennú ext. sieťovku v PCI, ale čo je zlatým klincom PC tak to je: 20" LG LCD s natívnym 1680x1050, poctivý 400W Fortron a PCI zvukáreň Creative X-Fi XtremeAudio. Je to asi aj tým, že skener a tlačiareň sa používa na rodinnom XPčku, ale tlačiareň by tiež nebol väčší problém HPLIP chválim. A pozor hrám sa na tom Prey, Mafiu & Half-Life2 v emulátore, Savage2, Heroes of Newerth, World of Goo, Penumbru, CSko.. všetko legálne (alebo z väčšej časti legálne viď. Steam pod Wine) a som šťastný. Čo si poseriem si aj opravím.

    Kamarátska rada pre teba: Sprav si minimálne hodinový výlet do panenskej prírody, po návrate domov si kúp túto zvukovku ak máš nejaký starší komp s klasickou PCI pre periférie, k tomu už len KOSS Porta Pro, AmaroK & ekvalizér a nejakú dievčinu pre seba! (=D)

    A čo najviac se*ie miláčika? Flash! (=D) Už aby som mal najnavštevovanejšie portály k dispozícii aj v HTML5 prevedení spolu s prehliadačom a "pieskoviskom" pre namáhavé procesy.
    19.4.2010 17:44 UnknownHero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Joj zabudol som dodať, tá Creative.. ono je to vlastne jeden veľký fejk alebo podfu*k = nehľadaj v tom X-Fi čip, tieto "iksfáj šaškárne to vie len pod Win platformou", no zvuk vďaka ALSE brilantný.. tvári sa to totiž ako nejaký obyčajný SoundBlaster, ale rozdiel tam je. (=)) Čip CA016, netvrdím, že PCI-E verzia už nemôže byť problémová.. a aby toto nebol zmysloprádzny komentár, tak tu je tip na najsamlepší hudobný otvorený mixážny soft pre pravých tučniakov: Mixxx

    \m/ (ò.ó) \m/
    pol128 avatar 19.4.2010 21:27 pol128 | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Tak si to zhrňme: na windowse ide hw, ale systém stojí za hovno, v linuxe nejde zvukovka, ale systém je naparádu.

    Rada: nie je problém mať kľudne 2 stroje, jeden s windows, druhý s linuxom, medzi nimi synergy a svet je krásny a farebný.
    19.4.2010 21:33 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skonším s počítačem
    Ještě si můžete naprogramovat vlastní os :-)

    A nebo odejít od počítačů jako autor zápisku.

    Případně se vykašlat na os a říct si, co na něm vlastně chcete dělat a prostě dělat svou práci a abstrahovat od toho, že existuje nějaký os.
    m.florian avatar 23.4.2010 09:45 m.florian | blog: McFeeblog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skončím s počítačem
    Já teda navim ale vživotě sem neměl problém s kompatibilitou jakýhokoli HW na tuxech. nejlepší asi bude když se odstěhuješ do nějaké jeskyně protože ta hrůzná tv tě nutí aby sis kupoval jen jednu značku jugurtů a když vylezeš ven tak se na tebe zase usmvá parouback s tím že sníží státní dluh :-)
    tak abych se vrátil, já sám jsem tedy na chalupu jezdil...
    default avatar 24.4.2010 14:13 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asi skončím s počítačem
    :-D :-D :-D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.