abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2

    9. 12. 2010 | Pavel Beníšek | Recenze | Hardware | 12112×

    V druhém díle naší recenze se podíváme na další funkce elektronické čtečky knih Amazon Kindle 3. Mimo jiné i na webový prohlížeč.

    Obsah

    Calibre pro off-line čtení

    link V minulém díle jsem zmínil, že mi Calibre nepřirostlo k srdci, ale od té doby jsem na něj poněkud změnil názor. Sice stále postrádám dostatečnou rychlost a občas i flexibilitu, protože pokusný převod knihovny 3000 knížek z formátu txt do mobi trval na Core2Duo 2.4GHz 16 hodin. Na druhou stranu funkce vytváření „vlastního“ obsahu pro off-line čtení mě nadchla. Již v základu obsahuje Calibre slušnou sbírku zdrojů, ale, jak to tak již bývá, těch v češtině je minimum (vlastně pouze jeden) a ve slovenštině jen čtyři. Naštěstí není problém si nový zdroj vytvořit vlastními silami.

    Calibre můžeme nainstalovat buď z balíčku naší distribuce nebo postupem popsaným na stránkách projektu.

    Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3

    Při prvním spuštění si nastavíme naší čtečku. Calibre umožňuje zasílat novinky i emailem, takže kdo chce může použít tuto možnost a vyplnit svou adresu něco@Kindle.com. Poté je třeba nastavit i adresu odesílatele a ve svém Amazon kontě povolit příjem souborů z této adresy. Musím upozornit, že pokud máte 3G verzi Kindle a použijete 3G připojení, tak si Amazon účtuje malý poplatek za doručení. V případě přenosu přes WiFi (alespoň pevně doufám) je zdarma.

    Amazon Kindle 3

    V našem případě je dobré nastavit Preferences/„Behaviour volbu“: „Prefered output format“ na MOBI. Pod volbou Preferences/„Sharing books by email“ je dobré upravit seznam formátů. Já jsem zde ponechal pouze AZW a MOBI.

    Pro vytvoření nového zdroje novinek pro off-line čtení stačí použít následující postup:

    V horním menu stiskneme šipku vedle tlačítka „Fetch News“ a vybereme „Add Custom News Source“. V následujícím okně vyplníme:

    • název cílového dokumentu
    • maximální stáří stažených článků
    • maximální počet článků

    Pak přidáme postupně všechny RSS kanály, které chceme mít ve výsledném souboru, a po jejich vložení do seznamu vpravo klikneme na „Add-Update recipe“ nalevo. Tím jsme hotovi a můžeme zavřít okno.

    Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3

    Zde je výpis (zdroj) právě vytvořeného nastavení. Vytvořený .mobi soubor stahujte tady.

    class AdvancedUserRecipe1290703599(BasicNewsRecipe):
        title          = u'ABCLinuxu.cz'
        oldest_article = 5
        max_articles_per_feed = 30
    
        feeds          = [(u'\u010dl\xe1nky', u'http://www.abclinuxu.cz/auto/abc.rss'), (u'blogy', u'http://www.abclinuxu.cz/auto/blog.rss'), (u'zpr\xe1vi\u010dky', u'http://www.abclinuxu.cz/auto/zpravicky.rss'), (u'diskuse', u'http://www.abclinuxu.cz/auto/diskuse.rss'), (u'hardware', u'http://www.abclinuxu.cz/auto/hardware.rss'), (u'software', u'http://www.abclinuxu.cz/auto/software.rss')]
    

    Když nyní stiskneme tlačítko „Fetch News“, jako první položku v seznamu uvidíme Custom. Pod ní se nám již skrývá náš nově vytvořený zdroj. Po jeho označení můžeme v pravé časti nastavit parametry automatického stahování a kolik kopií udržovat ve čtečce před smazáním.

    Tím jsme v podstatě hotovi. Po chvíli by se nám měly novnky začít automaticky stahovat. Nevýhoda tohoto řešení je, že musíme nechávat zapnutý Calibre pokud chceme použít právě automatické stahování novinek. Calibre nám dokonce sám nahraje nově stažené novinky do Kindle, pokud je připojené.

    Nový prohlížeč PDF

    link

    Kindle ve třetí řadě a jeho OS obsahuje nově i použitelnou čtečku PDF dokumentů. Je na ní vidět, že by šla vyladit lépe, ale otázkou zůstává, jak moc se do toho Amazonu bude chtít. Nevydělává totiž na prodeji v tomto formátu, ale na svém vlastním AZW (i s DRM háčkem). Při prohlížení PDF je díky zmíněným rámečkům většinou nutné nejdříve originální soubor ořezat o okraje. Lze samozřejmě prohlížet PDF i bez toho, ale pak ve často nutné zoomovat sem tam a to není vůbec pohodlné. Pro ořezání nevyužitých okrajů používám jednoduchou utilitku v Javě nazvanou Briss.

    Syntezátor hlasu

    link

    Můžete si nechat textové knížky předčítat syntezátorem hlasu. Ten je pouze pro anglické texty, ale do auta nebo přeplněného (vložte svůj nejoblíbenější hromadný dopravní prostředek) se může hodit, protože jeho kvalita mě více než mile překvapila. Také by se mohl hodit na naučení výslovnosti.

    Audio knihy

    link

    Ty jsem bohužel zatím neměl možnost vyzkoušet. Pokud má někdo s nimi zkušenosti, prosím podělte se v diskuzi.

    MP3 přehrávač

    link

    Velký mínus pro Kindle je přehrávání MP3. To je v podstatě nepoužitelné. I když kvalita je ucházející, tak nelze přehrávat celá alba. Jakmile dáte „play“, Kindle začne náhodně skákat mezi všemi skladbami v adresáři Audio. Takže ani audio podcasty se zde nekonají, protože prostě není jak zvolit, jaký že to právě chceme slyšet. Leda vše dát do jednoho souboru v pořadí jaké chceme, ale to nelze nazvat řešením.

    Web Browser

    link

    Po předchozím zklamání nás v sekci Experimental čeká tentokrát milé překvapení. Tím je Web Browser založený na jádře Webkit. A modří již vědí, že to je zárukou kvalitního a hlavně rychlého renderování stránek i na slabším hardwaru. U Kindle jsme omezení absencí polohovacího zařízení, což poněkud kazí jinak výborný pocit z používání prohlížeče. Pro kvalitní navigaci to není úplně ideální. Na rychlé zkontrolování emailů nebo přečtení o letošních výborných výsledcích pražských S to však stačí.

    Pro čtení článků z internetu má prohlížeč jednu velmi pěknou funkci a tou je „Article mode“. Po načtení stránky se tak můžete přepnout do módu čtení článku, kde se Vám zobrazí pouze obsah samotného článku včetně obrázků. Prohlížeč se pak chová v podobně jako čtečka knih, takže Vám text přeformátuje, čímž odpadne nepříjemné scrolování do stran a písmo se zvětší na přijatelnou velikost, takže nepotřebujeme funkci lupy. Při brouzdání ve web módu také nejsou zobrazovány prázdné okraje, takže je využita celá plocha displeje.

    Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3

    Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3

    Menu prohlížeče je poměrně strohé. Nabízí zvětšování a zmenšování, přepínání mezi zmíněnými módy, správu záložek, historii a nastavení. Položka Setting je ještě jednodušší a nabízí pouze smazání historie, cookies a možnost zapnutí-vypnutí JavaScriptu a obrázků.

    Poněkud horší je nemožnost stahovat soubory jiné než azw, mobi, prc a txt. Jakmile se o to pokusíte, prohlížeč pouze zobrazí dialog s informací o povolených typech souborů a stahování se nezahájí. Mrzí to obzvláště v případě PDF souborů.

    Prohlížeč podporuje docela obstojně JavaScript, ale při zátěžové zkoušce na Gmailu mi přišel již poměrně pomalý (nicméně stále použitelný). Po přepnutí Gmailu do jednoduchého HTML módu vše funguje opět rychle. Bohužel prohlížeč nepodporuje ani taby, ani více oken, takže například editace dokumentů v Google Docs nefunguje, což je velká škoda. Občas to brání správné funčnosti i na mnohem jednodušších stránkách vyžadujících otevření odkazu v novém okně.

    Baterie

    link

    Výdrž na vestavěnou baterii je opravdu úctyhodná. Podařilo se mi ji vybít až po třech týdnech, kdy jsem mimo čtení (3 knihy, dohromady přibližně 700 stránek u papírových paperbacků) občas zkoušel Web Browser se zapnutým WiFi. Odhaduji, že při stále zapnuté WiFi by výdrž klesla někam okolo jednoho až dvou týdnů.

    WiFi

    link

    Zde funguje vše nad mé očekávání dobře. Výjimkou jsou případy, kdy se snažíme připojit do „Computer-to-Computer“ (Ad-Hoc) sítě. V tom případě nám Kindle pouze oznámí, že to nelze. To je sice nepříjemné pro mě, protože nemůžu použít tethering z telefonu, ale nevím kolika dalším uživatelům to bude vadit.

    Hackování

    link

    Protože se jedná o poměrně mladé zařízení, zatím si hackem až tak moc nepomůžeme. Lze změnit screensaver z výchozího na vlastní (nahráním obrázků do přístupné interní paměti), lze použít vlastní fonty a tím v podstatě končíme. Nikde jsem bohužel nenašel emulátor terminálu, který bych uvítal nejvíc. Doufám že se v blízké budoucnosti objeví další aplikace a ideálně integrované do menu, třeba v sekci Experimental. Asi nejslibnějšími jsou projekty usbNetwork a Quindle. Link k souborům je na konci článku.

    Quindle

    link

    Projekt si klade za cíl portaci Qt na platformu Kindle. Pro správný běh je potřeba nejdříve naistalovat jailbreak a usbNetwork a zkopírovat obsah Qindle do vnitřní paměti. Protože projekt Qindle není zrovna nejrychleji vyvíjený, je ještě udělat tuto úpravu v souboru usbnet/bin/usbnetwork. Poté již stačí jen na domácí obrazovce stisknout klávesu del a napsat:

    ;debugOn 
    ~usbNetwork
    ~usbNetwork
    

    Při pokusu o vypnutí usbNetwork se zapne právě Quindle. Skript usbNetwork funguje jako přepínač, takže první spuštění jej zapne a druhé vypne. Při spuštěném usbNetwork se Kindle nepřipojí jako disk, ale jako síťové zařízení. Po ukončení Qindle se zařízení restartuje.

    Na závěr jsem připravil krátké video překreslování stránek na e-ink displayi a přepínání mezi article mode a web mode v prohlížeči.

    [video s překreslováním stránek a prohlížečem ve web mode a article mode]


    (Video: překreslování stránek - odkaz)

    Pár tipů na závěr

    link
    • Na zmenšení nebo přesněji oříznutí okrajů u PDF používám java nástroj Briss
    • Na zmenšení okrajů u knížek jsem použil tento postup. Pozor, při změně hodnoty u „Word per line“ se okraje nastaví zpět na výchozí hodnotu.
    • Jednoduchou (a nepraktickou) kalkulačku můžete použít tak, že na domácí obrazovce stisknete písmeno, tím se otevře vyhledávací pole. Do něj zadáte požadovanou rovnici (např: 40/3.14) a stiskněte enter (↲).
    • čísla můžete psát pomocí ALT a horní řady písmen
    • Změna slovníku: Home, Menu > Settings, Menu > Change Primary Dictionary
    • Screenshot: zároveň stisknout: Shift + ALT + G (při úspěchu blikne obrazovka)
    • Pro zobrazení času při čtení stiskněte Menu a objeví se i horní lišta, kde je zobrazen čas
    • Klávesové zkratky: http://booksprung.com/tips-tricks
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.12.2010 02:12 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Kindle 3 je super zariadenie 1 vec mi tam chyba a to RSS offline citack. Mozno som len zle hladal ale existuje nieco taketo:

    Mam v google reader zdroje RSS a dakym skriptom by som ich stiahol a ulozil do kindle. To by bola uz dokonalost.
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    9.12.2010 05:58 wlofy | blog: wlofy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Existuje je to web sluzba kde si nadefinujes RSS a pak ti to posila na mejl vice na http://kindlefeeder.com/
    9.12.2010 22:43 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Vyskusane, je to tak ze ta free verzia tejto sluzby neposiela feeds automaticky, ale treba si ho po prihlaseni poslat a dalej je to obmedzene poctom feedov(tusim 12). Ale co je uplne zle robi to ako klasicka feed citacka teda posle len uvod + link na web. Cize pre offline citanie na nic.
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    16.12.2010 20:22 TomK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Pozor, do Kindlefeeder musíte dávat FULL RSS feed (tedy ten obsahující články, ne jen perexy a link). Pár českých jsem tam přidal do seznamu (konvertovaných na full přes feedex.net). Stačí se podiívat v seznamu feedů na položku Average word per entry - cokoliv pod 100 jsou jen perexy.

    Jinak pro konfortní čtení RSS na Kindle doporučuji Calibre - výsledek je o třídu výš než z Kindlefeeder.
    10.12.2010 11:25 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Na to sa da pouzit prave Calibre spominany aj v clanku. Clanok hovori o stahovani cez GUI, ale calibre ma prakticky na vsetko aj CLI nastroje. Postup je taky, ze pre kazdy RSS zdroj vytvoris custom Calibre recipe (jednoduchy python skript), ktory mozes kedykolvek pomocou ebook-convert skriptu z Calibre "premenit" na MOBI verziu so vsetkymi aktualnymi clankami z RSS.

    Posielanie na Kindle mozes riesit bud cez Amazon alebo cez SSH. Ja mam skript, ktory automaticky niekolkokrat denne stiahne vybrane RSS kanaly a posle ich cez SSH na Kindle (s tym, ze ak je Kindle offline, tak v pravidelnych intervaloch kontroluje, ci uz nie je online). Funguje to vyborne.
    MaT avatar 12.12.2010 00:05 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Přes SSH? Můžete se o tom prosím nějak více rozepsat?
    Open source software for open minded people. :-)
    12.12.2010 17:17 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Nizsie to uz spominam - staci nainstalovat na Kindle usbNetwork hack. Funguje to u mna velmi spolahlivo. Na automatizaciu je potom vyhodne pouzit shared SSH keys.
    9.12.2010 05:58 wlofy | blog: wlofy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Jenom bych doplnil co se tyce hacku tak jeste navic existuje hack na ceske ci do jineho jazyka lokalizovane menu
    9.12.2010 09:35 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    A taky jeste podpora vyhledavani s ceskymi znaky.
    10.12.2010 11:27 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    mozes prosim ta postnut link na tento hack? nikde som ho nevedel najst... vdaka.
    10.12.2010 18:08 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    http://www.amazon-kindle.cz/jak-vyzrat-nad-diakritikou-ve-ctecce-amazon-kindle-hack/
    11.12.2010 01:59 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    dakujem, vyskusam!
    10.12.2010 11:37 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    a este hack na zapnutie SSH serveru na Kindle (pomocou spominaneho usbnetwork)

    a hack na terminal na Kindle (kindleterm)

    a tiez projekty fbreader a fbkindle - podobne projekty ako Quindle - alternativne OS s podporou napr. citania epub (oba IMHO rovnako ako Quindle stale v alpha faze)
    GeoRW avatar 9.12.2010 06:00 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    hmm, ked mp3 prehravac nahodne skace zo skladby na skladbu, tak si asi neprecitas ani audiobook :-) Na tie audiobooky je nejaky specialny prehravac na specialny Kindle DRM format?
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    10.12.2010 11:47 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Nie, na rozdiel od "MP3 prehravacu", co je naozaj pouzitelne iba ako "shuffle" prehravanie hudby ako podmaz pri citani, je prehravanie audiobookov pouzitelna aplikacia - v podstate nieco ako jednoduchy prehravac audio suborov. Nie je tam ziadne DRM, skusal som prehravat obycajne MP3 a bez problemov. Jediny (zato IMHO obrovsky) problem je v tom, ze pri prehravani audiobookov nie je mozne robit nic ine - aplikacia sa uzavrie pri prechode inde...

    Keby Amazon vyhodil "MP3 prehravac" a namiesto toho umoznil prehravanie audiobookov (ako hovorim, moze to byt hicico, aj hudba) v pozadi + klavesove skratky na ovladanie prehravania, tak by to bolo velmi slusne pouzitelne. Poslal som im na to navrh, myslim, ze cim viac ludi tak urobi, tym vacsia sanca, ze to implementuju.
    9.12.2010 07:48 blogsm | skóre: 8 | blog: mozektevidi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    jj, kindle už nějakou dobu mám a zde je můj pohled: Amazon Kindle 3 první pohled Kindle 3 druhý pohled… jsou tam sepsané moje postřehy. Hackovat zatím nebudu, není důvod, používám výhradně na čtení.. bohužel podpora PDF je mizerná :(
    S linuxem teprve začínám! (už půl roku) mozektevidi.net
    9.12.2010 09:03 astray
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Umí ten web browser taby? Hodilo by se mně natahat do tabů celkem velké seznamy (15000 řádků) a pak v terénu mezi taby přepínat a v seznamech offline (CTRL+F) vyhledávat. Nebo mít obrazovku rozdělenou na více částí a v každé otevřený jeden seznam.
    MaT avatar 12.12.2010 00:07 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Umíte číst? V článku je to přímo napsané...
    Open source software for open minded people. :-)
    12.12.2010 23:27 ntw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Nepodporuje.
    corwin78 avatar 9.12.2010 09:15 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Calibre je luxusní prográmek, bez něj bych byl se svou Sony PRS-600 nahraný. Hned jak skončí vánoční šílenství, tak jim pošlu nějakou tu kačku na vývoj - tu rychlost by to chtělo opravdu doladit.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    9.12.2010 09:33 wldf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    A modří již vědí, že ...

    Peknej preklep, pac prvni co me napadlo, tak ze mluvi o smoulech :].
    9.12.2010 09:36 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    To neni preklep, Hip Hap Hop.. :-) http://cs.wikipedia.org/wiki/Mod%C5%99%C3%AD_u%C5%BE_v%C4%9Bd%C3%AD
    Pavel Beníšek avatar 14.12.2010 02:28 Pavel Beníšek | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Ani me nenapadlo, ze by to mohlo vypadat jako preklep ... asi tam chybi smajlik za vetou ;)
    checking for chicken... must have egg first
    9.12.2010 09:35 SvobodaT
    Rozbalit Rozbalit vše Calibre / vlastni knihovna ?
    Dobrý den, přečetl jsem si se zájmem Váš článek. Zmiňujete se, že "Již v základu obsahuje Calibre slušnou sbírku zdrojů, ale, jak to tak již bývá, těch v češtině je minimum"

    Můžete prosím (nebo někdo ze čtenářů), kde v Calibru tu sbírku zdrojů najdu, případně jak do mí můžu přispět? Zajímá mě to jednak jako čtenáře a také jako autora/vydavatele - mám totiž k dispozici knížku, kterou bych ochotně dal zadarmo k dispozici, ale nevím jak.

    Děkuji Tomáš Svoboda
    10.12.2010 11:53 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Calibre / vlastni knihovna ?
    Clanok mal na mysli zdroje RSS (aktualne clanky, blogy a pod.). Zdielanie samotnych knih sa urcite da cez rozne fora, ale tipujem, ze to nie je v tomto pripade to prave orechove (kedze fora zvycajne nie su kontrolovane a miesaju sa tam legalne s nelegalne zdielanymi zdrojmi)...
    Pavel Beníšek avatar 14.12.2010 02:30 Pavel Beníšek | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Calibre / vlastni knihovna ?
    Ano jak pise kolega, tak jde o zdroje RSS. Ten jediny Cesky je http://iliteratura.cz/ tak zkuste jestli neuspejete tam.
    checking for chicken... must have egg first
    9.12.2010 09:36 Milan Vančura | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Mám úplně laickou otázku: když na tom běhá Linux, proč neexistují i jiné než amazoní prohlížeče PDF, web browsery atp. A ten browser od Amazonu nad Webkitem je OpenSource nebo ne? Dá se tam jednoduše vypnout omezení na typy stahovaných souborů nebo ne?

    Proč se ptám: na začátku seriálu bylo řečeno, že uvnitř běhá Linux, ale zatím oba díly seriálu vypadají spíš jak recenze na proprietární SW od Apple. Už chybí jenom "na pozadí je fakt ošklivý obrázek, snad ho Óvelkývýrobce v příští verzi změní, budeme s napětím čekat". Takové zařízení bych si tedy nekoupil.
    9.12.2010 09:39 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    No a co jsi cekal? Ze Amazon vypusti otevrene zarizeni, se zdrojaky, aby netrvalo ani 12 hodin, nez nekdo odstrani DRM z knizek?
    AsciiWolf avatar 9.12.2010 16:40 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Zde máš zdrojáky, můžeš hackovat. ;-)
    9.12.2010 22:46 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    To je sice krasny, jenze ty zdrojaky nejsou vsechny. Stejne jako v minulosti, Amazon pouze uverejni to, co je pozadovano GPL licenci (casti vznikle upravou GPL kodu). Nicmene nezverejnuje svuj vlastni kod pro cteni DRM obsahu. Ostatne prave proto jej treba kritizuje FSF.
    10.12.2010 11:55 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    na hackovanie toho, o com hovori Milan, DRM nepotrebujes...
    10.12.2010 18:06 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    ...jen kdyby Amazon aktivne nebranil nahrati modifikovaneho softwaru.
    9.12.2010 23:03 xHire | skóre: 21 | blog: Linuxovník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Na Kindle 2 býval Savory. Těžko říct, kolik úsilí by stálo ho přizpůsobit pro Kindle 3 (pokud tam nějaké změny vůbec jsou potřeba), nezkoumal jsem to.
    Kryptoměny a bločenka.
    Jiří Poláček avatar 9.12.2010 10:05 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Hry a prohlížení obrázků
    Kindle 3 obsahuje dvě vestavěné hry, pokud už by někoho nebavilo si číst, a to hledání min a piškvorky. Dostupné jsou z domovského menu po stisku klávesové kombinace Alt+Shift+M.

    Je také známo, že přístroj umožňuje prohlížet obrázky – stačí vytvořit adresář pictures a v něm do jednotlivých podadresářů nakopírovat fotky jakoby do jednotlivých alb – po aktualizaci v seznamu položek (Alt+Z) se tyto podadresáře objeví vedle knížek.

    Jelikož Kindle zobrazuje pouze 16 odstínů šedé, není od věci si fotky připravit předem – změnit rozlišení na 600 × 800 a metodou ditheringu zamaskovat menší počet barev. To lze třeba s pomocí Imagemagick takto:
    convert +dither -colors 16 -depth 8 -quality 0 in.jpg out.png
    
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    9.12.2010 14:02 Kakihara
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    A daj se pro kindle nejak jednoduse zkonvertovat knihy z toho formatu, co ted ma pro knihy pouzivat google?
    9.12.2010 22:59 xHire | skóre: 21 | blog: Linuxovník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    ePub se dá zkonvertovat do mobi přes zmiňované Calibre.
    Kryptoměny a bločenka.
    10.12.2010 11:58 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    az na to, ze
    a) okrem knih zadarmo, musis odstranit DRM
    b) Google planuje (a uz aj skusa) niektore knihy predavat ulozene iba na Google serveri, bez moznosti stiahnut
    Jendа avatar 10.12.2010 15:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    b) Google planuje (a uz aj skusa) niektore knihy predavat ulozene iba na Google serveri, bez moznosti stiahnut
    Co lze zobrazit, to lze stáhnout…
    10.12.2010 16:04 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Ako obraz(ok) urcite, ale to znamena kopec roboty (OCR, reformatovanie...)

    Ako formatovany text by to bolo zrejme dost komplikovane, zavisi akym sposobom to bude riesene...
    Jendа avatar 10.12.2010 17:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Nějaký šikovný člověk určitě napíše něco jako youtube-dl nebo getflashvideos. S OCR by neměl být problém, když nepůjde o skenovaný dokument - kvalita bude velmi vysoká a tedy to půjde zOCRkovat snadno.
    heartbreaker avatar 9.12.2010 14:13 heartbreaker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Já naopak s WiFi na Kindlu nejsem moc spokojený. Ve škole se mi nedaří připojit k eduroamu. Ani k nezabezpečené síti u které se musí přihlásit, aby se dalo přistupovat ven ze školní sítě. Aspoň že doma (WEP) připojení funguje dobře.
    9.12.2010 20:46 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    k eduroamu se často nedá připojit ani normálním linuxem natož tímhle, nevím co jsi očekával.
    10.12.2010 10:35 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Hahaha :-)
    I am Jack's wasted life.
    15.12.2010 23:32 D.A.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2

    To je ovsem spise rukama nez Linuxem. Eduroam umi chodit i na Kindle. Viz muj blog.

    9.12.2010 21:53 sindelar.fr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Eduroam je tusim uz vsude enterprise s radius servrama (tusim 802.1x) a to Kindle nepodporuje...
    9.12.2010 23:46 Polish
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Uvnitr je schovany wpa_supplicant, takze kdyz se ti podari upravit konfiguraci wpa_supplicanta mas vyhrano. Hosi z Amazonu jenom neudelali graficke nastavovatko.
    9.12.2010 20:15 kos
    Rozbalit Rozbalit vše Česká písmena
    Příloha:
    Ahoj,

    ten xindle, co mám, špatně zobrazuje české znaky. Vypadá to, jako by neměl české fonty. Může mi někdo poradit, kde je problém a jak ho vyřešit? (viz přiloženou knihu)

    Děkuji
    9.12.2010 20:30 hank | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Česká písmena
    Umí jen Unicode, takže je potřeba pomocí zmiňovaného prográmku Calibre převést knihu do formátu mobi a určitkódování textu vstupního formátu. Postup:

    1) Označit knihu

    2) Tlačítko Převést knihu

    3) Vpravo nahoře vybrat Výstupní formát: MOBI

    4) V sekci Vzhled a chování zadat do pole Input character encoding: cp1250
    9.12.2010 22:51 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Česká písmena
    4) V sekci Vzhled a chování zadat do pole Input character encoding: cp1250

    urcite tam taka volba je ??? Ja to mam v Conversion -> Bezne volby -> Vzhlad
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    10.12.2010 05:36 hank | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Česká písmena
    Ano, já to tak mám. Verze Calibre 0.6.48 (balíček Mandriva Linux 2010.1). Běžné volby tam nikde nemám. Možná to tak je v novějších verzích.
    Fluttershy, yay! avatar 9.12.2010 23:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    ...nebo přečtení o letošních výborných výsledcích pražských S...

    Jen aby nám to vydrželo!

    BTW ta PDF jsou další důvod, proč si nepořizovat tenhle drek.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Pavel Beníšek avatar 14.12.2010 02:36 Pavel Beníšek | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Ono na sirku se ty PDF cist daji docela dobre, porad lepsi nez na mobilu :) Na nase mila Prazska S se koukat letos neda ani pri nejlepsi vuli :(
    checking for chicken... must have egg first
    Fluttershy, yay! avatar 14.12.2010 10:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    A to já se na ta vaše S rád zajdu podívat, až budou hrát třeba s Vítkovicema. ^.^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.12.2010 15:08 Kedar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Jak to tak čtu, je vůbec rozumné svazovat si Kindle s nějakým účtem? Jde to pak zase "odvázat"? Představa, že se někam posílá seznam otevřených dokumentů (co z nich posílá - jen název a číslo strany, nebo i kus obsahu?) mě opravdu děsí.

    Když si Kindle nesvážu, můžu tam posílat přes Wifi svůj obsah (RSS kanály), nebo pak jde použít jen USB?

    A co Wikipedia - čte se jen pomocí webbrowseru, nebo na to existuje nějaké rychlejší tlačítko - například zvýraznit slovo a nechat najít na Wikipedii?

    Všiml jsem si také, že vyšly hry (Sudoku, Poker) pro Kindle. Myslíte, že uvolní nějaké SDK, abych si mohl dopsat něco svého?
    10.12.2010 15:41 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Zviazat aj odviazat sa da kedykolvek. Pozeral som si ten log co sa odosiela a videl som tam iba informacie technickeho charakteru. Takze ziadny strach z toho nemam, aj ked by bolo fajn, keby Amazon umoznil to odosielanie vypnut, najlepsie este pri vytvarani uctu... Pri nezviazanom ucte nefunguju napriklad ani kolekcie knih. Posielat si mozes cez Wifi v takom pripade jedine ak urobis jailbreak a spustis na Kindle SSH server prip. nieco ine.

    Pri citani lubovolnej knihy mozes slovo oznacit a urobit fulltextove prehladavanie v ostatnych knihach, vo wikipedii, v google, v default slovniku... (samozrejme funguje aj ked slovo zadas priamo, nemusi byt v knihe, ani nemusis mat otvorenu knihu). Toto funguje vyborne.

    Beta verzia SDK vysla uz davnejsie, ale odvtedy nic, takze je otazne, ci sa chce touto cestou Amazon vydat alebo nie.
    14.12.2010 18:54 Leena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Dotaz laika: chápu to správně, že programové prostředí čtečky umožňuje vyvíjet pro ní různé aplikace a vylepšit tak do budoucna její funkce? Jde mi např. o budoucí vylepšení přehrávání MP3 - je např. možné, aby někdo (kromě výrobce) udělal nějaký přehrávač, který by na Kindelu chodil a ostatní si ho mohli stáhnout a využívat? Jednalo by se o nějaký soubor, který by se jen do Kindelu "nainstaloval" nebo ty vylepšení jsou jen nějaké vychytávky, kdy je třeba upravovat zdrojový kód apod. Prostě jestli využití těchto zlepšováků je vázáno na nějaké nadstandardní počítačové znalosti nebo si s tím poradí běžný uživatel (tzn. neprogramátor). Omlouvám se jestli je dotaz hodně hloupý, ale v Linuxu, opensource atd. se nevyznám. Díky
    15.12.2010 12:53 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Ano aj nie. Amazon pred niekolkymi mesiacmi ohlasil beta verziu Kindle Development Kit (KDK), Kindle umoznuje jednoduchu instalaciu programov pomocou update mechanizmu a programy tretej strany co si mozes nainstalovat uz existuju. Na druhej strane ale podla ohlasov zaujemcov Amazon nereaguje na poziadavky na zaslanie KDK a v sucasnosti je na instalaciu programov tretej strany nutne obchadzat ochranu Amazonu (pozri hacky co spominam vyssie). Moj tip je ten, ze Amazon sa bude snazit drzat oficialne Kindle uzavrety a umozni pripadne oficialne aplikacie iba uzkemu okruhu developerov. Aplikacie tretej strany by totiz mohli lahko obchadzat niektore obmedzenia, ktore su na Kindle schvalne (priklad za vsetky - tethering free 3G pripojenia).
    16.12.2010 08:36 MeX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Dakujem, nechcem.
    jose17 avatar 25.12.2010 10:49 jose17 | skóre: 44 | blog: Joseho_blog | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    nevie niekto zodpovedat otazku, preco kindle nevyhladava v slovniku vsetky slovicka, aj ked ich slovnik obsahuje? napr. uplne ignoruje this, that, with..
    Ja vim, on vi, ty nano!
    27.12.2010 21:12 Pavol | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 2
    Je to tak, predpokladam, ze sa jedna o setrenie CPU a zrychlenie odozvy.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.